Új hozzászólás Aktív témák
-
-
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89 #98640 üzenetére
A Pana jpeg nekem sem tetszik, de mivel csak RAW-al dolgozom, így ez számomra közömbös. Darktable-nél leginkább a "természetes" vagy "Konica-Minolta szerű" alapgörbét használom, meg hozzá pár kisebb változtatást, amit minimális mértékben kell egy adott fotóhoz igazítanom. Ha Olympussal fotózok, ugyanezt a profilt használom ott is.
-
gorgo
őstag
válasz
jaanoo89 #98628 üzenetére
Én vagy 4 éve vittem egy 100-300-at szalagkábel törés miatt szervizbe. Mondjuk lehet másik szerviz volt? Én a Kalotaszeg utcába vittem. Normálisak voltak, semmi panasz. GTK-10-20 ezer volt, hát van ilyen.
Most egy Fuji obim ment tönkre, 60k-ért vettem 55k lenne a javítása. Persze fél éve nem láttam használt piacon, és hála a jó magyar forint árfolyamnak, csak sokkal drágábban van külföldről. Ilyen ez a bicikli... -
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89 #98628 üzenetére
"Workspace tudja a mindenkori legújabb Olympus váz tudását egy az egyben. Tehát pontosan ugyanazt kapod már Raw megnyitáskor amit látsz a fényképezőn, azaz mintha jpg-vel dolgoznál."
Rendszer inkompatibilitás miatt, sajnos nem volt még lehetőségem kipróbálni a Workspace-t. Ha egy másik szoftvernél működik az adott objektív "lencsekorrekciója", és elmentek egy Olympus jpeg-hez közelítő profilt is, az önmagában nem elég? Miben nyújt többet a Workspace?
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #98603 üzenetére
Pana dolgot már nem is vagyok hajlandó venni, csak ha abszolút nincs rá Oly alternatíva.
Nálam a kaput végleg az tette be, amikor felhívtam a szervizt, hogy a G85 szenzortisztítása mennyibe fájna. A szervizes csóka zsigerből rávágta, hogy vigyem be, mert meg kell néznie, hogy mennyire kell szétszedni, de 10 és 40k között várható. Mikor kicsit határozottabban rákérdeztem, hogy csak egy szenzortisztításról lenne szó, és csak simán simogassa meg a szenzort egy nedves fültisztítóval, és nem biztos ám, hogy ehhez feltétlenül szét kell szedni a gépet, akkor közölte, hogy ja, az ingyen van.No comment..
A beázós sztorim meg már szerintem elég jól ismert itt, azt már nem is fejtem ki. -
válasz
jaanoo89 #98605 üzenetére
Egy ideje én is leszoktam a magyar boltokból. Lehet hogy másnak nem nagy összeg, de ha 400e Ft-ért rendelek valamit, és egy telefont nem képesek ígéretükkel ellentétben megereszteni, hogy megjött a cucc, mehetek érte. Innentől fogva megrendelem a német amazonról, sokszor gyorsabban és olcsóbban kijön a cucc, mint itthonról. Másik példám mikor 5 doboz nyomtatópapírt 10e Ft szállítási díjért akarnak kiszállítani (belföldről belföldre természetesen). Pár ilyen tapasztalat után szépen leszokik az ember a hazai “kereskedőkről”, tőlem mondhatják innentől hogy tönkreteszik őket a gaz multik, hát kérem el kell gondolkozni azon hogy miért. És az a baj hogy mindenki tele van hasonló sztorikkal itthon.
Újabban egyre többet videózok és a Pana váz nem egy rakéta ha videó AF-ről van szó. Annyira hogy inkább manuális fókusszal csinálom. Használja valaki a 20/1.7-est Olympus vázon? Esetleg videóra? Milyen, mennyire oké az AF?
-
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89 #98610 üzenetére
Szín kérdésben nem tudok nyilatkozni. Gépváltáskor nagyon foglalkoztatott a dolog, de nem kaptam egyértelmű megerősítést. Vannak olyan tesztek, ahol a Pana megítélése jobb. Pl.:
https://youtu.be/FRQpueEvb-U
https://www.youtube.com/watch?v=3BY7VIoEzxs
De ezt lehetne vice versa folytatni.A Sonyhoz képest, követőfókuszban szerintem az Oly sem remekel , bár őszintén szólva, amúgy is inkább MF-t használok, úgyhogy annyira nem érint a dolog...mint ahogy a gyári szoftverkérdés sem, már csak a linux (Deepin OS) használat miatt se. Képfeldogozásnál a Darktable-el nincs hiányérzetem, mint ahogy a Shotcut videószerkesztőnél sem.
-
peppe79
senior tag
válasz
Nem ismerem sem a Pana, sem az Olympus szervizhátterét. Olyval 3 alkalommal lett volna dolgom (két váz, és egy objektív javítása), de olyan irreális árajánlatot kaptam tőlük, hogy egyszer sem vettem azt igénybe. Emiatt váltottam inkább Panára...már mint nem az ügyintézés miatt, hanem mert picit megrendült a bizalmam az Olympusban, mint brand.
Leszámítva a vezérlőtárcsa időnként előbukkanó kontakthibáját, a Panával egyelőre (kopp-kopp...) semmi bajom. Más kérdés, hogy a menürendszere számomra továbbra is nehezen megszokható. -
Throme
veterán
válasz
Mintaboltnál már gariztattam. Mondjuk ott elég egyértelmű volt a szitu,, nem kapcsolt be a váz. Szép lassan tönkrement a táp része.
Minden tökölés nélkül lepörgették a javítást, azóta is jó a váz...
Ebben a fórumban leírtak miatt ódzkodom kicsit a pana cuccoktól, de van egy 45-150 obim is ami nagyon jó - nekem - csak remélni tudom, hogy nem kell gariztatni... -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #98603 üzenetére
.. azta k...v@
... és még vissza is rakja újként... bár valszeg azt más is megcsinálja....
Még szerencsém, hogy volt ez az oly 12-45 akció. Lehet beugrottam volna egy új 12-60-ba.
Ugyanarra a bajonettre ugyanolyan jónak vagy rossznak kéne lennie az obinak.
Ezért (is) lehet az akció. Szabadulnak a sz@rtól...Én a 220v-nál szívtam be egy obival korábban, szintén decenter... azóta online rendelem az obikat. Nem vitázom senkivel....
-
Hi!King
őstag
válasz
jaanoo89 #98485 üzenetére
A 12-60 alig nagyobb, ezért nem látom, mint turistazoomnak értelmét. Persze, előnyösebb, hogy 45 mm-en f/4, csak mivel turistazoomról volt szó, azt gondolom ebben a kategóriában fontosabb a nagyobb átfogás, mint hogy egy bizonyos tartományban közepesnek számító fényerőssége legyen a gyenge helyett.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #98276 üzenetére
Remélem nem várnak addig.
Alapvetően két lehetőségük van, vagy az új szenzorokkal kiadnak teljesen új vázakat (amivel vagy megvárják a mostani generáció normál életciklusát, vagy rekord rövid idő alatt lecserélik őket), vagy kiadják a jelenlegi -elé fiatal- generáció frissített változatait, amik csak a szenzorban és az esetlegesen hozzájuk kapcsolódó fícsőrökben különböznek.
Mivel szerintem most elég fontos lenne a rendszer revitalizálása, én az utóbbit látom -legalább részben- megoldásnak, hogy a kedélyek kicsit megnyugodjanak, és kissé pozitívabb irányba vigyék a rendszer használóinak jövőképét. -
CharlieFirpo
tag
válasz
jaanoo89 #97678 üzenetére
Nikon Z5 érdekes darab. Belépő FF gép agresszív árazással piacszerzési céllal, így tudja felülről közelíteni az Oly középkategóriás gépének teljes árát. Nekem amúgy nem lefutott meccs a kettő. Sőt, pont arra példa, amiről nemrég írtam. Jól hangzó paraméterekkel kijött egy általános gép beetetési céllal. Ergya sorozatlövő képességgel, valóságban jóval gyengébb IBIS-szel, egyelőre nagyon szegényes natív obiválasztékkal és a jó öreg adapterezhetőséggel, ami szvsz csak a Nikon DSLR tulajoknak előny. Bizonyos célokra sokkal jobb lehet, már csak a szenzor miatt. De azért nem fenékig tejfel az a cucc.
Én ahhoz a táborhoz tartozom, aki nem szeretne két rendszert fenntartani. Biztos jó móka kimazsolázgatni a két rendszer előnyeit, de erősebbnek érzem a hátrányokat. Belátható időn belül nem lesz a Nikon Z nekem megfelelő rendszer. -
CharlieFirpo
tag
válasz
jaanoo89 #97574 üzenetére
Nekem más erről a véleményem. Előny lehet, ha valaki csak egy rendszert használ és ott mindent megkap. Nem kell bajlódni, hogy mit hol keressen, hova nyúljon, hogy gondolkodjon egy másik rendszerben. Egyébként meg nem kell gyűjteni az F1.2 obikat. Megveszed azt, amire szükséged van. Minél nagyobb a választék, annál jobban megtalálod azt, amire tényleg szükséged van.
Fentiek tükrében annak tényleg nincs értelme, ha valaki kizárólag a (jelenleg) három F1.2-es obit veszi meg és más semmit. mondjuk, kétlem, hogy van ilyen.#97572 Hi!King Ez pontosan így van, de az eredeti állítás nem a zajra lett kihegyezve. Csak annyit állított, hogy a fényerő marad annyi, amennyi, nem kell szorozgatni.
Úgy általában, nem tudom, hogy ez az ekvivalencia-kérdés mikor jut már nyugvópontra, miért lángol fel újra és újra a vita ekörül. Fényszegény környezetben képelés, extrém kis mélységélesség gyakori használatakor és a képeken megjelenő zaj kiemelt "gyűlölete" esetén tessék más rendszert keresni. ehelyett meg mindig megy az egymás szándékos vagy véletlen félreértése, aztán alázása, pff. Uncsi. -
CharlieFirpo
tag
válasz
jaanoo89 #97476 üzenetére
Én is mindig idelyukadok ki, mármint, hogy a gyenge láncszem én vagyok. Nekem nem a dinamika kevés, hanem az AF sebesség, ha nem statikus témát szeretnék fotózni. Persze, a saját technikámon is lehetne fejleszteni, csak a napi nyűgök mellett nem esik jól, ha még a fotózásban is küzdenem kell
. Néhány dologban igenis szolgáljon ki a technika.
#97477 MrChris: ja, a szerzési és birtoklási vágy örök gyengeség. Meg az is, hogy úgy teszünk, mintha minden minden alkalommal díjnyertes fotóért indulnánk "harcba" vagy valami különlegesen igényes képzeletbelei (vagy valós) megrendelőt kellene kiszolgálnunk. Pedig csak a bennünk lakó kisördög macerál. Nagyobb, modernebb szenzor nélkül semmit sem érnek a fotóid, top-AF nélkül azt a képet sose fogod elkészíteni, ilyeneket sugdos a fülünkbe. Na jó, csak a magam nevében beszélek.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #97476 üzenetére
Engem se a dinamika se a zaj se a váz se az obik se a szenzor... nem gátolnak.
A napi mókuskerék és a 7végre maradtak összelapátolása annál inkább.
Egy FF rendszeren is előbb utóbb a határon is fotóznék és lesz majd újabb FF szenzor vázzal és akkor hirtelen a meglévő már muszájos, gyenge... Gondolom a következő generációban cserélik a 24-eseket 8k képes 36valahanyakra és újra megy a nyáladzás, mennyivel jobb is azzal... -
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #97474 üzenetére
Hely lehet, hogy van, de az obi a kérdés, akkora képkört is kell rá rajzolni, ráadásul ha a sarok és szél decenteres akkor ez tovább fokozhatja, ha pont oda megy a szenzor. m4/3-on is van hely, de pár obimat feladapterezve aps-c-re már eleve különböző mértékben vínyetálnak, ennek ellenére a Laova7.5 a kör pereméig tartja az élességet, az egy szinte tökéletes élességű obi.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #97460 üzenetére
Bosszantó dolog a decenter, de ha megnézel egy pixel peep obi tesztet szinte mindegyik objektív decenteres egy picit. Még a pro obik is. Igaz csak nyitva és az extrém sarkokban ahol amúgy is ken mindegyik. Az MFT obik általában jobbak ebből a szempontból. Nem kennek annyira a sarkokban, mint mondjuk egy átlagos FF obi, viszont a decenter zavaróbb lehet emiatt. Én csak ezért nem váltanék rendszert. Nem tudom melyik rendszer nem szenved ettől. Fujit jónak mondják obi szempontból, de ott is lehetsz pechvogel. Olvastam már arrafelé is ezt-azt. Ha ennyire kényes vagy a rajzra FF felé nagyon nagy pénzekért adják a kifogástalan rajzú obikat.
Nekem pl. a Canon 10-18 STM nagy kedvencem a tesztekből. Csak hát nincs alá értelmes váz és cudar setét. -
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #97457 üzenetére
Nem a 25 1,7? Az egy érdekes jószág. Amiket írnak róla, soha nem venném meg. Azért veszek fix obit, hogy jó legyen. Nekem 25 1,4 van. Nagyon jó objektív. Pont ma fotóztam vele kerámiákat. Nehéz leválogatni a képeket, mert nem nagyon készül vele rossz, de megszokásból elkattintok egy csomót.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #97443 üzenetére
Szerintem nem okozhat ilyet. A decenter egy teljesen konstans dolog. Ha a stabilizátor lenne hibás, akkor másik vázon másként, máshol lenne vagy nem lenne decenteres. Gondolom kipróbáltad más vázon is. Nekem fix objektívem még soha nem volt decenteres. A 12-32 obim az decenteres. Ott kivétel nélkül mindegyik darab többé-kevésbé decenteres. 14, 20, 25, 45, 60, 14-42, 12-32, 45-200 van-volt. Meg egy csomó más csak próbára. Szóval nem állítanám, hogy a decenteresség egy súlyos probléma MFT-n. Mondjuk én nem keresem. Elképzelhető, hogy a sarkokban nem egyformán ken egy obi. Engem eddig csak a 12-32 zavart. Az durva, de mivel kizárólag videózom vele a crop, felbontás, mozgás miatt nem észlelem.
-
PuMbA
titán
válasz
jaanoo89 #97434 üzenetére
Tudom, nem is neked írtam
Ha ez igaz lenne, hogy szétmennek 2-3 éven belül, akkor senki se fotózott volna Canon-nal és nem lett volna a legelterjedtebb DSLR márka.
Egyébként van széthullós Canon objektív, de az tudomásom szerint csak a 300mm f/2.8 régi verzió, ami körülbelül 21 éves konstrukció.
-
PuMbA
titán
válasz
jaanoo89 #97432 üzenetére
"L-es Canonok pedig javíthatatlanra hullanak szét pár év alatt."
Ez az évtized vicce. Ja, ezért van tökéletes állapotban nálam egy 2013-as 70-200 f/4L IS USM és egy hasonló idős 17-55 f/2.8 IS USM, egy 10-22 f/3.5-4.5 USM és egy 85mm f/1.8 USM. Én csak használt Canon cuccokat veszek (2db használt 2015-ös vázam is van) és egyik sem hullott szét.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #97430 üzenetére
Viszonylag egyszerűen rövidre zárható ez a decenter sztori. Boltban kell vásárolni. Elviszed a géped, felteszed rá az obit és kipróbálod. 17 másodperc. Egyébként a decenter később, a használat során is megjelenhet. Amúgy nem egy nagy történet orvosolni. Én látószögre, rekeszre legyártottam élesség maszkokat és pillanat alatt ráhúzom Lr-ban a képekre. Kutya ne fogja észrevenni fészbúkon és társain, de még nyomtatásban sem. Igazából csillagfotóknál gáz. L-es Canonok pedig javíthatatlanra hullanak szét pár év alatt. Van olyan fényképész ismerősöm aki emiatt már csak szétszedhető-összerakható fém-üveg manuális obikkal tolja az ipart. Ezekből a Pro rajz szintén nem olcsó.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #97387 üzenetére
Igazad van, nem is azt mondtam, hogy jelenleg nincs túlárazva a rendszer, csak azt, hogy a jelenlegi árak mellett 250k egy álom egy ilyen zoomárt.
"A 8mm pro fix 250-ért is csupán álom" - attól tartok igen, Igazából a Laowa 7,5-höz áraztam, és nem mondtam, hogy racionálisan is sikerült.
A Sony lassan elnyom magakörül mindenkit, de a vázaik még mindig nem az igaziak, ugyanakkor a PRO Oly-val szemben racionális alternatíva, ha valaki nem munkára szánja. A munkára, de megbarátkozik az egy kártyafoglalattal (ahogyan azt sokan teszik), akkor oda is. Üvegek adottak rá.vond #97388: ok, legyen, nézzük ahhoz (bár szerintem nem egy kategória a kettő). A Pana 7-14 350k, ehhez képest a 400k nincs is olyan messze, pláne egy új, szigetelt "változatért". Viszont így is messze van ez már a 700dodotól. Félre ne érts, szerintem a 7-14 borzasztóan túl van árazva (ahogy az összes uwa a rendszerben), de sajnos ez is tovább erősíti, hogy az új "változat" sem várható túlzottan olcsón.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #97379 üzenetére
Ebben a cikkben azért több érdekes dolog is van.
- We will focus on macro and wildlife
- They confirms there will be many products this year
- they confirm there is a camera with “WOW” potential coming in 12 months.
- The minimum commitment is to release at least 1 new camera and 2 new lenses per year
- we will design our own sensors and than Sony builds them for us
- for now we will continue all camera lines (Tough-PEN-OMD)
- 8-25mm f/4.0 lens is coming soon
- We are developing new telephoto lenses (but none with Fresnel tech)"We will focus on macro and wildlife" - hihetetlen felismerés.. Mondjuk jobb későn, mint soha, amúgy szerintem is ez a rendszerben rejlő egyik legnagyobb lehetőség. Kíváncsian várom a makró optikákat hozzá (8mm, 100 és 150mm).
"we will design our own sensors" - háát, ezt most nem tudom, hogy mennyire jó nekünk. Egyrészt ez masszívan jövőidőnek tűnik, másrészt nem tudom, hogy ez mennyire lesz versenyképes a Sony saját szenzoraival szemben.
"8-25mm f/4.0" - ez már nagyon kell, valami fix nagylátóval egyetemben (pl. 7-9mm)
"new telephoto lenses" - itt mondjuk már nem állunk olyan rosszul, én jelenleg max két lencsét tudok ide elképzelni, ha nem a giga nagy gyujtótávban gondolkodunk (40-150/F4, 200/F4)
"none with Fresnel tech" - ez mondjuk elég merész kijelentés. Egy méretre optimalizált rendszer esetében, pont a kis méretet lehetővé tevő technológiát mellőzni (lásd Nikon 300mm vs Oly 300), háát, nem tudom..
Mondjuk nem baj, hogy végre jött egy kicsit több konkrétum, már csak a termékek hiányoznak hozzá, pl. a "camera with WOW potential".
vond #97381: ha tippelnem kellene, akkor olyasmi árra gondolnék, mint a 12-100/F4, cca 450k. Mindkettő PRO, és mindkettő "speciális" lencse.
A 700EUR teljesen irreális elvárás mikor a kis 12-45 kerül annyiba.
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #97371 üzenetére
"meg kellene egyezniük valami kínai mobilgyártóval"
"A Zuiko is elég jól csengő név lehetne egy telefon hátulján."
Amíg meg nem jelenik az olcsó kínai verzió, és nem csak a cég, de a brand is a kukában végzi.
Nem tudsz eladni semmit, mert csak legyintenek, hogy ja zuiko, az a kínai szar.... -
Lassú Víz
addikt
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #97304 üzenetére
Tudod mi a vicces? Az általad említett Sony lencse G létére cca 360k, a Pana Leica 12mm 1,4 480k-tól indul.. [link]
Az Oly mindig is jobban tudta, hogy mi kell a felhasználóknak, mit azok maguk, emiatt olyan a termékpaletta és árazás, amilyen..
" tegyék próbbá, kifizetem" - könyörgöm, hova tegyék még próbbá az árát?!!!!! Em5mk3 450k, Sony A7mk2 360, Nikon Z5 430.. Azért itt van baj szerintem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #97194 üzenetére
Én meg inkább bizakodó. Viszont 20-ról 40MP-re ugrani és ha tartani akarják a sebességet csak számok szintjén kétszer akkora memória, kétszer akkora adatsebességű hardvereket igényel, különben feleződik az egész működés. A közönségnek pedig minimum mindig egy picivel többet kell nyújtani. Szerintem nehéz dolguk van ezzel a sok pixellel.
philoxenia:
Throme: Gondolom csak azzal tudnak főzni amit lehet kapni, ha csak a 40+ van akkor nincs mit tenni.
-
totálkezdő
tag
-
válasz
jaanoo89 #97194 üzenetére
Az egyik cikk szerint az ilyen átvétel mögött néha az áll, hogy Japánban elég magas végkielégítéseket meg ilyesmit kell fizetni, illetve nem igazán jó image-et generál elküldeni az embereket, így célszerűnek látszik átadni külső cégeknek ezeket az embereket. A cikkek szerint a JIP nem fejlesztő cég. A mérnökök átvételével én nem látok bele túl sokmindent a dolgokba.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #96428 üzenetére
Az a baj a 8mm-el, hogy halszem, akkor már inkább választanám helyette a Laowát, ami nem az, és így sokkal univerzálisabban használható. Az 1.8 és F2 között pedig nincs lényegi különbség, már ha a fénygyűjtő képességük is hasonlóan aránylik egymáshoz.
Jah, ha már itt tartunk, akkor nekem is ki kellene már valamikor próbálnom a 8-18-at asztróra. -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #96400 üzenetére
Pont ezért kérdezem, mert árban elég érezhető a különbség, és árakról is beszélgettünk.
Értem a szempontokat, a szerviz nekem is fontos, pláne, hogy nem olyan régen járt az EM10 vázam Protugáliában...
Csak az a fránya ár!
Nekem is az EM5 lenne továbblépés, vártam is jelentős akciót a JIP kapcsán, egyelőre kanyarban nincs, nem mintha túl sokban korlátozna az EM10. Csupán a pdaf és a 20MP, ami jó lenne...
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #96389 üzenetére
Nem kellene mást tenniük, mint a 20mpx-s PDAF-es szenzort és egy tisztességes keresőt beletenni a kisebb vázakba és tolni mellé frankó marketinget.
ZolikaDB: A 12-32 összecsukva pici, átlagnál élesebb a rajza az m4/3-on nagyon nagy előny, hogy 12mm-ről indul szemben az átlag kitobik 14mm-ével. Az, hogy a vége "csak" 32 nem 42 marginális.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #96382 üzenetére
Szenzorban nem lehet ugrálni, abból kb egyféle van amit a sony gyárt talán több változatban ki tudja milyen feltételekkel és áron... Lenullázni a kínálatot és újra elkezdeni egyesével kialakítani, azzal megpecsételnék a sorsukat. Innen nem tudjuk megítélni a globális piacát, pl japánban sokszor vezették a milc eladásokat, míg másutt 3., 4. helyen voltak, de igazán részletes adatok is alig vannak.
-
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89 #96382 üzenetére
Én a helyükben lekotornám a komplett (váz) termékpalettát a boltok polcairól. Szép akciókkal fusson ki mindegyik és újra lehet gondolni.
Ez a legnagyobb baromság, amit tehetnének. Egy már kifejlesztett termék, amire be van állítva a gyártósor, megvannak a beszállítók, az be van járatva, nem kér kenyeret, gyakorlatilag ingyen hozza a pénzt (és nem mellesleg minden eladott példány csökkenti az egyésgre jutó R&D költséget).
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #96341 üzenetére
"Ha az elején tisztázták volna, hogy srácok, ez a rendszer az utcára és a túrázásra, nyaralásra született" - ez lényegében megtörtént. A rendszert népszerűsítő anyagok szinte mindegyike kiemelte a hordozhatóságot: itt pl. mindjárt az első pont.
"Az objektív választékot pedig erre lehetett volna kihegyezni, kezdetektől fogva.. Ez csak részben történt meg és közben elkalandoztak ilyen-olyan irányokba" - ebben mondjuk van valami. Ha nem is minden típusnak kellene szigeteltnek lennie, de az olcsóbb darabok között is biztosítani kellett volna erre a lehetőséget. Ugyanakkor ha már objektív, én hiányolom az 1.4-es fix sort. Az fényerőben dof-ban jobb lenne, mint az 1.8-as darabok, miközben még a méretük is kordában tartható, lásd. Pana 25mm 1.4.
"Ehelyett zsinórban jöttek a pro fixek/zoomok, mintha mindegyikre hatalmas igény lenne. Csomó pénz ez, amit talán hasznosabban is el lehetett volna költeni." - ezzel is egyetértek, anno én is mondtam, de jól le lettem hurrogva, mivel állítólag a PRO obikon lehet sokat keresni. Látjuk, hogy mennyire..
" nagy fegyver a macro lehetett volna, ez a szenzor méret tökéletes macrozni, erre abból még nem jött pro objektív" - ezt is többször szóvá tettem, mint szükséges fejlesztési irányt (a zoom és fix uwa lencsékkel és a kis vakukkal egyetemben). Különösen az bosszantott, amikor mindkét gyártó kidobta egymás után a semmire nem jó 30mm-es makrókat, de egy 90-105 közöttit, vagy ne adj' Isten egy 150-est valahogy elfelejtettek. Amúgy most van az Oly útitervben egy 100mm-es Pro makró (kíváncsi leszek rá, hogy kijön-e, és ha igen akkor mikor, milyen áron/méretben). Mire kihal a rendszer, addigra szépen rájönnek a dolgokra.
De hogy mondjuk egy példát az inkonzisztens termékfejlesztésre, van időjárásálló makróvakujuk, ami a többi gyártónak nincs, ha jól tudom. -
Hi!King
őstag
válasz
Az Olymposnak kellett volna csinálnia egy MFT-el átjárható vagy nem átjárható FF rendszert is (vitatható melyik célszerűbb), és oda céloznia a pro objektívjait. Ezen a piacon az marad életben, amelyik a felső és az alsó kategóriában is jelen van, mivel az előbbivel lehet a fejlesztéseket finanszírozni, utóbbiba meg lecsorgatni a már lefutott fejlesztéseket, és jó sokat eladni belőle viszonylag olcsón. Viszont felső kategóriának kicsi ez a szenzorméret. A Canon sem csinált EF-S-re profiknak szánt obikat, és nem fog EF-M-re sem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Szerintem az emlékek kezdik meghazudtolni magukat és teljesen egyoldalúvá csúnyítani a valóságot, az elejétől fogva az igényes amatőröket célozták be, lásd pl. Kevin Spacey reklámját. Első gépek P1, PL1, P2, PL2, P3. Évekig csak a Pen széria volt. Szerintem van/volt kínálat a hobbistáknak is és mellé bejött az igényesebb profibb vonal, majd a munkára is alkalmas vázak obik.
A szívás az volt, hogy a jakuzzákat és csalókat is el kellett tartani, valamint a gigabüntetéseket is ki kellett fizetni. Olvasd el a wikipedián, ez milliárdokba került. -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #95587 üzenetére
Én a többit se nagyon, hogy kihagyták.
Pl om-d em10 mk2 csatlakozók:"
HDMI™
Bekapcsolva Mikro-csatlakozó (D típusú) *Nagysebességű USB 2.0
Bekapcsolva
Kombinált videó és USB kimenet
Elérhető NTSC vagy PAL választhatóVezeték nélküli kapcsolat
Wi-Fi
"Ezek közül egyik se lenne jó?
Rob Trek-nek is van egy videója, hogy ő hogyan használja a fényképezőt a videó blogjához.
Az is a fenti váz. -
mephisoft
csendes tag
válasz
jaanoo89 #95537 üzenetére
Januárban volt olyan szerencsém, hogy egy kiküldetést meg tudtam toldani 3 nappal, és körberohantam a Grand Canyon környékén. Egy GH2+(első szériás)14-140, egy kompakt Lumix és Samu Galaxy S8 telefon volt nálam azokkal lőttem a kis úti élmény képeimet. Itthon először megdöbbentem, hogy elsőre jobban tetszettek a telefonos képek, mint az "igaziak". (27 collos Dell 2K monitorom van). Kis idő után megtanultam felismerni és nem szeretni a telefon trükkjeit, amitől elsőre jobban tetszettek, de ugyebár ez egy 3 éves business telefon, nem fotóra van kihegyezve. Egy új, fotóra kihegyezett szerintem 4K monitoron is zavarba hozna. Márpedig kevesen nézik 4K monitoron a fotókat. Vagyis szerintem a telefonok térhódítása és az igazi fényképezőgépek visszaszorulása még messze nem állt meg. Szerintem az Olympus csak az első, aki elesett. Túl sok a szereplő a nem szűkülő, hanem összerogyó piacon. Nagyon-nagyon remélem, nem a Pana m43 lesz a következő. Mert ugye már útban van Lumix 7-14-em, és szeretném, ha pár év múlva mögé tehetnék egy, a kis GX80-amnál lényegesen jobb gépet
.
-
törölt tag
válasz
jaanoo89 #95384 üzenetére
Amikor írtad, válaszoltam is a hozzászólásodra, így nem volt nehéz emlékeznem rá.
"Akkor hol van az E-M1 mk3 előnye? Miért vennék ezt új belépők?"
Kimondtad a legfontosabbat. Ez egy márkafan topic, ahol egymás után születnek a hosszú fejtegetések az adott márkafan közösség belső nézőpontjából arról, hogy szerintük mi mivel egyenértékű. A piac értékítélete teljesen más, az eredmény pedig egyértelmű.
Az egyik ember szerint azért nem versenyképes a konkurencia ajánlata, mert nincs dupla kártya, a másik szerint a nagy méret miatt versenyképetlen a másik platform, a harmadik az időjárásálállóságban véli felfedezni az Oly megkerülhetetlen előnyét, a negyedik pedig abban, hogy szerinte utolérhetetlenül jó árúak az obik. Mindegyik mögött vannak valóságon alapuló érvek, de a vásárlók láthatóan nem ezek alapján döntenek a legtöbbször. Akik meg igen, azok nincsenek annyian (vagy nem költenek eleget) ahhoz, hogy eltartsák ezt a márkát.
-
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89 #95415 üzenetére
No igen. Ugyan mocskosul nem én vagyok a főfotós akiből élnek a fotóscégek (sőt), de az elmúlt tíz évben mindössze két alkalommal voltam úgy külföldön, hogy feladott poggyászom volt, az összes többi esetben az 55x40x20 cents nagy kézi az istenem, abba kell beleférnie MINDENNEK (neccesen szokott, így a váz + két obi eleve övre csatolható fotóstáskban jön, amit ha nagyon kell, talán bele tudok paszírozni a kézibe, ha esetleg sutyerák a gate agent és elkezd egy utas egy csomagozni). Ebbe (és a több napon keresztüli egész napos mászkálásba) pedig kizárólag az MFT fér bele, ennyi. Természetesen más meg máshogy és mást fotóz, de annak meg vélhetően már most sem MFT cucca van. És jól is van ez így. Csak ne próbáljuk már mindenáron mindenkire ráerőltetni a kiló környéki uvegeket, a bokehbuziságot, meg hogy minden képet -6EV-ből kell megmenteni.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #95369 üzenetére
Nézd, nem kizárt, hogy itt is válogattak, bár ahogy az IT-ben, úgy itt is specializálódnak a mérnökök gondolom, és egy 10éve a képstabi fejlesztésén dolgozó mérnők, lehet, hogy nem a legjobb választás egy új endoszkóp optikájának a megtervezésére.
Komolyra fordítva, egy viszonylag negatív forgatókönyvben gondolkodva ha az új M5 és M1 kap egy új szenzort a funkciók csiszolgatásával, akkor alapvetően már nem is jártunk olyan rosszul, mivel szerintem egyik váz sem áll szolgáltatásokban, sebességben rosszul. A videó az más kérdés, ahhoz nem igazán értek.
asdf_: ahogy kb a piac 95%-a.
-
válasz
jaanoo89 #95373 üzenetére
Tavaly év elején poénból vettem egy GF7-es gépet, aztán egyszer "véletlenül" ki is próbáltam...
10 év Nikon ( ebből az utolsó 5 év D600) után nem volt kézreálló, de megtanultam kezelni.
"Annyira xar" a M43, hogy idén vettem egy E-M10 mk3-at, mert csak hiányzott a kereső + váz stabim is lett. Azóta a D600 csak pihen a 12-től 500mm-ig terjedő obiparkkalEl kéne adni... ?
+ üdvözítő, hogy nem néznek semmilyen újság fotóriporterének...
-
grigo
őstag
válasz
jaanoo89 #95363 üzenetére
"Ha azt reméled, hogy az Olympus tulajok tömegesen elrohannak Sanyizni, óriásit tévedsz."
Azért ne felejtsük el, hogy sok még a sznob így is. Van canon apsc ismerősöm, igazából hatalmas mellénnyel nézte le a kis e-m10-emet, hogy komolytalan szar. Fura arca volt amikor két héttel később előcsíptam a FF Sony-t, hogy hát ez nem olympus. Hát mondom nem, ellenben mostanában elég sokszor veszem magamhoz a minimál olympust (mert ugye asszony, gyerek, kutya, kutyacuccok, gyerekcuccok, babakocsi stb...nem hiányzik egy hátizsáknyi cucc). Igazából onnantól vett komolyan, hogy nem olympus volt nálam. Nyilván nem én vagyok a hülye (remélem) de sok ember így működik, sokan átmennek presztízsből ha tudnak. (és ez nem baj, csak adják el a cuccukat nekem nyomott áron
)
Bevallom a rossz hír előtti napon gondolkodtam azon, hogy eladom az egész sony felszerelést és veszek helyette valami mft rendszert. Persze a hírek után gyorsan "megjött az eszem", de ettől függetlenül folyamatosan nézem az e-m5 hirdetéseket. Szóval van olyan is aki úgymond visszaváltana.
Amúgy rengeteg YT videót nézem meg az eladás híre után, volt egy angol akcentusos srác talán ha jól emlékszem, nagyon tetszett amit mondott. Az Olympus nagyon elszúrta önmaga pozicionálását. Én is azt gondolom, hogy egy fotósnak meg kell érnie az mft renszerre és tudni kell mit akar különben csalódás lesz. Viszont amikor valaki belevág a fotózásba tényleg alig vesznek szerintem mft-t. Mert azt látják, hogy milyen kicsi, de az alap kitek a többi rendszernél sem túl nagyok, úgy gondolják belefér, aztán amikor lépdesnek előre a fejlődésben a többi rendszer nő, de az mft marad elfogadható. Viszont azt látják, hogy a csúcs gépek drágák, azaz ugyanannyiba kerülnek mint az apsc és a ff rendszerek, akkor meg miért legyen kisebb szenzor.
Szerintem ott lehetett volna ezt jobban csinálni, hogy nem kellett volna ennyi termékcsaládot tolni amikor rájöttek, hogy gond van és nem jók a számok. Dobni kellett volna a pen és m10 kategóriákat, meghagyni az m5 és m1-et és a kompaktokat. Van a top, meg van az elfogadható ár. Na de mindegy, a lényeg, hogy a rendszer választásnál tényleg csak a nagyon tudatosak választottak mft-t, mert nem jön ki a rendszer előnye amikor valaki elkezdi ezt az egészet.
Remélem lesz továbblépés, mert én még most szeretnék mélyebben belevágni ebbe az egészbe. Időben kapcsoltam
-
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89 #95318 üzenetére
Úgy megy a sírás, hogy jajj, mi lesz, ha nem lesz új váz és a jelenlegiben ragadok, mintha évente jött volna ki új belőle, és évente cserélte is volna mindenki. Miközben a realitás az, hogy 2-3 évente jöttek az új vázak (szérián belül) és az újításokat olyan finoman adagolták, hogy a következő generációt az előzővel rendelkező bátran kihagyhatta (sőt, volt aki egyenesen szándékosan kihagyta, lásd e-m10 III butítása a II-höz képest, kivéve, akinek az akkor aktuális selling feautre volt a vágya, pl. hgh res, live ND) és bőven elegendő volt csak minden másodikba beleugrani. Tehát akinek legutóbbi szériás gépe van, annak úgy 5 évig amúgysem teremne babér. Akkormeg?
-
Hi!King
őstag
válasz
jaanoo89 #95310 üzenetére
A dpreview is tele van kommentekkel, hogy semmi értelme a m4/3 rendszernek, mert hogy mondjuk ami f/1.8 ezen szenzorméretre, az FF-en f/3.6, ezért ugyanaz még olcsóbban is jön ki FF-re, hiszen ott egy kit obi tudja azt. Ja, csak mondjuk mutassanak nekem FF megfelelőt kis méretű váz + 12-32-re hasonló méretű alternatívát valamely FF rendszerben. Csak mert nekem az a 12-32 az igényeim 80%-át lefedi.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #95304 üzenetére
+1
Ezzel a változással nemtom miért kell egyből szervizhiányt vizionálni, egyébként is garin túl nagyon kevesen szervizeltethettek olyan drága. Nálam egy E510 a DZK-el most is műxik, apám E1-e 14-54, 50/2 szintén. E-M1mkX-el pedig elég jó szettet ki lehet alakítani pl 12-60 SWD, 50-200... obikkal, nem mondanám, hogy totál cserbenhagyás történt.
Egyenlőre még megy tovább a szekér és úgy is lehet tekinteni mindenki megkapja az esélyt, hogy megmarad vagy átlép más rendszerbe, a használt árak se változtak, nem egyik napról a másikra fog leállni a rendszer és az se biztos, hogy a közeljövőben ez bekövetkezik. -
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #95283 üzenetére
Lehet várnék a helyedben a GH6-ig. Abból elméletileg 3 féle jön. Lehet az egyik picit Olympus like designt kap meg talán pdaf-et. Esetleg bsi szenzort. Azzal azért elég sokáig ki lehet egyezni. Az biztos, hogy ha elkezdik irgalmatlan őrült akcióban kiszórni a top Oly vázakat még én is veszek egyet. Mindig is jók voltak csak drágák a konkurenciához képest.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #95279 üzenetére
A JIP weboldalán látottakból kiindulva nem kell ettől tartani. A JIP nem fogja megszüntetni a céget. Nem ez a cél. Valami olyasmi lehet Japánban, ha bezárod a céged és tömeges leépítést csinálsz nagyok lesznek a terhek. Inkább átadják egy JIP féle kvázi üzemeltetőnek. Ő pedig mindent lekopaszt a nullszaldós üzemelésig. Eladnak mindent ami mozdítható és bérgyártásban meghagynak pár terméket. Pl. 1 vázat és két obit. Ezek minősége persze kérdéses és a technológia is ugyan az marad, de fogsz tudni rendelni egy új Olympus vázat 5 év múlva. Sajnos mindez csak találgatás, mert épkézláb tájékoztatás nincs.
-
Hi!King
őstag
válasz
jaanoo89 #95222 üzenetére
Úgy egy hete említettem én is a széleslátót. Tavaly novemberben 70 ezerért sikerült vennem feleségemnek egy Canon EF-S 10-18 IS obit, ennek általában 80-90 körül van az ára, de az EOS M sem sokkal drágább. A kicsi, közepes tele zoomok is jóval olcsóbbak a Canonnál. Itt azt reagálták mások, mikor ezt említettem, hogy az árnak megfelelő a minőségbeli különbség. De valóban ennyivel jobb lenne az M.Zuiko 9-18?
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #95222 üzenetére
Minden rendszernek megvan(nak) a maga bestbuy obija(i), máshol meg nincs gombokért használt 20/1.7, 45/1.8, 12-32, 45-150, stb.
Ha valaki nem kezdő ismeri a szokásait, tudja milyen obikra/átfogásokra/fényerőre milyen méret/súly mellett van szüksége megnézi a piacot/pénztárcáját és dönt (több-kevesebb kompromisszum mellett)
PuMbA: Hagyjuk már a hülyeséget, egy clickbait páros aki mindenről szövegel ami nézőket hoz akár hype-olt új cucc, akár valami rumours....
Azt már meg se említem, hogy Roboter nem irkál f@sságokat és műszaki téren is leiskolázza a bohócokat -
trlala
aktív tag
válasz
jaanoo89 #95200 üzenetére
Nem kell semmilyen FF. Az én felhasználási szokásaimnak túl nagyok és minőségben nem hoznak annyi pluszt (bármit is állítsanak az FF fanok). Életem legjobb képét e-500-zal + 14-54-gyel lőttem, ma is ott lóg a falon 60x40-es nagyításban és technikailag nem lehet belekötni.
-
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89 #95192 üzenetére
Épp ma vettem délben zsír új M.Zuiko 9-18-t 99.990 Ft-ért a Mammut MM-ben.
Van még? Lehet, beleugranék, mert az enyém már csak 9-14 mm. Az egyedüli ami visszatart, hogy azért venném,mert az ideg cseszne szét, ha nyaralás közben (ekkor fotózom jellemzően) feküdne el teljesen (hogy nem megy 14mm fölé, az pont nem érdekel) de ez a külföldi nyaralás téma egy időre elégge nem lesz aktuális... Így viszont az obi is csak a polcon állna. Aztán ha lejárna a gari és ebben is eldobná magát a szalagkábel, az tenné csak fel az i-re a pontot
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #95133 üzenetére
A Panasonic csak egyetlen 4/3-os vázzal jött ki az Olympus mellé, szerintem ebből is látták, hogy a DSLR terén nem sokat tudnak elérni, milc fejlesztés felé mentek. Mivel a szenzort ők gyártották és ebben kannibál rivális lett volna egy 4/3- os Olympus DSLR (aminek a növekvő konkurencia is rosszat tett) ők is jövedelmezőbbnek találhatták a rendszerváltást. A Panasonic egy darabig mintha lépéselőnyben is lett volna, hamarabb jöttek a vázak, míg az Olympusnak csak a Pen háromféle változata volt addig a Panának a mini GF, 'haladó' G és a videós, profibb GH, mindezekből már a második generáció!
lugosi: GH6-ra számítanék, G9 újabb, G90 még újabb. Ezek mellett pedig egy kisebb modell frissítése.
-
Mercutio_
félisten
-
válasz
jaanoo89 #95129 üzenetére
Köszi az okfejtést.
Annak örülök, hogy az Olympus adja ki az új vázakat (a III-as széria mindenből), viszont a Panasonicnál úgy látom, hogy egy kicsit elvette a forrásokat a FF rendszerük, mert elég régen nem jöttek ki új vázzal, holott szerintem a GX széria és a G is megérdemelne most már egy új vázat, a G9 utódja is már nagyon időszerű lenne.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #95131 üzenetére
Én másképp látom, 2007-8-9 rengeteg 4x0, 5x0 vázat és objektívet adtak el. Vitték mint a cukrot. Elég hirtelen álltak le, szerintem a maguk szempontjából jó időzítéssel, mert ekkor a többi gyártó is lement árban és megjelentek egyre kisebb, butított vázakkal. Aztán a Pen gépekkel is kaszálhattak, azok felépítésben annyira egyszerű kivitelűek. Egy mosógépben több gyártói munka van. Annak idején raklapról vitték a MM-ban a PL szériát, pedig 160-220e között voltak, amit idővel dupla kittben 100-ért is adtak. Csak becslem ebből, hogy üzletileg megfelelően nagy a bekerülési és eladásuk közti különbözet. A Panasonic, Pentax, Sigma, Ricoh még kisebb szériában adnak el, ennyi hobbiból gyártót nehezen tudok elképzelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest