Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
jmakk
őstag
Még a nagyobb 3rd party obigyártók is küszködnek a kanyon váz-obi natív af kommunikáció terén, nem hiszem, hogy egy kicsi adaptergyártó cég megváltást hozna ebben a tekintetben.

Mondjuk az nagy blama lenne a kanyonnak, ha gyorsabban menne a kontraszt af ezzel az adapterrel az mft gépeken, mint a saját vázaikon.
-
Studi
veterán
-
hibavissza
veterán
Én nyitva használtam párszor városi képekhez és homályos lett. Nem nagyon tudtam hova tenni a dolgot, így ráfogtam a fókuszra, shutter shock-ra meg a gyuszira. Nem mélyedtem el a problémában. De a tesztképeid alapján nem ildomos nyitva használni, pedig jól jönne egy használhatóbb 1,8...
A közeli fókuszt néztem. Ott egyértelműen nem fókuszál elég megbízhatóan. Használható, de észnél kell lenni. -
k1csi
senior tag
Ez nagyon jól hangzik, remélem utólag is lehet SW-t frissíteni rajta (mintha lenne is USB-je a képről nézve).
Az ára sem szállt el annyira és még lehet olcsóbb is... A Canonra azért van 1-2 jó tele amit ide is el tudnék képzelni.hibavissza
Az a 7m akkor igaz, ha nem pixel szinten nézed. Egyébként nem értem hogy jön ide, a fókusz ennél a tesztnél egyáltalán nem hibázott. -
k1csi
senior tag
Mostanában többször is előjött m43 obik, ezen belül is a 45 1.8 nagyobb tárgytávon vett rajza.
Csináltam egy gyors tesztet. f/1.8, f/2.2, f/2.8 és f/4. Változóan enyhén felhős délután, kikapcsolt stabi (leghosszab záridő is 1/1000 volt) kézből E-M1-el. A tábla kb. 8-10m-re (a tábla a keresőben kb. annyit foglalt el mint a 81 fókuszpont egyike)
Az tisztán látszik miért szeretek f/2.2-re rekeszelni vele (lehet többen is vagyunk így vele).
Egyébként nem tudom PH tömörítés mit fog meghagyni belőle, de akinek nincs még ilyen obija kb. ilyesmire számíthat. A teljes kép kb. 2.7%-a, pixel szinten nézve. -
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Csináltam egy háztáji af tesztet. Beltér, kevert fény. Egy LED bulb izzóval rásegítettem a kora esti fénynek. lumix 14-45, pl 25, oly 45. F 4,9 rekesz. Kitobi is 25-ös gyutávon. Vaku, 1/160 záridő. Gyermek lassan sétál felém. AF-S, AFF fix fókuszponttal használhatatlan. Követő fókusz arc prioritással jó.
Érzésre a kitobi a leggyorsabb. Azt hittem lemossa a másik kettőt, de a képeket visszanézve a pl 25 a legjobb. Igazából nincs marginális különbség a három obi közt 2 méterig. 2 méteren belül az Oly 45 nem képes éles képet produkálni csak statikus célpontra.
Gondoltam, hogy túl vékony a dof, de fél méteres...mondjuk 1 méteren már 20 centi sincs a dof és abból már könnyen ki lehet sétálni. -
Studi
veterán
-
Bazsee71
őstag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Ilyen szokott lenni máskor is, vagy egyedi eset?
-
schawo
titán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Most csak eltűnt az összes garanciális információ. Így se oké még

-
schawo
titán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Akkor korrigálni kéne a webshopban is, mert ott most is 3 év garit ír

-
Oly-Service
tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
BOCSI benéztem 2 év a gar! Sorry

-
törölt tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Miért kerül pont annyiba mint 1,5 éve?
-
Oly-Service
tag
Raktársöprés a Mintaboltban
Néhány bemutatódarab eladásra kerül, Prémium kártyával is megvásárolhatók, 3év garival! -
szata.68
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszi mégegyszer mindenkinek! Most a 14-140-es kitobival szerelt verzióval szemezek,talán az lesz a nyerő.

-
pandur99
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Ha jól tudom, Te ráadásul olyan helyen laksz, ahová én csak nyaralni megyek, úgyhogy a fotózásnál nem lehet túlzott akadály jó helyszíneket találni. Én régebben évente többször is jártam felétek, van egy testvérvárosunk is, Szászrégen, arról és a környékéről még egy rengeteg fotóval illusztrált útikönyvet is elkövettem, legközelebb június végén megyek a fiammal Borsára, szóval van miért irigyeljelek.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
pandur99
üzenetére
Sebaj nekem már a g3-asom önmagában sem szép, a szintén rút ezüst sigmával meg már horror
Nekem az e-m5 lenne az álomgép amióta megjelent (elvileg legalábbis mert nem próbáltam), de ha most találnék olcsón sem váltanám le csak úgy a g3-at rá, mert kb. fölösleges pénzkidobás lenne, a g3-al is tökéletesen el lehet lenni, ráadásul itt van mellette a g6 meg e-p1 is, szal inkább fotóznom kéne mint szuperstabiról meg oly színekről álmodozni 
-
pandur99
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Ez színtiszta mázli volt egyrészt, másrészt a bolt hibája és utána korrektsége. Amúgy megvártam volna, míg a használt M5 ára 100e-re esik, akkor vettem volna egyet, de így sokkal jobb

Most már csak egy bánatom van - ha ez bánat egyáltalán -, hogy a 14-150-esem ezüst színű, nem fekete, mint a váz. Gondolkodom is, hogy kidobom a kukába, mert fő az esztétika. Szoknom kell, na.
-
Marseille199
senior tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Mindegyik nagy

14/2.5-20/1.7 Ez a kettő játszik csak, de inkább a 20.
Bár, fene tudja,lehet szűkös lesz a tér
-
pandur99
aktív tag
Kezemben a 99.990 Ft-os M5

Nem eladó!
-
schawo
titán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Ha tőlük kér 20/1.7-et, akkor meglehetősen bambán néznek majd rá. -
Oly-Service
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Olympus Teddpróbára
-
schawo
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
20/1.7-tel szolgálhatok, de vázam csak pl1 van.
-
törölt tag
válasz
Marseille199
üzenetére
írj RBalint-nak.
-
Marseille199
senior tag
Sziasztok!
Lélekben itt vagyok és olvasok mindent, csak hozzászólni soha nincs érkezésem.
Lenne ellenben egy pofátlan kérésem:Egy hétfői melóra égető szükségem lenne egy 20/1.7-es palacsintára. Ha lenne esetleg mögötte valami kisméretű váz is, az még nagyobb jóság, mert ugye az én viharvert G3-am már inkább csak a tapifunkciókkal működtethető, meg azért van nála még diszkrétebb cucc.
Elképesztően fontos lenne, rettentően vigyáznék rá, meg minden.
Adok cserébe pénzt, vagy ha írunk egy papírkát, akkor 1D MkIV+24-70 II L, ha esetleg valakinek arra van ingerenciája.
Hétfő délelőtt lenne elemében, szerintem délután vissza is szállítmányoznám a gazdájának.Légyszi- légyszi, meghálálom akármivel, bármivel!
-
Tin_Shield
őstag
válasz
szata.68
üzenetére
Nem rossz pedig az LX7, egy fogáspróbát lehet megérne, de persze ha a G6 tetszik nyugodtan választhatod azt, jó gép. Azt a "makro képességet" amire szükséged van a kitobjektív is tudja. Ha találsz olyan kitet amiben a 14-42II van inkább válaszd azt, kicsit jobb építésű, jobban rajzol és kisebb is.
-
törölt tag
Múltkori Fotoplus történet:
- Tartották magukat a kiírt árhoz.
- Sima fekete váz helyett Elite vázat adtak.
- 2 év garancia, papír kitöltve, minden bontatlan új. Expó szám nézve. -
szata.68
senior tag
Az LX7 nagyon kompaktnak tűnik,attól félek, hogy rossz lesz a fogása. A G6 hozza az LX7 szintjét?
Az szimpatikusabb, és még beleférne a keretbe. -
Csúcskompakt(ok)ra lehet körvakut tenni? (Akár egy későbbi beszerzésből...)
Vagy ez már nem követelmény a továbbiakban? -
szata.68
senior tag
válasz
sideburns
üzenetére
Nekem nincs sok tapasztalatom,inkább csak amiket hallottam,meg tanácsoltak. Elég nagy a kontraszt amúgy. Aki tényleg komolyan veszi annak DSLR-je van makróval,körvakuval, de tudok olyanról is aki telefonnal fotózgat (ráadásul nem friss modellel). Nekem majd a szakvizsgához esetbemutatásra,meg persze a későbbi dokumentációhoz fontos,szóval nem kellenek művészi képek,de azért legyen jó minőség. (tudom,kinek mit jelent a "jó minőség"... )
-
sideburns
aktív tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Ha lezuhansz repülővel, a fórumtagok is tudnak majd azonosítani.

Biztosan kell majd körvaku? A kezelőegység lámpája nem elég oda?
Szerintem felesleges erre nagy szenzoros gép, egy Panasonic LX7 a remek objektívjével szerintem bőven megtenné, főleg a már említett mélységélesség-probléma elkerülése végett is. -
Schanyee
senior tag
válasz
szata.68
üzenetére
Én első körben megpróbálnám előtét nélkül is. Nincs meg az elméleti hátterem fotózáshoz, de ha jól értelmezem azt jelentik az adatok, hogy 2,5-szer akkora lehet a fogsor amit le tudsz fotózni, mint azon amit én küldtem képet.
Amúgy alap fotózási tudást érdemes lesz majd olvasnod. Ezeknél a vázaknál már elég szűk tud lenni a mélységélességi tartomány szemben a kompakt gépekkel. Ennek a hatását láthatod azon, hogy a képen amit küldtem a nem a fókusz síkjában lévő dolgok már homályosak. Ez ellen "rekeszeléssel" lehet védekezni egy bizonyos szintig. Minél szűkebb a rekesz, annál több minden lesz éles. A rekesz nyitottságát az f érték jellemzi, ami egy reciprok szám, tehát az f1.8 tágabb mint az f7.1. Esetedben az f7.1 úgy gondolom legalább kelleni fog, f11 fölött már romlik a képminőség egyéb okokból. Ezt ismerőseiden neked kell majd kitesztelned, hogy mi adja a legjobb végeredményt.
-
Schanyee
senior tag
válasz
szata.68
üzenetére
Ez Olympus E-P5-tel készült és a fix 20mm-es Panasonic objektívvel. Aminél a kit objektívek ráadásul jobb nagyítást is tudnak. Ez 0.13x-osat, a Panasonic 14-42 kit objektív például 0,32x-est, ami 2,5-szer nagyobb nagyítás. 42mm-es állásában nem is kell belemássz a páciens arcába.
Szerk.: szerencsére eddig nem volt lyukas fogam, fogkő is csak kb 1 éve alakult ki, de azóta nem romlott a helyzet, talán egy kicsit inkább javult. A torlódás meg olyan, hogy sosem akartam fogszabályzót, mert minden ismerősömnek akinek volt tönkrementek a fogai...
-
szata.68
senior tag
-
Schanyee
senior tag
válasz
szata.68
üzenetére
Szerintem lehet túlgondoljátok ezt az egész kérdést. Fölösleges ennyit költeni rá, a legolcsóbb alap kit is bőven elég lehet. 20"-os monitoron ez is elég jól látszódhat...
Most este 5 perce, elég rossz fények között (fürdőszoba) csináltam egy fotót a fogsoromról. Az objektív a fix 20-as, tehát nem makró. A rekesz f7.1, amit a kit objektív is tud. Sőt, tágabb rekesz esetén úgyis túl kicsi lenne a mélység élesség. Mivel rosszak voltak a fények, ezért a váz beépített vakuját használtam, emiatt elnézést
Valamint önmagammal szembe fotóztam, így a fókuszpontot is nehéz volt eltalálni. A kép így jött ki a vázból, nem állítottam rajta. Szerintem itt a Pana pinpoint AF módja és az, hogy a színek a valósághoz közelebb állnak elég nagy segítség lehet.Kitudjátok választani a 100%-ot és röhögni a fogsoromon
18+-os kép következik.
[link]Ja lemaradt, a váz Olympus E-P5, az objektív Panasonic 20mm 1.8
-
szata.68
senior tag
válasz
mikloss
üzenetére
Nekem is fogszabályzásra kell pont.

Igen,én is ezt hallottam,hogy elég az alap váz,de azért egy macro jó hozzá. Aztán akkor úgy voltam vele,hogy ha 1x veszek,akkor jót vegyek,így néztem a Nikon 5500-at,meg az r1c1 vakut macroval,és az elég brutál árra jött ki. Most meg össze vagyok keveredve.
(de legalább azt tudom,hogy a bridge gép nem jött be
) -
mikloss
tag
válasz
szata.68
üzenetére
Nekem a fogszabályzós dokinőm/meg az egész magánrendelő/ egy sima Canon 550D + kitobi + körvaku szettel nyomta folyton a képeket és meg volt elégedve az eredménnyel. Sztem nem kell annyira túlbonyolítani a dolgot, így viszonylag olcsón meg lehet úszni egy belépő vázzal/üveggel is..

-
Studi
veterán
-
szata.68
senior tag
Ha változtat ez valamin:
-videóra is használnám (pingpong meccseket vennék fel - persze a meló az első),meg ha véletlen elutazunk valahova akkor is ha már van egy jó gépem
-fogásra,és kinézetre is jobban tetszenek a DSLR kinézetű (vagy legalábbis nem a nagyon kompakt) gépek -
-
rbalint88
veterán
válasz
szata.68
üzenetére
Inkább olympus e-m10, abból jobb minőségű, kevesebb utómunkát igénylő kép esik ki, mint a panasonicból.
a mintaboltban a kifutó e-m5 (szenzorban ugyanaz, mint az e-m10) a profi obival kihozható 330 körül, ha valaki hajlandó a kedvezményét felajánlani javadra. na az egy olyan szett, amivel hosszú-hosszú évekig boldog leszel. -
szata.68
senior tag
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat,örülök,hogy segítetek!

Ez az automata dolog tetszene,mert teljesen kezdő vagyok a fényképezésben,meg gyorsabb is.
Így melyik gép-obi jön számításba ami olcsó,de azért jó minőséget tud? (nem akarok semmi extra minőséget,csak ha mondjuk megnézem egy 20"-os monitoron akkor ne full pixel legyen az egész)
Pana G6 még játszik,vagy már ki is esett?
-
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Ez inkább játszani. Éles fényt ad, a színhőmérséklete sem túl jó, se az állíthatósága.
szata.68: vannak olcsóbb megoldások, amikkel nagyon jó képeket tudsz csinálni, de valahol biztos veszítesz vele. Amiben én gondolkozom, azok olyan megoldások, hogy ott van a közelben a gép, és gyakorlatilag állítgatás nélkül, pár másodperc alatt, automata módokban is tudod használni. Nem hiszem, hogy a páciensek szeretnének sokat várni, meg kitartani nyitott szájjal ezek miatt a képek miatt.
Körvaku nem rossz. Kicsit drágább ugyan, de jube7 fórumtárs hirdet itt egy nagyon profi Olympus körvakut, amivel szintén teljesen automatán működne minden együtt. A Yongnuo ezt nem tudja, ott neked kellene a vakun és a vázon is kézzel állítani mindent.
Objektívvel kapcsolatban is az a helyzet, hogy vannak olcsóbb megoldások, de azok nem hozzák ezt a fokú automatizmust, és gyorsaságot. Korábban itt többször kitárgyaltuk a makró objektíves alternatívákat.
Kitobival sem teljesen esélytelen amúgy, csak kell hozzá nézni valami jobb minőségű makró adaptert, lehetőleg Raynoxot, de semmiféleképp nem dioptriás lencséket.
-
Schanyee
senior tag
-
zolko74
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni G3 hack ügyében.
Melyik az a végső hack ami stabil?Köszi!
-
szata.68
senior tag
Körvakut szeretnék rá venni (ha lehet pl valami ilyesmit )
Páciensekről nem is csináltam képet,csak itthon szórakoztam vele,meg a városban. Nem voltak annyira élesek a képek,úgyhogy gondoltam inkább visszaviszem 3 napon belül
Nem tudom,hogy jelent-e bármit,de ma pl csináltam egy képet a telefonommal (Nexus 5) és a tulajdonságokban ISO-930 van.
Jó húzósak ezek a lencsék. A gyári kitobival (14-42) esélytelen vagyok,ugye?
-
Studi
veterán
válasz
szata.68
üzenetére
A váz szerintem jó választás ár/érték arányban. Ami viszont valóban fontos lehet, az a világítás (ez a fogorvosi székben adott is lehet), és a jó obi. Makróból egyelőre nincs nagy választék: az Olympus 60/2.8-as makróját, vagy a Panasonic 45/2.8 a lehetőségek.
Mindkettőnek meg van a maga előnye/hátránya. Nagyjából adott fénymennyiségről beszélünk, de nem tudom, hogy fotózáshoz az mennyire elég. Ha elég, és a 2.8 fényerő egy elfogadható (mondjuk 800-as) ISO mellett használható, akkor az Olympus jobb lehet az olcsóbb ára, és a picit nagyobb munkatávolság miatt. Ha a fény kevesebb, akkor viszont a Panasonic képstabilizátora még segíthet a dolgon.
Ha tusz feldobni pár képet, amik a Sonyval készültek, akkor abból tudunk levonni következtetéseket a fényviszonyokról. Persze ha nem sérted ezzel senkinek a jogait, azaz nem látszanak rajta az arcok.

-
szata.68
senior tag
Sziasztok!
Fogászati dokumentációra szeretnék gépet venni. Ami itt fontos: portré,és a teljes fogív fényképezése (lehetőleg nem 10cm-rel a szájától
)
Tükrös gépeket ajánlgattak makró obival,körvakuval,de az mindennel együtt lenne kb 500-700ezer Ft,annyit meg most nem annyira tudok rászánni.
Múlt szombaton vettem egy Sony HX400V-t,gondoltam alapnak jó lesz,aztán majd ha később kell jó,akkor veszek tükröst. Tegnap vissza is vittem,mert kb olyan képeket csinált,mint a telefonom-csak a zoomja volt jobb.
Amit most néztem az a Pana G6. Mennyire ajánlott ez a gép?
Ha szeretnék hozzá makró obit,akkor az kb mennyibe kerülne? (új,és hibátlan használt is érdekel) Van esetleg ajánlott makró lencse hozzá?Tamás
-
pandur99
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
És a gyári mennyit bír? Csak holnap veszem át a gépet, még semmi tapasztalatom sincs.
-
pandur99
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszönöm. Tapasztalatod szerint mennyit bírnak egy töltéssel?
-
pandur99
aktív tag
Egy kérdés: E-M5-höz milyen utánngyártott akkut érdemes venni, ami a gyári töltővel tölthető?
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 16GB 256GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Na jó, ez azt hiszem túl merész álom lenne. 

Nem olvastad figyelmesen a felhasználási területet, nem művészi igényességről, meg pixelbuzulásról van szó!