- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #97526 üzenetére
Az brutál jó vétel!
Vigye, aki be tud ugrani érte!
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #97526 üzenetére
Hú, épp most vettem egy használt régi 14-140-et, még a nagyobb méretű valtozatot, ha ezt tudom, inkább megveszem ezt... Most már mindegy.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97508 üzenetére
Főleg az új almák... van RAW is és kezd beszivárogni a nagyobb szenzor is.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #97498 üzenetére
Ha van fény akkor meglepően összeszedik magukat a jobb mobilok, ha meg még jó szakember is a fotós akkor ilyen lesz, kell pár fény és egy szép hölgy.
Az én telómmal nem tudná ezt megcsinálni.Z3C, középen lila, szélek felé zöld, WB szinte állíthatatlan, kikapcsolhatatlan nagyon durva túlélesítés... csere lesz ebből.
-
PuMbA
titán
válasz
hibavissza #97498 üzenetére
Ja és most mutass egy profit, aki így fotózik telefonnal
Nagyon szépek az ilyen videók, csak ez nem a valóság.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97473 üzenetére
Amúgy körbe nézegettem a piacon a napokban. Basszus a Nikon azzal a Z bajonett átmérővel nem gyenge. Szépen van helye mozogni a szenzorstabinak és az egész rendszert úgy építik fel, amit én elvárnék, minden csepp és porálló. Szerintem ilyen árakon (mármint amennyiért a FF objektívek menjenek) mindegyik legyen csepp és porálló.
Kérdés, hogy mennyit kell egy Olympus után színezni a monitor előtt, majd szabad napjaimon utána nézek ennek is.
Teljes váltás szerintem sose lesz, de nagylátónál el tudnám képzelni. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97470 üzenetére
Ha csak az extrém sarkok mások, akkor beleférhet nyitva egy olcsó objektívnél, de nálam általában komplett oldalak szoktak életlenebbek lenni. Ez meg egy épületfotónál különösen rossz.
Meg lehet ezt jól is csinálni, mert nem egy fix objektívem nyitva is már tökéletes vagy ahhoz nagyon közeli, ugyanakkor megértem, hogy az olcsó 100.000 FT-os üvegeket nem fogják szét tesztelni. Bevállalják azt, hogy néhány % hibás, azon belül is valaki észreveszi, valaki meg nem.
Leginkább azon voltam kiakadva, hogy egy PRO zoom is ilyen volt, igaz az meg zoom, de "PRO". -
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #97470 üzenetére
Az igazság az, hogy én ezidáig könnyebben kiszúrtam a decenterességet olyan obinál vagy kompakt gépnél, amelyik erősen keni a sarkakat, mint amelyik alig. Ha meg erősen vignettál, akkor a legszembetűnőbb. De leginkább szerintem az fedi el, hogy a legtöbb ember, alapból én is, már eleve automatikus korrekcióval nyitja meg a RAW képeket szerkesztőben, így nem feltétlenül az eredeti sarkokat látjuk.
-
Throme
veterán
válasz
hibavissza #97468 üzenetére
Nyitva belefér? Még MFT-n is a nem olyan kis dof (FF-hez viszonyítva) mellett egy decenter szerintem a fél képet hazavághatja, nyitott rekesznél.
Vagy máshonnan nézve, MFT is kapunk FF szintű dof értéket, ha van pluszban egy kis decenter
. Nem hiba, "fícsőr"
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97461 üzenetére
Nem volt a boltban cserére lehetőség, ezért vissza kaptam a pénz. Az eladó szerint belefér a decenter egy fix objektívnél f/1.8-on, de mondtam neki, hogy f/2.8-on is van...
Tényleg neten kell vásárolni, ott van elállásra lehetőség és nincsenek ezek a kínos beszélgetések sem, mert ilyenkor azért mindig futunk egy kört, hogy nekem ez nem fér bele, de annak aki nem használja, annak igen.
Egyelőre elment a kedvem a további vásárlástól, eldöntöm mi lesz, várok az MFT-s hírekkel is és addig használom azt, amim van. -
peppe79
senior tag
válasz
hibavissza #97458 üzenetére
Manuál módban a Pana 25/1.7 nagyjából hozza azt a képélességet, amit a 20mm-es.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97461 üzenetére
Idővel sikerül majd lenyugodni, tekintve, hogy szeretem ezt a méretet, megszoktam a gépet és igazából amim van, azok jók, mert elég sokat szenvedve, de össze legoztam magamnak a jó objektíveket. Ezt holnap megpróbálom cseréltetni vagy pénzt vissza és szerintem lenyugszom, használom amim van.
Nem kell teljesen tökéletes, hisz a 60-as macro is olyan hogy 150%-ban mintha jobb lenne a bal oldal, de azért elfogathatóan rajzoljon egy fix, hisz azért veszem, mondok le a zoomok adta kényelemről. Extrém peches vagyok, ez van.
Nálam az iMac is pixel hibás volt, az Iphone is hibás volt elsőre... mondhatni megszoktam már. Az élet többi területén viszont szerencsésnek mondhatom magam. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97458 üzenetére
Nem, a Zuiko-ról van szó. Egyébként arról is szoktak írni netszerte... Nem sok tapasztalatom van, de úgy tűnik a műanyag Zuikok neccesek tudnak lenni, míg a "fémek" nálam jók voltak. Kettő 17/1.8-am volt, az egyiket eladtam, végül csak hiányzott ez a látószög, vettem egy másikat, mindkettő hibátlan volt. A 12/2-t is próbáltam, végül azt nem vettem meg, de az is jónak nézett ki. (Az egy dolog, hogy azért az árért élesebb objektívet vártam volna el, de nem volt decenteres a kipróbált példány)
-
PuMbA
titán
válasz
hibavissza #97454 üzenetére
Ma már első a pro piac. Olympus is EM1X territóriumra koncentrál most.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97449 üzenetére
Nekem a 25/1.8 kétszer is az volt. Elég olcsón jutottam hozzá az MM-ből, vissza akarták adni a pénzt, dehát olyan árért használtan se kaptam volna 25/1.8-at, így inkább elmentem a Mintaboltba javíttatni. Amikor kézhez vettem a bal oldal volt érzékelhetően rosszabb, majd a jobb, majd most elég jó lett. Ebből is gondoltam, hogy nem a géppel van a baj.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #97448 üzenetére
nincs is a tulajdonában semmilyen Canon objektív az nem fogja tapasztalni ezt a jelenséget.
Általában nem, de kaphat ilyet kölcsön, vagy lehet tanúja az esetnek.... -
PuMbA
titán
válasz
hibavissza #97448 üzenetére
"Nem az a gond, hogy szétesnek, hanem az, hogy javíthatatlanra hullanak szét."
A kérdés most már az, hogy mennyi idő után hullanak szét? Ezt úgy írod, mintha általános lenne, hogy egy objektív csak úgy szétesik. Egy Hungaroringi fotós (F1, DTM és még több szériát is fotóz) mondta egyébként, hogy tákolja a 300mm-esét folyamatosan, de semmilyen más objektívről nem mondott semmit, pedig ő kattintgatja a sorozatokat erősen
Ismerősnek van 600mm f/4L-ese, amit vadfotóra használ csónakban, hóban stb., még az se esett szét....
-
válasz
hibavissza #97431 üzenetére
Én látószögre, rekeszre legyártottam élesség maszkokat és pillanat alatt ráhúzom Lr-ban a képekre.
Ez hogyan működik?
-
PuMbA
titán
válasz
hibavissza #97442 üzenetére
Én csak ahhoz szóltam hozzá, hogy "a Canon L-es obik széthullanak", ami természetesen nem igaz. Egy profitól hallottam csak, hogy széthullott neki egy obija, szóval megtörténhet, de ez gyártási hibahatár.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97442 üzenetére
IBIS szerinted is okozhat ilyet még úgy is, hogy ki van kapcsolva? L-es Canon objektívem tuti, hogy sohasem lesz...
-
PuMbA
titán
válasz
hibavissza #97440 üzenetére
Madárfotóra volt használva a 70-200, állványgyűrűt is kaptam is vele, de a tulaj MFT-re váltott
A 17-55-öm néz ki a legtropábban, mert kicsit lötyög a tubus, belseje tiszta por és karcos a frontlencse széle, de így is vígan bírja. Ismerősöm meg olyan 70-200 f/2.8-ast vett használtan, amiről minden szöveg már lekopott a használattól, annak sincs semmi baja évek óta.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #97431 üzenetére
Szerintem a megoldás innentől kezdve a csak neten való rendelés lehet, azt indoklás nélkül is visszaküldhetem.
"L-es Canonok pedig javíthatatlanra hullanak szét pár év alatt."
Ez elég hihetetlen, bár hallottam már máshonnan is.
Őszintén szólva nem is tudom, hogy mit vegyek. Gondolkodom már régóta a Fujin, a 10-24 végre WR és az XT4-ben végre van stabi, talán azt beszerzem meg mellé egy portré fixet, de eléggé félek már bármit is vásárolni...
Trükközni nem szeretnék élességgel, meg lehetőleg minél kevesebb utómunkára vágynék, egyszerűen legyen csak jó amit veszek és kész. -
nozs23
addikt
válasz
hibavissza #97377 üzenetére
Ezert irtam azt, hogy a minden felhasznalasra tulzas.
Ha belter/lowlight es nem vakuzhatsz, akkor nyilvan kijon a nagyobb szenzor elonye, de ez nem minden felhasznalas.
Es van tapasztalatom, hasznalhato iso 6400-as G9-es fotom is, de teny hogy ezen az erzekenysegen mar ra kellett kuldeni egy DXO prime zajtalanitast, hogy turheto legyen az eredmeny.
En sem szivesen mennek mar vissza fotozni MFT-re, de mikor G9 mellett probaltam az A7II-t akkor tudtam, hogy ez nem fogja megerni, arra amire en hasznalom. -
nozs23
addikt
válasz
hibavissza #97374 üzenetére
Kettő közül fizetős fotózásra az a7 II jobb választás minden szempontból
A minden szempontbol kicsit eros.
Mondjuk eskuvot nem szivesen fotoznek egy egykartyas uberlassu geppel, ami fele annyi ido alatt lemerul, mint egy G9 es kenytelen vagyok kelepelni vele, mert nincs silent shutter. EVF is ha muszaj belenezni kategoria, mig a G9-e az egyik legjobb a piacon (a mostani csucs-csucs vazak mar lehagytak).Szerintem az egyeduli elonye a konnyebben elerheto szuk DOF es a jobb dinamika (ami ebben az esetben nem a 2EV jobb, amit szokrunk emlegetni). A PDAF pedig roppant gyenge benne. Nem csak most, mar megjelenesekor is az volt. Nekem sokkal jobb volt a G9-el fokuszalni. Es amugy mindemellett egy altalanos remalom lassu mukodese van a Sonynak, ami nem tul nyero egy fizetos munkanal. Meg az A7III is lassucska egy G9-hez kepest, de ez mar nem a problemas kategoria.
-
peppe79
senior tag
válasz
hibavissza #97320 üzenetére
És az, hogy külön almenüje van a fotónak és videónak, de ha valamelyik beállításán változtatok, akkor ugyanaz a másikon is változik?
Így mi értelme a külön-külön almenünek?
-
CharlieFirpo
tag
válasz
hibavissza #97257 üzenetére
Nem vágom, hogy mit akartál ebből kihozni. Mondjuk, az iróniád sem esett le, szóval, lehet, hogy már hétfő du. fáradt vagyok
#97256 forceberg: óvatosan fogalmazok, csapdát sejtek itt is. Minden formátum fotósainak döntő többsége a HDD-nak fotóz. Sajna erről nem lehet statisztikát gyártani, de enélkül is biztos vagyok a dologban.
Na de, hogyan jutottunk el idáig? Eredetileg annyit akartam csak írni, hogy a természetfotós tábor "kiszolgálása" akár egy racionális lépés is lehet. Sokan vannak, sokan használnak Olympust vagy Panát és jól elvannak, eszük ágában sincs menekülni a rendszerből, ha kapnak visszajelzést, hogy a JIP fenntartja a bulit.
-
CharlieFirpo
tag
válasz
hibavissza #97254 üzenetére
Bár nem tudom, hogy ezt iróniának szántad-e, de ez tényleg egy hatalmas, mondhatni piacformáló tábor. Igen, rengeteg olyan amatőr fotós van, aki alapvetően a háttértárának gyártja a képeket, amiket néha megoszt az interneten.
-
válasz
hibavissza #96696 üzenetére
Meg legalább 5,6-ra kell rekeszelni, ha értelmes képet akarsz látni
-
ZephX
senior tag
válasz
hibavissza #96660 üzenetére
Köszi a választ. Edigin közben meg lement az ára még 49 999 Ft-re.
-
ZephX
senior tag
válasz
hibavissza #96657 üzenetére
Köszönöm, mindenképpen megpróbálom amit írtál, bár szerintem nem fogok a falnak menni ha kicsit decenteres. Igazából sem az Oly 17 mm-t sem a kit obikat nem ellenőriztem ilyen téren.
Egy új obinál a csatlakozó réz lemezkéknél lehetnek csíkok alapból rajtuk? Úgyértem, mint a használat közbeni fel- letekerős csíkok? Már lehetett használatban vagy a gyárban a tesztelésnél ilyen?
[kép] -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #96651 üzenetére
Focus shift mellett még a decenteresség is. Előbbi optikai design sajátossága, utóbbi meg hát ilyen. Lehet nem is létezik belőle rendesen "centeres" darab, én egyet már kicseréltettem, másik is olyan volt és gyakori kritika erre az objektívre.
Leginkább csak akkor látszik, mikor korrigálod a focis shift problémát, berekeszelsz mondjuk f/4-re, a kép egyik fele borotvaéles, másik fele meg... na. De kinyitva f/1.7-re pont letojható, nem látszik, amúgy is lágyul a képközéptől kifelé.
-
ZephX
senior tag
válasz
És ilyet lehet csinálni, hogy hivatalos bolt bontot kitet ad el? Így volt hirdetve "fehér dobozos objektív " én arra gonoltam hogy az objektív színe ez és nem a doboza
A shifting ennyire jellemző erre az obira? Bár hétvégén fogom tesztelni éles körülmények között, de valószínűleg én is inkább nyitok egy sört ha nem túl zavaró
-
totálkezdő
tag
válasz
Nekem nincs ilyen obim, de itt van a legjobb hozzászólás:
"Have several beers and all photos will look out of focus. Problem solved!" -
topikk
senior tag
válasz
hibavissza #96621 üzenetére
A DPR galériája egy nagy fos, megtanulhatnának már fotózni a nagytelékkel
De itt van ez pl. https://www.andyrouse.co.uk/index.php?b=1¤tpage=1, nincs itt semmi gond a minőséggel.
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #96624 üzenetére
Szerintem ha meghal a rendszer, akkor a második vonalas obik lesznek olcsón beszerezhetőek használtan, mert a kevés top obira a maradék fanatikusok le fognak csapni, míg a rendszert váltók relatív sok másodvonalas obit fognak próbálni eladni.
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza #96621 üzenetére
A legnagyobb probléma valóban a jövőkép (hiánya) egy ilyen mértékű beruházásnál. Mondjuk ezért kár lenne hibáztatni a fejlesztőket, ők valószínűleg néhány éve már dolgoznak rajta, nem kihozni a már kész terméket még nagyobb probléma lenne (roadmap, stb.)
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #96616 üzenetére
Mondjuk FF-en 400 mm-es obi végén "800 mm-re" cropolva is ugyanolyan zajos lesz a kép, szóval ebből a szempontból mindegy. Mert ha ott cropolsz, akkor már nem játszik az, hogy fényerősebb a FF, hiszen a FF 400 mm f/4.5 kép negyedét vágva pontosan ugyanott vagy, mint ha micro 4/3 szenzorod lenne.
Tudom, hogy látszólag az előbb épp az ellenkezőjét írtam, szóval hogy érthetőbb legyen, én arra gondolok, hogy egy ilyen obi alternatívája ugyan a 400-as végű FF pro obiknak, amik még drágábbak is (10 ezer euro felett vannak), viszont egy jórészt hobbi rendszerben nem igazán látom a célcsoportot, aki megvenne egy csúcskategóriás teleobit. Mert aki igen, az akkor már inkább ennél is mélyebben a zsebébe nyúl. Ezért gondolom inkább a nem pro 400-as obikat reális alternatívának, amik meg nyilván sokkal olcsóbbak.
Kicsit abszurdnak látom, hogy míg a Canon FF-en is nyit az árérzékenyebb szegmens felé, lásd 800 mm f/11, holott amúgy van hobbi rendszerük is (EOS-M) eközben az (ex-) Oly még mindig a micro 4/3-re erőlteti a professzionális eszközöket.
-
válasz
hibavissza #96605 üzenetére
Lehet, hogy igazad van. Lehet az is, hogy ha úgy nézed, ha adott esetben több obit ki tud váltani, akkor lesz, akinek megéri.
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza #96605 üzenetére
+1
Amúgy remek obi lett, kéne: https://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/150-400mm-f4.5-tc1.25x-is-pro-m.zuiko-digital-ed/review/
Azt nem is tudtam, hogy az 1.4MC és 2.0MC-t egymásra lehet tekerni...
-
ZephX
senior tag
válasz
hibavissza #96559 üzenetére
lugosi Hát makrót nem utasítanám vissza, de abból meg nem fér a keretbe szerintem.
Mercutio_ Igen szerintem KEF. De pl objektívek nincsenek a listában. Ilyenkor random találnak valahol valamit amit betudanak szerezni vagy nem szereznek be semmit.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #96542 üzenetére
...és a hangra is el lehet szórni önmagában 150-et. Egy belépő Olympus is elég jó azért videóban, ha értő kezekbe kerül [link]. Kint van a IV és az eladás miatt talán ki lehet fogni jó áron.
-
Throme
veterán
válasz
hibavissza #96330 üzenetére
Az engem annyira nem zavar, hogy nem veszik olyan sokan. Ettől még jó.
Ahogy itt olvasgattam a fórumot, az eladás oka nem a forgalom miatt van valójában...Fényerő tudtommal arányszám, ami ugyanúgy számolandó mindenhol, a záridő meg SI . Ezeket miért kellene átszámolni FF-re?
-
válasz
hibavissza #96330 üzenetére
Marketing.
[Csak a Puffin...] -
Throme
veterán
válasz
hibavissza #96328 üzenetére
Teljesen jó kis rendszer ez.
Habár én ilyen drága obikat nem veszek, csak feltételezem, hogy nem a DOF miatt vásárolnak - többnyire - az eberek f1,2, 1,8...stb obikat.
FF rendszeren nekem inkább hátrány lenne ez az f érték, a brutál kicsi DOF miatt.Fényerő és zársebesség esetében meg nincs ekvivalencia.
Ezek neke többet érnek a DOF-nál... -
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza #96290 üzenetére
Nincsenek érvek jön a személyeskedés? (fyi eddig minden cuccomat elvitték amit hirdettem, talán mégse túlárazott
)
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #96283 üzenetére
Ja, csak 10 dekávalnehezebb, úgy hogy az egyik 17, a másik 7, tényleg elenyésző a különbség...
Térfogatban több mint kétszer akkora obiról beszélünk, nagyon nem ugyanaz a méret kategória. Ez az arány pedig megmarad pl. kisteléknél is, úgyhogy minden más is kétszer olyan nehéz lesz.
A gyakorlatban pedig nem sokan vesznek újonnan 12-32-t váz nélkül, mert kitben veszik valamilyen olcsó vázzal, vagy megveszik használtan attól, aki vázat vett, szóval a 40 ezer különbség valójában több.
Értem, hogy neked nem fér bele az igényességedbe az a kategória, amit a 12-32 és hasonló kis méretű obik képviselnek, de akinek igen, ugyanakkor fontos a méret, annak nem biztos hogy belefér a 2-szer akkora, ami neked elenyésző különbség.
-
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza #96283 üzenetére
Rendszerről volt szó nem csak 1 obiról
és FF-nél a 30 dekás vázak se léteznek ami komolyabb túrázó/sziklamászó/barlangász felhasználó esetén szempont.
Btw te évek óta a magas ISO-s hátrányokon problémázol, nem is értem ezek után miért vagy a rendszerben
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #96280 üzenetére
Ez nagyon nem az. 4/3-re ez egy 12-25 f/2-f/3.15-el lenne ekvivalens, tehát rövidebb és jóval fényerősebb. És mellesleg jóval nagyobb, nehezebb mint a 12-32 (51x73.5 mm vs. 24x56 mm, 195 g vs 70 g).
-
válasz
hibavissza #96268 üzenetére
Ennek lehet realitása a jip-féle sony vaio munkásságot ismerve, egy szűk piacra gyártanak kevés cuccot.
Nekem a magam részéről szerintem az m43 a jövőben érdektelen, a meglévő kevés cuccomat megtartom, de már nem fejlesztek bele. Ha új cuccot kell venni a jövőben valamikor, az biztos nem m43 lesz. Egy jó iránynak tűnik (egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy mennyire jó megvalósítással) a sony a7c, még akár az is lehet hogy a gx80-amhoz aránylag hasonló ff gép lesz a következő fényképezőgépem. -
Lac-coo
őstag
válasz
hibavissza #96238 üzenetére
szuper, köszi !!!
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #96237 üzenetére
villáskulcs+C 8/9 a tapi és ugyanitt 3/9 a direct focus area
-
Lac-coo
őstag
válasz
hibavissza #96235 üzenetére
Hát ebben meg nem látom hogy hol az aktiv terület, csak ha már fokuszálok...
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #95592 üzenetére
Mindenki ugyan azt a hírt kopizza.
A videóban mondanám kicsi volt a késés, G9-nél is kb ekkora. A HDMI a 7 éves LG-TVvel sokkal, de sokkal lassabb, 5-t is tudok gyorsan tapsolni mire visszalátom rajta.
-
Walaki
csendes újonc
válasz
hibavissza #95592 üzenetére
Béta verzió, tehát szerintem csak a szoftver megjelenésének van jelen esetben hírértéke.
A használhatóság bejelentése majd később jön. -
b.vr
őstag
válasz
hibavissza #95458 üzenetére
Miféle "látó ember"? Nem jósló cikkekről beszélek, azok az aktuális helyzetet összegző cikkek voltak. Azért írtam hogy ezekből sok-sok évre folyamatosan vissza lehet keresni hogy a milc rendszerek között aktuálisan mindig is a m43 volt a legteljesebb, tehát nem ebben érdemes keresni a problémát.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #95458 üzenetére
Most akkor az Oly nélkül kuka a rendszer? A Pana magában kevés?
-
b.vr
őstag
válasz
hibavissza #95443 üzenetére
Amit írsz objektíveket nulla perctől az teljesen irreális elvárás (bárkitől, nem csak a m43tól), általánosságban pedig az objektívpark hiányossága is téves megközelítés, sőt pont az ellenkezője az igaz, ezt például Thom Hogan sansmirror cikkeiben sok-sok évre visszamenőlegesen vissza is lehet keresni, kb. félévente-évente voltak áttekintő összefoglaló cikkei a milc rendszerekről hogy épp melyik rendszer hogy áll, és az elejétől fogva a m43-nál volt a legnagyobb a lefedettség (nyilván nem meglepő módon, hiszen ez indult legkorábban), évek óta lényegében teljes a rendszer, csak nagyon spéci darabok hiányoznak (pl. mondjuk tilt-shift, de azt meg senki se gondolhatja hogy ez lenne a baj)
-
b.vr
őstag
válasz
hibavissza #95436 üzenetére
Nem hiszem hogy az objektívkínálatban lett volna a hiba. Talán a fényerős uwa fixet lehetett volna hiányolni, de már vagy 3 éve ilyen is van a Laowa 7.5/2 személyében (de előtte zoomokból még ez is le volt fedve mind a Pana, mind az Oly részéről, persze nagyobb és drágább verziókban. A rendszer felhasználója szempontjából meg végülis mindegy hogy ki gyártja, lényeg hogy legyen, nálam ez a Laowa kb. az egyetlen objektív amire még szükségem lenne, kiválóan illeszkedne az utazós szettembe)
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #95433 üzenetére
Én azzal nem értek egyet, hogy lett volna más lehetősége az Olympusnak (a korrupciót leszámítva). Ha csak és kizárólag amatőr, hobbi cuccot gyártanak, tehát nincsenek ff méretű kitek, nincsenek pro objektívek, akkor mitől tudták volna jobban fenntartani az ágazatot? A belépő és hobbi kitek is a fentről lecsorgó technológiákon alapulnak, nincs is olyan nagy gyártó, amelyik kizárólag lentre-középre pozícionál, a K+F költségeket mindig a pro userekkel, azon belül is elsősorban az early bird-ökkel fizettetik meg. Ha nem fejlesztenek fentre, akkor mivel lent is lemaradnának, szépen lassan vándorolna át a hobbi-amatőr közönség valamely olyan rendszerre, ahol van minden (jelenleg ez Sony, Fuji, Canon).
Egyébként lesz más, az APS-C MILC rendszerek mindegyike még sok évig biztosan talpon marad, amennyiben pár éven belül a Panasonic is feladja a MFT rendszert. Majd csinálnak palacsintább obikat, mint a jelenlegiek, mert vázaik már vannak egészen kicsik.
Én mindenesetre ki fogom használni a lehetőséget, ha tényleg végleg kipurcan a rendszer, és venni fogok 1-2 obit használtan, amit most újonnan az ára miatt nem vennék meg, ilyen pl. az Olympus 9-18, valamelyik macro objektív, és esetleg egy nagy tele, valamint ha nagyon szórják a használt piacon, akkor egy jobb váz.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #95399 üzenetére
Asztro fotóhoz (is) vannak több képből összeillesztős programok, így virtuálisan megnő az expó idő és csökken a zaj. Csak a fix dolgok, mint épület, fa... okoz némi problémát, de ezt is meg lehet bennük oldani. A bemozdulást kevésbé, de maszkolás mellett kiválasztható melyik felvételből kerüljön oda a fa.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #95392 üzenetére
A maszkolás, vagy maszkolás hatású részek a furcsák mobilról nézve.
Stacker progival lett ilyen csíkhúzós, próbálgattam a tutoriálok alapján... valszeg egy szarvashibát követtem el, elvégezte a hosszú záridő utáni fekete kép készítést, így szaggatottá váltak a csíkok. G9-el is majd próbálkozom.
Miért off? Már csak RIP hsz. a nem off?
nozs23: az Olympus rendszernek nincs baja, a pénzt lopták, csalták és szórták el.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #95386 üzenetére
Szép színes.
Az enyém meg mindig csíkos lett: [link]
-
törölt tag
válasz
hibavissza #95360 üzenetére
Te valamit nagyon benéztél, jelenleg is van egy E-M10-em. De hogy az Oly technikai lemaradása évről évre egyre látványosabb lett, az aligha lehet kérdés.
Ahhoz már kell egy kis üldözési mánia, hogy valaki komolyan gondolja egy másik emberről, hogy pezsgőt bont az Oly kudarcát látva. Többször mondtam már, én annak örültem volna, ha a PRO vonal erőltetése helyett olyan gépek jöttek volna ki, mint a GM5, vagy akár a GF7. Azok maximálisan becsülendőek, a platform legjobb hagyományait követték. Az meg, hogy az Oly hazai képviseletének vezetőjéből kicstári optimizmus sugárzik... Még ő sem hiszi el, amit mond.
Minden bizonnyal úgy lesz ahogy mondod és az Oly tulajok egy emberként rohnnak majd Fujit venni, mert az - ahogy írod - jó áron adja az obikat. Érdemes egy klasszikust (téged) idézni:
"követek több fórumot is és az szokott a különbség lenni azok meg e között, hogy ott szeretik a felszerelésüket, míg itt sokan kényszerből vannak (a pénz nagy úr sajnos) és ez teljesen meglátszik a fórumon."
Két lépésből adtál sakk-mattot magadnak, csak nem veszed észre.
-
aginor
veterán
válasz
hibavissza #95364 üzenetére
Inkább maradjon életben, de ne legyen 70% akció.
Amúgy kb. a japán felső vezetés kivételével senki nem tudja, hogy mi lesz, de mindenki próbál jó pofát vágni a helyzethez, mert amúgysem tehet egyelőre mást, amúgy pont ugyanúgy kivárnak mint mi, csak nekik a melójuk is ezen múlik nem csak a hobbijuk.
Viszont azt is tudni kell, hogy ha csak nem lesz valami szerződéses garancia, akkor tök mindegy mit mondanak most, jövőre hozhatnak azzal ellentétes döntést is, pláne ha valahol elszámítják magukat. Arról már nem is beszélve, hogy ok, hogy marad a k&f, de attól még a portfóliót átalakíthatják, akár radikálisan is (valamennyire szerintem fogják is).Throme: ez lényegében igaz. Akciók szerintem várhatók a váltás kapcsán (vagy még inkább az ezidőtájt általános visszatérítés), de csak a realitások talaján maradva. Alapvetően a Jip annyiból jó üzletet csinálhat, mivel az objektívpark nagyon szép állapotban van, már csak a rétegigényeket kell kielégíteni, illetve egyik-másik régebbi darab ráncfelvarrása indokolt, aztán lehet tolni a lét a vázak fejlesztésébe (már persze ha akarják). Viszont az árnyoldala a dolognak, hogy most frissítve lett/lesz több váz is, de a köv. generációnál kéne valamit gurítani szenzor/képminőség terén is, ami már nagyobb falat lesz.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #95364 üzenetére
E-M5 III vagy E-M1 III?
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #95307 üzenetére
Hát nem akarom védeni, de úgy tűnik még nem állapodtak meg mindenben. Abban se lennék biztos, hogy valódi fotós üzletági veszteség volt, mert az utóbbi 8 év alatt többször is megbüntették őket 600millió dollárra, ehhez kapcsolódóan rengeteg embert kellett elbocsátani ami 1,5 milliárd dollár veszteséget okozott, aztán újabb sok százmillió dollár büntetés... Járt rájuk a rúd és ezek nem elhibázott termékekből ered, hanem pénzügyi ügyeskedések miatt. Ami szerintem technózás szempontjából más megvilágításba helyezi a dolgokat.
Az én meglátásom szerint nem a fényképezőgépek és objektívek eladásán, ebből adódóan az Olympus m4/3 rendszerén bukott a dolog. A rendszer életképes, van rá kereslet nem azzal volt a baj. A befuccsolást a maffia, bankárok, pénzügyi csalások okozták. -
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza #95280 üzenetére
Most is rendelhetsz Kodak vázat, 2014-es modellt. Szerintem a legtöbben nem ezt szeretnék...
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #95280 üzenetére
Ez számomra ugyanaz lenne, mintha bezárnának. Év végéig kivárok, lehet, hogy beszerzek egy E-M5 III-t is amit még az Olympus gyártott, végülis azzal a 20 megapixeles szenzorral és feature készlettel jó sokáig el leszek.
Az a baj, hogy számomra nem igen van más opció. A Fuji még szimpatikus, de nem hiába nem gyárt a Sigma nekik objektíveket, nincs nagy piacuk nekik sem. Talán most jelentősebb bevételhez jutnak, hogy jó pár Olympus felhasználó átmegy hozzájuk. -
válasz
hibavissza #95277 üzenetére
“kezdem azt érezni, hogy nem kár ezért a cégért”
Sajnos lehet.
Engem egy kicsit zavar, hogy a panasonic nem mond semmit a formátum jövőjéről, hogy elkötelezett-e vagy sem. Ha nem mond semmit, akkor vegyük úgy, hogy nem? Valószínűleg őket sem értesítették előre?
Unszimpatikus nekem amit és ahogyan az olympus csinál most. -
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #95276 üzenetére
A lényeg kimaradt. Oly-Service nem ámít csak értelmezni kell a mondottakat. Valamilyen formában létezni fog a jövőben is Oly fotós részleg és az ő boltjuk sem fog bezárni csak lehet autóalkatrészt fognak árulni egy év múlva.
(#95274) Vitamincsiga a nagyon szépreményű vevő "kapitalizációját" is egy kommentből ismerjük
Azért ez kemény. Az elmúlt pár év és a végkifejlet ismeretében kezdem azt érezni, hogy nem kár ezért a cégért.
-
salesman
őstag
válasz
hibavissza #95184 üzenetére
A 444-en hamarabb volt fent.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #95184 üzenetére
Feszegetitek a pofonládát?
-
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza #94937 üzenetére
Van ennek nem kevés politikai háttere.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #94764 üzenetére
*EV=DR
-
totálkezdő
tag
válasz
hibavissza #94685 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a segítséget. "Világosban több a részlet, nagyobb a fájl, lassabban írja ki." Ezt nem tudtam. Ha ez így van, akkor ez lehet az ok. Csak JPG-ben fotózok.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #94659 üzenetére
Arra bizony felcsattintottam egy 52mm-es ringet és azon van a sapi, vND szűrő miatt. Ha bekrepál lecserélem 12-35re.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza #94616 üzenetére
Én ebből elsőre inkább azt látom, hogy ki az a hülye aki Fujit vesz, ha pontosan ugyanolyan áron vehetne FF Milc-et is.
A 730 és a 850 között van egy pici különbség, ha pedig rendszerben gondolkodsz (még 2 objektív) nagyobbra nyílik az a bizonyos olló.
Abban egyetértek hogy ezek már nem kis pénzek és ha a méret nem számít igazán, akkor érdemesebb új belépőként többet áldozni és másfele nézelődni, mert képminőségben nagyon elhúztak a többiek. Nem akarom túl technózni a dolgot, nekem igazából elég az E-M5 II tudása is, de szerintem nagyon is kellett volna egy új szenzor az E-M1 III-ba... -
trlala
aktív tag
válasz
hibavissza #94616 üzenetére
Ez m43 topik.
-
trlala
aktív tag
válasz
hibavissza #94599 üzenetére
Hol láttad százért?
-
csuf
tag
válasz
Szia!
Sosem volt 100000Ft-os kitobi a 12-45 F4 PRO...
Jelenleg ez az obi a PRO sorozat legolcsóbb tagja. Mintabolt
Ismertető: 12-45 F4 PRO
Ha érdekel olvass utána, nézz teszteket.
Az áráról és a létjogosultságáról lehet vitatkozni, de a minősége - hangsúlyozom: szerintem - elég jó.
csuf -
válasz
Elég jó.
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza #94570 üzenetére
nézd meg újra, 10-11 db-ra tesztelték a varianciát. A Voigtrlandert pnt nem, mert abból csak 5 db volt. A cikk végét nézd, a grafikonok jobb alsó sarkában van a darabszám.
"We don’t consider five copies enough to comment on variance, so we skipped the Voigtlander in this part of the post"
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza #94563 üzenetére
"Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória. Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. "
Pedig van ilyen teszt, igazából az összes tesztet így kellene csinálni
https://www.lensrentals.com/blog/2018/01/finally-some-m43-mtf-testing-25mm-prime-lens-comparison/
A végén van a Copy-to-Copy Variation rész
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória.
...
Egy fix obinál pl. 14 2,5 nincs olyan, hogy decenter meg gyári szórás. Olyan van, hogy jó objektív és rossz objektív.Ja, mert annyira piszok precíz a filléres kitobik gyártása és olyan alacsony a tűréshatár a QC pedig darabonként történik
Btw egyik obim anno márkaszervizes sráctól vettem, szerintem sejthető mekkora mennyiséghez fért hozzá + gyári tesztrendszerrel volt lehetősége összevetni az egyes példányokat, biztos csak marketing duma volt a "válogatott darab" -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #94565 üzenetére
Most nézegetem a régen készült Lumix14-egyessel készült könyvespolc képem 5,6-on elég egyenletesen éles (sajnos 2.5, meg 3.5-ön nincs vele kép). A bal alsó sarok talán gyengébb a többi saroknál. Emlékeim szerint nyitva centeresen középen éles és szélek felé gyengül, mint egy igazi kitobi.
Hasonlót meglőve a 12-32-vel 12-n szintén éles, a jobb oldalt kb 1/7 részen 20MP-ből 1:1 nézetben látható az élesség vesztés, vagyis decenter.
Vagyis nehéz lenne választanom a kettő közül.Én a GWC1-el használtam inkább, hát az nem használ az élességnek és CA-nak, tűrhető volt, de annál lényegesen jobb a kb azonos látószöget nyújtó 12-32. Aszem ezért is döntöttem a cserén.
Aki Silkypix 9-et használna írnám, vagy érdeklik az ilyen exóta programok, hogy a G9 rawot szebben élesíti mint a G6 és GX80-t.
-
totálkezdő
tag
válasz
Köszönöm a választ. Nem értek ugyan hozzá, de ezzel az állításoddal "Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. Pl. Megvesz valaki 3-6 db ugyan olyan obit a boltból és összehasonlítja." tökéletesen egyetértek. Sorolhatnám még az ehhez hasonló tesztoldalas problémákat, de nem teszem, mert már sokakat untatok itt.
-
totálkezdő
tag
válasz
hibavissza #94561 üzenetére
Én már nem kívántam ezt a témát tovább folytatni, de mivel megszólítottál, hát válaszolok.
1, Nem, nem tudok, nem ismerek másik f2,8 alatti, palacsinta, af-es, széles látószögű objektívet a rendszerben.
2, De az én eredeti kérdésem nem arra irányult, hogy a 14/2.5-öt cikizzem. Az érdekelt, hogy mitől lehet az, hogy miközben az imaging resource shaspness szempontjából a 14/2.5-őt jobbnak tartja, mint a 12-32-őt, addig a másik két tesztoldal e tekintetben az utóbbit tekinti jobbnak.
Végül azt a megnyugtató és egyben elkeserítő választ kaptam, hogy mindkét objektív esetében nagy a gyári szórás. Innentől kezdve az eredeti problémám (mármint, hogy melyik tesztoldal téved stb.) okafogyottá vált. -
topikk
senior tag
válasz
hibavissza #94476 üzenetére
Ha nem ugrana vissza akkor az lenne a gond, hogy milyen AF már az ami nem fókuszál? Ugyanis nem találna fókuszt ha a tárgytávolság nem egyezik potosan az 1:1-hez tartozó távolságal. Nyomod az expogombot és vagy életlen kép vagy semmi ne történik (beállítástól függően). EZért kell a vázat mozgatni ha már 1:1-re állítod, ilyen értelemben az 1:1 fókusz fixáló, de ha megis más távolsággal fotózol ezt is lehetővé teszi a visszaugrással.
-
Balinov
titán
válasz
hibavissza #94476 üzenetére
B+, kikoptem a kávét
-
Studi
veterán
válasz
hibavissza #94474 üzenetére
Ha folyamatosan ott akarod használni akkor miért nem váltasz MF-be át?
-
mephisoft
csendes tag
válasz
hibavissza #94471 üzenetére
Az 1:1 az nem fókuszhatároló, hanem "gyorsan 1:1-re tekerő". A kapcsoló mechanikusan nem is olyan, hogy ottmaradjon. AF módban szerintem nem is értelmezhető, hogy fix 1:1-ben álljon. Szerintem MF módban használatra van kitalálva, és nekem teljesen tökéletes.
Most látom, hogy topikk is ugyanezt írta
.
-
80hun
addikt
válasz
hibavissza #94459 üzenetére
Bár ha vki nagyon komolyan akar bogár p...ét fotózni akkor végülis mindenre felmegy a canon MP-E 65/2.8De ott a Laowa 25/2.8 2.5-5x is
-
80hun
addikt
válasz
hibavissza #94457 üzenetére
A makróknál max közelponton eleve az f2.8 az f5.6 lesz
Sztem az oly 60 mfn 1:1 mert a 30-as pana jobb leképzést tudott a 60-asal szemben. Fura vol
Javaslom az utólagos cropot , makrónál ez jobb mint ha közgyűrűznél sztem -
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza #94453 üzenetére
60-as 1:1-et tud alapból, tehát makró.
Az, hogy extrém makró igényekhez a nagyítást még növelni kell, már egy másik történet, ott aztán van minden -
Balinov
titán
válasz
hibavissza #94453 üzenetére
Már melyik? O60 vagy az Fd?
-
mephisoft
csendes tag
válasz
hibavissza #94444 üzenetére
Nálam nem a szűken értelmezett makró a cél. Akkor voltam bajban a közgyűrűvel / Raynox-szal, amikor miután meglőttem egy virág részletét, az egész növény-csoportról szerettem volna képet. Na azt csak nagyon tág kivágást (pucér objektív) utólag megvágva tudtam megcsinálni. Azóta hordom magammal mégis az öreg CanonFD makrót.
A fókusz bizgentyű 1:1-es viselkedése nekem (elvben) tetszik, nem határolónak, hanem gyorsan-odatekerőnek értelmezem. Azt hiszem, én útálnám, ha ott fixen megfogná, ritka amikor pont a max leképezés kell a koompizícióhoz.A napellenző - hát igen, gáz, hogy ilyenekkel szarevősködik az Oly. De a 45/1.8-hoz sem kaptam, már nem is várom tőlük
.
Namost az a baj, hogy amúgy is el kell menjek itthonról, és útbaesik a 220volt, úgy néz ki, van nekik raktáron, és nem beszéltél le.
-
totálkezdő
tag
válasz
hibavissza #94282 üzenetére
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #94276 üzenetére
Egyenlőre elnapolva minden, dögrovás...
-
mephisoft
csendes tag
válasz
hibavissza #94276 üzenetére
Jóvanna. Annyira a sok expozíciós high-resen járt az agyam, hogy ezt is expozíciók sorozatának értettem.
-
mephisoft
csendes tag
válasz
hibavissza #94274 üzenetére
Tessék?
Mivel a high-res témáról beszélgettünk, az én értelmezésem, hogy a #94259-ben MrChris az in-camera pixel-shift, és a szabadkézi sorozat & PS öszehasonlítását említette. Ez utóbbinak nincs köze a Pana menüihez, és nagyon kevés hozzá a 3 expozíció. (Ha valami másféle sorozatra sorozatra gondoltál, akkor azt nem mondtad, hogy milyenre.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged