Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mauimagic

senior tag

válasz Mourgul #99576 üzenetére

Csak hogy más vélemény is legyen:
    Nekem hasonló méretű és elrendezésű a kéglim, most helyeztem át én is a routert kb. a ház mértani közepére, mert a kertben nem volt elég erős a jel.

Most jó mindenhol, nem kellett 2 router, mesh, semmi amit itt helyből tanácsolt a többség. Nekem egy olyan helyiségben van a router, aminek 30cm-es válaszfalai vannak és egy rozsdamentes acél szerelt kémény, egyiket sem szereti a WiFi úgy tudom...

Nekem is switch után van a router, a szobákban van utp, de nem használjuk.

Ki kell próbálni, de én biztosan mesh képes eszközt vennék, ha mégsem lesz elég 1 adó, akkor lehessen bővíteni

• cs.zs.

veterán

Szia,
    arra a pontra tenni routert, ahol te bejelölted, a lehető legnagyobb badarság lenne.
    Nem ott kell legnagyobb térerőnek lenni, (falak mögött) ahol nem használja senki!
    Az internet elosztás nem egészen olyan, mint a 220, vagy a víz/fűtés elosztása, hogy el kelljen dugni.
    A fő betápnak vagy a nappaliba kell érkeznie a legfőbb TV mögé, (ezt nem találom a rajzon) és oda kell az elsődleges router, vagy pedig jobb oldalra az IT asztalokhoz. Természetesen figyelembe kell venni a konnektorok, és az internek kábelek lehetséges helyét a falban.

Ott kell internetet szórni, ahol a legtöbben használják, nem pedig egy eldugott "sarokban"!

• kpityu2

őstag

TP-Link nem tud ethernet backhault, hacsak nem újítottak. Egyébként a koncepciód működik, pl. Asus AX53, AX55 stb. routerekkel. Ha mondjuk veszel két AX53U (AX1800U)-t akkor a node portjait is tudod használni.

• dkess

őstag

válasz Mourgul #88151 üzenetére

Szia,

Igen, az hogy lesz kábel az örvendetes - legyen kvázi minden lakóhelyiségben legalább. Persze ahol a lefedettség miatt kellhet (akár külsőre) ott is legyen/lehet.

Az ad már a múlt. Majd az ay lesz az utódja, ha megjön, de szerintem 6E -t előbb fogunk látni, mint ay -t ... Az AX eljövetelével le is került az ad a napirendről mindenhonnan. Igazából pont a lefedettségen nem javítana az ad/ay vonal. Nem is a max. 10 méter meg az a baj, hogy robotfűnyírókon nem lesz hanem inkább az a gond, hogy nemcsak egy falon nem megy át, de enyhe barokkos túlzással egy szobanövényen sem ... :) Sebaj, majd laptop dokkoló illetve VR szemüvegekbe ilyesmibe jó lesz ...

NAS milyen? Multigigabit vagy 10 Gbps van avagy belátható időn belül lenne (akár csak LAN oldalra)?

IP kamerák, akkor rendelkeznek PoE RJ45 -el? A zártlánc felvetése miatt feltételezem nem felhőbe dolgoznak majd, hanem NAS -ra(/NVR -ra). Egyébként persze javasolt - főleg, ha a pl. NAS(/NVR) egy külön RJ45 -el jelen tud lenni ott. Persze lehet külön VLAN -on is egyszerűen aztán legfeljebb tűzfalon átengeded NAS -hoz/NVR -hoz (ha nem külön RJ45 lábon ott is jelen vagy).

Nálam pl. két LAN van. Az egyik az általános belső LAN. A NAS -nak két RJ45 csatija van - az egyik ide kapcsolódik internet eléréssel. A másik RJ45 -el tulajdonképpen zártláncban van - nincs internet, nincs DHCP szerver (lehetne - ez nem érdekes) - minden fix IP -n van külön tartományban. Semmi se ki - se be itt, csak egymást érik el az eszközök ... Ilyesmire gondoltál?

Amennyiben VLAN vonalon indulnál el, akkor érdemes lehetne esetleg egy menedzselhető switch -ben gondolkodni + router. Persze a router oldal is lehet több router pl. mesh rendszer kábeles backhaul -al.

Persze router oldalon is van olyan ami kezel VLAN -t meg, ha már jövőbiztosság, akkor akár multigigabit vagy 10 Gbps LAN portokkal (többel célszerűen). Az is igaz, hogy "a határ a csillagos ég" ...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés