Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz speedyrg #17230 üzenetére

    Párszor már leírtam, de ismétlés a tudás anyucikája:

    Ha a képeid jelentős része túlexpós, az adódhat abból, hogy mátrix fénymérést használsz: az a kép átlagát próbálja középszürkébe húzni, ha sok sötét van, akkor nyilván azt, magyarán a túlnyomóan sötét háttér + mátrixmérés majdnem biztosan túlexpóhoz vezet. Spot méréssel jó lenne, csak az sajnos nincsen az 1100D-ben, ha jól tévedek.

    Az Av, Tv, P mód a hátteret igyekszik kiexponálni, ezt az expókorrekció befolyásolja, a vaku automata módban a főtémát próbálja helyesen megvilágítani, ennek mértékét meg a vakukkorrekció befolyásolja. Mindkettő szürkének feltételezi a világot, ezért az ettől eltérő téma becsapja, ezért "fejszámológéppel" kell korrigálni.

    1.: Állítsd megfelelő módba az E-TTL II fénymérést a menüben. "Evaluative" (kültérre: intelligens mátrix, főleg derítésre meg akkor, ha a vaku nem főfény). "Average" (beltérre indirektben: átlagoló, hátteret is próbálja kiexponálni).

    2.: a gép automatikusan a középszürkét veszi jónak. Tehát, ha sok sötétet lát, túlexponál, ha sok világosat akkor meg alul. Ilyenkor kapcsolod be a korábban említett "fejszámológépedet" és korrigálod a vakut. Általában ha a világos dominál a képen, akkor kb. +1,5 Fé kell (ellenfényre ez lehet jóval több is: 2-3 Fé), ha a sötét, akkor kb. -1 Fé. A fehérre spottal mérve +2 - +2.5 blende túlexpóval kapsz olyan képet, ahol a fehér még pont nem égett ki, a sötét részeket meg felhúzod LR-ban. Ha bőrre mérsz majdnem biztosan pontos expót kapsz, ha fehérre tekersz kb. 2 blendét, akkor meg úgymond "csúcsfényekre optimalizáltat".

    Lehet olyat is játszani, hogy ISO-t emelsz és akkor kisebbet kell villannia a vakunak, hogy megvilágítsa a témát, plusz több marad meg a környezeti fényekből is.

    (#17231) nubreed: Ezekszerint rájöttek, hogy nem lehet drágábban eladni azt a sz*rt (mármint a stabisat). ;)

    (#17234) matyi012345: Nikon vázak állítanak be 1/60-adot.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák