- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Magisk
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic4 Pro - varázsolj nekünk valami szépet
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
5leteseN #1678 üzenetére
Jogos és logikus lenne, de az alap felvetésem az, hogy roszabbat nem veszek.
A nem a legújabba 8945hs és 13900HK lenne, viszont ezek gyengébbek mint a mostani 7845hx-em. Oké, hogy vga-val megtámogatva jobb lesz mint a mostani, de vga nélkül meg kell a bika cpu a vágáshoz. Nyilván jobb lenne féláron a régebbi gen, de annyi eladandó megmaradt cuccom van, amiből egy 4090 árát is ki tudnám farmolni, de arra azért nincs szükségem, egy 4070ti/7900xt áránál meg fogok állni, szóval ezen felvetésből kiindulva alább adni semmiképp nem fogok mint a mostani.
Nem 1-2 napom van eldönteni és nem akarom elsietni, de lassan indul a motoros szezon, addigra már kell valami (plus van egy csomó backlog videóm amivel haladhatnék addig is), szóval igazából az a kérdés, hogy 185H a Beelink saját csatlakozójával, vagy hx 370 és oculink.
Videókártya vételt nem fogom egyedül elsietni, a megmaradt 1080ti addig elég lesz, amíg el nem adom a laptopom, és annak az árát költeném gyakorlatilag egy erősebb vga-ra. -
-
válasz
5leteseN #1674 üzenetére
Egy 16"-es laptopot váltanék vele, amiben egy 7845HX van és egy 4070.
Itthon játszom, van külső monitorom, és egy hatalmas asztalom (tehát egy asztali gép is simán elférne). Viszont, hobbi szinten videókat vágok, amire itthon nincs időm, ezt munkahelyen szoktam megoldani az ottani maradék időmben.
Onnan indult az ötlet, hogy az újabb procik hátha jobbak vágásnál (Davincit meg Vegast használok), illetve mivel itthon van bőven hely, vehetnék egy dokkolót valami asztali gpu-val. Nincs bajom a laptopommal, csak kicsit macerás mert elég nagy, plusz a tápot mindig ki kell bányásznom az itthoni setupból, plusz a laptopom renderelés közben elég hangos, kollégáimat zavarja.
Szóval csak jó lenne egy ilyen mini pc, mert kisebb táskába is elfér, a belső táposhoz csak egy kis kábel elég, meg talán erősebb/időtállóbb lesz. (nem akarok asztali gép+macbook-ra váltani, volt régebben)
Jövő hónapban lesz esedékes a vétel, első körben csak a minipc-t venném meg a dokkolóval, mert van itthon még maradék pc alkatrészem, aztán ha tényleg ki tudom váltani a laptopot, akkor az árából veszek egy 4070ti-t vagy valami hasonlót. -
szaszlaci
addikt
válasz
5leteseN #1640 üzenetére
Ahogy látom, (márkától függetlenül) SOKKAL hűvösebbek a SATA-s SSD-k, főleg, ha "lassabb" darabokról van szó. De hát nincs ebben semmi meglepő. Ha NVMe lett volna benne, akkor megmérem, mi hol melegszik rajta, és szükség esetén ráragasztok egy életmentő fémdarabot/bordát. Ebben a kínai árkategóriában is van NVMe-s, 60+ fok állítólag, és 2000+ MB/s. Azért lett SATA-s, mert ha tönkremegy, rendelkezem olyan WDC-vel, ami akkor belemehet.
A sebességvitához én csak annyit tennék hozzá, hogy legjobb tudomásom szerint az oprendszer működésének sebességét nem a nagyméretű fájlok adatmozgatási kapacitása határozza meg. Amire meg én használom, oda a leglassabb SATA-s SSD is iszonyat gyors. Emlékszem még a Maxtoros, meg Quantum Firaballos időkre.
Kocka legyen a talpán, aki netezés alatt megmondja egy vakteszten, milyen SSD van a gépben.
A 8 GB memória a felhasználási célokhoz, úgy gondolom, négy évig tökéletesen elég lesz, és hat év múlva már valóban szűkössé válik. Úgy voltam vele, ha ez az - első kínai PC, amivel dolgom van - ennyi idő után működik, akkor az egy slotban kicserélem 16-osra. Vagy veszek egy akkori korszerű gépet, mondjuk 32 - 64 RAM-mal, és tíz évig tökéletesen gyors lesz. A lehető legkevesebbet akartam most rááldozni.
A borda polírozása szvsz nem overkill, nagyon sokat számít, és 15 perc munkáról beszélünk. A rajta lévő festék meg a paszta hővezető képessége a fasorban sincs még egy ki tudja milyen alumínium ötvözethez képest sem. Persze a szerelés kockázatát vállalni kell. (Fémtartalmú hővezető pasztákkal meg már nem szórakozok, és a bordán lévő festék azoknak is az útjába áll.)
Régebben - Athlon időkben - próbálgattam, és arra jutottam, hogy a gyakorlatban is igen nagy jelentősége van ennek. Akkor is, ha ez kis fogyasztású mag, a felülete is kicsi.
De az is igaz, ha nincs ilyen kiugró hűtési gondja, nem piszkálom. -
Tin
veterán
válasz
5leteseN #1646 üzenetére
A hülyeséget akármeddig lehet magyarázni, de a helyzet az, hogy a SATA elméleti maximális átviteli sebessége 600 MB/s, egy modernnek mondható PCIe 4 NVMe SSD gyakorlati átviteli sebessége meg 7000 MB/s. Árak meg azonos gyártónál Samsung 990 Pro 2TB ~70e, Samsung 870 EVO 2TB ~65e. Lehetne sokkal olcsóbbat is keresni, de minek.
És mindezt úgy, hogy én 10x-es sebességkülönbséget mondtam, ami igazából még ennél is nagyobb, másrészt árban a 2/3-át mondtam, ami szintén túlzás. Mellesleg a SATA SSD-nél még az USB 3.2-es külsők is jóval gyorsabbak....Ezek után azt tanácsolni akárkinek, hogy egy apró belső térfogatú PC-be vegyen egy többször akkora SATA SSD-t, ami tizedolyan lassú, sokukba pedig egyszerűen bele sem fér, miközben majdnem ugyanannyiba kerül, hát nem tudom, miként jellemezzem.
A megoldást rég feltalálták, és alkalmazzák is a MiniPC-kben: hűtőborda. Azért ajánlani egy SATA SSD-t, mert valami hulladék MiniPC-d van, és abból indulsz ki, hogy mindenkinek, szintén megkérdőjelezhető szakmailag.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
5leteseN #1642 üzenetére
( gyors diszk)
> A hétköznapi használatban hol van 10-szeres
sebességkülönbség?
kevés memória esetén; hogyha több programot használsz egyszerre akkor
gyakori, hogy elkezd swappelni a rendszer és ott már érezhető.
( 8GB RAM egyes esetekben már nem olyan sok; és ha valaki kénytelen tartalék gépként használni - pl. egy online - meetinghez a gépet .. akkor zoom, böngésző 3-4-10 web ablak nyitva, esetleg még egy excel és egy word is kell . És ha neked kell prezentálnod, ~ megosztanod a képernyődet, akkor a programok közötti váltásnál észleled, hogy miért is fontos ez. ) -
azbest
félisten
válasz
5leteseN #1646 üzenetére
Sima böngésző és médiajátszás és hasonlóknál valóban nem különösebben észrevehető a különbség a sata ssd és egy gyorsabb nvme közt. Legalábbis a sebességet tekintve, random és párhuzamos műveleteknél nem tudom van-e hátrány azonos sebességnél.
Volt egy ideig, hogy windows külső nvme ssd keretből, sima usb3.0 módban használtam (500MB/s). Mert a 3.2-es 1GB/s módban mindig beakadt a leállítás. Nagyobb fájlok mozgatásánál vagy tárhelyigényesebb programoknál valsz jobban látszik. Egészen jól ment. Persze azért inkább belső.
Arra tippelnék, hogy valsz olcsóbb pér fillérrel a sata ssd gyártása. És nem is a sebesség miatti terhelés, hanem inkább a melegedés, ami valsz sokkal kisebb a lassabb satáknál (ahogy írtad). Talán ezért tesznek ilyeneket inkább a nagyon kompakt minipécékbe. De azt meséltem t8 plusnál, hogy a gyári satában a hőmérő meg volt hamisítva... amikor nvme-re cseréltem, akkor inkább jobb hűtést is okosítottam hozzá (először hővezető gap padokkal, aztán 3d nyomtatott házzal, amibe befért hűtőborda). Amúgy nvme és nvme közt is elég nagy különbségeket tapasztaltam. A samsungok érintésre sokkal forrónak tűnnek üresjáratban is, míg a kioxia és mikron ssd-k eleve hűvösek voltak terhelés nélkül, de terhelve sem sültek azok közül, mik a kezemben voltak.
Egyébként egész kevés hűtéssel beéri bármelyik, ha picit mozog a levegő.
#1639 szaszlaci
a polírozás valószínűleg overkill voltEzeknél a kis fogyasztású prociknál sokszor nagyon hevenyészet a hűtés. Voltak olyanok, ahol youtubberek mutatták, nem ért a proci a bordához egyáltalán, hanem csak egy kis ragacs volt közéjük nyomva. Utána volt ahol külön kiemelték, van köztük kis helykitöltő réz lapka
Valsz maga a pasztázás elegendő volt. De amelyik gépen nem problémás, nem érdemes piszkálni. A tiednél láthatóan problémás volt. -
DaVE-1
senior tag
válasz
5leteseN #971 üzenetére
Nem a teljesítménnyel van a bajom. Tudtam mit veszek ezen a téren és ez nekem elég. Engem a hang zavar mert hangzavar
egpuhoz nem nagyon értek de ahhoz nem valami alaplapi kivezetésű hdmi szerű foglalat kell? Az meg kb a mini pc-ken nem igen alap dolog. De ennyi erővel a hibás 6750xt-m helyett oda is vehettem volna új vga-t de én már nem akarok gépre többszáz ezreket költeni azért lett ez.
-
DaVE-1
senior tag
válasz
5leteseN #940 üzenetére
Fogok ,de sokára mivel egy rengeteg játékos logout tesztet szeretnék belőle
Mivel szerintem sokan szeretnék tudni mit bír egy ilyen kis gép.
Rengeteg játékom van a régi korokból is napjainkig így van miből szemezgetni majd.
720P lowtól végigmegyek 1080p maxig, hogy látható legyen hogy egy adott játéknál mi az ami ideális bárkinek. Bár ezt így leírva lehet nem is lesz olyan rengeteg sok game mert nagyon sok idő lesz ez
(Ami nem lesz benne azok a fogyasztási adatok mivel nincs semmiféle ilyen mérő műszerem)
De első körben érkezzen meg és működjön...amilyen nyomorék vagyok ilyen téren ezzel is befürdök -
DaVE-1
senior tag
válasz
5leteseN #938 üzenetére
Valamilyen szinten biztosan. De én 100% hogy nem fogok hozzányúlni semmihez mivel nem értek ehhez a dologhoz.
Az én tudásomat már az meghaladja hogy pl adott egy 6000hmz-es ram akkor azt alaplapba téve már állítgatni kell hogy menjen is 6000-en.. szóval ezek a dolgok nem az én asztalom. Én csak bekapcsolom ezeket és használom ennyit tudok -
KisApám
addikt
válasz
5leteseN #921 üzenetére
Annyit csináltam még, hogy a BIOSban a iGPU 3 GB memóriát átállítottam 4 GB-ra.
Talán van értelme.
Bár láttam YouTubeos videókat, hogy nem sok, akár 500 MB is elég volna rá... -
KisApám
addikt
válasz
5leteseN #919 üzenetére
Az M.2 SSD-re rakott hűtőbordát úgy választottam ki, hogy (1) több anyag van benne, mint a gyári akármivacakban, (2) a thermal pad jobb hővezetőjű (a gyári hulladék mállott szét, amikor azt vettem lefelé) (3) a hűtőborda épp olyan magas, hogy a mellette lévő rácsokon a felette lévő ventilátor által tolt levegő még ki tudjon menni, illetve (3) a kialakítása is olyan, hogy kb. kifele vezeti a ráfújt levegőt, nem úgy, mint a gyári eredeti...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- B550M Steel Legend, Ryzen 5 5600X, 32Gb DDR4 3200MHz CL16, Radeon RX 6750 XT 12Gb, 1TB M.2 PCIe 4.0
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged