- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin
veterán
válasz
t72killer #1369 üzenetére
Azért szerintem akkor is bevert egy sallert az Apple a MiniPC piacba így karácsony előtt. Az AMD ceruzája elkezdett vastagon fogni, az Intel bajban, a MiniPC pedig a teljesítmény erősödés miatt valódi alternatívája az asztali PC-nek egyre többeknél, és hát láthatóan megindult kicsit a "prémium" szegmens ára felfelé.
Aztán jött az Apple, és most kicsit helyrerakja a piacot. Értem én, hogy 16GB RAM + 256GB SSD az alapmodell ára, de akinek minőségi és hosszan használható "otthoni PC" kell, és hajlandó az alsó kategóriánál többet fizetni ezért, annak ez tökéletesen elég.
Én is Windows-ost fogok venni, de pl. a HX370-et durván túlárazottnak érzem. Annak az ára most 400€-val az alap Mac Mini felett, ami egy vicc, hisz nyers teljesítményben egy szinten vannak. Itt egy 300€-s árcsökkenés kéne, de akkor meg az előző generációnál is minimum 100-150€ csökkentés kellene, hiszen ki venné azt.
Persze lehet, hogy tévedek. Az árverseny szerintem mindenkinek jó, én nagyon nem szeretném, ha az AMD az Intel korábbi útjára lépne.
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1328 üzenetére
Ez szerintem is alap, mármint a gyárilag telepített rendszer cserélése...
És nem csak "kínai" masináknál!
Szinte akármit vesz az ember, igen valószínű, hogy valami X verzióval régebbi rendszer van rajta, mint az aktuális. Szóval itt már erősen elgondolkodtató, hogy frissítés helyett újratelepítés, mert kb. hamarabb megvan ;-)
Ráadásul úgy tele szoktak lenni felesleges szemetekkel az előre telepített gépek (brand gépek is) , hogy amennyi idő alatt azt legyomlálná az ember, annyi idő alatt is újra lehet vidáman telepíteni, és akkor tuti, hogy nyoma sem marad semmilyen szemétnek.
Szóval nehéz lenne megindokolni, hogy miért _NE_ telepítse újra az ember rögtön az első bekapcsolásnál a masinát egy finom friss gyári Windows telepítővel :-) -
Tin
veterán
válasz
t72killer #1337 üzenetére
Mondjuk az a gép, amit pont néztem, ahhoz muszáj, legalábbis a gyártó oldalán azon sírnak a kommentekben, hogy a 24H2 upgrade után is összefossa magát a rendszer, szóval valószínűleg kell. De ugye még ha nem is kellene, akkor is ott a BIOS.
#1338 azbest: N100-hoz biztos, de én annál kicsit komolyabbat szeretnék, éppenséggel egy Strix Point HX370-et, bár azok túl drágák, így valószínűleg inkább egy 8{8|7}45HS alapú gépet. Itt ugye az integrált GPU, a spéci hűtés, maga a hűtő fordulatszáma és egyebek azért igényelnek saját drivert.
#1339 Multibit: akkor segíthetnél: AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 procit vennék, és hozzá való alaplapot, meg olyan házat és hűtőt, amivel ez csendesen működtethető.
-
Tin
veterán
válasz
t72killer #1334 üzenetére
Szerintem jó, hogy felhívod a figyelmet rá. Én tavaly vettem kettőt, olcsóbbakat a gyerekeknek, de pl. nem csaptam felül a Wint, pedig gondoltam rá, hogy lehet akár fertőzött is. De felment rá víruskereső, ott a Defender is, szóval ha valami komoly gáz lett volna, már szól. Meg amúgy a gyerekek amúgy is minden szart leszednek, a kisebbnek nem is adtam rendszergazdai jogot a gépre.
Viszont, ha felül is csapod a Wint, akkor is kellenek a Driverek. Én most egy Beelinkben gondolkozom, és ott is a link a driver oldalukra, csak épp a víruskereső megszakítja a kapcsolatot, merthogy potenciálisan veszélyes weboldal. És akkor a BIOS-ról még nem is beszéltünk.
Többfaktoros azonosítás a fontos/pénzes dolgokra, más nagyon nem működik. Én nem biztos, hogy felülvágnám a Windowst, de egy offline full vírus scant futtatnék a gépen, és ha bármi gyanús, akkor még időben lépni. Szerintem önmagában a Windows újrahúzása csak csökkenti a veszélyt, de a driver és bios miatt nem lehet teljesen kizárni a fertőzöttséget.
Vagy vesz az ember nemkínai márkás eszközöket, és rakja össze a gépet maga.
-
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1328 üzenetére
Nem kell győzködni semmit. Szimplán nem érdekel a dolog.
Mint írtam akit igen az mondja le az internetet is..mert juj mindent is ellop minden
Szedtek már le pénzt bankkártyáról úgy hogy annak az adatait soha sehova nem írta be az ember only vásárolt velük a helyi boltokban. Szóval ennyit a biztonságról...
Soha sehol semmilyen körülmények között nincs biztonságban semmi... csak ez van akit érdekel is van aki meg szarik bele... -
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1310 üzenetére
Ha nem agyalja túl a grafikai beállításokat lehet játszogatni azzal a 660M-el is...
Eddig egy game fogott ki úgy rajta hogy minden létező settinget lebutítottam meddig csak lehet de nem kaptam értelmes (játszható) fps értéket ráadásul olyan ocsmány lett már a játék hogy az valami félelmetes. Hellblade 2
(Nyílván van még ilyen game ,de nincs meg az egész játékipar a steamemen) -
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1288 üzenetére
Ütközni nem ütközne semmivel mivel ott csak a láb lenne de az csak a csavarok vonaláig érne. A gond az volna hogy a gyári hűtő az a vrm-eket is hüti mivel a "hővezető" azok felett is elmegy. Anélkül meg hiába lenne a procin jobb hűtő meg halkabb, a vrm-ek megfönének szerintem (de ilyen téren nem értek hozzá azoknak mennyire fontos a hűtés)
-
-
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1279 üzenetére
De mi és mit szabályoz alap windowsba pl ha nem megy semmi a háttérben?
Akkor is fel le fel le fel le pörög a venti..mindezt kb 40 fokosan vagy hidegebben...azért nekem ne pörögjön fel turbina hangra hogy visszahűtse 39 fokra...
Na ezért kéne a másik proci hűtő , az pörög 1200-ön éjjel nappal azt sose hallod. -
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1266 üzenetére
A paszta nem fog megoldani semmit se ugyanis nem az fogja neked szabályozni a ventit
És ez még csak a balanced mod amiben használom. El se tudom képzelni milyen lesz majd performance modba
Ezért akarom ráeszkábálni az asztali proci hűtőmet mert azt sose halottam még pedig már vagy 8 éves ha nem több
-
Tin
veterán
válasz
t72killer #1270 üzenetére
Hasonlóképpen vagyok. Uh, most megnéztem, mikor raktam össze a mostani gépem, vagyis mikor volt rajta Windows install, és hát 2016 december
Asszem teljesen mindegy, melyiket veszem, megérdemlem, és rohadtul eljött az ideje...
Powershell:
$OS=@(Get-ChildItem -Path HKLM:\System\Setup\Source* | ForEach-Object {Get-ItemProperty -Path Registry::$_}; Get-ItemProperty 'HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion')
$OS | Select-Object ProductName, ReleaseID, CurrentBuild, @{Name='InstallDate'; Expression={[timezone]::CurrentTimeZone.ToLocalTime(([datetime]'1/1/1970').AddSeconds($_.InstallDate))}} | Sort-Object "InstallDate"
-
Tin
veterán
válasz
t72killer #1266 üzenetére
Nem, ezen pont nincs vesa mount lehetőség, mert ez nagyobb méret: 135x135x45, míg mondjuk a kisebb méretűek 120x120x42-esek szoktak lenni. De nincs jelentősége, mert úgyis az asztalon tartanám.
A második részével egyetértek. Igazából arra, amire a gépem használom, bőven elég a kisebb modell is, de ugyanakkor csábít, hogy ez már grafikailag van az a szint, hogy gyakorlatilag akár játszani is lehessen vele komolyabb játékokkal is. Plusz, néha használnám videovágásra, ott meg ugye minden plusz erő számít. Egy 4TB-s második SSD-t amúgy mindenképp dobnék bele, bármelyiket is veszem.
-
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1263 üzenetére
Hát akkor inkább hagyom a "szabad ég alatt" és fél naponta fújom le róla a port mintsem még költsem rá egy alaplap árát...
Azért vettem mert olcsó volt egy fillért nem akarok már többet költeni rá.. De majd ha ráveszem magam nekigrok megnézni rámegy-e a hűtőm. Legrosszabb esetben nem fog ,de legalább lesz szétszedési tapasztalatom meg rakok bele + ssd-t,mert azt amúgy is akartam
-
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer #1259 üzenetére
De abba se tudnád berakni a kimenetek miatt szerintem értelmesen..No mindegy majd lesz valahogy
Egyébként most megint akciós ~110K a kisgép. Szóval aki el tudja viselni a hangzavart érdemes lecsapni rá.
Nem mellesleg elég szép mennyiségű game-et teszteltem már mikor találtam egy YT videót hogy a 3gb vramot fel tudom vinni többre is. Szóval kezdem a teszteket elölrőlA jó munkához idő kell a szarhoz meg mégtöbb
-
-
kk831228
addikt
válasz
t72killer #1237 üzenetére
Nem kell olyan gyorsan, sokat , de ha váltok fènykèpezőt ott meg 65 Mpx van .
Inkább a szerkesztès a fontos, hogy ott gyors legyen , esetleg denoise ai se 20 percig dolgozzon egy kèpen.
Megeszi ám az LR is a raw szerkesztèsnèl ha maszkolgat az ember. Lehet tudja a proci gpu is amit kell , de ez csak akkor derül ki ha kipróbálom. Ès ha mègse tetszik, akkor tudjak hova lèpni . Ezèrt fontos a bővìtès lehetősège a gpu szinten . Asztaliba se vennèm meg egyből a gpu -t , amìg nem próbáltam ki , hogy elèg -e a belső.
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1209 üzenetére
Nem ugyanarról beszélünk, vagy nem ugyanúgy ;-)
Én a hűtés fontosságát hangsúlyozom, amihez ilyen gépeknél légmozgás kell.
Légmozgást meg ventilátor, méghozzá forgásban lévő ventilátor ;-) tud kelteni.
Szóval OK, hogy pl. egy ilyen mini PC-ben áll a ventilátor, miközben a proci már 90 fokos. De nem csak proci van a házban, hanem pl. SSD is, ami - miközben a 90 fokos proci 80 fokot csinált a fél literes készülékházban - már rendesen vissza fog venni a tempóból, mert túlmelegedett...
De vannak a dobozban pl. kondik is. És bár (elvileg) 105 fokos kondikkal van megpakolva egy ilyen szerkezet, de egy kondinak is vannak még más paramétere is: pl. az üzemórák száma!
Egy átlag 105 fokosnál ez általában 2000 óra, ami pl. napi csupán 5 óra használattal számolva 400 nap. 105 fokon.
Táblázatot nem fogok keresni, mert nincs kedvem, csak a hasamra ütök ;-)
80 fokon legyen ez 800 nap.
70 fokon meg pl. 1200 nap. Az sem túl sok...
Na ennyi idő múlva már, főleg pl. egy "mutassuk meg, hogy $100-ból is lehet olyat gyártani, amit a nagyok csak $400-ból tudnak" kínai PC-nél a proci tápjait előállító kondik elérkeztek az élettartamuk végére (kiszáradtak, elfogyott az elektrolit, elvesztették a kapacitásukat) , aztán egyszer csak elszáll - megszalad az egész hóbelevanc, és lesz egy lyuk a felforrasztott egy szem chip közepén, ami a minden egyben... ;-)
Hát ezért nem teljesen mindegy, hogy hűtjük-e a gépet, vagy hagyjuk magában főni ;-)Bocs az okoskodásért, de éppen nagyon ráértem ;-)
Egyébként műszerész - informatikus a végzettségem, mert akkoriban ('90-es évek) még ilyen iskolák voltak ;-) Aztán 20 évet dolgoztam a szakmámban, részben szervizesként, javítottam mindent, mert a '90-es években még javítani kellett. Meg még azért a 2000-es évek elején is ;-). Oszcilloszkóp, multiméter, forrasztópáka. PC tápok, monitorok, nyomtatók, szünetmentesek, meg persze végtelen mennyiségű alaplap, VGA kártya, laptop átkondizása... Meg ismerősöknek TV, DVD, stb.
Szóval eléggé ott van még a szemem előtt, hogy mennyire nincs jó hatással a magas hőmérséklet az alkatrészekre, milyen egy jó konstrukció, és milyen egy rossz konstrukció. -
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1207 üzenetére
Ha áll a venti, és a proci sugározza a fél literes mini PC dobozban a 80-90-100 fokot, akkor tehetsz bármire bármekkora hűtőbordát, az is ugyanolyan meleg lesz. Mert nincs, ami hűtse! Az a beáramló hűvösebb levegő lenne, és azzal a légáramlattal természetesen a melegnek meg a másik oldalon távoznia kellene.
Ennek egy speciális esete volt régebben a Gamer ház, amiben volt egy tucat, lehetőleg a szivárvány minden színében világító ventilátor, meg hogy jól nézzen ki, több szellőzőnyílás volt rajta, mint egy sajtreszelőn ;-) Úgyhogy a ventilátorok jól elzörögtek magukban, csak éppen légáramlást nem keltettek a dobozban, mert amit kifújtak, azt saját maguk mellett szívták be.
Aztán meg vannak a normális (brand) gépek, ahol 1-2 minőségi ventilátorral és jó tervezéssel megoldják, hogy minden hűvös maradjon, miközben a gép szinte hangtalan.Szóval tök felesleges álló ventilátorokkal megvárni, amíg minden megsül a gépben: az itt mellettem kellemesen hűvös belsővel működő Fujitsu gép pl. lassan 6 éves lesz, de csak onnan tudom, hogy mindig pörög benne három ventilátor, mert már láttam ilyet párszor szétszedve ;-) De a totál csendes nappaliban a tőlem 4-5 méterre ketyegő falióra sokkal hangosabb, mint a PC a fülemtől fél méterre...
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1194 üzenetére
Ez azért erősen függ a gép felépítésétől: pl. egy mini PC-ben általában egy ventilátor van csak (a procin) , az szellőzteti át a házat is. Ha áll 80 fokig, akkor 80 fok lesz a házban - sőt, helyenként akár több is, pl. SSD, chipset, mit tudom én.
Persze, egy jó házban, jó szellőzéssel eléggé sokáig passzívan lehet hagyni a procit, sőt vannak teljesen passzív gépek is, de ez most nem az az eset ;-)
Sőt, ha jól látom - pár pillantást vetettem csak a weboldalukra a szemem sarkából ;-) a kérdező háza egy 4x3,5"-os meghajtóhelyes ház, mint egy 4 lemezes NAS. Feltételezem azért vett ilyet, mert megtöltötte legalább részben meghajtókkal. Hát, azok sem szeretnék szerintem, ha állna a ventilátor...
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1180 üzenetére
hát attól függ kitől veszed, milyen kuponokat tudsz aktiválni. Lesz majd itt még nov 11 előtt, közben, után és decemberben is akciós hét
Ettől félek.
Nem tudtam ellenállni és még egy GMKtec M7-et rendeltem. Úgy láttam mivel spanyoloktól (franciákon át) eun belül küldi, így jobban jön ki euroban fizetni. És 280 euro-ról 30 euro-t levont az alis choice day kupon, plusz az eladó főoldalán is volt egy 2 euros kupon, így 248 eurot fizettem érte. (most elég drága az euro, de aktuális árfolyamon is jobban jön ki, mint dollárban).
Néztem egyénként az M6-ost is, de 233 euroról indult eun belül és 2+8 euronyi kupont tudtam volna érvényesíteni, ahogy láttam, szóval 233 euro lett volna. Ahhoz képest a 25 euro difit már csak megéri a plusz két mag, 40Gbps usb4 portok és a jobb hűtésű fémház az M7-nél
Viszont a ddr5 ram vásárlásnál mindig szívom a fogamat, mert elég drágák és azt nem is érdemes kintről rendelni. Amúgy kubernetes cluster üzemeltetést tanulok, szóval simán telerakom őket gyakorlás közben. Még így is egy kis-közepes erősebb noti árában leszek egy homelab clustert felépítve
Ja meg ez az eladó lehet kicsit trükkös. A múltkori akciónál 2-3 nap után kiírta, hogy egy plusz 20 eurós extra szállítási költség itemet is meg kellene venni aki akkor veszi a "nagy futáros forgalom" miatt. Én még előtte, és akció előtt rendeltem az 310 dolcsiért, de jól időzítve 275 dolcsira le lehetett volna kuponozni, mielőtt még kiírta a plusz díjat.
Beírtad a checkoutnál a megfelelő árszinthez tartozó kupont, ha még nem használtad fel?
Lehet a másodikon kipróbálok játékokat először, aztán esetleg megpróbálom, hogy az usb4 porttal a két gépet össze tudom-e kötni 40Gbps usb alapú hálózattal
Bár ahhoz valsz proxmox-t kell telepíteni, mert esxi ilyet nem tud.
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1159 üzenetére
Igazad van!
Ezek a masinák bőven megfelelnek most éppen mindenre, amire használják.
A problémát majd akkor oldjuk meg, amikor felmerül ;-)
Valószínűleg 2-3-X év múlva, amikor már tényleg sok progi fogja használni az AI-s cuccokat, a hozzá való gépek is kiforrottabbak és gyorsabbak lesznek. Lehet, hogy most vennék egy ilyen Ultra 5 125H procis gépet, és mire a szoftverek oda jutnak, addigra ez a vas meg már elavult lenne ;-)
Szóval maradnak a kütyük, mert igazából i5-12xxx-re sincs sok értelme lecserélni, nem használnák ki a többletteljesítményt...
Na hamar lebeszéltem magam a fejlesztésről ;-) -
azbest
félisten
válasz
t72killer #1162 üzenetére
sőt, ír kuponokat is az ali oldala
10CD08 - 8 dolcsi 69 dolcsi költés felett. Drágábbnál nagyobb kupon, a főoldalon mutatja, pl [kép]
Neked angliában nem eus áfás árat ír, azért más. Itt rajta van 27% áfa magyar címre.#1163 szkutyi
igen, de az másik fajta gép és nem bővíthető a ramja. Az a T8 egy változata, ami nekünk is van, csak már ram mérettel. -
-
válasz
t72killer #1145 üzenetére
Nna, végre találtam egy ddr4 vs ddr5 témában releváns videót, nemigazán érződik a különbség
. A hőfokokból nem vonnék le messzemenő következtetést, mert a házikók dizájnja eltér. Itt végre csináltak "light use" áramhasználati tesztet is, nem csak idle vs full labornyúzás szinteket hasonlítják.
Továbbá a yútúbot feltúrva találtam Pi 5 kontra n100, kb azonos a fogyasztás/teljesítmény arány.
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1130 üzenetére
alin a leírásnál ki lehet nyitni a részleteket, ott szokták valamennyire írni, ábrán mutatni. Néha persze nem friss vagy korábbi változat van ott. Persze számítógépen jobban lehet ezeket nézni, mint telefonon.
Amelyiknél egyértelmű a gyártó, ott a gyártó weblapján is lehet nézelődni. Meg ha van értékelések közt fotó. Youtube-on ha van szétszedős videó, azokat szoktam nézni. -
azbest
félisten
válasz
t72killer #1128 üzenetére
nekem csak ddr5 ebből, mert az integrált ramos ddr5l és a router is ddr5 slotos. A ddr5 kártya ram tudja mérni a hőmérsékeltét is. A ryzen minipécén is már a ddr5ös.
A régebbi és munkahelyi notik alapján gondolom, hogy talán azok a ramok kevésbé voltak melegek hűtés nélkül, bár lehet csak nem tűnt fel, mert nem voltak mérve.Múltkor a ryzen 7 5825u ddr4 és ryzen 7 pro 6850H ddr5 közt vacilláltam.
a korábbi generációs 250 dolcsi körül lett volna talán, a ddr4 2x32GB 3200 kijött volna 54-ből. Az újabbik 270 dolcsi lett volna, ha akció elején rendelem (nekem 310 volt) és 66 ezer volt 2x32GB ddr5 legolcsóbb 4800-as adata. Végül a jobb hűtésű ház és min 30% plusz sebesség, sokkal jobb gpu és usb4 portok miatt az erősebb és drágább gép lett.A komplett gép fogyasztásnál meg minden számít. Az is, hogy hány lan csatlakozó van bekötve, mekkora ram és milyen ssd van.
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1088 üzenetére
ahogy neten látom a M-6Y57 cumód hasonló vagy gyorsabb lehet, mint az n4000 proci. Azt látni bruttó 80-90 dollárért és nem tűnik előrelépésnek. [link]
A Z akárhanyas tabletprocis szökevények meg valsz még rosszabbak.A bővíthető fajta n100 ddr4 slottal, háttértár és ram nélkül bruttó 125 dolcsiért akad most [link] 8GB-os ramot és valami oem ssd-t [link] meg ha nem kallódik otthon, lehet gépbővítésből bontottat is venni olcsón. Nekem tapintásra úgy tűnt, hogy a micron 2450 ssd nem melegedett nagyon [link] (teljes méretű slotba kell valami fizikai adapter a miniről) például egy samsunghoz képest.
Bár úgy látom bruttó 140 dolcsiért akad 8/256 bővíthető gép is, de nem ismerem [link] Gyárilag lehet valami noname ssd van benne. Videóban szétkapják 2242 méretű sata ssd és egy üres nvme hely és ddr4 ram van benne. [link] (idle 7w, terhelve biztos több)
A gmktec g3 változat is hasonló árú 8/256 kiépítéssel [link] -
válasz
t72killer #1105 üzenetére
Ezt azért beszúrnám a legutóbbi két laptopomról, a számok konnektornál mért értékek (bár tény, alacsony fényerőn , DE) bekapcsolt képernyő mellett:
"Fogasztási körkép: átlagosan kb ugyanannyit fogyaszt az x13 g2 mint a CF-20. IDLE a modernebb X13 gen2 a nyerő, egészen 4W alatti értékekel. Videózás szintén (1080p youtube, CF20: 13W, X13: 10W). Keményebb munkára térve viszont már fordul a kocka, elsősorban a lovak közé dobott gyeplő erősen liberális power limit miatt."
Szval ezekután én egy képernyő nélküli, "modernebb", de mégis gyengébb kütyütől alapból elvárom, hogy legalábbis kevesebbet egyen, azért egy 13"-os képernyőt etetni nem apróság...Persze gondolom egy laptop biosát kicsit több műgonddal írják meg, ott idle üzemben (amibe azért egy nagyonalap asztalon kacantolás is belefér) rendesen alszik az ssd, RAM, cpunak annak rendje's módja szerint megkeresi vmelyik alsópinceközép c-statejét...
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1102 üzenetére
topton változatban egy hasonló n100 "router" van nekem is. Csak sokkal nagyobb bordával
a nagy bordás a procit le tudja hűteni terhelés alatt is, a kisebb bordás fajtákra vásárlói értékeléseknél láttam, hogy nagyon forrónak írták. [link]
Az ssd és a ddr5 ram viszont szintén elég meleg volt nekem nulla légmozgás melett, ezért arra is tettem plusz ventilátort az aljára, 3d nyomtatott szelősebb oldallappal. [kép]#1100 .mf
intel féle tdp, alapból 12w körül megy az n100, mert all core turbo megy. 6w-ra biosban lekorlátozva lényegesen lassabb (már amelyik gépben lehet ezt állítani). Az n5100 kifejezetten alacsonyabb órajeles, azokról úgy olvastam, hogy a kis bordás router házakban is vígan elmennek túlmelegedés nélkül, míg az n100 nem annyira. Szóval Valsz az n5100 6w-ja nem ugyanaz a "6" w mint az n100-nál. Cserében persze lassabb.
Ha t72killer-nek a fogyasztás a legfőbb szempont, akkor nem biztos, hogy a modernebb kell neki. Mondjuk az n5100 általában router formátumú kisgépekben gyakori. -
szkutyi
addikt
válasz
t72killer #1101 üzenetére
Semmi baj nincs az n100al még alap beállításokkal sem...maga az egész gep Aida stress test-el úgy hogy mindent is terhel, 30w.... Feltoltam biosban a CPU korlátot 15-ről 30ra, így az össz fogyasztás lett 33w....
De ez olyan állapotban ami szinte lehetetlen....
Alap fogyasztás ha megy a plex, torrent, 11w... [kép] -
.mf
veterán
válasz
t72killer #1099 üzenetére
"Kiokosítottam magam ram+háttértár témában: ram-ból DDR5L, háttértárból emmc a varázsszó, ha jól értelmeztem"
Akkor okosítsd magad tovább
bocs. Több asztrofotós yt csatorna is foglalkozott már ezzel (Cuiv, Patriot biztosan), hogy eMMC-t inkább ne, mert amit nyersz a vámon (pár W mínusz a tárolónál amikor épp ír) bukod a réven (érezhetően lassabb rendszer, a proci tovább vár adatokra -> tovább fogyaszt, írás közben többet pufferel, tovább tart az írás -> tovább fogyaszt). Arról nem is beszélve, hogy a DDR5L és az eMMC is forrasztott, így nem cserélhető, ha hibás.
Azbest: N5100 vs N100, ez biztos? Nem találtam erre teszteket, és az N100 újabb gyártástech, fejlettebb uarch, magasabb IPC, így hasonló teljesítményt alacsonyabb órajelből tudna hozni.
A másik meg, hogy 5100 elég ritka, inkább csak 5095 (15W) és 5105-tel (10W) láttam mini PC-ket. Most az N100 megy nagyot, mert olcsó, 6W, és már végre használhatóan erős. -
azbest
félisten
válasz
t72killer #1094 üzenetére
Ha olyan, aminek a biosában le lehet venni a tdp-t akkor csökkenhet. De a proci csak egy dolog. A háttértár és a ram is eszik energiát.
Most valami windows xp vagy más ősi rendszer fut? Az újabb gépeknek kellhet újabb oprendszer, nincs driver ősi rendszerhez.Úgy hírlik az n100 egyik elődje, az n5100 sokkal energiatakarékosabb lehet, lassabb sebesség mellett. Az n100-asok általában 12 voltos tápról mennek.
Ha kifejezetten pici és állítható tdp-s n100 kell, akkor lehet hogy az integrált ramos firebat T8 plus is jó lehet (más brand alatt is futottak). Gyárilag azért az ssd hűtése nem valami jó, a gyári m.2 sata ssd fix 40 foknak hazudja magát, amúgy rendes nvme ssd fel tud szaladni használat közben 60-80 fok fölé, ami már túlzás lehet. A sajátomnak csináltam alternatív 3d nyomtatott házat és tettem a betett nvme ssd-re bordát.
Mondjuk, ha a tableted képernyőjét is használod, akkor lehet másik újabb tablet kellhet.
-
válasz
t72killer #1094 üzenetére
miniPC témában amúgy nagyon ajánlgatják a Melee Quieter 4C-t, ami jól is néz ki, csak elég borsos árcédulával mérik, illetve kérdés a hűtés ekkora méretben
-
Zoley
csendes tag
válasz
t72killer #1091 üzenetére
Illetve akar hasznalt laptopot is erdemes lehet loni, az elobb irt osszeallitasnak az araert mar pl egy lenovo V330-15ikb es egy memoriabovites is megvan, az alap akku meg tobb evesen is viheti orakat, ket hettel ezelott lottem egyet pont, i5-8250U. A fentebb vazolt felhasznalasi celnak lehet jobban meg is felelne.
-
Zoley
csendes tag
válasz
t72killer #1091 üzenetére
Ha nem ragaszkodsz a windows-hoz, akkor egy rock 5b is mukodhet (es azert nem 5b+, mert ahhoz meg nem lattam normalis hazat), nekem ilyen takaros hutos dobozban lakik egy mar egy ideje (lassan ket eves a board nalam). Ugyan a szoftver nem raspberry pi minosegu, de alakul a mainline support hozza vegre.
-
Zoley
csendes tag
válasz
t72killer #1089 üzenetére
Esetleg egy [Radxa X4]? Ugyan N100 alapu (is), de USB type C PD, szoval akar egy combosabb powerbank is elviheti, plusz elegge kicsi is. Mondjuk minosegi hazra hozza lehet varni kell, nekem is ido volt, mire a sajat rock 5B-hez talaltam minosegi fem hazat bordaval.
-
válasz
t72killer #1088 üzenetére
Lejárt a szerk.idő, Azért írom ezt, mert az n100ról olyasmiket olvasok, hogy szereti kergetni az elektronokat, nekem meg nem kell a legújabb csilivili czucc. Ha a biosban vissza lehet fogni annyira, hogy ne egyen többet, mint core M, akkor persze jöhet.
Annak még nem jártam utána, hogy esetleg elfutna-e a dolog egy atom-os (pl x5-Z8350) compute stick-en, illetve hogy egy ilyen ketyere a valóságban is kevesebbet eszik-e, mint egy miniPC.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- Autós topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Milyen egeret válasszak?
- Windows 11
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi belépő szinten
- Filmvilág
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5700X, 48GB ram, ROG Crosshair VI, ROG RX5700 azonnal hadra fogható, akár külön is eladó
- Dizájnos Acer Predator AmD Fm2-es Esport-Pc Eladó , Számla-Ready !!
- DDR5 GAMER: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Eladó Belépő szintű gamer PC
- Apple Mac mini M2 8GB Ram 256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest