Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Tesztkört futott a OnePlus Nord CE6
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Mobil flották
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Xiaomi 17 - még mindig tart
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
Gép vásárlása előtt kicsit megpróbáltam utána olvasni, és az látható (bár az okokat nem tudom), hogy korábban az oly penek raw-jait ezért hanyagolták sokan, mert jobb volt a jpg, ezt több helyen olvastam. Az omd-nél már ez a probléma nem jelenik meg
Ami érdekes, hogy az oly képfeldolgozó programja (amit a géphez adtak) a raw-okat egy szemcsés, fakó, színtelen valamiként nyitja meg, hogy nesze, itt van, csinálj vele amit akarsz... Ha ugyanazt a raw-ot az LR4-ben nyitom meg, már nincs ilyen gond, ott alapesetben jó a raw is, bár pont Arn tanácsát megfogadva néhány extrém esetet leszámítva (pl. túlságosan kiégett/bebukott) a jpg-kből kiindulva is el tudom érni a kívánt hatást.
-
madgie
titán
Oly váz? E-PL2-nél azt látom én is ,hogy amilyen jó az alap jpg, annyira pocsék az ACR színkezelése nyers fájlból. Ha van mellette egy Pana raw, akkor azon alapból jobbak a színek, az ORF meg elég borzalom. Tekergethetem a csúszkákat mindenfelé, akkor sem lesz olyan szép a fű, az ég, mittomén, mint az "alap" jpg-en. Panán meg fordítva

Más kérdés, hogy én általában úgyis eltekergetem a színeket, tehát annyira nem érdekel (az viszont igen, hogy a Panán jó presetjeim nem olyan jók az ORF-em, bezzeg a jpg-en nem festenek rosszul... kivéve, hogy a 8 bit miatt néha vissza kell venni belőlük ezt-azt)makszi: igen, lényegében azt. Csalóka. LCD-n leugrik, kitűnő, gyönyörű, otthon meg egy lapos maszlag alapból (szélsőséges példa).
-
arn
félisten
szeretnem segitsegeteket kerni raw temaban. zavar, hogy nem igazan tudok jobb eredmenyt elerni rawbol, mint jpgbol keves idoraforditassal. mindket esetben lightroomot hasznalok, annyi a differencia, hogy jpgbol vagy rawbol indulok ki.
megosztottam egy konyvtarat (7db raw): [link]
aki tud segiteni, toltse le, es csinaljon belole jpgeket tetszoleges modszerrel. a cel a termeszetesseg - tehat azaz allapot, amilyenre egy tokeletes jpegmotor csinalna. utana osszatok meg, vagy juttassatok vissza plz. a vegcel termeszetesen az lenne, hogy jobb kepeket nyerjek, esetleg vmi olyan preset, ami a kepek nagy reszenel jol mukodik, hogy minel kevesebbet kelljen vele molyolni. remelem sikerult erthetoen megfogalmaznom a dolgot, elore is koszi a segitseget.
-
madgie
titán
-
arn
félisten
kicsit pihentesd a dolgot, eleg ha egy gep van a csaladban
nekem is volt ilyen undorom egy ideig. utana par evig utazasokkor fotoztam, es csak a kipotyogo jpegeket hagytam meg.a pl2+20as kombot azert javasoltam, mert az mindig keznel lehet, es minimalis raforditassal is lehet belole jo kepeket kapni.
-
scarabaeus
őstag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Nekem ugyan van ez is, az is, de ha már ND, akkor ND8 alatt nem álltam meg. Az teszi azt, amit elvárok tőle, nincs mellékhatása, amit az egyébként ráadásul csak valahol 1 és 2 FÉ közötti veszteségű lineáris polár adna hozzá (ami máris nem mellékhatás, ha épp a polárt akarom használni). Amúgy az szomorú, hogy a lineáris polárokra nem fordítanak annyi figyelmet a gyártók, hogy a cirkuláris polárjaikkal egyenértékű minőségben, bevonatokkal tudja megvenni az ember... márpedig valamit venni kéne, ahogy néztem, a 7 éves Raynox LPL valahogy nem hozta a régi jó formáját már.
-
makszi
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
Nekem nem pálya a samyang. No AF No Stabi meg az még hosszabb, öregszem a szemem is romlik, ismerem már magam, alig lenne a gépen....
A GH1 ből a videót sajnálom iszonyatosan. Az EM-5 sokkal szarabb videóban?
A GH1-em kicsit bandizik 800 fölé nem megyek ISO -val.
Az EM5 nek a stabija meg az OLED kijelzője vonz nagyon, meg az AF sebességet is néha keveslem a GH1-el... -
FEDman
addikt
válasz
makszi
üzenetére
Gyors esésre nem számítanék, bár ha nagyon megszorongatják akkor talán még idén év végén is lehet egy kis áresés. Jön ugye a GH3, de ami még érdekesebb talán, hogy úgy néz ki már tuti jön a NEX-6 is, ami egy NEX-7-hez hasonló EVF-es váz lesz, csak egy annál olcsóbb verzió. Na ha ez jól sikerül..
Ami meg az E-M5 vagy 75/1,8 kérdést illeti, hát az egy kemény dió. Alapvetően én ilyen helyzetben mindig az obira szavazok, azzal mindig többet nyer az ember, mint egy frissebb vázzal. Viszont a 75/1,8 meg tipikusan az az obi ami igazán az E-M5 szenzor stabijával együtt üt. Tehát igazából a kettő együtt lenne az igazi.

De ha ez így nem megy és amúgy is van 45/1,8-ad és leginkább belső térben kevés fényben való fotózáson szeretnél csiszolni akkor szerintem tartsd meg a GH1-ed és vegyél inkább hozzá egy PL 25/1,4-et!
Na az kevés fényben belső térben piszok jó tud jönni!
Aztán később majd visszatérsz az E-M5 75/1,8 kérdéskörre.

-
madgie
titán
válasz
makszi
üzenetére
Most saját magam ellen beszélek (mert az eladó E-PL2-m árából én is erősen szemezek ezzel) de az indexen van egy eladó (sima 4/3 végű) Samyang 85/1.4, ötvenre lealkudható. Igaz, hogy MF, igaz, hogy relatív nagy, de egész jól rajzolhat a cucc akár nyitva is.
szerk: hát ez valóban nem apró, egy relatív "nagy" G2-n is ekkora, egy G3 méretű vázon kényelmetlen és nagyon orrnehéz lehet a cucc. A G2 méretű GH1-en talán még vállalható méret.
szerk2: elviheted, nagy lenne ez nekem, csak a port fogná a polcon

szerk3: és igen, ha nem (vagy csak alig) bandizik a GH1-ed ISO 1600-on, akkor tartsd meg, jó váz az

-
makszi
aktív tag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Én nem szoktam gyakran vázat cserélni, így ha most veszek akkor 2-3 évig tuti az maradna, tehát ha kijön a GH3 és mindenben jobb lesz (amit kötve hiszek) mint az EM5 akkor sem hirdetném azonnal az oly vázat ettől nem félek.
Sokkal nehezebb kérdés hogy mennyire lenne használva, ill. kihasználva a 75-ös obi. Az elején nyilván törekednék rá hogy az legyen a gépen amikor csak lehet, de azért a 150mm az már egy kistele ami beltérben még portréra is sokszor túl hosszú... -
arn
félisten
válasz
schawo
üzenetére
igy pontos: attol fugg, hogy az adott ceg mennyit forgalmaz az adott orszagba. igy mar ertheto.
Az EU jelenlegi áfarendszerében elkülönülnek az adóalanyok közötti valamint az adóalanyok és nem adóalany fogyasztók közötti ügyletek. Az adóalanyok és fogyasztók közötti tranzakciók esetében - a legtöbb esetben - az eredet szerinti adózás elve érvényesül: a vásárlónak a vásárlás helyén kell az áfát megfizetnie, az adott tagállam lakosaival azonos feltételek szerint. Ez alól kivételt jelent az új közlekedési eszközök más tagállamból való beszerzése (amely után a magánszemélynek saját tagállamában kell az adót megfizetnie), valamint a távolsági értékesítés, amennyiben egy vállalkozás más tagállamba, magánszemélyeknek irányuló értékesítése egy adott évben meghalad egy meghatározott összeget (általában 35 000 eurót).
-
FEDman
addikt
Ha megtartják a PEN formát és a bal felső sarokba tesznek egy jó felbontású, de kicsit kisebb méretű EVF-et akkor egy E-M5-höz képest egy jóval kisebb, kompaktabb beépített keresős vázat kapnánk. Innen nézve a Light elnevezés szerintem találó.
A drága minőségi E-Px széria meg lehet tényleg értelmetlen az E-M5 árnyékában. Egy kicsit jobban felszerelt E-PL váz mellett meg aztán pláne felesleges.
-
-
FEDman
addikt
Bár már írtam, de most leírom még egyszer, eddig az össze E-PL modell járt a kezeid között, így ezt a sort folytatva lehet hamarosan E-PL5-el fogsz majd szaladgálni. Már csak azért is, mert apró jelek már vannak arra nézve, hogy a G3-G5 váltáshoz hasonlóan itt is kicsit fordul a korábbi trend miszerint butítják a vázakat és most az elődhöz képest valami komolyabb várható.

-
arn
félisten
sracok, azt nem tudja vki, hogy az angol amazon miert magyar afaval akar kiszallitani? ilyet meg nem lattam... minden kulfoldi rendelesnel az adott orszag afaja kerul elszamolasra (legalabbis eddig mindig igy volt).
-
sebgutkopf
őstag
válasz
makszi
üzenetére
Minden váz elavul, mostanában ráadásul elég hamar. Az obi szerintem nem csak tartósabb, de alapvetően meghatározza a kép minőségét és hangulatát. Óvatosságra inkább az ad okot, hogy mi értelme van sokat költeni egy obira, ha alig lesz használva? Ha eleget használnád a 75-öst, akkor inkább az, de ha csak havi 1-2 kép, akkor fölösleges, akkor ahogy te is írod a váz mindig nálad van.
-
makszi
aktív tag
Ez igaz de nem lehet várni és várni mindig, mert az addig el nem készül képek vagy a rosszabb minőségű képeket nem lehet visszacsinálni.... (itt most arra gondolok hogy jön az ősz meg tél egyre több lesz a beltéri szituáció, és a magas ISO-s teljesítményben azért tetemes különbség van a két váz között)
-
need
addikt
válasz
Gondwana
üzenetére
Én is majd nem vettem ND szűrőt.. de rá jöttem hogy felesleges..
Itt vettem egy sráctól pont ő az aki után írok..
egy Lineáris Polár szűrőt és ilyet [produkál.. -
makszi
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen cseréket hajtsak végre a közeljövőben.
Jelenleg van egy GH1 + 14/2.5 + 45/1.8 meg egy 200-as M42 es tele.
Hónap végén szeretném a felszerelés egy részét megújítani. Viszont sajnos annyi pénz nincs hogy mindent cserélhessek amit akarok.
Első körbe vagy a vázat cserélem le EM5-re vagy marad a GH1 és megveszem a 75/1.8-at.
A szívem az obit venné de az eszem a vázat cserélné le, mert ugye az összes szituációban élvezném a váz jobbségénak előnyét míg a 75 -ös kistele a fényképek csak egy részénél lenne a gépen...Szóval ti mit csinálnátok?
Esetleg ha a vázat GX1-re cserélem akkor még lehet hogy ki tudom izzadni a 75/1.8-at.
Esetleg használtam nézzek GH2-őt meg a 75/1.8?
A 14/2.5 öt az még beáldozom ha kell de a 45-ös az marad az biztos...
A keret az a GH1 ért kapott összeg meg még 200-220k. -
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Veszel többféle erősségűt és variálgatod-tekergeted fénytől függően...szerintem
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Gondwana
üzenetére
Srácok világosítsatok már fel!
Nem értem, hogy miért nd szűrőt vesztek mindnyájan, egy lineáris polár helyett?
Az is levesz 2 Fé-t a fényerőből és legalább a tükröződéseket is csökkenti, illetve erős napfényben a lapos fényeket kicsit talán elviselhetőbbé teszi. Nekem jobb és sokoldalúbb befektetésnek tűnik egy polár mint egy nd szűrő. Mit tud az nd, amit a polár nem?
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Marseille199
üzenetére
-
Warter
addikt
Nikon 1 J2
- Launched in September
- Estimated retail price is around 70,000 yen
1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6
- That is smaller than the current 10-30mm
- Launched in September
- Price is 25,200 yen
Waterproof Case
- 40m depth of water pressure
- Can be used for underwater flash of Sun Pack
- Price is 77,700 yen -
eeXaa
addikt
...nem hittem volna, hogy elérhető árban lessz, de aszem benevezek hamarosan egyre 370 dodó viszont nem tünik érte tul soknak, ha jó üveg lessz....
-
Freddy76
addikt
Igazad van, egy percig sem volt közöttünk nézetkülönbség
. Miután kijöttem a fák közül, nem korrigáltam, beégett az első kép. Utána már jól exponáltam a képeket (inkább alul), de kiváncsi voltam, hogy mit tud kezdeni az OMD a beégett részekkel, ezért ezen a képen szándékosan kiégettem az eget. A korábban csatolt kép tényleg nagyon műanyag lett, 100%-ban visszahúztam a highlights-ot, normális esetben ilyet nem csinálok, itt csak kiváncsi voltam, hogy mennyi a tartalék az OMD rawjaiban a kiégett részeket. Szerintem sok.Magamtól kb. ennyire húztam volna vissza, ha fel akarnám dolgozni ezt a képet, de nem akarom (itt már nem csak a highlights csúszkát állítottam):
![[link] [link]](http://farm9.staticflickr.com/8003/7719040092_24dfc1eafc_n.jpg)
De persze nem vagyok egy LR guru, még csak tanulgatom.
-
neevous
tag
Tudtok olyan helyet Budapesten, ahol a VF-2-t és VF-3-at is ki lehet próbálni? A VF-3 szimpibb lenne, viszont gyakorlatban nem tudom, mennyire gáz a felbontása.
-
arn
félisten
válasz
Freddy76
üzenetére
csak annyi, hogy az ilyen dolgokkal nagyon ovatosan kell banni, es vegeredmenyben normalis eredmeny gyakran a max kicsit korrigalt kepbol szuletik joreszt. ellaposodik, elelettelendik, etc. veszhelyzetnek jo, de ossze sem lehet hasonlitani az ugyanezzel a geppel helyesen exponalt verzioval.
-
Superbad
tag
Ezt néztem ki GH2-höz. Szerintetek?
Ekkora értéket is megvámolnak?
-
Freddy76
addikt
Halott? Mire gondolsz? Nyilván lehet a sötét részeken is világosítani, most csak azt akartam mutatni, hogy az omd rawjaibol a kiégett részeket hogyan lehet visszahozni (itt most csak a highlights csúszkát használtam, lehet, hogy egy pöttyet sokat is, az árnyékos részekkel nem foglalkoztam)... Tehát csak szemléltet a kép, amúgy nem különösebben értékes darab.
-
|AP|
veterán
Last minute még sikerült kapnom egy natgeos 45-öst. Kár, hogy nem adnak mellé semmi szütyőféleséget, nem igazán szeretem csupaszon tartani az obikat. Beszerezhető itthon emberi árban valami egyszerű kis szütyő? (ebayen találtam többet is, de rengeteg idő míg ideér Kínából)
-
Superbad
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
-
MrChris
nagyúr
válasz
Marseille199
üzenetére
Sötétszoba - Robin Williams
-
Gondwana
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
Ez a film megvolt?
Van benne fotózás is, Leica is, meg laboros morál is
Van egy másik, aminek nem jut eszembe a címe, ahol a Julia Roberts által játszott alak fotólaborban helyezkedik el, és a főnök magyarázza neki, hogy a „homályos” képekből két példányt kell lenyomni és melyik fiókban gyűjti. -
Ijk
nagyúr
válasz
Freddy76
üzenetére
Szépen visszahozza a kiégett részeket, mondjuk általában ez a legnehezebb, én gyakran állítom mínuszba az expo korrekciót a vázon.
Egyébként erről jutott eszembe, hogy miért irtóznak mostanában a kiégett részektől? Láttam már nagyon sok digitális és filmes képet ahol bizony bebukott az égbolt, mégis gyönyörű volt a kép. Ellenben a manapság sokszor erőltetett HDR-el szemben, ami számomra teljesen giccs kinézetű. Vannak persze jó HDR képek, de azok nem úgy készülnek hogy húznak néhányat a csúszkán, vagy csinálnak egy automatikus 3 képes HDR-be összefűzést. -
Freddy76
addikt
Mostanában van időm és alkalmam kicsit fotózni végre, és ma le tudtam ülni az omd rawjaival mókolni. Elővettem ezt a képet:
[link]A gép és a lightroom is villogott narancssárgán, mint a hányós kutya, hogy az ég 80 százaléka ki van égve cefetül. De nagyon. Nem csináltam semmit, csak visszahúztam a higlights csúszkát (teljesen), és lett belőle ez:
[link]Nekem ez még új, de meggyőzőnek tűnik. Ha ez általános, akkor bocs a lelkesedésért, eddig nem igazáb kísérletezgettem beégett képek húzgálásával...
-
Teljesen off, de azért specifikáció szinten érdekes áttekinteni a Lumix DMC-FZ200-at (képek még nincsenek...). Kapott egy teljes tartományra (25-600 mm ekv.) f2.8-as stabis obit, 12 fps teljes mérteű kép esetén (bár ez valszeg csak jpegben) tud RAW-ban menteni (!) és 60/50p FullHD videót... Én egy Nikon bridge-el (E8800) kezdtem annak a tetűlassúság volt a fő baja, Raw-ban kb. 10 másodpercenkén 1 képet tudott
. Ez itt feltehetőleg sokkal gyorsabb, és Rawból azért felteszem rengeteget lehet javítani majd a képein (azért a 25-600 nem kicsit marad majd el egy fixtől. Persze a 6.08 x 4.56 mm-es szenzor hát eléggé limitál. -
Ijk
nagyúr
válasz
Marseille199
üzenetére
Nekem abból a filmből csak a csaj bikiniben és a Leica maradt meg.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Marseille199
senior tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Az underfire-t nézzétek meg, elég jó film, Nick Nolteval.
-
doktor úr
aktív tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Nagyon szeretem a Füst című filmet. Nem a fotózásról szól, de van benne két nagyon szép jelenet, egy fényképekről, egy pedig egy fényképezőgép történetéről szól.
-
neevous
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
A Eurotripben az egyik srácnak van egy Leicaja.
-
scarabaeus
őstag
válasz
Marseille199
üzenetére
Nekem a Nagyítás ugrott be, ilyesmi vázakkal.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Marseille199
üzenetére
Vicky Cristina Barcelona
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fattyu
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
8mm?
-
Marseille199
senior tag
Meglehetősen off:
Nem tud valaki fotós témájú filmet? Nem muszáj fotósról szólnia, csak mondjuk van benne egy gép (Leica, vagy akármi) és valamilyen módon szerepet játszik a filmben. No meg érdekes is legyen.
Kb mondjuk mint a Super8, az elég jó, csak videó témában

Kéne estére valami érdekes film

-
az e-m5 szerintem az om-4 miatt lett e-m5, persze elég hülye végeredmény így is. pont az om-4 a példa, hogy az oly nem foglalkozik a babonával, és használja a 4-es számot. aztán persze lehet, hogy a gf5/g5 miatt "kénytelenek lesznek" ők is ugrani. vagy Pen G-X1 mondjuk, az nagyon ütne.
-
arn
félisten
vegulis az ep3 elegge megujult - bar sok tekintetbol hasonlit inkabb a pl2re, mint a p2re (lehet azert lett olyan a pl3 olyan, amilyen). e-p5 lesz itt is, valszeg ez az em5 jeloles is mar emiatt lett

a sony erdekes lesz... de szerintem sose fognak hozza normalis meretu zoomokat gyartani, a pancake zoomok meg sose lesznek eleg jok. a jo fixekre allhatnanak ra. egy franko fixsorral szerintem sok uj vevot szereznenek - aztan max venne az ember melleje egy "szuksegzoomot".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Áprilisi hardverpasziánsz
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Apple MacBook
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- További aktív témák...
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- Dell Latitude 7410 Core i5-10310u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo L13 G2 Core i5 1135G7 Intel Iris XE 8Gb Ram 256Gb NVMe SSD Boltból Garanciával Számlával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

nekem is volt ilyen undorom egy ideig. utana par evig utazasokkor fotoztam, es csak a kipotyogo jpegeket hagytam meg.

egy Lineáris Polár szűrőt és ilyet

. Miután kijöttem a fák közül, nem korrigáltam, beégett az első kép. Utána már jól exponáltam a képeket (inkább alul), de kiváncsi voltam, hogy mit tud kezdeni az OMD a beégett részekkel, ezért ezen a képen szándékosan kiégettem az eget. A korábban csatolt kép tényleg nagyon műanyag lett, 100%-ban visszahúztam a highlights-ot, normális esetben ilyet nem csinálok, itt csak kiváncsi voltam, hogy mennyi a tartalék az OMD rawjaiban a kiégett részeket. Szerintem sok.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)