- iPhone topik
- WayteQ blog: Megérkezett az x995 androidos GPS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
eldoble
aktív tag
Csak nekem a stabilitással semmi gondom nem volt, a TP-link AX20 két csíknál tökéletesen működött, stabil volt gyors.
Na, mindegy most hoztam haza a TUF 4200-at, kipróbálom, de ezek szerint kisebb lesz a hatótávja mint a TP-linknek, majd jövök kérdezni, hogy hogy növeljük meg ezt a gyenge TUF 4200 hatótávját ... -
"Nyilván aki 1 nap alatt keres 100-150e Ft-ot, az nem az a réteg, aki kezébe veszi a dolgot, hogy kiépítsen egy mesh rendszert a házában, és nem fog itt érdeklődni, hogy hova milyen routert rakjon. " ...
Ez azért egy elég rosszindulatú bejegyzés lett. Ráadásul egyáltalán nem igaz mint általánosítás. Az ismeretségi körömben az ebben a nagyságrendben vagy fölötte keresők éppenhogy odafigyelnek a műszaki részletekre és igyekeznek megfontoltan, a hozzájuk méltó igényességgel dönteni. Akkor is, ha óradíjra lebontva gyakran olcsóbb is lenne megvenni a drágábbat.
A 70ezres meglátásod is téves. Éppenhogy nagyon sokat elemezgetjük, hogy a 20-30e Ft körüli eszközök is nagyon jól működhetnek. (Nem mellesleg: próbálj meg Asusból, ami ugye elég népszerű márka, nem mesh eszközt venni, illetve ha sikerül, nézd meg, mennyit nyertél vele!)
És mellékesen egy kis matek a saját példámmal:
Nálam a mesh kiépítésekor egy kb. 50e Ft értékű eszköz lett a node. A repeaterek NEM jelentenek teljes értékű megoldást, úgyhogy a számomra elfogadható legolcsóbb megoldás olyan 15e Ft lett volna, Ausuból kb. 25e Ft, de az már ugye mesh, tehát nem játszik. Tehát megspóroltam volna kb. 35e Ft-ot.
Ez a kiépítés node-oldalon mondjuk négy évre szól, ami nagyon reálisnak tűnik a fejlődést látva. Ez annyit tesz, hogy havonta megspóroltam volna nem egész két gombóc fagylalt árát. Ennyit nekem megér az, hogy nem kell szívnom a beszakadó kapcsolati minőséggel, kézzel állítgatnom a csatlakozást vagy mindig figyelnem, hogy mondjuk egy telefonhívás közben merre járok (általában mászkálok).
Ha nem a lehető legolcsóbb at veszem, hanem a legolcsóbb megfelelő Asust, akkor már az egy gombóc/hó értéknél tartunk.MaCS
-
kpityu2
őstag
ASUS RT-AX52 most 19 ezer, kettő darabbal már lefedsz egy átlagos lakást, tehát 38 ezer. Ha épp akció van akkor még néhány ezret lefaraghatsz belőle. Nyilván neked kell eldöntened, hogy megéri-e, vagy jó neked a 10 ezer forintos Tenda is. Nekem is sokáig egy 1043ND volt egy extenderrel, csak a tévé előtt ülve már akadozott a Youtube. 10 évvel ezelőtt nem zavart, most már igen.
-
kpityu2
őstag
Ma már mindenki mobillal mászkál és szereti, ha a vécétől a konyháig minden hol van rendes sávszélesség. Mesh esetén egyetlen nagy, egyenletes lefedést biztosító wifi hálózat van a lakásban. ASUS esetén meg nem is kell egyszerre kiépíteni a dolgot, egyenként is hozzácsaphatsz egy node-ot a hálózathoz ha valahol nincs elég térerő. És egy jól kiépített wired backhaul hálózat esetén az egyes node-oknak nem is kell max. teljesítményen dolgozni, hogy meglegyen a lefedettség, sőt még az a jó, ha kevésbé lógnak bele egymás zónájába, mert egyértelműbb a váltás és nincs interferencia. Szóval kényelmesebb a mesh.
-
dudika10
veterán
9Jellemzoen nem extra 70 hanem extra 20 000 forintrol beszelunk (plusz kabelezes, ami azert manapsag mar nagyon sokszor elo van keszitve, es egyebkent sem akkora kihivas, mint sokan gondoljak).
Ezzel szben egy repeater is 5-10 000 forint.Nem ordogtol valo dolog a repeater, a kerdes, hogy mi a cel. Ha valaki pl azt mondana, hogy van egy okos kazanja vagy egy napelemes rendszere, es az egyetlen dolog amit szeretne, hogy ezeknek legyen internet hozzaferese, arra egy repeater jo megoldas lehet. Masoknak nem annyira valoszinu.
[Dikri] a kollega azt akarta mondani, hogy venni kell egy kulteri modemet ami a mobil toronyhoz kepest lehet idealisan elhelyezve es egy belteri wifis eszkozt, ami a wifis kliensekek szamara lehet jol elhelyezve. A ket dolog eros ellentetben all, igy egy eszkozzel vagy egyik vagy masik, esetleg mindketto lesz kompromisszumos.
-
4D4M
senior tag
azt meg kézzel is el tudom végezni
~
Pontosan ez az, amit egy >70k routerrel el akar kerülni az ember. Egyszerűen nem akar tudni róla, nem akar erre figyelmet fordítani. Nem akar lefagyást...csak egyszerűen el akarja felejteni, hogy van.
...és – ami a legfontosabb – mindezt a feleségétől sem akarja hallgatni (: -
Ez egyéni szempontok kérdése.
Fontos, hogy ezek a bizonyos holtterek mennyire fontosak sebesség és váltás szempontjából.
Konkrét példa nálam: a ház egyik sarkában van az "iroda". Sokat járok ide ki-be, ezért fontos az automatikus átállás az egyik AP-ról a másikra, különösen, hogy a központi egység eleve "elér" idáig, tehát magától nem fogja eldobni a telefon / notebook. Időnként szükség van emellett nagyobb fájlok átvitelére, így nálam kényelmi, másnál létfontosságú lehet a sebesség, amit a repeater ugye megfelez.
Az ideológiailag helyes megoldás egyébként is a kisebb teljesítményű, de több AP használata lenne, bár én még nem láttam olyan embert, aki visszavett volna a wifi teljesítményéből.
A repeater (aka extender) egy szükségmegoldás. Akkor használjuk, ha pontosan tudjuk, hogy mik a hátulütői, és tudjuk, hogy ezek miért nem zavarnak.
MaCS
-
Egy TP-Link Archer AX53-at néztem ki magamnak. Ez elég jó áron van, kifejezetten jók a paraméterei is.
Olvastam a téma összefoglalót, ott viszont nem szerepel az ajánlott eszközök között. A kérdésem, hogy ennek van-e valami különös oka, hogy ez a típus nem ajánlott kategória?
Ha egy router nincs az ajánlott routerek között, az NEM azt jelenti, hogy nem érdemes/ajánlott megvenni, hanem hogy nincsen vele tapasztalat, így a beszerzése némileg kétesélyesebb mint a kipróbált/tesztelt eszközöknek.
Ha olyan routert néztél ki, ami nincs a listán, akkor kérdezd meg a topikban, hogy érdemes-e azt a modellt megvásárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓS BILLENTYŰZET!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Gamer Asztali Számítógép Eladó i5, GTX 1050, SSD + HDD!
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest