- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
menyhartlevi
aktív tag
válasz
MrChris #6227 üzenetére
Bocsi, a második mondat tényleg érdekesre sikeredett. Késő volt.
Szóval az lenne a kérdesem, hogy milyen típust tudnátok ajánlani az olcsóbbakból?
Illetve az is jó lenne ha tudnátok küldeni egy konkrétat hogy xy hirdeti ezt az objektívet és hogy ez most nagyon jó vétel...Köszi!
-
pruzsi
őstag
válasz
MrChris #6132 üzenetére
Sajnos egyiket sem találtam... lehet rossz helyen keresgélek.
Ilyeneket találtam:
Karl Zeiss Jena TESSAR 2,8/50
smc pentax m 50mm f2
Yashica ML50 mm f1,7
talán utolsó nemvagy passz,amivel nem kellene bajlódni az 50nél kezdődik annyim viszont nincs.
Heliost sem találtam sajnos csak lejárt hírdetést. -
pruzsi
őstag
válasz
MrChris #6121 üzenetére
Nincs sok rá lehetőleg a legolcsóbb de megfelelő megoldás érdekelne,és lehetőleg 1 helyről meglehessen venni mindent hogy a szállítás ne költsek pluszba. Kicsit belekavarodtam ebbe a pár lehetőségbe is még kezdő vagyok nemrég van meg a gép sem.
Tudtok linkelni ilyen oldalt vagy már csak használtan kaphatók?
Vaterán láttam előbb Minolta MD 50 1.7 4000ft ért,de akkor még adapter is kell igaz. -
masterful87
senior tag
válasz
MrChris #6082 üzenetére
Ezzel tisztába vagyok, nincs végtelen, ha lencsés adaptert használok az meg minőségromlás + CR, stb.
Mondjuk én úgy gondolkodtam, így naívan, hogy csak a Helios 44-hez vennék lencséset, de ilyen 135, meg 200-as obikhoz nem látom értelmét, nem távcsőnek akarom én használni, hanem elérhető közelségbe lévő dolgok fotózására. Tehát egy Pentacon 135 esetében azért egy 5 métert el tudnék viselni, több nem kell.
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5917 üzenetére
Már csak az uccsó van (a 28/2-t a saját hibám miatt kellett eladnom és bánom is nagyon, az 55/1.2 bevonatát elvitte a gomba, talán majd találok egy jobb darabot mert szépen rajzolt), camerasize.com-on meg tudod nézni, pont akkora mint az OM-D EM-1 csak ha ilyen nagyobb objektívek kerülnek rá akkor egyből megnő a mérete (az adapter miatt kissé hosszabb lesz mintha egy filmes OM vázra lenne rátéve)
Valszeg ki kellett volna próbálnom a markolattal is mielőtt eladom, mert azzal valszeg sokkal jobb egy 500g vagy nagyobb objektívvel, legjobban a 35/2 LTM vagy 50/1.5 vagy a gyári AF-es 35/2.8 vagy a Voigtlander Nokton 35/1.4 passzol hozzá méretre de vannak egyéb kisméretű SLR obik is amikkel szintén tökéletes. A J-3-mal pl. így néz ki -
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5915 üzenetére
A színekkel nincs gond, teljesen jól átjönnek rajta az OM színek de raw-ban meg lehet variálni. Bár esküszöm mintha a 5N-ben kicsit jobb lenne a jpeg...
Bizonyos OM obik 28/2 55/1.2 100/2 nyitva és ahhoz közel meleg színvilágúak, de f5.6 és afelett hirtelen átmennek neutrálisba. Érdekes...Egyébként tényleg az A7s a legjobb (mentes a A7-en néha előforduló szenzor becsillanástól tisztább a keresőképe a szenzor miatt stb.) de 2x annyit kérni szinte majdnem ugyanazért mint az A7 kissé szemtelenség (na jó már fémből van az első panel meg a bajonett és végre rajtak bele töltőt meg második akksit, juhéé)
Én valami 6D méretű EVF-es FF gépre várok amire ráheggeszhetem a zoom-ot, az A7 távmérősökkel az igazi (már amelyekkel nincs problémája).
-
p_adam
addikt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #5905 üzenetére
addd neekeem
nem tudom milyenek ezek az obik, de az én 50/1.8-am nagyon szeretni való, a színei, a kontrasztja, élesség is nagyon rendben van, egyedül a bokeh ideges, de az sem szokványosan, hanem nagyon jellegzetes "omzuikos"...mondjuk lehet csak kifogtam egy újabb, tökéletesre csiszolt példányt
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5859 üzenetére
Egyes nagylátószögű obiknál van némi mosás a sarkoknál, de alapvetően ezt a Sony szenzor kialakítása okozza, digitális Leica-n csak nagyon kevésnek van gondja (csak itt meg a szenzorral fordult elő baj pont amiatt hogy vékony előtte az üveg)
A Zeiss Loxia csak annyiban különbözik a távmérős ZM sorozattól hogy az üveget a szenzorhoz és közelebbi fókuszhoz alakították kicsit, de igazából távmérősnek tekinthető.Ezeket próbáltam Canon 50/1.4 & 35/2 LTM, Konica M-Hexanon 28/2.8, Jupiter-3 50/1.5 és nagyon egyiknek se volt baja.
A 35/2 LTM nagyon apró (még kisebb mint a Zeiss 35/2.8) nyitva csak a középső részen éles nyitva de ott nagyon jó, a Hexanon némileg mossa a sarkokat de ez még filmes vázon is így van, középen pedig marha éles és kontrasztos. A Canon 50/1.4 LTM pedig vignettál rendesen, de szimplán nagyon jó. A Jupiter-3 nem olyan éles mint a Canon de kisebb és szebb a mosása.Szóval biztosan lehet, csak kérdés hogy mennyiért. Annyira a m43 obik sem jók a sarkokban, jelentős a szoftveres korrekció.
Sok esetben csak azt az 5%-ot érinti a sarkokban ami nem nagy ügy (valaki szerint ezért nem jó a legújabb Summilux Asph A7-el, másnak ez meg egyáltalán nem számít).
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5856 üzenetére
Ha "gyakorlati" esetet nézünk, akkor szinte mindegyik élesebb lesz FF-en (a képszéleket úgyse éri el a nyitott mélységélesség, az erősebb vignettálás meg egyébként is sötétíti)
Persze vannak kivételek, főleg a régiek között vannak olyanok, amit eleve úgy terveztek, hogy csak középen legyen igazán éles.
Valószínűleg a film sem jobb annyival a széleken, csak azt nem nagyítják fel akkora méretre.Alapvetően a karakter ami miatt ezeket használni érdemes, többet ad hozzá a képhez, mint amik a kisebb-nagyobb optikai hibák elvesznek (szvsz) a legjobbak pedig ma is megállják a helyüket élességben, csak a becsillanás ami ellen nem védettek olyan jól (távmérősökre eleve kisebb/lyuggatott a napellenző, hogy ne takarjon bele annyira a keresőbe).
Egyébként guglival szinte bármilyen távmérősről lehet találni FF 'tesztet' a népszerőbb és emiatt olcsóbb slr obikat nagyobb eséllyel használják crop szenzoron.
-
Clemi
veterán
válasz
MrChris #5845 üzenetére
Egy 550D-n próbálgattam anno, nem FF vázon. Rekeszelve persze javult, de mivel alapból van egy 15-85-ös obim, nem volt létjogosultsága nálam egy olyan objektívnek, ami ugyanazt (sőt még azt sem) nyújtja csak manual módban, mint a 15-85-ös. Lett helyette egy 28/2,8-as amit valószínű ugyanígy el fogok adni, mert valahogy croppos vázon vagy szűk, vagy túl tág de valahogy semmire nem az igazi.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #5821 üzenetére
miért, hogy ilyent vegyél? sztem a helios-t sosem érdemes eladni, a használati értéke sokkal magasabb az áránál
amiben a helios jobb sztem: kerek a bokeh rekeszelve is és sokkal krémesebb, napellenzővel nincs flare, ha viszont becsillanást akarsz, akkor leveszed a napellenzőt és olyan flare-t kapsz, hogy ihajj... kisebb-könnyebb, és a képe ugyan kopottabb, de a színeket nem cseszi el annyira, a kopottságot jóval könnyebb korrigálni. én biztos nem adom el, amiben jó, abban pótolhatatlan (legalábbis az árkategóriájában).
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #5813 üzenetére
kösz! én kb. helios szintű élességre számítok, annak a hibái nélkül F1.4-es fényerővel...lőttem gyorsan párat, amíg lement volna a nap, eddig hozza a tőlem elvárt szintet: [link]
lr-ből exportált képek, élesítés, retus nélkül, kettőről leszedtem egy apró pattanást, de az nem befolyásolja a képminőséget.
majd holnap csinálok egy normális összehasonlító tesztet is valami statikus cuccon
szerk: jah, ahol kerek a buké az full nyitva készült, ahol szögletes, az F2-őn -
törölt tag
válasz
MrChris #5796 üzenetére
Nem akarom kidolgozni helyetted
Hát hogy nyersen meg tudjátok nézni, hogyan jött ki a gépből, ne pedig a végeredményt, amit a saját szájízem szerint alakítok. Így könnyebb megnézni, mit tud az obi. (és én
) Szerintem.
Kidolgozott képeket flickr-en meg tudod nézni mobilról is.
-
berzerker83
csendes tag
válasz
MrChris #5776 üzenetére
Egyébként ezeket a késői 1.4es Zuikokat hol lehet beszerezni? Az elmúlt fél évben egyet láttam összesen itthon, azt is az OLXen (600.000 feletti volt a sorozatszáma, ami elvileg már jó?), de azóta se sehol semmi. Arra tettem egy, ha jól emlékszem 18ezres ajánlatot, de kevés volt. Én bactam el, mert többet ért volna?
Bújtam az ebayt is már, de igazából ott se találtam semmit. Na jó, ott azért láttam, de a 40et picit sokallom...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #5776 üzenetére
ou, bocs
belebotlottam ebbe a tesztbe és linkeltem gondolkodás nélkül, igazad van, tényleg említetted a szériákat
valszeg azért ment ki a fejemből ilyen könnyen, mert arra jutottam, hogy ha 1.4-es akkor valami 55mm-58mm-t szeretnék inkább, aminek a rekeszlamellái is lekerekítettek
van egy helios-om meg egy 50/1.8 zuiko-m, és durva mennyit dob a mosodán az a +8mm meg a kerek rekesz...amúgy ez az órás tesztkép nincs utólag élesítve?
-
-
p_adam
addikt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #5704 üzenetére
a gondom az 1.4-esekkel az, hogy ha váltok, akkor bukéban, mosásban is nagyot akarok lépni, és az 1.8-ról 1.4-re váltás gondolom nem lenne olyan nagy ugrás ilyen szempontból...az álomszerűség portrénál nekem meg kimondottan tetszik, szeretem az ilyen kétarcú obikat, ha kell szép lágy (nem túl lágy), ha kell egyet rekeszelsz és éles...F1.2-őre szívesen váltanék, de horror áron mennek
-
válasz
MrChris #5676 üzenetére
Köszi!
Megerősítetted, amit a net böngészése alapján sejtettem magam is.
Akkor végső soron marad az, hogy csinálok két-három képet a témáról és a sz.gépen összeillesztem. Asszem a PS stitch funkciója erre való.Esetleg még kutatok jobb minőségű, nagy látószögű előtét lencsék után, bár nem reménykedem jó eredményben.
p_adam: Van rá sokféle lencse nélküli adapter is, sokféle bajonetthez.
De az élességgel egyetértek, sok m42-es obi lágy képet ad még így 12MPixelen is. -
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #5656 üzenetére
Helios 44-2, Industar 50-2, Zuiko Auto-S 50mm F/1.8 van itthon, ami 50mm, ezekkel összevethetem, kb. egy hét múlva jön meg gondolom
erzol: az nem tudom milyen, tesztet sem néztem, de jól hangzik a vállalható F1.4
amúgy a minolták nem mind pengék ahogy elnézem, ez az 1.7-es valahogy iszonyat élesre sikerült, ezért rendelt ilyent a srác...amúgy valószínűleg az összes korabeli 50/1.7-es erre a konstrukcióra épül (rikenon, konica, pentax, mamiya stb.), mert mind nagyon jónak tűnnek.
-
-
Benji21th
tag
válasz
MrChris #5584 üzenetére
Az obi 1-2 ezer lenne. Mivel nem tudom eldönteni milyen adapter kellene hozzá annak az árát csak saccolni tudom, 3-4 ezer forint. Még annyi, hogy front lencsén van egy karc és a lamellái se mozdulnak. Neked tetszett? Megérné szerinted ennyiért, kiegészítve egy kis szervízeléssel?
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5510 üzenetére
Jól eltalált design, éles minden rekeszen, már megy fel az ára de még meg lehet szerezni viszonylag olcsón, szerencsére a legendásan jó 50/2 'árnyékot vet rá'.
Valamint ezek a lassabb objektívek (főleg a makrók) nem annyira érzékenyek a fényre, jobban tartják a kontrasztot, tehát sima nappali 50-esnek is kiváló, bár gondolom ff-en itthon kevesen használják. -
gorgo
őstag
válasz
MrChris #5492 üzenetére
Igen ám, de itt van a ki**ás: Lassú vízzel már tárgyaltuk, hogy stabi az em5-ön nincs belenagyításnál (em1-nél meg mintha lenne). Szóval az élességállítás csak belenagyítás nélkül megy. OK, f7.1 vagy egyéb szűk rekesz mellett nem kunszt, de csinálja meg valaki 1.8 rekesz mellett. EM5-tel nem fog menni
-
gorgo
őstag
válasz
MrChris #5486 üzenetére
Ejjha, szép nagy böhöm jószág!! Egész tűrhető megoldásnak tűnik az adapterrel történő rögzítés...
A legjobban mégis ez a mondatod tetszik: "Nemtom mire fogom használni ezt a batárt, nem vagyok nagy teleobis"
Nekem is volt egy canon FD 85/f1.8, de én is eladtam, mert bár szépen rajzolt (az igazság az, hogy ez még szebben rajzol!) de kézből képtelenség vele élességet állítani, és állványról is max statikus témára jó. Nagy kár, mert amúgy a 180/f2.8 már nem piskóta. Pü-ben megírhatnád mennyibe fájt (csak kíváncsiskodom). -
MrChris
nagyúr
válasz
MrChris #5485 üzenetére
Készíteni kellett egy adott átmérőjű csiszolókorongot is, hogy illeszkedjen a távtartó. Csiszpapír. És így csiszolt az aludarabot. Csiszolás 2. Itt nagyjából elkészült az illeszkedő elem.
Félig kész
Első összeszerelés előtt
Után
Fazonírozás
Speckó állványmenetmetsző
Állványon az adapter!!
Obival
Gépvázzal
MindkettővelMég kap egy több száz eurós Leica csiszolást polírozást
meg lakkozást, de az még ráér és a képminőséget úgy sem javítja.
Így már állványon egész más használni, és egész jó ez az obi, azért továbbra is nehéz fókuszálni, sokat segít a G6 liveview-ja és egygombos 1:1 belenagyítása. Nemtom mire fogom használni ezt a batárt, nem vagyok nagy teleobis, néhány próbakép:
[link]
[link]
[link]Köszönöm a figyelmet
-
MrChris
nagyúr
válasz
MrChris #5483 üzenetére
Első skicc nem pont ilyen lesz, de hasonló.
-
MrChris
nagyúr
-
tailor
őstag
válasz
MrChris #5384 üzenetére
Igen, előbb-utóbb kénytelen leszek beszerezni a 35/1.8-at - kipróbáltam, tényleg nagyszerű darab. 50 mm alatti manuálokat nem is nézegetek, mert ami jó, az kegyetlen áron van; illetve a gyári felhozatal is inkább ide koncentrálódik, tehát én sem látom értelmét.
Ha ez az 50-es bejön, akkor portréra tökéletes lesz, az Zuiko meg megy az OM2n-re (ahonnan amúgy is "jött"). Csak a filmmel is az a bajom, hogy az egekben van az áraDe azért lehet, hogy hébe-hóba befűzök egy jóféle FF tekercset... Szeretem ezeket a régi analóg dolgokat, nem hipszterkedésből, hanem mert egy más mentalitású világból származnak még.
Egy Zuiko 85/2-t azért szívesen elviselnék még (sóhaj)
BTW fattyu (vagy bárki más), van tapasztalatotok C/Y - Nex adapterekkel? Milyet érdemes venni, ami nem egy obi árába kerül, de használható? Ebayről van OM és M42 adapterem, eddig jól teljesítenek (ok, az M42-est kicsit meg kellett bindzsizni), érdemes inkább a márkásak között nézelődni (Fotodiox, pl.)?
-
tailor
őstag
válasz
MrChris #5379 üzenetére
Engem annyira nem zavar ez a fajta bokeh, vagyis számomra nem tűnik idegesnek
Csak bennem van az "obi-bugi", és mivel most összegyűjtöttem egy kis pénzmagot, szabadjára engedem vágyaimat
( Tulajdonképpen objektíven nézve /oh, micsoda szóvicc!!
/ egy Sony E 35/1.8-ra kéne gyűjtsek, de valahogy ezek a régi analóg darabok jobban vonzanak. )
fattyu: Ha sikerült einstandolnom egyet, mindenképpen jelentkezem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Renault, Dacia topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iPad topik
- Három éven belül megelőzheti a szerverprocesszorok piacán az Intelt az AMD
- Milyen házat vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest