- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Szemrevaló trió frissíti a Motorola portfólióját
- Fotók, videók mobillal
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
válasz
Vasti74 #1481 üzenetére
Pontosan arra. Nekem az N100-as is eleg lenne ujabb is kevesebb is fogyaszt. Viszont ahogy latom ezeknek az olcsobbaknak eleg valtozo a minoseguk es a ram/ssd is kerdeses mindig. Szoval IDK. a legjobb lenne egy meno SFF-t epiteni de az a Mini PC-hez kepest is 2x/3x aron van.
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74 #1520 üzenetére
Azért nálam a 8845HS-et lazán megfogja a hűtés throttling alatt, még 65W TDP-vel is, és normál használat mellett totál csendben van, játék alatt meg bőven viselhetőbb, mint bármelyik gamer laptop (igaz, azokban van diszkrét VGA).
A linkelt Lenovo rohadtul drága a "kínaiakhoz" képest. Ennyiért lehet venni K8 Plust, vagy a 8745HS-es gépeket 32GB rammal és 1TB ssd-vel.
-
kammler
senior tag
válasz
Vasti74 #1477 üzenetére
Fel, felugrik 75 fokra. HD sentinel. Igazából annyira nem zavar, ami a ventilátort illeti, ha nagyon kell kap fix 5 voltot, esetleg előtétellenállással, hogy ne pörögjön annyira. Nem mondom, hogy zárt helyen lesz a gép, de azért nyáron lehet nem volna annyira egészséges neki a hely ahova szánnám. Láthatóan nem kap vezérlést, csak az elején fél percig. Akkor mondjuk nem értem, minek van ott az a csati.
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #1416 üzenetére
ja hát win alatt is van, hogy storeból fizetős valami, ami külön amúgy ingyen letölthető a készítőtől. A store és annak kényelme pénzbe kerül a készítőnek is
#1414 Tin
a ser8 8745hs procivan is megjelent dianánál, ahogy látom barbone 409 - 60 = 349 eur vagy 508 - 80 = 428 eur, ha sikerült behúzni a nagyobb 11.11 kuponnal.Hát bevallom bűnös vagyok, 233-ért nem tudtam otthagyni, lesz mégegy m7 6850h
Így valsz belőlük lesz 3 node-os cluster. Meg ha esetleg elromlana valamelyik, akkor tartalék a k8 plus. Mindig van valami még akcióbb akció
de mostmár tényleg leállok, mert rengeteg feladat beállítani az általam elgondolt rendszereket.
Részben azért mégegy, mert a 8845hs gpu része tényleg majd duplája lehet ai dolgokban, a többi ai képességeit még nem próbáltam. Ezeket ki akarom próbálgatni külön még. Csak a ram és ssd ne lenne olyan rohadt drága nagyobb méretben. De azt hiszem szerverként is átadhatóak a futó cumóknak az ai és gpu erőforrások is, bár főleg inteles és nvidiás útmutatókat láttam eddig.
Egyébként, ahogy írtam, a felső ventit picit hangolva (130-ról 70-re véve a start pwm-et) és bordát téve az ssd-kre, amikor három gép is be van kapcsolva, akkor sem tűnik hangosnak, ha nincs nagyon hajtva. A k8 plus lehet egy kicsit még takarékosabb, néha indítás után nem kapcsol be rögtön a venti, mert nem melegedik olyan gyorsan.
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74 #1407 üzenetére
Láttam én is pár videót tegnap, hogy az új M4 Mini-nek az SSD-je nem forrasztott, hanem cserélhető, így viszont különösen jó biznisznek tűnik a legkisebb modell, mert talán épeszű áron felbővíthető (persze idővel) 1TB-osra, az meg már külső SSD-vel bármire elég.
De ezeken a újakon már nem megy a Linux, nem?
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Vasti74 #1376 üzenetére
Köszi a választ! Ugyanezzel kapcsolatban a kérdésem: most kaptam egy ilyen gépet garanciális cserébe (előtte Dell Optiplex 3070 Micro-m volt, de garanciaidőn belül meghalt az alaplap). Próbálom kivenni az M.2 SSD-t de rá van gyógyulva az említett hővezető lapkára. Vajon hogyan tudnám így kivenni a régi SSD-t sérülés nélkül?
-
válasz
Vasti74 #1366 üzenetére
K-Ázsiai minilakásokba jó, ahol már egy mATX házikó is nagy bútordarabnak számít a 18m2 lakófelületen.
Persze, iOS-hez "át kell keresztelkedni", de pont a miniPC felhasználók nem kis részét adó nagypapik-nagymamik számára totál mind1, milyen OS fut a gépen. Sőt, ha valami megbízható szoftveres háttérrel, windóznál biztonságosabb berendezkedéssel jön, az mégjobb.Az ár viszont becsapós, mert az "óccó"(nemaz) doboz után ahogy a kolléga is írja, minden bizb.sz egy vagyon.
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74 #1366 üzenetére
Igen, de nem mi vagyunk a célközönség. Én speciel utálom az Apple üzletpolitikáját, de aki ma PC-t akar venni, és nem érdekli az oprendszer, és alap "PC" dolgokra kellene neki, annak ennél nincs jobb vétel. Kis helyen elfér, nincs plusz külső tápegység, a 16+256GB változat meg bőven lefedi a netezős/képszerkesztős/wordözős szükségletét, egy olyan erős SOC-al, amilyet NEM találsz Windowsos miniPC-ben, ráadásul annyiért, amennyiért a jelenlegi középkategória tetejét adják Aliexpresses kuponozós helyről és garanciával, szürke zónás Windows 11 kulcsokkal, megkérdőjelezhető RAM/SSD sebességgel (igaz 2x annyi RAM + SSD a minimum).
Persze, ha az Apple magához ölel, akkor lassan meg is fojt, és 10x-es áron ad mindenféle bővítést, de a legtöbb felhasználó nem ezt látja, hanem egy totál használható gépet, ami használható gép lesz még 5 év múlva is. Vagy ha továbblépnél, akkor az Apple korrekt áron beszámítja a régi géped.
Ez a nem mindegy. Apple M4 Mac Mini Geekbench 6 single/multi score 3864/15288, összehasonlításként a jelenlegi csúcs AMD HX370: 2890/15095. Az utóbbival szerelt gépek 1100€-ba kerülnek.
Azt kell mondjam, hogy jelen pillanatban a miniPC piacon az Apple tarol. Az olcsó kategóriában jó a Windows, de ha valaki kicsit feljebb menne, ott egyszerűen nincs értelmes alternatívája tudásban/teljesítményben. Kivéve persze, ha az ember játszani akar (ahogy mondod: miniPC-n?), vagy ha kell a sok RAM meg tárhely, vagyis a bővíthetőség. De az miniPC koncepciója eleve az eldobhatóság, szóval a kínaiaknak most nagyon fel kell kötni a gatyájukat.
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74 #1257 üzenetére
Félre ne érts, a 90-es évek óta magam rakom össze a gépeimet, de tavaly vettem egy N100-as és egy 5800H-s minipc-t a gyerekeknek, és teljesen jók. Az előbbi tök csöndes, az utóbbi persze visít, ha játszik vele a fiam, de neki jó, és hát a mostani i7-6700K-mat az is oda-vissza veri.
Régóta vár a gépem upgrade-re, és gondoltam most megpróbálom ezt a miniPC őrületet. Az SFF méret az asztal alá kicsi, az asztalra viszont nagy, ez a Beelink méret viszont az asztalra tökéletes, a régi gépem meg maradhat az asztal alatt file servernek, amikor épp kell. Plusz ez a nagyobb méret és nagyobb hűtés elég csendessé teszi ahhoz, hogy ne legyen turbina-hangja, mint a kisebb miniPC-knek.
Igazából az a dilemmám, hogy a 8845HS SER8-at vegyem (~600€), vagy a vadiúj AI9 HX370-es SER9-et (~900€). Előbbiben bővíhető a RAM, viszont sokkal lassabb (5600Mhz), utóbbin forrasztott, de sokkal gyorsabb (7500Mhz), ez azért a GPU-nál nem mindegy. Amúgy 32GB RAM-nál több nem valószínű, hogy kelleni fog, ha meg mégis, olyan gépet amúgy sem miniPC-ként vennék. Nyilván nem éri meg az újabb generáció a +300€ különbséget, viszont utóbbi azért később fog elavulni. A tesztek alapján amúgy egymagos teljesítményben +9%, többmagosban viszont +26% előnye van, RAM-ban +24%, és GPU-ban is több, mint +21%. Az ára viszont +50%
Számolgattam azt is, mennyiből lehetne kihozni egy asztalit, de az se lenne nagyságrendileg olcsóbb, így viszont megmaradna az asztali gépem, ha valami gond lenne, és tudnám használni file servernek, csak akkor, amikor éppen kell.
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74 #1250 üzenetére
Köszi, már elkezdtem utána nézni, Beelink újabb modelljeiben (SER8, SER9) nagy venti van, jó nagy réz hűtőbordával, SSD hűtéssel, 2 slottal, szerintem az lesz nekem a befutó. Nagyobb, mint a korábbi mini PCk, de nem olyan sokkal, cserébe elég jó hűtést kapott.
SFF nem kellene, asztal alatt van egy fullos házam6 vinyóval, ha építeni akarok, abba lehet, és az csendes is. De nem akarok, most ilyen mini pc-t próbálnék ki. Aztán lehet, hogy utána soha többet
-
válasz
Vasti74 #1253 üzenetére
Most is viselek egyet a KEZEMEN
.
Ezenkívül atomstabil-megbízhatóan működött két Pi-m is (3B+, 4), amíg használtam őket. Csűröm-csavarom-kivárok, mi legyen. Elég dinamikusan halad ez a terület, ugye Pi méretű (de nem túl szerencsés) n100at láttunk már, és a g5 se egyedüli csirke.
Nekem sokkalinkább a műanyag ház a probléma, vadászni kell, ahol méltóztattak alumíniumba öltöztetni az amúgy nem kevés hőt termelő ketyerét. Pi-nél ugye anno egyértelmű 0.számú tartozék amit rendelt az ember, a klasszik alubordás házikó, aminél fogva amúgy simán odagumizod a kis pi-t oda, ahol épp szökség van rá.
-
válasz
Vasti74 #1210 üzenetére
Nem, nem ok, ha 90 fokos cpu-nál áll a venti, 60-80 fokot írtam. A CPU pakkon belüli legmagasabb érték legyen ennyi, a tisztánlátás kedvéért. Ha ez nem reális egy műanyag miniPC belsejében, azt meg tudom érteni, ezesetben értelemszerűen pörög a venti, hogy ne legyen 90+ fokos a cpu se.
Amúgy az őslelet EEPCm tiszta műanyag cuccos volt, éveken keresztül pörgött otthoni fájlszerverként 7/24ben. Nem figyeltem, h állandóan zakatolt-e a ventije, de az hóttziher, hogy kevesebb hely volt benne a légmozgáshoz, mint egy pici dobozPCben. Meghalni se az elektronika halt meg benne, hanem kb 10éves korára megrepedt a műanyag ház, ill elviselhetetlen lassú volt már 2GB RAMmal is.
-
-
-
válasz
Vasti74 #1191 üzenetére
Szvsz tök normális lenne, ha 60, sőt, 80 fok alatti cpu hőfoknál nem nyúzná feleslegesen a ventit, semmi szükség rá. Annál később lesz csapágyas.
A nagy asztalim is így van belőve, normál desktop használat közben egyetlen dolog mozog: az aio szivattyúja (konfi az adatlapon) -
válasz
Vasti74 #1174 üzenetére
Többletteljesítményt akkor veszünk, ha nem kell sok $$-t rádobni+van belátható esély arra, h kihasználjuk. Ezen agyalok pont, hogy a 6600H ~+100fontjával megéri-e nekem a:
- kb dupla cpu+igp teljesítményt
- jóval több pcie szálat (=nvme ssd, usb3, sőt, usb4)
- lényegesen jobb eladhatóságot VAGY +3év használhatóságot.
Úgy, h ezeket most nem használnám ki. -
válasz
Vasti74 #1158 üzenetére
"...elkezdik igazán használni az xxx technológiát, aztán ott állunk hardveres támogatás nélkül... ;-)"
Ez sajnos mindíg benne van a pakliban - sőt, garantált, az egész ipar (nem csak IT) arra épül, hogy szándékosan kukáztatják a fogyasztóval az amúgy full működőképes eszközeiket.
AI-hoz 2023nál nem régebbi procit kell lőni, szvsz nem lesz olcsó. Én lehet inkább a jelenlegi igényre gyúrnék a leg ktghatékonyabb úton, aztán 2év múlva kuka és az akkorra már feleannyiba kerülő és többet tudó czuccra cserélném a gépecskét.
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #1151 üzenetére
Ha minden igaz támogatja az av1 lejátszást az amd is.
Ha videó transzkódolás számítana, akkor intel.
Ha kis játék számít, akkor amd.
Az AI szerintem lényegtelen, nem igazán használja semmi asztali gépnél. Léteznek egyszerű kártyák, usb stickek, ha webkamera alakfelismerőt akarnának futtatni rajta. De amúgy kb kimerül abban, hogy a webkamera hátterét ügyesen homályosítsa.Ha GmkTec NucBox M3 az inteles, abba ddr4 ram megy, az kicsit olcsóbb. Az ssd és ram oldali hűtése lehet gyengébb, mert teljesen zárt az az oldala. [link]
Ha NucBox M6 az amd változat, annak van egy kis ventije a ram és ssd oldalán is. Abba ddr5 ram való. [link]
Rendeléskor figyelni kell, hogy olyan módon/helyről legyen, ahol már ki van fizetve az áfa. 150 euro felett kínából is külön kell vámkezeltetni (áfa + kezelési díj rájön a nettó árra).
A gyártó oldalán némelyik terméknél van eu-n belüli mód (M6 230 usd, az M3 250 usd). Vagy aliexpressen van spanyolországból küldő eladó. Ahonnan én vettem m7 -t, ott a m6 az 238 euro, az m3 278 euro (lehet van valami kupon, amivel pár dolcsit elengednek).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- B550M Steel Legend, Ryzen 5 5600X, 32Gb DDR4 3200MHz CL16, Radeon RX 6750 XT 12Gb, 1TB M.2 PCIe 4.0
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged