Hirdetés
- CES 2026: Egyik füleden be, a másikon ki
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- iPhone topik
- Garmin topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marseille199
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
öhmm, nemértem

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
krr-kr-kr-krrrr AF pipa
@199 traktorhangú lassú AF

-
Marseille199
senior tag
válasz
neevous
üzenetére
Mit jelent az, hogy hangos és lassú? Ettől zeng a fórum

Olyan a hangja és sebessége, mint mondjuk egy D90-en az 50/1.8 AF-D obinak?
Mert annak van hangja, de szerintem nem zavaró. Nem lehet, hogy csak az msc obikhoz szokott fületek találja annak? Bár lassan eljön az ideje, hogy kipróbáljam, de itt sem beszélhetünk másodperces fókuszálási időkről ugye? -
neevous
tag
Szerettem volna venni az E-PL1-esemre egy 20-as Panát, de kipróbálva ezen a vázon annyira nem tetszik. A GF1-en sem volt egy világbajnok, de itt végképp lassú és hangos.
Gondoltam rá, hogy veszek inkább egy 17-es Oly-t, viszont sok jót nem olvastam róla, viszont kompakt és kövezzetek meg, de jól néz ki:

A 19-es Sigma jobbnak tűnik optikailag a tesztek alapján, de valami borzasztó, hogy kinéz:

Valaki használta őket huzamosabb ideig (gondolom a Sigmát nem)?
-
arn
félisten
az ujabbak mar teljesen masak, volt ennek egy nagytesoja is, de azonos idoben. a hifi sztereos felhasznalasra keress ra, mert mint hm erosito total atlagos.
gx1 az usaban 470 dollcsi kitben... lehet atertekelem ezt az em5 vasarlast
bar az a vaz tudna mindent, amit elvarnek, de a gx1 is tetszik, viszont at kellene varialnom az obiparkot. -
arn
félisten
obelisk vegfok volt (pas) - hogy melyik ne kerdezd (akkor ez volt a legujabb), mert nekem abbol is elegem lett, hogy vadaszek ugy csereberelgetik a belet, hogy a fene se tudja kovetni. amugy felre ne erts, nagyon jo erosito (es termeszetesen jobb mint a pana), de ez igy arban es mukodesben (zajtalan, normalisan taviranyithato) nagyon kapora jott. a masik nagy elonye a dolognak, hogy minden barmi epkezlab cucc, ami jobb tobbszorosebe kerul... igy aztan 100x is vegiggondolom, hogy hozzanyuljak. talan ez segitett kigyogyulni a dologbol

amikor en vettem harom eve, mar akkor is egy ideje kifutott db volt. igy a rendszer egyben elso blikkre zart (nem nyilt) es nyershangunak tunik, de egy rovid zenehallgatas utan ezek a dolgok elillannak es csak a zene marad. eszembe nem jut analizalgatni a hangjat, csak hallgatom - ez a jo rendszer ismerve.
a hifi (is) olyan mint a feneketlen kut, amibe szorhatod a penzt, de a draga rendszernek ugyanugy lesznek hibai. akkor ersz revbe, ha elfogadod a hangjat annak, ami van. de ezt irhatnam a fotozasra is, a fotozas a lenyeg, nem a technika

-
arn
félisten
mar probaltam a bringat is racionalizalni
stumpi fsr ment, ht 29er jott. a hajtas-valtas teljesen kozepszeru, hogy ne kelljen ra sokat kolteni. ettol fuggetlenul sokat nezehetem a karbon 29ereket (epp cannondale flash), meg az alu giant anthemet. de megfogadtam, amig nem koltozunk masik helyre, addig nem nyulok hozza, mert ide ez perfekt. [link](#13572) hegyimorc: vannak fenn grafikonok is, korabbi bejegyzesben
29ernel szvsz ez a 36/22 a legjobb - kb 40ig lehet tekerni, a 22+36 meg hasonlo mint a korabbi 26osnal a 22/34. -
hú, ez jól hangzik, ha heed (melyik?) után is elégedett vagy vele. ahogy nézem, lehet biampolni is sztereóhoz. azért én befejezem a rendszert a crown k2 köré (tc bmc-2-ből xlr-en a crown k2-be közvetlenül, a tc-be meg spdifen megy a popcorn és a ps3), aztán meglátom. azért figyelem akkor ezt a panát is, kíváncsi vagyok.
-
arn
félisten
hifiben mindig van vmi divathullam, szerencsere a mostaniakat mar nem ismerem. az erositot igazabol csak brahibol vettem, koscso feri (penna) ajanlotta, ujonnan volt 50e - egy digitalis pana xr55 hm erosito. analogban sima hulladekhangu cucc, de ha egy jo digitalis forrast kotsz eleje, nem csak az arat meghazudtolo koherencia es ritmika jon elo belole. teljesen a naim/heed iranyba szol, persze annyira nem kifinomultan, illetve a benne levo kapcsolouzemu taptol sem lehet csodakat varni (nagy hangtomegnel elkezd osszeesni), de le a kalappal elotte. baromi sokat kellett jaratni, de megerte, el is adtam a heedet.
a doboz jpw sonata (ez is divathullam volt akkor, es kivancsisagkeppen jott a panaval egyidoben) - illetve azert van egy olcso reflex kontroldobozom egy aegis one [link]. desktopon nuforce icon + jpw gold monitor, illetve egy grado fules. ha a jovoben megint hifizhetnekem tamad, akkor tuti maradok ilyesmi vonalon - pl naim xs, meg kicsi vmi zart monitor.
digitalis backendnel nekem az a tapasztalatom, hogy erre erdemes a legjobban figyelni, ha itt szetcsuszik vmi, nincs ami kesobb osszerakja, max a hibat fogod ideoda tologatni a rendszerben. es nem is kellenek csodadolgok, inkabb a koherenciara erdemes figyelni, es akkor egy olcsobb cucc is szolhat normalisan. szvsz ha minel kevesebb eszkozzel es minel rovidebb uton valositod ezt meg, annal kisebb a hibalehetoseg.
-
Marseille199
senior tag
Meguntam a technózást és kimentem napozni a panel tetejáre és kivittem magammal az Erdei Pinhole Systemet. Még mindig nem jó a luk, de alakul

Itt egy régebbi próbálkozás, csak saccolt lyukkal:
Minek ide 20/1.7, nem igaz? Ez kb ekvivalens 40 mm-nek fele meg, 0.02! mm-es lyukkal. De még lehetne pontosabb, ugyanis az igazi egy sorjamentes, 0,017 mm-es szabályos kör alakú lyuk lenne. Azzal lehetne hasonlókat ehhez:
-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
az két fé, nem mondanám elhanyagolható különbségnek

-
nord_
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Jó a Foveon, csak felejtsd el a hosszú záridőt és az ISO200 fölötti érzékenységet.
-
válasz
Marseille199
üzenetére
ugye 15 mp-es non-bayer lapka. valóban roppant jól sikerült, óriási előrelépés az első foveon lapkához képest. amúgy nem adja magát, hogy ha már a sigmának van egy ilyen lapkája, és épp csinálja az aps-c mirrorless obijait, akkor... ...

-
Marseille199
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Hát ez konkrétan szanaszétveri dinamikában és részletben az E-M5+ 12/2 kombót

-
SpongyaBob
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Jó cucc mi?
És ezek után mondja valaki is hogy a Sigma sz.r.. persze részben azok is, de tudnak ők.. 
-
Marseille199
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Ezmiez? ilyen kell nekem! Fuhh, elég durva, mit tud nyitva is!
-
SpongyaBob
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
No, igen, nem semmi képek, a 11-es khm.. tényleg befosós..nem gyenge a részletgazdagsága. Engem egyébként is nagyon érdekel a foveon, alapérzékenységben bámulatos amit tudnak már, ha esetleg találkoznánk a közeljövőben az MFT gépekben foveon szenzorral kiváncsi lennék hogy muzsikálnának mondjuk egy 75/1.8 előtéttel...

-
BiriBum
őstag
válasz
Freddy76
üzenetére
Hasonló cipőben járok. Vázam ugyan nincs, de van egy kazal K-s obim, ami közül a Tamron 90-et sajnálnám leginkább.
Az új Oly gép nagyon felpiszkálta a fantáziámat, egyedül talán a pentaprizmás átnézeti kereső hiányozna.
A másik alternatíva a k-5/k-30 közül valamelyik, mert már nagyon rühellem a kompaktozást.
-
Messer22
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
HI
GH1 + 14 2.5, 17 2.8: nincs gond vele, 1 kézzel is kényelmes kitartani. 2 kéz esetében, a bal kéz a vázat támasztja alá, nem az obit.
-
szőröscica
addikt
G2-t, vagy hozzá hasonló méretű gépet (G1, GH1, GH2) ki használt 20/1.7-tel? Nem túl pici az obi hozzá? Kényelmesen lehet tartani? Igazából nekem már a 45 1.8-al sem áll rá igazán a bal kezem, hogy alátámasszam.
-
Gondwana
addikt
-
Freddy76
addikt
Hát, ebből a szempontból én szerencsés vagyok, sem film, sem zene nem tud megfogni azzal, hogy milyen jól szól... Tíz éves képcsöves tv-nk van, ha elromlik, akkor lesz egy max40 col körüli pazma...
A gépcsere viszont egyre jobban foglalkoztat. Eddig a pana g3-at néztem kiben, kiegészítve 1-2 fix-szel. De ezzel a Natgeo kedvezménnyel elérhetőnek tűnik az oly omd, a 12-50 kittel és egy fix-szel beleférne a keretbe... Azt hiszem elmegyek megfogdosni mind a kettőt, oszt meglátom. De még bizonytalan vagyok, olyan, mintha a nikon vádlón nézne rám a polcról...
-
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ne aggódj, ezek a reflexek (kórságok) mindenkinél működnek.

-
Tulku
veterán
Igen...nálam óra (Rolex sub, Jaeger Master Comp, Corum,Panerai...stb) 12 éve házimozi (akkor 3,5 mill mindenre...hűűű de jól jönne az most...) bringa (Cannondale össztelós Lefty telóval) és a fényképezőgép (most az x10-el nyugtatom magam, ez meg is marad...)
Nem vagyok normális...bár ki az?

És az utolsó mondatod: elöli magát a tevékenységet...hát igen...most már le tudok ülni Joao Gilberto-t és Stan Getz-et hallgatni, úgy hogy a zenét figyelem, nem a szaxi és a brazil torkának terét....
-
arn
félisten
ne aggodj ez a kutyuzes mindenutt jellemzo, ferfiak vagyunk
hifi, foto, bringa, hw, stb... tokmindegy.a hwes tartott a legtovabb (93 ota), de tavaly ota nem tuningolok, es azota valahogy hidegen is hagynak az ujabb kartyak pl. igaz a mobil front egyre erdekesebb, es az egeszhez az is kellett, hogy egy x eves gep is ugyanugy kiszolgal.
a hifi az nehez tema volt, de eljutottam odaig, hogy a sokszazezres komponensek helyett most egy 50es erositot hasznalok egy 25 ezres dobozparral. egyedul a digitalis frontend ertekesebb (konnekt 8) - es harom eve nem nyultam hozza. annyi ertelme volt a dolognak, hogy most mar tudom, hogy mit keresek.
ami most tart a bringa, meg a foto
fotos reszrol nem is akarom tovabb huzni a dolgot, egy jo vaz kell, es en "kiszallok". a korabbi olcso komboval is elvoltam harom evig.mindenbol tanul az ember, de a targyakkal valo szarakodas eloli magat a tevekenyseget (zenehallgatas, fotok), illetve eszkozze degradalja a nagy kutyuzhetnekben. rabimiki legalabb annyira elvezi a csereberet, mint a fotozast.
-
Tulku
veterán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
"komolyan átfutott a fejemen, hogy visszaküldöm"
"már örülök, hogy megtartottam"
"minősége megerősített abban, hogy megéri vesződnöm vele"
"az E-M5 talán a jelenlegi legjobb választás a kis szenzoros gépek közül"
és
"így a legjobb választás személy szerint nekem is"Nem szidva Miklóst (találkoztunk, személyes benyomásom igen pozitív) rájöttem, hogy ebben a technicista táborban van valami közös és nem élesen de nyomon követhetően letapogatható enyhe idiotizmus (magamban főként - hogy nehogy kívülállóként dedikáljatok
) ami....roppant megnyugtató.Igaz Madgie?....
-
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ez már inkább bokalefosós.
-
neevous
tag
Robin Wong Oly 75mm rivjú:
-
FEDman
addikt
Nem feltétlen passzol ide, de azért érdekesség kép bedobom: Sigma DP2 Merrill
Például a 11-es képe elég brutális.

-
arn
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ez azert csak kifuto dbok eseten igaz
amugy egy pm1 is 230ba kerul kitben. -
FEDman
addikt
Szerintem is becsapós a Fuji árazása, ami valójában egészen barátinak mondható. Egész egyszerűen eddig csak komolyabb üvegeket hoztak ki, amik viszont teljesítményükhöz képest kifejezetten visszafogott árazásúak. Például NEX-re egy Zeiss 24/1,8 majdnem dupla annyiba kerül mint a remek Fuji 35/1,4

Igazából az XPro-1 váz az ami miatt sokan elkönyvelték a Fuji-t úgy, mint aki mindenre prémium árakat aggat. Mert hát az a váz viszont tényleg piszkosul drága. Ami viszont szerintem elsősorban a hybrid kereső felárában keresendő.
Remélhetőleg idővel kijön egy e nélküli olcsóbb váz is a Fuji-tól és akkor végre lesz az mFT-n kívül is egy másik mirrorless rendszer ami számomra szimpatikus.
-
Mercutio_
félisten
válasz
ROBOTER
üzenetére
És mit mond a Fuji mennyiért, mert tartok tőle, hogy az is a "megfizethetetlen kuriózum" kategóriában landol

Pécs és környékbeli lapkatársaknak jelezném, hogy jövő héten egy kis összeröfire van lehetőség

schawo: E-M5 Play és Fn1 gomb tényleg szemétrevaló, a többi gomb se túl határozott, de rendben voltak, a másik ami büntet az az elcseszett batár LCD
Menü: Pana után nagyon más, szokni kell. -
Freddy76
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
El vagytok ti kényeztetve
nekem az alapobim Nikon 18-105, az is efelé van a végén. Szóval az omd em5 a 12-50-nel nem olyan rossz... Natgeot úgyis veszem (minden száma megvan), max. előfizetek, ez 20%, ebből még lejön az ÁFA, az 270, mellé veszek egy fixet (pl. 45, portréra), és megérkeztem... Vagy eladom a 12-50-et, és veszek egy 14-42-t.Vaku meg később...
Vagy g3... Nemtom, de egyre jobban esem gondolkodóba. Már a Nikon topikban is ez a téma...
-
arn
félisten
válasz
FEDman
üzenetére
en az xz1et ezert adtam el... es amugy ez nem csak a feheregyensulyon mult, hanem vmi mas volt szetesve. tokmindegy, hogy miben fotoztam, rawba vagy jpegbe, valami nem stimmelt. es ami a legfurcsabb volt, hogy mindenutt tok franko kepeket csinalt, kiveve a ziccernek szamito verofenyes napsutest. ott produkalt olyan mumajer kepeket, hogy csak nah. raadasul ez nekem az elejen le sem esett, csak az, hogy valami nem tetszik, es a korabbi e410es vazam szebb kepeket csinalt ebben a helyzetben, pedig ott is enyhen meleg tonusokba huzott a masina. probaltam mindenfele profilokat csinalni lightroomba, de semmi sem hozott univerzalis megoldast. szerencsere a pl2nel nincs ilyen, de furcsallom, hogy ez megint elojon az em5nel. xz1el is lehett nagyon szep kepeket loni, de a kepek nagy atlaga meg sem tetszett - remelem itt nem ugyanigy lesz. ott pl elofordult, hogy bagyadta valtak a szinek, egyszeruen doglott volt az egesz, es nem lehetett vele semmit se csinalni.
amugy csak egy szimpla autotonet eresztettem ra, de nem akarok megint a nyaralas utan kepenkent szorozni a beallitasokon. most van egy franko metodusom, amivel a kepek 95%a jo, a maradekot meg korrigalom.
ps: amugy ezt az xz1es dolgot irtam is a blogjara, de annyi valaszt kaptam, hogy "valamit nem jol csinalok..." hat ugy latszik valamit o sem
[link] -
FEDman
addikt
Na látod ezért kérdeztelek téged, ilyen téren hasonló az ízlésünk.

Amúgy nem lepődnék meg ha mindettől függetlenül ergonómiailag még az OM-D is egy kicsit visszalépés lenne számomra a szutyok kis G1-em után.

Mert lehet nem szeretni a Panát, lehet a formáját unalmasnak, vagy akár rondának is tartani, de ettől függetlenül kezelés szempontjából én nagyon átgondoltnak tartom őket.Mondom ezt úgy, hogy ettől függetlenül bármikor simán váltanék OM-D-re. A nyers ereje mindent felül ír. Pláne, hogy azt a pár kellemetlenséget is szerintem hamar megszoknám. Egyedül az AE lock gomb kényelmetlennek mondott használata aggaszt. Na ezt majd kipróbálom magam hogy mennyire tudnék vele együtt élni. Azon nyomban amint számomra is emészthető szintre mérséklődik az ára.

-
hegyimorc
senior tag
"vegigolvastam
hat ha ennyire nem tetszik, nekem kell adni olcson"Két-három hónap múlva szerintem megveheted tőle

Biztosan másnak is feltűnt milyen gyorsan cserélődnek ezek a cuccok. Nem csak nála, másoknál is. Ez azt jelenti, hogy nem kiforrott a rendszer. (Én is csak azért nem cserélek, mert nincs mire, illetve ami hiányzik, anélkül - kompromisszumokkal - elvagyok)
-
FEDman
addikt
Ezt én is néztem már. Van egy olyan gyanúm, hogy ezt a magentás beütést váz produkálja. Már csak azért is, mert itt is ugyanezt látom. Ha végignézed a szürkeskálát akkor jó látszik, hogy itt is a többi vázzal szemben van egy kis magentás beütése az OMD-nek.
Ezt persze nem egy nagy kaland korrigálni. Gondolom neki tetszik így és ezért nem korrigálta.
-
arn
félisten
válasz
SpongyaBob
üzenetére
vegigolvastam
hat ha ennyire nem tetszik, nekem kell adni olcson... kisse elfogultnak erzem a pana iranyaba es tul szigorunak az olympus fele.a tehenek meg mindig magentas beutesuek. direkt csinalja ilyenre? a panas kepek nem ilyenek voltak, az xz1 muvelt hasonlokat
neha olyan makett szineket csinalt, hogy kinlodassal sem tudtam normalisra csinalni. -
nord_
veterán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Ergonómiai résszel tökéletesen egyetértek, magam is pont ezt tapasztaltam a bemutatón.
Szerk.
Madgie,
GF1-nél is? Nálam ott meglepően jó hatékonysággal működött - még úgy is, ha két olyan személy volt a képen, akik szerepeltek a menüben a felvett arcok közt. -
schawo
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
A gombokra olvastam már mástól is panaszt, de a menüvel szerintem csak neki van gondja "az egész világon"

-
schawo
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Érdekes, nem volt még Olympus gépe? Szinte évtizedek óta ilyen a menürendszere, kizárt dolog, hogy pont most akarjanak változtatni a rabimiki kedvéért. Az ergonómia érzése meg nagyon egyénfüggő, nekem semmi gondom nem volt a gombok elhelyezkedésével, méretével, nyomáspontjával. Pedig száz kilóm és elég durung kezem van.
Nekem kizárólag az EVF helye nem tetszett, de az nagyon. Elég nagy frinyóm (gyk. orrom) van, és ha rendesen bele akarok nézni a kukkerba, akkor a kijelző "orrlenyomatos" lesz, az orrom meg kijelzőlenyomatos. Ha már EVF, igazán rakhatták volna a bal sarokba is...
-
schawo
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Az em-5 kurva jó, az biztos. Bruttó 340-ért vehetsz 12-50-es kitet, és 107ért Pana 20-t és megvagy.
Használtan nem érdemes szinte semmit sem megvenni, mert a nettó érték feltett, vagy csak nagyon kicsit alatta megy mindennek az ára. A Pana 20 70, a G3 kit 120-ért lenne reális, szóval ha tudsz visszaigényelni, inkább újonnan érdemes vásárolni.
-
Tulku
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
No azt nem írtad, hogy szereted a 40 mm-t...akkor a g3 egy 20-assal 210-230 környéke (ha megveszed mondjuk ezt a vázat amit linkeltem, az újak kissé túlárazottak) és megérkeztél...és persze a 14-140-est akkor felejtsd el, mert sohasem lesz a vázadon.
Vagy ha szuperlatívuszokra vágysz, akkor natgeo kártyával EM5 váz egy 20-assal (ha él még a kedvezmény és az anomáliát kijavítják)
-
eeXaa
addikt
....huuu.. valakinél volt egy m8 ..... sikerült kipróbálni...
... remélem meg tudom szerezni a képet.... -
eeXaa
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére

-
eeXaa
addikt
...jahh.. az 400 ból ki is jönne, nem?... mr csizmásnak a válasz... bocs... kicsit illuminált állapotban vagyok már... no meg telefonról írok....
-
eeXaa
addikt
...jahh.. az 400 ból ki is jönne, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Milyen processzort vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Legkirályabb

+1 fő szintén

d

), ez az egyetlen bajom vele, de ezenkívül ultimate affix