Hirdetés
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- OnePlus 15 - van plusz energia
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mobil flották
- Apple iPhone 17 - alap
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Valamit keresel? Nem veszett el, nem vagyok már 10 éves. Kvázi egyenes adásban néztem mit művelnek.
Arra utaltam, hogy vajon most is hasonlóan fejlesztik e az infrastruktúrát. Megvan? -
válasz
Ear001
üzenetére
Ear001:
"a lassúra állított soroztafelvételnél gyakorlatilag két kép között tudott élességet állítani mindkét gép"Ezt részleteznéd egy kicsit? Pontosan milyen értekre (fps) állítottad a gépek sorozat felvételét? Az M5 eredményével is elégedett voltál? (Ugyebár csak az M1-ben van dupla fókusz rendszer.)
-
Bazsee71
őstag
válasz
rbalint88
üzenetére
Az első tükörreflexesemig (D5000) nem igazán volt szempont, de megszoktam, hogy szemvillanás alatt megvan a fókusz, így már ragaszkodom hozzá.
Újabbak alatt gondolom az X-A2-t és az X-E2-t kell érteni.
Szerk.: Köszönöm mindenkinek a gyors válaszokat! Így valószínűleg E-M10 lesz, a zajt meg majd DxO-val kezelgetem.

-
Studi
veterán
Mazsinál a pont, olyasmi. Vált, hogy mindig szerinte helyesen exponált legyen a keresőkép, vagy a beállított záridő, blende, érzékenység hármasnak megfelelően várható kép.
-
Bazsee71
őstag
Többen írtátok hogy a Fuji AF lassú. Ez mégis mennyire lassút jelent, zavaró? Mondjuk egy E-M10 vs. X-E1 esetén mennyire feltűnő?
Kérdésem apropója, hogy egyedül az X-E1 bizonytalanít el kicsit az E-M10-zel kapcsolatban. X-E1 ISO6400 valami rettenet jó, nagyon tetszene, viszont minden egyéb meg az E-M10-ben tetszik jobban.

-
törölt tag
válasz
rbalint88
üzenetére
Szerintem az ilyesmit nem feltétlen érdemes megpróbálni lefordítani egyáltalán. Fordítás után egy amatőr úgysem fogja jobban megérteni a funkciót (ha nincs ott mellette leírás), és jó eséllyel egy profi meg nem fogja megtalálni a túlmagyarított nevet.
Szerintem jobb helyeken marad az bracketing, alatta egy magyarázattal. -
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Az autó amúgy jellegénél fogva pont egy olyan téma amin az AF többnyire könnyen talál fogást. Még a Fuji X-E1-el se reménytelen elkapni AF-fel szembejövő autót, próbáltam.
Egy egyszínű kontrasztos élektől teljesen mentes szembefutó kutya, na az viszont igazi AF fingatós téma!!
-
Ear001
addikt
válasz
üzenetére
De miből gondolod, hogy szemből jön? És hogy nappal?
És mindezt a 40-150-el? Egyik kézben egyensúlyozod, és eltartod a szemedtől ezt a kobót, a másikkal meg böködöd a képernyőt? Hát ha van valami, ami bemozdul a tuti stabi ellenére is, az ez a kép lesz. Ilyenkor bizony kell a kétkezes fogás, pláne ha még közben a zoomgyűrűt is tekered, meg a kukucska-kereső. -
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Kösz! butális? há' miért
Régen oly-val is meglőttem volt, akkor szebbek voltak a fények stb. Meg a házikóról is volt már képem.: JuSzT :.: Követő af vs tapicska? Annyira sztem még nem gyorsak a mai kontraszt af-ek, legalábbis a nálam lévő panákon nem. Csak majdnem...
De lehet a g7, gh4-ben már oké a tapi af akcióra is. -
Ear001
addikt
Na most egy kicsi ömlengés következik Oly ügyben. A mintabolt kedvességének köszönhetően volt szerencsém egy hétig együtt élni az E-M5-öm mellett az E-M1-el és a 12-40 2.8 meg a 40-150 2.8 obikkal. Sűrű hét volt veterán rali, ovis ünnepség és balettóra fotózással. Egyik helyszín sem ideális, sehol sem lehet szép komótosan komponálni, az események gyorsan és igencsak váratlanul történnek. Szóval igazi fotóriporteri terepek, ahol mindennél fontosabb a nagyon gyors autofókusz - legalábbis gondoltam én. Őszintén szólva pont ezekre a célokra nem egy MILC lenne az első választásom, és néhányszor már meg is szenvedtem ilyen körülmények között a saját felszerelésemmel, de ezúttal nem.
Azért sem, mert ez a két üveg megtanított arra, hogy az a fix 2.8 is pokoli nagy erény. Meg az is, hogy 2.8-as rekeszálláson is jók a képek. Én még sose dolgoztam egyszerre két géppel, de így, hogy gyakorlatilag volt egy 12-150 2.8 pro obim, hát maga volt a paradicsom. Életlen kép alig született, pedig a követő autófókuszt nem kapcsoltam be, a lassúra állított soroztafelvételnél gyakorlatilag két kép között tudott élességet állítani mindkét gép.
A 40-150-et először a kiegészítő markolatos E-M5-re tettem, hogy azzal lesz majd a tuti a fogása, és az is volt, de aztán úgy alakult, hogy a csupasz E-M1-re is fel kellett csavarnom. Őszintén szólva hülyén néz ki ez az összeállítás, de jól használható. A gépváz markolata bőven elég kitartani ezt a kombinációt.
Eddig azt gondoltam, hogyha megjelenik majd az E-M1 MkII, akkor eladom az E-M5-öt, és és azt betolom majd az új váz árába, de rájöttem, hülyeség. Amennyi most a használt ára, inkább maradni fog, mert egy csomó helyzet nem lett volna megoldható egy vázzal.
A két obi meg nagyon-nagyon jó. A 40-150 ugyan nem annyira hűdeborotva, mint a 75, de nem kellett figyelni, hogy egyik-vagy másik gyutávot kerüljem vele, mert ott valahogy nem az igazi. A 12-40 igazi igásló, 12-re tekerve a leghülyébb szűk helyzetes szituációkban is kép készíthető vele, nem csak bitsorozat egy háttértárra.
-
FEDman
addikt
-
.mf
veterán
válasz
hemaka
üzenetére
De mintha szűrőmenetről beszéltél volna, amije ugye továbbra sincs?

Pandur: nagyobb, életlenebb, sötétebb, és használtan kb. dupla áron megy. 6k-ból meg kijön egy jelátvivős közgyűrű-szett. Az EM10 nem időjárás-álló. Csak a 12-es kezdő marad előnyként.
Lassú Víz: ez sokkal barátibb ár, mint amire számítottam, de még így is sok nekem. A 12-40-est is végül kihagytam, mert bár élesebb a 17-esnél, de a 20 és 45-ösnél nem, s az a kombó nem csak élesebb, hanem fényerősebb, kisebb, könnyebb, meg persze olcsóbb is. Pedig amellett még több érvem is lett volna, mint egy 9-18 --> 7-14 váltás mellett. A 9-18 egyelőre, bár f4 kezdő és CA-zik, de nem vészesen drága, egész éles, és kicsi-könnyű; annyival nem ér nekem többet egy akkora szörnyeteg.
Túl sok a techno és kütyüzés, inkább menni kell képelni.Szpetri: a 12-35-nek sajnos csak akkor van létjogosultsága, ha Pana vázra kell. Az Oly élessége egy klasszissal jobb, ilyen obit pedig általában a képminőségéért vesz az ember. Emellett olcsóbb is nála. Viszont negyedével nehezebb is...
-
-
.mf
veterán
válasz
hemaka
üzenetére
Ez nem pénz kérdése. Nem láttam még ekv. 14-en kezdő zoomot szűrőmenettel.
Biztos szuper obi, de nem kis pénz (1400 EUR, ha jól emlékszem?). Az új váz is elég erősen nyitott. Egyre kúsznak fel az Oly árai.
Pedig egy EM1m2-n elgondolkoznék. Idővel. Használtan. 3 Parciért. 
A tesztből hiányoznak kicsit a raw-k. -
pandur99
aktív tag
-
Bazsee71
őstag
válasz
Monya78
üzenetére
Köszönöm, ez szinte csupa jó hír. 18-105-ösöm volt nekem is, nagyon szerettem a képét, tökéletesen meg voltam elégedve vele. Sima 14-42-vel venném, magam szeretném tekergetni a zoom gyűrűt.
Peremsötétedés kevésbé zavar mint a CA, vagy az életlenség. EVF-et meg akkor jól megkukkolom a mintaboltban.(#64929) Tin_Shield: Köszönöm neked is az infókat. Fixem még nem most lesz, úgyhogy majd valahol teszek kísérletet a Pana 20mm kipróbálására. Tetszik a mérete, meg az ára is. Gondolom jobb képet lehet kinyerni az Oly objektívekkel, de hát az áruk is 2-3x-os.
Nikkor 35mm-nél is tapasztaltam, hogy az AF nem valami szuper, de ha csak ennyire lenne bajos a Pana, az még bőven beleférne.Kezdek aggódni, hogy megint elvesztem, ebből vásárlás lesz.

-
Monya78
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
"kijelző mennyire karcálló?" Nekem fél éve van e-m10-esem, fóliázás nélkül, vigyázva, egy pici karc sincs rajta.
"EVF sötétben sem laggol különösebben, erről mi a tapasztalat?"
Kétféle beállításal is használhatod: Teljes felbontással: nappal szerintem nem zavaró a lagg-ja, azért gyengébb fényviszonyok mellett kezd zavaró lenni, viszont egy bizonyos beállítás mellett csökkenti az EVF felbontását cserében kevesebb lesz a lagg (Sport módban így használom)Obik: m4/3-as egyik leggyengébb obiját az oly 14-42 EZ palacsintát hasonlítottam össze egy nikon 18-105VR-el, pixel kukkolva mondjuk úgy hogy képközépen egy kicsit erősebb az oly, képszéleken sokkal erősebb az oly. Ha nem a 14-42 EZ-t veszed hozzá, hanem más kitobit akkor további képminőség javulást fogsz tapasztalni.
Nemrég hasonlítottam össze az oly 25mm F1.8-at a nikon 35mm F1.8 Dx-et egymással. ugyanaz mint amit előbb írtam a zoom esetében "képközépen egy kicsit erősebb az oly, képszéleken sokkal erősebb az oly" icipicit kevesebb a CA az oly-ban, viszont peremsötétedésben rosszabb az oly.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Az említett objektívek bőven felveszik a versenyt a Nikon 35-tel és az 50-nel. Az Oly 25 vmivel élesebb mint a 17, kérdés az ekv. 35 vagy az ekv. 50 jön-e be jobban. Nagyon sokan szeretik a Pana 20 f1.7 palacsintát is, ha köztes gyutávra szavazol. Ennél negatívumként a relatív lassú, kicsit darálós AF-et szoktuk említeni, de így is simán tudja azt amit Nikon 35 vagy 50 G.
Az E-M10 kijelzője passz, nekem E-M5 van, 3 éves múlt, sosem volt rajta fólia, gyak. napi szinten zötykölődik velem, nem karcos. A fém festése egy-két élnél picit megkopott, de az sem vészes, és nem is áll rosszul neki (ezüst-fekete)
Nikonosként eleinte a menütől fogsz agybajt kapni
De pár nap alatt meg lehet szokni, és ha már belaktad, beállítottad ízlésed szerint (nagyon durván testre szabható) nem nagyon kell menüzni. -
FEDman
addikt
Robin Wong: 7-14/2,8
-
Bazsee71
őstag
Kedves Fórumtársak!
Elkelt a D5000-esem, utódnak pedig hosszas keresgélés után úgy néz ki, hogy az E-M10-es lenne a befutó. (Szempont volt a kompaktabb méret, jó kezelhetőség, jobb magas ISO-s teljesítmény, a gyors fókuszrendszer és az EVF.)
Sajnos az Olympus próbalehetőségével nem tudok élni, mivel leghamarabb egy hónap múlva szabadul fel készülék, nekem pedig időközben rendkívül nagy szükségem lenne az utódra. Annyit tudok tenni, hogy a mintaboltban a héten kézbe veszek egy példányt, így lenne pár kérdésem.
Amit 1-2 tesztben olvastam enyhébb negatívumot, hogy a legkisebb natív ISO csak 200-as, valamint a legrövidebb záridő csak 1/4000. Na most a D5000 pont ezt tudta, soha nem éreztem korlátnak, gondolom akkor ezek után sem fogom.
Tudom nem hétköznapi kérdés, de pl. a kijelző mennyire karcálló? Mert ugye itt becsukni nem lehet.
Tesztek szerint az EVF sötétben sem laggol különösebben, erről mi a tapasztalat? Sajnos volt a kezemben kiábrándító típus...
Egyelőre dupla kit lenne, később a fényerő miatt szeretnék f1.8-as obit is, 17mm-t vagy 25mm-t, elsősorban esti, beltéri családi és baráti összejövetelekre. Ezek karcolnak úgy, mint a Nikkor 35mm vagy az 50mm?
Ha esetleg bárkinek van észrevétele azzal kapcsolatban, hogy mit nézzek majd a próba során, ami a Nikon után esetleg zavarhat/elgondolkodtató, azt nagyon szívesen fogadom.
És akkor itt gyorsan megragadnám az alkalmat, hogy egy extra kérdést szegezzek a gyakorlottabbak felé: szökőkútban ugrándozó, vidám medikusok megörökítésének melyik objektívvel érdemes nekifutni? A repkedő vízcseppek miatt jó lenne egy kis távolságot tartani, így a 40-150mm jönne szóba. Azon gondolkodtam, hogy szebben mosná a hátteret is, mivel a másik objektív 42mm-en már csak f5.6-ot enged, ez pedig 40mm-en f4.0-ról indul.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
Ennyire nem Jolly Joker az A mód. Hétvégén fotóztam az Aquincumi Múzeumban a Florálián gladiátor csihi-puhit 50-200-as telével. Kellett a rövid záridő és a mélységélesség is. M mód, auto ISO. Jó lett volna, ha van expo korrekció is az auto ISO mellé, de az már nem jutott el a japán fejlesztők tudatáig.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Olvass bele a csencselősbe. Úgy van ahogy írtad.
-
qpakcovboy
őstag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Szívesen lecserélném az Epl5 vázam egy e-m10-re, viszont nem szívesen köhögöm ki a néhány extráért a plusz 100 000 Ft-ot.
A mintaboltban most akciós a váz, 170 000 Ft. A kérdés az, hogy ebből le lehet-e vonni a kártyás kedvezményt ?
Illetve vonatkozik-e rá a 30 000 Ft pénzvisszafizetés?Ha minden igaz, akkor így meg lenne a váz 120 000 Ft-ból, ami túl szépen hangzik.
-
törölt tag
Amíg a szenzor "hasonló", addig nó prob.
A D800 után az E-M10 pl. tökugyanúgy viselkedik színekben, főleg bőrszínben, amikor a raw-knak nekiesek. (Ott ugye már nem legendás Oly-s színek vannak, csak szimpla "Sony"-s színek)
A felbontást kellett kicsit szokni, de nem para, nagyon oké a 16 is. De kb. ugyanoda korrigálok itt is wb és tint csúszkákkal, mint a Nikonnál anno. Elég hasonlóan vannak belőve. Csak az Oly-nak jobb üveg kell, mert pixelsűrűbb + nincs AA filter. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
rbalint88
veterán
Vajon a Fuji XT10+18-55/2,8-4 vagy a G7+12-35/2,8 lesz az olcsóbb?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mano42
aktív tag
Huh, eldobom az agyam. Napok óta nem járok erre, átpörgetem az utolsó oldalt, nézem a képeket persze szöveg nélkül, először egy ismeretlen gép idomtalan obival oszt ua obi nélkűl, majd egy rózsaszín gép aztán valami two-face, majd anime csajok, végűl egy patkány. Hogy mikről maradtam le, vissza kell tekerjek, különben elvesztem a fonalat.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- perge666: Egy korszak vége
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Battlefield 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Milyen autót vegyek?
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Hobby rádiós topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- ELADNÁD IPHONE KÉSZŰLÉKED? ADD EL A MOBILESHARKNAK GYORSAN ÉS BIZTONSÁGOSAN!
- Xbox Elite Series 2 kontroller 3 hó garancia, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460 i7 10700 32GB DDR4 512GB SSD ASUS TUF RTX 3070TI 8GB Lian Li LANCOOL 207 750W
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

És mindezt a 40-150-el? Egyik kézben egyensúlyozod, és eltartod a szemedtől ezt a kobót, a másikkal meg böködöd a képernyőt? Hát ha van valami, ami bemozdul a tuti stabi ellenére is, az ez a kép lesz. Ilyenkor bizony kell a kétkezes fogás, pláne ha még közben a zoomgyűrűt is tekered, meg a kukucska-kereső.

Pedig egy EM1m2-n elgondolkoznék. Idővel. Használtan. 3 Parciért.

(más raw, más minden)