- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kano
nagyúr
válasz
Multibit #56170 üzenetére
Így igaz, kedves kolléga.
MaCs
Úgy gondolom, hogy a modem kompatibilitás számít. Huawei 3276-tal tökéletes az AC56U, de csak Tomatoval (és állítólag OpenWRT-vel is, de ezt nem próbáltam).
Ezek szerint be vegyek dwm222-t. Pedig gondoltam veszek egyet.
Az OpenWRT-t nem próbáltad? -
válasz
Multibit #56170 üzenetére
Akkor most ünnepélyesen tökön is szúrnám magam... (Á, különben nem is...)
_ugyanis Huawei 3372-essel is próbáltuk, azzal is éppen az a 30 Mbps körüli érték jött ki, mint a DWM222-vel.
Szinte biztos emlékeim szerint Shibby-féle 132-es Tomatoval, amit ráadásul nem is én konfiguráltam, hanem az AC56 Tomato-szaki tulajdonosa.Erősen sztochasztikusnak tűnik ez a dolog, és most rohadtul viszket a tenyerem, hogy ráugorjak a kérdésre, csak éppen van köztem és a router közt úgy 100 km.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Multibit #56166 üzenetére
Köszönöm -- jó tudni!
Az ismert egyébként, hogy milyen stick volt ez? Mi ugyanis próbálkoztunk N18 és AC56 + Tomato + D-Link DWM222 felállással (bár N18-ügyben egy Tomatohoz három router kellett
), és 30 Mbps-nál több nem jött ki, és több helyről is azzal biztattak, hogy ennél többre ne is számítsunk.
De így most fényt látok az alagút végén!Intruder: Köszi, igen, tervben van, de próbálok rákészülni. Vargalex munkásságának egyébként amúgy is haszonélvezője vagyok.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Multibit #56039 üzenetére
C7-es van. Az 5Ghz-et a kliensek hiánya miatt (csak 1 kliens tudná) egyenlőre nem használom.
75 nm-es társasházi téglalakás 2 válaszfalon kell átmennie. A router pont a lakás közepén van. Egy korábbi N-es Tp-link Acces Point-ot váltott le. Annál erősebb az 2,4 Ghz-en, bőven lefedi jó minőségben az említett lakást.
Az 5Ghz-el már más a tapasztalat, amikor azt próbaképp teszteltem, akkor a szélső pontokon már nagyott esett a jel. Ezek alapján úgy gondolom, hogy az 5ghz tökéletes minőségben csak egy légtérben. N-et még meghaladó sebességgel, de már kompromisszumokkal max 1 téglafalon át.
Azt azért kiemelném, hogy a 2,4 Ghz-es antennák a C7-nél is be vannak építve. Az 5 Ghz-es antennák meredeznek csak. Így nálam ez kb. olyan, mintha az N56U-t vettem volna.
Így utólag már az N56U-t vettem volna, mert az AC-ra belátható időn belül nem lesz szükségem, az N dualband-ot pedig az is tudja és jó pár évig elég annak a sebessége a mobiltelefonokhoz. A TV, szgép stb... pedig vezetéken kapcsolódik.
-
-
gjohnny
tag
válasz
Multibit #55997 üzenetére
A router-re általában 3 mobil, 1 laptop és egy ps4 csatlakozik. Ezeket csak wifi-n tudom csatlakoztatni. A router-en nem fut torrent kliens. Ha megnézem a mobilom, akkor az enyémen kívül 7 wifi router-t lát. Ez a szám már soknak számít? Ez is gondot okozhat? Ha az eszközök nem tudják az 5 GHz-et, akkor mit lehet csinálni?
-
Mikeee89
senior tag
válasz
Multibit #55994 üzenetére
Hello. Utánaolvastam, hogy elvileg 100 mbitesek a HGW lan/wan portjai, így felesleges gigabites routert venni. Nem tudom mikor lesz netfejlesztés szolgáltatói oldalról, jelenleg 50/15 Mbit van VDSL-en, efelett már optika kell. Mivel kisebb városba lakom, ennek is örülök, lehet pár éven belül nem lesz optika (T-s vagyok).
Az említett kb 90-100 nm-es házba tudtok jó hatótávolságú 10/100-as N-es routert ajánlani? Majd ha pár év múlva lesz errefelé is optika, akkor majd max eladom... Előzmény a korábbi hozzászólásomban
-
Multibit
nagyúr
válasz
Multibit #55916 üzenetére
Utólag elolvasva, talán félreérthető a posztom eleje. Tehát, gigabit-képes routerre volt szükségem. A Mikrotik routerek akkoriban (a hw NAT hiánya miatt) ezt csak nagyon drágán tudták produkálni. A 2014-es választékban még a stabil 500 Mbps is problémás volt PPPoE-vel.
-
válasz
Multibit #55847 üzenetére
Vezetékes hálózatban akkor is az USB3 az ajánlott file sharingra, pláne ha van hozzá gigabites átvitel, mert akkor a Gigabit a szűk keresztmetszet.
Ha USB2-es a port, akkor az USB2 a szűk keresztmetszet, mert az jóval Gigabit alatt dolgozik. Én ilyet már 2017-ben már nem javasolnék. Örült tempóban növekednek a fájlok... csak úgy röpködnek a gigabyte-ok a videós tartalmaknál. Másolási tempóban is nagy lesz a különbség.Fényképnézegetésre, nyomtatóra, persze jó még az USB2.
@Pampalini2: fogalmam sincs, hogy mire fogsz menni az AV erősítőddel, és szerintem meg nem elég az USB2. Az igazán korrekt megoldás a sebesség tekintetében egy nem USB-s NAS csatlakoztatása lenne. (LAN porton keresztül). Az USB-s file sharinget háztáji megoldásnak tartom, ahogy az ilyen eszközök is azok, különösen a játékwinchik'.
-
woodworm
veterán
válasz
Multibit #55847 üzenetére
Van rá példa, a dir-860l egész elképesztő sebességeket tud produkálni megfelelő esetben. De az usb2 plafont simán hozza. Mivel gond jelenleg a wifivel szokott gond lenni, a felsorolt kritériumok közül a könnyü beüzemelés a gyenge pont custom fw-re.
A felsorolt követelmények és a megadott ár tekintetében valamiből engedni kell. -
törölt tag
válasz
Multibit #55810 üzenetére
Be van kapcsolva a HW NAT. Alapban 1-2% a terheltség, de amikor másolok WAN-on keresztül, akkor ugik fel 100%-ra. A netem ~200/200Mb/s. Több fajta FW-vel is próbáltam, ahol nincs HWAccelerate, pl Tomato, ott még rosszabb a helyzet.
Van egy házi szerverem amit kívülről is elérnek. -
Mr Bond 007
őstag
válasz
Multibit #55751 üzenetére
Teljes mértékben tisztában vagyok vele. Nem is tudná fel konfigurálni aki nem tudja legalább az alapokat. Viszont aki igen, és belefér a büdzséjébe, annak miért ne? Nem írt összeget, gondoltam megemlítem hogy ha stabil cucc kell akkor ez is jó választás lehet. Ilyen nighthawkok meg sünik közt azért nem az az extrém árazású cucc.
-
laci06
senior tag
válasz
Multibit #55632 üzenetére
A prohardver-es teszt alapján ha csak a 2.4Ghz kell, akkor is az AC66 kb kétszer olyan gyors. Ha megnézem, hogy mennyit fizetek a netért havonta, akkor kb 1 havidíj lenne a különbség a két router között nekem. Annyit meg nekem érne a 2-szeres sebesség, illetve az, hogy később nem kell új router ha esetleg veszek egy 5Ghz-es adaptert. Ezeket figyelembe véve sem érné meg?
-
-
Tommyka21
tag
válasz
Multibit #55582 üzenetére
Ezek meg vannak, köszi
.
Azért hangsúlyoztam ki mert tegnap a kollega pontosan kérte az adatokat.
De látom itt mindenkinek más a fontos csak a kérdésre nem tud válaszolni...
Tudom, hogy ac szabvány és usb 3.0 de ezeken túl.
A router ASUS ac58 - abban már megegyeztünk tegnap.
Csak AC-s usb adaptert kérdeztem volna...
Köszi! -
válasz
Multibit #55577 üzenetére
Ahha... Végülis volt szó róla korábban...
De halovány fogalmam sincs róla.
Amúgy meg sokszor hasznos lenne még direkt válasz esetén is kicsit szájbarágósabbnak lenni, még ha nem is tűnik elegánsnak az ismételgetés -- pláne, ha már közvetett az utalás. Szerintem...
MaCS
-
-
makhandi
csendes tag
válasz
Multibit #54974 üzenetére
Ezzel sem lettem előrébb. Kérdésre kérdés a válasz...
Tudtommal a topic neve "Milyen routert?", nem pedig milyen netet. Igazából meg mindig nem tudom, hogy az Archer C2 miért nem jó. Senki nem tudja a választ vagy nem ért hozza? Azt nem értem, hogy ha így van (mert normális ha valamiről nem tudja az ember, hogy milyen), akkor miért csak annyit írnak, hogy nem jó/nem ajánlott. Csak akkor más csatornákon próbálok segítséget kérni, ha erre itt nem lehet meg tudni a választ. -
Aszi10
tag
válasz
Multibit #54581 üzenetére
Egy laptopról lenne szó. Mobil eszközökkel nem is fontos nekem annyira, a 4g minden igényemet kielégíti. Viszont most egy tplink wifim van ami ráadásul egy hoki olcsó fos,régen elég volt de a mostani netem ugye combosabb és szeretném ha a laptopon is mondjok nem 4-5Mb/s al jönnének le a cuccok torrentel, ennyi az egész. Gondoltam megkérdem milyen wifit ajánlotok 20-30 Ft környékén ami frankó és gyors.
-
woodworm
veterán
válasz
Multibit #54448 üzenetére
A sebesség technológiai korlát, a mai vasak nincsenek kihegyezve, a 100-as netből amit ki lehet hozni, erőltetés nélkül kihozzák. Néhány chipset pl. pariban van a nagyobb vasakkal is és 100-as hwnat van benne. A visszább említett c20i-vel nincs személyes tapasztalatom, de a soc erősebb, mint a 3600/4300 páros, és a 1043v2/c5/c7 magasságában van, mellette ott a hwnat. A xiaomi miniben csodálatosan muzsikál, nagyon jó lefedettséggel.
Egyetlen hátránya az ac sebesség és a 100Mbit. Én megértem, ha egy technikai beállítottságú fórumon nem ajánlott, de ha összehasonlítom a 1043v2-vel, akkor a pohár lehet félig üres és félig tele is. -
Hunork
veterán
válasz
Multibit #54126 üzenetére
Hát nem tudom, te hol nézed.
A V3 és V4 jöhet szóba, ha már ennyi pénzt kiad az ember, nem veszem meg az 1-es szériát.
A V3 14 felett indul, a V4 -et meg csak a Magicomp-nál találtam, és szállítással is drágább. (mert ott viszont a kiszállítás kötelező) Ja, és a V2 is 14-15 ezerről indul... (ez mondjuk érdekes nekem is)
A V3 Vízboltban 15k, ez még ami szimpatikus. (kari előtt az 1k spórolás is szép húzás)
-
vargalex
félisten
válasz
Multibit #53545 üzenetére
Alap OpenWrt-vel 930 Mbps-t mértem, igaz PPPoE nettel nem volt alkalmam tesztelni. De valamikor felrakok egy rp-pppoe szervert és megnézem.
Azt kell még tudni, hogy ez a SoC tudja a MIPS MT-t (MultiThreading), ami az Intel HT-hez (HyperThreading) nagyon hasonló. Tehát az operációs rendszer 4 magos CPU-nak látja, és természetesen úgy is használja. Ahogy a HT esetén, itt is jelent valamennyi többletet, ha nem is dupla sebességet. -
jeni
félisten
-
-
válasz
Multibit #53511 üzenetére
Van már eSATA-s router is.
Gubek-Einste
Marvell 88F6820 (1.6 GHz, 2 cores)
De most már jönnek a 4 magos SoC-al szerelt routerek is.Az persze más kérdés, hogy az árából kijön egy standard router, és egy alsó kategóriás NAS együtt is.
-
-
Tbor
tag
válasz
Multibit #53235 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Én is olvasgattam időközben és sokan odavannak az Ubiquiti megoldásokért. Konkrétan ezt ajánlják:
- Edgerouter lite:
- ilyen access point-tal: Unifi AP Pro, vagy lite modellekkel, elvileg utána csatlakoztathatok egy másik AP-t bárhová,Be tudnám ezeket is szerezni. Értem, ha nincs velük tapasztalat, de ránéznétek kérlek, hogy ezek ígéretesek-e? Én nem értek hozzá ezen a szinten.
Még egyszer köszönöm.
-
Klara_
őstag
válasz
Multibit #53108 üzenetére
Ha mar kifuttanak valamit, akkor legyen fejlettebb az uj. Igen, a regi hazaban ezek a hardver sokkal erosebb ami mindenkeppen pozitiv. A 66U B1 hohaztartasa milyen lehet abban a regi hazban azt viszont elkepzelni sem tudom.
Igen erdekelne egy ilyen 85U, ez a legszebb Asus modell szerintem es tudasban is huztak rajta egy eroset most, talan. Gyakorlatban kellene latni. -
-
mondomén
őstag
válasz
Multibit #52621 üzenetére
Torrent kabelen. Wifi egyelore a mobil eszkozokkel lenne hasznalva, kesobb pedig stream. Igazabol nem banom, ha nem tudom teljes mertekben kihasznalni. Kabelen torrent popec lesz azt tudom. Wifin nem akarok rekordokat donteni. Legyen stabil, megbizhato kapcsolat minden eszkozon.
-
onyy
csendes tag
válasz
Multibit #52264 üzenetére
elnézést kérek a félreértésért, azt hittem, egyértelmű volt a célom
ha a vendégwifin megoldható, hogy rácsatlakozáskor bármilyen oldal betöltése előtt a saját statikus html-e jöjjön fel (szerk: csak a csatlakozáskor, később bármit), akkor az nagyon jó hír
+a sávszélesség korlátozás is kéne
(a korábban említett WDR3600-nál láttam ilyen működő megoldást openwrt-vel) -
spln
tag
válasz
Multibit #52244 üzenetére
Nos, kicsit jobban utána olvastam a MIMO témának, mert kérdésed alapján úgy tűnt nem vagyok egészen képben
Szóval nincs 3x3:3 kliensem. Viszont én úgy gondoltam, hogy ez osztható pl.: 3x3:3 router = 2x2:2 kliens + 1x1:1 (tehát nem MIMO) kliens, és így mindenkinek (minden streamnek) van külön antenna, külön sáv.
Valahogy így:
A kérdésed alapján ez az opció csak az én fejemben létezik, de kicsit utána nézve mégsem.Elvileg wikipedia szerint van olyan technológia, hogy Multi-User MIMO.
Szintén wikipedia szerint MU-MIMO az AC WiFi szabványba már be is került: IEEE 802.11
Ellenben ezt nem kötelező implementálni az eszközökben, elvileg csak 1 stream a kötelező: Mandatory and optional features
Persze ha már MIMO-t tud egy eszköz, akkor van több stream, viszont egyáltalán nem biztos, hogy ezeket szét is tudja osztani több eszköz között.. ha jól értemHa nagyon technológiai okfejtés, és más topikba tartozik szóljatok
-
válasz
Multibit #52058 üzenetére
Ahhoz küldenek átalakítót. De még ezekkel a hátrányokkal is 9e alatt van. Kíváncsi vagyok rá majd megírom a tesztet!
Amúgy meg elégedettek vele: Idézet a topikból:
"Ha az újraindulásokat nem vesszük(ami nálam B-L-A-C-K leírása alapján szintén általában éjjel történik, ezért észrevétlen) akkor nagyon bejön ez a router, a 4 antenna nagyon jó benne, mert volt, hogy 10 különböző eszköz rácsatlakozott és meg se kottyant neki, valamint a Guest WIFI tetszik még nagyon, hogy ezt bárkinek megadhatom, nem kell félni, hogy hozzá férnek a router admin felületéhez.
Ahogy többen is írják még talán pár frissítés és megszűnik ez a restart dolog(bár én még minfig a gyári fw-t használom)." -
gurabli
őstag
válasz
Multibit #52021 üzenetére
A szokásos gond: amíg nem próbáljuk ki, hogy mit mutat a gyakorlatban az 5 GHz, addig nem tudni, hogy kell-e vagy sem. Nincs kitől kölcsönkérnem próbára, azért meg nem rendelek egyet, hogy utána visszaküldjem.
Abból kiindulva, hogy körülöttem kb. 7 állandó elég erős 2,4 GHz jel van (és lehet lesz még több is) és egyetlen egy 5 GHz sincs, sokkal jobban járok az 5 GHz-el (amit ráadásul minden eszközöm támogat, kivéve az egyik régi laptopot, de az nem érdekes).
-
gurabli
őstag
válasz
Multibit #52018 üzenetére
Vagyis neked csak v1-gyel van tapasztalatod. Nem mindegy, hogy milyen az N66U a v2/v3-hoz képest?
Igen, csak v1-el, bár ismerősnek telepítettem ddwrt-ét v2-re, de otthon nem volt időm sokáig használni.
Az 5 GHz (mint minden WiFi) lutri, hogy mennyire lesz működőképes a lakásban. Nem volt még nálam 5 GHz-es router, ezért a kérdés részben arra irányult, hogy: dual band router, vagy a jól bevált 1043nd v2/3?Egyedül azt nem tudom, hogy mekkora hátrány az ac hiánya
Erre utaltam a mondat végi zárójeles résszel. Azaz, wifi tekintetében bebetonozod magad a jelenbe.Ha csak ennyi, akkor ez biztos, hogy nem lesz gond. Minden fontos helyre gigabites CAT6 árnyékolt FTP kábel van bevezetve. A WiFi csak a két laptopnak, kettő-négy telefonnak, tabletnek, esetleg egy-két másik kütyünek kell: egyiken sem számít, hogy milyen a sebesség, egy átlagos N adatátvitel teljesen megfelelő. Ami számít, hogy legyen és stabil legyen a jel. Így ilyen szempontból nem bánom, ha nagyon sokáig nem kell váltanom, mert az N66U sok-sok éven keresztül megbízhatóan és jól teszi majd a dolgát.
-
gurabli
őstag
válasz
Multibit #52015 üzenetére
Azért, mert eddig egy 1043 v1-et használtam több éven keresztül, és az 5 GHz hiányát leszámítva, minden más szempont alapján összehasonlítható a kettő: stabilitás, OpenVPN szerver sebessége, 2.4 GHz jel erőssége, gyorsasága, úgy általában a megbízhatóság, stb.
Torrent és DLNA egyáltalán nem kell, sőt nem is kerül rá semmi USB-n, max egy nyomtató, de valószínű, hogy az sem. Ami kell:
2.4 GHz és 5 GHz WiFi
Guest Network
DDNS
OpenVPN Szerver
SSH Tunnel (ssh forwarding)
Gigabit LAN+ stabil, megbízható működés.
Ha ezt hozza, akkor nekem később sem kell több.
Egyedül azt nem tudom, hogy mekkora hátrány az ac hiánya lehet gond, nem tudom mennyire lényeges ez. Mondjuk ahol fontos, ott mindenhol CAT6 UTP van, telefonon, laptopon nem annyira érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Hobby elektronika
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okos Otthon / Smart Home
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- Milyen légkondit a lakásba?
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest