- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Fotón a Xiaomi 15 Ultra kamerái
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Honor Magic V2 fél év után
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vyndree
őstag
Sony alpha 3000 (Sony E bajonettes) gépem van és rendeltem hozzá egy ilyen adaptert. Szeretnék M42-es obit csatolni hozzá, ezen az adapteren kívül szükségem lesz még valamire az obin kívül? Makrózni szeretnék. Első körben Helios 44M-4 vagy valami éles 135mm-es obit szeretnék.
Eddig jó az elgondolás, vagy más utat válasszak? -
Vyndree
őstag
Jól értem, ezzel a fordítóval a Helios obit tudom fordítva rátenni makrózáshoz? Az átalakítóval meg csatolni tudom az M42, FD, MD és mindenféle manuális obikat? Ezt az átalakítót a NEX-M42 adapterre teszem, csak sak simán az obira?
bocs a sok buta kérdésért, de még nem láttam ilyeneketEsetleg hold fotózáshoz? M42-es adapter + közgyűrű + 80-210mm?
[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
Pentacon 50mm 1.8 vs Helios 44-2 58mm f2? Egy árban lenne a kettő (5k), jobban járok a Pentaconnal vagy egy kategória?
-
Vyndree
őstag
Sajnos vagy nem, de Pentacon lett belőle. Egyenlőre ismerkedési fázisban vagyunk, sokat kell vele gyakorolni, hogy jó képeket tudjak vele készíteni.
-
Vyndree
őstag
válasz Mr.Csizmás #5592 üzenetére
Közelre is ilyen taknyos, vagy csak távolabbi élesség állításnál?
nekem a Pentacon f1.8-on ilyen, egész használható ilyen nyitásnál is, bár egy csak 50mm[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
válasz Andrew31 #5601 üzenetére
Nagy hátránya az ilyen manuális obiknak, hogy állvány nélkül szinte használhatatlan, tehát eléggé bekorlátozza a felhasználási területet. Nézegetek én is 200-200mm környéki obikat milyen jó lenne, de mindig lebeszélem magam róluk. stabis nem manuálist nem lehet megfizetni
-
Vyndree
őstag
Pentacon 50mm obim és az adapterem közé betettem, egy 30mm-es távtartót (tube). Sajnos bekövetkezett az amit többen mondtak, mivel fényes a tube belseje ezért a kép közepén a fény meg fog jelenni. link
Tettem bele mett fekete kartont, de nem lett jobb. Mit javasoltok, mit érdemes belevágni?
Petpalackból is vágtam, fekete Hammerite-val lefestettem, de most látom hogy ez nem lesz jó hozzá.
Esetleg vízfesték? -
Vyndree
őstag
Én hibám volt, mikor tekertem fel véletlen áttoltam autóra, max nyitáson maradt a rekesz, kiakadt a pöcök. A közgyűrűvel pont alulra esik és nem vettem észre. Manual-on minden rendben és a tépőzárral a maszat is eltűnt középről.
azért nem értettem, mert eddig nem csinált rossz/homályos képeket[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
Készletemből megmaradt Pentacon auto Multi Coating f/1.8 50mm eladó, van továbbá NEX - M42 adapter, fordító és távtartó.
-
Vyndree
őstag
D5000-re ha adapterrel réteszek egy ilyet, akkor mi lesz a végeredmény? Vajon meddig lesz fókuszom? Esetleg a lencsés adapterrel? Ennek a mount-ja megegyezik az M42-vel?
-
Vyndree
őstag
Esetleg Pantacon 4/200? Ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik ránézésre. Ezt is meg szabad venni, vagy ez sokkal rosszabb?
-
Vyndree
őstag
Köszönöm mndkettőtöknek a segítséget.
-
Vyndree
őstag
Ismét manuálozni fogok a Sony ILCE3000-el, vettem ma egy Tokina RMC 80-200mm f/4-et. Első képeim vele [link]. Kézből nagyon észnél kell lenni, könnyen bemozdul mert nincs stabi és a 200mm ugyan nálam 300mm, no meg az élességet is el kell találni. Gondolom gyakorolni kell sokat.
Nem ismertem, sőt, sose hallottam róla, de egész jókat olvastam róla ezért beleugrottam.
Van valakinek tapasztalata ezzel az obival? -
Vyndree
őstag
Néha túl sok a fény, számomra tönkreteszi a videót. Mikor halványan beleúszik az árny az még szép, de mikor teljesen kiégeti, főleg jjeahh által linkeltben, az már soknak tűnik, de lehet csak azért mert nem értek hozzá és nincs művészi érzékem.
Azt viszont határozottan állítom, hogy Ádám videójában a modell sokkal csinosabb! -
Vyndree
őstag
Kíváncsi voltam ugyanarról a helyről ugyanazt lefotózva összevetni a kit obit az M42-es Tokina 80-200mm manuális őskövülettel. Állványom nem volt, kézből lőttem mind, ahhoz képest stabi nélkül szerencsémre nem mozdultak be, szóval ki merem jelenteni hogy nappal használható. Az éllességet is nagyjából eltaláltam, de f4-en könnyen mellé lehet tekerni, és nem lesz minden éles.
Sony a3000
18-55mm f3,5-5,6 kitobi 18mm-en: [link]
18-55mm f3,5-5,6 kitobi 55mm: [link]
18-55mm f3,5-5,6 kitobi 55mm + 2x digitális zoom: [link]
vs.
Tokina 80-200mm - 80mm f4: [link] (ez kicsit vágva van)
Tokina 80-200mm - 200mm f4: [link]
Tokina 80-200mm - 135mm f11 [link]
(az utómunkák nem egyformák)
Nekem az utolsó tetszik a legjobban, f11, ISO400, 1/2000-es záridóvel lett ilyen. További Tokinával készült képeim itt. -
Vyndree
őstag
válasz kispusi017 #7821 üzenetére
Vannak itt olyan tagok akik jobban értenek hozzá, de mondok párat és majd kijavítanak ha nincs igazam.
Először is a legnépszerűbb és egyik legolcsóbb megoldás a Helios. Ez egy potré obi és elég sok változata van. Ára: 4-5eFt, van amikor Zenit analóg gépet is kapsz mellé. Itt egy jó áttekintés bemutató képekkel, mindenképp érdemes átlapozni.
A másik ami volt már nekem is a Pentacon 50mm f1,8
, Heliost akartam venni, ez lett belőle de nem bántam meg, szerintem jobb lencse.
10eFt latti kategóriában van néhány jó objektív a teljesség igénye nélkül: Carl Zeiss Pancolar, Chinon, Revuenon, Pentacon és a Helios.
Ezeknek a manuál obiknak nincs ugyebár auto fókuszuk, tehát az élességet magadnak kell állítani. Ezt el kell sajátítani. Szóval igazából csak gyakorlott fotósoknak, vagy kísérletező kedvűeknek ajánlott. Ilyen obival kézzel állítom az ISO-t ezzel a záridőt a gépre bízom, de manuális a rekesz és az élesség. Ezek összehangolása szükséges a jó kép eléréséhez. Ez nem egyszerű, gyakorlat kell hozzá és kellő ismeret. Érdemes lenne kitobival elsajátítani a fotózás alapjait, megismerni a géped és ezután beleugrani egy ilyen lencsébe. Ellenkező esetben nem biztos hogy jó képeid lesznek és elmegy a kedved az egésztől, azt fogod érezni átvertelek, mert ezzel a régi cuccal nem lehet jó képeket készíteni.
Lakásba lehet az 58 és az 50mm is szűk lesz, oda inkább 35mm kéne. azt is tudnod kell, hogy az 58mm-es Helios az e-pl6 gépeden ekv 116mm-nek felel meg, mivel a 4/3 rendszerű gépek 2-szeres gyújtótávolság-szorzóval rendelkeznek.Egy szó mint 100, olvass utána először és egyből ne ugorj bele az m42 manuál obizásba, mert gyakorlat kell ha ezzel szeretnél fotózni.
-
Vyndree
őstag
válasz MrChris #7833 üzenetére
Igen, arra jártam én is, jódolgomban a NAV-ból mentem az Magyar Állam Kincstárba. Olyan 3-3 órát álltam sorba a cirka 100 fős kisebbséggel, a sorszámokat bújva volt időm kiszadgálni fotózni. Egyébként a NAV-nál nagybetővel ki volt írva, hogy fényképezőt tilos az épület területére behozni (gondolom fotózni), de szerencsémre senki nem nézte.
-
Vyndree
őstag
Szerintetek?
Super Carenar MC 85-210mm F3.8 M42-es véggel, 62mm-es HOYA skylight szűrővel, 62mm-es gumi napellenzővel. 10k-ért? [link] [link]
Négy gyűrű van rajta, úgy mint rekesz, makró amivel 85mm-nél 1:3-as leképezésre lehet állítani, ami egészen használhatóvá teszi az obit, közelpontja kb 15cm lesz, zoom és fókusz gyűrű. Szóval lehet tekergetni lelkesen.
Látott már valaki ilyet, hasonlót, szabad ilyet venni?[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
válasz Vyndree #7872 üzenetére
Mindegy, elmentem érte, ha nem jön be legfeljebb eladom.
Este még csak lámpafénynél tudtam kipróbálni, szerintem rendben van: [link] [link]
Tud némi makrot is, olyan 15-20cm-ről már enged: [link]
ezek teszt képek, nem kérek túl világos, túl sötét, a jobb felső sarka nagyon üres, a virág túl sárga... értékeléstLátom itt inkább a fényerős obik pörögnek, pedig ezek is jó és olcsó megoldások lehetnek, csak nehéz kitartani, de így még nagyobb kihívás.
[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
válasz Victoryus94 #7877 üzenetére
Öt dollárban megáll egy adapter az NX-re is: [link]
MrChris: köszi, már mindegy beleugrottam. Arra leszek kíváncsi, hogy 200mm f3,8-on mennyire használható, milyen élesek lesznek a képeim. Ha rekeszelni kell, meg a teléből is visszább venni akkor nem sokra megyek vele, a 135mm 2,8 Jupiter jobban megérte volna. Mondjuk ezzel tudok makrózni szabadban nappal, vagy bent állványról, legfeljebb annak megtartom. A mérete hát igen. Van fogása, stabilan meg lehet markolni, ha neki támasztom valaminek akkor az ott van, nem mocorog.
Érdekesség képen majd csinálok róla képet mennyi anyag (és lencse) van benne. A mai gépek mennyivel könnyebben, amit lehet műanyagból raknak bele gondolom a súly miatt.
Sony ILCE3000 + 18-55mm kit obi
RevueFlex SD1 + Tokina RMC 80-200mm 1:4
narancssárga a szerves anyag, kék a fém, a zöld a köztes/fedésben levő anyagok, jelen esetben vékony fém vagy alumínium -
Vyndree
őstag
válasz MrChris #7876 üzenetére
Töprengek azon amit írtál, valahogy nem fér a fejembe, vagyis nem értem: "régi nagy kályhacső zoomoknak nem sok előnyük van" meg "sokkal nagyobb méret gyengébb képminőségben".
Mikor kit obival és szabad szemmel ennyi látsz, és ugyaninnen a fa mellől kézből meglőve a gyengébb képminőségű nagy kályhacsővel. Nem vagyok benne biztos, hogy egy mai modern kicsi könnyű, viszont kiváló képminőségű, árban legalább legalább a 8-10x-ért képviselő AF, stabis obival ugyanilyen képed lesz.
Tudom volt már, de nézd csak meg az óra környékét 1:1-ben. Direkt ilyen nagyban tettem fel, hogy látni lehessen az élességet. Nem bizonyítani akarom, mert látom hogy jók ezek az üveget, csak ha valaki erre téved nehogy úgy gondolja, hogy ezek csak levélnehezéknek, vagy kiállításra valók. Igen is lehet velük mit kezdeni, ha nem is kényelmes, mert a mesterhármason kívül ugye a fókuszt is, plusz számolsz azzal hogy nincs stabid és ki kell tartani, de ettől szép a manuálozás. Mikor végre sikerül egy kép ami lehet másnak nem szép vagy tökéletes, de tudod, hogy ezt te állítottad be és a te munkádtól lett ilyen. Mikor mellé teszed egy olyan képnek, amit sokkal modernebb géppel készítettek és nem azért lett az ilyen mert jó volt a fotós, hanem mert sütött a nap és kattintott vele egyet épp ott, pont abban az időben, Ezzel szemben, mikor a nagy kályhacső zoom és a gyengébb képminőséggel a közelébe tudsz férkőzni ezeknek a képeknek, nekem ez a fotózás egyik öröme.
Boldog Karácsonyt! -
Vyndree
őstag
válasz ladislausony #7881 üzenetére
A lényeg kimaradt, milyen vázad van?
-
Vyndree
őstag
válasz ladislausony #7883 üzenetére
Adapterre lesz szükséged ami a Sony A bajonettedre lehetővé teszi az M42-es menetes lencsék csatlakozását..
-
Vyndree
őstag
Szeretnék egy fényerős obit venni f2 alatt, M42 bajonettel.
Amit most tudnék benni és vélemény kérni róluk:
- Pentacon Prakticar 50/1,8 és
- Pentacon Auto 50/1.8
Annyit sikerült megtudnom, hogy képalkotásban a prakticar élesebb, viszont az auto minimum fókuszpontja közelebbi 33cm illetve a meyer optics bokeh-t tudja bár nem annyira profinA kettő közül melyiket érdemes választani? Élesség, képalkotás, esetleg bokeh, no meg ezeket mennyire lehet 1,8-on használni?
-
Vyndree
őstag
válasz MrChris #7892 üzenetére
Valami rendes 50-55-öst keresek, M42-est ha lehet. Ezek a Pentaconok olcsók, sejtettem hogy nem a legjobbak azért kérdeztem. Az Auto 1,8-ashoz 3,5k-ért jutnék hozzá, de ha "használhatatlan" akkor nem ugrok bele. Szemezek egy ilyen Auto Revuenon-nal, de a teljes boldogság beteljesülését ez a Chinon okozná. Ezek elég ritkák, esetleg ezekre valami M42-es alternatíva ami 15k alatt beszerezhető?
80hun: ILCE3000-re kéne, szóval mondhatni NEX-re, M42 adapterem és egy obim már van. Lehet nem az M42 vonalat kéne erőltetni, hanem mondjuk Pentax K, vagy OM?
-
Vyndree
őstag
Köszönöm a kimerítő válaszaitokat és a tapasztalataitok megosztását. Szerintem sok idetévedőnek hasznos lehet, aki ezzel szeretne foglalkozni.
Egy biztos, alszom rá párat, figyelem a hirdetéseket és nem kapkodom el. -
Vyndree
őstag
válasz Muerte68 #7903 üzenetére
Köszönöm, ezt a megoldást választottam én is.
Meg tudja valaki mondani, hogy mi a különbség a Minolta MD 50mm f:1.7 és az ugyanilyen MC Rokkor 50mm illetve az MC Rokkor 55mm között? Ez az 50 vagy 55mm a vég átmérője lenne, nem is a gyújtótávolság?
Látszólag ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkeznek, ezek közül melyiket lenne érdemes ha egy árban vannak? Az MD mellett tenném le a voksom, ahogy látom az a modernebb, későbbi változat, de ezt ugye nem azt jelenti, hogy az lenne a jobb.[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
Jó helyre került, más is elvitte volna ha észre veszi. Ne csak próbáld, szerintem tartsd is meg, jókat hallani a Chinon (és Revuenon) M42-es obikról. Nekem nincs időm bújni az obikat, így kicsit az esélye hogy belefussak egy ilyen alkalmi vételbe. Nem írt az állapotáról, így nem mertem volna megvenni. Látszólag szép állapotban van, külsőre szépnek és megkíméltnek tűnik, remélhetőleg belül is rendben van a lencse.
[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
válasz MrChris #7929 üzenetére
Bizony, azért raktam fel ezt a kettőt. Amennyiben nem fontos a szűk élesség f4-en, vagy f5,6-on még szebb, élesebb a képe.
Íme az obi amit "lekályhacsöveztél": [link] [link] na jó az élesség nem mindig sikerült.
Emlékszel? "Az ilyen régi nagy kályhacső zoomoknak nem sok előnyük van. Eleve a zoom obi akkoriban elég gyerekcipőben járt a maiakhoz képest, sokkal nagyobb méret gyengébb képminőségben."
Itt pedig már kevés volt a fény, a repülő oldalán a szárny végének majdnem magasabban van az árnyéka mint maga a szárny: [link] [link]
Egy 80-100eFt-os stabis, AF telével se biztos hogy jobb képek lettek volna, mondjuk nem kellett volna mindent manuálban összerakni és a képek 80% nem a kukában végzi, de akkor is. Legalább elmondhatom, hogy ezekért a képekért szó szerint megszenvedtem. -
Vyndree
őstag
válasz MrChris #7932 üzenetére
Volt előtte egy Skylight
szűrőüveg, valamint egy sokrétegű thermo ablak, szerintem ezek is sokat rontottak az élességen. Továbbá, nem láttam a repcsit csak hallottam és mikor elém került akkor láttam meg, szóval nem igazán tudtam rákészülni. Az élesség is mindig eltekeredett mert nem tudtam hol megfogni. Majd ha jobb idő lesz kimegyek a spotter dombra, onnan sokkal jobb a rálátás a kifutóra mint ahol voltam, onnan még a D5000 + 18-105-tel is tudtam jó képeket készíteni.Ezeket december végieket olyan 120-150mm körül lőttem ezért döntöttem úgy, hogy lecserélem egy fix 135mm-re. Könnyebb kitartani mint a 200-ast tehát kevesebb bemozdulás, fényerősebb, talán élesebb is, no meg jóval olcsóbb. Ezt a 135/2.8-ast néztem ki, vagyis csaptam le rá elég jó áron, elvileg már úton is van.
A zoomos Carenar kályhacsövet ma eladtam, így nem maradt több M42-esem, ezennel átálltam teljesen a Minolta MD-re bajonettre. -
Vyndree
őstag
Még mindig nem tudtam rendesen kipróbálni, egész nap ilyen köd volt. Egyenlőre csak szobában próbálgatom, alig várom hogy kisüssön a nap. Megjött a Vivitar 135mm f2.8-at is, ő is szereti a fényt, a szobában használhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
Vyndree
őstag
válasz MrChris #7939 üzenetére
Lehet a manuális lencse miatt van ez a zöldes szín. Majd szabadban ha csinálok képeket jobban odafigyelek rá ha eszembe jut, kíváncsi vagyok ott is produkálni fogja vagy sem. Mondjuk egyszer kell csak LR-ben belőni a helyes színeket, utána csak be kell olvasni és minden képre rátolni a beállítást. Engem amúgy nem zavar, illetve annyira el voltam foglalva a részletekkel, hogy fel sem tűnt.
-
Vyndree
őstag
Mivel jelenleg úgyis pang a topic engedjétek meg, hogy a tegnapi képeim egy részét ide linkeljem:
Vivitar 135mm f2.8 - MD bajonett
Minolta 50mm f1.7 - MD bajonett
A repülős képeket sajnos jelentősen LR-ezni kellett, mert nagy_fene_köd volt. Nagyon várom már a napsütést, vagy legalább a tiszta isőt, hogy ideálisabb körülmények között is ki tudjam próbálni.
A 135mm-es nem annyira szereti a gyenge fényviszont. Ennél 5,6 és 8-as rekeszt használtam, mivel előre beállított éleséggel tudtam csak használni, röptében nem mertem belenyúlni, annyira még nem érzem.
Az 50mm-es fényerős lencsével direkt sötétben fotóztam, állvány nélkül kézből 1.7 és 2.8 rekesszel, kíváncsi voltam mennyire használható. A stabi nagyon hiányzik, a legkisebb mozdulatra is büntet.. -
Vyndree
őstag
Nem rosszabb a képe az olcsónak sem feltétlen, vannak nagyon jó obik igencsak jó áron. Miért is kell a manuállal az AF? A fotózás egyik gyöngyszeme, hogy magadnak állítod az élességet. Régen képzelt, volt olyan idő mikor még nem volt autó fókusz, akkor is voltak amatőr fotósok és képzeld, piszok jó képeket készítettek. Ma miért ne lehetne AF nélkül? Ugyanis ez a manuál egyik jelentős lényege.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest