- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Szemrevaló trió frissíti a Motorola portfólióját
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
Ennek fuss neki még egyszer!
Segít, ha az indító hsz-ben szereplő Mini-PC adatait is figyelembe veszed, és nem légből-kapott számokkal dobálódzol!
..."szakmailag"!
Ez esetben nem hülyeségeket fogsz mondani(PCIe4.0, ...)!
Mindjárt fogy a "tízszeres" is egy kicsit!Légy szives, ne szidd a Mini-PC-met
-
5leteseN
senior tag
Azért jön ez kép:
...ahol még az NVMe-s SSD felé lejtő pályán sem látok sehol tízszeres teljesítményt a SATA-SSD ellenében.
A (viszonylag gyors)HDD ellenében mindkét SSD nagyon gyors, de a MiNi-PC-k mezőnyében alig jobb az NVMe-s.
Ez a teszt egy asztali gépen készült, Mini-PC-knél lehetséges(gyakran), hogy csak egy- vagy két-csatornás PCIe(3.0) áll rendelkezésre, nem pedig négy, mit a képen látható teszt esetében.Az elméleti maximum csak 3500MBps az említett típus esetében emlékeim szerint(PCIe3,0-ás alaplapi csatlakozás). tehát így sincs meg a tízszeres sebesség ennél a típusnál és ebben az ársávban.
Ezek a lehetséges 1-2-4-csatornás NVME-SSDk Mini-PC-s specialitások, amit a laptop-notebook CPU-k és alaplapok(chipset-ek) miatt örökölnek a "dobozkák".
Ezek az infók a Mini-PC(és a közös elemek miatt a laptop-notebook) kategória specialitásai.
Az indokolatlan "hülyeség"-gel dobálódzás valóban nem illik egy szakmai fórumhoz!
-
EmThor
addikt
Jó kérdés! A laptop hangos, a rendes pc meg túl nagy cipelni, és megszerettem ezeket a kompakt kis gépeket. Meg hát minek foglalja el a fél asztalom adott estben, ahol amúgy is szűkös a hely, ha elfér tenyérnyi helyen is. Meg írták hogy a gmktech hűtése kifejezetten rendben van, de lehet cserélek benne pasztát. [link]
Aztán az egpu fog-e működni az jó kérdés, redditen volt aki panaszkodott erre az aoostar dokkra. -
EmThor
addikt
Gmktec k8 plus + oculink extension (szerintem ez az aoostar oculinkes tápos egpu dokkja), a diana eu store-ról, aliexpress. Videokarim nincs hozzá még, az majd januárban, még nem tudom milyen de valószínű nvidia a driver keveredést elkerülendő + jobb a dlss minősége.
Néztem ezeket a nagyobb ventis gépeket, de árban, szerelhetőségben, hőmérsékletben és venti-hang nagyságban a gmktec tűnt a legjobbnak. A cyberpunkos menős + nagy a ventije de drága.
-
Ixion77
addikt
Én is pörögtem a héten két napot az Oculink/eGPU vonalon, de aztán rátaláltam erre a cikkre, és eltemettem a témát.
Az nonszensz, hogy azért vegyek méregdrága GPU-t, hogy utána a teljesítmény java része elvesszen az Oculink / Thunderbolt kapcsolaton. Ha valaki komolyabb játékokat akar rendszeresen futtatni, annak érdemes inkább vennie minimum egy mini-Itx konfigot. Vagy ha mindenképp hordozni akarja, akkor játék laptopot.Feladtam a cserélhető memóriához való ragaszkodásomat is. Bár nagyon ellenkeztem az alaplapra forrasztott megoldással, de a "DDR5-5600 vagy LPDDR5x-8000" támogatás elsöpörte az ellenállásomat. Az iGpus megoldásoknak nagyon számít a memóriasebesség, ilyen nagy különbség már kifejezetten jelentős lehet.
Meglenne a MiniPC-k helye a piacon, mert a CPU-k már annyira felfejlődtek, hogy a mai 28-45W-os kategória a felhasználók túlnyomó többségének bőven elég. Mivel jóval nagyobb hűtő és venti elfér bennük mint egy laptopban, csendesebbek, olcsóbban. Ez kellene legyen manapság a legnépszerűbb PC formátum. Szerintem azért nem az, mert a a gyártóknak kifejezetten érdeke hogy ha bármi tönkremegy, az egész gépet ki kelljen dobni, ezért a laptopokat népszerűsítik. Ne lehessen olcsón upgradelni. A kínai kis gyártók most betörnek ebbe a szándékosan üresen hagyott piaci résbe. Aztán ha túl nagyra nőnek, akkor majd hápoghatnak a régi nagy consumer PC gyártók, mint ahogy most a mobilpiacon.
-
azbest
félisten
Az asus vivobook S szériákban meglepően jó ár-értékűekeket lehet kifogni. Két éve nekem is így lett használt thinkpad helyett inkább egy vivobook s oleddel, thunderbolttal, 20 szálas procival
De amd változatokból isz 5600h és 5800h változatok 250-320 eft bruttó voltak nagyon sokáig (egy bővíthető slottal az integrált mellett). Nekem 64GB kell, az integrálva egy vese (az asusban 8+32 lett a kompromisszum).
Amúgy ja, a noti arra kell, hogy akár offline is működjön vagy út közben dolgozzak vonaton. A minipécéket meg távolról is elérem majd. Egy Sipeed NanoKVM + 4 ports kapcsolható kvm switchel talán meg tudom oldani a teljes táv kezelést is
De igen, a minipécé is más. Az m7 és k8 plusban 2 ram slot, 2 m.2 slot van. A notiban ilyen szinten jó ha 1-1 bővíthető és nem forrasztott. Bár minipécék közt is van sok forrasztott ramos és valsz idővel még nagyobb arányú lesz, ahogy notiknál is.
-
Ixion77
addikt
Ma végül megléptem, és laptop lett a Gmktec NucBox K8 Plus helyett.
Tényleg kár, hogy ami itthon kapható minipc, az vagy elavult / noname / drága, vagy ezek kombinációja.
Laptopból meg az Asustól lehet ingyen szállítással rendelni Vivobook S 16-ot, OLED kijelzővel 8845HX procival, 1TB/16Gb konfiggal 386eFt-ért (Black Friday).
A GmkTec most €540 ami kb. 225eFt. Ha levonom a lapos árából hogy magyar vásárlás lévén költségként el tudom számolni, akkor majdnem ugyanott tartok, pedig egy 16" OLED 120Hz kijelző nem jelentéktelen plusz. Az össze nem hasonlítható garanciális feltételek meg hab a tortán.
Kár, mert amúgy szívesen beléptem volna a minipc világba. Nem tudom, a nagy gyártók miért nem figyelnek jobban erre a piacra. Talán nem elég trendi, pedig nagyon praktikusak lehetnének.
Ugyanígy rég nem értem hogy miért nem jön már végre rá valaki, hogy a GPU-k részére a Mini-Itx alaplapok hátulján kellene legyen a csatlakozó 90 fokban elfordítva. A GPU-kat meg téglalap, hanem Mini-Itx méretű négyzetes formában kellene gyártani. Szuper erős és apró játékos PC-ket lehetne így csinálni. -
Vittorio77
csendes tag
-
-
Vasti74
senior tag
OK, de most a garanciáról és a támogatásról (BIOS frissítések pl.) volt szó, hogy ha valaki kicsit tart az alig támogatott kínaitól, akkor vegyen támogatottat ;-)
Lehet, hogy valakinek (pl. nekem, mert szerintem rendelek egy olyan gépet, mint amit linkeltem, csak SFF méretben) elég egy kicsit kisebb teljesítmény, cserébe viszont van 3 év garancia, és frissítések, sokáig.
Csak mint alternatívát linkeltem: ha valakinek meg az kell, hogy a lehető leggyorsabb legyen a lehető legkisebb méretben és a lehető legolcsóbban, a többi nem számít, akkor olyanokkal meg tele van az Ali stb. :-)
-
kammler
senior tag
Van advanced menu, ott van mindenféle. Hidden advanced menüvel kapcsolatos dolgot ezeknél nem találtam. Állapotot biosbol ennél nem lehet nézni, hőmérséklet, processzor ventilátor fordulat stb. Annyira nem is agonizálok rajta, kapott a ventilátor az 500mA-ből 250-et, hogy ne pörögjön annyira, azt kész. Ha már egyszer van az a ventilátor, had legyen benne. Egy kis levegőt kever azért.
-
szkutyi
addikt
-
azbest
félisten
Szerencséd, hogy nem csepegtetted vagy kented szét a folyékony fémet, mert oldja a forrasztásokat, némelyik fém alkatrészt.
Az intel 12700h vivobookomnál szivatattam magam a pasztázással. A gyári sem volt vészes, de gondoltam, hogy áh biztos jobb azért márkásabb pasztát tenni a gyárinál. Érdekes volt ,hogy egész sűrű fajta volt gyárilag rajta, jócskán.
Tettem mk4-et, de rosszabb volt, mint a gyári, jobban melegedett, többet throttlingolt.
Vettem én is Thermal Grizzly Kryonaut Extreme pasztát. Az első napokban jó is volt, de aztán elkezdett felmenni a hőmérséket és erősen throttlingolt. Kipumpálódott a proci alól a nagy magok közti nagy hőkülönbség miatt. Lehet az a paszta folyékony nitrogénes tuning versenyhez való, nem napi használatra, vagy más fajtájuk való normál gépbe.Végül, ami a gyárival egyeztő lett, az a honeywell ptm7950 [link] . Az fázisváltós anyag, 45 fok körül folyékony, alatta paszta. Érdemes behűteni a könnyebb kezelhetőség miatt felhelyezéskor, mert a kézmelegtől már nagyon kenődik és nehéz levenni róla a védő fóliát. Amiket én láttam azok úgy vannak előkészítve, mint a gap padok. Ki kell vágni akkora méretűt mint a hely és leszedni a védőfóliát feltenni a procira, másik oldaláról leszedni a védőfőliát. Lehet gyárilag is ennek a paszta változata volt benne, nem tudom. Gyárilag sok gépben használják. De azóta változatlanul ugyanazokat a cinebench pontokat hozza, nem csökkent le az érték úgy, mint a másik két pasztával. Kiskerben nem nagyon kapni, de aliexpressen vannak viszonteladók. Több méretben van pár dolcsiért, találomra egy.
Youtubeon vannak összehasonlító tesztek. A grafén lap, folyékony fém és a ptm is hasonló eredményeket hoz a gyakorlatban a nagyfogyasztású gépekben. De a fém és a grafén sem mindig praktikus a pasztaszerű ptmhez képest.
-
DaVE-1
senior tag
-
azbest
félisten
tényleg gyors az a mac mini m4. [link]
Persze az árán ő is kiakad, hogy a beetető model felett milyen felárak vannak.
Meg durva, hogy 100-110 fokon járnak benne terhelés közben az alkatrészek. Bár lehet csak rossz szoftverrel nézni és pontatlan, nem ismeri fel jól mégCinebench24 multicore:
Az m4 10 magos gép 904
Az m4 pro 12 magos 1324
A 8845hs gépemben 889
A 6850h gépem pedig 705Egy magon valsz a macek felé húz még jobban a léc, mert talán 105 pontom volt az erősebb gépemmel és talán 160 körül van az m4. Ja balanced módban próbáltam. Meg van olyan netes oldal, ahol többet írnak maceknek kicsit, ezt most a videóból néztem.
Ja és a ryzen pro kapcsán úgy tűnik, hogy realtek lannal menne, de kifejezetten az intel lan volt egy dolog, amiért eredetileg ezt válaszottam. Szóval nem úgy tűnik, hogy beaktiválható rajta a távmanagement. A menüjében találtam néhány opciót, de nem mindent.
#1435 Tin
áh nema k8 plus is hasonlóra jönne ki amúgy 1TB és 32GB kombóval.
-
azbest
félisten
a gmk régebbi gépek nem tudom milyenek, az m7 és k8 plusz hozta be ezt az új házat. Vicces módon a közép és a csúcsabb szériájukban is egyformán.
Egyébként, ha az akril fedelet leveszem, akkor még sokkal jobban szellőzik kis fordulat mellett is. Vonzza a port az akril.
Mondjuk most ez az átpasztázás picit elültette a bogarat a fülemben, mert van ptm7950 fázisváltós paszta padom, de valsz nem szedem ezért szét, mert nem rossz így sem.
Az előzőeknél pici házventi volt. Bár az m6 sem olyan vészes [link]Most amúgy épp azt keresem, hogy vajon az m7 ryzen pro-jával aktiválni lehet-e olyan távelérést, amihez hasaonló a szervereknél szokott lenni.
A beelinknek amúgy ügyes a megoldása, hogy a prociventi húzza át az ssdn és ramon keresztül a levegőt az alaplap körüli légréseken. A kis t8 miniatűr pécénél pont így csináltam én is, hogy hűtse őket. Kiagyott ziccer a gmk-nál, ott az alaplap a ház faláig ér, nem lehet azt moddolni, amit korábban írtam, hogy leállított system ventível és oldalát lefedve áthúzza, mert nincs hol
Áh de legalább a cmos elem felül van nekem.
Azon csodálkozom, hogy mennyivel egyszerűbbnek tűnik belül az m7 / k8 plus, mégis több portja van -
azbest
félisten
jaja, egész hasonló méretű. A beelinknek talán táp részre van egy plusz nyúlvány a vapor chamberből, mert passzívabb ott, egy ventivel.
-
kk831228
addikt
-
azbest
félisten
Nekem a HX370 esetén a különböző fajta magok is hátrány, ha virtuális gépeket akarok futtatni rajta. Persze lehet összességében nem vészes, mert gyorsnak mondják. A 8845 egyforma magja jobban fekszenek nekem "szerver" feladathoz.
Mac mininél már az is nagy szó, hogy nem 8GB-ról indul a memória
-
Vasti74
senior tag
Szerintem nagyon, ezért is vagyok gondban.
Plusz megszoktam a linuxnak azt a remek tulajdonságát, hogy nem kell külön frissítgetnem minden alkalmazást, mert ugye minden egy helyen frissül...
Ja, tegnap majdnem földhöz vágtam a billentyűzetet, amikor akartam egy LibreOffice-t telepíteni a Store-ból, és €9,90-et akartak kérni érte! Noormáááális?! Letöltöttem, ingyenes... ;-)
Szóval jól meg kell gondolnom - egyelőre próbálom használni, mindent belőni, aztán majd kiderül.
Bocs az offtopicért! -
Vasti74
senior tag
Ha mindenáron maradni szeretnék a linux-nál, akkor nem cserélnék vasat: minek szívassam magam, hiszen mezei PC-n ügyeskedés nélkül is fut a linux ;-)
Az értelme inkább ott lenne, hogy lenne egy nagyon jól hardverre optimalizált op.rendszerem (mert éppen most rágtam be egy kicsit a linuxomra: vettem egy 4k monitort, és legalábbis a Mint Cinnamon nem szereti az átméretezett képernyőt, akadozik pl. a videólejátszás)
-
azbest
félisten
még nem nagyon megy. Nem hivatalos, visszafejtős, eléggé alfa állapotú próbálkozás van tán. Persze egyre működőbb, de azért messze egy stabiltól állítólag. [link]
Meg igaz, hogy cserélhető, de apple formátumú. Bár láttam youtube-on, hogy van aki már kezdett gyártatni 3rd party modulokat más modelhez. De előfordulhat, hogy esetleg sorozatszámhoz köttetik az ssd-t is, mint ahogy a wifit is már.
-
Vasti74
senior tag
Egy pillanatra visszatérve az M4-es Mac Mini-re: most hogy már vannak tesztek róla a neten, piszkosul megtetszett a kis dobozban nagy erő ;-)
Annyira, hogy összedugtam az Intel-es Mac Minimet, húztam rá egy új rendszert (ezen még fut a legújabb macOS is) , és próbálom megszeretni.
Ha sikerül (van rá esély, csak egy kicsit nyitottabbnak kell lennem - a Debian 1.3 óta linux-ot használok, + 50 éves vagyok, már nehezebben váltok a megszokott dolgokról ;-) akkor eladom a PC-t meg ezt a Mac Mini-t, aztán már nem is kell sokat hozzátenni egy ilyen kis erőgéphez :-)
-
azbest
félisten
olyan értelemben nincs, hogy 10 perces sebesség teszt is annyit ad, mint egyszeri futtatás. Az inteles notimnál első futás gyorsabb, aztán visszaáll csökkentett teljesítményre
Érdekes, hogy csak cpu-t és csak gpu-t kiterhelve is hasonló a fogyasztás. Olyan szitut még nem tudtam próbálni, hogy mit szólna ahhoz, hogy mindkettő legyen terhelve, gondolom a power limit ott már mindkettőből visszavenne. A biosban van valami power beállítás, de nem biztos, hogy feljesbb húzható a normális módnál (alapból 3 szint van kivezetve a sima teljesítmény választó részre is, de lehet almenüben egyedit is állítani azt hiszem).
Más netes, yt videós teszt eredményekben is hasonlókat láttam ilyen procival.
Hosszútávra abból még lehet komplikáció, hogy 7 centi átmérős 1 centi vastag 5 voltos 4 pines, fordulatszámvisszjelzős ilyen késes dugós ventilátort nem nagyon kapni. Azt hiszem gpu-kon szokott lenni inkább ilyen venti aljzat, a másik minipécémben is én gyártottam adapter kábelt két különbözőből, amikor abba tettem ventit. Szóval remélhetőleg tartós lesz az a venti, mert pont ugyanilyenre nem fogom tudni pótolni valsz.
Egyébként lehet jobb lenne, ha fújna és nem szívna a venti, de megfordítani a gyári csavarokkal nem lehet, mert süllyesztett a venti keretben a csavar helye - és hosszabb csavarnál a feje már lehet ütközne valamivel, ki van számolva a hely.Nézegettem, hogy vajon tényleges különbség a proci oldali hűtésben lehet-e a ser8-hoz képest. Az m7 és k8 plus ilyen nagy lapos wapor changert használ a videók szerint. A venti modul mérete egyezik, viszont lehet, hogy picit kisebb maga a benne lévő venti a gmktec gépekben a ser8hoz képest. A venti profilok részletesebben állíthatóak a biosban, mint ahogyan értem, hogy mi mit jelent
Az az akril fedőlap, ahogy a mozgó levegő statikusan feltölti, vonzza a port
Gondolkodtam már rajta, hogy egyszerűen leveszem és csinálok egy fekete rácsot rá 3d nyomtatóval. Vagy akár komplett matt fekete fedelet. Így egymásra rakva csak azért merem használni, mert tettem be az akril fedél alá a négy sarokra 3mm vastag öntapadós filc korongokat, azok segítenek megtartani a súlyt, mert amúgy a közepén lévő rögzítést terhelné és meghajolna. Most rendeltem fekete filc korongokat, mert fehérben volt otthon és az kilátszik
#1400 szkutyi
hát, ha úgy választanék, mint az irodista kollégák, akkor muszáj lenne lecserélni a két szürkét, hogy egyformák legyenek és jó legyen a fengsuiDe nekem a működésük számít. Legfeljebb az fenyeget, ha valamilyen szempontból a 8845-ös gép kiugróan jól teljesít, akkor helyette mégegy m7 kellene a clusterbe, hogy kísérletezni tudjak a 8845össel. Bár, ha virtuális gépnek is át lehet adni az AI modulok kezelését (iGPU, NPU), az lesz a legjobb.
-
azbest
félisten
Ma meg is érkezett, egész jó időt futott.
Tényleg szinte teljesen ugyanaz a K8 plus, mint az m7, csak valamivel gyorsabb. Ja meg van npu, csak nem tudom mi használja
A biosuk kb ugyanaz, a beállítások is.Nagyjából a hangjuk is hasonlónak tűnik. Talán kicsit halkabb az n7-nél, de ugye ez most lett kibontva. A cpu venti nem nagyon hallható balanced módban sem, inkább a másik.
Az ssd felőli ventit a biosban érdemes lehet átállítani (start pwm 130-ról 70-re és akkor nem hümmög, 2000-ről 1200 körülre áll)cinebench 23r2 multicore 16.6k pont körül, az m7 13k körül balanced módban.
A gpu gyorsított AI tényleg gyorsult, egy gyors összehasonlítást néztem, hogy
m7-nél a cpu és gpu egyik modelnél 8 és 10 körül,
a k8 plus cpu és gpu meg ugyanúgy 10 és 17 körül.
Npu-val nem tudom még kipróbálni.A spuerposition benchmark alap fhd performance sebességteszt m7-en 4700, k8 pluson 5400.
-
Tin
veterán
Kicsit rákerestem a 8745HS-re, július elején cikkeztek róla.
Így a táblázat alapján jobban látszik, hogy ebben a speciális prociban pontosan melyik rész a selejt (a kép a cikkből van): ez tehát egy olyan 8040-szériás SOC, amiben az NPU sérült, de minden más rendben van. A képen rossz a speckó, a Beelink oldala szerint a CPU továbbra is 8C/16T, de "csak" 4.9Ghz a boost (5.1 helyett), illetve a GPU is 12CU, de csak 2600Mhz a teteje (2700Mhz helyett). Gondolom ez a sebesség visszavétel csak azért van, hogy el lehessen adni. Az mondjuk durva, hogy NPU nélkül, minimális boost csökkentéssel 170€-val olcsóbb "ugyanaz" a gép.
YT-n láttam SER8 overclocking tesztet, a csávó állítása szerint a GPU-nak a 2700Mhz is sok, mert a lassú RAM nem tudja etetni amúgy sem, a CPU-nak viszont jót tesz a TDP emelés. -
azbest
félisten
ha van hol kidugni és van mire rögzíteni, akkor persze lehet, de 2-3 antennak kell. És a pigtale-nél is vigyázni kell, hogy a fém alkatrészek ne okozzanak zárlatat, ne érjenek hozzá semmihez.
Például most töröm a fejem, hogy a patriot 4300 lite ssd-n gyárilag lévő fémes matrica az vajon vezeti -e az áramot, mert csak a nand chipekre van ragasztva, alatta a levegőben lóg a vezérlőchip és ellenállások, kondenzátorok felett. Ha teszek rá hűtőt, akkor hozzá fogja nyomni és ha vezeti az áramot, akkor megsül az egész
Bár lehet alapból ez olyan hűvős, hogy nem is kell rá borda.A gmktec weblapon figyelni kell erre. Ahol van eu-n belüli, már bruttó ár, ott explicite ki van ez írva és van olyan választható opció. A sima "eu dugó" az csak sima eu dugós csomag kínából.
Például az M6 vagy K6 kapható eu áfásan. Sajnos sem az M7 és M7 pro, sem a K8 plus nem eus áfás náluk. Részben ezért is vártam eus aliexpressel eladóra.
Bár kínai webshop és ali esetén is úgy vagyok vele, hogy nem számítok hosszútávú garanciára, inkább csak a sikeres megérkezés, extra adók és költségek számítanak. Ha netán garis probléma lenne, akkor az már külön öröm, ha sikerülne velük, de annak is plusz vámkezelési kalamajkája lenne, mert lehet kínába küldés és kínából küldött csere eszköz lenne, ami nem jön át simán, hanem ügyintézős és akár fizetős is lehet.
Ilyen szempontból, ha tényleg német amazon raktárból jön egy termék, ott egy fokkal jobb. Bár az utólagos garis intézés ott sem biztos, hogy már amazonon át megy, nem tudom. De amazonnál is figyelni kell, mert van hirdetés, ami kínából jövő és az amazon csak a felületet adja hozzá.
-
azbest
félisten
az m7es, ami 99%ban ugyanaz a ház, hűtés és alaplap, egész jó. Nézegettem, nagyon durván részletesen lehet állítani mindenféle paramétert. A két venti vezérlését külön is, hogyan csinálja. Azért stressz teszt alatt lesz hangja. De az idle hangot lehet csökkenteni az ssd venti szabály módosíításával.
A venti szabályoknál van vagy 6 paraméter, hogy milyen min-max és start értékek legyenek, de van olyasmi is, amit nem ismrek, utána kell nézzek.
A minisforum, már nyugaton ismertebb, bejáratott márka. Meg az sem mindegy, kitől veszed, ha nem tőlük közvetlenül.
Például ennél az eus eladónál még nem látok UM890-et,ja,de csak el van dugva 790 melletti eladásnál -
azbest
félisten
A legújabb, friss platform mindig drága. A jobb árú kínai kütyük általában valamilyen raktár mélyén felejtett pár generációval korábbi, de azért érdekes procikra alapulnak.
Az n100 egy érdekes dolog volt, emrt vadi újként sem volt túl drága. Bár azért egy éve még az is 200 dolcsi felett volt jellemző és év végi akciós-kuponos kombókkal voltak jó áron. Most már gyakoribb. Már bruttó 100 euroért is láttam n100 barbonet. Bár 8/256-tal szoktak 125 dolcsiért is néha lenni.
Úton van nekem a k8 plus, 380 euro lett barbone. (az itthon vett rammal és ssd-vel ~705 euronak megfelelő teljes ára lesz: 2x32GB cruical 5600 és 2TB patriot vp4300 lite)
Nem mertem tovább várni, mert nem biztos, hogy olcsóbb lett volna a holnaptól élő kuponokkal, valsz nem lehet halmozni a már most elérhető 50 dolcsis kuponnal a holnaptól élőt (400 usd felett). Azért az m7 250 euros árához képest persze +50%, de ahogy néztem az árakat, inkább az m7 a kakukktojás (fémházzal és erős procival). -
Vasti74
senior tag
OK, de nem mindenki akar vagy tud macOS-re váltani. ARM-os Mac-en meg ha jól tudom nem fut Windows... Én akartam váltani, és már piszok rég itt az asztalomon egy Mac Mini, de nem bírom megszeretni a macOS-t. Linuxot használok - tudom, az is futna az Apple vason (8. gen. i5 procis) , de értelme nem sok lenne a dolognak, mert a PC-m azért praktikusabb darab, még ha egy kicsit nagyobb is ;-) (SFF Fujitsu, minden paraméterében kb. ugyanaz, mint a Mac Mini)
Egyébként nekem piszok furcsa kategória ez a kínai gamer mini PC ;-) Mert lehet, hogy maradi vagyok, de játszani tuti nem vennék mini PC-t, és ha már mini, akkor inkább egy használt brand gép, mint egy új kínai.
Ja, ezek az M4 procis iMac-ek meg Mac Mini-k azért nem semmi masinák, ha tudnám szeretni a macOS-t, nem bírnék ellenállni egy iMac-nek ;-)
-
Tin
veterán
Tegnap felröhögtem a Mac Mini 4 bemutató kapcsán, hogy az alapmodell 699€. Igaz persze, hogy az "csak" 16GB RAM és 256GB SSD, de előbbi az átlag felhasználónak elég, utóbbi meg bővíthető külső SSD-vel, van rajta elég port hozzá. De ez így nagyságendileg 100€-val olcsóbb, mit egy "minőségi" (Minisforum, Beelink) kínai MiniPC az előző genes csúcs chippel (8845/8945).
Asszem az AMD és a kínai gyártók felköthetik a gatyájukat, ha el akarnak adni valamit a prémium árkategóriában a következő hónapokban... remélem kicsit felébreszti az AMD-t.
-
-
azbest
félisten
van egyébként 8845hs ser8 is a spanyol alisnak. De nov 11 előtti napokban várható még nagyobb kuponszórás. 30-50 euro lejöhet jó eséllyel a listaárakból. Persze amazonos gari kezelés valsz jobb, mint az alis.
A ser8 tesztet nézve elültetted a bogarat a fülemben a hanggal. Az m7 kialakítása nagyon hasonló, csak fejjel lefelé van. Ennek a tetején a ram+ssd rész és ott van egy lyuk nagy ventivel. Szerintem kipróbálom, hogy mi történik, ha lefedem az oldalsó szellőzőket és kikapcsolom az ssd ventit
Mert akkor kb hasonló lesz a levegő útja.
Szerk: áh mégsem teljesen egyforma, az m7-nél szív a proci felöli oldalról levegőt az alján lévő rácson át, így nem a másik oldalról szívja a nagyját. Bár meglepően jól viselte a lefedett oldal rácsokat és sokat fogott a zajon. Valamennyit szívott fentről is, mert nem szállt el durván a ram hőmérséklet így sem a kihúzott ram ventivel.
-
Multibit
nagyúr
Intel N97 alapú Hardkernel SBC-t vettem. Nem egy erőgép, de kicsi, relative csendes. Az az AMD konfig, amit kinéztél, gyanítom jóval erősebb. Aki mini PC-t akar és DIY irányba megy, nem sok lehetősége akad. Valszeg ezért is népszerűek a kínai mini gépek.
Ragaszkodsz az ontopic formátumhoz? Mini-ITX már nagy lenne számodra? -
azbest
félisten
24H2 némelyik ssd-vel nem kompatibilis. Nem mind szereti, hogy 64MB-nál több HBM memóriát ad nekik és akkor fw update kell az ssd-re. Ha noname kínai ssd-ről van szó, akkor az kb esélytelen. Én általában inkább barbone próbálok gépet venni, az ssd-t és ramot itthon veszem bele, mert egyébként sem olcsóbb kintről és akkor olyat teszek bele, amilyet akarok és van azokra itthoni gari.
A gmktec M7-hez (6850h) csa ka ryzen chipset csomag kellett és az feltette a videdrivert is. Külön kézi venti fordulatszám állítgató programot nem telepítettem. A venti szabályokat a bios tartalmazza, bár az nem minden gépnél állítható külön.
Eta prime-nál volt minisforum nem annyira mini gép, ami bővíthetőbb gpu-val is [link]
8845hs-nél nagyon csábító a gmktec k8 plus válzotat, ami olyan házban van, mint az m7, csak 250 euro (m7) helyett 375 euro (k8 plus) körül láttam akcióval, kuponnal együtt, annyival meg nem jobb az m7-nél. De legalább már az eus eladónál van az is. Úgy láttam még az alaplap is 99% ugyanaz bennük, csak a proci újabb. (plusz persze a ram és ssd bele) -
azbest
félisten
Ha nincsen semmi spéci dolog a gépben (például beépített oled státusz kijelző), akkor megbízható forrásból is van rá driver.
Anno a tablet procis gépeknél volt szívás, mert azok gányolt, aláíratlan, máshonnan nem beszerezhető drivereket használtak és sdio buszon ültek perifériák (wifi, touch, forgatás érzékelő például). Péládul a chuwi hi8-as tabletem ilyen volt.
Például egy n100-as gép-hez minden megvan win11-ben. Ha spécibb, iparibb lan-ja van, akkor az inteltől letölthető az is külön, minden mást a win11 megtalál. Az amd gépekhez pedig az amd chipset és video driver kellhet külön.A meglévő win-en, ha rootkit van rajta, akkor azt nem feltétlenül találja meg utólag telepített vírusirtó, mert a rendszerben csinált olyan módosítást és olyan szinten fut, amivel a vírusírtót is megzavarhatja. Szóval ha újraraksz egy tiszta win-t és előbb teszed fel a vírusírtót, mint bármi gyártói programot, akkor jobb eséllyel nem lesz probléma.
-
-
-
Így van, bennem is kapizsgál, hogy az izmosabbat kéne venni, miközben az adott feladatra bőven elég lenne az n100, bármi egyébre meg ott a vizes HEDT asztali gép rtx4xxx vga-val.
De egyelőre jelgeltem a projektet, figyelem, hogy mik jönnek igazán PICI (gmktec g5) méretben, bónuszképp PASSZÍV kivitelben. Egy biztos, 16GB RAM alá nem adom, az uis lassan a normál winfosch működéshez is kell, de sztem az olyan csecsebecsékről, mint AI, brutál CPU-erő, stb lemondok a fogyasztás és ár kedvéért.
Kár, hogy a Ryzen U-sorozatból kevés van piacon, teljesítmény mellett még pl olyat is tudnak, hogy több PCIe-sávjuk van, ami nem lényegtelen, ha USB3-at használna az ember egy pörgős, 4sávos NVME ssd mellett.
-
Mindíg csábító a +erő, de ha csak arról van szó, hogy a nyaralós videók vágásánál évi 3 alkalommal megspórol az ember szumma fél órát, nincs értelme. Ha el se indul/idegölően akadozik maga a szoftver, az más kérdés. Anno amúgy i7-5600u-n méreteztem 4k-ról fHD-re+vágtam vidit: beadtam neki a melót és otthagytam, had rágódjon rajta. Öszvissz 3 vagy 4 ilyen feladatot kapott élete során.
A Ryzen kb akármi, még az 5500u is köröket ver arra a procimra, szóval ennél már tuti előrébb vagy
. SSD persze kell neki nagyon is!
-
"ez a Beelink méret viszont az asztalra tökéletes," - sőt, ezeket már felcsavarozzák a monitor hátára
!
Re dilemma: kérdés mire van a valóságban szükséged. Ezek a 10-20%-os különbségek a gyakorlatban nemigazán érnek semmit. Ha valahova több kraft kell, az jellemzően 1-200%, vagy mégtöbb.
#1261: ha néma kell, akkor egy combos bordákkal megtámogatott passzív N100 alapú. Még egy yútúb se menne rajta (av1)?
#1264: ezek nem erőművek, jóféle paszta legyen kéznél amikor szétszeded, és problem solved
-
Vasti74
senior tag
OK, csak egy ötlet volt ;-)
Alapvetően "brand" gép párti vagyok, ezért szabvány méretekben gondolkodok.
És még bennem van a régi szervizes beidegződés, hogy lehetőleg javítható is legyen kb. szabvány cuccokkal a gép - ez van, eljárt felettem az idő ;-) A 90-es években kezdtem, és már rég szakmát váltottam, csak néha beleokoskodok még ebbe-abba ;-) -
ATX tápegység méretben, apróról egy Asrock DeskMini B660?
Ugyan minimálisan kell építeni, de max. fél óra alatt összedobod: CPU + cooler + RAM + háttértárak, és kész is!
- normális topflow coolerrel akár egy i7-14700 mehet bele (12-14 gen procikat megeszi), és nem lesz gondod a hűtéssel;
- gen4, gen5 PCIE SSD-t kezel (2db) + 2.5" HDD (2db);
- 64GB 3200MT dual channel RAM mehet bele.Ugyanott AM4 alapú X300-ast is találsz.
-
Vasti74
senior tag
Szerintem a méretbeli korlátozások miatt nagy csodák nincsenek. Kicsi a hűtő, amihez több légáramlás kell, mint egy nagyobbhoz, ha ugyanannyi hőt kell "elvinni" róla. Ehhez társul egy kicsi ventilátor, aminek ugyanannyi légáramláshoz nagyobb fordulatszám kell, mint mint egy nagyobbnak. Szóval minden adott a szirénázáshoz ;-)
Szerintem keresgélj inkább valami SFF gépet: ott már azért elfér a rendes hűtő, rajta a rendes ventilátor! Ráadásul éppen ezért prociból is belemegy a rendes asztali verzió, mert meg is lehet hűteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- B550M Steel Legend, Ryzen 5 5600X, 32Gb DDR4 3200MHz CL16, Radeon RX 6750 XT 12Gb, 1TB M.2 PCIe 4.0
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- MSI CYBORG 15 A13V
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest