Hirdetés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- One mobilszolgáltatások
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
libus
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Persze onnan szedem le majd...
De valójában a gép böngészésen és youtube-on kívül nem lesz másra használva.
Erre talán elég lenne a 32 bites XFCE is, nem?
De még nem kerestem rá a procira, hogy 64 bites e?
Mert ha nem, akkor ugrik a 64 bites XFCE verzió, nem igaz?
De még ezt az XFCE verziót is állítgatni kell, hogy a Youtube-ot folyamatosan lejátsza, meg a böngésző se akadjon görgetés közben?
Gondolkodom, hogy egy Win7 Starter nem e lenne jobb...
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igazából a GIMP nem is rajzolni való, hanem kép és fényképmanipulálásra. Rajzolásra rajzolóprogram kell, amiket említesz is. Persze, lehet GIMP-ben is rajzolni, de nem ahhoz lett fejlesztve.
Nekem is ritkán kell ilyen konvertáló meg képszerkesztő. De az imagemagick, ffmpeg, meg még néhány hasonló úgyis fent szokott lenni a rendszeren, mert más progik felteszik függőségnek, így általában nem kell nekem.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem baj. Csak helyreigazítottam, ha már ennyire az én élettörténetem követjük, mint egy telenovellát vagy szappanoperát

Én egyébként egyszerűbb képkonvertálásokra, képvágásra, tömeges átalakításra az imagemagick-ot használom, abból a csomagból a convert parancsot. Ugyanazt tudja egyébként kábére, mint az XnView, csak nem grafikus program, hanem terminálos CLI alkalmazás. Van valami grafikus Gtk-s frontendje is, de azt nem használom. Médiakonvertálásra meg FFmpeg-et, szintén CLI-vel, kivéve, ha audióhoz LAME, flac, oggenc, opusenc valamelyikét használom, de azok is CLI-sek, ahogy a youtube-dl, wget, curl, stb. is.
De ha grafikus alkalmazás kell valakinek, akkor az XnView sem rossz program, Windows alatt anno azt használtam, meg az IrfanView-t. Ugyanaz a kettő, egyik a másiknak implementációja.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A kérdezőnek az Arch valóban nem opció, nem is azért írtam. Arch alatt meg nem a netkapcsolat működésre bírásával szenvedtem, hanem nagyon gyenge az albérletben a Wi-Fi jel, és a laptop Wi-Fi kártyája meg nem valami erős vétellel rendelkezik, és a hagyományos netes megoldásokkal eldobálta a kapcsolatot (NetworkManager, netctl, wicd, stb.). De ez disztrófüggetlen kérdés, meg az én speciális helyzetemből adódik.
(#12095) herdsman12: pont ezért szedték ki a GIMP-et. A GIMP profiknak készül, a legtöbb egyszeri felhasználónak overkill, meg sok helyet foglal a telepítésben meg a telepítőben. Majd mindenki felrak magának olyan megoldást, amit igényel. Neked ez a XnView másnak a Krita lesz, harmadik embernek meg megint más, a negyedik meg felteszi magának a GIMP-et, ha tényleg az kell neki.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem is nehéz ez a Realtek 8192EU. Nekem is van egy ilyen chipes Wi-Fi stickem, igaz ritkán használom. Arch alatt csak feltettem AUR-ból a 8192eu-dkms csomagot: yay -S 8192eu-dkms. A yay AUR-ból intézett mindent automatán. Újraindítás után működött pöccre. Tudom, az Arch nem felhasználóbarát. Sőt, mivel az én rendszeremen általában GRUB sincs soha, így ilyen grubos varázslás sem kell, ez is milyen gáz már. Majd te is rá fogsz jönni, hogy nem mindig az az egyszerűbb, ami egyszerűbbnek tűnik, meg szép grafikus felületű valami, szép csili-vili eszköztárral, meg ikonsorral, meg 60. almenüvel, mindenféle szutyok service-eket futtatva. Legtöbbször egy jól irányzott terminálos parancs vagy terminálos progi felér 20 grafikus toolal, kiír-beállít, mindent, a kimenetét könnyű szövegesen kimásolni, ráadásul általában disztrótól és grafikus felülettől nem függ. Nem véletlen nincs az Arch-nak telepítője, és nem véletlen alkalmazza a Keep it stupid simple (KISS) elvet. Ugyanez igaz pepitában a Mintre, meg a Cinnamonra. Rendkívül felhasználóbarát. Amíg csak kattintgatni kell a grafikus felületen, és megy minden. Csak menjen. Mert ha nem megy, akkor elkezdődik a kínlódás, ez nincs a tárolóban, az nincs, rosszabb esetben PPA, snap, flatpak sincs hozzá. Jól van, akkor forgassuk forráskódból, jajj nem fordul, mivel nincs fent a függősége, jól van, tegyük fel a függőséget, felment, próbáljuk a kódot újrafordítani, jajj, nem megy, mert hiába van fent a függőség, a verziófüggőség nem jó, túl régi a csomag a fordítandó kódhoz. Nem baj, valahonnan tegyük fel az újabb verziós függőségeket. Ezek viszont függőségi fába magukkal rántják a fél rendszert, ami rosszabb esetben instabillá is teheti azt. Na, ezért nem használ mindenki ilyen ultrafelhasználóbarát, LTS csodákat. Közben meg nem érted, hogy miért nem jó a Mint mindenkinek, meg ki szopatná magát rollinggal, meg advanced minimal disztróval, mikor ott a Mint. Hát ezért.
Persze lényegében ez az AUR script is ugyanezt csinálja, amit leírásban a kollégának küldtetek. Csak automatizálja. A kérdezőnél én azt nem értem, hogy végigcsinált mindent, se hibaüzenet, se semmi, mégse működik. Nekem ez elég hihetetlen.
Neki azt javasolnám, hogy kezdjen neki újra, onnantól, ahonnan a kérdést feltette és megkapta rá az első választ, azaz az lsusb paranccsal.
Nálam Archon az lsusb kapásból látta, csak hálózati eszközként nem látszott az ip link parancsot kiadva. Miután feltettem a drivert és újraindítottam a gépet, onnantól már látszott ott is, és lehetett hálózati kapcsolatot rákonfigurálni.
Na már most a kérdezőnél azt kéne megnézni:
1) látja-e a Linux egyáltalán a hardvert, mint USB eszközt (lsusb, dmesg parancsok)
2) ha látja, akkor telepítve van-e a dkms modul, betöltődött-e az eszközhöz (lsmod)
3) látszik-e a hálózati eszközök között (ip link)
4) ha az utóbbiban is látszik, akkor van-e rajta hálózati kapcsolat, kap-e rajta keresztül a gép IP-t (ip addr parancs).Ezeket tisztába kéne tenni, hogy megfejtsük hol akadt el a művelet.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Végigcsináltam az ott leírtakat, most már egyáltalán nem működik
...Rohad meg, pattintom ki az ablakon, windows alatt is macerás volt mindig.
Azért nehéz ez, mert fogalmam sincsen mi, mit csinál, én csak felhasználói ismeretekkel bírok e téren.Köszönöm mindenkinek, mára feladtam
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ez a git-es történet valamiért nem működik, idáig jutok a leírtak alapján.
Error! Could not find module source directory.Directory: /usr/src/rtl8192eu-1.0 does not exist.A .deb csomagok telepítésénél pedig két változatra is hibát dobott a csomagkezelő, kibontásnál, pedig minden függőség rendben volt.
Unpacking firmware-realtek (20190717-2~bpo10+1) ...
dpkg: error processing archive /home/petyaxt/Letltsek/firmware-realtek_20190717-2~bpo10+1_all.deb (--install):
trying to overwrite '/lib/firmware/RTL8192E/boot.img', which is also in package linux-firmware 1.173.16
dpkg-deb (subprocess): decompressing archive member: lzma write error: Broken pipe
dpkg-deb: error: <decompress> subprocess returned error exit status 2
dpkg-deb (subprocess): cannot copy archive member from '/home/petyaxt/Letltsek/firmware-realtek_20190717-2~bpo10+1_all.deb' to decompressor pipe: failed to write (Broken pipe)Itt meg idáig jutottam.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, de ventifordulatot, meg alaplap, chipset hőmérsékletet ez sem mutat. Gondolom nem ismeri fel az ezeket vezérlő IC-t. Na mindegy megvagyok nélküle, az Uefiben be van állítva a warning szint, ha megáll a venti vagy túlmelegszik valami akkor lekapcsolja a gépet.
Akkor azért írja 7.3-nak a 7680MB ramot, mert az 1000/1024 váltással 7324MiB lesz. Asszem.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
A Mint Xfce-nél gyorsabb szerintem gyenge gépen, (pulseaudio-t mindenképpen ki kell miskárolni, le kell cserélni a Firefox-ot ESR-re ezért).
Nem sallangmentes, sokmindent beleszorítottak, de mégis próbál könnyebb súlyú lenni. Igazából valami Puppy Linux szerű lenne jó hozzá, csak az nem Windows-os kinézetű. -
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hol van említve, hogy jobb a Mint-nél? A kérdező egy alternatívát keresett a Mint helyett, vagy mellé. Kíváncsi volt a különbségekre, elmondtam, nagyjából.
Majd kipróbálja, ha tetszik megtartja, ha nem tovább lép rajta.
A 350MB-ot minden konfigon hozza default. Nem tegnap óta használom és nem csak egy konfigon. Nem véletlen ajánlottam, van vele tapasztalatom. Gyenge és erős konfigon is egyaránt.
Nem hat meg egyáltalán, ha valaki nem ezt használja, ha ajánlom kipróbálásra.Egyébként miért off-ként küldted a posztot? Nem a témához tartozik?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Erről nem tudtam, hogy van ez a dinamikus swap lehetőség. De nem értem, hogy ennek mi lenne az előnye. Spórolsz rajta 1-2 gigát tárterületben, de cserébe romlik a swap-elési teljesítmény. A fix méretűnek nincs hátránya, mert nem az egész swapfájlt írja ilyenkor sem, hanem csak egy részét, amit használ is belőle ténylegesen. Mondom, ez a swaphoz meg dinamikus swaphoz ragaszkodás inkább windowsos megszokás, berögződés. Ahogy rendszerpucolókhoz, tűzfalhoz és vírusirtóhoz ragaszkodás is felesleges Linux alatt.
(#11784) Fehér Farkas: Cinnamont már jó rég nem használtam, de emlékeim szerinte ezeket mind tudja, amit akarsz. Jobb egérgombbal kell a tálcára kattintani, talán az értesítési terület közelében, és ott testre lehet szabni. Itt írják hogyan kell.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ja, ezt nem is tagadta senki, hogy az Intelnek rossz lenne. Viszont ez az Intel Media nem lesz jó a kérdezőnek, mert csak Intel Core i 5. gentől támogatott. Neki meg 3. gen van, ugyanarra a driverre lesz szüksége, amit én is használok 2. genhez.
A kernel automatice betölti hozzá az i915 kernel modesetting opensource drivert, hacsak nincs nomodeset paraméterrel letiltva. Meg kell a mesa csomag, ami Minten biztosan fent lesz. Sok disztró telepíti hozzá még a xorg-intel drivert, de az nem kell már jó ideje. Egyedül a libva-intel-driver kell, ami azt hiszem hogy függőségnek behúzza a libva-utilst, ezek a hardveres videódekódolásról gondoskodnak. Sanszos, hogy Minten eleve feltelepítetten érkezik, ezt a apt list --installed | grep libva futtatásával lehet ellenőrizni. Ha nem lenne fent, akkor meg az is tuti, hogy az Illesztőprogram-kezelőben fel lehet tenni grafikus felületről.
De a kollégának mindenképp azt javaslom, hogy első körben hagyja benne azt a GT730-at, az egy újabb, jobb GPU, Vulkan-támogatással, jobb hardveres dekódolóval. Ha az működésre bírható, akkor felesleges lenne integráltat használni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Itt van róla egy jó összefoglaló. Ez azt írja, hogy a Chrome csak VAAPI-t tud. NV meg ugye VDPAU. Firefox meg nem támogatja egyiket se, ami viszont lehet téves infó, mert nálam simán megy Firefox alatt a VAAPI Intel GPU-val, ezt külön nem ellenőriztem szoftveresen, de ha a CPU terheléseket nézem task manager progikban, akkor az olyan alacsony, alig pár % FullHD-n is, hogy szoftveresen nem dekódolhatja. Semmit nem kellett hozzá állítgatnom, csak feltennem a vonatkozó csomagot, ami az én régi Intel GPU-mhoz libva-intel-driver.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem bánom, mert szeretem a W7-et is, de lejárt az ideje így sajnos le kell cserélni. Ma meg már sokkal egyszerűbbek a PC-s szokásaim, mint 4-6 éve, úgyhogy most sokkal könnyebb és egyszerűbb is rendszert váltani, érdemes volt várni is.
Liveboot kipróbáltam már, működik minden, lant is felismerte alapból az ezer éves alaplapon (amit a W7 pl. nem).
Megnéztem a programok nagy részét, letölthetőek natívan mind. Amit nem találok azt majd megkérdezem.Hard disk sentinelt és Aida64 sensorpanelt akarom kiváltani valami ingyenes megoldással, ha lehet.
Illetve amit még kérdezni akarok, hogy a néhány vinyóm ami anno NTFS-re lett formázva azokat érdemes újraformázni Linuxbarátabb megoldással és visszamásolni rá az adatokat vagy teljesen jó ha NTFS marad minden? -
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Annyira nem gyenge csak régi, Ivy bridge Pentium G2140 3.3GHz, 8GB 1600-as DC kit ram, meg egy GT730 1GB GDDR5. És egy 60GB-os MLC OCZ Vertex3 SSD.
Nem tetszik se a W8 se a W10, W8-ra nem is érdemes áttérni, mert talán 3 éve sincs és kuka az is. Ezért voltam ennyi ideig W7-en, de három hét és lejár a támogatása. Már nem kotlok a gép előtt annyit, bőven kielégíti az elvárásaimat egy Linuxos gép. A programok amiket használok mind futnak, teljesen alap dolgok.
-
fradi81
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Gyakorlatilag egy sor amit be kell írnia, ha a telepítés közben nem lett berakva az fstab-ba:
UUID=7AF477E3F4779FD5 /media/adatok ntfs defaults 0 0
Nála csak az uid értéket kell cserélni sajátra, meg az elérési utat tetszőlegesre, ezeket megtalálja a 'lemezek' programban. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azzal ne foglalkozz, hogy mibe kötnek bele. A legjobb tudásod szerint válaszolj. Sokféle megoldás van rá, az tény. Kezdőknek azért nem ideális az /etc/fstab-ban matatás, mert ha félreír benne valamit, bootképtelenség is lehet az oka, amit ugyan live rendszer alól könnyű átszerkesztéssel vagy biztonsági másolat visszaállításával helyrehozni, de egy kezdő ilyenkor megijed, és azt hiszi, hogy helyrehozhatatlan.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Na, erre aztán nagy szükség van, hogy 5.0.1, 5.0.2, 5.0.3, ..., 5.0.36, 5.0.37, ... 5.0.93719865 kernel mind bent legyen a tárolóban. Az Oracle-féle 5.0.100-as kernel meg aztán tényleg annyira kell mindenkinek, mint egy falat kenyér, nem is tudom hogy volt el valaki is nélküle, széped tedd is fel.
Bőven elég lenne az 5.0.legutolsó kernel vagy akár az 5.3.18 sem lenne nagy kockázat. Az 5.4 meredek húzás lenne, mert abban elég sok kritizált dolog van, de az 5.3.x nem túlkapás. Még az utolsó LTS kernelágnak (4.19.x) is több értelme lenne, mint 100 különféle 5.0-snak.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
igazad van abban, hogy csak használja, én viszont szeretném, ha egyszerűen és egyértelműen tudna frissíteni a home user is hamár kiadják a frissítéseket, mert volt olyan tapasztalatom, hogy a 2-3 éve telepített linux egyszer sem volt frissítve. És ez gáz.
Ebben jó a Mint az automatikus frissítési rendszerével, a frissítéskezelő ikonjával, és mostmár a figyelmeztető alkalmazásával is ebbe az irányba mozdul, nem véletlenül. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem verseny. Természetesen nem csak akkor leszel ember, ha Archot vagy Gentoo-t használsz. Csak hogy a Minten és a Cinnamonon kívül nézegess alternatívákat, már csak arra az esetre is hasznos, ha váltanod kéne a jövőben. Meg mindig próbálj ki új alternatívát, próbálj valamit optimalizálni a rendszeren. Pl. ahogy rájöttél, hogy az inxi meg a smartctl is mennyivel hasznosabb, mint a sok GUI-s baromság, épp így találhatsz még magadnak ilyen gyöngyszemeket. Fejlődni mindig lehet a Linux világában, nem vagy egyféle megoldáshoz kötve.
Az 5-ös kernelt meg szerintem Minten valami szoftver húzta be függőségnek, mert nem felelt meg neki a 4.15-ös verzió. Erre tudok még gondolni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Augusztusi telepítésű 19.2 Cinnamon. Frissítem folyamatosan, nincs piszkálva. VBox-ban futtatom. Ezek az elérhető és telepített kernelek:
4.15.0-54 -> Telepítve - Elavult4.15.0-70 -> Telepítve - Elavult4.15.0-72 -> Telepítve - Aktív5.0.0-37 -> Telepíthető - Támogatás:2020 februárig5.3.0-24 -> Telepíthető - Támogatás:2020 augusztusig -
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha megvan hozzá az ellenőrző összeg, akkor szerintem mindegy hogy
honnan töltöm le.
[link]
Megvárom a hivatalos kiadás utáni 19.2-ről 19.3-ra frissítés lehetőségét.
Egyébként, van aki már telepítette az Ubuntu 20.04-et a daily build-ből.
Pedig az még tényleg nagyon "nyers" lehet.
Állítólag kap is hozzá frissítést rendesen ! -
-
-
jézusom
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
System:Host: peti-linux Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gccv: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.3 wm: muffin 4.2.2 dm: LightDM 1.26.0Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionicMachine:Type: Desktop Mobo: MSI model: H87-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0serial: <root required> UEFI: American Megatrends v: 3.9 date: 07/17/2014CPU:Topology: Dual Core model: Intel Pentium G3420 bits: 64 type: MCParch: Haswell rev: 3 L2 cache: 3072 KiBflags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 12799Speed: 800 MHz min/max: 800/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800Graphics:Device-1: AMD Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] vendor: PC Partner Limiteddriver: radeon v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:6658Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeonunloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60HzOpenGL: renderer: AMD BONAIRE (DRM 2.50.0 4.15.0-54-generic LLVM 8.0.0)v: 4.5 Mesa 19.0.2 direct render: YesAudio:Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audiovendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0chip ID: 8086:8c20Device-2: AMD Tobago HDMI Audio [Radeon R7 360 / R9 360 OEM]vendor: PC Partner Limited driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1chip ID: 1002:aac0Device-3: Creative Labs EMU20k1 [Sound Blaster X-Fi Series]driver: snd_ctxfi v: kernel bus ID: 05:01.0 chip ID: 1102:0005Sound Server: ALSA v: k4.15.0-54-genericNetwork:Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernetvendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 44:8a:5b:85:4e:9fDrives:Local Storage: total: 931.51 GiB used: 20.51 GiB (2.2%)ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10PURX-64D85Y0size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpmserial: WD-WCC4JPLADZZN rev: 1A01 scheme: GPTPartition:ID-1: / size: 49.51 GiB used: 20.48 GiB (41.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda6Sensors:System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: radeon temp: 37 CFan Speeds (RPM): N/AInfo:Processes: 197 Uptime: 1h 17m Memory: 7.72 GiB used: 1.91 GiB (24.8%)Init: systemd v: 237 runlevel: 5 target: graphical.target Compilers:gcc: 7.4.0 alt: 7 Shell: bash v: 4.4.19 running in: gnome-terminalinxi: 3.0.32remélem erre gondoltál, fogalmam sincs mi ez a programkód. Ja jó színes lett -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Persze, hogy érdemes. Nem is állítom, hogy nem, mert ez az alternative.to és alternativeto.net oldalak nagyon hasznosak, nem csak kezdőknek, és nem csak linuxosoknak. Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett. Inkább csak annak kiegészítésére. Aki nagyon kezdő, használja csak szépen először ezt a központot, ha már átnézett benne minden vonatkozót, akkor jöhet utána az alternativeto.net, Google keresés és társai.
Egyébként nagyon sok jó progiról lehet olvasni a reddit linuxos topikjaiban is, igaz azok CLI-sek általában, haladóknak.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ebben most nem értünk egyet. Az alternativeto.net-tel vigyázni kell, főleg egy kezdőnek. Egy csomó olyan programot ajánlhat, ami vagy nincs benne az adott disztró tárolójában, vagy már egy rég nem fejlesztett program, teljesíthetetlen függőségekkel. Ehelyett nagyon kezdőnek első körben sokkal jobb a Szoftverközpontot nézegetni inkább.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Sajnos, nem jegyeztem fel hogy ki, de nem is olyan régen frappánsan
megfogalmazta a flatpak lényegét - szerintem, ez a snap-ra is érvényes.:"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer.
Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app
Igaz, hogy a méretük nagyobb mint pkg-vel telepítetteké, de ez azért van
mert a működésükhöz szükséges összes összetevőt tartalmazzák.
Külön futtatókörnyezetet nem igényelnek !
A méretük így is általában 100 MB (vagy lényegesen ez alatt) van. [link] -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet"
Oké, természetesen. De a csomag tárolók és a szoftverközpont lényege is éppen az, amit a Windowsnál rendesen elqrtak: ne neked kelljen összevadászni innen-onnan a programokat meg a leírásukat, értékelésüket, letöltési linkeket, frissítéseiket. Az, hogy ezt könnyen, vizuális módon megteheted, mindenképpen nagy előny a kezdő linuxozóknak, talán ez is segít valamennyit a Linux terjedésének. Ez a "Store" megoldás más platformokon (iOS, Android) is teljesen jól működik. Itt meg nem kötelező. Ez szerintem remekül beleillik abba a Linux filozófiába, hogy van választási lehetőséged.
Ugyanez igaz a frissítésekre is. Én általában apt-vel telepítek, de ha a frissítéskezelő szól hogy találat van, akkor ráhagyom a telepítést.
-
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Live rendszerként indított Ubuntu 19.10-re - kíváncsiságból -
feltelepítettem snap csomagként a híres "foobar2000"-et.
sudo snap install foobar2000
A telepítéssel is, meg első indítás után is (valamit még ekkor is
tölthetett le/telepíthetett) elég sokáig elszüttyögött.
De végül is, betöltődött a kezelőfelülete és használható volt !
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az /opt mappába nem telepítek semmit szándékosan, de van, ami oda települt (asszem talán a WPS Office az egyik). Az unGoogled Chromium egy standalone/kvázi portable cucc, csak ki kellett tömöríteni ha jól emlékszem, ezt a /home/USER/opt-ba tettem meg, onnan is indítom.
Ami fura volt, hogy a Plasma telepítése után, bár a mentett jelszavak eltűntek a böngészőből, minden más megmaradt, extension-ök, plugin-ek, browsing history, szóval nem teljesen értem a jelenséget, de legalább ezt orvosoltam egy backup-pal.
Még arra kell rájönnöm, hogy mivel a Plasma telepítése során néhány csomagból régebbi verziót kellett feltennem ("kényszerítve", --force-all kapcsolóval), ezeket nyugodtan frissíthetem-e, vagy esetleg utána el sem indul a Plasma.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mivel ez a cég eleve linuxhoz összeválogatott HW kompenensekkel dolgozik, meglepő lenne, hogy kell hozzá egy non-free csomag. Persze nem kizárt, ugyanakkor itt azt írják hogy az Atheros teljesen ingyenes, és már a kernel része, ahogy itt is erről van szó. Amíg nem tudjuk a chip pontos modellszámát nem tudjuk eldönteni, hogy kinek van igaza.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, de ha nem 4GB-al kérem hanem 8-al, és nem 128GB SSD vanbenne hanem 256, máris 689€ vagyis itt vagyok ahol a HP mini PC-vel, és még a postaköltséget sem! Ugyanis "Shipping within Europe (and outside Spain)Shipping with insurance. Time: 1 to 2 weeks (Cost: 65,00 €)" Vagyis csak a postaköltsége 21k!!! Viszont ilyen gépe tuti nem sok embernek van az országban

CsengődiGeri
Szerint az nem a Win boot menüje, hanem az UEFI-é -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
non-free driverek például nincsenek
Na, na, na... Azért ez nem állja meg a helyét. Elég csak bepippantani, vagy szerkeszteni az /etc/apt/sources.list fájlt, és a megfelelő sor végére hozzábiggyeszteni, hogy non-free.
Plusz léteznek gyárilag non-free-vel települő verziók. -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, tiszta volt
Hál' istennek a gépekhez, driverekhez nem vagyok teljesen laikus, rendszergizda lévén, csak a linuxot mostanság kezdtem alaposabban tesztelgetni. Leírásokat is elég sokáig kerestem, mire találtam egy olyat ami megbízható és frissebb, nem több éves.A Mint pedig lehet 19.2-es, hétvégén kaptam le a linuxmint.com-os oldalról.
Köszönöm az észrevételeket, igyekszem tartani magam ezekhez

-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hali!
Linux Mint 19 Tara, Rufus segítségével USB-ről live cd-ként bootolva, majd telepítve. Telepítés elején felajánlotta, hogy a Windows Boot Manager mellé/alá feltelepíti magát. Intel i3 5005u; nvidia geforce 920m 2gb a főbb hardverek. SSD-re telepítve.
Annyit szerettem volna csak elérni, hogy a WoW Classicot működésre bírni
Semmi mással nem játszok, azt is csak hobbi szinten amikor épp van rá kis időm. Találtam valami angol nyelvű leírást, ami alapján nekiláttam a Wine felrakásának, plusz írták, hogy érdemes a vulkan drivert is felrakni. A megjelenítő tökéletesen működik egyébként.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Dedikált alatt azt értem, hogy az a rendszer csinálja az összes többinek az indítását is, szóval amelyik elsőként indul. Ezt kell alapesetben aktualizálgatni, a ténylegesen frissített rendszer mellett is.
Szerintem félreértettetek. Én senkit nem akarok rábeszélni, hogy velem értsen egyet. Mindenkinek szíve joga, hogy a saját rendszerén úgy oldja meg, ahogy neki szimpatikus. Nekem az jön be, ha nem kell manuálisan alá dolgoznom, végül is az egész GRUB szkript csokor azért van, hogy automatizálja a feladatot. Én a saját problémámra kerestem megoldást, mert nem tudtam pontosan, hogy a GRUB hogyan viselkedik. De kiderült.
Nekem nem tűnik bonyolultnak, ha telepítéskor nem a hda-t jelölöm ki a GRUB-nak minden esetben, hanem a hda1-et, hda2-t, stb. Ezekhez, ha nincs vele más célom, hozzá sem kell nyúlni, pont elég amit saját maga csinál minden egyes frissítéskor.
Vicces ez a 2 másodperc amit írsz, mert az "átbootolok, újratelepítem, visszabootolok" azért nem 2 másodperc, azt te is érzed. Nekem annyival jobb, hogy semmi ilyet nem kell tennem. Csak újraindítom a kernel frissítésen átesett rendszert, és kész. NEKEM ez egyszerű, praktikus és biztonságos is, mert egyik sem fog beleírni a másik konfigjába.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az Ubuntu nem ismeri fel a wifit, illetve úgy néz ki hogy bármelyik, ami 5-ös kernelt futtat. Mint-re még nem default, de ha telepítek egy 5-öst, akkor ott sincs wifi.
A Deepin meg 4K felbontásra kapcsol, csak nem tud annyit a monitor. Így nincsenek a képen azok a vezérlők, amivel el tudnám indítani a telepítést.

-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Bocs, nem az a gond, hogy melyik induljon el alapból. Az eredeti problémafelvetésem az volt, hogy olyan esetben, amikor a rendszerbetöltést egyetlen dedikált rendszer végzi, akkor frissül-e a GRUB magától. Kiderült, hogy NEM.
Bármelyik rendszer kernel változása esetén újra kell generálni a dedikált rendszer GRUB konfigját is. Minden frissítésnél nekem ezt külön figyelni kell (kellene) és gondoskodni róla (reboot, dedikált rendszert indít, update-grub, reboot, vissza az eredetibe). Kivéve persze ha maga a dedikált frissül. Ez egy folyamatos feladat, sosincs vége, minden egyes kernel változásnál el kell végezni. Én ezt tartom bonyolultnak.
Számomra sokkal egyszerűbb, ha egy alkalommal rászánok kb. 5 percet, beírom a dedikált GRUB konfigjába azt az 5-6 menüpontot (amit példaként írtam, és csak a címet meg a partíció számát kell variálni), és többet nem kell foglalkoznom vele. Mindegyik rendszer frissíteni fogja a saját fájlrendszerén a saját GRUB-ját. Ez bonyolult???
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
No kérem, itthon ma megint nem akart frissülni a rendszer. És a következő üzenetet kaptam:
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/dhor/myway/ubuntu/dists/xenial/InRelease
Could not connect to ppa.launchpad.net:80 (91.189.95.83), connection timed out
Akkor mondom pingeljük meg$ ping 91.189.95.83
PING 91.189.95.83 (91.189.95.83) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=2 ttl=50 time=652 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=3 ttl=50 time=401 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=4 ttl=50 time=231 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=5 ttl=50 time=102 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=6 ttl=50 time=528 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=7 ttl=50 time=189 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=8 ttl=50 time=47.7 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=9 ttl=50 time=227 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=10 ttl=50 time=41.1 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=11 ttl=50 time=243 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=12 ttl=50 time=53.9 msHát ez nem igazán fasza. No mondom akkor nézzük meg böngészőben, hogy mit is látunk.
Pikk pakk bejött az oldal majd a ping is helyreállt és a frissités bejött.PING 91.189.95.83 (91.189.95.83) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=1 ttl=50 time=42.6 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=2 ttl=50 time=42.6 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=3 ttl=50 time=45.5 msSzóval nem tudom. Vhol a nagy útvesztőben vmi nincs rendben.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az a gép ezek szerint tudja az EUFI-t. Az ne tévesszen meg senkit, hogy karakteres BIOS-szerű felülete van, és nem grafikus, attól még nem BIOS, hanem UEFI van a gépen. Szerintem UEFI bootlehetőséget azért nem lát, mert CSM/Legacy boot van bekapcsolva, és nem vegyes/UEFI boot.
Meg ez egy Fossiccu, annak nem tudom mennyire szabványos az UEFI implementációja. De a telepítő is lehet trágya. Az Ubuntu-vonal megoldhatná már végre, hogy normálisan kezelje az UEFI bootot, erre a fejlesztők valahogy még nem képesek.
Szerk.: ááá, látom megoldódott. Nem tudom mivel lett kiírva a Mint, mert elvileg annak univerzális lemezképe van, ami képes UEFI/Legacy bootra is. Szerintem csak el lett csesszerintve a lemezkép kiírása. Windows alatt a Rufus ajánlott, Linux alatt a dd parancs, ezek biztosan nem cseszik el a kiírt lemezképet.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megoldva!! Bár nem úgy, ahogyan gondoltam.
Úgy csináltam a telepítést, ahogy leírtam, hdd ki, ssd partíciók törlése, w10 telepítés alatt partíciók létrehozása+hagyva egy partíciónálatlan területet a linuxnak. W10 fel, gyorsindítás w10-ben kikapcs, jöhet a linux. Ugyanaz a hiba!!
Aztán azt találtam ki, hogy visszateszem a dvd írót és egy újraírható lemezre kiírom a linuxot, megpróbálom úgy. Bingó! A bootolás során ez volt az első kérdés: UEFI vagy BIOS mód
Innen már tudtam, hogy jó lesz. Köszi a sok segítséget, bocs a "feltartásért". Igazából a pendrive-ot több módon is kiírtam, több pendrive-ot használva. W10 alól: rufus, unetbootin, illetve még 1, amit ubyegon2 fórumtárs javasolt. Linux alól is unetbootin + a beépített pendrive író. Egyiknél sem jött be ez a választási lehetőség. Most van egy friss w10-em és egy mintem. 
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi, átnézem, azt hiszem kezdem előölről.
Amúgy F12-vel választok boot menüt. Ott 3 lehetőség van.
1. hard drive
2. USB
3. Network
Bármelyiket választom, egyből boot-ol róla, több választási lehetőség nincs.A bios-om pedig így néz ki. (most találtam)
@cigam: ezzel sem megy.
Köszi azért mindenkinek! -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3799, 100% Akksi
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Mert ha nem, akkor ugrik a 64 bites XFCE verzió, nem igaz?

. Igazából már csak a DE kellene, ami nála van. Hogy a navigációban is tudjuk segíteni.
Legközelebb opensource-abb gépet veszek ;-)

Rowon