- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
snorbi82
senior tag
WinBox
What's new in v3.19:
*) fixed problem where Winbox could not login into RouterOS v6.45 (or later) router;
*) fixed DHCP lease sorting by "last seen" column;
[link] -
gboszy
újonc
válasz
Pyttawrx #8193 üzenetére
Nekem van ilyenem otthon. Ettől a szériától én sem vágtam hanyat magam
Beltérben egy UAP-AC-LR szerintem a legjobb. Viszont ha van egy ilyened is akkor a roaming megoldott és egy kontrollerben kezelhető. tehát arra viszont teljesen jó hogy ha beltérben van egy uAP-AC-LR mondjuk és kint egy Mesh akkor úgy jössz mész kint-bent hogy közben nem szakad meg a kapcsolatod.
-
gboszy
újonc
válasz
MasterDeeJay #8178 üzenetére
Egy Ubnt Nanostation M5 link (vagy kis távon M5 loco) nem lenne megfelelő neked? Egyik Ap másik Station és nem kell kábelt húznod.
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #8188 üzenetére
Egyre több eszköz jön ki af/at támogatással.
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #8185 üzenetére
Ez a Mikrotik AP is támogatja a "rendes" POE-t!
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #8183 üzenetére
Használok 2db.-ot otthon meg jópárat cégeknél. Stabil, gyakorlatilag el lehet felejteni ha egyszer felszerelted. CAPSMAN-t használok hozzájuk. Gyakorlatilag teljesen megegyezik a HAP AC^2-vel, csak kevesebb a port és más a ház.
A WiFi sebesség terén egy jó konfiggal rendben van, de ne hasonlítsd egy olyan AP-hez ahol van beam forming, wave 2...és ehhez hasonló csacskaságok.Mielőtt megveszed tisztázni kell a valós igényeket és ennek megfelelően dönteni.
POE-n táplálható, de adnak hozzá injektort is ha a switch-ed nem képes rá és az ETH 2-n képes további POE eszközt táplálni, akár egy másik AP-t táplálni így láncba lehet őket fűzni, bár én ezt a konfigot nem szeretem de néha hasznos.
Plafonon üzemeltetem őket többnyire, egy van falon, de nem észlelek különbséget a térerőben. Ha a konfignál nem csalsz akkor csak azt engedi beállítani ami az adott országban engedélyezett így nem fogsz tudni egy AP-vel 2 hektárt lefedni 10W-ra tolt teljesítménnyel gíy sokan azt mondják szar a jel, pedig csak betartja a szabályokat.
-
gboszy
újonc
Én overkillnek érzem az 1100-ast. Szerintem erre egy RB 2011 is bőséggel elegendő és olcsóbb is. Tapasztalat hogy egy RB951 is elvisz simán egy aktív 48 végpontos hálózatot is (bár persze tény hogy ez felhasználási területtől is függ) de egy családi háznál véleményem szerint egy 1100-as elég túlméretezett. Az egy több telephelyből álló össze vpn-eztetett hálózat központi egységeként is simán elműködik.
-
bambano
titán
válasz
még annyit, hogy kezd normális áron lenni 60 gigás pont-pont kapcsolat mikrotikkel. ha olyan a telephely, elgondolkodnék rajta.
-
bambano
titán
válasz
a magas jármű csak akkor gond, ha van olyan, amin nincs rendszám. ami közúton mehet, arra van szabványos maximalizált magasság, neked elég csak fölé pakolni, nem upc-s szerelőkkel (az upc-nél volt divat egy időben nem szabványos magasságban szerelni, azokat a kábeleket a bátyám mindig leszedte a steigerrel...
) .
szerintem ahova be tudtad húzni az utp-t, oda az üveget is be lehet, de ez a magánvéleményem.
-
válasz
bambano #8176 üzenetére
A telep ahol ez van egymás után lett építve és az épületek között mennek a föld alatt (térkő) a kábelek. Föld feletti nem lehet sajnos mert magas járművek közlekednek. Utólag meg nem tudom behúzni, nincs helye. Wifi lenne még esetleg.
7-nél több azt hiszem nincs egymás utan kötve switcből. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #8175 üzenetére
Én láttam már kábelt is "elromlani" , ennyi aktív elem (mint ez a bridge/repeater) meg megengedhető szvsz. Vagy lehet optikázni is
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #8175 üzenetére
ezzel az a gond, hogy switchet sem rakhatsz tetszőleges mennyiségűt egymás után, de most kapásból nem mondom meg a limitet. ha ekkora a távolság, akkor erősen tolnám a főnöknek, hogy húzzon optikát.
-
válasz
#42556672 #8173 üzenetére
Buta switchet nem látja a dude, ez meg egy elem a hálóban ahol hiba lehet.
A net fő routertől (rb3011) megy egy nagy switchig cisco 24port poe) abból le egy buta régi tplinkbe majd mégegybe és mégegybe és ebbe a beázósba majd mégegybe a célgépig. Ez rengeteg hibaforrás. Ha valami gáz van akkor jó lenne egyből látni mi van. Persze a célgépet és a nagyswitcheket látom csak, a közötte lévőeket csak közvetve a rajtuk lógó gépekről.
Az összes buta eszközt ki akarom cserélni, és a legrosszabbakkal kezdem.
snorbi82 lehet az lesz valami egyszerű retró használt mikrotikkel. Rb433,450 stb..felújított kondikkal nyilván. -
snorbi82
senior tag
válasz
MasterDeeJay #8168 üzenetére
Csak úgy halkan megjegyzem, hogyha feltennétek egy 1500 ft-os dobozt és abba tennétek bele, akkor nem ázna meg, és ahogy látom, volna ott hely. Kb 10 perces meló és sok mindentől megmentenéd magad....
-
törölt tag
válasz
A dude-hoz minek akarsz erre a feladatra "smart" megoldást?
-
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #8170 üzenetére
igen, poe-s.
a rendelésnél ne legyél túlzottan optimista, mivel pár napos a termékbejelentés, hogy van-e már belőle magyar raktárban, az erősen kérdéses. -
-
bambano
titán
válasz
-
Szépen lassan cserélgetem le az eszközöket, most egy kis switch kell. Bár nem feltétlenül mikrotik.
Jó lenne egy olyan ami kültéri vagy beltéri ami bírja az esőt. Most egy faék egyszerű Tp-link switch van de ki akarom rajzolni a hálót dude-val ezért jó lenne valami smart megoldás. Ez ez külső szemetes tároló fala, kap esőt hót mindent ami jó, szegény switch portjai el vannak oxidálódva csak amibe már be van dugva csak azok a portok működnek. sima 100mbit elég. Túl hosszúak/gyenge minőségűek a kábelek ez a switch inkább csak jelerősítő és kényszerből került oda. A kábelezés nem cserélhető föld alatt megy tonna beton rajta. Már közel van a 9 évhez és bár strapabírónak látszik azért akár mikor bedögölhet szóval inkább felkészülök a cserére és megcsinálnám normálisan.
Tehát legolcsóbb 100-as smart switch/router amihez lehet venni kültéri házat? -
akos86
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan lehet megoldani azt pl ETH2 192.168.5.1/24 illetve ETH3 192.168.6.1/24 oda vissza lássák egymást, teljesen összezavarodtam ezért kérném a segítségeteket. Addig eljutok hogy a 192.168.4.1 címet látom de a többi gépet ami 192.168.4.10-4.20.-ig van kiosztva azt már nem.
üdv Á! -
törölt tag
Nekem a Synology két Gigabites portja össze van fogva egy bond-ba, ami így az egyik switch chip-nél elvenne 2 portot, és rögtön bukom a hw-offload-ot. A másik switch-en 5 kliens nyúzza a NAS-t. Szerinted hol lesz a szűk keresztmetszet? Ezért (is) vettem egy rendes Switch-et, a POE ma már alap egy csomó eszköznél így az volt az extra.
-
törölt tag
Lehet elég, de nagyon észnél kell lenni miket raksz egy switch chip-re, és előbb-utóbb megbánod. Valamint procit fog használni a forgalom. Mondjuk mind a 4011, mind a 1100 felejtős HW-offload szempontból így nehéz olyan konfigot kitalálni ahol ez nem lesz szűk keresztmetszet. Egyszerűen ezek nem switch-nek készültek. Az MT szegmentációja nagyon átgondolt egy bizonyos szempontból.
A switch chip belül két tetszőleges port között tudja a wire speed-et, úgy vannak kitalálva, hogy ne legyen ez szűk keresztmetszet. Az egy más kérdés, hogy ez a switch chip egyrészt egy jól fejlett kudarc, másrészt még amit tud azt sem implementálták a ROS-ban.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #8160 üzenetére
Most 40Mbps, de később várja az optikát, ami feltételezhetően gigabites netkapcsolatot jelenthet. Mondjuk a NAT-olás akkor sem fogja agyonterhelni... Ha a NAS és a PC között gigabittel mennek az adatok, akkor sincs 2,5Gbps közelében. Sőt akár beférhet mellé a net felől egy gigabites letöltés, és még mindig maradt egy kicsi sávszél...
-
bambano
titán
nincs natolás.
az ő esetében 40 Mbps a bejövő sávszélesség, tehát annyit kell natolnia, arra kb. minden proci elég.de ha a nas-t rádugja az egyik switchgroupra, egy pc-t meg a másikra, és megtolja a letöltést a nasról, akkor a proci egy kicsit melegedni fog. nem teszteltem még, hogy mennyire bírja, de ha lehet mást választani, akkor megtenném.
vagy el tudja úgy osztani a klienseket, hogy a belső sávszélesség-igényes kliensek mind egy switchgroupba kerüljenek.
-
bambano
titán
(hmm. nem láttam, hogy közben válaszoltál)
arra figyelj, hogy sem a 4011-ben, sem az ahx4-ben nem egy switch chip van, hanem 2 darab 5 portos. A két switch group között a forgalmat a proci viszi át, ami elég kínos lehet, ha az egyikbe dugtad a nast, a másikba meg egy pc-t, amire töltenél le a nasról.
-
bambano
titán
szerintem se tegyél cat6a-nál rosszabb drótot a falba, hosszú távon nem érdemes.
az már egy kérdés, hogy ahx4-et érdemes-e venni vagy 4011-et. Ezt, szerintem, az dönti el, hogy egészen pontosan hány végpontod lesz, mert ha pont annyi, hogy az ahx4 elviszi, de a 4011 már nem, akkor az ahx4 olcsóbb, mint egy 4011 meg egy rendes switch.
az ahx4-en hárommal több ethernet port van, tehát ha 10 klienst kötnél rá, akkor a 4011 pont tele lesz és nem marad a wan-nak, az ahx4-en még marad 3.
rendes switchnél is az a kérdés, hogy az ap-kat hogyan akarod árammal ellátni. ha nem a switchből, akkor egy 300-as sorozatú crs jó lesz mindenre. ha meg a switchből, akkor van poe switche a mikrotiknak, én használom kamerához.
-
törölt tag
Az a baj, hogy az RB1100AHx4-ben ugyanaz a ratyi Switch Chip van, 3db. mint az RB4011-ben. Innentől olyan felhasználásra ahol a router egyben a switch is én nem használnám.
Pont erre a feladatra én egy switch-et használnék ami gond nélkül elviszi a cuccaidat, ha a NAS 2LAN csatolós akkor még a Bonding sem okoz gondot HW -Offload-dal és router-nek meghagynám a HAP AC^2-t.
Mikrotik ésszel gondolkodva pont akkor jársz el helyesen ha használsz egy switch-et és egy router-t és nem akarod ezt egy eszközből kicsikarni.
-szerintem!-
-
mgabi
senior tag
válasz
#42556672 #8152 üzenetére
Fali rack szekrénybe futna be 9db szoba, nappali lan végződés, 1db nas, 2-3 cap ac, ez lenne az összes eszköz. Ezeket kellene rendszerbe rakni. Net 40/4mbit mikrohullámú net szolgaltatói routerrel, később elvileg jön az optikai kábel. Eszközök és a szolgáltatói router közé kellene valami okosság.
Hap ac2-be menne a nas, a 2 cap ac hotspotként és egy 10 portos switch, amire felfűzném a 9 lan portot. Nyilván ez a legolcsóbb megoldás, de nem a legelegánsabb. Ezért gondolkodtam el egy 13 portos routeren. -
törölt tag
A kábelezést nem lehet túl lőni, 10 évente újítasz fel vagy ritkábban és a sebesség igény exponenciálisan nő. Az RB1100AHx4 milyen szerepet fog betölteni? Ha csak route-ol akkor egy RB4011 olcsóbban adja ugyanazt. A CRS sorozatban minden igényre van Switch, POE, SFP, SFP+.... innen választanék. a CAP AC rendben van, ugyanaz a motor hajtja mint a HAP AC^2-t, elegáns és POE táplálással kényelmesen lehet szerelgetni álmennyezetre, falra.
Ha most HAP AC^2-t használsz abból simán lehet CAPSMAN, elviszi a gigabites WAN-t, és ha akasztasz rá LTE modemet hibatűrést is ki tudsz alakítani. Én nem cserélném le csak ha nem bírná szusszal.
-
mgabi
senior tag
válasz
#42556672 #8150 üzenetére
Értem. Más: Családi ház 10-12db RJ45 végpontos csatlakozásához, 2-3 pontos wifi hotspot kialakításához. Rendben lesz a következő setup: RB1100AHx4 + 2-3 cAP ac (CAT6A kábelezés) vagy ez elég overkill és van esetleg olcsóbb alternatíva? hap ac2-m van most, ha emögé kötnék egy normális switchet, és onnan menne minden, akkor melyik switchet kellene használnom?
-
mgabi
senior tag
Mikrotiktól mikor várható az AX szabvány szerinti wifi routerek, hotspotok (cAP AX)?
-
adika4444
addikt
Köszi mindenkinek!
Asszem akkor pár nap múlva frissítek - nem lesz folyamatos közvetlen hozzáférésem addig az eszközhöz -, addig csak kijön ha van valami, de ha eddig nem volt, ezután se igen hiszem.
-
Beniii06
addikt
wireless - improved 160MHz channel width stability on rb4011;
Akinek wifi problémája volt 4011-en tesztelje le, hátha most már jó lesz.
-
törölt tag
Kijött a 6.45.1 -> LINK
-
válasz
bambano #8137 üzenetére
Azt hiszem megtaláltam: MMCX - RPSMA aljzat pigtail 25 cm
Dobozt meg csinálok neki valami kötődobozból. Ilyen RPSMA antenáim vannak kábeles kivezetett egy rakás. Meg veszek szerintem egy RBwAP2nD-t is a tp-linkes döglödő adó helyére is, rá tudtam venni a főnökséget végre a cserére. Az a célom hogy az összes céges eszközt ami nem nagy switch azt kicseréljem mikrotikre, aztán felrakom a dude-ot megrajzolni a rendszert végre. -
bambano
titán
válasz
adika4444 #8131 üzenetére
az ahx4-en van két ethernet aljzat, amit a router ethernetként lát, de bizonyos események bekövetkezésekor négy relével rövidre zárja a kettőt. ha megdölik a router vagy a tápja, akkor automatikusan kiveszi magát a hálózatból.
bypass ethernetnek hívja, csak az előbbi hsz írásakor nem jutott eszembe a neve.
redundáns tűzfalhoz kiváló. -
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #8134 üzenetére
ha rp-sma pigtail néven keresed, akkor számolatlanul akarnak olyat eladni neked. ostelsat.hu például. ezt úgy szokták csinálni, hogy a 9xx-es sorozathoz van beltéri ház, amin van N-es aljzatnak előfúrva lyuk. Abba tesznek N-mmcx pigtailt, és utána attól függően, hogy milyen aljzat van az antennán és van-e még odáig drót, vagy forrasztanak N dugó-rp-sma aljzat hosszabbítót, vagy tesznek rá n-rpsma átalakítót. azt is akarnak neked eladni például az ostelsatban.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8131 üzenetére
Dupla táp: két önálló táp, táplálható két helyről, ill. ha az egyik elromlik, akkor is működik tovább a router a másikról. Nincs USB csatlakozó: így van, nem akartak saját maguknak konkurenciát, mert ha lenne háttértárnak csatlakozási lehetőség, akkor az AHx4-ből kevesebbet adnáak el. A 4011-es 5GHz-es wifije mini PCIE slotban van, ennek a helyére elvileg PCIE kártya is berakható, de erről gyakorlati tapasztalatot nem tudok. A wifi néküli verzióban nincs benne a PCIE slot.
A 3011 csak fasttrack-al tudja elvinni a gigabitet, anélkül, azaz "erőből" nem tudja. Bizonyos szolgáltatások pedig nem működnek a fasttrack-al együtt. Elég jól el van osztva a mikrotiknél, hogy melyik router mekkora teljesítményű ill. milyen feladatra alkalmas. Ettől még a 3011 valóban nem egy rossz eszköz, de a 4011 és a hAPac^2 ár/teljesítmény szempontból szerintem jobb.
Konkrétan a hAPac^2 amikor megjelent eléggé telitalálat volt a 20eFt körüli árával, úgy hogy valamelyik (tipus nem ugrik be) ASUS soho routernek majdnem ugyanez a hardvere (ugyanarra a procira épül), de az 30eFt körüli áron volt kapható ugyanakkor. A 4011 szintén jókor jött, mert az AHx4-hez hasonló teljesítményt nyújt, de annál olcsóbban, ill ebből kétsávos wifi-s verzió is készült, míg az AHx4-ből nem.
-
Beniii06
addikt
válasz
MasterDeeJay #8134 üzenetére
Nincs vele tapasztalatom, de RB912UAG-2HPnD-OUT esetleg?
Ha esetleg nem felelne meg, akkor érdemes szétnézni a konkurenciánál is(Ubiquiti). Igaz abból én beltéri AP-kat szereltem és jófajták azok is.
-
Milyen mikrotik AP klienset ajánlanátok kis helyre amely kompatibilis a TP-link antennájával (asszem az valami szabvány SMA vagy mi)?
Ez egy konténerkút melynek adója egy zárt fémszekrényben van, a tetejére viszont ki van vezetve fixen 2 antenna. Most ideiglenesen egy 911-es raktam be gányolva átalakítóval.
De ennek nincs semmi tokja és más hova szántam csak be kellett üzemelnem mert az eredeti tp-link ami itt volt megdöglött a viharban. ilyen 911-est nem szeretnék mert rohadt nehéz volt hozzá antenna átalakítót venni. -
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #8130 üzenetére
Én otthon egy POE switch-ről tápolok mindent, a 3011-et is, ha majd kell redundancia akkor bedugom a dugasztápot is, de kényelmes, hogy a switch-en keresztül tudok csinálni egy táp on-off ciklust ha kell.
-
adika4444
addikt
Akkor marad a 4011, a többire nekem abszolút nincs szükségem. A dupla beépített táp mit jelent? Két helyről lehet táplálni?
Illetve ahogy látom, a 4011-en nincs USB csatlakozó, így hogy tudok rákötni külső tárolót? Arra használom, hogy a logokat, szkripteket tárolgassam rajta, előbbinél ugye átláthatóbb ha egy sima notepadban tudom görgetni, keresni, ilyesmi...
Mondjuk a RAM 1 GB, azon röhögve elférnek az ilyen kis bizbaszok, a tárolót nem akarom írkálni.
(#8125) bambano:
Mi az a rövidzáras ethernet?(#8126) Beniii06:
Amikor néztem, nem volt még 20% fölött, a RAM-ból nem láttam szabadon kevesebbet mint 60 MB.
A kérdés igazából az, hogy a jövőre nézve mivel járok jobban. Még egy hAP ac^2-vel, de akkor lehet cseréssé válik a mostani, vagy ha a mostanit továbbadom, és én pótolom ki, ami így ugye 30k ráfordítás, egy másik hAP ac^2 rokonnak pedig 20k.
Azért agyalunk, mert úgy vagyunk vele, hogy ha már lúd, legyen kövér, ne legyen két egyforma eszköz, ha lehet jobb. A kérdés az, hogy tényleg lehet-e jobb, vagy mondjuk 1--2 évig elég lehet az ac^2. Tudom, hogy ezt megjósolni lehetetlen, igazából a legextrémebb amit kap, az a sokszálas torrent, de nem vagyok top10...(#8127) Kovindinka:
Írtál pár érdekes dolgot. Sulimban 3011 van, és szeretjük, jó eszköz.
A VLAN-nal nem vagyok még teljesen tisztában, így homályos picit, de az mondjuk kivitelezhető, hogy egy vendég VLAN, amire rátolok az ac^2-őn egy guest wifit, majd ennek erősítésére AP-ként használok egy ASUS AC66U-t Merlin firmmel? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
#42556672 #8127 üzenetére
Jaja, nem rossz a 3011, pláne, hogy igaz nagy késéssel, de megcsinálták a HWS IPSec-et benne, sokat dobott a használhatóságán és kitolta az életciklusát. Sok helyen doszt elég lesz még jó darabig, legalább is amíg ki nem döglik. Én ipari táppal támogattam meg, hogy ne az adapter legyen a gyenge láncszem.
-
Ki tud segíteni Mikrotik CAPsMAN ügyben?
Eddig 4 leírás (1; 2; 3; 4) alapján próbáltam ki. Az AP-k meg is jelennek, de amikor egy kliens (Andorid/Win) eszközzel akarok kapcsolódni az új wifi-re, akkor az sikertelen.
Mit csinálok rosszul?Eszközök: hEX S (fő); cAP ac és GrooveA (mint wifi ap-k)
Mindhárom eszközön a legújabb stable verzió van fent, a license level 4. -
törölt tag
Én sok helyen használok RB3011-et és nem a felejtős kategória!
Mindent felhasználás oldaláról kell nézni!
Amint pl VLAN-t akarsz használni előjön, hogy mire nem való a 4011 ->
RB4011 Switch ->
Feature RTL8367
Port Switching: yes
Port Mirroring: yes
TX limit: no
RX limit: no
Host table: 2048 entries
Vlan table : no
Rule table: noRB3011 Switch ->
Feature QCA 8337
Port Switching: yes
Port Mirroring: yes
TX limit: yes
RX limit: yes
Host table: 2048 entries
Vlan table : 4096 entires
Rule table: 92 rulesDe érdemes megnézni a HW Offload különbséget is az RB3011 vs RB4011 vs HAP AC^2.
Vagy az USB port-ot ami ha szükséges lenne egy LTE modem máris fáj, vagy ha feldobnál egy user manager-t vagy egy dude-ot amikor kellene egy drive az adatbázisnak, hogy ne a flash-t írja napszámban.
Meg kell nézni a felhasználást és ahhoz választani!
-szerintem!-
-
Beniii06
addikt
válasz
adika4444 #8121 üzenetére
Én azzal kezdeném a gondolatmenetet(a téged érintő részre), hogy mennyire használod ki a hap ac2-t jelenleg. Ha eddig nem volt sosem 50% használat fölött a cpu/ram, akkor szerintem nem fogod tudni kihasználni az erősebb hw-t. A VPN-t kipróbálhatod a hap ac2-n jelenleg is.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8123 üzenetére
A 4011 és az AHx4 ugyanarra a procira épül. Az AHx4 sima verziója nem tud lényegesen többet mint a 4011. 13db ETH port (4011->10db), soros konzol port, uSD kártyahely, és dupla beépített táp van benne. Az AHx4 dude verzióban ezen felül 60Gb SSD, két M2 slot és két SATA csatlakozó is van. Ár/teljesítmény viszonyra a 4011 a jobb, sima AHx4-et nem biztos, hogy érdemes venni, inkább a dude verziót, de az meg sokkal drágább.
VPN szempontból mindegyik sokkal gyorsabb mint a hAPac^2. A gigabites netet meg sem érzi proci szempontból, azzal fel sem bírod melegíteni benne a procit.
-
adika4444
addikt
A VPN az jól hangzik. A torrent nem tudom mennyi a sok szál, nem vagyok hardcore a témában. VPN-ben miben nyúthat többet az ac^2-nél az AHx4? Az AHx4-nél jelentősen olcsóbb a 4011, szóval agyalok, hogy az legyen. Vagy gyűjtök még rá, és az AHx4, amit elnézve egy jó darabig nem kéne cserélni...
VPN-t majd beállítom próbára az ac^2-őn, openvpn-t. Várom a RouterOS 7-et, ott már talán nem csak TCP lesz...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8121 üzenetére
A 3011 szerintem felejtős. Ha van rá keret akkor 4011 (vagy AHx4). Amiben többet nyújthat: VPN és egyéb prociigényes szolgáltatások, torrentezés, nagyon sok szálon/sok kapcsolattal, esetleg több PC-n egyszerre, és ha 4-nél több LAN port kell. Sima otthoni netezéshez, + némi letöltögetéshez bőven elég a hAPac^2 is.
Az AHx4 drágábbik változatába lehet winyót vagy SSD-t rakni, amit meg is tud osztani a hálózaton samba-val, vagy ftp-vel (de NAS funkciókat, pl. médiaszervert, torrentet nem tud). -
adika4444
addikt
Hali!
Töprengős kérdésem van.
Adott egy MikroTik hAP ac^2, ezt vettem nem rég.
Rokonságba is kéne egy MikroTik, viszont:
Első lehetőség, hogy veszünk oda is egy ilyet. Telekom giga / giga net van, míg itthon 1000/300 DIGI.
Második, hogy odamegy az enyém, és akkor két ilyen eszköz árából és kis ráfordításból még kijönne talán egy RB3011, esetleg 4011. A Wi-Fi-t megoldom AP-val (ASus AC66U), később meg valami újabb.A kérdés, hogy megéri-e az extrát, otthoni felhasználásban, erőben tud-e többet nyújtani a 3011, vagy elég lehet a hAP ac^2 az adott sebességek elégséges kihajtásához?
Jelenleg ugye a hAP van nekem, nagyon bevált, így tehát a kérdés, hogy megéri-e az extra befektetés, vagy még egy ilyen inkább...
Köszi!
-
_poles_
újonc
Vásároltam ismerkedésképpen egy RB952Ui-5ac2nD routert. Már ott elakadtam, hogy a papíron és a google-ben is írt admin / semmi párossal nem lehet belépni, sem webfelületen, sem winboxban. (Authetication failed: invalid username or password.)
Ötlet, javaslat? -
Crowley
csendes tag
Még nem köszöntem meg a választ mert kérdéseket szerettem volna feltenni, de talán sikerült. Leírnám a gondolkodásomat.
Amit képzeltem erről:
Két Mikrotik router, ether5 portjaikon összekötve.
Router1 a 192.168.100.0/24 -es hálózatban, Router 2 a 192.168.200.0/24 hálózatban.
Én azt gondoltam, hogy Router1-en az ether5 portra felveszek egy IP címet a Router2 hálózatából és fordítva és valahogy így kötöm őket össze.Megoldás az alapján amit Te mondtál:
Ugyanez a felállás.
Mindkét hálózat ether1-en kap internetet. Bridge-ben mindkét eszközben benne van minden port kivéve az ether5.Router1-en fel van véve egy cím ether5-re 10.10.10.100/24-re (tudom, felesleges a /24)
Router2-n fel van véve egy címe ether5-re 10.10.10.200/24-reMindkét routeren a 10.10.10.0/24-es hálózathoz tartozó routing szabály létrejön dinamikusan.
Router1-en felveszem a következő routing szabályt:
dst.addr.: 192.168.200.0/24, gateway: 10.10.10.200Router2-ön felveszem a következő routing szabályt:
dst.addr.: 192.168.100.0/24, gateway: 10.10.10.100A végleges megoldás annyiban változott, hogy a 192.168.200.0/hálózat felé való routolást közvetlenül a nyomtatóra állítottam csak be, tehát:
Router1-en felveszem a következő routing szabályt:
dst.addr.: 192.168.200.111/24, gateway: 10.10.10.200Amibe belefutottam, hogy pingeltem miközben állítgattam az szabályokat és mikor beállítottam jól akkor sem lett jó a ping. mikor kihúztam a kábelt és visszadugtam utána jó lett.
Valamint még abba is, hogy a nyomtató az IP címet nem DHCP-től kapta, így nem értem el valamiért. Feltételezem, hogy valami nem úgy volt neki beállítva ahogy DHCP-től megkapta.Ha valamit rosszul csináltam annak ellenére, hogy most működik kérem jelezzétek. Az a lényeg, hogy tanuljak belőle.
Köszönöm! -
Beniii06
addikt
válasz
bambano #8106 üzenetére
Igen, ahogy a kolléga is írja lentebb, ha nem állítasz be semmit, akkor a pppoe automatikusan is 1480-ra áll be.(Nálam ez történt T-s nettel)
Ha nem lehetne szabadon állítani, az egy kicsit meredek lenne számomra a ROS-től, bár ennyire mélyen nem vagyok elmerülve a rendszerben, jó tudni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #8106 üzenetére
Nekem is 1480-ra áll be az MTU, és nem én állítottam be ennyire. De kísérlet képpen megnöveltem az ETH1 MTU-ját 12 bájttal, és újracsatlakoztam PPPOE-vel, ezután 1492-lett az MTU. Így is jól működött minden. Ezután visszaállítotam az ETH1 MTU-ját 1500 bájtra, PPPOE ujracsatlakozás, és ismét 1480 bájtos MTU-val megy a PPPOE.
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #8100 üzenetére
Szerintem rossz helyen állítottad be az MTU-t.
Nem a tűzfalnál kell, hanem az Interface List -> interface-n belül, ott neked pppoe-out1, katt kettőt rá és a general fül alatt állítsd be!
Ha máshol megvan a sebesség(sagemen+ PC-ről felépített pppoe kapcsolat esetén is), akkor biztos vagyok benne, hogy valami apró beállítási probléma lehet vagy éppen a mangle rule-od kavar be.General fülnél
Actual MTU 1480
A többi MTU,MRU,MRRU mező üres, de ha kell manuálisan állítsd be a Max MTU-t 1480-ra!A Dial Out fülön,
keepalive timeout:10
Alül
Allow: mschap2 pipa be, mschap1 pipa be, chap pipa be, pap pipa beNálam a pppoe status-a így néz ki:
[kép]
Nem nevet az Active AC Name: adsl-n, automatikusan ezt töltötte ki a központ vagy a sagem!Nekem így simán jön a ~800/950 sebesség ezekkel a beállításokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan Apple iPhone 15 Pro - Kártyafüggetlen - 128GB Fekete Titán (87% Akku)
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest