- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #37867 üzenetére
Vegyél IKEA LADDA-t: elvileg ugyanaz, mint az Eneloop. És fontos a jó töltő is, hogy hosszú életűek legyenek (IPC-1L, BC700, stb.).
-
copass
veterán
válasz
speedyrg #37832 üzenetére
elviszed egy nyomtatóshoz és megmondja neked hogy mi a maximum méret.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
speedyrg #36530 üzenetére
Alapzoomnak a Tami teljesen jó, viszont ha a fényerő is számít, akkor "csak" 2.8-as és ha kell a kis mélységélesség, később úgy is fogsz venni fényerős fixet. Ugyanez igaz a 35 f/2 IS-re is, a hardcore DOF buzulás f/2 alatt van. 35 mm-en a stabi _szerintem_ nem igazán szükséges. Kicsit elfogult vagyok a Sigmával kapcsolatban, pont egy hete vettem egyet, nyitva is nagyon éles, hátteret gyönyörűen mossa, vázról nem szívesen veszem le. MInőségi, jól összerakott. Erősen vignettál, de utómunka során semeddig nem tart eltüntetni a sarkok sötétedését. A helyedben a 35 IS-t akkor választanám, ha ~ 200 kHUF-t mindenképp el akarnék költeni fotós cuccra, ekkor a használt stabis 35-ös mellé beférne egy szintén használt C 85/1.8 vagy 100 f/2.8 macro (feltéve, hogy van rá igényed), egyéb esetben a Sigma mellett döntenék.
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #35590 üzenetére
Szia!
A Canon 70-200/4L IS képe egy nagyságrenddel élesebb a 4L-énél, plusz van benne stabi is (és pont 250k körül megy használtan).
-
t.imi
addikt
válasz
speedyrg #35231 üzenetére
Dxo-t alig alig nézem szerencsére vagy sem. Dpreview, techradar, photographyblog, pixonfo, mlzphoto, kenrockwell, cameralabs, ephotozine. Kb ennyi.
Személy szerint user tapasztalatokban jobban bízok.
Igen. FF lenne a nyerő. Asszony néha megméretné magát kíváncsiságból, de apsc vázaknak nincs sok esélye, még "házi" versenyeken se. -
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #35178 üzenetére
Azt azért jó, ha tudod, hogy a Sigma üvegek kompatibilitása csak a megjelenésükkor létező vázakkal biztos: a Sigma nem licenszeli a Canontól a váz-objektív közti kommunikációs protokollt, hanem visszafejti azt. Tehát későbbi, modernebb váz vásárlásánál lehetnek meglepetések, hogy mondjuk nem működik megfelelően az AF.
-
válasz
speedyrg #35028 üzenetére
Én pont ellenkezőleg fogom fel a raw kérdést. Ha 99%pontosan és helyesen exponálsz is ki egy képet, akkor sem lesz olyan mint egy rawból kidolgozott jpeg. Szerintem egy kirándulós albumot is (mint mindent) érdemes rawban meglőni. Ezen képek utómunkája ha rutinos leszel bennük kb 5-10mp/kép. Szerintem ennyi idő a jpeg nézegetéssel is eltölt az ember.
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #35013 üzenetére
Szia!
Fotózz rawban, akkor úgy tudod feldolgozni ahogy akarod. Ha nem jpg-ben lennél akkor túl is expózhatnád, mert az is csökkenti a vörös csatorna túltengését. Vagy szokott lenni a vázak WB beállításainál egy mátrix, amivel korrigálni tudsz, csak nem emlékszem, hogy ez a váz tudja-e.
-
Talbo
csendes tag
válasz
speedyrg #33039 üzenetére
Köszi, pont ma jött meg a Tamron!
Ha elébb írsz és 80-ért valaki eltudta volna nekem intézni Angliából, akkor lehet Canon lesz, de már mindegy.
Egyébként egyelőre pozitív csalódás a Tamron, legalábbis nem olyan rossz minőségileg, mint hittem. A behalt kitobitól biztos jobb lesz.
Kép pedig érdekel, már csak kíváncsiságból is! -
_seth_
veterán
válasz
speedyrg #32091 üzenetére
Mondok jobbat: 500D-t vásárolt öcsém árában, 9e expoval árulták hibátlanként, mire megérkezett a postás lőtt még vele 81e expot azaz 90e volt benne, ráírtunk az eladóra, hogy ez így még sincs rendjén... szerinte aki egy hivatásos, jelenleg is üzemelő fotós azt írta vissza, hogy ez apróság és még az élettartamának a felénél sem tart a váz... az expo gomb sem volt 100%-os benne bár külsőre újszerűnek tűnt. Mondtam öcsémnek, hogy foglalkozzunk a témával mert így jóval kevesebbet ér, de nem akart belemerülni így annyiban maradt (sajnos, és jóval ár alatt sikerült csak eladni később a vázat).
Nem mondom, hogy fotóstól nem vennék fotós cuccot, de fenntartásokkal kezelném.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
speedyrg #32091 üzenetére
Ilyennek nem szabad bedőlni!
Közelmúltban tapasztaltam hasonlót. Profi fotóstól vettem optikát, ami nyitott rekesz és 5 méternél nagyobb fókusztávolságnál vállalhatatlan szinten mosta a kép bal oldalát. De ellenfényes képek esetén a becsillanása is gyanús volt. 2 vázon is próbáltam, mindkettőn ugyanúgy rossz volt, erősen decenteres. Az volt a mákom, hogy bebiztosítottam magam, így a pénzemet visszakaptam. Persze az eladó továbbra is állítja, hogy az obinak nincs baja.
Azóta szerencsére sikerült egy másik, ugyanilyen, de hibátlan obit szereznem.
Előtte egy másik optika megvételén gondolkoztam. Azzal az volt a mákom, hogy az eladó hajlandó volt nagyméretű jpg és RAW képeket küldeni, így azok alapján egyértelművé vált, hogy azzal az obival valami baj van. Ropinak ezúton is köszönet a képek véleményezéséért! -
duni84
aktív tag
válasz
speedyrg #32049 üzenetére
karácsony környékén hagytam ott egy obit. 2-3 hetet mondtak, 6 nap lett (hétvégével). ha garanciális a dolog, akkor tényleg ott a futár. ha távol laksz és nem garanciális: hát akkor is ott a futár. de telefonon/emailben fix, hogy hosszabb határidőt fognak ígérni, mint amennyi lesz. azonnal viszont akkor sem fogják megcsinálni, ha egy vudu bábúval a kezedben fenyegetőzöl
ez ilyen.
-
speedyrg
tag
válasz
speedyrg #32030 üzenetére
Löttem pár képet bent a házban. Az a helyzet hogy bizony ez igen csak éles nyitva is. f4-en meg borotva. A háttér mosása nagyon szépnek tűnik. A közelpontja jobb mint a f4L-nek. Az af így lowlight körülmények között lassúcska és sajnos nincs fókusz határoló kapcsoló ami kicsit méginkább ront a helyzeten. Túl nagy utat jár be ha nem egyértelmű helyzet. Ha kapok email címet, küldök képet. Na nem művészi de most nem is arra törekedtem.
-
Du-Pi
csendes tag
válasz
speedyrg #32021 üzenetére
A kérdés az volt használ-e vki.... Viccet félretéve elég jó véleményem van róla, bár nem sokat használom lévén modellfotós. Elég gyors , halk és egész jó képe van, árához képest megéri. De el kell dönteni milyen célra kell az objektiv és ahhoz kell választani, meg a pénztárcához. Am egyetértek az előttem szólóval is.
-
Tin
veterán
válasz
speedyrg #32021 üzenetére
az stm változat elég jó, nekem is van, bár keveset használom. kellően éles, nagyon jó kontrasztú obi, igaz nem valami fényerős, de telét úgysem bent használ az ember, szóval ez mindegy.
nézd, én a nyáron poénból végigfotóztam vele egy megye-3 meccs első félidejét (kb 1000 kép, csak tesztelésből), és teljesen vállalható volt. fókusz gondok sem nagyon adódtak, egész gyors az stm még ilyen szituban is, de úgy fogalmaznék, hogy az árához képest nagyon jó obi, optikailag, felépítésre, és még a fókusza is. én sokáig 70-200-at akartam, de ezt nem bántam meg.
amatőr használatra kiváló. ezért sincs nagyon használtan eladó. -
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #31843 üzenetére
Rúzsa Jánost megkérdezheted róla: ő a téma szakértője.
-
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
speedyrg #31505 üzenetére
Flickr-en van külön csoportja. A Ropi által linkelt tesztképekre továbbra is azt mondom, hogy a tesztelt obi hibás lehetett. .DLL szerint is, saját tapasztalatom szerint is azoknál a képeknél jobb a minősége. Ha 30E Ft körül vagy alatt hozzá tudsz jutni, akkor best buy.
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #31491 üzenetére
Így van: a korábbi az 70-210/4 makró (USM nélküli tolózoom, az eleje forog fókuszálás közben), utána jött az 70-210/3.5-4.5: ez már 8 lamellás rekesszel, USM motorral és forgó zoomgyűrűvel rendelkezik és az eleje sem forog el.
Mellesleg a "plasztik-fantasztik" 80-200/4-5.6 II élesebb 200 mm-en még nyitva is, mint a 70-210/3.5-4.5 USM 210-en (ami ott köztudottan lágy: inkább az alsó végén brillíroz), viszont nem annyira jó a (70
) 80 mm-en.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Nekem az F/3.5-4.5 (gyűrűs) USM változata van, imádom. Hibái ugyan vannak (lefelé tartva kicsúszik a tubus, ellenfényben kontraszttalanná válik a képe és nehezen fókuszál, nyitva eléggé CA-zik), viszont rendkívül pontos, eszméletlen gyorsan fókuszál (állítólag gyorsabb a fehér tesójánál is), croppos vázon rekeszelve igencsak jó a képe, főleg 100-160 mm között, de nyitva is vállalható. Bár FTM-es, de eddig sohasem kellett kézzel belenyúlnom a fókuszba. Követő fókuszt alkalmazva gyerekjáték vele pl. rally vagy bármilyen pályaversenyzés fotózása (svenkelés). Szállítással együtt kemény 17.000 Ft-ért vettem Angliából...
-
.DLL
veterán
válasz
Igen, bár nem írtad, hogy 70-210 USM ezért vlóban a régire gondoltam.
Volt ilyenem is, gondoltam leváltom vele a toló-zoom-ot, de végül ezt adtam el és az F4 maradt, mert a képminősége meggyőzőbb. Az tény, hogy az USM-es változat fókusza gondolat-sebességű volt, ezt nagyon szerettem, de sajnos a képe nálam túl lágy volt. -
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #31369 üzenetére
Nem a váz firmware-je tartalmazza az objektívek periférikus megvilágítást (ezt 2008 - a DiG!C 4 óta) és kromatikus aberrációt (ezt 2012, a DiG!C 5 óta) korrigáló profiljait, hanem külön lehet feltölteni a váz adatbázisába az EOS Utility segítségével: minden váz gyárilag 25 objektívét kapja meg (jellemzően az "L"-ekét) és maximálisan 40 darabig bővíthetők. A program adatbázisa minden lehetséges variációt tartalmaz az 1.4x és 2x extenderekkel együtt használva is (külön profilként, nem az adott objektív profilja tartalmazza).
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #31362 üzenetére
"Mi lehet az oka?"
A már sokszor említett inkompatibilitás a 3rd party termékek esetében.
"Viszont gondoltam a 15-85 re is. Mennyire jó darab?"
Korrekt obi: az IS és a szalagkábel csak annyira mint más Canon üvegeknek (magyarán nem jellemző).
(#31364) bbkmachine: El: tud a beépített vakujával olyasmi vezérlést, mint a Nikon Commander mode / CLS.
-
m3ss
veterán
válasz
speedyrg #26465 üzenetére
ha embereket akarsz foleg fotozni, es szereted a kis dofot sztem nem rossz vetel az 5d.
csak az uvegeid legyenek nagyon pontosak
ha lenne benne af kalibracio meg auto iso lehet jo par evig megtartanam meg...
zajban, keresoben, fogasban, joystickban eroserrol jut eszembe, 6d-n nincs vmi gomb amivel vissza lehet ugrani a kozepso fokuszpontra ha elmaszkalt az ember? joystickos vazakon ugye ha megnyomja az ember a joyt mindig visszaugrik kozepre...lassu igy a 6d.
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #26465 üzenetére
Az 5D1 egy - képileg - nagyon jó váz, ha megtanulsz együtt élni a mai kor szerinti fapadosságával:
- ISO 3200-nál ugyan vége van hivatalosan, de "pusholva" 6400-on is jobb képe van mint a Canon APS-C vázainak (szóval ez nem annyira hátrány, mint inkább előny),
- nincsen vakuvezérlő menü,
- nincsen Live View,
- nincsen micro AF adjustment,és lassú...
-
matyi012345
őstag
válasz
speedyrg #24992 üzenetére
Nem az a gond. Nekem is ilyen volt a D5100 amikor próbálgattam a beépítettet hogy működik-e, valamit a menübe a vakunál kellett átállítanom de nem jut eszembe, hogy mit.
Az is lehet, hogy nem pont a vakunál.
Lődd ki a vörösszemhatás eltáv. dolgot, lehet hogy az okozza.
-
copass
veterán
válasz
speedyrg #20821 üzenetére
28-80 II USM teszt Rabi Miklós
utolsó sort idézem: "Bármit, csak ezt ne..." -
.DLL
veterán
válasz
speedyrg #20804 üzenetére
A 20/30D már EF-S bajonettes így rámegy a 18-55 IS kitobi is, és szinte minden más is.
Elvileg a tükör ugyan akkora a 10D-ben is , mint az utána jövőkben, nem
Csak kitalálták, hogyha kihoznak egy kisebb képkört vetítő obit, akkor azt ne tegyék rá a filmes vázakra, ezért EF-S bajonett lett belőle. De szóval elvileg a 10D-nek sem lenne semmi baja az objektív pár mm-t beljebb lógó farától.
(#20806) RomiJosy: ha fent van, én is szinte csak 1.8-on használom, hiszen ahogy mondod azért van. Nyilván örülök, hogy f/4-ig van benne tartalék Gilette penge, de nekem nyitva is éles (nyitott 18-55-nél jobban rajzol (persze jóval szűkebb mélységélességgel)).
-
-
válasz
speedyrg #19204 üzenetére
Remélem még nem késő a reakció
Ahova a link mutat pedig:
Következtetésem:
1. Maga a Canon is promóciózza ezt a gépet itthon, egyéb csatornákon
2. Ha ezek után arra hivatkozva utasítsa el a pénzvisszatérítést hogy "hát ez nem EU-ba szánták, ejnye át lettél verve", akkor az fogyasztói megtévesztés.
3. Ha ők jelentették a hamisításellenes csoportjuknak, te fordulj a hatóságok felé (kezdetnek a fogyasztóvédelem, aztán majd a többit sorban). -
szp1
addikt
válasz
speedyrg #19204 üzenetére
Hát igen!
ez eléggé megtévesztő!
A szürkeimportos cucc miatt még garanciális kellemetlenségeid is lehetnek...egyébként a 3 év kiterjesztett garancialevelet adták mellé?copass: ráadásul csak 1000 forinttal olcsóbb a szett, mint máshol...
-
szp1
addikt
válasz
speedyrg #19156 üzenetére
Ha kit-et vettél, akkor csak a magasabb értékű cucc-ból jön a visszatérítés, tehát meg kell nézni a canon oldalán, hogy a vázra vagy az obira van nagyobb summa megadva - általában a vázra.
Ebben az esetben ezt a sorozatszámot kell megadni. ( az oldalon és a Gy.I.K.-ben mutatják, hol van ).
Az EAN kód a doboz címkéjén a bal oldalon ( szemből nézve ) lent van és egy számmal kezdődik a "vonalakon" kívül, majd folytatódik belül. A külső szám + még 4db ( sorban ) a megadandó 5 jegyű számsor. -
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #17230 üzenetére
Párszor már leírtam, de ismétlés a tudás anyucikája:
Ha a képeid jelentős része túlexpós, az adódhat abból, hogy mátrix fénymérést használsz: az a kép átlagát próbálja középszürkébe húzni, ha sok sötét van, akkor nyilván azt, magyarán a túlnyomóan sötét háttér + mátrixmérés majdnem biztosan túlexpóhoz vezet. Spot méréssel jó lenne, csak az sajnos nincsen az 1100D-ben, ha jól tévedek.
Az Av, Tv, P mód a hátteret igyekszik kiexponálni, ezt az expókorrekció befolyásolja, a vaku automata módban a főtémát próbálja helyesen megvilágítani, ennek mértékét meg a vakukkorrekció befolyásolja. Mindkettő szürkének feltételezi a világot, ezért az ettől eltérő téma becsapja, ezért "fejszámológéppel" kell korrigálni.
1.: Állítsd megfelelő módba az E-TTL II fénymérést a menüben. "Evaluative" (kültérre: intelligens mátrix, főleg derítésre meg akkor, ha a vaku nem főfény). "Average" (beltérre indirektben: átlagoló, hátteret is próbálja kiexponálni).
2.: a gép automatikusan a középszürkét veszi jónak. Tehát, ha sok sötétet lát, túlexponál, ha sok világosat akkor meg alul. Ilyenkor kapcsolod be a korábban említett "fejszámológépedet" és korrigálod a vakut. Általában ha a világos dominál a képen, akkor kb. +1,5 Fé kell (ellenfényre ez lehet jóval több is: 2-3 Fé), ha a sötét, akkor kb. -1 Fé. A fehérre spottal mérve +2 - +2.5 blende túlexpóval kapsz olyan képet, ahol a fehér még pont nem égett ki, a sötét részeket meg felhúzod LR-ban. Ha bőrre mérsz majdnem biztosan pontos expót kapsz, ha fehérre tekersz kb. 2 blendét, akkor meg úgymond "csúcsfényekre optimalizáltat".
Lehet olyat is játszani, hogy ISO-t emelsz és akkor kisebbet kell villannia a vakunak, hogy megvilágítsa a témát, plusz több marad meg a környezeti fényekből is.
(#17231) nubreed: Ezekszerint rájöttek, hogy nem lehet drágábban eladni azt a sz*rt (mármint a stabisat).
(#17234) matyi012345: Nikon vázak állítanak be 1/60-adot.
-
matyi012345
őstag
válasz
speedyrg #17232 üzenetére
Szerintem ott a vaku beállításainál lesz a gond. Be lehet állítani hogy ha vakuzik akkor a TV és az M mód kivételével 1/60 vagy 1/200 (vagy 250?) s legyen a záridő. legalábbis 1000D-be.
Szerk : na meglestem CFN beállításoknál van egy olyan, hogy vakuszinkron AV módban és ha az automatikuson van hagyva akkor nem állítja át a záridőt 1/200-ra (1/60-ad egyébként nincs, nem tudom mi rémlett, talán valami régebbi vázamban volt az is)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Légy a Gépek Mestere! Kamatmentes részletfizetési lehetőség!
- Újszerű Asus Vivobook S 15 S5507 -15,7 2.8K OLED X Elite X1E - 32GB DDR5 - 1TB - Win11 - 1 év gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest