- Apple Watch
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Fotók, videók mobillal
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- VoLTE/VoWiFi
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Android szakmai topik
- Samsung Unpacked: második generációs okosgyűrű és AR-szemüveg is jöhet
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
az a baj hogy az opensense, pfsense, openwrt az usb to ethernet átalakítókat kevésbé szereti
találtam itt HA-n fillérekért celeron 3350-es procival, de azért az N100 nem lett volna rossz ha később jön valami ISP upgrade a telekomnál. Van már külön unraid serverem, arra emg nem raknám fel VM alá a router oprendszert, mert ha leáll az unraid server vmiér,t akkor megy vele a net is..... -
Ixion77
addikt
K8 plust nézegetem a GMKTec honlapon, és kifejezetten oda van írva hogy "EU VAT was taken care of". Ez azt jelentené, hogy változott mióta írtál?
Te melyik Alis eladótól vetted végül, akinek volt EU raktára?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Tin
veterán
Odafigyeltem a tisztításnál, de amúgy a die körül volt egy pár mm széles fekete gumiszerű anyag, gondolom az védte a kifolyástól a folyékony fém pasztát, de azt eltávolítottam, miután szétszedtem, mert amúgy is feltépődött. A fotón még látszik is. De amikor kinyitottam és láttam hogy folyékony fém, már tudtam, hogy jobbat nem tudok csinálni, de hát most már ez van Ki a fene gondolta, hogy egy olcsó MiniPC-be minőségi pasztázást raknak
A Honeywell lapot, pont ezt a Linux videót láttam, a grafénlaposakat is, a hatásukat is. A folyékony fém a legjobb, utána a lapok, aztán a paszták. De nekem még így sem throttlingol, egyszerűen megfogja 93 fok alatt még melegben is, legrosszabb esetben pár W-al csökkenti a package powert. De ez nem számolós gép, játékra meg a sima "Balanced" módban is elmegy, amivel 86 fok körül tetőzik. Ha meg kikapcsolom a CPU boost-ot, ugyanannyit hoz a gyereknek Fortnite-ban, és alig van hangja a gépnek. Neki meg erre kell, úgy meg 77 foknál tetőzik.
Ha tudok olcsón szerezni lapot, lehet, hogy beruházok próbaképp, annak látom értelmét a tartósság miatt, és egy nagyobb lap több gépre is elég.
-
Tin
veterán
The New K8 Plus Is An All New Powerful Ryzen Mini PC From GMKtec!
ETA Prime teszt most már erről is
-
Tin
veterán
Jaja, durva kis gép lett az M4 Mini, csak hát ugye ami már használható lenne RAM és SSD ügyileg, az 1000€ környéke, annyit meg már nem ér meg. Itt csak az alapmodell a jó vétel. Meg amúgy elég lassú a belső SSD-je.
Igen, csak ugye a Minisforum azért prémiumabb gyártónak számít, és meglepett, hogy a 890 Pro-hoz képest, ami teljesítményben kb ugyanezt tudja, 330€-val olcsóbb. Az AMD ezt a 8745HS-t valami nagyon padló áron adhatja.
-
Tin
veterán
Mutassak újabb akciót?
8745HS (=8845HS-NPU), 32GB DDR5-5600 RAM + 1TB SSD, 2xUSB3.2, 2xUSB2.0, 1xUSB4 (DP+PD), 1xHDMI, 1xDP, 2xM.2 2280 PCIE4 slot, 1x2.5G LAN, amazon.de-ről, 499€-ért.
Na, veszel?
A portkiosztása kicsit nyomi, mert 3-as port pl. csak elöl van, de ennyiért szerintem elég jó vétel, és ebben 2 M.2 slot van.
-
SafE84
tag
Köszi a választ!
Nos, a GMKtec M6 Mini PC AMD R5 6600H fogyasztásban kicsit erős lenne már nekem, viszont egy ilyennel már ki lennék békülve:
GMKtec M5 Plus AMD Ryzen 7 5825U [link] --> 107.700,-FtA GMKtec "ajánlott" márka? Csak mert a BMAX-ról olvastam itt pár furcsaságot a Windows 11 körül (TPM).
-
Tin
veterán
Na igen, de a 8845HS-nek sem tudod kihajtani a magjait a TDP korlát miatt, és a HX370 annak ellenére jobb. De abban igazad van, hogy a HX370 valószínűleg egy köztes állomás lesz, és több értelme lesz a teljes értékű magos CPU-knak. De amúgy te hosztolsz valamit, vagy minek annyi virtuális gép?
-
Tin
veterán
Jaja, szerintem az idei tél egyik slágere lesz a SER8/8745HS, de valószínűleg az általad választott K8 Plus is előkelő helyen van, mert elég jó az ára. De pl Geekom, Minisforum nagyobb akciókat nem látok a 8000-es sorozatnál, legalábbis egyelőre. A legújabb HX370 meg annyira túlárazott, hogy az már vicc. Meg nekem ott ez a forrasztott RAM se tetszik ennyiért, és szerintem a Radeon 890M teljesítményének egy része is csak a gyors RAM-na köszönhető, nem is annyira a kártyának.
Nekem nem kellett a Beelinket hangolni semmit. Megpróbáltam a Performance módot, tök jó, de teljesen feleslegesnek találom. Játékokban nem hoz igazán, mivel a GPU nem lesz gyorsabb tőle, és annak amúgy is a RAM sebessége a fő korlátja (vagyis tudna többet is gyorsabb memóriával), a tesztekben meg +3-5%-al hoz több pontot a teljesítmény módban, cserébe 10-15W többletfogyasztás van, és 10C-kal magasabb hőmérséklet, amihez ugye emelt zajszint is járt. Vagyis a balanced mód tökéletes, és elég halk is. Már úton vannak a HUB-ok hozzá, kíváncsi vagyok, hogy össze tudok-e rakni egy mindenben megfelelő konfigot vele.
Amúgy azért a Minisforum UM890 Pro-t kipróbálnám. Egyszerűen furdal a kíváncsiság, hogy mit tudhat ehhez képest, teljesítményben nagyjából hasonló, de zajszintben, a plusz portokkal, és így tovább.
Na meg a Mac Mini 4-re is simán kíváncsi lennék Kár, hogy annál az első értelmes és jövőálló változat (24GB + 512GB) már 1159€, ami egy vicc a 699€-s alapárhoz képest. Ami szégyen, asszem tegnap volt egy tesztvideóban, hogy ha meg akarod duplázni az alapváltozat memóriáját (16GB->32GB) és tárhelyét (256GB->512GB), az pont annyiba kerül, mintha vennél 2 db Mac Mini 4-et alap kiszerelésben. Valaki az Apple-nél nem gondolkodott el a mohóság fogalmán.
-
Tin
veterán
A SER8-8745HS volt baromi jó áron (570€) Amazonon, de most elfogyott. 32GB DDR5 Crucial + 1TB Crucial P3 Plus SSD, és baromi csendes.
Tegnap kipróbáltam a BIOS-ban, hogy felvettem a hűtőventit always full-ra, és megerősítette, hogy még a fél órás Cinebench stressz tesztben, Performance módban sem ment maxon, miközben végig 90C max hőmérsékletet tudott.
Gamelés közben tök normális hangja van, de ami legjobban bejön, hogy akkora a hűtőventillátor, hogy a hangja elég mély, így még pörgés esetén sem zavaró.
Nagyon baba kis gép, de az USB-kkel még mindig nem vagyok kibékülve. Rendeltem két 3.2-es 10Gbps passzív hubot, remélem az egyik jó lesz közülük. Aktívot nem merek, egy gépemet már majdnem kinyírt a visszafolyó áram, de szerencsére annak a BIOS-ában volt védelem, és letiltotta a portot. A monitorom kellene rákötni, meg a dongle-ket, de ahogy nézem, ez csak úgy fog menni, hogy az első HUB-ra dugom rá a másodikat is, ha nem akarok az előlapon egyfolytában bedugott kábeleket nézegetni.
-
Tin
veterán
Eddig egy videót láttam róla (EZT), és ugye itt is átforrasztotta az egységet a lapon, tehát ha a lap van a géphez kötve, akkor csak így működik, viszont az, hogy cserélhető, meg fogja nyitni az utat oda, hogy néhány hónapon belül már elérhetőek lesznek a rendelhető egységek, és elnézve a felépítést nem egy nagy durranás akár házilag kicserélni az SSD-t. Azért 1TB-os SSD-vel már simán versenyképes a dolog, és árban nem hiszem, hogy 100-150$-nál többet lehetne kérni érte (az Apple mekkora felárat kér ezért, 400$? )
-
Tin
veterán
Igen, a céges laptop nekem is olyan, hogy pikkpakk throttlingol, viszont nem bánom, mert legalább csendes. Utálom a süvítő ventillátort. A teljesítmény profil lényege csak annyi, hogy mennyi kakaót ad a SOC-nak, nyilván minél többet, annál több mag tud annál magasabb órajelen mennyi, vagyis ez a többmagos teljesítményt befolyásolja. De mivel még a 65W-os profillal sem tudod maxra hajtani egyszerre az összes magot, így gyakorlatilag ez a teljesítmény limitje, nem a ráírt vagy a turbó órajel. Hiszen a hűtést is arra lőtték be, a tápját is, így gyakorlatilag ezek a limitáló tényezők. Felette meg úgyis throttling van. De akkor nincs throttlingod, ha végig tudja, ami jó hír, hiszen a 8845HS egy egész erős SOC.
A venticsere jó kérdés, és mindig kockázatos, mert ki tudja, hogy amikor majd kellene, akkor találsz-e ilyet, de Kína miatt szerintem mindig lesz minden mindenhol, főleg idővel, úgyhogy én emiatt nem aggódnék. Meg aztán a ventillátorokban nem nagyon tud semmi tönkremenni, előbb avul el a géped, minthogy a venti meghaljon. Ha meg meghalna, akkor azt úgyis az elején csinálja.
A venti profil állítás nem kicsit fontos, a fiamnak SER5 MAX-a van, süvít mint a veszedelem, még tavaly szórakoztunk a beállításokkal, de amikor játszik, a végén mindenképp tornádó hangja van, őt nem zavarja, úgyhogy nekem mindegy. Én megőrülök attól, ha hangos a gép, szóval az állítgatás fontos nekem. De neten találsz millióféle leírást, azzal a 7-8 paraméterrel nagyjából azt tudod megadni, honnan indul, milyen ütemben pörög fel, és hány foknál löki be a maximális fordulatszámot, ami általában elég ahhoz, hogy throttling előtt megfogja a procit. De mondom, ez is emberfüggő, mert a céges laptopban én simán azt mondom, hogy ne is pörögjön fel a venti, inkább throttlingoljon a proci, de van, aki meg azt mondja, hogy ki akarja venni a maxot a prociból, ami azt jelenti, hogy 90 fok környékén feltolja maxra a ventit, visszahűti a procit, aztán ha megint eléri a hőfokot, megint felpörög, és így tovább. Nekem ez a halálom.
Az akril fedőlap érdekes, de mivel műanyag, legalább van WIFI meg BT jeled. A fémházas gépeknél pont az a baj, hogy nincs. Mondjuk esztétikailag nem tökéletes, de az legyen a legnagyobb baj...
Akkor ha jól értem, elégedett vagy vele. Nekem is megjött a SER8 még tegnap, írok róla hamarosan, van mit
-
Tin
veterán
Na, az egész gyors volt Mondjuk EU-ból jött.
A pontszámban gondolom hozza a többi hasonlót, de a hűtés milyen? Throttling van?
Amúgy nagyon kis csinos gépnek tűnik, sok sikert hozzá Meg ezzel a teljesítménnyel ezen az áron eléggé verhetetlen. Nekem is megjön hamarosan a SER8, majd beszámolok róla.
-
Tin
veterán
Az a legjobb, amikor az Amazon az eladó és a szállító is. Ez esetben mindent ők intéznek, ez a "pipa" kategória, nyugodtan vehető. Egy fokkal "rosszabb", amikor nem az Amazon az eladó, de a szállító igen, ez esetben a szállításért, visszaküldésért ők felelnek, és ezt be is vasalják az eladón, szóval ott nem lehet kecmec. A garit ilyenkor az eladó adja, de egy gyártói eladónál ez kevésbé para. Most karácsony előtt mindig januárig szól a visszaküldési határidő, ha valami hibás a termékkel, addig vissza kell küldeni, és elállni a vásárlástól.
Amikor nem az Amazon sem az eladó, sem a szállító, olyan esetekben csak maximum olyan dolgot rendelek, ami nem tud tönkremenni.Ha jól értem, akkor aliról rendelted a K8 Plus-t, ez esetben nyilván nincs gond, ha EU-s raktárból megy, a gari meg olyan, amilyen. Én ezekkel nem szívesen kísérletezek.
Amúgy pl a Beelink webshopja biztosan kínából küld és nem fizet vámot és áfát helyetted, de pl. a Minisforum EU webshopja meg azt írja, hogy a Hongkongból küldött termékeket először EU-s raktárba küldik, és vállalják az összes vámolási és ÁFA költséget. Itt egyedül a visszaküldés a necces, ha valami gond van.
-
Tin
veterán
Akár egyébként igen, de szerintem az antenna bővítés nem akkora nagy cucc, hogy az ember ne tudná megcsinálni. És csak addig kell kinyitnod a házat, ameddig az SSD cserénél amúgy is kinyitnád.
A fent linkelt GMKTec videót néztem én is, de a csávó ugyanúgy ázsiai, azért gépi hangos a review. A 19-21 dBA hangerő után már értelmetlen volt nézni, annyira baromságot összehordott. Nem komolyan vehetők ezek a review-k, valószínűleg fizetettek.
AMD Ryzen 7 8845HS Mini PC--NucBox K8 Plus
Itt nekem nem világos, hogy ez az ár már a végleges ár, vagy erre még kell fizetni vámot meg áfát? Mert nagyon nem mindegy. Csak mert a shipping policyban azt írja, hogy "Option 2. Priority shipping (VAT pre-paid from our side)", de kicsit lejjebb meg azt, hogy "Pls note that tax and duties may apply to the shipping methods offered, and they vary in different countries and regions. And we usually declare an item at a lower value to help lower the tax amount." Megjegyzem, úgy b.sznám ki az EU-ból az összes ilyen takony szürkezónás fosadék webshopot, hogy a lábuk nem érné a földet, hogy rendelsz valami EU-nak hazudott webshopból, sokszor .eu-s domainnal, aztán fogalmad sincs, hogy honnan küldik, és valójában mennyibe kerül a rendelésed. Ezért szoktam inkább Amazonról rendelni, még ha drágább is, ott visszaküldöd, ha valami nem stimmel, aztán nem kell szarakodni velük.
-
Vittorio77
csendes tag
Próbáltam defaultot is, úgy sem változott a dolog.
Én is arra gondoltam, hogy nem lát bootolható háttértárat, de pendrive-ot látja és onnan már másik gépre telepítettem fel windowst. A pendrive egy Sandisk Cruzer Balde 16GB, ami usb 2-es. Próbáltam az összes USB portot használni, de változás nincs. A BIOS látja, de nem akar bootolni róla. Lehet valamit kellene változtatni a BIOS-ban, de ott csak azt állítottam be, hogy az USB legyen az elsődleges boot helyen, utána meg semmi.
Az nx módot hol kéne beállítani? Megpróbálom megkeresni, hátha van ilyen a BIOSban. Ha más nem, akkor megpróbálom Rufus-szal felrakni egyet egy másik USB-re, aztán úgy megnézni.
Ha ezek fémházasak, akkor lehet, hogy bukó lesz a Wifi? Nekem egy TP-link jelerősítő vana géptől kb. 7 méterre, amit a T-BAO már jól látott. Remélem, hogy ezeknek is elég lenne már ez.
-
Vittorio77
csendes tag
Köszönöm a gyors választ!
A dolog ott tart, hogy amikor bekapcsolom a gépet, akkor belép a BIOS-ba, majd onnan csak resettel lép ki. Az az érdekes, hogy ha rányomok a mentés és kilépésre, akkor el is menti a változtatott dolgokat, de már nem lép ki. Újraindítom a gépet és ismét belép a BIOS-ba (a megváltoztatott értékek pedig meg is változtak és úgy is maradtak, ergo a mentés működik).
Próbáltam a Clear CMOS-t is, akkor törölte a beállított értékeket, amikor megváltoztattam, pl. beállítottam a dátumot és időt, az úgy is maradt a követekező indulásnál is, de a probléma megmaradt.
Most ott tartok, hogy a beépített m2 SSD-t kicseréltem egy Samsungra, amit a BIOS lát. Ezt azért kellet megcsinálnom, mert az eredeti SSD-t nem látta a BIOS. Azt kiszedtem, egy átalakítóval csatlakoztattam egy másik géphez és az nem is látta az SSD-t. Így arra gondolok, hogy az teljesen megadta magát.
A pendrive, amit használok, azt úgy készítettem, ahogy leírtad (menrég telepítettem egy másik gépre WIN11-et, így az tuti működik). A pendrive-ot látja is a BIOS, beállítom, hogy onnan bootoljon, de nem történik semmi. Indulás után belép a BIOS-ba és onnan nem lép ki, csak resettel. Hibát nem ír semmiről sem a gép.A fenti 3 gépet tegnap csak átfutottam, így az általad linkelt videót is majd megnézem. Egyelőre a Beelinkre sokan írták, hogy a WIFI nem stabil. Nekem meg az kellene, mert olyan helyen van, ahol nincs LAN.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
Mindegy, ha megjött, írj róla légyszi, kíváncsi leszek. Nálam egyelőre a Beelink SER8 és a Minisforum UM890Pro a két befutó. Az első a legcsendesebb, de portok szempontjából gyengébb, a második abszolút király a bővíthetőség szempontjából.
Viszont mindkettő 740€ körül megy. Egy százassal olcsóbban instant buy lenne.
Közvetlenül a Minisforumtól, vagy Amazonról (szintén tőlük). Mindkettő EU-s, utóbbinál a visszaküldés is ingyenes.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
Néztem én is, mert ez már olyan áron van, amire azt mondom, hogy korrekt. Számomra a hűtése kérdéses, szóval arról majd írhatnál. Amúgy frankó darab, én is erre a SOC-ra hajtok.
Minisforum UM890 Pro barebone változatban 550€, mi indokolja a közel 200€-s felárat? Nem hinném, hogy a 8945.
-
Tin
veterán
Köszi a linket, de amúgy a 32GB+1TB verzió ugyanúgy 720€, mint az Amazonon, szóval így nem akkora biznisz. Amúgy a gyártó saját oldalán azt állítja, hogy nincs belőle barebone verzió, szóval külön érdekes, hogy itt meg többféle kiszerelés is van. A review-k is érdekesek.
Nekem még a barebone is jó lenne, mert most vettem egy 990 Pro 4TB SSD-t 232€-ért (igen, tudom, de nem tudtam ott hagyni, és pikkpakk el is fogyott). Barebone-ba 64GB ramot pakolnék emellé, az olyan 170€ körül van, és az úgy elég is lenne.
De igen, az Amazonnál, főleg amit ők is szállítanak, megvan az az előny, hogy bármikor visszaküldhetem kérdés nélkül, ha valami nem stimmel. Nyilván letesztelném, és ha bármi gond van, nem pöcsölnék a garival, hanem menne vissza.
Van amúgy 8845H is jó áron, ez az Acemagic (nem pont ez a cég volt a kémprogramos?) 620€, ez a Geekom meg 640€, de most a Beelinkhez képest spórolok kb. 100€-t, aztán hallgatom a szél süvítését - engem ez tényleg kicsinál
Szóval ja, nem olyan biztos, hogy a vége nem mégis valami mini ITX csoda lesz, saját összeszerelésben, amúgy az a korábban linkelt Minisforum 790S7 sem rossz, az már nyilván egy más kategória erőben.
-
Tin
veterán
A szerkesztéses második felére: tényleg jó az a linkelt EU-s 8845HS is, főleg, hogy 32GB+1TB változatban 600€ felett van kicsivel, ami bő egy százassal van a Beelink alatt árban, hasonló kiépítésben.
Viszont nekem csendes gép kell. Az asztalim kussban van, a céges dolgozós laptopjaimat is ahol tudtam, mindig halkságra állítottam, mert utálom a zúgó hangot. nekem pont azért a Beelink lenne az ideális, mert oké, hogy drágább, de abban egy annyira túltervezett hűtés van, ami a HX370-et is elviszi 85 fok alatt max terhelésen relatíve csendesen, és szerintem még a következő generációt is erre a hűtésre fogják építeni. A 8845HS-t így röhögve elviszi, még overclockolva is, vagyis kapok egy csendesebb zúgást full terhelés alatt, és totális csendet desktop módban.
Pont ez a félelmem a linkelt Minisforum 790S7 géppel is, hogy elég nyitott a gáz, diszkrét grafika, mi van, ha süvít az is? Tudom, biztos van aki furán néz rám ezért, de nekem ez fontos. Fontosabb, mint +20 fps, főleg, hogy nem is játszom, ezért is bőven jó nekem az integrált grafika. Na jó, a videovágás miatt azért ne valami gagyi.
-
Tin
veterán
Nem rossz a linkelt, de 500€ a barebone, és akkor még a GPU, meg a RAM meg az SSD, és szia, 1000€ felett járunk. Oké, erősebb, mint a HX370, de 3x akkora, meg gondolom a fogyasztása is sokkal húzósabb.
Nekem pont az tetszik ezekben a mini PC-kben, hogy picik, keveset fogyasztanak, és ilyen all-in-one megoldások. Itt van egy torony gép az asztal alatt, eddig mindig magam raktam össze a gépeimet, de most gondoltam kipróbálok egy ilyen kompakt megoldást.
Ebben a Beelinkben gondolkozom, ez így olyan 550-600€ körülre jöhet ki a vám + áfa után, kínából nem is akarok rendelni, de német amazonon talán fent lesz. Ott a 8845HS-es változata 740€, de engem az AI chip nem érdekel, a 600€-s ár viszont már tetszene. Úgyis kéne bele még egy 4TB-os tároló SSD.
Legjobban ez a HX370-es jönne be, de ez mocskosul drága, és kb hoz 10-15%-ot a másikhoz képest. Ha akár azt a gépet nézem, amit te linkeltél, még az is olcsóbb ennél, miközben CPU-ban és GPU-ban is agyonveri.
#1342 Multibit: nem tudom. Nem mondanám, hogy elzárkózok, de az elsődleges célom egy mini PC lenne. Ha ott sehogy sem jön ki a matek, akkor viszont az is lehet, hogy inkább a rendes toronyház felé mennék.
-
DaVE-1
senior tag
-
azbest
félisten
kipróbáltam a topton router n100 ddr5 ramos minipécében a corsair vengeance 32-es 4800-as modul után az adata 4800-as 32-es modult is (pcx rosszul írja, nem ecc persze). Az is működik benne, csak első bekapcsoláskor türelmesen ki kell várni amíg detektálja.
Szóval úgy tűnik tényleg szokták támogatni a 16-osnál nagyobb modulokat is az n100-as és azzal rokon gépek.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Igen, ez egy random bolt volt, az is lehet, h téves ár, mert máshol kb ennyiért adják a barebone (no SSD, no RAM, no OS) rendszert. Igen, a kupon amúgy műxik szépen, de így legalább ráébresztett, hogy ha akarom, meg tudom oldani az itthon lévő kütyükkel a feladatot, csak egy autós töltőt rendeltem be a kislaposnak oszt csókolom.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
hjam, mostanában megfigyeltem, hogy az akksibajnok thinkpadem előfordul, hogy 1-2nap altatás után koppra ürült akksival vár . Felnyitáskor persze Winfosch csucsukál rajta mintha mi sem történt volna, de igen valószínűtlen, hogy kis manócskák talicskázták volna katód és anód között az elektronokat...
Full kikapcs-al (fast stasrtup/hibernáció is deaktiválva) azért rendben van
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
jjja, jogos, ez még totál nettó ár, áfásan kicsekkolva nekem a 16/512-es összesen 157 dodó. Nálam (ha van még vki UK-ből) CDGB2A a kód, és nagyon trükkös:
- Ha USD-ben számoltatom a rendelési árat, megúszva az árfolyamtrükkjeiket (5%+ spread) akkor 8$-t ad a kupon
- Ha Fontban számoltatom az árat, akkor meg 8£, azazkb 10$ :
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Hmm, nekem ezen a linken 100 dodót mond a 8/256-ra és 130at a 16/512-re, mégjobb
Nekem most ez, vagy inkább mérettesói tették bele a bogarat a fülembe, lényegesen kisebb, mint a többi mini - sajna ekkora méretben már totál esélytelen venti nélkül hűteni:
-
Vasti74
aktív tag
OK, csak attól tartok, hogy most beruházok egy új gépbe, és 1-2 év múlva meg pl. a képszerkesztő progik stb. elkezdik igazán használni az AI technológiát, aztán ott állunk hardveres támogatás nélkül... ;-)
Ha valaki használ ilyen GMKtech mini masinákat, mi a tapasztalata velük, mennyire hangosak?
(Most HP ElteDesk 800 G5 DM mini masináik vannak i7-9700T procival, de a Windows tud olyat csinálni csak úgy csendes magányában, hogy a ventilátorok maximális fordulaton pörögnek :-( És olyankor azért már nem túl kellemes a hangjuk.)
-
t72killer
titán
Kihagyós. A procira viszont odafigyelek, mi jön fel a témában. Egyszer voltam hasonló szituban, amikor a nagyon gügye atom n450-et cseréltem AMD Brazosra, ég és föld volt. Az AMD-s gép előbb esett szét fizikailag, minthogy túl belassult volna.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ezzel az av1(yútúb, stb) hiánya lehet esetleg a gond, ha a saját 1080p anyag mellett netes cucc is szóbakerül. Azért az tényleg komoly érv a modern procik mellett, legyen bármennyire is legalja kategória amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
. Értem, tehát a komplett APU igazából vhol 3W alatt idlézik, az egészre rárakódik egy 7-15W overhead == a rendszer sem a címke alapján hiperszuper nvme SSD, sem a RAM energiatakarékossági funkcióit nem ismeri . Ebben azért van fejlődési potenciál, és már értem, miért is szerepel jobban a legtöbb laptop (=hozzáértők által írt bios + hardwergyártáskor is némi odafigyelés, hogy az üres usb-foglalatokban ne ökörsütés menjen).
-
t72killer
titán
Ja, az SSD típus se világos ezeknél.
Még egy érdekes darab, karcsú-kicsi, de nekem kérdőjeles, mennyire tűnik el jól 15-20 Watt egy ekkora dobozból. 2x6x15 centi...
-
t72killer
titán
Most is pont erről gépelek, háttérben megy a kollégának linkelt nas-os yútúb, civil használatra teljesen oké. A távcsővezértlő cumókat erre csak félig raktam fel, a fő laposomat használtam - de amiket próbáltam, mind simán mentek. Stellarium (ezt csak nézelődésre szokták használni, vezérlésre van enerigatakarékosabb) alatt mértem fogyit, az mondjuk bénán van optimalizálva és megküldi a fogyasztást rendesen.
-
t72killer
titán
Igen, ez az inteles tdp téma úgy tűnik vadabb, mint akár az előző gennél. A kezem alatt elmúlt 15évben megfordult intel ULV procis laptopokat mind végigteszteltem konnektoros kütyüvel: a fogyikirály még mindíg az eeepc-s atom n450, maxon nyúzva evett annyit, mint egy modern csoda idlézve. Régen ugyebár a tdp az intelnél az átlag, amd-nél a közel max fogyit jelentette, ha jól olvasom, az n100 odáig fajult, hogy idle a cpu egymagában bezabálja+elfűti a tdp-t, azaz ezt a procit kb 15W tdp-vel lenne szabad hirdetni, a 6 még sdp-nek is sovány.
#1103: Ez a 30+Watt téma nálam totálisan nem játszik, esetemben (háton cipelt akksi) biosban limitálni kéne, hogy az APU soha és semmilyen körülmények közt ne egyen 15W-nál többet, már ez is bőven a használt szoftverek (pár hardver/kamera vezérlő+remote desktop) egészséges fogyija indokolt. És itt kiemelem az egészségest, mert ebben a szakmában is van olyan app, ami csutka 100%-ra nyomja a procit ha kell ha nem, pedig simám elballag a fele olyan erős, alacsonyabb fogyasztású hardveren: ehhez ugye kellenének kőkeményen betartott power limitek...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ha már Ali, egy érdekesség com/RS485+RS232-porttal, épp kb normális áron. Kivételesen visszajelzések is vannak, ami szerint nem melegszik túl - legalábbis a CPU, hogy az egyebek leolvadtak-e már, nem tudni
-
t72killer
titán
Nem tudom, valószínű win7 alá lennének driverek, de biztos ami biztos win11re utaznék.
Kiokosítottam magam ram+háttértár témában: ram-ból DDR5L, háttértárból emmc a varázsszó, ha jól értelmeztem, nem túl könnyű ilyeneket találni, de ha a végeredmény pl konzisztensen 2W-al kevesebbet eszik, az óriási nyereség. Háttértárból se kell a forma1es, ha egy 10éves sata ssd sebességét hozza, az már bőven okés: ha vminek HŰTÉS kell, ott már definíció szerint repkednek kifelé a Wattok az ablakon.
"Úgy hírlik az n100 egyik elődje, az n5100 sokkal energiatakarékosabb lehet, lassabb sebesség mellett. " - iigen, egészen pontosan az ilyen infók miatt kopogtam be a csoportba, hogy ismer-e bárki ilyenről tesztet vagy adjisten sk kimérte! Mindíg az a reklám, hogy az újabb jobb, de mostanában akkorákat bukfencezik az intel, hogy én ebben egyáltalán nem vagyok biztos.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
"Amiklor az amcsi mond 99 dolcsit, arra még rájön az áfa nekünk."
Ami kb 110 EUR, nem pedig 150-200 (jellemzőbben 179+), mint amiket most látok.
"De közben is többször volt, hogy valamelyiket 8/250 kiszerelésben brutto 120-130 dolcsi közt adták."
Az már jobban hangzik. Nekem 8/128 SATA is bőven elég. Prociból is csak azért inkább az N100 felé hajlok, mert bár erőben az előző generációk is bőven elégségesek lennének a feladatra, csak azok 15W TDP-sek, míg az N100 6W, és ennek pár órát akkuról kéne mennie, ott azért számít.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
őstag
Köszi az infót, akkor a passzívot lehet elvetem, a négy rj45-re úgysincs szükségem, routert nem akarok építeni
Amennyire láttam az inkább a nagyobb teljesítményű AMD-s GMKtec-ekben van, de annyit már nem szívesen áldoznék rá, mert amennyire látom a mostani HW erőforrás is nagyrészt kiszolgál, csak az előtt cserélném, hogy kihullik alólam
De ahogy látom nem szabad elvetnem egy használt brad mini gép beszerzését, mint alternatíva, ha a megbízhatóság fontos.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Eddig korreknek néz ki a GMKtec M7 [link] , amit vettem. Gyors a 6850h proci, veri az inteles 12700h notimat. Win alatt csak egy gyors próbát tettem, amúgy esxi-t tettem rá. Az intel 226V lanokkal remek hozzá. rendelés után egy héttel kezdett mozogni, párizsban adták fel tegnap előtt és tegnap érkezett meg dhl expressel. Olyan, mint a youtubeos videókban.
Két adata 4800-as 32-es modult kapott és egy 2TB kingston nv2-es ssd-t.
Van egy kis alapzaja a ventijeinek, de nem túl hangos.
-
-
DaVE-1
senior tag
Ezt a tesztet néztem ahogy rengeteg másikat is. Csak a lényeg nincs egyikben sem hogy 35vs65wattos mod között mennyi a teljesítményromlás. Mert gamingben ami ugye nem túl acélos alapból az igp miatt biztos jelentős a majd dupla fogyasztás.
Most sajnos napokig nem tudom majd bekapcsolni tesztelni mert cserélik az áramhálozatot a lakásba.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ja, streaminggel nincs gond, van rengeteg régi video, amihez valami NAS-szerűség kellene. De egy rendes NAS-t meg nem használunk ki - volt majdnem 10 évig, aztán amikor eladtam, akkor hónapokig nem vette észre senki, hogy már nincs
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
Ismerős feeling - én akkor pilláztam nagyokat, amikor megláttam az i5-1030NG7 típusú nomenklatúrát
Nehezen vergődöm zöldágra ezzel a miniPC kérdéssel. Kellene egy ilyen médiaszervernek, ahhoz az Intelesek túl drágák, az Androidosokkal meg túl sok a macera, ha Linuxosítani akarom őket. Eddig azt hittem, hogy a Kodiból szépen visszaosztok mindent, erre most kiderült, hogy az egyik TV nem eszi a Kodi médiaszerverét
A végén tényleg veszek egy ODroidot, aztán rámegy egy OMV..."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
Köszi!
Amit az iGPU-ról írsz, azt nem teljesen értem, elvileg mindkettőben 24 EU van, viszont az N97-nek 60%-kal magasabb az órajele. Persze ezt a power budget limitálja, de potenciálisan minimálisan gyorsabb CPU-ként és sokkal gyorsabb 3D-ben az N97.
Nekem most elsősorban low power megoldásnak kell, de nem baj, ha később van opció másra is használni.Igen, az ODroid elég korrektnek tűnik, nem apró szarságokon spórolnak.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
5leteseN
senior tag
Szomorú a "modern" tendencia!
Durván túlbecsülve: 0,5$-ral többől már "rendes" is lehetett volna!
Mint a Xiaomi-s(jó) példa mutatja, csak a szándékon múlik.A fillérb...ó nevelést kapott generációk miatt ez piaci viselkedés, és annak terméke is (rövidtávon)piacképes.
Áldoztam pár leütést azoknak, akik tudnak nem-saját-kárukon is tanulni!
-
szkutyi
addikt
Képzeld, elkezdett kerregni az új vencso is.xdd..szerintem.nem.birjak ezek a fuggő működést...
Jó hír hogy ez könnyen szét jön...kapott szilikon spray-t..
Le tettem vízszintbe..igyis kerreg.kicsit alapjárato n..lehet megpróbálom majd fejjel lefelé a gépet.(Így lessz a vencso fejjel felfelé)
-
bpmcwap
senior tag
Köszönöm, rajta vagyok... Úgy voltam vele, hogy ennyit nekem megér egy "mobil studióhoz"... ilyen 2-4 kamerás élőzést 8-10 mikrofonnal, DE mivel egy veterán G1-es Eiltibookom van, gondolkozom ennek kiváltásán is, viszont ezen dolgzozom és a pénzügyeim is intézem... Szóval szeretném úgy letesztelni és belakni, hogy leváltsam a laptopom is....
Túrista vagyok
-
-
M4T4D0R
tag
Az iris xe driver segített. Egy kicsit jobb lett, bár még mindig kevés az fps amivel lejátsza sajnos... Olyan darabos. TVn sokkal folyékonyabb.
A többi tipp nem segített.
Elindítottam egy játékot. 2.2 és 3.4GHz között ugrál a cpu órajel, általában 3.0 GHz körül. A GPU pedig 350 és 650MHz között, általában 500 körül.
Miközben lejátszom a filmet kb 30% a CPU és VGA kihasználtsága is. A CPU általában 600 és 2400MHz között van. Ugrál folyamatosan.Sajnos nem tudtam otthonról írni de úgy emlékszem 7W körül eszik a CPU.
[ Szerkesztve ]
-
-Gabesz-
senior tag
Spike70:
Nekem van egy ilyen gépem. proci erőben kb. egál egy 8. genes 4/8-as 8259/8559 -el.
Viszont fogyasztásban kb fele. IGPU tekintetében pedig erősebb annál. Letöltésre, Youtubra, böngészésre teljesen alkalmas.azbest:
A proci win11 kompatibilis, de a lap, vagy a bios nem tudja a win11 biztonsági előírását, nem tudja a TPM 2.0-át. Ezért magától nem fog települni a win11, viszont kiskapuval fel lehet tenni hivatalos Microsoft oldalról telepítve. -
veterán
-
Gombinyó
őstag
-
Iamwhatiam
csendes újonc
Hát hallod, sikerült!
Nem tudom hogyan, össze-vissza nyomkodtam a billentyűzetet és beugrott...
Először látom hogy megy folyamatosan a venti, na mondom szép-kép meg nincs.
Aztán rájöttrem h kihúztam HDMI próbából és nem dugtam vissza...
Beugtam- update in progress winfos...
És lőn világosság!
Mondom ez már jó, ha win van bios pláne van...(bár még most sem tudom pontosan mire gyógyult meg.)
Én rövidre is zártam elem pinjeit- yt-on mutatta vki- gondolom kisüti a kis kondit amit a bios eepromhoz van.
Mégegyszer nagyon köszi
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- Új, Gamer - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz -
- Hibas Dell Optiplex 7010
- AMD Ryzen 7 7800X3D + ASUS TUF Gaming B650M-PLUS Alaplap
- Intel Core i7-8700K + ASUS ROG MAXIMUS X APEX Alaplap
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- Eladó Stílusos Gaming PC i5-8500, 16GB RAM, R9 380, 1TB HDD - Lian Li O11
- Intel Xeon E3-1275 4mag 8szál (i7-3770K) + GIGABYTE GA-Z68P-DS3 + 16GB DDR3 1333Mhz
- Intel I5 4690, 16gb DDR3 Corsair, B85, SSD+HDD fél config
- Eladó Dell Optiplex 9020 SFF / i7 - 4790 / 8GB RAM / 128GB SSD / Win10 Pro
- Asztali számítógép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest