Új hozzászólás Aktív témák

• Üdv a klubban!

Hasonló cipőben járok, mint te, csak én sajnos sokkal később találtam rá erre a fórumra.

Optikai netet hagytam ott a városi lakással együtt, mikor kiköltöztem ide, ahol most élek.
    Minden szuper, kivéve az internet szolgáltatás.

Ha hamarabb ide találok, talán kevesebb iszapbírkózást folytatok.

Sok kis bizbazt (értsd: Mifi. stb) kipróbáltam, hátha. Szolgáltatókat is kérdeztem, mit és hogyan. Magas ívben te****k a problémámat. Interneten nézelődve találtam rá a külső antennás router megoldásra. Vásároltam is egyet, de mivel messze vannak a tornyok így igazándiból nem vált be. Évekig használtam persze, mert nem volt más.

Ezt követően akadtam rá erre a fórumra.

Itt néhány nap alatt több segítő információt kaptam, mint az összes szolgáltatótól az elmúlt hat év során.

Most sikerült - elvileg - rendbe tennem a dolgokat.

Sok tanulás, utána olvasásra volt még szükségem és nem kevés pénzre. Bár ez utóbbi kinek sok, kinek meg cigire is kevés.

Először is szükségem volt egy jó térképre, ami rajta vannak a környéken lévő tornyok és azok adatai.
    Ezen az oldalon rengeteg infó van, ami az ilyen kezdő, mobil internet vadásznak, mint én szüksége van.

[link]

Kikerestem a nekem meglévő internethez a szolgáltatók tornyait a közelemben, majd méréseket végeztem a térképen. Elég zárt a közvetlen környezet a ház körül, így nem lehet nagy távolságra iránypontot felvenni. Ezért kellett készítsek rövid távolságú, közvetlenül a ház körüli területről térképet, amin szerepel az irány és a távolság is.
    Nem árt persze egy iránytű sem, ha már tudjuk merre is van a megfelelő torony.

Kellett egy jó külső antenna, meg egy antenna árbóc, hogy minél magasabban legyen az antenna.
    Itt a fórumban javasolt Mikrotik antennát, routert vásároltam meg, valamint az árbóchoz szükséges néhány anyagot, kábelt, stb.

Mire minden meglett, beletellett egy fél év is nekem. Persze a szükséges pénz ezközt volt a legnehezebb összeszednem. Mindegy.

Felszerelés, telepítés után, már aránylag könnyű dolgom volt.
    A térképen jelzett irányba tájolni az antennát, a routerren a szükséges beállításokat elvégezni és reménykedni, hogy minden jó lesz.
    Antenna utánállításhoz már segédszeközöm is volt, mert vittem magammal a telefont, ami a házon belüli WIFI-re csatlakozott, azon meg futott az antenna webes beállító felülete. Ott meg nagyon szépen, online, grafikus felületen mutatja az adott torony jelszíntjét. Illetve annak változásait. Így elég könnyű antennát állítani.

A korábban leírtakból sejthető, hogy a lakásban, házban kell még egy másik router is, ha akarunk WIFI-t, vagy több gépet is üzemeltetni, mert szegény antennának csak egyetlen csatlakozási pontja van és ennyi.
    Jó beállítás, illetve némi kérdezgetést követően máris van aránylag jó internet szolgáltatásunk.

Én különösen szerencsésnek érzem magam - míg persze ez a dolog meg nem változik - mert megtaláltam a környéken azt az egyetlen tornyot, aminek egy bizonyos csatornáját még jelenleg nem olyan sokan használják. Azóta már körbe néztem virtuálisan a térképen. Nem találtam másik tornyot a közelemben, ami ilyen csatornával rendelkezne. Az összes B3 csatornát, ami elérhető a környéken végig kerestem, és borzalmas sebességeket mértem.
    Mindegy volt, a nap melyik szakában történt a mérés.
    Most csak azért aggódok, meddig marad számomra ez a jó világ.

A fenti - nem túl rövid és nem túl szakmai - értekezésből könnyű rájönni, hogy bizony a mobil internet, ha nem a városban vagy, bizony kicsit vissza a középkorba fejezet. Hiába a nagy reklámok, stb. Ha az adott környezetben ahol lakik az ember körbe néz, bizony internet szempontjából középkori körülményeket is találhat. Tenni meg nem tehet ellene semmit.

Szakemberrek megmagyarázzák egyből, hogy de ilyen, meg olyan leterhelések, ilyen meg oylan vételi körülmények, meg különben is minden egyes bitet fizess meg külön, hiába fele szemét (reklám) annak, ami lejön.
    A felhasználót ezek a szakmai maszatolások nem érdeklik. Őt egy dolog érdekli. Ha használni akaja az internetet, akkor az megfelelő, jelen kornak megfelelő sebességű-e. Ha nem az, akkor bizony nem elégedett.
    Én konkrétan ezt érzem a környezetemben. Anno sok éve elkészültek ezek a tornyok. Feldobták rá az antennákat, majd jött a 4G, LTE, arra volt némi fejlesztés és utána...ott egye meg a fene az egészet, csak fizessen a paciens.

Új hozzászólás Aktív témák