Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz BullZeye #59253 üzenetére

    Persze, miért, a jpeg-eket nem egyesével nézed vissza ? :D ;) Valahogy meg kell nézni mindegyik képet egyenként, milyen lett :DDD

    Családi fotóknál általában a nem túl jó fényviszonyok miatt RAW-zok, jobban menthető ez-az, ha korrigálni kell, főleg sárgás izzó fénye, zajszűrés, ilyesmik. És bár ezeket szokták értéktelen képeknek mondani, a 93 éves nagyapámról milyen jó lesz visszanézni majd tizenévekkel később, hogy milyen volt az öreg.

    Modellfotózásnál pedig az utólagos szükséges korrekciók miatt RAW-zok.

    Nyaralásnál szintén, tájképben extra dinamika, stb.

    Egyszóval, jpeg-et csak "értéktelen" témára használok, ezt értem úgy, hogy ha lenne egy gyerekem, az természetesen nem értéktelen, de ha már a százezredik fotót csinálom róla ugyanabban a hónapban, talán tényleg nem sok kedvem lenne raw-val bíbelődni. De még ekkor sem jpeg-ezek, mert ...

    ... a raw sem vészes. Ha nincs kedvem bohóckodni velük, egyetlen beállítást húzok rá mindre, hogy olyan Olympusos legyen: Saturation +15 körül, Vibrance + akármennyi, esetleg egy AUTO gomb az expókorrekciókra, shadow-ra és hasonlókra, de nem fontos.. és kész, lekonvertálja nekem mindet JPEG-re a PS. Ha később mégis megakad a szemem egy jó képen és abból még jobb kell, mindig van hova visszanyúlni, ott a RAW és azt akkor aprólékosabban megmunkálom. (Én minden raw-t mentek, hálistennek tárhelyem van sok).

    Csinálhatod azt is, hogy nagyobb memóriakártyával RAW+JPEG-et lősz, a JPEG-eket használod és örülsz, a RAW-kat pedig törlöd, ha egyik JPEG sem fog meg annyira, hogy komolyan belenyúlj.

Új hozzászólás Aktív témák