Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

válasz Ixion77 #1544 üzenetére

Nem hiszem, de már nem vagyunk gyerekek, hogy annyi időnk legyen játszani, hogy ne legyen elég pénzünk kifizetni. Vagy ott a Game Pass ;)

(Eszembe jutott egy áltsulis osztálytársam, aki a középiskolában floppyn másolt szoftverekkel kezdett kereskedni, és ebbe akar bevonni engem is. 90-es évek közepe, ha a 77 azt jelenti a nevedben, akkor egyidősek vagyunk. Annyira nyilvánvalóan értelmezhetetlen volt akkor a szellemi (szoftver) tulajdon fogalma, amennyire ma fura, ha valaki warezolni akar. Vagyis érted, na :) )

• Tin

veterán

válasz Ixion77 #1542 üzenetére

Első része pontosan így van, egyszerűen hülyeség az egész eGPU, és hülyén is néz ki. A régebbi (olcsó) VGA-k szintjét majdnem hozzák a mai iGPU-k, az újabb VGA-k meg annyiba kerülnek, mint a miniPC.

A forrasztott RAM-al nem értek egyet. Teljesen jogos, hogy sokat gyorsul tőle az iGPU, lásd 780M és 890M közötti különbség, aminek a fele szerintem simán a forrasztott RAM-tól van (5600 vs 7500/8000). Viszont még forrasztott RAM-al se olyan gyors az iGPU, hogy értelme legyen, a bővíthetőséget meg hülyeség feláldozni. Később simán bevethetők ezek a gépek még kis home servernek, vagy könnyebb őket eladni is, ha bővíthető. Laptop más, azt úgyse piszkálja az ember, szóval ott nyugodtan lehet forrasztani.

60W-ot fogyaszt az asztali gépem idle-ben. A miniPC-m meg ennyit fogyaszt, ha játszom vele, és kb 10-20W között a sima böngészős felhasználásnál. A gyártók szerintem azért nyomatják a laptopot, mert nagyobbat tudnak húzni rajta, és a legtöbb ember úgy van vele, hogy egyszerűbb a laptop. De feljövőben vannak amúgy a miniPC-k, és ez részben az Apple-nek köszönhető.

#1541 azbest: jaja, nekem is van egy régebbi Zenbook-om, szeretem, az Asus jó gépeket csinál. Én a 90-es évek eleje óta használok laptopokat (igen tudom, és igen tényleg), de otthoni elsődleges gépnek már 25 éve használok asztalit. Egyszerűen más a kis munkaasztalod, ahova leülsz. Melóra azóta is laptop, mert egyszerűbb, és többször is próbáltam otthoninak is laptopra átszokni, de nem ment (egy Thinkpad ment asszonynak, a Zenbook meg igazából csak úgy itt van). A gyerekeimnek is MiniPC-t vettem tavaly, pedig a fiamnak asztalija volt, és ez jobban bejön, csendes, kis helyet foglal, és mindenre jó. Egyedül az a parám, hogy ha beszarik, nem oldja meg egy alaplapcsere, de talán nem fog, hiszen ha rendesen meg van forrasztva, mi tud tönkremenni a kondikon kívül.

Na és a budget 500€-s miniPC + Xbox kettőssel akkor mindenki egyetért, mint legköltséghatékonyabb megoldás? :)

• Tin

veterán

válasz Ixion77 #1539 üzenetére

Jó hát egyrészt a laptop és a miniPC rohadtul nem ugyanaz, másrészt az áruk sincs egymás közelében sem. A laptop minimum a duplája, valószínűleg te valami nagyon nagy akciót fogtál ki rá.

Vannak előnyök és hátrányok, nekem pl nem kell beépített kijelző a két monitor mellé, és nem kell még egy laptop az asztalra a céges mellé, így is alig férek el tőle. Ráadásul a laptop hangosabb, mint egy miniPC. Bár abban meg van (ha van) diszkrét VGA, tehát elvileg gamingre jobb.

Ha megengeded, kicsit kiírom magamból az elmúlt hetekben megértett dolgokat itt a MiniPC-s megoldásokat illetően, látva az irányokat és igényeket, és hogy a gyártók mivel próbálkoznak, plusz ezt a - számomra nevetséges - eGPU őrületet is. Egy gyártón (Minisforum) próbálom bemutatni, ők elég jók lefedik az összes igényt.

Alapgépek: (mindegyik 32 GB RAM + 1TD SSD-vel)
    1. Budget, de jó teljesítményű miniPC, budget megoldás 8745HS-el: UM870 Slim = 499€
    2. Prémium, Oculink-el bővíthető, előző generációs top 8945HS-el: UM890 Pro = 739€
    2. b Ezen a szinten van szintén Oculink-el a GMKTec K8+ (8845HS): 540€
    3. Csúcsgép HX 370-el, nincs Oculink: AI370 = 1149€
    4. Gaming laptop (8845HS + RTX4060) márkás: ~1500€
    5. Gaming minitorony (16 magos 7940HX + RTX4060): 790S7 = 1029€

Külső VGA megoldások:
    1. Oculink eGPU dokkoló kártya és táp nélkül: DEG1 = 90€
    1.b ehhez + PC tápegység + egy diszkrét VGA, kinek amilyen kell, de a túl erős felesleges, mert az Oculink csak PCIe x4-et tud: árban minimum +500€
    2. Külső Radeon 7600M XT laptop VGA hűtéssel és töltővel, Oculink csatlakozóval: MGA1 = 619€

Az alapgépek teljesítménye a sorszám alapján nő. Az 1 és 2 közötti különbség elhanyagolható, a 3-as hoz +15%-ot CPU-ban és +25%-ot VGA-ban, a 4-esnél VGA-ban van egy ugrás, az 5-ös pedig a legerősebb mindkét fronton.

Oculinkes bővítéssel egy gyengébb alapgépből is erősebb diszkrét VGA-s változat varázsolható, csak akkor ugye a VGA külön van, vagy pedig ilyen zsebben hordható külső VGA-val, de az meg gyengébb. A diszkrét VGA-s gépek (akár laptop, akár minitorony, akár külső eGPU), jóval hangosabbak az iGPU-nál. Állandó játékra én mindenképpen a minitornyot venném, az lehet a leghalkabb.

És akkor nézzük, miből mit lehet kihozni. Egyértelmű, hogy a 8745HS is bőven elég teljesítmény, tök jól lehet játszani vele egyszerűbb játékokat, az AAA-s címekhez viszont már a HX 370 sem elég, és az kétszer annyiba is kerül (a HX370 ennyi pénzért teljesen értelmetlen). Én itt alapgépnek egyértelműen az 500-600€-s szintet lőném be egy Oculink-es csatlakozóval, ami bővíthető ha kell, és akkor külső VGA-val +500-600€-ért van egy gamer laptop szintű miniPC, kicsit a gamer laptop ára alatt. Ha viszont állandó játék kell, akkor inkább az 1000€ körüli minitorony megoldás, ami jóval olcsóbb egy gamer laptopnál, mégis többet tud nála. És valószínűleg a leghalkabb gamer konfig.

Látszik, hogy a rendes grafikához át kell lépni az 1000€-s határt, és még az is csak egy gamer laptop szintje lesz, nem ez igazi gamer PC. A laptop ad egy plusz kijelzőt, de hangosabb, így a minitorony megoldás lehet a jó.

És most mondom a legviccesebbet: ugyanennyiből (1000€) kihozható egy 500€-s alap miniPC, ami mindenre jó, iGPU-val még egyszerűbb játékokra is, és mellé egy 500€-s Xbox, ami takonyra veri az összes megoldást teljesítményben, ha játékról van szó. Igen tudom, de sok játék használható billentyűzettel és egérrel, ahol meg az Xbox kevés, ott a gamer laptop is az lenne.

Ezért nem értem ezt az eGPU őrületet.

• kk831228

addikt

válasz Ixion77 #1513 üzenetére

Jahh, kb èn is ìgy vagyok , most vett haver 230-èrt MSI notit I5, meg 3050-el , ès ami nekem fontos azt bőven tudja. :K Szóval èn is maradok a notinál valószínűleg. 4 körül van Legion I5-el meg 4060-al , szerintem olyasmi lesz ha rászánom nagam. :D

• Tin

veterán

Ezt elég jól megfogalmaztad, sajnos tényleg ez a helyzet. Kapsz egy működő valamit, ami valameddig működik, mindenféle garancia nélkül. Ledöbbenve olvasom a Beelink support fórumait, hogy fotókat kérnek az emberektől public topikban a szériaszámról, és az alapján küldik a BIOS linket privát üzenetben, ami a mega share oldalra feltöltve. Ahogy a driverek is. Ami nem működik, arra a válasz, hogy így van tervezve, ami hibás vagy rossz a bios-ban, ott is megmagyarázzák, hogy miért az, ha nem megy a wifi mert szarul van tervezve az antenna, akkor vegyél olcsó USB-s WIFI sticket, ha az USB4 port csak 3.2-es sebességet produkál, akkor jön a screenshot, hogy náluk milyen enclosure-el megy. És így tovább.

Nem akarok igazágtalan lenni, mert a gép jó, de mi ezt a fajta barkácsolgatós, jóindulatból segítgetős, garancia nélküli világot 89-ben már a hátunk mögött hagytuk, ők meg a mai napig ebben élnek. Nem rosszindulatúak, nem nyerészkedni akarnak, egyszerűen csak az ő fejükben ez a szolgáltatás, és elképzelni sem tudják, mi az a valódi garancia, a support, a szabványok, a személyiségi jogok, vagy bármi hasonló. Egy jóindulatúan összekendácsolt cuccot kapsz, ami amúgy a "nevesebb" kínai gyártóknál egészen jó minőségű, de az, hogy lesznek-e BIOS frissítések, vagy valódi support az adott modellhez, az kb attól függ, hogy mennyire népszerű, és mennyien veszik. A fiam SER5 MAX-a a mai napig népszerű és kapható, 2 hónapja jött hozzá újabb BIOS, pedig már vagy másfél éves modell. De ha kifogsz valamit, amiből nem lesz semmi, akkor marad az az 1 bios, és reménykedsz benne, hogy a Windows 24H2 frissítés nem nullázza le a géped. Ami amúgy épp most történik jó pár tulajnál.

Kicsit sötétebbnek festettem le a képet, de ez a lényege. Én bevállaltam egy alulárazott géppel, még tesztelgetem, aztán belerakok egy 4TB-os Samu 990-et, és használom. De szerintem hetente csinálok majd backupot, mert nem szeretnék meglepődni. És ha bejön ez a form factor, akkor majd nézelődök tovább ebben az irányban, ha meg nem, akkor visszatérek a saját összerakáshoz.

• Multibit

nagyúr

Van igazság abban, amit mondasz. De ez a Mini PC topik és nem a laptopok topikja. Én inkább bevállaltam a DIY-t, de nem bántam meg. Most van egy remek N97 alapú mini PC-m a koreai Hardkernel-től. Garancia, support, online dokumentáció, minőség! :K

• válasz Ixion77 #1502 üzenetére

Alin nézte, a hivatalos oldalon az ár magasabb, más etailereknél meg még magasabb, ahogy elnézem.

• Tin

veterán

válasz Ixion77 #1472 üzenetére

Azt jelenti, hogy valami baráti országba belopták őket vámfizetés nélkül már korrekten megfizették utána a vámot, és aztán az ottani raktárból már az egész EU-t elláthatják.

• azbest

félisten

válasz Ixion77 #1472 üzenetére

ez valami új, én is láttam.
    A diana eu storeból [link] vettem három m7 és egy k8 plust egyesével. Kb 2 héten belül megjöttek, nem mindig új akció kezdetén vettem. Néha úgy látom, hogy ha nagy aliexpress kampány miatt nagy a forgalom, akkor rátesznek még egy 20 eurós "szállítási" díjas plusz tételt, de ezt akkor beleírják a termék leírásának tetejébe. Ezt megúsztam, mindig előtte már rendeltem. Ja és néla euroban érdemes fizetni, ő azt használja, más pénznemről alis konvertálással megy és lehet rosszabbul jön ki, plusz a kuponok is sokszor euróban annyi egységűek, nem mindig váltja a kupont dollárról át, hanem 1:1. Ja és lehet hogy ezek közül is működik valami, de nem összekombinálható a másik akcióssal [link]
    Kb 2 héten belül megkaptam. Első hét még eseménytelen, utána megjelenik hogy van már dhl követő kód és pár nap múlva franciaországban adják fel, onnan lehet már másnap itt van, ha nincs fennakadás vagy hétvége.
    Most pénteken lesz black friday, asszem attól kezdve aktívak új kuponok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés