Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz
Mercutio_ #83565 üzenetére
E-M1, obiban meg a 25 1.8, mert annak a látószöge, színei-fényei-csillanásai pont olyanok, mint az én buta szemüveges fejemnek, egyszerűen egy szeletet hoz a valóságból, a másik meg a 60 makró, ami meglepően univerzális jószágnak bizonyult, azon kívül remekül lehet vele kísérletezni is.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Nekem olyan nincs, csak képzeletben
. E-m10 remélhetőleg kedvenc lesz... Egy viszonylag pici keresős fém vázat oly/fuji színekkel, szenzorstabival el tudok képzelni kedvencnek, igaz palacsinta kitobi is kéne rá, meg valami nagyon fényerős pici üveg, mint a Mitak** ... le sem merem már írni
. A laowa 7.5mm is álom, de az az ára miatt valszeg az is marad.
-
mpierre
veterán
válasz
Ha nem feltétlen digitális, akkor a gép: Praktica Nova B
Illetve a hozzá - a nagyapámtól kapott - obi: Meyer Optik Gorlitz Primoplan 1.9 58Mivel a nova B meghalta magát (redőnyzár lett nagyon beteg) és 14 évesen lövésem sem volt az obi értékéről, így becseréltem egy szputnyik versenykeróra.
Azóta egy takumar obival vigasztaltam magam, mióta megvan az em-10. Szerintem az em-10 takumarral az orrán kezd el élni igazán. Lehet, még veszek egy 135 2.5-öt.
-
MrISO
csendes tag
válasz
Mercutio_ #83227 üzenetére
Az objektív kínálatot fel se mertem hozni, mert ott nálam még inkább a Fuji felé billen a mérleg.
A vázaknál még csak-csak működik a száraz matek, de az objektíveknél már nagyon nem. Nálam pl az édeskevés, hogy egy objektív pl kellően éles, ha közben meg a képalkotása nem jön be. Persze ez a része már nagyon szubjektív, kinek mi tetszik. De az én igényem és ízlésem alapján a Fuji objektívek ár/érték aránya sokkal jobb. Megint más meg máshogy látja ugyanezt.
Szóval kár lenne ebből is hitvitát generálni, részemről befejeztem az offolást.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #83144 üzenetére
Tesztképeket nézegetve a tair 11a simán lenyomja. Ha rajzolatban nincs is egetverő különbség, de a bokehje elég gagyi. Viszont sokkal kisebb.
---
Érdemes a gx85 alá menni régebbi használt m4/3-os vázból, ha fontos a jó fHD videó? A magas ISO-n nyújtott teljesítmény annyira nem lényeg, nem művészkedésre kell, csak legyen értelme editorba betölteni az anyagot.
-
80hun
addikt
-
csurgoi
aktív tag
válasz
Mercutio_ #82615 üzenetére
Tanulságok levonva: a user balfék, a gép szép videókat készít de csak a Robin Wong kezében, és a fotók is profik csak éppen darabját fél órán keresztül kell tuningolni a PS-ben.
Amikor megvettem kb tudtam mit veszek, de arra nem számítottam hogy ennyi pénzért, minőségi obiparkkal csak ennyit lehet kihozni a gépből.(és most teljesen mindegy hogy videóról vagy fotóról beszélünk)
Persze a videó az kritikán alúli, méltatlan az Olympus nevéhez. -
j.bravo
addikt
válasz
Mercutio_ #82536 üzenetére
Urak, az e-m10 II kapható kétféle 14-42-vel is. mi a különbség közöttük? A drágábbik pancake csak kisebb, vagy élesebb/gyorsabb/stb is?
Mennyire használhatók, avagy kell őket cserélni? Nincsenek elszállt igényeim.
Feltételezve hogy csak az alap kitobi lenne mindkettőjöz (tele nélkül), és igazából pixelkukker meg különösebben felbontásfetisiszta sose voltam, akkor e-m10 II + 14-42, vagy a6000 + 16-50 a javallottabb?
Ha kell később rendszervaku, melyik rendszerrel kisebb avagy nagyobb a cumi?
Sima, buta (csak elsütő) stúdióvaku kioldó bármelyikre felmegy? -
un2112
tag
válasz
Mercutio_ #82487 üzenetére
Csak angolul kerestem rá, de köszi a tippet, átolvasom Rabimiki fotós blogját, tényleg jónak tűnik.
@Muerte68
Kösz, az megvan, de 1. Photoshop alatt fut, nem Lightroomban, és én RAW-ból akarnám elérni ugyanazt, 2. még nem jöttem rá, melyik Silver Efex filter a megfejtés. -
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #82414 üzenetére
Nem emlékszem, hogy Pana tud-e ilyet, de Oly vázaknál a tárcsával vezérelhető expo korrekción kívül is el lehet téríteni fénymérési módonként az expot. Így kb beégetheted a gép agyába, hogy mátrix mérésnél egy harmaddal, spotnál meg kettővel az általa mért fölé lőjön, külön nem kell rá figyelned. És persze a szokásos expo-korrekcióval tovább finomíthatod a dolgot.
-
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #82193 üzenetére
A7 váz + egy halom manuál (amely halmaz azóta is növekszik).
A légitársaság súlykorlátja miatt csak azt vittem el magammal egy hónapra Szingapúrba és Malajziába, hogy hátha használva és rákényszerülve kicsit jobban összecsiszolódok vele... hát... az Oly kezelésétől messze elmarad. Kezdek hozzászokni vagy legalábbis elfogadni, de nem szerettem meg. A szenzor és az eredmény viszont jó.Econ: amiket nyújt, azért nagyon jó árban van; ellenben a 685 nekem nagy, leginkább a 350-est néztem ki, a 600-ast csak azért mérlegelem, mert annyira jó áron megy, miközben a 350-hez hasonlóan szintén tud HSS-t vezérlővel, de kulcsszámban sokkal nagyobb, és 24 helyett 20-ról indul a zoom... A 685 pedig a 600 + TTL, viszont emiatt majdnem duplájára nő az ára...
NKeke: egy olyan olcsó obinál szerintem nem éri meg. Pár apró porszem a frontlencsén vajmi kevéssé számít.
Rob01: kicsi az esélye, Pana UK-nál elég gyakran van akció, itt viszont sokkal ritkábban.
Csurgoi:
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #82122 üzenetére
Én már rég nem vagyok képben ezzel, E-M10-em volt utoljára, ISO 1600 körül az is felejtős volt ilyen mókára. De igazából az azelőttiek is, ez sajnos pont az a kategória, ami nem az MFT erőssége. Lehet velük jó csillagos képet csinálni persze, csak technikailag nem ISO 1600/30" az optimális nekik (főleg nem nyáron).
-
voriae
tag
válasz
Mercutio_ #82066 üzenetére
Szubjektív: az én Oly kit-telém százszor jobban dolgozik a GX80-on, mint az EM10(I)-en. Pontosabb, gyorsabb, sokkal kevesebbet ront a Pana vázon.
A nagylátóval viszont rendre hadilábon áll, ha valami távoli homogénebb dologra kéne élességet állítani. A minap egy éles képet sem sikerült lőnöm a Lágymányosi hídról egy hajóról, nem kicsit, hanem full volt a homály :S (m.z 9-18) Pedig egyszerűbb feladat nem is lehetne, ha beállna végtelenbe, már jó lenne.
-
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #81960 üzenetére
Ha végigfutottad volna a találatokat láttad volna, hogy nem segít...
Muerte: az Olympus milceknél ez a módszer működik, nem variáltak vele.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #81829 üzenetére
Értelmesen leírtam Neki, de ha még egyszer elolvasod, megérted Te is:
"Csak akkor korrektebb az összevetés, ha beszámolsz a körülményekről is. Mert nagyon nem mindegy, hogy az egyik gépen egy feladapterezett Canon bajonettes objektív van és automatán működik a fókusz, a másikon meg natív objektív és Te indítod a fókuszálást a középső fókuszponttal."
-
|AP|
veterán
válasz
Mercutio_ #81754 üzenetére
ha kicsit alaposabban is ki akarod próbálni, akkor el lehet hozni hasonló akció keretében, mint az Oly "teddpróbára":
Panasonic Try&Buy -
mikrofon
veterán
válasz
Mercutio_ #81608 üzenetére
nem volt oly 12/2-m.
Kezdetnek volt egy 25mm-es fix obim és egy 45mm fix obim ill. mellette a palacsinta zoom kitt obim. Egyszer csak úgy döntöttem, hogy a három obit eladom és veszek egy 12-40-es PRO-t. Nah erre a döntésemre gondolok, hogy hiba volt. Sokkal értelmesebb döntés lett volna csak a palacsintát eladni, aztán megülni a fenekemen és várni, aztán gondolkodni, aztán vásárolni.....a 12-40 PRO-val nem voltam megelégedve. Félreértés ne essék, nem rossz obi sőt.... képileg is nagyon jó. Csak a kis 25 és 45 fixet jobban szerettem, csak ezt akkor még nem tudtam....
Mondom ezt úgy hogy közben a másik két PRO zoom-ot is "kipróbáltam" és mégis a fix-hez vissza akartam térni... A Pro zoom-ok miatt az e-m5 mkII-t is lecseréltem e-m1 mkI-re, mert az e-M5 mkII még markolattal sem adott olyan jó fogást a 40-150PRO-obihoz, mint az e-m1... Ezt a váz cserét visszalépésnek éltem meg a fogást leszámítva... Ezt sosem gondoltam volna, mert ilyen tapasztalatot sosem olvastam....
Na ennek a tapasztalatoknak a hatására, mondom, azt, hogy sokkal jobban jártam volna, ha inkább a 25mm-es és 45mm fix-et az e-M5 mkII-val hagytam volna meg és a 12 és 75 fix irányába mozdultam volna.....Elfelejtettem, hogy azért az MFT-t választottam a Pentax helyett, mert ez kisebb és könnyebb.....
Most ugyan ezt a sort gyűjtögetem csak Panából, 15mm, 25mm, 42,5mm, aztán hátha jön majd valami fölé.
-
mpierre
veterán
válasz
Mercutio_ #81589 üzenetére
Néztem azokat is, de jelenleg minimum K3 II-ben egyeznék csak ki. Az pedig nem az a pénz lett volna, mint egy használt e-m10 + kitobi.
Sajnos egyszerűen nem találtam elfogadható alternatívát régebbi Pentax digitális gépek között...
(Jó pár éve darálom már a kérdést, de sajnos eljött a "nem halaszthatom tovább" pillanat, mert az mz-5 egy csavarja eltört és nem tudom pótolni. Mindent végignéztem, amit tudtam megfogdostam.) Ez most egy öszvér megoldás, kvázi ráfoghatok mindent az érzékelő méretére, meg a nem helyes obiválasztásra és nem vágom el magam elől teljesen a digitális fotózást.
Cél majd egy Pentax K3 II, vagy az utóda, de nagy álom a K1.
Szerk.: Az hogy mindent én állítok a képhez, az jobban fekszik. Nem vagyok egy kapkodós ember.
-
SpeedyG
tag
válasz
Mercutio_ #81260 üzenetére
Így igaz, a tanács részét el is felejtettem megköszönni. THX!
Lehet, hogy láma kérdés, de amint látszik, kezdő vagyok mégEzekkel az obikkal a GX80 vs. LX100 meccs egyértelműen a 80-é (fotó és film 50-50% súllyal), vagy kvázi "amatőr" esetén nem olyan nagy a különbség? Van esetleg tapasztalata valakinek a két készüléket illetően?
-
bendefeco
tag
válasz
Mercutio_ #81262 üzenetére
Apsc-n ezt nem tapasztaltam most vettem egy GX80-at, egyébként mi az a diffrakcio pontosan?
Egyébként ettől függetlenül nem hiszem, hogy ISO100-on full zajos képnek kellene kijönnie. Vagy én néztem el valami beállítást vagy ennyire gyenge lenne a szenzor. Van egy A6000 is ugyanolyan körülmények és beállítások mellet a két kép össze sem hasonlítható. Elképzelhető hogy rossz a GX80-ban "valami"? -
istvan170
aktív tag
válasz
Mercutio_ #81088 üzenetére
Igen, megy a videó is természetesen. Mondjuk, ahhoz szívesebben veszem kezembe a GoPro-t, valahogy azon sokkal egyszerűbb az egész. Ott aztán a látószöggel sincs baj, hogy valami ne férne bele (nyilván torzítás dögivel van). Állítgatni se nagyon kell semmit. A végeredmény is egész tűrhető. Igazából a legjobb videókat azzal csinálom, pedig teljesen másra vettem
De időnként próbálkozok az e-pl7-el is videózni. Igazából a 20-al az is elég jó, de autofocus ugye nem jöhet szóba, a manuál meg azért elég macerás, elég hamar kikerül a síkból a gyermek. Aztán vagy sikerül utána állítani, vagy nem. Viszont a stabi nagyon durván segít a videózásban, néha szinte egészen professzionális snittek lesznek. -
istvan170
aktív tag
válasz
Mercutio_ #81078 üzenetére
Megnéztem persze, hogy mekkora. Inkább a súly, ami zavaró. Főleg a 20-as meg a 45-ös után. 25/1.7 nem jött szóba, mert igazából hozzám az ekv. 40 közelebb áll. A Leica a fényerő és képminőség miatt került képbe.
Nagyon jó kis obi, benne van a plusz, amit mondanak róla. Még kicsit használom, aztán majd eldöntöm mi legyen.
Ma jó idő volt, inkább kint múlattam az időt a 9-18-cal meg a 20-szal. Rendben van a 9-18 nagyon - jók a színek, éles - de nagyon hiányzik a mosoda. A nyitómechanizmusa is zavarba ejtő. Nem olyan mint a 20, hogy csak lekapom a fedelet és lövök. A képeket visszanézve is vesztésre áll a 9-18. Persze tudom, hogy kicst alma-körte a dolog, de a fix kompaktsága és a képek milyensége nagyon azt mutatják, hogy a 20 maradni fog. Melette pedig nem használnám a zoomot.
Viszont, ha megmarad a 20, akkor a 25/1.4 hasznossága igen kérdéses.
Pedig valami kell a gyermeket fotózni, ami kevesebbet hezitál, mint a 20. -
törölt tag
válasz
Mercutio_ #81017 üzenetére
Hogy ki találja meg magától a teszteket, azt nem tippelgetem, de nem is ez a lényeg. Nincs azzal semmi komoly gond, ha egy fényerős obi nyitott rekesszel nem nyújt éles képet a teljes képmezőn. Van, ami tudja ezt, de az erős többség nem képes rá. Ami igen, az jellemzően súlyos és drága.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #81012 üzenetére
A saját szememnek hiszek: látom a velük készült képeket.
Mellesleg a személyes tapasztalat hiánya innen senkit nem gátolt meg abban, hogy más rendszerek obijairól sokszor igencsak sarkos véleményt mondjon. Gondolj csak a Sony 16-50 palacsintájára és annak kollektív köpködésére.
Megjegyzem az egész vita nem túl érdekes, szerintem a nyitott rekeszes képszéli, vagy sarokban mutatott élességnél sokkal fontosabb a bokeh minősége, vagy a fókusz gyorsasága.
-
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #80912 üzenetére
Warning, the following stunts were performed by trained professionals or under the supervision of professionals on a closed course. Do not attempt this at home.
De tényleg. Reptér e célból lezárt részén, engedéllyel. Ott szabad
Én meg csak fotóztam.
Grga: ha viszont világosabbra húztam, akkor a vörös csatorna égett ki, ami szerintem sokkal rosszabbul nézett ki. Amúgy a világítótornyosat nem érzem annyira alexpósnak. Tényleg ilyen kicsit sötét volt (ld. -1/3 FÉ-kel 1/80 a Nap irányába), a Nap már lement, és az ég csupa felhő volt.
Dolphin: a múlt év derekáig feldolgozott képeken döntően használt presetemben 10 szaturáció volt, az év végefelé és idén befejezett képeken 0
Na jó, a Velvia filmszimuláció valószínűleg elég sokat ad hozzá, még így felére lehúzva is. De azért remélem egy Rizsavi-festménytől megkülönböztethetőek maradtak
Alexpósság: mint fentebb írtam, ahol a napkelte / naplemente volt a fő tárgy, ott úgy lőttem be, hogy az égbolt ne égjen lehetőleg nagyon ki, és amennyire csak lehet, megmaradjanak a részletek és színek. Ld. májusban volt egy nagyon szép napkelte, ahol volt pár kép a Gellért-téren és a Sziklakápolnánál a Szabadság-hídról, aztán pár percre rá felértem a Gellért-hegyen a kereszthez, és lekaptam a napkeltét néző fiatalokat. Utóbbinál egy jó adag részletet, színt, kiégést beáldoztam, hogy jobban lehessen az embereket látni, és ott bármit is próbáltam (ld. a Nap körül a vöröses kiégés), nem tudtam már az égbolt szépségét visszahozni.
Már régóta sokan mondják, hogy alexpósak a képeim. Nekem viszont így adják. Mondhatni ez már személyes védjegyem része -
silmatauki
őstag
válasz
Mercutio_ #80819 üzenetére
"Ehhh, elfelejtettem hogy nálad csak apple játszik."
Sajnos – Xcode & munka… persze én lennék az első, aki Hackintoshra vált, ha lenne egyetlen olyan normális felsőkategóriás PC noti, ami maximum a Wi-Fi-ben meg kártyaolvasóban nem lenne támogatva Hackintosh alatt, minden másban igen. (Oda meg tudnék külső dongle-t használni.)
Átnyálaztam keményen a deszktop (azaz nem noti) Hackintosh-okat is, de a végén úgy döntöttem, hogy jobban járok egy eGPU-val, mint egy deszktopra váltással, annak minden nyűgével (hordozhatóság mnkahely és otthon között stb.). Végül is, a jelenlegi early 2013-as 2.4GHz i7-es rMBP-mben messze a GPU a leggyengébb láncszem, miközben pl. a CPU alig 60%-kkal lassabb, mint amit egy 4.5GHz-es deszktop 7700K-val kapnék. Az XCOM 2 ezen a 650M-en még 720p-n is csak tessék-lássék játszható, hát még 1080p-n...
-
Tikakukac
titán
válasz
Mercutio_ #80816 üzenetére
Megcsináltam a tesztet 2-3 hónapja, asztali 960-ast befogja a mobil 970. E-GPU-val tesztelve, AlienWare notin.
Most még kevesebb lett elvben, szóval teljesen reális, hogy max 10-15% legyen a diffi.
silmatauki: Nagyon durván lehet feszelni a jobb chipeket, ezek mennek notiba. Így is gond a hő, nyilván, de 1060-ig hatalmas parára nem számítok.
-
silmatauki
őstag
válasz
Mercutio_ #80816 üzenetére
Ez valszeg a gyártó szuperoptimista becslése. Amíg a hűtést és a tápellátást nem lehet normálisan megoldani egy nem gamer notiban (amilyen kivétel nélkül minden MBP/MB/MBA), addig nem lesz olyan GPU-bivalyteljesítmény, mint egy deszktop GPU-val. Még a legújabb Pascal (10x0) GTX-ek is 150W körüli TDP-jűek. Ebben azért lényegesen jobbak, mint a 900-sorozatúak; de azért mobilra ez még mindig alkalmatlan (kivéve a dögnehéz stb. gamer notikat). Ha meg leveszik a harmadára a TDP-t, akkor még a fullos Full HD gaming is veszélybe kerül, hát még az afölötti...
Edit: közben megleltem a hivatalos doksit.
A GTX 1080 (mobile)-ra 150W TDP-t írnak, a 1070-re 115-öt és a 1060-ra 75-öt. Ezek egyikét (még a 1060-as mobilt sem) se lehet berakni semmilyen Apple notiba – hiszen jelenleg a 15”-ös csúcsmodell teljes telj. felvétele teljes terhelésen 80-90W, és abban benne van mind a CPU, mind a dGPU, mint a két legnagyobb fogyasztó… oda még egy 75-ös 1060-at se lehet berakni.
-
n.andras74
aktív tag
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #80741 üzenetére
Három előnyt tudok felsorolni a GM1 mellett: a méret, az e-shutter, és az ennek köszönhető 1/16000.
Fogdostam, aztán volt is, a véleményem nem írom le róla, mert megsértődtök.Ha nagyonpici vázra vágynék, még mindig PM2-t vadásznék.
A stabiról meg csak annyit, hogy közel sincs az öttengelyeshez, de még mindig sokkal jobb, mint a semmilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bittorrent topik
- Milyen széket vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Linux kezdőknek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bestbuy játékok
- Milyen TV-t vegyek?
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged