Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
emberek, az van, hogy FEDman - saját okokból, nem azért, mert szar a közeg - sajnos nem tudja tovább csinálni a teszteket, mindannyiunk bánatára
. ha valaki úgy érzi, hogy szívesen vinné a hátán a PH! digicam rovatát, bátran írjon rám. tudjon magyarul, angolul, meg digicamül, ennyi. -
-
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
Az van, hogy lusta desznyó vagy jpg-ben kattintani legalább 2-3 képet külön módokban és megnézni őket, vagy elolvasni a manuált, inkább felteszed itt a kérdést

Szerdán sörözünk, lehetőleg estig iratkozzon fel aki jönne, de semmi
buzulásFuji, Fujibuzulásaz nuku!
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
Az van, amit Studi mond. Amúgy RAW-ban is ott vannak ezek a módok az Adobe programokban. Nem 100%-ban ugyanazok, mint a gépen, de engem pl a Muted mód jól jött egy-két elkefélt világítású helyen.
A portrait meg alap szinte minden gépen, Panán is azt szerettem anno (bár ott nem támogatta a Lightroom a profilokat).
-
törölt tag
válasz
madgie
üzenetére
Egy hülye kérdés - mivel én csak RAW-ban lőttem eddig: képmódok között (E-M10) menüben vannak ilyenek, hogy natural, vivid, stb.. -> ha ezekbe belemegyek, mindegyik érték ugyanott nullán, középre téve van, semmi eltérés nincs köztük.
Kérdés:
1) egyik sem csinál semmit ebben a beállításban, csak kaptam pár így elnevezett konfig slot-ot, amit behangolhatok magamnak, hogy mi legyen vivid, mi natural stb.VAGY
2) hiába van mindegyiknek a contrast, saturation, sharpness stb. értéke nullán, full alapon, így is van köztük eltérés JPEG módban és még ezen felül lehet finomhangolni őket az említett paraméterekkel ? Egyszóval máshol van a default-juk ?
?

-
erősen kezd a hétfő

-
madgie
titán
A gépet alap standard módban, minden nulla beállítással?
Nézd már meg, péládul a zajszűrés általában milyen nullán. Vagy hogy adott esetben egy portrait módra tekérés mennyi pluszt hoz egy régebbi Pana gépen.De visszakérdezek: szerinted poénból tesz bele a gyártó más színmódokat a standard mellé?
-
schawo
titán
válasz
madgie
üzenetére
Egy erős okom maradt, hogy nem cserélem a régi Olymat: nekem sem tetszik az új Sony-s színvilág. Már egy csomószor rajta volt az ujjam a buy gombon, de olyankor mindig elgondolkodok rajta, hogy a nagyobb dinamika, vagy a nekem jobban tetsző színek kell jobban. És mindig az az elmélkedés eredménye, hogy a színek minden képen fontos, a dinamika meg csak a képek 10%-án, a színek nyernek. Eddig maradt a PL1. Ha a P3 befordul egy parci alá, veszek egyet.
-
madgie
titán
válasz
schawo
üzenetére
Egyrészt akkor miért nem kapcsolja ki az Oly alapból, másrészt meg a kültéri képeken is kérdéses lett volna a teszt kimenetele... ha engem kérdezel, a GX7 ege a legtöbb példaképnél jobban hasonlít a régi Kodak CCD-s Olympus kék ideológiájához, mint a ciános, Sony-s E-M5 II. Bevallom, vakteszten valószínűleg úgy bebuktam volna azokat, mint a sicc, akkor is, ha tudom, melyik két gépről van szó.
És persze végeredményben eljutunk oda, hogy be is kell állítani minden gépet normálisan, a legnagyobb blődség full alapbeállításon használni. Soha egyik gépem sem maradt például alap, standard képmódban.
-
-
FEDman
addikt
Most ugye volt alkalmam kicsit fotózni Olyval. Első dolgom volt, hogy a gépen a warm colort kikapcsoltam, de ezzel együtt is azt tapasztaltam, hogy alapból melegebb képeket gyárt, mint a Pana, meg a Fuji.
-
Peat;)
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Én a "telefonnal kéne fotóznom fajta" vagyok (mert jpeget használok) és pl1 pl5 tapasztalat alapján míg a pl1 és időszakához tartozó oly gépek maximálisan kiérdemelték az "olympus jpeg" hírnevet, addig ez az érdem a sony szenzorral kicsit elillant, kicsit ridegebbek, barátságtalanabbak a képek számomra.
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Gondoltam, hogy default minden, pont az a lényege, csak nem emlékszem, hogy Oly-n default min van a warm colors.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Jó a megközelítés és akkor az Olyból még lehet tovább menni a végtelenig és még azon is túl!

-
Lassú Víz
addikt
-
madgie
titán
válasz
MrChris
üzenetére
Ez kérlekszépen egy szokásos popco-s vakteszt, ahol totál ismeretlen paraméterekkel bedobnak egy csokornyi képpárt és az olvasóknak kell eldönteniük, melyik tetszik. Nincs se géptípus, se semmi megadva.
Most az persze lehet, hogy az Oly-n ott a warm color, ettől függetlenül sehol nincs az a fajta csak-az-oly, amiről sok helyen regélnek. Hozzáteszem nekem már az E-M10 sem azt a színvilágot hozta, amit a 4/3-os gépeknél megszoktam és megszerettem (Kodak CCD), meg a Pana G3-nál is rengetegszer arra a következtetésre jutottam, hogy jó, hogy RAW+JPG-ben lőttem a képeket, mert a RAW az Adobe programokban úgy selejtes, ahogy van, a JPG meg egy kis WB hangolással egészen pofás.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
A szövegből egy szót sem értek. Ezek váz jpg-k? Lehet hogy nekik ílyen képet köp ki a váz, az én panám nem, nálam ez nem így alakul. A váz jpg nálam életlen, finom részletek nincsenek, furcsán alulszaturált, minden arc pigi, sárgába minden áron csempész egy kis vöröset, a kék ég döglött kékesszürke kis lila-pink beütéssel...
-
mano42
aktív tag
Szerintem az igazság valahol "odaát" van, vagyis a kettő között. Mivel nem tudok koreaiul, se északi se déli tájszólást, nem értem mit ír, viszont csak a képekből itélve nem lehet következtetéseket levonni.
Először is, az olympusokban van egy "warm color" beállítás, ez ki volt kapcsolva?
A képek AWB vagy fehér-szürke kártya szerint mintavételezett WB szerint készültek?
Egyes beállítások között elég nagy különbség van : pl . iso 4000 vs iso 2000.
A meglepő dolog az utolsó képen van, a GX7 részletesebb, pedig 2 évvel idősebb szenzor.Általánosságban a panasonic jobban eltalálja a WB-t, viszont az olympus színei kellemesebbek . A valóság mindig ridegebb

Próbáltam eltolni a panasonic AWB-t melegebb éghajlatokra de hiába, de ennél több van az olimpus jpeg processzálásban.
-
jjeahh
nagyúr
Ez most olyan, hogy amikor összehasonlítottam nagyanyó muskátli készletén a panámat az olymmal valahogy a pana valósághűbb képeket köpködött azonos wb-n, hétköznapi használat közben meg mégis sokkal jobban tetszenek a nyers oly képek, jóval kevesebb velük az utómunka... komolyan, mintha félne az oly az összehasonlító tesztektől
na de meglátjuk a nyári színkavalkádban majd hogy boldogulok a panával, eddig portrén kívül igazából nem sok színt látott 
-
mano42
aktív tag
"Pironkodva" szólok, hogy az egyik bogaras képem (amiről közben megállapították, hogy nem bogár, hanem rovar, vagyis nem is rovar, hanem valamilyen szárnyas állat, amit ezentúl elnevezünk güzünek - ami állítólag egy vadméh) szóval az egyik güzüs képem ki lett választva a 43rumorson

-
mano42
aktív tag
Nálam van egy pentacon 2.8 135mm objektív, gx7-el teszteletem.
Tapasztalatok: Alap AWB beállításokkal sokkal hidegebb színvilága van.
F2.8 nál szépen mos de rettentően lágy. Az élesség a blende szűkitésével emelkedik f8-ig, ahol már elfogadhatóan éles, kb annyira mint az olympus 45mm f1.8-n. (a 45 mm kb úgy mos 1.8-n mint a pentacon 2.8-n de sokkal élesebb teljes nyitásban).A pentacon legnagyobb előnye az ára, itt viszont meg is áll számomra az előny. Nagy, nehéz, manuális fókusz miatt portrézáshoz csak türelmes alannyal ajánlott használni.
1. Pentacon f2.8
2. Panasonic 100-300 - kb 135 mm zoomal f4.5
3. Olympus 45 mm f.1.8 -
Jelenleg a piacon mi a legnagyobb látószögű m4/3-as objektív, ami még nem halszem?
Van még nagyobb az Oly 9-18mm-nél is? -
atis78
tag
Sziasztok. Nehany napja lecsereltem a gx1emet egy gx7re. Eddig baromira elegedett vagyok vele de erdekelne hogy hogyan erdemes beallitani a szinprofilt a kontrasztot szaturaciot zajcsokkentest stb. Tudom hogy ez izles es akar temafuggo is de kivancsi lennek a gx7/pana tulajok mit hasznalnak. Koszi a segitseget.
-
Aki ilyen adaptert akarna venni, az készüljön fel rá, hogy a belsejéből le kell reszelni 0,5-1 mm-t, mert szorul a rekeszvisszajelző pöcök.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
Linkelj már erre példát... ha jól emlékszek csak féltem attól, hogy műanyag lesz, mivel néhány tesztek műanyagnak írták le, viszont nem tudok róla, hogy következetesen kijelentettem volna, hogy műanyag. Az más téma, hogy szerintem az e-p1 színvonalát anyagminőségben nem éri el, de azért nem műanyagos, és a g6-nál sokkal jobb. Remélem a g7 már fém lesz

MrChris: én hamar megszoktam a színeket, csak olyankor keseredek el, amikor visszanézegetem a régi olympus-os képeimet

-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
Nekem nincs mellette másik gép, (legalábbis azok a szekrényben vannak) talán emiatt is hamar megbékéltem a külsővel. A színbuzulással meg ott tartok hogy downgradeltem a monyó színterét srgb-re oszt jónapot, lehet rendesen LR-olni. Egész használható képek jönnek elő.
A g6 szenzora talán egy fé-nyivel jobb zajban, azt viszont nemtom hogy magas iso-n melyiknek másznak el jobban a színei és csökken az átfogás. -
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
És csak halkan jegyzem hogy hiába mondtuk neked éveken keresztül, a G3 élőben sokkal jobb minőségű, mint azt a képek alapján várná az ember, de te ennek ellenére következetesen gagyi műanyagoztad látatlanban is a szegény kis G3-ast.

A G6 viszont tényleg nagyon műanyag és nem a jó értelemben. Nem is értem azt hogy hozták ezt így össze.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Ja, tényleg nagyon jó gép, mitöbb a g6 már nekem túl jó is
Csak ne lenne annyira plasztik fantasztik, ezt utálom benne, a g3 sztem sokkal jobb minőségű borítást kapott. A szenzort, az e-shuttert meg +1 fn gombot átemelnék ha tehetném a g3-ba, oszt a többi ficsőr nem érdekel... na jó jöhetne még az om-d stabija is, és akkor meglenne a tökéletes jjeahh váz 
-
jjeahh
nagyúr
jajj de kíváncsi vagyok...
G6 amúgy milyen áron kezdett annó? ha nem lesz drága és még tovább fejlesztik a videós ficsőröket, apám örvendhet. -
Lassú Víz
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Szerintem nem érdemes így kínlódni, én is csak olvastam róla.
Mielőtt ehhez hozzákezdesz nézd meg a közgyűrűket, a Raynox DCR-250-et vagy a 4/3-os makró obikat adapterezve. -
rbalint88
veterán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
a natív obival akkor se leszel sokkal beljebb, ha beugratott rekesszel tudod leszedni a vázról. ugyanis fókuszálni egyáltalán nem tudsz majd vele, mivel a manuálfókusz gyűrűje is egy elektromotort vezérel, de csak jelet küld neki, nincs direkt fizikai kapcsolat, csak elektromos. úgyhogy nagyítás ide, nagyítás oda, a helios lesz a jó megoldás.
-
qpakcovboy
őstag
Nos a következő az elképzelésem.
E-pl5 váz, amihez a napokban vettem egy 14-150 oly obit. Nem makrózási céllal, de az eladó adott egy fordító gyűrűt, aminek a segítségével optikával fel lehet rakni az obit a vázra. Ilyenkor persze nincs AF, se rekeszelés, viszont nagyon tuti makrókat lehet vele csinálni. Szűkebb rekesszel pedig éleseket is. Hétvégén kipróbálom az FN gomb adta lehetőségeket.
A másik az, hogy van egy helios 44-2 manuál obim, amit szintén fel tudok tenni a telével szembe. Így igazán komoly makrókat lehet csinálni, viszont nagyon bele kell mászni a témába és sok-sok fény is kel hozzá.
Alapvetően akváriumi életet szeretnék fényképezni, ezért az első megoldás lenne számomra a jobb, de csak hétvégén lesz időm kitapasztalni a lehetőségeket.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Egy 2-3k-s manuállal úgy állítod a rekeszt ahogy akarod, nem muszáj ezért e-m10-et venni

-
törölt tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Ez érdekes lehet a valóságban, amikor hasalsz a fűben

-
qpakcovboy
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Közben utánajártam.
E-pl5-ben az fn-nek lehet adni mélységélesség előnézet funkciót. Ezt kell nyomva tartani, és közben lekapni az obit, így a rekesz a helyén marad. Csak azt nem tudom, hogy ez mennyire egészséges a vázra és az obira nézve.
Boldogan vennék egy e-m10-et de sajnos nem engedhetem meg.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Vagyél E-M1-et (E-M10 is?) és van olyan beállítása, ahol a rekesz a beállított értéken marad. De van ilyen preview funkció gombra programozhatóan már a tükrösök óta az Olykban.
Szerk:
Régi obikon állítólag működött, hogy preview módban beugrasztott rekesszel leszedve a vázról a rekesz nem állt vissza. Pár hozzászólással korábban volt szó róla, hogy fekete papírból hogyan csináljunk "második rekeszt". Bár nem az volt az eredeti cél. -
Tin_Shield
őstag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Sehogy, villanyos a rekesz állítás. Valami régi manuális rekeszgyűrűs objektívvel próbálkozz. Vagy vmi jobbfajta előtétlencsével, esetleg villanyos közgyűrűvel
-
qpakcovboy
őstag
Azt megtudjátok mondani, hogyan lehet lerekeszelni úgy az obikat, hogy úgy is maradjon?
Szeretnék fordító gyűrűvel makró fotókat készíteni, de jobb lenne mindezt 6,3-as értékkel.
E-pl5 az adott váz és 14-150 az obi.
-
Mercutio_
félisten
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Nekem mind a kettő nagy kedvencem, csak más -más célra.
Ha nem jönne a lehűlés hétvégén az Olympus 25/1.8-at teszteltem volna a szabadban, mert beltérben már szűk (néha a 20-as is) -
Rum.cájsz
tag
Meg a nagylátó zúúm (hátmég a fix) is hiánycikk m43-ra.
Lehet a 10-18 is stm is sanszos lesz, mert a használt ára épp egy parci felett van picivel, amúgy az obi nem is olyan csapnivaló, gyanítom súrolja az m.zd 9-18-at, ráadásul épp olyan setét is.
Milyen blama lenne ha az mft felszippantana néhány ilyen obit, na nem a kenyonnak hanem a natív obit gyártóknak. -
-
Mercutio_
félisten
Egy adott termék ára a legritkább esetben csak a felhasznált komponensek anyagárától függ, - lásd. még miért kerül többe egy Porsche mint egy 2X akkora Kia

Szóval van amikor azt kell megfizetni, hogy valami kicsi és jó, de a használtpiaci ára kb. 1/2-e, 3/4-e a boltinak és főleg az első verzióból viszonylag sok van.sideburns: Van ahová a 25/1.8 már szűk, no meg, a használtpiac se hemzseb tőle.
-
Nem tudok, és lehet, hogy a legjobb ár érték arányú, de kissé sokallok 120 rugót valamiért amiben körömnyi lencsék vannak, abból is csak pár darab, tudtommal azoknak kellene a legdrágábbnak lenniük az obikban.
-
Bakker, ez a Pana 20/1.7 aranyból van, vagy mi a halálért ilyen drága?
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4226
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4174, 94% Akkumulátor
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér (100%) - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- Használt Samsung C24F390FH ívelt monitor / 12 hónap jótállás
- Dell Latitude 5320 - 13,3" touch, i5-1145G7, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Csak nem értek hozzá. 

...nna akkor enyit arról, hogy az oly-k jobbak jpeg-ben... 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mitöbb az lenne a leglogikusabb ha az objektíveket kilóra adnák mint a sárgarépát a zöldségpiacon