- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- iPhone topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
jubilleum
senior tag
-
jubilleum
senior tag
Tűzfal, opensense-be szeretném kicsit beleásni magam. Torrent nélkül persze megvagyok.
Viszont szeretném Home Assistantba integrálni, és néhány szabályt létre hozni, attól függően hogy ki van a wifin(tehát ki van otthon). A firmware cserével és ilyesfajta hackelgetéssel is szívesen töltök időt, ezen okok miatt gondoltam a fw cserére és (asus) wrt.
Az AiMesh se olyan fontos, 37nm-en elég egy ap, egy darabig nem fogok költözni, és következő eszközeim meg nagy valószínűséggel majd ubiquiti eszközök lesznek.Most épp van akciósan 60-ért AX82U csak szegény olyan csúnya szegény. Valószinűleg szem előtt lesz. Viszont ezen ha jól látom csak egy darab usb van. Egyébként igen KB 60-at szeretnék rászánni. Esetleg RT-AX68U? Ez tűnik az egyenes ági leszármazottnak.
A HT160 az micsoda? -
atti1848
senior tag
Természetesen én is kábeleznék, de ezt nem szeretnék, mert csak fali kábel csatornában lehetne, de az előtérbe talán ki tudom harcolni, hogy odáig legyen kábel és akkor az lenne az AiMesh Router, így rálátsa lenne a 3.számú AiMesh eszközre, de akkor már a nappaliba nem is kellene másik eszköz, mert azt lefedné az AiMesh router ha jól gondolom?
A T-s eszköz csak Bridge módban lenne, hogy ne legyen kavarodás.
A net 500-as, IPTV-ről nem tudok.
Melyek lennének az ajánlott eszközök, ha 2-vel vagy 3-al lehetne megoldani? Persze árban sem szeretnének elszállni, de szerintem az 50-80e Ft még talán beleférne. -
RAiN91
őstag
Tehát akkor elvileg a routerem jól működhet, csak túl más 2.4ghz wifi bezavar? Hogyan tudom letesztelni? Pl. levinnem a garázsba, de ott ugye nincs internet, sebességet mivel tudok mérni úgy, van rá valami offline program?
Ugyanebben a lakásban switchkent üzemel egy régi fehér két antennás TP link (wr841), annál wifin meg van a 80mbit sebesség 1 méteren belül, a fent említett routernel (3 antennás Archer 4), közvetlen közel is kevés.
(csak biztosra szeretnék menni, és csak akkor veszem meg az 5ghz routert)
-
RAiN91
őstag
Igen, Digi 1000. Az már másik kérdés, hogy kábelen 400 jön át, és közvetlen mennyi jön be ONT-ról, ezt is meg fogom mérni.
QOS / Parental, akkor itt mi a javasolt beállítás?
A router csak 2.4-et tud, 5 Ghz kilőve esetemben. Ha össze tudok hozni nagyob sebességet beállításokkal, akkor nem cserélem le másik routerre.
-
RAiN91
őstag
Szia, köszi a választ.
Kábelen minden oké. A "virágboltozós" dolgot nem értem
A teszt alanyok egy Lenovo T450S és egy Oneplus 7 telefon, mindegyik képes gyakorlatban is nagy sebességre wifin.A router alapbeállításon van, DynDNS van bekapcsolva és egy port forward.
Ezáltal a Parentalcontrol nincs bekapcsolva, QOS nem tudom mit jelent, de nem találtam ilyen beállítást. Google alapján NAT-hoz van köze, az be van kapcsolva.
Mellékeltem egy Inssider fotót, ha ez mond valamit (_ ; azaz alsó vonal az én Wifi-m)
-
atee
őstag
Köszönöm szépen!
Akkor ha jól értem úgy is rendben leszek, ha a fő routerből mindhárom szabad lan csatlakozójára kötöm a többit. És mivel egy eszköz egy asztali pc lenne csak kábelen. Azt akár simán csatlakoztathatom a maradék 3 router közül akarmelyikre? Így ez egy optimalis megoldás?
Vagy ennél jobb a switches megoldás?
Ha igen akkor milyen switchet ajanlanál?Köszönöm!
-
nullpoint
őstag
-
Anonymus23
veterán
Annyit tennék hozzá, hogy a fizetős rész persze pár dologban eltér, a szülői felügyelet rész viszont megoldható, még ha hikósan is. Amúgy itt az összehasonlítás:
A probléma ott van, hogy az alap (nem fizetős verzióban) mindenkit egyformán kezel, pl ha csinálsz mindenkinek ugye fiókot (apu/anyu/fiú/lány stb), akkor is egy kalap alá veszi mindet, pl ha bedtime-ot állít be az ember, akkor az mindenkit is lefektet, nem csak a gyerkőcöket
tudom, próbáltam
Szóval pl csak a gyerekeknek kell fiók, de ha már több részre akarná osztani az ember, mert különböző tiltásokat akar a csemetéknek, akkor az már fizetős. És még pár dolog, ami miatt az Asus jobb választás ha ez a része fontos, és fontos a csemeték megkülönböztetése a nethasználat szempontjából. (nem feltétlenül neked írom, lehet neked is van személyes tapasztalatod ezzel, hanem vaakumnak).
Személyes véleményem, hogy kissé túltolták a szolgáltatás árát a routerhez képest, és havi 1-2$-t még én is beáldoznék akár, mert amúgy nem rossz az egész. Szerintem itt a sok cent több lenne, mint a kevesebb dollár (aztán persze lehet, hogy nyugatabbra ez filléres tétel)
-
zseko
veterán
Najah... Amúgy annyira ritkán foglalkozom vele, hogy bár az alapok megmaradnak, de mindig van amit 'frissíteni' kell.
Plusz jönnek az újdonságok. Ehhez se nyúltam ugye már hat éve, a fene se emlékszik már pontosan hogyan lett összelőve. Ez alatt a hat év alatt nem tudom, hogy kellett-e összesen tízszer áramtalanítani valami gebasz miatt, és ezekből egynél biztosra tudom, hogy felesleges volt, mert más volt a hiba. Amúgy egy AP beállítással lehet jobban jártam volna, mint egy repeater móddal.
Jaja, a mostani routert mindenképpen megtartom, ahogy kikerült a dobozából tettem is rá egy Tomato firmware-t, azóta is azzal megy, stabilan. -
zseko
veterán
Nyilván, egyértelmű, nincs garancia, de nem is ezt írtam. A sugárzási erősségről tudok, ugye antennát se tehetek rá akármilyen erősségűt. Mindazonáltal, ha a másik háznál a mostani router wifijét befogom mobillal, márpedig befogom, az újat meg nem, akkor biza az újabb wifi szarabb. De nyilván a tizenévvel ezelőtti 20e-es routerem és a mostani 20e-ért vásárolt router értéke nem ugyanaz (és nem a mostani a jobb).
-
Anonymus23
veterán
Persze, az az alap lesz, hogy minden olyan helyen ahol kellhet, oda megy a kábel (kivéve talán a WC és fürdőszoba
, bár lassan ki tudja
)
A Wifi nincs annyira túlterhelve, a legnagyobb forgalom a gyerekeknek a mesenézés.
Az kétségtelen, hogy mesh tekintetében a TPL azért eléggé le van maradva pl az Asushoz képest, mert ez a router-router mesh kapcsolat szerintem alapnak kellene lennie, ez így egy kicsit gáz, engem is félrevezetett a honlapjuk, ahol a mesh képes eszközök felsorolása van, mert számomra az úgy jött le, hogy minden mindennel, persze nem olvastam el a reklám résznél, hogy router és extender vagy powerline mehet csak a routerhez. -
Anonymus23
veterán
Én most vettem egy RE300-ast, ahova be lesz rakva (egy TV + 3-4 mobiltelefon) azt bőven ellátja. Így egy kábellel kevesebb lesz ott, de úgyis felesleges volt, mivel a TV LAN csatija csak 100 Mbites, míg 5G-n meg sokkal többet tud. Korábban volt egy médialejátszó + más helyiségben NAS akkor még volt értelme a kábelnek, de mivel ezek meg lettek szüntetve, így most már felesleges. Jelen helyzetben ez így jó, majd akkor bővítek megint ha a TPL-nél is lesz router-router mesh lehetőslég
De azt megelőzi még egy házvásárlás vagy a jelenlegi felújítása, szóval nem napi téma innentől
-
zseko
veterán
az internet is marad (jó esetben) az 5 Mbps tartományban.
Ezzel most azt akarod mondani, hogy a mostani eszközök wifijei szarabbak, mint a 10+ éves Linksys-emé?
De akkor fogalmazom másként: okafogyottá vált, hogy az én érdekem legyen a net, így egy centet nem kívánok ezirányba én elkölteni, akármilyen filléres dologról van szó (aminek az értékhatáraiban szerintem nem egyezik az elképzelésünk
)
Mindenesetre az Archer AX10-et ma már át is vehetem -
aerosmith
őstag
Nem vágom ezt a mesh ethernet backhault meg hogy mi lenne az előnye nálam. Meg hogy miért kéne 16 portos switch.
Az emeleti wifi coverage másodlagos, lényegében a mostani csíra wifirouter is kiszolgálja (csak ugye hibás). Van rajta 2 db rövid antenna és eléri az emeletet vele.
Olyanra akarom cserélni ami több antennás, és ki tudja váltani a 8 portos switchemet.
Így talán még jobb lenne az emeleti coverage és nem változna az aktív eszközeim darabszáma ami konnektor és helyhiány miatt fontos. -
bsanya
aktív tag
Köszönöm gyors válaszod!
Amit váltani fog az egy Linksys WRT54G2, szerinted mennyi időre tervezek az újjal?10 év kb...
A tervezett idő alatt nem hiszem, hogy a telefonokon kívül le lesz cserélve bármi is, amihez sebesség kellene...
Ami pluszban jöhet esetleg hozzá, az ilyen okos otthonos baromságok, kamera már van egy, porszívó, stb... Ez nem tudom mennyire befolyásolja a kérdés eldöntését?!
Az, hogy egy router tud 2.4GHz-n 450Mbps-t 5Ghz-n 1733Mbps-t, azt hogy kell értelmezni a Digi1000-s net figyelembe vételével? Mondjuk 2 telefonon tudna 800Mbps-t? (tudom, hogy ez irreális érték, mert vezetéken sincs meg mindig ez a szám) Ha egy időben tévézek, mondjuk Netflix stream és a médialejátszó torrenten tölt valamit és még telefonon is ügyködünk, akkor is elég lehet a fent említett sebesség, mert ezt tudja papíron az AC2350 router?! Akkor bőven elég az is...
Bocs a hozzá nem értő kérdésért -
-
Hauptmann
veterán
-
sesomaru1989
aktív tag
Szia,
Köszi a választ.
Én lehet megprobalok, egy repeter irányába Elmenni.
45 50 ezektől már kapni jokat, ahogy nézegettem.
Ugye enneknis van egy külső antennaja, ami veszi a jelet esetünkben 2g 3g 4g, majd a masik antenna az erősített jelet szórja már.
A vételi pont nálam mar megvan.
Padlás lesz....
Ha sikerült beszereznem, a kütyüt es be is uzemeltem, jelentkezem :) -
kőbaltás
tag
-
kőbaltás
tag
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Nálam a torony látható. Kiállok az erkélyre és keletre nézve ott van a jeladó. Ha a routert viszem ki, már akkor is óriási a jel különbség, de azt mégsem tehetem az erkélyre.
Ezért kezdtem utána olvasni.
A linkeket külön köszönöm! Sokat segítettél velük!
Tisztelettel: Bajkai László -
kőbaltás
tag
Szia dkess!
Azt hiszem ma szerencsém van. Nem vagyok elégedett a WiFi sebességel, és visszaolvasva a topikot, akik szintén ezért írnak, ugyan olyan problémákkal küzdenek mint én. Tehát panel, vastag beton...... etc..... etc!
Viszont belefutottam a posztodba, ami elég sok választ ad a kérdéseimre. Tehát nekem egy SIM kártyás router kéne WAN/LAN portokkal, erős wifi jellel. És az írásod közepén ott is van a Huawei B535 - 232. Nekem ez van.
Innen már csak egy kérdésem (kérésem) lenne. Tudnál nekem ehhez külső LTE antennát ajánlani?
Próbáltam felvenni a kapcsolatot a Huawei Magyarországi képviseletével, ahol azt a választ kaptam, hogy vegyem fel a kapcsolatot az eladóval (azaz a Telenor) mert ők a beszállítók. Az említett szolgáltatónál......... (hagyjuk).
Gondoltam veszek egy újat. De minek, ha az általad ajánlottak közt ott van az ami nekem van. Ráadásul mint írod a SIM-es routerek elég drágák.
Még valami; amire használom. Android box (ezen keresztül nézek tv-t, tv, PC, tablet (néha ezek egyszerre mennek, azaz mennének, de nem elég erős a jel)
Tehát segítség kéne. Tőled, vagy a topic olvasóitól.Tisztelettel: Bajkai László
-
redingitell
senior tag
Megérkezett az AX20, jó áron (21.990) tudtam EMAG-ról megrendelni még 04.01-én.
Nagyjából a lakás közepén sikerült elhelyezni, szerencsére mindenhol tökéletes a jel ahol használni szeretnénk. Az udvari pagoda alatt is kiváló még a jelerősség (ez kb 10m-re van a routertől.) -
SpaceJam
aktív tag
Uh bakker, komolyabb kérdés akkor ez így, mint gondoltam. Igen, jelenleg lassú ADSL honol ennyi főre, ami közel sem ideális. Sosem gondoltam, hogy ilyen ősi nettel valaha foglalkoznom kell még.
Köszönöm a részletes kifejtést! Lehet, hogy ez a netezős rész halasztva lesz kicsit ezek alapján, főleg, hogy nem is nagyon lőttem be jól elsőre a javasolt fejlesztési költségeket.
-
dolbyman
tag
3 szoba, az egyik sarkában van a router, sajnos a hátsó szobában, már le le szakad a jel, illetve jelentősen ingadozik inkább. Asus TPlink amik idáig voltak, elégedett voltam velük, de valójában egy jó ár érték arányú routert szeretnék, amit kb a következő 5 évben nem szeretnék birizgálni, újraindítgatni, magamfajta lámaként beállításokat keresgetni, meg ilyenek. A keret rugalmas, modjuk 20-30 ért már elég nagynak tűnik a választék.
-
SpaceJam
aktív tag
Az AC65P-t a másik topikban csak példaként vetettem be, még azt sem szereztem be. Ha az USB-jével képes lekezelni a sticket, akkor perfekt, és máris bedobom a kosárba.
Innentől már csak az marad kérdés, hogy melyik stickkel hogyan bánik (ezek szolgáltatói darabok, vagy ebből is érdemes 3rd partyt szerezni?).
A környezet valóban kicsit kifejtésre szorul. Szóval van egy második szint is, ahol sajnos nem jártam. Viszonylag masszívabbaknak tűnnek a falak. De ha egy kis szerencsétlen router eddig is kiszolgálta őket, akkor az ASUS biztosan elegendő lesz.
Jelenleg ezek vannak üzemben: Cisco SE2800, ASUS RT-N12+B1, Telekom Speedport W 724 Type Ci
Mik lennének a SIM-es alternatívák? 25 fölé nem szívesen lőném a dolgot, csak ha ténylegesen előrelépést jelentene az AC65P + stick kombináción felül. A keretet én határozom meg, de nem szeretnék fölöslegesen költséget generálni, ha nem muszáj.
-
Downsampling
senior tag
Igen, akkor is olvastam, és erős ellentmondást éreztem benne:
"...Hozzáadva az AX92U erősebb SOC -jét illetve Tri-Band mivoltát - ilyenformán gyakorlatilag mindenféle forgatókönyv esetén ajánlottabb volt, mint az AX82U. Amennyiben meg felmerült a WiFi backhaul opcióként, akkor pláne ..."
Itt jött egy kitérés, hogy jelenleg azért nem ajánlottabb, mert felment az ára. Illetve ezt írod:
"Az AX82U ára meg meredeken esett és elég sokat. Most ugye 58K HUF (ez alá várhatóan jó darabig nem fog menni). Asus -ból 5 GHz -en 4x4 HT160 -ból a legolcsóbb típus. Nagyon jó lefedettséggel és WiFi sebességgel ..."
Most akkor melyik jobb wifiben?Az AX92U mellett szól a Tri-Band de az AX82U-ra azt írod, hogy "nagyon jó lefedettséggel és WiFi sebességgel". Nekem ebből az jön le, hogy a mindegyiket dicséred, csak más szavakkal.
Illetve, ahogy írtam, az árat ne nézzük, mert az AX92U-t a 82U új ára alatt tudnám megvenni.
Tényleg elnézést, ha én értelmezek rosszul és nem kötekedni akarok! Őszintén!
-
Szaszabond
aktív tag
Hát igen nem egyszerű ez. KB 3 hónapja 92u volt a favorit itt a fórumon, most meg a 82u :).
Igazából június végére kellene a router, de ha most jobb áron van mert akciós akkor meglenne most. Sajnos a 112k ajánlatot lemaradtam, de a 65k sem olyan rossz elvileg az 90k hoz képest.
Szóval első kérdés szerintetek várjak még mert lesznek ezek meg olcsóbbak is?
Második: várják még mert meg fog jelenni nyárig valami új, jobb, szebb...nem ismerem az előző évek trendjeit...
Harmadik: Ha veszek most, akkor melyiket (pénz nem számít, de azert olyan 170k-ig jó lenne beleferni) kábeles backhaul lesz.
A, 2x AX92U (130k)
B, 2x AX82U (116k)
C, 1x AX86U és 1x AX58U (160k)
D, valami más felállás? -
LaliPapi
tag
-
czegee
csendes tag
2db AX92U volt nálam anno kipróbálás szinten.
A topológia a következő szerint nézne ki:
A HWG-n a wifi le volt tiltva, a fő egységre csatlakoztatva volt 2 STB plusz 1 PC, valamint a 2. AX92U nodeként, erre csatlakozott +1 STB. Ezek mind ethernet csatlakozással voltak összekötve.
Ugye a 2. eszközt node-ként beállítás szinten sem látni hiszen "klónozza" a fő egység összes beállítását ha jól tudom. Ezzel a módszerrel a legtöbb amit ki tudtam hozni hogy ment az IPTV egészen addig amíg nem váltottam csatornát, csatornaváltás után megállt a kép, STB restartig. Most ugyanezt szeretném elérni, csak úgy hogy menjen az iptv
Bocs ha eddig nem voltam érthető. -
sb
veterán
Szia!
Köszi a választ, kicsit elmaradtam a reakcióval.
Azon meglepődtem, hogy ez soknak számít. Igazából amiket addig olvastam, sok telefon, noti, tablet, stb... lóg rajta sokaknál. Nálam a 2+1db nem tűnt aktív eszközből soknak. Ráadásul ezek is inkább csak lightos netezésre vannak fent, tehát nem konstans, együttes és nagy terhelést adnak (+mondjuk 1db TV tartozik még ide, de arra is igaz, hogy ha azon van forgalom akkor máson nincs). A többi pár okoscucc meg csak "lóg" fent, semmit nem csinál kvázi.
Persze fizikai oldalról világos, hogy ez is leterhelheti a rendszert.Kettébontanám (ill. háromfelé) akkor a kérdést inkább:
1. AX mennyiben javítana a mostani helyzeten a meglévő AC-s routerhez képest (átvitelben, késleltetésben ill. esetleg lefedettségben - 90nm, egy szint)?
Ezt csak a 2-3db eszközre vonatkozóan, 1db AC-s telefon, 1db AX telefon és 1db AX (2x2 160MHz) noti.
- Jellemzően azonos helyiségben AX-nél a sávszélesség gondolom javulna.
- Két szobával arrébb a gyenge 5GHz-es jelnél jobb lenne mint most AC-n? Itt nyilván nem a max átvitel a kérdés, 1-200Mbps elég, most jellemzően 50-100-at tud, de vélhetően szakadozás miatt ingadozó...
- ... és gondolom emiatt a késleltetés sem jó. Ezen is javítana talán? (Nem játék, csak netezésnél ha vmit be kéne tölteni akkor ne álljon meg 1-2s-re gondolkodni.)Az is érdekel ha a meglévő routerhez képest az újabbak esetleg fizikailag jobb lefedést adnak. Nem ismerem ilyen szempontból a modelleket.
Meg olvastam vmit, hogy AX-en ez jobb lehet. (közben utánaolvastam, az OFDMA javíthat ezen, nem csak több kapcsolatnál?)Ezekben így egy olcsóbb TP-Link AX10-20(-esetleg 50)/Asus AX55-56 routerrel előbbre lennék mint a RT-N56UB1-el?
2. Okoseszközök esetén a jövőben ennél sokkal több lehet rajta. Bár zigbee a terv de nyilván a jelenlegi 2-3 cucc mellé azért biztos lesz mondjuk 10-20 egyéb wifis eszköz. Erre láttam, hogy léteznek IoT-s spec routerek, azok segíthetnek?
AX, 5GHz itt akkor úgysem játszik, ilyen szempontból választanám le az előző, AX-es router kérdésről. Erős cpu gondolom jobb nagy forgalomnál de ide kell egyáltalán ha csak lógnak rajta kb. 0 forgalommal (és nyilván nem 600 nyitott kapcsolattal)?
3. Később, két szintre világos a válasz, oda mindenképp a 2 router+kábel lesz a akkor az irány. Köszi!
szerk: Jól látom, AX10-en kívül mindegyik tud mesh-t?
-
czegee
csendes tag
Közben eszembe jutott ( felhívták rá a figyelmem) mi volt anno a gondom az asus mesh-es megoldással.
A 2. eszközt kábeles mesh overhaul-al szerettem volna össze hozni úgy hogy a 2. eszközre IPTV is volt csatlakoztatva. Ez sehogy sem akart össze jönni, csatorna váltás után pár másodpercig jó volt majd megállt a kép. Ezzel kapcsolatban van ötlete/tippje valakinek esetleg?AX92U volt az eszköz, amit aztán vissza is küldtem a jelenség miatt mert még az ASUS sem tudott mit mondani rá.
-
fekpet
csendes újonc
-
Yeffy
veterán
megneztem, koszi,kezdetnek nem rossz, bar valoban nem egy Pi-hole.
viszont ez esetben Merlin upgrade-del kell majd kezdenem, ha beszereztem.utananezek ennek a Pi-hole-nak is, hogy mukodik, lehet, h megis csak o lesz a megoldas.
mert ezen kivul mindenben tetszik/megtetszett az AX56U. -
Soma01
veterán
Imádom ezt a fickót! Nemrég iratkoztam fel a csatornájára. Nagyon jó, érthetően elmagyarázza a dolgokat és szerintem vicces is. Nekem kimondottan szórakoztató. Van egy jó videója a OneMesh vs AiMesh-ről. Akkor mondtam, hogy na én feliratkozok ide.
Akartam már én is betenni ide videót tőle, de valahogy azt gondoltam, hogy mivel nem elég "komoly" ezért nem való ide.
Örülök, hogy (általad) bekerült egy videója ide. -
atee
őstag
Köszönöm, komolyan gondolom, de így a ház felújítás legeléjén nem vállalok be ekkora kiadást rá. Pedig csábító ár valóban. Sajnos az árajánlatoknál viszont már most 1.5 millióval messzebb vagyok mint az elképzelés/lehetőségek és nem kaptam meg mindenkitől
szóval megy a matek mert ez most a legfontosabb.
-
Yeffy
veterán
elnezest, ha nem voltam eleg vilagos.
neem, egyaltalan nem akarok PArental Controlt, altalanos, automatikusan frissulo, mindenre kiterjedo adblock-ot szeretnek. kb, mint a PiHole, csak dedikalt hardver nelkul. a tobbi, korabban megfogalmazott kriteriumaimmal (aminek az AX56U megfelel) egyutt.
letezik erre megoldas mondjuk ASUS-eknal, vagy mas markanal, netan marad vagy a PiHole, vagy AdGuard DNS (utobbit nem feltetlen preferalnam)? -
atee
őstag
Igen erre gondoltam, hogy esetelg egy 3 ilyen. Vagy legyen inkább egy másik fő routernek? Most akciós már nincsen belőle és nem is kell még néhány hónapig. Valami akciót talán elkapok addig..
ezért kérdeztem miket figyeljek!
Illetve akkor nem kell nekem AX szabványnak lennie a 3. egységnek sem. Vagy van értelme? -
Yeffy
veterán
egy ilyen valasznak is orultem volna odaat.
koszonom az informacioidat!
jelentkezek, ha esetleg lesz kerdesem a finomhangolas utan.
igazabol nincs semmi nagyon eztra igenyem, DNS-t akarok modositani, idonkent OpenVPN-t hasznalni, a tobbi inkabb hardveres igeny, amiket itt mar leirtam (hosszu tavra tervezes, nagyobb WiFi hatotav, lehetoleg 5 GHz-en is, stb).Senki nem tudja rajtad kívül milyen környezetbe megy majd a router, milyen kliensekkel meg elvárásokkal.
ezt azert ebben a topikban leirtam a kezdo hsz-emben, amit oda is linkeltem, de megertem, ha az nem eleg specifikus. -
Yeffy
veterán
ott is ott virit egy posztom, nem nagyon tunik, h barki akarna segiteni...
igazabol csak azert gondoltam, h ha valamilyen funkcio engedelyezve/jobban van implementalva, mint a gyari FW-ben. leginkabb azokban, amikre en keresem a routerem.
de akkor majd ha meglesz, nezelodok a Merlin CFW-kkel kapcsolatban. -
Yeffy
veterán
nem, ez mar nem volt tul ovatos.
akkor ugy nez ki, eldolt, az 56U-nal maradok, be is szerzem a napokban.
a kovetkezo lepcsok, amiket irtal, azok mar nekem nagyon elszalltak arban. pontosabban nem hasznalnam ki oket, akkor meg minek "alljon benne a penz".meg annyit kerdeznek (egyelore
) a vegere, h van barmi, amit erdemes atallitani rajta a gyari beallitasokrol? termeszetesen nem az egyedi igenyekre gondolok.
illetve ez is tamogatja az OpenWRT-t, vagy mi is a neve a custom FW-nek, ugye? ezek mennyire gyakran jonnek ra? erdemes egyaltalan mindig frissitgetni, vagy ha van egy stabil, minden funkciot nyujto verzio, akkor hadd maradjon azon? -
Yeffy
veterán
rendben, akkor maradok az 56U-nal szerintem, az 58U nem ad annyival tobbet, mint amivel dragabb, nem? jo, tud 160 MHz-et, ami nekem nem fontos, antenna dizajnban ugyannak tunik, mindketto 2x2-t tud ugy latom mind ket frekin.
megfelel(het)? nagyon ovatosan fogalmaz valaki.
-
Yeffy
veterán
ok, akkor emiatt nem aggodom. nem lakom WiFi halokkal teleszott helyen.
akkor, h osszegezzuk a "latottakat", az AX56U nekem megfelelo arra, amire keresek routert, nem? nekem meg kisse overkillnek is tunik.
igaz, ez "csak" 2x2, de az en orbitalisan nagy felhasznalasomhoz nem hiszem, h ez szuk keresztmetszet lenne. de javits ki, ha tevednek. -
Derron
aktív tag
Ismételten köszönöm
Neki állok kiszótárazni.
Jelenleg még folyik a felújítás, de amint megleszek vele, (remélhetőleg április vége), jelentkezni fogok a mért adatokkal.
Azért került minden a nappaliba, mert oda terveztem a számítógépet, tévét, ha esetleg későbbiekben lesz NAS akkor az is mehet oda, plusz ha otthonról dolgozunk akkor onnan fogunk.
-
Derron
aktív tag
@Soma01
Mind a kettőtöknek nagyon köszönöm a választ.
Teljesen újra lettek húzva a villany a KOAX valamint az UTP kábelek, ezek be is lettek vésve a falba, de már a festésen is túl vagyunk így módosítani nem tudok rajta. [kép]Amennyire tudtam próbáltam előre gondolkodni, persze jobb lett volna minden szobába behúzni az UTP-t, vagy esetleg nem CAT5E hanem egy erősebbet, de úgy voltam vele, hogy az 1000 es netet elbírja ez is. ( a papíron 1000 es net meg úgysem annyi fizikailag). És még csak 500 as érhető el ott.
Viszont amit említettetek, a bal alsó helyiség az a spejz, oda lett újra építve a biztosíték szekrény, valamint onnan indul ki az UTP és a KOAX "hálózat" is. Ott lesz egy T elosztó a KOAX hoz, és ott lesz össze kapcsolva a belső UTP hálózat a kintről érkezővel.
Tehát ha a jövőben bővíteni kell, akkor onnan el tudok indulni. Vagy akár onnan ki tudok húzni egy UTP kábelt azt előszobába és arra aggatni még egy routert. Egy külön konnektort is rakattam be oda, hogyha olyan szolgáltatónk lesz akinek kell box, akkor azt onnan el tudom látni árammal.
Ezt a 2 routeres dolgot egyébként egyenlőre nem tudom hova tenni, tudnak ezek úgy működni, hogy a készülékek automatikusan átkapcsolnak ha a másik jele már erősebb? Vagy ahogy mászkálok a lakásban szétkapcsol majd valahol és újra csatlakozik a másikra?
-
Yeffy
veterán
kivancsi leszek, mennyire.
rendben, maradjunk ax-nel, amire en keresem az eszkozom, az AX-56U elegendonek (sot, kicsit overkillnek is) tunik, nem?
illetve itt olvasom, h ez sem Wifi 6 certified, ha jol latom, hianyoljak a 160 MHz-es csatornat. ez jovotallosag szempontjabol lehet problema? biztos csacsi kerdes, de igy hogy lehet egyaltalan valamit arulni, ha egy spec-ra nem certifikalt? -
Yeffy
veterán
rendben, utanaolvasok az ax-nek a topikban.
meg ha a dolt betusomre tudnal valaszolni, megkoszonnem.
illetve, ha maradok az AX-56U-nal, van ar/ertek/tudasban mas marka, amit erdemesebb valasztani, vagy o jo lesz? ahogy eddig lattam, itt tobbsegeben jok az Asus tapasztalatok. -
Yeffy
veterán
ertem, kulonosebben nem figyeltem ra, de a telom mar tamogatja, kivancsi volnek, tud-e tobbet nyujtani ugyanazon a netsebessegen.
- a hardverek erosebbek - itt nem csak a CPU/RAM-ot, hanem az antennakat ertem, arra is vonatkozik, h erosebbek ax-es modelleknel?
- DNS-t konfiguralni lehet ezeken?illetve:
- nem tudom, hogy az ax-es router a nagyobb sebessegen meg par finomhangolason kivul tud jelerossegben/falon athatolasban is jobb lenni, mint az ac-s? vagy ez a hardveren (antenna) mulik elsosorban? -
Warface
csendes tag
"Zseniális a rajz ...
Értem ez alatt, hogy ennyi rajzból ennyire semmi ne derüljön ki. Amennyiben direkt akarnék ilyet, hát őszintén szólva - nem menne.
Mekkora alapterület, melyik helyiség micsoda (pl. melyik a nappali, a jobb-felső hely micsoda stb. stb.), hol vannak a kliensek, hol van a switch, a kert mekkora részén kellene WiFi stb."
A ház 8*10 méteres, és teljesen lényegtelen melyik pl a budi meg a hálószoba, mert jelenleg a házon belul a ZTE modem mindent tud. Azt is írtam hogy a 2db pc ott van a modemnél kábellel csatlakozik, ahogy a TV is.
ZTE digi modem: a digi internet szolgáltató álltal kihelyezett modem-router, külső antenna nélküli, csak 2,4GHz-t tud.
Lakáson belül 3 telefont ki is tud szolgálni ez a kis ZTE, de az ajtó után 1méterrel már nincs wifi jel, ezért tennék egy erősebb wifit az ajtóhoz. Bármelyik wifi routert is választom ott lenne a legjobb helye, mert ha a gagyi ZTE a számítógép szobából lefedi a lakást, akkor egy jobb erősebb wifi routerrel is menni fog. Szóval ebből a szempontból édes mind1 hol eszem hol TV-zem és hol alszom.
"legyen két router mesh és kábeles backhaul -al" - ez mit is jelent? -
Yeffy
veterán
ertem, akkor kocatorrentezesre is marad a kulon NAS.
jol latom, h az ax-es modell joval erosebb, mint a ac-s?
van esetleg mas javasolt a kriteriumaimhoz?nincs jelenleg olyan kliensem, ami ezt tudna abszolvalni, pusztan elmeleti kerdeskent tettem fel, h van-e, letezik-e ilyesmi, vagy irrealis elvaras?
-
Predator2
addikt
Helló
Elméletileg igen, bár a tp link weboldaláról levették, és így ellenőrizni sem tudom.
HW:3.2Ilyenkor látszólag csatlakozik csak nincs internet? Avagy nem kap IP -t? Vagy kiír valami hibát az eszköz amivel csatlakozni próbál? Ilyenkor a többi eszközön rendben lehet netezni illetve egymást elérik LAN -on?
Nem csatlakozik, nem kap ip-t. Van olyan eszköz amin működik, van amin nem lehet csatlakozni.
Van valamilyen szabályszerűség ilyenkor? Például mindig ugyanazzal az egy eszközzel játssza el? Avagy ugyanolyan fajta eszközzel - itt lehet gondolni pl. Android vs. iOS eszköz stb. stb.
Semmi ilyen nincs, sajnos.
Mit néznél át/meg ilyenkor? Szívesen linkelek be képernyő képeket hátha látsz valami rendellenességet a beállításokban.
Most jön a "varázskérdés" - mi alapján gondoltál eredetileg arra, hogy "elöregedtek a kondik"? Ez elég konkrét dolog volt ...Többször olvastam már, hogy a router hibák többségét az elko-k elöregedése okozza.
Illetve, hogy sokadik modem cserén vagyok túl (4db-ot cseréltem/szolgáltató most az 5. ketyeg mellette. Ellenben a router még a régi.Mi a véleményed, véleményetek erről a routerről? [link] Pont akciós, ennél többet nem szívesen áldoznék rá, ha már mindenképp cserélni kell. Ebben a 30k-s ársávban van jobb vétel ennél az asusnál?
THX
-
fekpet
csendes újonc
Azt szeretném megtudni, hogy lehet e olyat csinálni, hogy ha 2-3 AC57U v3-at szeretnék használni, hogy a fő egységnek kinevezett eszközből menne egy kábel a switch-be és innen menne a többi eszköz (node) felé a lan kábel?
illetve az is érdekelne, hogy ez a router tud e többet lefedettségben vagy esetleg másban, mint az UPC Connect Box?
-
Hali!
Megkaptam az AX82U-t, nagyon elégedett vagyok vele egyelőre így 2 nap után. AVR és pc megy kábelen, többi wifin. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes valamit esetleg állítani a beállításokban, hogy a lehető legjobb legyen? Pl. csatorna, csatorna sávszél, vagy bármi egyéb?Köszi!
-
tr00p3r
addikt
-
tr00p3r
addikt
@dkess:
Szerintem Gigabites a LAN ebben a laptopban. Dell Latitude 5480, i7 7th Gen,Intel Ethernet Connection I219-LM (10/100/1000/2500/5000MBit/s)
Multi-user MIMO' -t és az alatta levő 'OFDMA': be voltak kapcsolva gyárilag 5GHz-en, 2.4-en nincsennek
@blakey: QoS be van kapcsolva, nem tudom igazából, hogy ott melyik lenne a minden szempontból jó beállítás... WPA2 jelszó csak számok és betük egyvelege, nincs spec. karakter
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Autós topik
- Motoros topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Energiaital topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- További aktív témák...
- MSI Thin A15 B7VF 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- TUF A17 FA706IU 17.3" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad X13 Gen4 - AMD R5 7450U/32GB/1TB
- ELADÓ - LENOVO LEGION SLIM 7i 16IAHV - 40GB RAM, 1.5 TB SSD
- 27" AOC C27G4ZXE Gaming 280Hz 0.3ms válaszidő
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged