- Milyen okostelefont vegyek?
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
válasz
tyuli76 #1767 üzenetére
Nekem még soha nem picsogott jobb RAM miatt. Le/vissza kompatibilisek ezek is. Próbáld egy RAM-mal. Ha csipog, tedd ugyanazt a másik foglalatba. Ha ekkor jó=> az előző foglalat hibás.
Ha ekkor is csipog, akkor:
A, mindkét foglalat hibás,
B, a RAM hibás.Következő lépés:
B esetben ismét próba a másik RAM-mal, szintén csak egyedül, az egyik, majd a másik foglalatban.
Ha így is csipog mindkét helyen, akkor :
A, a Tiny a hibás,
B, a RAM-ok(ennek van kisebb esélye).Gyere vissza az eredménnyel!
-
5leteseN
senior tag
válasz
Zsírkrétamen #1677 üzenetére
E-GPU-val tervezve(teljesen logikusan ! ) szerintem nem kell számodra a jelenlegi TOP-CPU, ami a bevezetéskor kb 50(+)% feláras a "csak egészen jó" teljesítményhez viszonyítva, azért a kb 5% plusz teljesítményért.
Ha nem kell ez az 5%, akkor az itt megmaradt sok-tízezer("százas") jól jön majd a VGA-nal sokkal hatékonyabban, ahol viszont majd nem szabad elfeledkezni a (nem-)lopakodva közeledő AI-MI alkalmazásokról. Ezeknél már most a 16GB alap, de a 24 GB VRAM nagyon jól jön majd.
A VGA-k még sokáig(IT-ban"sokáig" ) sokkal költséghatékonyabb lesz a VGA-s AI-MI tudás, mint az arcba-tolós marketinggel érkező ezzel(és nem az igazi AI-s teljesítményével) "arányos" árú AI-s CPU-k.
Most nem néztem, hogy van-e ilyen "csak" másodvonalas CPU-s Mini-PC a felsoroltak között, vagy főleg a szénné marketingelt (és túlárazott) AI-s CPU-k.
Ne kapkodd el, "mindjárt" jönnek a piaci versenytársak ajánlatai is!+
Sok ismerősöm van, aki a (túl)gyors döntés után (a hétvégi söröktöl ellazulva és igazat mondva) "rugdosta a falat" a feleslegesen eltapsolt 1-2 "százas" miatt.
Megjöttek az konkurensek és az ércsökkenés ugyanis kb 1-2-3 héttel később!
Ettől függetlenül van az a helyzet, amikor gyorsan lehet-kell-"jogos" dönteni, ezt innen nem is tudom megítélni! -
5leteseN
senior tag
válasz
Zsírkrétamen #1675 üzenetére
A forrasztott memóriával járó kompromisszumokat sem szabad elfelejteni. Átlagos felhasználónak ez kb végleges korlát!
Én nem látom, hogy ez az általad fontos területek programjainál a következő 1-2(-3) évben igényelne-e RAM bővítést, vagy a forrasztott modelleknél most kell megvenned(valószínűleg arany-áron) a teljes üzemidőre fontos RAM kapacitást. Ezt te tudod meghatározni, majd ez alapján is dönteni.
Nem mellékes kérdés az előzőek alapján: Mennyi RAM kell most, mennyi kell 2-3 év múlva?
Milyen súllyal esik latba, hogy forrasztott(végleges méret) lesz, vagy bővíthető(cserélhető). -
5leteseN
senior tag
válasz
Zsírkrétamen #1673 üzenetére
Mi a megcélzott fő alkalmazási terület?
-
5leteseN
senior tag
Én nézelődnék laptopok között is:
A Lenovo alul-árazott márka az EU-ban(eBay ?).
A Ryzen CPU-s laposok szintén.
Amit ezeken asznobpresztízs szempontokon lehet nyerni, azt én "átváltanám" a direkt VGA-ra: 3050, 3060, 2070-es VGA-kal, 4-5-6+GB VRAM-mal egy ilyen "lapos" sokkal gyorsabbak, mint a legtöbb mini-PC, a neked fontos grafikai területen!
Vannak jók 400€ körül.Bónusz: Ha van időd "lesben-állni", egész jókat el lehet csípni, + sikeres "vadászat" élménye!
-
5leteseN
senior tag
Ennek fuss neki még egyszer!
Segít, ha az indító hsz-ben szereplő Mini-PC adatait is figyelembe veszed, és nem légből-kapott számokkal dobálódzol!
..."szakmailag"!
Ez esetben nem hülyeségeket fogsz mondani(PCIe4.0, ...)!
Mindjárt fogy a "tízszeres" is egy kicsit!Légy szives, ne szidd a Mini-PC-met
-
5leteseN
senior tag
Kb egy éve direkt arra kérdeztem rá, hogy a helyi Prohardver-es SSD Témá-ban, hogy a 4xPCIe3.0-ák esetében az NVMe igen jól muató 3.500MBps értéke jelent-e, hol jelent előnyt a SATA-SSD-khez képest.
A válasz akkor tesztekkel mérésekkel is hivatkozva, igazoltan az volt, tőlük, hogy az képen látható...NVMe sebesség előny (felső két sor) csak a nagyon nagy, sok-GB-os
) állományok használatakor, mozgatásakor az jelentkezik, és csak abban a műveleti szakaszban.
Ezek pedig főleg az alábbi (Mini-PC-knél nem jellemző) területeken fordulnak elő: AI-MI programok(3-6-15+ GB-ok), videó állomány dekódolás(Blue Ray dekódolás=> "valamibe": hasonló méretű videó file-ok), Big-DATA...Hááát, ezek elég ritkán futnak Mini-PC-n...
Átlagos használat(net, filmek nézése, Yt, ...) az alsó két sor értékei érvényesülnek a használat 80-90%-ában.
Itt pedig átlagos felhasználó nem érzékeli a SATA-NVMe sebességek közötti eltérést, abban a viszonylag rövid (használt) időszakaszokban: "csak" nagyon gyors, vagy nagyon-nagyon gyors...
Kb... -
5leteseN
senior tag
Azért jön ez kép:
...ahol még az NVMe-s SSD felé lejtő pályán sem látok sehol tízszeres teljesítményt a SATA-SSD ellenében.
A (viszonylag gyors)HDD ellenében mindkét SSD nagyon gyors, de a MiNi-PC-k mezőnyében alig jobb az NVMe-s.
Ez a teszt egy asztali gépen készült, Mini-PC-knél lehetséges(gyakran), hogy csak egy- vagy két-csatornás PCIe(3.0) áll rendelkezésre, nem pedig négy, mit a képen látható teszt esetében.Az elméleti maximum csak 3500MBps az említett típus esetében emlékeim szerint(PCIe3,0-ás alaplapi csatlakozás). tehát így sincs meg a tízszeres sebesség ennél a típusnál és ebben az ársávban.
Ezek a lehetséges 1-2-4-csatornás NVME-SSDk Mini-PC-s specialitások, amit a laptop-notebook CPU-k és alaplapok(chipset-ek) miatt örökölnek a "dobozkák".
Ezek az infók a Mini-PC(és a közös elemek miatt a laptop-notebook) kategória specialitásai.
Az indokolatlan "hülyeség"-gel dobálódzás valóban nem illik egy szakmai fórumhoz!
-
5leteseN
senior tag
válasz
szaszlaci #1639 üzenetére
Szépen megoldottad, és jól megérdemelten
ki is alkudtad a munkád és tudásod árát! Ügyes, Gratula...
Ehhez "...Az élettartamát meg meglátjuk. SSD a noname SATA-s, nem melegszik, kíváncsi vagyok, az tényleg úgy elhullik-e, mint ősszel a legyek. "
Nekem az a tapasztalatom, hogy a belül szinte NVME-s SSD-kel azonos elemekből építkező SATA SSD-k sokkal megbízhatóbbak.
Ezt a jobb megbízhatóságot én a saját összegzésem alapján a kicsivel valóban lassabb SATA-s megoldások kisebb sebességi követelmények miatt kevésbé kizsigerelt SATA-SSD-s vezérlőiben látom, ezek sokkal kisebb hőterhelése miatt. A SATA megoldásoknál jobb, lehetőségek vannak a nagy (hűtő-)felületű fémház miatt az alacsonyabb hőmérsékletű(ezért jóval megbízhatóbb) működés biztosítására.Szerintem nincs ok aggodalomra a SATA-SSD miatt.
Autós hasonlattal: nem egy 320 km/h-s végsebességű, kényes-kockázatos üzemeltetésű "autód"(NVME-s SSD-d) lesz, hanem "csak" egy 250km/h-re leszabályzott "Turbó-Diesel"-ed(SATA-SSD-d) lesz, többségében városi forgalomba(ez az átlagos-szokásos felhasználói üzemmód a hasonlatban)....szerintem!
-
5leteseN
senior tag
Igen, ezek inkább kedvemre való megoldások.
Különösen EZ vitte a prímet!Erősödik bennem agy Csináld-magad Mini-PC!
Lapos-topos CPU üzemmódra átállított Ryzen, +ECC-s szerver (DDR4) RAM-okkal, + valami "meglepi-VGA"(magamnak)!
Ez egy mATX vagy ITX alaplapon könnyen begyömöszölhető egy SFF méretű és tudású házba! -
5leteseN
senior tag
Ezt a kört már lefutottam: tized CPU Passmark-pontos(CPU-teljesítmény) procik, nagyságrendileg azonos Watt-okból.
Plusz az SSF-ek sok régebbi technológiás "egyebei", amik egy része vagy nem is kell, vagy már nem tud eleget.
A "hab a tortán" az általában egyedi brand-hűségeseknek(DELL, HP, ...) tervezett tápok az egyedi csatlakozóikkal és viszonylag kis teljesítményükkel.A jelenlegi állás szerint "csak" a RAM problémát kellene megoldanom a Mini-PC-k egyik nem-SO-DIMM-es típusával.
Mindez egy (fajlagosan költség-hatékonyabb) Ryzen-nel lenne a jó!
Van válasz erre kombinációra jelenleg?
Keresgélek Gugli Barátom segítségével, de még nem jött szembe a megoldás.
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok.
Ryzen 7-es, DDR4-es mini-PC érdekelne normál (nem SO-DIMM) RAM-okkal. Van ilyen?
Kösz-kösz("előleg"
)...
-
5leteseN
senior tag
A nagy sebesség előny főleg akkor jelentkezik, ha nem kell a sok kisebb állomány mozgatása közben egy immár elég bonyolult PC-s számítógép-környezet minden megszakítására, időzítésére, sok egyébre várni-x(sok)-szor.
Például, emlékeim és tesztek szerint a kb 80x200kb-85MB közötti(összesen kb 1,6GB) mozgatás jelentősen tovább tart(a közben az ezeket használó program által végzett műveletek miatt is) mint egy darab1,6GB-os állomány egyben-másolása!
Átlagos felhasználó inkább az előbbivel találkozik naponta(elég a SATA-SSD), a másodikkal pedig ritkán és havonta(ilyen esetekben előny az NVMe 3-5x-ös sebesség).
Te átlagos felhasználó vagy(-leszel a következő 2-3-4 évben), és nagy a(z ár és méret) különbözet a kinézett két SSD között?
Ezeken a válaszokon múlik kb a neked jó döntés!Itt ez valóban kezd OFF lenni, ennél bővebben majd ott válaszolnak.
-
5leteseN
senior tag
Nem ismerem: az mi?
A lényegre kérdezve:
Mekkora állományokat mozgat?
Milyen gyakran?
Milyen sebességgel?A videónézés például 4-5GB-os filmeket is "mozgat", de a film-nézéshez szükséges (viszonylag) lassan, kis sebességgel, azt is darabokban, ... Tehát a mozizás (szerintem) messze nem igényel ilyen nagy sebességű tárolót. Az is döntő természetesen egy vásárlásnál, hogy milyen árkülönbözet van a kettő között: egy 2TB-os új SATA-SSD ugyan drágább, mint egy alig használt-garanciás NVMe-s SSD, de akinek elég az 1 TB, de úgy gondolja, hogy a közeljövőben kell neki a munkához-hobbihoz a nagy sebesség, annak szerintem a pillanatnyi "nem-kell" ellenére is jobb vétel a számára szükségtelennül nagynál kisebb (de bőven elég méretű) tároló, a közeljövőben lehetségesen "jól-jöhet"-szükséges szuper-sebességgel. Ezek egyéni dolgok, nem tudhatom-tudhatjuk.
Ez a "szuper" a PCIe3.0x4-es kapcsolódásnál 500Mbps/3500Mbps(kb), a PCIe4.0x4 esetében duplázódik(szintén kb) és a PCIe5.0 esetében ismét(kb.).
Akinek pedig Lambó-ja(Bentley, R-R, ...) van az nyilván vegye meg lazán a PCIe5.0x4x4-et (Bifurcation)
...a négy SSD5.0-jához!
Én azt sem ítélem el: "Úgy jó lud, ha "dundi!". -
5leteseN
senior tag
Átlagos felhasználónál nem(nagyon) jelentkezik az az előny (500Mbps/3500Mbps PCIe3.0-nál). ami a tesztekben olyan jól mutat.
Kinél számít akkor ez a sebesség előny(1.4/2.0 NVMe SSD): ahol nagy(-nagyon nagy: sok GigaBytos-os) állományt kell mozgatni. Ez átlagos felhasználónál jelenleg az AI(MI) programok esetében fordul elő(2-5-10+ GB méretű file-ok), vagy esetleg még jó minőségű filmek(gyakori) másolásakor(nem nézésekor ! ).A közeljövőben (2-3-4 éves távlatban) ebben a tendenciában nem várható változás. Az életem nem tettem erre, ez "csak" magánvélemény 20+ év IT alkalmazás után.
-
5leteseN
senior tag
Kicsit hosszabb távon gondolva a mini PC-re felmerült bennem a kérdés, hogy "sima" DDR5 RAM-mal is vannak tagok ebben a Mini-PC csapatban? Mert a SO-DIMM(laptop)-RAM-ok mindig is drágábbak, mint az asztali RAM-ok. Ha lenne asztali-RAM-os, akkor a különbözetet átváltanám ugyanis nagyobb (RAM-)mennyiségre.
Az az elvadult ötlet is ismétlődik bennem, hogy ezek a lapos-Ryzen-ek vajon tuningolhatóak?
...csak-mert mini-PC üzemmódban nem gond még 30-100-mégtöbb W-ot és jobb-nagyobb ventit alá tenni!Az meg már a dolgok netovábbja lenne, ha Thunderbolt-ot "találnék valamelyik megfizethető áras Ryzen-es Mini-PC-ben!
-
5leteseN
senior tag
A BOS-ban lesz az a Turbo Boost kikapcsolás, ezen belül gyártónként változik, hogy hol, a neve szerencsére nem nagyon. változik
Ahogy olvasgatom a tapasztalataidat, szerintem hamarosan érdeklődni kezdesz az eGPU lehetőség iránt: az egyik szabad és nélkülözhető SSD-be például.
-
5leteseN
senior tag
A jó dolgok és az élet egyszerű
:
- kis saját, józan ész használatával(lásd nálad),
- főleg ha még nem is hagyjuk, hogy bonyolulttá tegyék(marketinggelpéldául),
- bár ez utóbbiakat utána "pici-pénzért" segítenek ám megoldani!
Vissza a szakterülethez: az általad logikusan megtalál és felhasznált "Fizikák" szépen összeadódnak, és kényelmesen fogja tudni hűteni az akár 20-30%-kal felhúzott teljesítményű rendszered(ha egyáltalán akarod ezt a +teljesítményt).
De ezeket a szépen összegzett előnyöket a használt szoftverek igényeihez optimalizált "kapcsolható" üzemmódokkal át lehet konvertálni még "csenddé" is, vagy kis alul-fesszel (és amikor nem kell teljesítmény a CPU-GHz-limittel) meglepően alacsony fogyasztásra.
Jó kis poénok, kellemes kis szakmai tréningek az ilyen "Feladványok".
-
5leteseN
senior tag
Ezek a vasak (főleg a forgalmazás elején) még presztizs-termékek, az ehhez szokásos egekbe marketingelt árakkal.
Kár, de ez van!Egyébként: Valami használton gondolkozok, amit egy AI/MI célú rig alá tudok majd tenni, mert erre a területre furcsa módon nem kell nagy CPU teljesítmény( + rengeteg RAM
) "meghajtani" a VGA-t(az is rengeteg VRAM-mal
).
A AI-szakterületen általános (szinte folyamatos) "üzemelés" miatt viszont nagy előnye ezeknek a Mini-PC-knek a "laposoktól" örökölt CPU-ikkal a kiemelkedő energia-hatékonyság!
Az átgondolás fázisában van még!
-
5leteseN
senior tag
Szomorú a "modern" tendencia!
Durván túlbecsülve: 0,5$-ral többől már "rendes" is lehetett volna!
Mint a Xiaomi-s(jó) példa mutatja, csak a szándékon múlik.A fillérb...ó nevelést kapott generációk miatt ez piaci viselkedés, és annak terméke is (rövidtávon)piacképes.
Áldoztam pár leütést azoknak, akik tudnak nem-saját-kárukon is tanulni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- HP EliteDesk PC-k jó áron!
- ASUS ROG játékos gépezet a vörös oldalról
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- B550M Steel Legend, Ryzen 5 5600X, 32Gb DDR4 3200MHz CL16, Radeon RX 6750 XT 12Gb, 1TB M.2 PCIe 4.0
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest