- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunork
veterán
válasz
Hunork #92183 üzenetére
Ehhez kiegészítve:
TP-Link Archer AX20 vs Asus RT-AX55
Mindkettő 20k, melyik lenne a jobb? 2 szobás panelba, 4 eszköz lenne vezetékkel, néha 3 telefon WIFI-n. Leginkább online játék, letöltés, streamelés, egyszerre max 2 vezetékes eszköz terhelné igazán. Azonos áron melyik a jobb választás?
-
viktorhu
veterán
válasz
Hunork #87425 üzenetére
Ha jól olvasom, nincs semmi különleges elvárásod, a kétszobás panel jól besugározható, ha nem valami rejtett sarokban lesz a router, szóval az itt ajánlott routerek bármelyikét választhatod, ha visszaolvasol kicsit. (Azért nem írok ajánlást, mert régen vettem routert, de simán tudsz választani, ha visszalapozgatsz kicsit.)
Ha meg a pc-hez is elvezetnél egy madzagot, igazán látványos lenne a változás.
-
-
KillBorn
senior tag
válasz
Hunork #63233 üzenetére
Sziasztok! Szeretnék új routert venni, nézegetek minden félét, de csak-csak visszatérek ehhez. V5-re tippelek, az lehet?
Ezek jöttek még szóba:
- C8 AC1750 (ez az álmom, de csak 100/100-as netem van)
- Tenda AC9 AC1200
- Tenda AC15 AC1900
- D-link DIR-859 AC1750
- D-Link DIR-879 Exo
- NETIS WF2780 -
woodworm
veterán
válasz
Hunork #63227 üzenetére
PC vagy laptop? Ha a gép kábelen csatlakozik, akkor a telefonok nagy valószínűséggel nem fognak profitálni belőle. Korábban említve volt, a sávszélesség kihasználásához kell a kliens tudása is. Tehát nagyrészt függ attól mivel fogod használni.
Ahogy visszakerestem az elején a hozzászólásaid között, láttam, hogy c20i a leváltandó router. Házgyári panelban a központ vizesblokk szépen meg tudja fogni a wifit, lehet kelleni fog a kettő.
-
woodworm
veterán
válasz
Hunork #63221 üzenetére
Panelban szerintem az asus és a 1043-as tp-link nem lesz előrelépés, csak kábelen. Mindenképpen kétsávos készüléket lenne érdemes választani. Normális, azonnal üzembe helyezhető router 20 alatt nem lesz a c5-ön kívül semmi.
Árban hasonló, de a gyári fw működésképtelensége miatt csak cfw-vel használható, ezért mindenképpen plusz energiát kívánó megoldás a d-link 860-l b1. Hasonló hardveres alapokra épül a xiaomi 3g külföldi rendelési lehetőséggel, de féláron (8-10e Ft). Kínai menüvel érkezik, a böngészők beépített fordítója jó hatásfokkal dolgozik, érthető vele a felület. Erre is feltehető ugyanaz a cfw, egy kis linux és virtulis gép ismeret kell, de copy paste is megy.
Mivel mindhárom router megfordult nálam, én a két mediatekes, cfw-s verzióra szavazok. A d-link a belső antennák ellenére is jobban produkált, mint a c5.Szerintem jelenleg 20e alatt gigabiten, a most és korábban felsoroltakon kívül nincs túl sok reális választás. Korábban volt az asus n56u, de azt kivonták a forgalomból, lehetetlen beszerezni. A hardver visszaköszön az ac1200gu-ban, szintén kintről lehet rendelni, de ha rossz verziót küldenek (a többi asus rt-ac1200xx nem ajánlott), akkor tényleg nehéz az érdekérvényesítés.
Látom szóba került közben a c7. Nekem a c5-ösöm a régi, az akkori c7-essel megegyező verzió volt. A mostaniakban az antenna változtatásával más lett a helyzet, de szerintem nem változott számottevően. Inkább a 2,4 GHz javult és esetleg romolhatott az 5GHz.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Hunork #63221 üzenetére
gyors, normális wifi sebességet
Na jó, de az a wifi soha nem abszolute gyors (vagy lassú), hanem ahhoz képest, hogy mire akarod használni. Mobil eszközökön szörfözésre, FB-hoz elég 30 Mbps is. Ennyit a csak 2.4 GHz routerek is tudni fognak. Nagy adatfájlok másolgatásához, magas bitrátás filmek streameléséhez fájdalmasan kevés, igaz ezen tevékenységekhez kábel való -
woodworm
veterán
válasz
Hunork #63218 üzenetére
Olyan érzésem kezd lenni, mintha nem is ugyanazt a topikot olvasnánk.
Mit értesz a wifi gyengeségén vagy erősségén, mi nálad az értékmérő? Ha a lakásban elérhető jelszint a kérdés, akkor az asust választanám. Egyébként már a 1043-ashoz sem nagyon találni megfelelő klienst, az asus ugyanazt tudja megfejelve egy nem szabványos eljárással, amit még kevesebb eszköz használ. A szabványosan elérhető sebesség ugyanakkora az asuson is, mint a 1043-as tp-linken.
A c5 pedig 2,4 GHz-en lassabb, mint a másik kettő, de ha nincs n450-es kliensed, vagy az asushoz n600-as, akkor kb. ugyanazt a sebességet fogod elérni velük. A c5 egyetlen előnye az ac, de ehhez megint ellen oldali támogatás is kell. -
Soma01
veterán
válasz
Hunork #63211 üzenetére
- "TP-LINK Archer C1200 és TP-LINK Archer C5 (v2?) . Elméletileg a Gigabit adott, a max 1200 Mbit/s wifi sebesség is. Kinézetre is hasonlók. Árban egy ezres az eltérés. Melyik az ajánlottabb?"
- "A C5 az ajánlott, abból már csak a v2 elérhető, ahol még kapni lehet egyáltalán..."Ki ajánlotta a C1200-at?
Reméljük, nálad jól fog teljesíteni.
-
-
woodworm
veterán
válasz
Hunork #62399 üzenetére
A C5 az ajánlott, abból már csak a v2 elérhető, ahol még kapni lehet egyáltalán. A wifinek megadott max 1200 Mbitről azt tudod, hogy csak összesített linksebesség? Ebből ha összejön 2,4 GHz-en a 100Mbit és 5 GHz-en a 400 Mbit az már jó eredmény. Több csatlakozó eszköz esetén a router szempontjából kiszolgálható a kettő összessége, de minimális az a kliens amelyik párhuzamosan tudja használni a két sávot.
-
-
-
-
-
-
válasz
Hunork #54356 üzenetére
Én inkább Asus párti vagyok, gyári firmware-rel többet tud az Asus mint a TP-Link.
Az Asus-ból kétféle van, v1/A1 és a v2/B1 verzió, sok különbség nincsen közöttük de a v2/B1 újabb.Beállítás, kezelhetőség, minőség, élettartam, jó hálózatkezelés, stabilitás a főbb szempontok.
Otthonra, panelházba melyik a legjobb választás, rendszeres 3 eszköz a Wifin. Kettő meg kábelen (PC, Xbox)
Általánosságban mindkettő jó lesz. -
-
-
-
-
válasz
Hunork #54122 üzenetére
Az összes AC750-es eszköz nem ajánlott a gyenge 5 GHz-s wifi képesség miatt, valamint az ilyen eszközök között gyakori a 100-as portok is és hardveresen sem olyanok mint a "nagyobb" testvéreik, valamint CFW ellátottságuk sem gyakori.
10-12k-ért nincsen ajánlott eszköz, a TP-Link 1043ND a legolcsóbb ilyen, 20k-s határral szóba jöhet még az Asus N18U és N56U is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3032, 100% Akkumulátor
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest