- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Apple Watch
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
blakey
titán
válasz
Essejó #103208 üzenetére
Felőlem vitasd, ha ez megnyugtat.
Írtál valamit (nem idézem), amire válaszoltam, (ezt sem idézem, mert egyértelmű). AiMesh néven az Asus rendszere értendő, ezáltal az arra vonatkozó megjegyzéseimet célszerű aszerint értelmezni. Valószínűleg ugyanabba a hibába estél az AiMesh fogalmával, mint a LAN esetében.
Saját routert használok, nem egy háromsávos routerem volt, most is az van, ráadásul kettő és vezetéknélküli AiMesh-ben, maximálisan kihasználva a sebességeket. Nyilván a router és az eszközök képességei is befolyásolják a dolgokat (a környezet mellett), de nekem a mérsékelt tudású háromsávos AiMesh vezetéknélküli rendszer bőven kielégít, közel gigabit, ennél többre jelenleg nincs szükségem.
A legnagyobb tévedés, hogy egy routert a TV vagy bármilyen elektronikai eszköz mellé, mögé helyezünk, hogy ne látszódjon vagy, hogy jobb legyen a net. Lehetőleg 1 m távolság legyen a legközelebbi vezetéknélküli eszköz és router között.
A linkelt sebességtesztet nem értem, semmihez nincs köze, vagy ha van, akkor nem ahhoz, amit írtál. -
válasz
Essejó #103198 üzenetére
Igen, AImesh és egyébként minden hálózati kapcsolat esetén jobb a kábeles kapcsolat.
Ezt hangoztatom itt már nagyon sok éve.
Arra reagáltam, hogy azt írtad: "szigorúan lannal összekötve a két router".
Az, hogy LAN-nal van összekötve, bármlyen kapcsolatot jelenthet. Ethernetet, wifit, 230 voltos hálózatot, bármit. Az, hogy LAN, nem utal a fizikai átviteli közegre, szigorúan LAN-nal összekötni wifin is lehet. Nyilván nem LAN-ra, hanem kábelre, praktikusan UTP-n Ethernetre gondoltál.
MaCS
-
blakey
titán
válasz
Essejó #103205 üzenetére
A hsz-edre válaszoltam, miszerint te úgy tudod, hogy AiMesh esetében jobb a kábeles kapcsolat, erre írtam, hogy háromsávos router esetében teljesen rendben van a vezetéknélküli AiMesh is. Ebben ennyi volt, nem több, nem kevesebb, csak az általánosított mondatra reagáltam.
-
blakey
titán
válasz
Essejó #103200 üzenetére
Azt írod, hogy szerinted is a két háromsávos router oké, ebben az esetben a kérdést nem értem, mi az, hogy két 5GHz-e sáv feleződik? Háromsávos router esetében egyik 5GHz-es sáv konkrétan a routerek közti kommunikációnak van fenntartva, gyakorlatilag kisajátítja magának (persze használható másra is, de jobb nem "zavarni" őket), a másik 5GHz-es sáv szabad, nem feleződik és a 2,4GHz sem.
-
-
-
Ráti
tag
válasz
Essejó #103168 üzenetére
Cat6 megy a házban minden helyiségbe. Sima Huawei router van most amit a szolgáltató ad, ennek is szépen maxon van a jelerőssége lent. Ebből gondoltam, hogy ha veszek egy normális wifis routert akkor azzal sem lesz gond.
A gond azzal van, hogy a wifiről ledobálja az eszközöket, de eközben a lan-on levő dolgok stabilan működnek. -
eldoble
aktív tag
válasz
Essejó #102639 üzenetére
Köszi.
Ez jó lehet így:
Az itt és a router topicban kapott infók, segítségek alapján alapján az alábbi rendszert gondolnám megcsinálni, működhet ez, esetleg van jobb logikusabb?
Adott a Telekomos net koaxon jön be és IPTV is van.A fő digitális elosztó, HGW egy Sagemcom F@st 3686AC, ami a földszint 1-es területén adja WIFI-t.
Az emeleten van ASUS RT-AX53U Router, kábellel a HGW-re kötve, AP módban ott adja a WIFI-t.
A földszint 2-es területen van a TP-Link Archer AX20 AX1800, kábellel a HGW-re kötve, AP módban adja a WIFI-t, ennek kicsi a WIFI hatótávja ehhez a területhez, ez helyett gondoltam a Xiaomi Mesh System AX3000 (2-pack)-t, úgy, hogy :
Az egyik Xiaomi AX3000 routert UTP kábellel kötném a HGW-hez, ez lenne akkor a fő darab, a csomag 2. darbját pedig WIFI-vel ehhez a 1. Xiaomi fő darabhoz.
Ez így ok. lehet? -
válasz
Essejó #102607 üzenetére
Minden környezet más és más, nem lehet ilyen szempontból összehasonlítgatni egymással a kettőt.
Én négy emeletes panelban lakok az L alak közepénél (a lépcsőházban a páratlan lakások az L egyik szárára, a párosok a másik szárára néznek) és a hosszabbik végén is fent marad az otthoni router-en a mobilom.
-
-
fokukac
nagyúr
-
Aurig@
őstag
válasz
Essejó #102483 üzenetére
Olvastam már róla én is, viszont így akkor nagy parasztvakítás az újonnan kiadott routerek specifikációja.
Sokan azért vesznek vagy szeretnének új routert, hogy a lefedettséget kissé növelni tudják.
De így, hogy max. 100 mW lehet a teljesítmény, sok értelme nincs a 30+ ezres készülékeknek. Attól mert stabil, meg van rajtuk 6-8 antenna, nem lesz nagyobb lefedettség.
Ennyi erővel, bőven maradhatnának az árak 20-30 ezer közt, hiszen teljesítményre ugyan az lehet mindegyik.
Vagy mindenképpen külföldről kell rendelni.
Erősen kétlem, hogy az olyan eszközöktől, amik esetleg 25-50%-al nagyobb teljesítményre képesek, többen halnának bele a sugárzás okozta következményekbe.
/Sajnos az EU minden szent szart szabályozni akar. Lassan kitalálják az agyoniskolázottak, hogy együnk kevesebb babot, mert a finggal több metán jut a légkörbe, ezáltal elősegítjük az üvegházhatás kialakulását. Ekkora barmokat, hihetetlen./ -
Spec
őstag
válasz
Essejó #102268 üzenetére
Nem én találtam ki, nekem nincs is mesh rendszerem otthon. Az itt olvasottak alapján írtam. Amiket itt ajánlgattak routereket erre a célra, vagy éppen akik kérdeznek, hogy van nekik már egy és ahhoz venne még egyet, azok mind a 40-70e-s árkategóriába esnek. Van aki egyenesen 100-150e-s árlimitet írt hogy annyit szán az otthoni mesh rendszerének a kiaalakítására. Olvasgasd vissza a posztokat, én csak ezért írtam.
De mégegyszer mondom, nem offenzív jelleggel írtam, és elfogadom, hogy akinek ez megér ennyi többlet költséget, az csinálja, hajrá. Én csak az okokra voltam kíváncsi. A felhozott indokok alapján én még most is azt mondom, hogy ez a plusz "kényelem" nem éri meg ezt az extra költséget, de ez az én személyes nézőpontom, és maximálisan elfogadom, hogy van akinek megéri. -
-
kpityu2
őstag
válasz
Essejó #102030 üzenetére
Itt nézelődjél, mostanában tesztelt pár mesh rendszert: Kernel Pánik YT
Azért szoktuk a kábelezést erősen javasolni, mert a mai igényeket gyakorlatilag csak mesh hálózattal lehet kielégíteni és arra, hogy wifi backhaullal jól működik, nincs garancia. A teljesítmények korlátozva vannak, a legcsodálatosabb, legdrágább eszköz se lépheti át a törvényileg előírt határokat. Tehát marad a sok kis teljesítményű wifi. Régen kábé senkit se érdekelt, ha a fürdőszobában egyvonalas volt a térerő, ma meg mindenki ott akar HD videókat nézni. -
robag93
aktív tag
válasz
Essejó #101000 üzenetére
Na, az említett toldóajzattal sikerült megoldani a problémát
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Egyelőre ez nem egy szépségdíjas megoldás, de működik és szerencsére nem kellett újrahúzni eddig az utp kábelt.
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
Essejó #100974 üzenetére
Szia,
A nézet-statisztika alatt a kapcsolódott peerek: 80+50 (2 gép van ugye)
a global az a beállítások-kapcsolat-globális kapcsolatok száma: 900+900
1. gép: 1300 torrent : nagyon régiek és újak, amiket éppen meg akarok / akartam nézni (sok lassabb feltöltések)
2. gép: kb 300 torrent chatzilla auto-dl, 3 napig vannak benne a torrentek (kevesebb gyorsabb feltöltések)
Közben olvasgattam a telekomos topicban is és ott panaszkodtak sokan az 1.1.1.1 dns re. Miért is ne nekem is ez volt beállítva. Most átírtam 8.8.8.8 / 8.8.4.4 -re a 2 gépen(az ONTZ-ban a gyárika maradtak), eddig jobbnak tűnik. Most tegnap este óta megy így fullban minden és nem vettem észre számottevő lassulást. Ahogy a telekomos topicban is írták este 8 körül volt ott "akadozás" a dns miatt, és is ebben az időben foglalkoztam általában ezzel a problémával.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Essejó #100961 üzenetére
a coax helyére persze, csak az használatban van. plusz ahogy látom a nyomvonalat ide újra nem húznak be semmit már. saját optikára nem is kellene rákötnie. a telekom sfp végpont kint van a szekrényben. oda berakja az isp routert, beköti az sfp csatlakozását, majd az isp routerbe az én a belső hálómat/tápot poe-n és megvan. persze ha elég neki a 12V/1A. akkor szerintem ennél nem lehet egyszerűbben. ahogy néztem 10,8W a max üzemi fogyasztási adat, wifi nélkül talán még kevesebb. bízom benne, hogy elég lehet.
router-t úgyis vennem kell, sok vesztenivalóm nincs. -
matepajtas
csendes tag
-
f4cg80
tag
válasz
Essejó #100658 üzenetére
Nálam sajnos más a helyzet, nappaliban megvan közel az 500/25, viszont 2 falon át már szinte nincs jelerősség, sokszor elmegy a net, ha van, akkor is csak 30/20 (friss teszt, 2 különböző céges laptoppal ugyanaz, egyikben Intel AX201, másikban Realtek adapter). Ezért is keresek normális routert.
[kép] -
MaxxDamage
félisten
válasz
Essejó #100603 üzenetére
Eleve a fő modemhez (amin a net van) WiFi-n csatlakozik és a jel is elég gyenge.
@5670 Modemre csatlakozva a telefon is mást mutat. Közbe megy a torrent meg egyéb telefonok, eszközök csatlakoznak rá. -
MaxxDamage
félisten
válasz
Essejó #100601 üzenetére
Közben a WiFi-t is megcsináltam, IP-vel volt gond, azt átírtam és jó lett.
[kép]
Alsó a 2.4GHz és elég gyenge.
Többi IP nem tudom mi, mert semmi nincs csatlakoztatva az eszközhöz.
Ezt a sebességet tudja WiFi-n rá csatlakoztatott telefon. -
carr
őstag
válasz
Essejó #100411 üzenetére
Barátom, tényleg nem vitázni akarok, de ugyanazt írtad amit én, akkor hogy hogy nem érted?
Kell egy olyan dualband router ami openwrt/gargoyle/stb 3rd party fw-t lehet telepíteni de nem kerül 500e pezóba és a technológia amit használ ugyanúgy szar arra a területre. Pl ugyanaz a chip van benne ugyanazon a frekvencián sugároz és ugyanazon a vályog falon (60cm) nem megy át csak a kábel. És engem is az az AP érdekel, ami tud ilyen fw-t. Teccikérteni? -
zojjektum
őstag
válasz
Essejó #100301 üzenetére
Igen. Reset volt 2x is. De most, hogy a topikgazda kifújta az orromat, ismét felhívtam a szolgáltatót, hogy mérjenek rá a modemre. Az ő oldalukon semmi hibát nem láttak, visszamenőleg sem. Ezért gondoltam, hogy esetleg vennék egy másik routert (amúgy is szeretnék egy jelerősítő helyett).
-
dethroner
veterán
válasz
Essejó #100095 üzenetére
Nekem aliról vett AX3600 van kínai rendszerrel és tény hogy a 80 méterre lévő kertvégi kerítésnél is jól megy a youtube
De most muteréknak néznék valami olcsó magyar boltos routert. Nekik egy WR841N van és a routertől 1 fallal odébb már néha megszakad a viber beszélgetés.
Tehát azt ki lehet jelenteni, hogy amit ma a boltban megveszek, abban mindben maxra van járatva a teljesítmény, vagyis mind tudja a 100mW-ot alapból? -
mauimagic
senior tag
válasz
Essejó #99546 üzenetére
2 okból hagynám a kínai vonalat:
1. Support teljes hiánya bármikor felmerülhet, én pl sok honlapot meg sem tudok nyitni néha, nem tudom hogy amiatt van e, hogy [a router security certificate-je lejárt...]
2. Nem tudom megítélni, hogy az EU a szokásos túlszabályozás miatt korlátozza a wifi jelerősséget, vagy valós egészségügyi oka van, de a legtöbb országban van korlátozás, úgyhogy jó lesz az úgy nekem is. -
-
cs.zs.
veterán
válasz
Essejó #99349 üzenetére
Nekem a másodlagos routereim mindig is a Sagemcom5670 2,5G lanjába voltak dugva, ez a mostanival is így van. Nekem nem szokott szakadás lenni. Észrevenném, mert a másodlagos routeremről megy a TV.
Az az Asus TUF AX3000 v2 tök jó áron van! Sajna nem találtam róla olyan tesztet ami megmutatná, hogy gigabit feletti sebességgel szórja az infót. Ez lenne a lényeg. -
cs.zs.
veterán
válasz
Essejó #99338 üzenetére
Nem mondtam hogy az, bocsi ha úgy tűnt
Megvannak az előnyei is, de én nem vagyok a mesh híve. Valahogy én nem is gondoltam rá, hogy bármikor is azt építsek ki, de igen, z67 fórumtárs abban is gondolkodhat, az is jó megoldás.
99339:
Fedett a hely, nem kell vízhatlannak lennie. Ebből a pénzből vehetnék még egy AX55 AX3000-t, de nem kell ilyen drága. Felesleges. Legolcsóbb gigabites bemenetű valami lesz, ami 2,4 GHz-en nem 300 megabites, hanem nagyobb. USB sem kell bele, 23-24.000 Ft-ért pl egy ilyen.
Vezeték ügyben fel kell mennem a padra, kúszni-mászni a tető sarkában, úgy fogok kinézni mint az ördög. Ez a baj. -
válasz
Essejó #99180 üzenetére
Szifon 2x2 MIMO-t tud, 80Mhz csatornát ismeri max. így 5 Ghz-en is kb. 455 Mbps (pluszminusz valamennyi variabilitás van benne, nem sok) link.
A linkelt cikk amúgy nagyon jól leírja, hogy miért és hogyan van ez.Jaded:
Akkor indokolt lehet egy jobb router, de nem kell csúcs eszköz, hogy kimaxold a lehetőségeket.
Legtöbbször úgyis a kliens eszköz a szűk keresztmetszet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- R7 9800X3D/XFX 7900GRE/2x16GB DDR5 6000Mhz/2TB NVMe SSD
- Szép állapot!! Hátlapon kisebb kopások!!! Samsung Galaxy S20 FE SM-G780G/DS - világoskék
- MacBook Air M1 / 2020 / Ezüst / 13" / 256 GB / 8 GB / DOBOZ / GYÁRI TARTOZÉKOK /
- Nagyon szép állapot!!! Samsung Galaxy A13 SM-A137F/DSN - fehér
- i5 HP Pavilion DV7 laptop
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3136, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest