Hirdetés
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
anaqer
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Ez nagyon "obija válogatja" kérdés, nem lehet ennyire általánosítani.
Pl. az 50 1.8D áttétele még tágra nyitva is elmegy, 2.8-tól meg abszolút használható, ellenben mondjuk egy 28-105 vagy hasonló manuálozásánál tényleg vért fog pisálni... venni már nem vennék hozzá ilyet, de ha már meglévő obiparkról van szó, én nem adnám el őket próba nélkül.
-
hotkar
senior tag
Köszönöm a válaszaitokat,

"mindennapi" (értsd: amikor ráérek...) használatra a saját obijait használnám, csak kíváncsi voltam, a Nikonokból mit tudok ésszerű keretek között használni.
Előveszem a régi MF obikat.

-
Lassú Víz
addikt
válasz
hotkar
üzenetére
Szerintem egyedül a Nikon 1 rendszeren lesz használható adapterezve, de leginkább teleobjektívként a 2,7-szeres crop faktor miatt. A többin ha a manuális fókusz is elektromos, akkor még az sem lesz. A méret és súly előnyt a MILC mint rendszer tudja adni, és képminőségben is akkor az igazi, ha a hozzá tervezett új natív objektívekkel használod.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
hotkar
üzenetére
Filléres adapterrel fölrakható, fénymérés van, AF természetesen nincsen, fókuszvisszajelzés a peaking-gel lehetséges - de nem nagy élvezet, nem túl jó ötlet: az AF-hez tervezett Nikon (vagy persze bármilyen) obikon nagyon nagy a fókuszgyűrű áttétele, a legapróbb mozdítás is sokat változtat, csillapítás pedig gyakorlatilag nincsen = nagyon nehéz finoman beállítani
Eleve manuális használatra tervezett obikat célszerű így föltenni, azokkal nincs ilyen gond.
-
hotkar
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok a MILC világában (olyannyira, hogy még nincs is, de lesz...), ezért szeretném kérdezni a tapasztaltabbakat:
- mennyire működőképesek a DSLR objektívek (a beépített fókuszmotorosak, természetesen) a MILC-eken? Konkrétan Nikon objektívekről lenne szó pl. egy OM-D EM10 vagy EM5-ön. Van-e autofókusz, normális fénymérés és fókuszvisszajelzés?
- esetleg van-e valami jól bevált konvertermárka, amit tudnátok javasolni?
A válaszokat előre is köszönöm.
-
Homer J.
csendes tag
válasz
SeatZola
üzenetére
Nekem ez az [Olympus táskám] volt pl5 duplakithez. Éppen elfér benne minden. Szépen.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
SeatZola
üzenetére
Nem tom milyen típusút szeretnél, de ha esetleg válltáskát, akkor ezekre vethetsz egy pillantást... manfrottoból mondjuk neked lehet elég lenne a II-es is
A fogásán egy bőrtokkal sokat javíthatsz elvileg. -
SeatZola
őstag
Az első tapasztalatok Oly E-PL5-el: nem hittem, hogy ezt fogom mondani - mert előítéleteim voltak és nem pozitívak - de nagyon nagyon tetszik a gép. Még a fogása is kezd elfogadható lenni. A képei nagyon bejönnek, szépek a színei, tetszik a kevéske zaja és úgy általában mindene. Nem bántam meg a Pentaxról a cserét.
Tudnátok hozzá valami kis klassz táskát ajánlani? Minél kisebb kellene, lényeg, hogy a váz, rajta a 14-42-vel és benne a 40-150-el elférjen. De még az is lehet, hogy egy 14-150 lesz az állandósult obim rá.
Ez optikailag milyen viszonyban van a 14-42+40-150 pároshoz? -
Degeczi
nagyúr
Nincs ilyen különbség, csak eltérő specifikáció a névleges értékre...
Teljesen töltve 8V fölött van egy ilyen, kétcellás akku, míg kisütve 6V közelében: a kettő között egy névleges érték a 7.2 - vagy 7.4, ha úgy tetszik. Semmi jelentősége, mennyit írnak rá, a lényeg a Li-ion akkuban van, azok közt nincs ebben eltérés. -
Degeczi
nagyúr
"DSTE" márkájúak nagyon beváltak többünknek, valóban tovább bírják a gyárinál (bár nekem még 1600-ra specifikált van, és az közel korrekt érték lehet. Most ez vagy valóban nagyobb azóta, vagy nem akar füllentésben lemaradni a gyártó a többihez képest)
-
törölt tag
-
Tervezem, hogy még beszerzek 1-2 utángyártott BLS-5 akkut a fényképező gépeimhez.
* Mennyire számít az, hogy feszültségként 7.4 V szerepel rajtuk a gyári 7.2 V helyett?
* Az, hogy tölthető-e a gyári töltővel (BCS-5), alapvetően lutri, ha nincs semmilyen ez irányú infó feltüntetve az eladó/termék oldalán?Egyenlőre egy drágább utángyártottról van pozitív tapasztalatom. Habár érdekes: az oldalon 7.4 V szerepel, még a címkéjén már 7.2 V.
-
a 12/2 egyszerűen el van árazva. de ja, csinálhatnának egy 10/4 pankeákot, és akkor aztán teljes a sor. mert olyan nagy lyukakat azért én nem érzek, épp azért jöhetnek a pro zoomok, mert amúgy eléggé teljes a rendszer. a 14-150-en meg nem tudom, hogy mit lehetne még fűrészelni, igazából pár éve még csak álmodoztunk ilyen minőségű superzoomról.
-
.mf
veterán
Persze, kellenek jó obik is a rendszerbe -- de mik jelentek meg az utóbbi bő 1 éveben az Olytól és mik vannak tervben? A listán van egy elődjénél optikailag gyengébb kitobi (1442EZ), egy csak időjárásállóvá tett szuperzoom (14-150) és egy játékobi (9 f8 FE); a többi viszont egy kivétellel mind csak drága prémiumobi (12-40, 75, 40-150, s tervben 7-14, 300, 8 FE, f1-es fixek). Az egyetlen "középkategóriás" obi is egy már lefedett gyútávra jött (25), pedig lenne még a rendszerben pár betömendő lyuk (uwa és tele fixek).
Az is egy stratégia, hogy a csúcskompaktok szorításából előre rohannak, és rágyúrnak csak a minőségi obikra -- ez volt 4/3-nál is. Szerintem viszont nem ez hozta a m4/3 sikerét, hanem egy kompakt, jó minőségű képeket készítő, elfogadható árú rendszer; olyan obikkal, mint a 20 és 45-ös: visszafogott áron jó optikai minőség, kis méretben. Ha legalább lennének a tervben biztató jelek ilyen obikra, de az új fixek f-gyors, €-sok lesznek... (s persze azok között se lesz uwa). -
pandur99
aktív tag
Ha valakit érdekel egy 12-50-es obi, van egy az aprók között.
-
ati3x
senior tag
Naszóval megjött a minolta átalakító. Felaplikáltam a "szörnyet" azaz a vivitar 70-150-et, és a 2x konvertert. Ez esti fények között, 1/500-al iso 1600 on, és F8-as rekeszen készült. Azaz fény kell neki!
ez pedig F3.8-onkészült. Itt már azért lágy! ez pedig 1/200-on szintén f8 -as rekesszel. Szal szerintem nem olyan rossz..
Persze van súlya rendesen! 
-
.mf
veterán
Nem, ott is sajnálnék ennyit kiadni egyetlen, speciál-célú obiért. Meg ekkora értéket nem is igazán tudnék nyugodt szívvel magammal cipelni mindenfelé - nekiütődik, leesik, ellopják...
Amíg az A7-esen gondolkoztam, ott sem terveztem ennek a párját (16-35), legfeljebb csak a 28-at a konverterrel, vagy a régi Minolta 20 f2.8-at használtan adapterrel, vagy valami teljesen manuált, féláron ill. jóval kevesebbért.
Ha ebből élnék és pénzt termelne, esetleg ki is termelné a befektetést, persze, örülnék, hogy ilyen is van. De nem termel. És nincs más alternatíva. Szóval még ha az igény egy szélesre meg is van, ez egy kis réteg, aki meg is engedheti, és én nem tartozok bele.
Nekem valószínűleg csak egy olcsó használt NEX lesz a Samyang 12-vel, ott még találkozik az igény és a költési hajlandóság. -
sideburns
aktív tag
A MediaMarkt becsapós dolog, az online boltjuk általában elég drága, de az egyes boltokban ki lehet fogni akkora akciókat, hogy akkor is megveszi az ember, ha amúgy nincs rá szüksége.
Be kell menni nézelődni, csak ne vasárnap. -
SeatZola
őstag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Én köszönöm. Elnézést.
-
SeatZola
őstag
Mindenkitől elnézést kérek! A szett hivatalosan emailben visszamondva.
Azért így jártam el, mert a mintaboltban szerettem volna megvenni feketében, de nem volt. Gondoltam akkorjó lesz az ezüst is. Át is utaltam egyik topictársunknak pénzt a gépre. A bankból jövet benéztem a MM.be. Ott volt fekete 109990-ért mínusz 10.%-al. Megvettem és hívtam a topictársat hogy ne menjen érte már. Ennyi volt.Nem csibészkedés hanem praktikum.Eddig (kb. 1óra)azért nem mondtam vissza, hátha kell itt a topicon valakinek.
Azért nem MM-ban kezdtem mert ott mindig drágább minden. Men hittem hogy ennyiért lesz. -
.mf
veterán
"azt a 7-14/2,8-at még én is hordanám magammal
"Ha hozzámvágnák (finoman), én is. A várhatóan tízParcit közelítő árával viszont kétlem, hogy beneveznél rá.
Már úgyis mindenki tudja, mit gondolok róla: 4/3 végnapjai déja vu. Hiába a kiváló képminőségű HG és SHG obik, ha már csak nagyon rétegigényekre készülnek / nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, olyan drágák. Én inkább az APS-C-s Samyang 12 f2-re szavazok.

-
SeatZola
őstag
Nos Kérem megvan az E-PL5 dupla kit. De nem a mintaboltból hanem a MM-ból és itt volt fekete is. 109990 mínusz 10% Cetelem kártyára így 98999Ft volt. Nagyon nagyon tetszik. Délután kis próba is lesz.
Ha valakinek kell akkor az Oly Mintaboltban van egy 5 napig elő rendelésem dupla kitre ezüst színben. Szívesen átadom a lehetőséget.
-
törölt tag
Vótmá?
8mm f/1.8 Fisheye PRO lens:
– Compared to the Four Thirds fisheye lens the new MFT version is much smaller and lighter.
– The focus ring works wonderfully light
– Bokeh is good
– The lens is very sharp straight from max aperture -
Ear001
addikt
válasz
Oly-Service
üzenetére
12-40...12-40....
-
TayRol
nagyúr
válasz
Oly-Service
üzenetére
...75/1.8... ...75/1.8...

-
törölt tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
A tavaszi akcióban csak a most megjelölt EM-5 kitek vesznek részt, vagy lesz esetleg később más gép is akciós, illetve lesz valami váz mellé akciósan vehető objektív is?

-
bercsi
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
És várható még készlet belőle, vagy teljesen ki lett futtatva?
-
SeatZola
őstag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Most rendeltem meg én is! Akkor az volt az utolsó előtti.
Ugye akkor a Prémium kártya szerint a 109990 -15% lesz a vételár?! -
Bozsana
tag
a mintaboltban már csak 3 db oly epl5 dupla kit van, illetve kettő, mert egyet én rendeltem meg, és ezüst csak. és már nem is lesz, úgy vettem ki a szavaikból.
-
jjeahh
nagyúr
Amúgy ezt most találtam csak, durva... nem gondoltam, hogy mozifilmet is videóznak ilyen kis gépecskékkel... Annó az Upstream Color-t láttam, ha jól emlékszek kicsit beteg volt, de nem volt rossz

-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
a gh2, g6 szenzor kb u.a. nagyobb mint a 4/3. Viszont csak a gh2-nél használja ki hogy majd mindegyik képaránynál (4:3, 16:9) az átló lefedi a 4/3 képkörének átlóját. Míg a g6-nál kroppol pl 16:9 esetén alul felül, mint bármelyik 4/3-os szenzor. Emiatt kisebb látószögnek látszhat. Tudtommal a gh2-nél ez 14mm-en 16:9nél -1mm nyereséget jelent látószögben. Pana fukar volt a g5/6 tulajokkal szemben.
Remélem a lényeg érthető volt
A g6 viszont kicsivel jobb zajban, összehasonlító kép-videó teszteken is látni. -
atis78
tag
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata Pana/Leica 25mm/1.4-el Oly vazakon? Flottul egyutt tudnak mukodni?
Mintha valahol olvastam volna hogy az Oly vazak nem szivlelik annyira ezt az obit, de lehet hogy osszekeverem egy masik obival.Koszi a segitseget...
-
jjeahh
nagyúr
Jól látom, hogy mintha a gh2 videóban nagyobb látószöget ad ugyanazzal az obival mint a g6, vagy csak elnéztem valamit?
-
SeatZola
őstag
Köszönöm a választ!
Azt hiszem egy E-PL5 dupla kit lesz a befutó. A vázat pedig később lecserélem 7-re, ha értelmesebb áron lesz majd.
Az EVF nekem nem a szívem csücske, szemüvegem miatt, így E-M5 nem hozna annyit, amivel többe kerül. Tudom másban is több, jobb, de nekem nincs rá szükségem.
Köszi a tanácsot!
-
Studi
veterán
válasz
SeatZola
üzenetére
Ha a képminőség a fontos, akkor a kiválasztott vázak gyakorlatilag ugyanazt tudják, mert azonos szenzorral szereltek. Így nyugodtan veheted az E-PL5-öt kitben. A kitobijával is jobban jársz, mint az EZ jelölésű 14-42-vel, mert összecsukva nem sokkal nagyobb, ellenben kicsit kényelmesebben használható.
Ha szeretnél egy kicsit kényelmesebb kezelést, akkor érdemes elgondolkozni az E-PL7-én, nagyobb lett, rendes tárcsát kapott, jobb a gombok elhelyezése, és tud egy csomó úri huncutságot. Az sem rossz választás, de lesz az még olcsóbb.
Ha elektronikus keresőt is szeretnél, esetleg cseppállóságot (ehhez olyan obi is kell!), akkor érdemes az E-M5-ön gondolkozni. Bár a PL5 + használt EVF sem elvetélt ötlet amúgy. Az E-M5 az úri huncutságoktól amúgy mentes, de sokkal jobb stabilizátora van, mint a két PL-nek (ebben is lelépi amúgy a PL7 az 5-öst, ha jól tudom), és beépített EVF-e.Mindhárom gép nagyon jó választás most, csak mindhárom más szempontok szerint. Ezt neked kell eldönteni, hogy mire van szükséged.
-
Lassú Víz
addikt
-
SeatZola
őstag
Tovább bonyolódik a dolog: az eddig kiszemelt E-PL5 (kitben 89eFt) és az E-PL7 (váz 135eFt) mellé bejött a képbe az EM-5 (váz 160eFt) A legfontosabb a képminőség lenne. Egy 14-42 EZ pancake lenne rajtuk szinte állandóan eleinte. Szerintetek menjek neki ez E-M5nek? Megéri nekem? Csak hobbista vagyok.
-
cdl
senior tag
Csatlakoznék a kettővel alábbi hsz-hez:
A mintaboltban kétféle 40-150 4-5.6.van most.
Az újabb R jelölésü, drágább is, vagy is nem akciós most.
Mi változott benne a régebbihez képest a külalakon kívül? -
bercsi
aktív tag
Bocsi, 2xAki keres az talál. Pont ilyen volt, a kábel pedig ez. Ennek a végén volt a 2.5-es dugó, az adapterbe való PC csati volt.
Azt írják minden középérintkezőshöz jó (gondolom az oly is az). -
bercsi
aktív tag
Ehhez hasonló volt a pentaxhoz, az oldalán ugyan úgy volt rajta egy 2,5-es(???) jack aljzat. Innen ment a kábel a körtébe.
Ha meglesz a gép akkor kipróbálom, bár jobb szerettem volna ha van típus specifikus (még ha csak reklám duma is
) az adapter. Vagy a másik megoldás, kicsit át kell variálnom a vakus felszerelésem. 
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Degeczi
üzenetére
Azért arra érdemes figyelni, hogy ne csak egy egyszerű érintkező fordító legyen, hanem le is válassza a közép érintkezőt az esetleges nagyfeszültségű vakuról. Szerintem nem egy nagy összeg a rádiós kioldó, és legalább a vakut, gépet sem rúgja fel a fotós, mert megbotlik a kábelben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- sziku69: Szólánc.
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- BestBuy topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Apple iPhone 11 - népalma
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- További aktív témák...
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4214, 100% Akksi
- HP Dell, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás - frissítve: 01.03
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Megláttam, hirtelen eszembe jutottál.
miért volna rétegigény meg végnap egy hibátlan nagylátó?