- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Apple iPhone 17e – mágnesek ereje
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Első lépés, mentés! Mindent ami a /home alatt van (Meg ahova a nagyi elkóborolt lementeni külső lemezre (Talán egyszerűbb egy felmountolható image fájlt készíteni az egész lemezről)
A /home külön partíción van?
-
cigam
titán
Mivel #-al kezdődik, ezeket a sorokat figyelmen kívűl hagyja. Egy live alatt nem is lenne sok értelme.
Bár automatán ál a defrag beállítása, azt is írja, hogy az alapértelmezett beállítása "none", vagyis nem dolgozik.
Mekkora esélye van, hogy egy live rendszer több mit 1 hétig fut? Merthogy az ütemezése "weekly"Plusz látszólag összekeveredtek a sorok. A path típusának felsorolása inkább az időzítéshez való paramétereket tartalmaz.
Közben leesett, hogy azt állítja be, melyik útvonalat milyen gyakran tegye rendbe.
-
cigam
titán
/etc/default/btrfsmaintenancefájlt tegnap live-ban láttam, sajna a defrag aktív volt, ahogyan growler list-timerében is az! SSD-k nem kedvelik a defragot.ez van live-ban...nem bírtam telepíteni, mert rettenet még a Cinnamon kinézete is...
BTRFS_DEFRAG_PATHS="auto"## Path: System/File systems/btrfs## Type: string(none,daily,weekly,monthly)## Default: "none"## ServiceRestart: btrfsmaintenance-refresh## Frequency of defrag.BTRFS_DEFRAG_PERIOD="weekly"## Path: System/File systems/btrfs## Type: string## Default: "+1M"## Minimal file size to consider for defragmentationBTRFS_DEFRAG_MIN_SIZE="+1M"## Path: System/File systems/btrfs## Type: string## Default: "/"Mivel #-al kezdődik, ezeket a sorokat figyelmen kívűl hagyja. Egy live alatt nem is lenne sok értelme.
Bár automatán ál a defrag beállítása, azt is írja, hogy az alapértelmezett beállítása "none", vagyis nem dolgozik.
Mekkora esélye van, hogy egy live rendszer több mit 1 hétig fut? Merthogy az ütemezése "weekly"Plusz látszólag összekeveredtek a sorok. A path típusának felsorolása inkább az időzítéshez való paramétereket tartalmaz.
-
cigam
titán
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem akarom megszívni... ;-)
Venni szeretnék egy új gépet Ryzen 5 8500G procival, és az integrált Radeon 740M grafikát használnám, diszkrét grafikus kártyával nem tervezek - csak "irodai" melóra lesz a gép.
Van valami, amitől tartanom kell? ;-)
Linux-kompatibilis a vas?
Mindig a legújabb Mint Cinnamon fog futni rajta.Előre is köszi válaszokat, üdv: Vasti
Nem lesz gond, a Linux, és a beépített nyílt AMD VGA driver jóbarátok.
pl. As with the Ryzen 5 8600G and Ryzen 7 8700G, the Ryzen 5 8500G was running fine on Linux with AMD's open-source support. -
cigam
titán
Azt hiszem, ez vonatkozik az USB SSD-re:
[30699.270663] usb 1-5.7.4.1: new high-speed USB device number 22 using xhci_hcd
[30699.407599] usb 1-5.7.4.1: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=0580, bcdDevice=31.03
[30699.407621] usb 1-5.7.4.1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[30699.407631] usb 1-5.7.4.1: Product: USB 3.1 Storage Device
[30699.407639] usb 1-5.7.4.1: Manufacturer: JMicron
[30699.407645] usb 1-5.7.4.1: SerialNumber: DD5641988395D
[30699.485893] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[30699.493233] scsi host2: uas
[30699.493397] usbcore: registered new interface driver uas
[30699.493754] scsi 2:0:0:0: Direct-Access SAMSUNG MZVLB256HAHQ 3103 PQ: 0 ANSI: 6
[30699.495006] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[30701.467881] sd 2:0:0:0: [sdb] 500118192 512-byte logical blocks: (256 GB/238 GiB)
[30701.467896] sd 2:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks
[30701.468192] sd 2:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[30701.468206] sd 2:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 6b 00 00 08
[30701.468655] sd 2:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[30701.468969] sd 2:0:0:0: [sdb] Optimal transfer size 33553920 bytes not a multiple of physical block size (4096 bytes)
[30701.476393] sdb: sdb1 sdb2 sdb3 sdb4
[30701.477885] sd 2:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[30701.873734] ntfs3: Enabled Linux POSIX ACLs support
[30701.873736] ntfs3: Read-only LZX/Xpress compression included
[30701.874118] ntfs3: Unknown parameter 'windows_names'Ez mi lehet amugy?
[30361.501193] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mstb 0000000025f73321 port 1: DPCD read on addr 0x4b0 for 1 bytes NAKed
[30361.512088] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mstb 0000000025f73321 port 2: DPCD read on addr 0x4b0 for 1 bytes NAKed
[30361.523198] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mstb 0000000025f73321 port 3: DPCD read on addr 0x4b0 for 1 bytes NAKedEz lehet a baja a halozati meghajtoknak?
[ 19.184336] FS-Cache: Duplicate cookie detected
[ 19.184339] FS-Cache: O-cookie c=00000003 [p=00000002 fl=222 nc=0 na=1]
[ 19.184342] FS-Cache: O-cookie d=0000000032fdb1f7{CIFS.server} n=000000000dd1ce51
[ 19.184344] FS-Cache: O-key=[8] '020001bdc0a80064'
[ 19.184351] FS-Cache: N-cookie c=00000004 [p=00000002 fl=2 nc=0 na=1]
[ 19.184353] FS-Cache: N-cookie d=0000000032fdb1f7{CIFS.server} n=00000000e28db338
[ 19.184355] FS-Cache: N-key=[8] '020001bdc0a80064'
[ 20.754629] CIFS: VFS: parse_server_interfaces: malformed interface info
[ 20.758461] CIFS: VFS: parse_server_interfaces: malformed interface infoEz a BIOS error mi lehet?
[ 5.071534] ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20210730/exoparg2-393)
[ 5.071591] ACPI Error: Aborting method \_TZ.GETP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)
[ 5.071606] ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._CRT due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)
[ 5.072795] ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20210730/exoparg2-393)
[ 5.072851] ACPI Error: Aborting method \_TZ.GETP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)
[ 5.072866] ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._CRT due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)Magát a hw-t simán felismeri. Lássuk az fstab-ot. Vagy automatán csatolja fel? Piszkáltad ezt kézzel?
A VGA (DisplayPort)vezérlése, kommunikációja a monitorral(pl lekérdezi milyen monitorral van dolga, milyen felbontást tud(EDID), vagy éppen jelzi, hogy nem támogatott az a felbontás, amit kap, vagy hogy éppen elment aludni a monitor.) Valószínű olyan adattal találkozott a kommunikáció során, amit nem tud értelmezni.
A gép BIOS-ának ACPI-vel kapcsolatos problémájára utal. Elég gyakori hiba. Ha minden rendben működik, nem kell vele foglalkozni.
-
cigam
titán
Windowsos geppel mukodik az SSD.
A NAS SAMBA, es van rajta eleg hely. Ugy kb 4TB. Nincs felhasznaloi limit beallitva.Most az jutott az eszembe, hogy kiveszem a gepbol a SSD-t, beteszem kulso hazba, es radugom ugy a NAS-ra, USB-n. Lehet, hogy ez a legegszerubb, es leggyorsabb modja az adatmentesnek? Mi a velemenyed?
A dmesg kimenetet akkor tudom megnezni, ha hazamentem.
Az nem jelent semmit. Attól függően hogyan választod le, még maradhat "piszkos" állapotban. Ettől Linux alatt csak olvasható módon csatolódik fel.
Igen, így lehet, de oka van annak, hogy nem hajlandó hálózatba másolni, és újra akarod telepíteni.
Ha ránézel a hibanaplóra, és rendszeresen panaszkodik arra, hogy a lemez megtelt, csak törölnöd kell pár felesleges fájlt, hogy helyreálljon a rendszer normál működése. De ha azt látod, hogy folyamatosan i/O hibát dob az SSD-re, azon az újratelepítés sem segít.Igen, valószínűleg úgy is lementhető a tartalma.
-
cigam
titán
Ket dolog jott most elo nalam:
1, van egy M.2 SSD-m, (Valami Samsung 250GB,) NTFS file rendszerrel, egy kulso hazikoban, es nem tudom ugy felcsatolni, hogy irasra, csak olvasasra. Ez kb. 1 eve, amikor beleraktam, talan mukodott. (Probaltam a hazon a lock kapcsolot babralni, de nem segitett.)
2, Halozati meghajtora (NAS) iraskor teljesen lelassul a gep, es a file-kezelot sem tudom bezarni. Raadasul ugy tunik, egy ido utan nem is ir oda semmit sem.
Szeretnem ujra telepiteni a gepet, de nem tudom az adataimat menteni.
1. Tedd rá egy Windows-os gépre, és futtass egy fájlrendszer ellenőrzést.
2. Nem ártana egy helyi fájlrendszer ellenőrzés sem. Hogyan van a NAS felcsatolva? Van elég hely rajta? Hibanapló (dmesg) nem panaszkodik valamire?Live rendszert futtatva sem megy a mentés?
-
cigam
titán
8GB RAM mellé 4GB swap?
Egyrészt ha használnád a hibernálást még tömörítve sem biztos hogy elfér a RAM tartalma a swap-ban.
Másrészt miért nem bízod a rendszerre? Mostanában a swap fájl a divat, mivel az SSD-knél nem jönnek elő azok a hátrányok amik miatt régen külön partícióra került.Vasti74
No és hova teszi a programokat? Igaz nem írta, hogy milyen progikkal használná, de nem ritka, hogy egyetlen program akár több GB-ot is megeszik. -
cigam
titán
-
cigam
titán
A Mint22Cinnamon kiadásában van gyárilag "Távoli Asztal megosztás"i lehetőség, mint a Windows Pro kiadásaiban? Tehtát nem a Windows-t akarm elérni, hanem Windows alól szeretném elérni a Linux desktopot.
-
cigam
titán
Egy lehetséges válasz:
Ez akkor fordulhat elő, ha az mdadm azt érzékeli, hogy a tömb nem „helyi”, hanem „idegen” tömb. Az idegen tömbök az md127-től kezdve (és lefelé haladva) kapnak eszközcsomópontokat. A helyi tömbökhöz az md0-tól kezdve (és felfelé haladva) rendelünk eszközcsomópontokat.
Az mdadm többek között úgy állapítja meg, hogy egy tömb helyi vagy külföldi-e, hogy összehasonlítja a tömbön rögzített „homehost” nevet az aktuális hostnévvel. Úgy tapasztaltam, hogy nem ritka, hogy a rendszerindítás során a hostnév még nem megfelelően van beállítva, mire az mdadm fut (mert az init rendszer még nem jutott el az init szkripthez, amely az /etc/hostname tartalma alapján állítja be a hostnevet). Így amikor az mdadm lekérdezi a hostnevet, a „localhost” vagy „(none)” vagy bármilyen alapértelmezett hostnevet kap, ami a kernelbe lett fordítva. Ez az alapértelmezett név nem egyezik a tömbben rögzített „homehost” névvel, ezért az mdadm idegen tömbnek tekinti.
Ezt úgy lehet orvosolni, ha biztosítjuk, hogy a gép hostnevét beállítjuk, mielőtt a mdadm futtatásával összeállítjuk a tömböt.
https://unix.stackexchange.com/questions/544841/my-raid-1-always-renames-itself-to-dev-md127-after-rebooting-debian-10 -
cigam
titán
Milyen böngésző, milyen WEBoldal. Az sem biztos, hogy alapból be van kapcsolva ez a szolgáltatás. No meg attól függ mit értünk GPU-gyorsítás alatt. Más a WEB oldalakba ágyazott videók dekódolása/megjelenítése, és más a WEB oldalak megjelenítésében(render) való segédkezés. Szerintem ez utóbbira gondoltak. Itt egy írás, hogy melyik böngészőben hogyan lehet bekapcsolni, de a végén van egy figyelmeztetés is:
A hardveres gyorsítás engedélyezése javíthatja a böngésző teljesítményét, de bizonyos esetekben stabilitási problémákat is okozhat. Ha problémákat tapasztal a böngészőjével, próbálja meg kikapcsolni a hardveres gyorsítást, hátha ez megoldja a problémát.
-
cigam
titán
Ezt egy reddites kommentben találtam, konkrét forrás nélkül):
A Google biztonsági okokra hivatkozva megtagadja a hardvergyorsítás bevezetését Linuxon:
"Célunk az, hogy először egy stabil és biztonságos böngésző legyen, és másodsorban GPU-gyorsítású, amikor csak lehetséges. Ahogy újra és újra megtudtuk, minden GPU-gyorsítás sok karbantartást igényel, a sokféle Felhasználóink által futtatott konfigurációk, az illesztőprogramok általános minőségének hiánya (különösen Linuxon), valamint az új hardver, illesztőprogram vagy disztribúciós kiadások miatti folyamatos probléma. Sok ilyen probléma nem is közvetlenül ennek vagy annak tulajdonítható gyorsítási funkció (pl. véletlenszerű memóriasérülést vagy GPU lefagyást okoz), így még a feketelista-bejegyzések szűkítésének vizsgálata is jelentős, nem triviális munka.
Mivel nem rendelkezünk elegendő erőforrással, hogy elkötelezzük magunkat a folyamatosan beérkező problémák kezelésében, és nem akarunk kompromisszumot kötni az első cél (stabil és biztonságos böngésző) elérésében, a választásunk az, hogy nem engedélyezzük ezeket a gyorsító szolgáltatásokat Linuxon.”
Mivel nem rendelkezünk elegendő erőforrással
Teljesen hihető indoklás. A világ egyik legnagyobb tech vállalata nem rendelkezik elég erőforrással. -
cigam
titán
-
cigam
titán
Lenne itt egy 2024-es probléma

Van egy HP Pavilion DV6-os gép, nVidia videokártyával, 4GB ram, mint-re tökéletes lenne. (A win8 még repült rajta, de annak már vége ugye, a 10-essel már erősen döcög)
A lényeg, hogyha felrakom az ajánlott 340-es nVidia drivert akkor a mint és nVidia logok után fekete képernyőt kapok, nem egy a CTRL-F2 se. Nouovo driverrel szépen fut, de az karcsú még youtube lejátszáshoz is. Nézegettem a neten ki hogy oldotta meg, de nem találtam megoldást rá. Adott esetben tud valaki segíteni életet lehetni bele?Nincs benne még egy integrált Intel VGA is? BIOS-ban nem állítható, hogy kizárólag melyik VGA-t használja? Monitort(TV-t) rádugva se mutat képet?
-
cigam
titán
Ennyire elvetemült azért csak nem vagyok.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Csak poen volt...

Panelre vannak CPU indikator Kisalkalmazások, anno valamelyiket használta, egyszerű nagyon, de a célnak megfelelt.
Asztalalkalmazások között is van egy:
Meg is néztem, jópofa...
Ez a NASA wallpaper működik CInnamonon is a leírás szerint, de ilyent még nem próbáltam, időnként kiválasztom az egyik statikus wallpapert a régebbi Linux Mint kiadásokból, de ennyi a max. Azért nézz rá erre a githubos dologra:
Ezt a Nasa progit próbáltad telepített rendszeren?
Live-on hibára fut (error 21), sudo-val futtatva pedig látszólag rendben lefut, csak nem változik a háttérkép. -
cigam
titán
Csak poen volt...

Panelre vannak CPU indikator Kisalkalmazások, anno valamelyiket használta, egyszerű nagyon, de a célnak megfelelt.
Asztalalkalmazások között is van egy:
Meg is néztem, jópofa...
Ez a NASA wallpaper működik CInnamonon is a leírás szerint, de ilyent még nem próbáltam, időnként kiválasztom az egyik statikus wallpapert a régebbi Linux Mint kiadásokból, de ennyi a max. Azért nézz rá erre a githubos dologra:
Tudom

Köszi a segedelemet!Köben a Linuxmint.hu fórumán jelezték, hogy benéztem az EFI fájlrendszert. A neve UEFI NTFS, valójában FAT
-
cigam
titán
Értelek, akkor teljes félreértés állt fenn nálam.
Arra gondoltam, hogy itt talán több LMDE felhasználót találok, akik hátha tudják a miértjét.
Kevesebben vannak szerintem ilyenek, de alapból ilyen ez a Linux Mint, nem nagyon járkálnak a userek a topikba, mert minden működik!
Aki viszont már nem Ubuntu alapú, hanem LMDE-t használ, az meg tuti nem Windowson írja ki a pendrivokat, ilyenre kevesen képesek... 
Mert a Rufusz, csak Windows-on fut.
Azt hittem raktál fel egy wine-t emiatt, csakhogy azért se a Mintstick-et használd.
Azt hittem raktál fel egy wine-t emiatt, csakhogy azért se a Mintstick-et használd.
Ha minden flottul működik lehet egy háttérképes kérdésem? Van a NASA APOD, ami minden nap egy világűrhöz kapcsolódó képet tesz közzé. Eddig sikerült minden rendszeremen beállítani. A KDE háttérkép beállításai alapból tartalmazzák, a Gnome alatt is csak egy bővítményt kell feltenni.
Cinnamonon(Mint alatt) nem találok ilyesmi opciót. Itt nincs rá lehetőség?
Plusz van valami bővítmény ami az asztalon(vagy a tálcán) grafikonon ábrázolja a CPU terheltségét, és a hőmérsékletét? -
cigam
titán
Mint alatt valóban problémamentes egy ISO pendrive-re írása. De a képed alapján és az alapján, hogy másik topikban írtad a Mint 22 használatát, azt gondoltam, Linux Mint 22 az, amin ki akartad írni az LMDE-t. De Windows alatt miért írja ki eszköznek a Mint 22-t akkor?
Megint kicsit megtévesztők az infóid.

Mert a Rufusz, csak Windows-on fut. Egyébként ott is problémamentes, csak érdekesnek találtam, hogy az LMDE-t NTFS-re akarja kiírni,. Mint kiderült az UEFI partíció is NTFS lett, a szokásos FAT32-vel ellentétben.
Amúgy probléma nélkül indult róla az LMDE, csak meglepett, hogy NTFS-ről indul egy Linux.
A"Linux Mint 22" kiírás azért volt, mert a Pendrive-on akkor éppen egy Mint 22 volt, aminek ezt a cikkét adta kiíráskor. (Amit Rufusszal írtam rá probléma nélkül
)
Most azt írja ki "LMDE 6 Cinnamon 64-bit" Azért, hogy több eszköz esetén könnyebben kiválaszthasd/beazonosíthasd, hogy melyik eszközre akarod kiírni az ISO fájlt.Arra gondoltam, hogy itt talán több LMDE felhasználót találok, akik hátha tudják a miértjét.
-
cigam
titán
Mer Windows alatt ... Ne menjünk már bele megint hogy bezzeg Mint alatt ez milyen problémamentes...
Már megint nem a kérdésre válaszoltál!
-
cigam
titán
Csak engem lep meg, hogy az LMDE verziót NTFS-re formázott pendrive-ra írja ki a Rufus? -
cigam
titán
Miért akarod ennyire megkeverni? Ebből egy nagy használhatatlan katyvasz lesz.
sudo apt install xfce4
A Mate-t találd ki :) -
cigam
titán
Hát valamilyen GUI csak kell kezdésnek nem? Eleve azt a verziót érdemes telepíteni, amivel használnád.
Általában a grafikus beléptetőprogramban lehet váltani. pl. A gdm3-ban:
-
cigam
titán
linuxmint-22-cinnamon-64bit.iso 21-Jul-2024 12:46 2907832320
linuxmint-22-mate-64bit.iso 21-Jul-2024 14:52 2969567232
linuxmint-22-xfce-64bit.iso 21-Jul-2024 15:09 2871590912Ezekbe fixen be van "drótozva" az ablakkezelő, nem lehet használat közben váltani?
Miért ne lehetne? pl. sudo apt install gnome
-
cigam
titán
Gondoltam kipróbálom a 22-t, de mindjárt egy nem egyértelmű menüpont:
Ha a külső lemezen 3 partíció van, és az egyiken jobb klikkel előhívom a "formázás"t, akkor az az egész lemezt szeretné lenullázni, nem csak azt a partíciót? -
cigam
titán
Eddig már többször telepítettem Linux-ot de mindig Win mellé és a korábbi olvasmányaim alapján készítettem külön swap partíciót és külön partíciót a linux-nak. Most viszont egy szűz gépre raktam, és hagytam, hogy ő maga alakítsa ki az üres winyón amit és ahogy akar. Legnagyobb meglepetésemre egybe lett particionálva az egész, swap partíció nélkül. Ez így most miért van? Lehet, hogy korábban sem kellett volna külön swep-et csinálni, elég lett volna illetve elég egy partíció is? Ez csak azért érdekel mert MBR-es winyokon korlátozott az elsődleges partíciók száma és a multi bootos rendszerek telepítésénél sokkal nagyobb mozgásterem lenne. Logikai partícióra is telepítettem már linuxot de nem szeretem azt a megoldást, valahogy nem tartom "logikusnak", hogy oprendszert ne elsődleges partícióra rakjak. Ki tudna okosítani valaki hozzáértő a fentiekkel kapcsolatban mi is az igazság ezekkel a partíciókkal, particionálással kapcsolatban. Mi fontos és mi nem illetve mi a hivatalos álláspont ezzel kapcsolatban.
A segítséget előre is köszönöm.Nincs olyan hogy linux-ot telepítettem, mert az csak egy kernel. Csak valamelyik disztribúciót tudod telepíteni, és ettől függően a legellentétesebb megvalósítások léteznek. Van amelyik a mai napig külön swap, és külön /home partíciót készít, és van amelyik mindent egy partícióra tesz.
Régen azért volt érdekes a külön swap partíció, mivel más nem használhatta így nem defragmentálódott, és el lehetett helyezni a lemez olyan területére amit gyorsabban elér. Ma már az SSD-k térnyerésével ezek a szempontok elavultak, hiszen akárhova teszem, akárhogyan defragmentálódik, nem változik az elérés sebessége. Ezért gyakran már nem külön partícióba szervezik, hanem csak egy fáj lesz a rendszerben ami swap-ként funkcionál. Plusz elég gyakran a méretén is vitatkoznak, hiszen erősen felhasználás függő, 8-16GB-RAM-al szerelt rendszereken már szinte soha nem veszik igénybe, ugyanakkor a sleep funkcióhoz akkora méretű swap szükséges, amibe belefér a RAM tartalma. -
cigam
titán
Nincs ilyen a beállításai között, már kerestem. Egyébként a Celluloid az alap lejátszó zenére és filmre is, a Rhythmbox-ot úgy találtam a Start menüben a progik között és gondoltam kipróbálom, de így nem kell.
Nem tudom mit használjak helyette, eddig Media player classic-kal nyomtam, mert az XP/Win2000 időkből az rögződött be a Winamp mellett. Most viszont nem vagyok ezekhez kötve, az igényeim meg annyira minimalisták, hogy az alapértelmezett progik is teljesen jók. Rhythmboxban is csak ez a kikapcsolhatatlan értesítés zavar. Használhatom a Celluloidot is lényegében.
Amúgy majd kéne valami olyan fícsör, hogy Loudness vagy Megabass vagy valami, Windows alapból tudja a mélyhang kiemelést, itt ez nincs és hiányzik. De olyan kéne ami globális, nem csak egy programon belüli.Az Asztalon az ikonokat elrendeztem, azokat meg is jegyezte, de az újraindítás után névsorrendbe rakta őket megint. Van ilyen opció, hogy Elemek elrendezése, felette az automatikus elrendezés kikapcsolva, de név szerint visszarendezi őket, nincs kikapcsolás vagy egyéni lehetőség, ezek szerint minden alkalommal sorrendbe rakja őket név, típus stb szerint?
Mert egy plugin csinálja

-
cigam
titán
Nem, balos a Mintes gép, jobbos a W7, de már csak kiváncsiságból is érdekel, meg kényelmesebb is, másik monitor csak a helyet foglalja, nekem az OMV-s gép is monitor nélkül volt, beállítottam, aztán mindent elértem ami kell

Nyugi nem örökre, csak van amikor már megy fel a pumpa, olyankor nem érdemes erölteni, majd higgadt fejjel
(Meg a család kárára azért ne menjen
)Még olvasgattam, nálam a TCP/IPv6 kivan lőve W7 alatt, valaki azt írta az sem nyerő, mert Linux meg igényli ?
security_layer-t állítsd rdp: sajna nem segített.
A full jogra szerintem visítani fog: nem, de nem is segített
levettem a biztonságot is low ra, az sem segített
Csak akkor kell ipv6, ha a helyi hálózatodon is azt használsz, különben elég az ipv4 is.
-
cigam
titán
Bocsi tényleg nem megy, pedig nem szokásom feladni, látod amikor újra raktam, se perc alatt működött, nem tartom magam b.nának, bár a linuxot még tanulgatom.
e8500 meg itt van az asztalomon, csak azért kérdtem.ubyegon2 aztán szépen haza is vágta, az egyik ilyen leírás (se egér, se billentyű ps/2 sem, rakhattam újra
) majd kitalálok vmit.aztán szépen haza is vágta, az egyik ilyen leírás (se egér, se billentyű ps/2 sem, rakhattam újra
)Azt hiszem ma én is kipróbáltam azt a leírást
Kipróbáltam mi olyan bonyolult benne, és engem is elvitt az erdőbe. Ez alapján nem volt elég az xrdp, kellett még a xorgxrdp amit nem volt hajlandó feltenni. Miután feltettem a xorg-video-abi-23-at, már tudtam csatlakozni, de állandóan kérte az admin jelszót. A Linux-on (nagy nehezen) be tudtam lépni, de hamar elvesztettem az egeret, és a billentyűzetre sem reagált. Ennyi elég is volt belőle, nem volt hangulatom tovább nyomozni miért nem megy alapból. Pedig határozottan rémlik, hogy volt idő mikor ez pöc-röf működött. -
cigam
titán
Engedd el az RDP-t, ha ennyire nem megy. Tegyél fel egy VNC szervert, és úgy érd el.
Torrentre felesleges procit cserélni, a mostani is unatkozik
-
cigam
titán
Nem feltétlen kell, hiszen beengedi, csak valamiért a vnc-re irányítaná át.
qdak
Egy szövegmegosztóra tedd fel az/etc/xrdp/xrdp.initartalmát. -
cigam
titán
bocsi:
.
Persze bármelyik Sessiont próbálom,
username: ****server\****, vagy root, ****.
A konfig fileba beálítottam, hogy ne xrdp userek legyenek, hanem sima user, az sem segítet (+ teljes gép restart) eredmény mindig:
Az összes többi letölthető rdp server ami kb idevaló mind mind... pedig jópárat próbáltam:
Kivéve anydesk, na ott egyböl megy, csak kb, 5mp ente látom az asztalt, a többi hogy nem küld jelet az állomás, megint kicsit látom az asztalt...
tüzfal kilőve sem segít, router beállítva (portok (ip) amugyís maradtak OMV ből +3350 is hozzáadva hátha) ott masodikra ment.
Ennél többet nem tudok, gondolom ez megint egy olyan, hogy leírás/videon megy, csak ha neked ez+ez van akkor azt még oda kéne állítani, ami shova nincs leírva (mint a samba megosztásom.)Dejavu ... Itt egyszer már jártunk.
A sudo netstat -plnt parancsnak mi a kimenete? A böngészőben a localhost:5910 portot eléri /betölti? -
cigam
titán
feldob valami menüt
Akkor valami baja lehet.Kolléga ilyen esetekre hozta létre a látóasszonyok topikot.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Amelyik neked tetszik. Csak az ablakkezelőkbe, és az arra írt programokban különböznek, de a Libre Office ugyanúgy fut rajtuk.
Igazából személyes preferencia, ízlés(ficam) kérdése. -
cigam
titán
Nem lehet hogy azért nem megy, mert a hwe verziósat tetted fel? (lásd hwe kernel)Egyáltalán miért ezzel játszol, mikor az xrdp-nek már csak a vnc-server kellett volna?
-
cigam
titán
Nm. Szívesen segítek, de annál több infó kellene, hogy "nem jött össze".
-
cigam
titán
A lemezeknél kapcsoltam be automatára.
Elég sokat elvacakoltam vele, úgy értem a videót, hogy már nem tudtam miért nem jó, írás csak olyan volt aki hasonló cipőbe járt.
Mondjuk itt is, mikor megosztást csináltam, amit az internal HDD ről csináltam, simán ment, amit beállítottam jogosultságot, az úgy is lett, de amit az externalon állítottam, az csak látszott, de "nincs jogosultságod..." itt eléggé kiakadtam, mert pont ebből lett elegem omv alatt, persze kb, csak a 20. leírásba találtam amit már írtam a force user = y2k.
Erre a HDD external->internal ra nincs valami mód?
Mert RDP nélkül még elvagyok, transmission gui van WIN+Android alól is.Ami fura, hogy transmisson volt hogy eldobta a letöltés mappát üresre
A problémád valószínűleg az, hogy a torrent előbb elindul mint ahogy felcsatolódik a meghajtó. Itt írtam róla hogyan lehet betenni az fstab-ba hogy "belső meghajtó" legyen belőle.
Milyen fájlrendszert használsz rajt? Pl. NTFS esetén nem tudsz jogosultságokat állítani, azt a felcsatoláskor kapja meg fixen.Esetleg egy másik megoldás, hogy késlelteted a transmission indulását.
-
cigam
titán
Nem jött össze, de akadt nagyobb gondom is:
-Újraindítás után, hiába van megosztva automatán ami kell, a Transmission nem látja a torrenteket, "külső" meghajtóra megy a letöltés, nem lehet valami módosítással belsőnek (amúgy is az) állítani a meghajtót? Mert akkor nem lenne semmi probléma, nem kellene megint kókányolni, hogy jó legyen.
Ez a külső meghajtó dolog minden Linuxra jellemző ? mert olvasgattam, megoldást kerestem, és nem csak Mintesek írták ezt a "hibát"
Esetleg Fedora? Ubuntu server ? Zorin OS?
Itt a jogosultságok jól meg vannak oldva, szívat a torrent, Samba, RDP...
OMV Hiába resetelem a jogokat, nem törölhetem a könyvtárat, video alapján csinálom, nem megy...Az automata mount csatolja fel, vagy az fstab?
Ne "videó" alapján csináld, hanem értsd meg mi miért van. Gondolkodj el rajta, hogy nálad ez hogyan lenne jó, és alkalmazd.
A Fedora-t nem ajánlom, ugyanis ott nem csak fájl szintű jogosultságok vannak, hanem házirend, ami egy plusz jogosultsági rendszert biztosít. Persze ki lehet kapcsolni, de akkor ugyanott vagy mint a többi distro esetében. Azt mondanám, hogy tiszta Debian, esetleg Ubuntu-val fuss egy kört, de a problémáid ott is hasonlóak lesznek.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Ezek a jogosultságok a halálom, mikor OMV alatt nem lehetett törölni a mappát, amit én hoztam létre, ha megerőszakoltam meg hibákat dobált, hogy használja az a program (Virtual Box) amit már rég letöröltem, Mint alatt azért egyszerűbbnek tűnik.
Igen, a Mintet futtató gépet akarom, a Win7 es gépről elérni, ami megy is AnyDesk el, csak
valamiért nem kapok folyamatos képet, pár mp-ig jó, majd 5-10 mp eltűnik a kép.XRDP fent van a Mintes gépen, elvileg így tudnék Win7 Távol asztalával csatlakozni rá, de nem...
Elméletileg kell hozzá a vnc szerver: [link]
-
cigam
titán
Hello,
Open media vault ról döntöttem, hogy inkább Mint-et használok.
1-2 apróság azért itt is borsot tört az orrom alá:-Amíg a system hdd ről csináltam samba megosztást, minden ment rendesen, viszont ami a lényeg a másik HDD amit az egész család szeretne elérni (Windows PC-k), az istennek nem engedte megnyitni a megosztást, akármit állítottam. Be kellett állítani magam Force user nak, nem tudom ez mennyire normális.
-Ami most sem megy: RDP, illetve AnyDesk megy, csak valamiért eldobálja a képet...
XRDP-t felraktam, ott üzenetet kapok hogy 127.0.0.1 3350 port nem sikerült, mondjuk nem értem a 3350-et mert Win 3389-et használ, XRDP is a 3389-et adta a tűzfal kivételnek.
Routerben biztos jó, minden, mert OMV-n is volt RDP, az IP-k maradtak.-Remélem itt a Virtual box működik.
A samba megosztás hozzáférése 2 dolgon múlik:
- a fájlrendszer szintű jogosultság
- a samba által kiajánlott megosztás jogosultsága
És ez a kettő összeadódik. hiába engeded meg "bélának" hogy hozzáférjen a megosztáshoz, ha a hivatkozott mappához bélának nincs jogosultsága.Hogy nálad mi a gond, azt a fentiek alapján be tudod azonosítani.
Force user helyett talán jobb a force group, de ez csak tipp.Most a Mintet futtató gépet akarod rdp-vel elérni, vagy arról akarsz egy Windows-ost? Mert ezt a localhostos dolog kicsit összezavart.
-
cigam
titán
15 perce keresem a szűz Mint Cinnamon 19.2-ben, hol tudnám engedélyezni ezt a HWE kernelt, nyomát sem lelem. Az tuti, hogy a fél éve fenn lévő 19.2-nél annyira semmit nem variáltam, hogy FSTAB is az eredeti, márpedig anno első dolgom volt mindig azt beállítani. Szóval én is azt mondom, hogy l*faszt! Valami valahol engedélyezi ezt a HWE kernelt, mert a régi 19.2-nél ott van a Synapticban a linux-image sorban, de a mostani friss telepítésnél nincs nyoma se!
Már kezdem sajnálni, hogy utóbbi bő fél évben inaktiválódtam.....Annyi tippem van max, hogy install elején be lehet pipálni a 3rd party sw-k telepítését és azok között kerül engedélyezésre, most ezt nem pipáltam be direkt, most jutott eszembe!
Egyelőre fenn hagyom ezt a szűz telepítést, hátha valakinek van tippje, mi engedélyezi a HWE kerneleket, így le tudom ellenőrizni.
Én bepippantottam a 3th software-t, nem ez a difi
Elméletilag a
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-hwe-18.04 xserver-xorg-hwe-18.04
parancs beröffenti a hwe-t . -
cigam
titán
-
cigam
titán
De ezek még nem magyarázzák meg mitől ugrik (automatikusan!) 5.x-re a kernel verzió.
-
cigam
titán
Biztosan valami logika mentén csinálják, hogy párhuzamosan van fenn ez két kernel, talán a secureboot-tal is kapcsolatban lehet, mikor melyiket rakja fel.
Alapból Mint-nél úgy tudom nem volt lényeges, hogy ki legyen kapcsolva ez az opció, de lehet ha nincs kikapcsolva, akkor az unsigned-et nem rakja fel.
Csak találgatok, de majd desktopon megpróbálom felderíteni, gondolom Asus lap BIOS-ban is van valami opció secure boot-ra nem néztem mostanában.
(#11601) cigam
Akkor emiatt lehet a Mint-nél is bekapcsolva.
Ha egységesen be lenne kapcsolva, akkor nekem is frissítene 5.x-re.
apt list --installed *hwe*Felsorolás... Kész -
cigam
titán
Be van: Ubuntu 18.04.2 or newer desktop version, HWE is enabled for you and you’ll get the new kernel along with the regular updates by default.
-
cigam
titán
Ennyitól nem szabad megrémülni, reggel az is szóba került, hogy a Mint hülyebiztosra van belőve, miért ne próbálna gondolkodni helyettünk hw/kernel párosításban, ha van erre opció?
Automata telepítés, még csak az kéne! Frissítésre gondoltál szerintem amúgy.

Nálam is a Spotify repo van fenn max. Ezen a gépen biztosan szűz telepítések vannak, mióta 860 EVO-t beleraktam. Desktopon majd csinálok otthon egy próbát valamikor, mert ott még csak 19.1 van fenn. Kíváncsi vagyok milyen kernelt dob fel a 19.2-re és 19.3-ra!
Szerintem értelmesebb gépek már eleve félredobják az ilyen unsigned jelölésű kernelt!
Valóban, a frissítésre gondoltam.
-
cigam
titán
Csak nem kiválaszt bizonyos gépeket tesztelésre, és azokon engedi a frissebb kernelt?
Mikor reggel szóba került, épp erre gondoltam, hogy xx paraméterekkel rendelkező hardvereket észlelve dönt a kernel. Fene tudja mennyire elképzelhető ez, nem értek hozzá, de nincs más magyarázat, ez meg rohadt logikus amúgy! Azért gondolom ezt logikusnak, mert az én nagyokos fejemből pattant ki!

Lehet, hogy logikus, de szerintem inkább rémisztő.
Automata telepítés be van kapcsolva?(Nálam nincs)
Vannak plusz repók felvéve?(Egyedül a Spotify-t tette be, mikor a Szoftverkezelőből telepítettem) -
cigam
titán
-
cigam
titán
Mi lettél már hirtelen, Te is Látóasszony!? Maradjál annyiban egyedül, hogy 4.15-öt használ a 19.2!
Odamásoltam előző hsz-ben, hogy milyen kernel van fenn és már jó ideje nem piszkálok semmilyen rendszer főkomponenst! A 19.2 annyira gyári állapotban volt hónapokig, hogy csak hátteret cseréltem. UKUU-t azóta nem is néztem, mióta fizetős lett, notebookon meg minden flottul működik, rég nem érdekel a kísérletezés, minek b*szakodnék manuál kernel telepítéssel?
Akinek 4.15-nél nagyobb a verziója, az tuti kézzel piszkálta tovább, pl. az ukuu-val.
Lóf*szt!

Akkor mivel magyarázod, hogy nekem ma frissített (kernelt is), és az uname -r válasza:
4.15.0-72-generic
Vagyis maradt 4.15-ön, és nem tért át az 5.x verzióra? Csak nem kiválaszt bizonyos gépeket tesztelésre, és azokon engedi a frissebb kernelt?
-
cigam
titán
1-2 válasz engem is összevart, de maradjunk annyiban, hogy
- a 19.2 megjelenésekor 4.15-ös kernelt használt.
- n+1 frissítés után is 4.15-öt használ.
- támogatva marad 2023-igA frissítéskezelő valóban felajánlja a nézet -»kernelek menüpontban a 4.18, 5.0, és 5.3-as verziókat, de csak külön kérésre telepíti a kijelölt verziót. Akinek 4.15-nél nagyobb a verziója, az tuti kézzel piszkálta tovább, pl. az ukuu-val.
Tipp: Nem Cinamon-t használtok, és más ablakkezelőkhöz tartozó frissítéskezelőkben nem lehet a kernelfrissítést korlátozni. -
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Igen, a KVM-en a QEMU-t kell érteni, és abban kell engedélyezni a KVM-et, amihez hardveres virtualizációs támogatás kell a proci részéről. Persze lehet QEMU-t használni ilyen támogatás nélkül is, de akkor csak szoftveres emulációként fut, és nem tudod a KVM-et (kernel hardveres virtualizációs modulja) használni.
Én úgy emlékszek, hogy a VirtualBox grafikus felülete mindig is Qt-s volt, nincs belőle Gtk-s, de lehet tévedek.
Köszi! Akkor csak az zavart össze, hogy a leírásában a QT-t emlegették. Ebből gondoltam hogy lehet GTK-s is.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
A Cinamon qt alapú? Szoftverkezelőbe beírtam, hogy virtualbox, és első találat a QT alapú user interface. Logikusan következne, hogy van gtk alapú is, de azt nem ajánlja fel. Biztos jól van ez így?
-
cigam
titán
Pedig a warez nem vicces. És nem írom le hogy miért, senki nem szereti ha ítélkeznek felette.
-
cigam
titán
A dd nem túl praktikus, mert
- a fájl mérete a merevlemez méretével lesz azonos, függetlenül attól hogy adott esetben félig sincs megtöltve.
- nem tudod inkrementálisan frissíteni (csak a változásokat lementeni), ami mik-pak megvanWindows alatt mivel csatolod fel a lemezképet?
-
cigam
titán
Ezért "érdemes" volt lecserélni a VLC-t...
-
cigam
titán
Ja, hogy ezek az alternatív csapatoknak a gépei, erre nem is gondoltam! Az elsőnek van 500 dolláros miniPC-je! Csak mondom.
Ez Purism meg az off-ban is előjött a telós thread-nél!Remélem a Debian is tud róla, hogy ezeken az eszközökön gond nélkül kell települnie!
Gyorsan megnéztem az egyik gép wifijét és szerinted a non-free csomagok között van?
Mivel ez a cég eleve linuxhoz összeválogatott HW kompenensekkel dolgozik, meglepő lenne, hogy kell hozzá egy non-free csomag. Persze nem kizárt, ugyanakkor itt azt írják hogy az Atheros teljesen ingyenes, és már a kernel része, ahogy itt is erről van szó. Amíg nem tudjuk a chip pontos modellszámát nem tudjuk eldönteni, hogy kinek van igaza.
-
cigam
titán
Ja, hogy ezek az alternatív csapatoknak a gépei, erre nem is gondoltam! Az elsőnek van 500 dolláros miniPC-je! Csak mondom.
Ez Purism meg az off-ban is előjött a telós thread-nél!Remélem a Debian is tud róla, hogy ezeken az eszközökön gond nélkül kell települnie!
Gyorsan megnéztem az egyik gép wifijét és szerinted a non-free csomagok között van?
Igen, de ha nem 4GB-al kérem hanem 8-al, és nem 128GB SSD vanbenne hanem 256, máris 689€ vagyis itt vagyok ahol a HP mini PC-vel, és még a postaköltséget sem! Ugyanis "Shipping within Europe (and outside Spain)Shipping with insurance. Time: 1 to 2 weeks (Cost: 65,00 €)" Vagyis csak a postaköltsége 21k!!! Viszont ilyen gépe tuti nem sok embernek van az országban

CsengődiGeri
Szerint az nem a Win boot menüje, hanem az UEFI-é -
cigam
titán
Ja, az maradt ki, pedig a fejemben még ott volt! Az a bosszantó, hogy a hsz-t elküldés után mindig átolvasom és most nem vettem észre! Egy szó kimarad és sz*r az egész, amit írok.
Ezért jó, ha valaki mindig résen van! 
Legközelebb opensource-abb gépet veszek ;-)
Van egyáltalán olyan, ami Debiannak megfelel minden porcikájában non-free nélkül?

-
cigam
titán
Félreértettél, általában ha valaki nekiugrott és letöltötte a főoldalon lévő iso-t, akkor szembesült e non-free problémával. Rosszul fogalmaztam, mert csak érintettem a dolgot felsorolásszerűen.
Természetesen az általad leírt módon lesznek a non-free csomagok is! Köszi a kiegészítést, mert nem lenne jó, ha laikus olvasná és jegyezné meg rosszul!
Kezdőknek egyébként esélye sincs megtalálni a non-free megoldásokat.
Busterrel én is megszívtam multkor, mert elfelejtettem a non- free iso-t és a HP 8560p-n nem is volt egy deka iwlwifi sem.
(pedig 100x tuti leírtam már én is topikokban, hogy inkább non-free-t célszerű leszedni, sok szívást el lehet vele kerülni)Igen, gondoltam, hogy csak kimaradt az a szó hogy "alapból" nincs non-free. Én is az iwlwifi miatt tudom ezeket
Legközelebb opensource-abb gépet veszek ;-) -
cigam
titán
Ugye tisztában vagy vele, hogy kb 100%-ban engem igazolsz!?
Nem tudom milyen asztali felülettel raktad fel a Mint-et, de ahhoz mind fullos, hogy CLI-t használj. Ha már terminalban ügyködsz, itt nincs mit tanulnod, ugorj neki a Debiannak, gyakorlatilag ugyanazekkel a felületekkel rakhatod fel, de az nem hagy elkényelmesedni. non-free driverek például nincsenek, PPA-k nincsenek, tárolókat viszont vehetsz fel a sources.list-ba! Szerintem annak, akinek van affinítása ezekhez a Linuxos bűvészkedésekhez, kifejezetten szórakoztató! Minél később próbálod ki, annál inkább bánni fogod, miért vártál vele eddig. A Mint csak annyi, hogy felrakod és használod.Csak próbaképpen menj fel a Debian weboldalára és próbáld eldünteni, melyik iso kéne neked, ha ez sikerül könnyen, akkor az azt jelenti, hogy már kezdhetsz is neki. Ez nem vicc, állandóan ezt irkálom, hogy csak az ugorjon neki, aki megtalálja a gépének és saját magának megfelelő verziót. Nincs benne semmi ördöngős dolog, de van akinek nem megy,,,,,,
Pihenésképpen egy
inxi -Fxxxterminal kimenetet berakhatnál ide, nem kéne kérdezősködnöm annyit.non-free driverek például nincsenek
Na, na, na... Azért ez nem állja meg a helyét. Elég csak bepippantani, vagy szerkeszteni az /etc/apt/sources.list fájlt, és a megfelelő sor végére hozzábiggyeszteni, hogy non-free.
Plusz léteznek gyárilag non-free-vel települő verziók. -
cigam
titán
-
cigam
titán
I]- A letöltött image fájlt ellenőrízted? [link]
Igen, ez volt az első dolgom, stimmel.
- Mivel milyen módon írtad ki? (rufus(BIOS/UEFI mód), dd,...)
Windows alatt Lili-vel, Live rendszer alatt a beépített USB kreáló programmal.
- Milyen gépre akarod telepíteni? (új vagy hasznát, előtte stabilan futott rajt valami?)
HP Compaq Elite 8300 USDT (használt, előtte simán futott a win10, Elementaryos-5.0, most simán megy a Mate 19,2
- A telepítés melyik pontján írja ki hogy i/o hiba?
A fájlok másolása közben.
- Csak ennyit üzen hogy i/o hiba, vagy bővebb lére ereszti, netán hibakód is van hozzá?
kb annyi, hogy a telepítő I/O hibával leáll, próbáljam lassabb sebességgel kiírni a képfájl-t, vagy hűtsem a rendszert.
- Másik médiára kiírva is próbáltad már?
Próbáltam több pendrive-ról, és több meghajtóra is.Próbáltam több pendrive-ról, és több meghajtóra is.
Akkor csak az alaplap marad mint közös többszörös. Van másik számítógéped, és azon egy kis üres hely? Csak egy próba erejéig, hogy az adott pendrive-ról másik gépre simán felmegy-e. Ill. most nincs kéznél egy telepítő pendrive, de rémlik, hogy van rajta egy telepítő médiateszt menüpont, azt is lefuttathatnád.
Esetleg próbáld ki másik adat/és tápkábellel csatlakoztatni a merevlemezt/SSD-t. -
cigam
titán
Üdv topik.
Megtetszett a Linux Mint Cinnamon kiadás de nem bírok vele.
Leszedtem a 19.2 verziót de I/O hibával leáll a telepités.
Ezután leszedtem a 19.2 Mate verziót, simán települ.
Leszedtem az elementary OS-t, simán települ.Letöltöttem újra a 19.2 Cinnamon-t, megint I/O hiba.
Leszedtem a 19.1 verziót, I/O hiba....Ötlet?
Az ilyen kérdések megválaszolására született a látóasszony topik. Miért nem írod le hogy
- A letöltött image fájlt ellenőrízted? [link]
- Mivel milyen módon írtad ki? (rufus(BIOS/UEFI mód), dd,...)
- Milyen gépre akarod telepíteni? (új vagy hasznát, előtte stabilan futott rajt valami?)
- A telepítés melyik pontján írja ki hogy i/o hiba?
- Csak ennyit üzen hogy i/o hiba, vagy bővebb lére ereszti, netán hibakód is van hozzá?
- Másik médiára kiírva is próbáltad már? -
cigam
titán
most nézem hogy nekem olyanom hogy log_ftp_protocol=YES nincs is.. de még NO ba se..

Ok okozati összefüggés. Ha beteszed a konfig fájlba azt a két sort, elmented, majd újraindítod a vsftpd szervízt, máris elkezd naplózni abba a fájlba. Aztán ha rájöttél mi a gond, kiveszed ezt a két bejegyzést, hogy felesleges ne naplózzon.
A könyvtár jogosultságait megnézted? Ki a tulajdonosa, milyen jogokkal bír?
Azt is írtad, hogy a linux userrel simán beenged, és működik az írás. Nem lenne egyszerűbb, ha készítesz egy webcam user-t, és a programjával a home mappájába tolod fel a képeket?
-
cigam
titán
Igen.. megvolt, már többször is... de azt a naplót se találom.. mintha hiányozna..
probáljam ujratelepíteni? Felül fogja irni a régit.. ha valami nem lenne benne jó?Újratelepítés nem segít, nem azért nem működik, hanem valami még el van konfigolva. Pl. annak az /srv/ftp könyvtárnak mik a jogosultságai?
A részletesebb naplózást be kell kapcsolni:
xferlog_std_format=YES
log_ftp_protocol=YESA /var/log/vsftpd.log mellet lesz egy /var/log/xferlog is.
-
cigam
titán
Na félig nyertél..
valóban ez az ftp könyvtár /srv/ftp
tettem bele két mappát és szépen megjelent a böngészőben és a filezillában is.
a kettőskeresztet kivettem (rögtön fehérré vált) elmentettem.. de ugyan ugy az a hiba nem enged filezilla-ba se felmásolni se mappát létrehozni.xferlolg fájlt nem találtam sehol a gépen csak egy ilyet

a 192.168.0.107 ip a kamera.. azt irja hogy connect..
de miért nem enged akkor még mindig irni?
ezt dobja a filezilla
És miután elmentetted, megvolt az újraindítás?
-
cigam
titán
Ezek az ftp mappáim vannak de egyik se a var-ba van

a configom igy néz ki
# Example config file /etc/vsftpd.conf
#
# The default compiled in settings are fairly paranoid. This sample file
# loosens things up a bit, to make the ftp daemon more usable.
# Please see vsftpd.conf.5 for all compiled in defaults.
#
# READ THIS: This example file is NOT an exhaustive list of vsftpd options.
# Please read the vsftpd.conf.5 manual page to get a full idea of vsftpd's
# capabilities.
#
#
# Run standalone? vsftpd can run either from an inetd or as a standalone
# daemon started from an initscript.
listen=YES
#
# This directive enables listening on IPv6 sockets. By default, listening
# on the IPv6 "any" address (:
will accept connections from both IPv6
# and IPv4 clients. It is not necessary to listen on *both* IPv4 and IPv6
# sockets. If you want that (perhaps because you want to listen on specific
# addresses) then you must run two copies of vsftpd with two configuration
# files.
listen_ipv6=NO
#
# Allow anonymous FTP? (Disabled by default).
anonymous_enable=YES
#
# Uncomment this to allow local users to log in.
local_enable=YES
#
# Uncomment this to enable any form of FTP write command.
#write_enable=YES
#
# Default umask for local users is 077. You may wish to change this to 022,
# if your users expect that (022 is used by most other ftpd's)
#local_umask=022
#
# Uncomment this to allow the anonymous FTP user to upload files. This only
# has an effect if the above global write enable is activated. Also, you will
# obviously need to create a directory writable by the FTP user.
#anon_upload_enable=YES
#
# Uncomment this if you want the anonymous FTP user to be able to create
# new directories.
#anon_mkdir_write_enable=YES
#
# Activate directory messages - messages given to remote users when they
# go into a certain directory.
dirmessage_enable=YES
#
# If enabled, vsftpd will display directory listings with the time
# in your local time zone. The default is to display GMT. The
# times returned by the MDTM FTP command are also affected by this
# option.
use_localtime=YES
#
# Activate logging of uploads/downloads.
xferlog_enable=YES
#
# Make sure PORT transfer connections originate from port 20 (ftp-data).
connect_from_port_20=YES
#
# If you want, you can arrange for uploaded anonymous files to be owned by
# a different user. Note! Using "root" for uploaded files is not
# recommended!
#chown_uploads=YES
#chown_username=whoever
#
# You may override where the log file goes if you like. The default is shown
# below.
#xferlog_file=/var/log/vsftpd.log
#
# If you want, you can have your log file in standard ftpd xferlog format.
# Note that the default log file location is /var/log/xferlog in this case.
#xferlog_std_format=YES
#
# You may change the default value for timing out an idle session.
#idle_session_timeout=600
#
# You may change the default value for timing out a data connection.
#data_connection_timeout=120
#
# It is recommended that you define on your system a unique user which the
# ftp server can use as a totally isolated and unprivileged user.
#nopriv_user=ftpsecure
#
# Enable this and the server will recognise asynchronous ABOR requests. Not
# recommended for security (the code is non-trivial). Not enabling it,
# however, may confuse older FTP clients.
#async_abor_enable=YES
#
# By default the server will pretend to allow ASCII mode but in fact ignore
# the request. Turn on the below options to have the server actually do ASCII
# mangling on files when in ASCII mode.
# Beware that on some FTP servers, ASCII support allows a denial of service
# attack (DoS) via the command "SIZE /big/file" in ASCII mode. vsftpd
# predicted this attack and has always been safe, reporting the size of the
# raw file.
# ASCII mangling is a horrible feature of the protocol.
#ascii_upload_enable=YES
#ascii_download_enable=YES
#
# You may fully customise the login banner string:
#ftpd_banner=Welcome to blah FTP service.
#
# You may specify a file of disallowed anonymous e-mail addresses. Apparently
# useful for combatting certain DoS attacks.
#deny_email_enable=YES
# (default follows)
#banned_email_file=/etc/vsftpd.banned_emails
#
# You may restrict local users to their home directories. See the FAQ for
# the possible risks in this before using chroot_local_user or
# chroot_list_enable below.
#chroot_local_user=YES
#
# You may specify an explicit list of local users to chroot() to their home
# directory. If chroot_local_user is YES, then this list becomes a list of
# users to NOT chroot().
# (Warning! chroot'ing can be very dangerous. If using chroot, make sure that
# the user does not have write access to the top level directory within the
# chroot)
#chroot_local_user=YES
#chroot_list_enable=YES
# (default follows)
#chroot_list_file=/etc/vsftpd.chroot_list
#
# You may activate the "-R" option to the builtin ls. This is disabled by
# default to avoid remote users being able to cause excessive I/O on large
# sites. However, some broken FTP clients such as "ncftp" and "mirror" assume
# the presence of the "-R" option, so there is a strong case for enabling it.
#ls_recurse_enable=YES
#
# Customization
#
# Some of vsftpd's settings don't fit the filesystem layout by
# default.
#
# This option should be the name of a directory which is empty. Also, the
# directory should not be writable by the ftp user. This directory is used
# as a secure chroot() jail at times vsftpd does not require filesystem
# access.
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd/empty
#
# This string is the name of the PAM service vsftpd will use.
pam_service_name=vsftpd
#
# This option specifies the location of the RSA certificate to use for SSL
# encrypted connections.
rsa_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
rsa_private_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
ssl_enable=NO#
# Uncomment this to indicate that vsftpd use a utf8 filesystem.
#utf8_filesystem=YES---------------------------------------------------------------------------------------------------
vsftpd.log fájlom van a var/log mappába de nem engedi megnyitni persze
Szerintem az /srv/ftp lesz az. Készíts bele egy teszt könyvtárat fájlkezelővel, és nézd meg, hogy megjelenik-e ftp-n kapcsolódva.
A konfig fájlt legközelebb ne ide, hanem valami online szövegmegosztóba tedd fel. Amúgy meg
# Uncomment this to enable any form of FTP write command.
#write_enable=YES
Nincs engedélyezve az írás. Vedd ki előle a # jelet, mentsd el és indítsd újra a vsftpd-t (vagy az egész gépet) -
cigam
titán
Az előző hsz egy kicsit keszekusza lett ugyhogy sorba veszem a gondolataimat.
Tehátwebböngészőből elérem az FTP-t

azonos hálózaton lévő gépről FileZilla-n keresztül hibát dob

szerintem az anonym bejelentkezés ellen hadakozik
és a kamera szintén panaszkodik

Az FTP Mode-ot akár PORT ra rakom akár PASV ra..
ezért jutottam arra hogy lehet kéne neki felhasználót állítaniNem azért ellenkezik az ftp mert hibás, hanem mert valamiért tls-es titkosítással akar kapcsolatot létrehozni, de amúgy simán beenged ahogy a következő kép is mutatja. És visszaérkeztünk oda, hogy a konfigot jól állítottad be write_enable=YES? A vsftpd napló mit ír miért nem engedte a könyvtár létrehozását?
Létezik a /var/ftp/ könyvtár(lehet mint alatt máshol van)? A jogosultságai rendben vannak? Ugyanakkor a anon_root=/srv/ftp paraméterrel a konfig fájlban át is rakhatod máshova az anonymous felhasználó "gyökér"könyvtárát. -
cigam
titán
Köszönöm.. sudoval már persze megy....

Átállitottam ahogy javasolja a beállítás..
Böngészöből el is érem a ftp://192.168.0.111
Felhasználoi listát hol adok neki? mert ugy látom hogy anonymus bejelentkezést nem szeret
A kamerát beállítottam igy
De nem akar... aztán már irtam egy felhasználo nevet és jelszavat is de persze nem fogadta el...
visszanéztem a config fájlt.. ott elfogadta az anonymust.. de szerintem inkább mégis adnék neki egy felhasználót.... hátha...
Első körben ne ezzel a WEB-es felülettel próbáld, hanem egy igazi ftp programmal. Már csak azért is mert az kiírja mi miért nem sikerült. (Plusz a vsftpd naploit is átnézheted, hogy minden oké-e, vagy hogy ő miért nem engedett be valakit.
Nincs "felhasználói lista". A linux-on létrehozott felhasználókat engedi be. Azzal a listával csak azt tudod szabályozni, hogy melyik linux user-t engedje be/vagy ne.
-
cigam
titán
Szia(sztok)
Köszönöm.. átnéztem ezt a linket
ez már egy kicsit értelmesebben leirja de mégis lenne egy kérdésem.
Ha alpba feltelepítem a szervert és nem állitok be semmi "juzert" akkor a kamera hogy éri el a szervert?
a 20-as portot kapcsolj a aprogram ugye?tehát ha a Linuxos gép IP-je mondjuk 192.168.1.11 a kamera meg ilyen beállitásokkal bir
akkor a szerver cimhez be kell adjam hogy ftp://192.168.1.11
a portnak 20
az ftp mode nak van olyan hogy PASV és PORT... akkor itt a portot
és akkor a usert és a passwordot szabadon hagyom...Ez igy jó ?
Vagy itt a kamera tulajdonságokba azért adjak neki mappát?nem állitok be semmi "juzert" akkor a kamera hogy éri el a szervert?
Az attól függ hogyan konfigoltad. Ha a konfigodban engedélyezve van az anonymous elérés, akkor nem kell user pass, ill. bármit elfogad. De be lehet állítani úgy is, hogy a helyi felhasználókat engedje csak be. Ekkor kell a hozzájuk tartozó user/pass páros.Nem, a 21-es porton kell kapcsolódni hozzá. A 20-as portra is szükség van az aktív kapcsolat felépítéséhez, de a kapcsolódás a 21-es portra történik. Ez csak azt biztosítja, hogy ne csak passive, hanem active kapcsolat is felépülhessen a kliens és a szerver között. Ez az a bizonyos "ftp mode", hogy hogyan próbáljon kapcsolódni.
A link inkább a konfigurálására példa, és Fedora alatt született. Ettől föggetlenül a konfig fájl opciói ugyanazok.
Ugye sudo-val próbáltad szerkeszteni? -
cigam
titán
Sziasztok!
Megpróbálom nem túlbonyolítva leírni mit is szeretnék.
Jelenleg egy Mint van a gépemen, de különböző tesztek miatt szeretnék több (5-6) különböző disztrót is telepíteni. A kérdés az, hogy ilyenkor hogy viselkedik a GRUB. Valamelyik fórumban azt írták, hogy csak a legelső telepítésnél kell felrakni a GRUB-ot, az összes többinél kihagyni, azokat majd megtalálja (update-grub) és a boot menüből indítható lesz mindegyik. Eddig oké, de mi van egy kernel frissítés esetén? A telepített kerneleket az update-grub gyűjti össze, és akkor le kell futtatni minden egyes kernel módosulás esetén, vagy maga a GRUB rendszerindításkor?
Vagy esetleg praktikusabb az, ha mindegyiknek a fájlrendszerén van egy saját GRUB, úgy konfigurálva, hogy csak azt az egy rendszert indítsa (menü nélkül), és a Mint-ből ezeket chainloader-rel indítom. Akkor minden kernel variálás esetén frissülne a saját GRUB konfig.
Virtuális gépen nem lenne egyszerübb tesztelni?
-
cigam
titán
Köszönöm. ezt megtaláltam.. de valamit nagyon elronthattam, mert nem akar működni.. a telepítés az ment de gondolom a konfigurációnál nem stimmel valami mondjuk még azt se tudom hogy milyen ftp cimet portot user és passwordot kell megadni... godolom a cim a gépen futó cim lessz..
Esetleg ha ezekbe tudnál tanácsot adni azt is megköszönném!
-
cigam
titán
Megoldva!! Bár nem úgy, ahogyan gondoltam.
Úgy csináltam a telepítést, ahogy leírtam, hdd ki, ssd partíciók törlése, w10 telepítés alatt partíciók létrehozása+hagyva egy partíciónálatlan területet a linuxnak. W10 fel, gyorsindítás w10-ben kikapcs, jöhet a linux. Ugyanaz a hiba!!
Aztán azt találtam ki, hogy visszateszem a dvd írót és egy újraírható lemezre kiírom a linuxot, megpróbálom úgy. Bingó! A bootolás során ez volt az első kérdés: UEFI vagy BIOS mód
Innen már tudtam, hogy jó lesz. Köszi a sok segítséget, bocs a "feltartásért". Igazából a pendrive-ot több módon is kiírtam, több pendrive-ot használva. W10 alól: rufus, unetbootin, illetve még 1, amit ubyegon2 fórumtárs javasolt. Linux alól is unetbootin + a beépített pendrive író. Egyiknél sem jött be ez a választási lehetőség. Most van egy friss w10-em és egy mintem. 
Gratula! Legfőképp a kitartásodhoz.
-
cigam
titán
Viszont azt nem értem, hogy gyárilag miért nem megy neki. Arra kéne inkább rájönni.
Csak erre a BIOS-os dologra tudok gondolni, ott megy rossz irányba a dolog(mivel a Mint 17.3 még működött). Valahogy a disztró telepítő elején a választómenünél kéne beírni kernelopcióként azt a --target 386-os sort, de ehhez nem értek.
Az is lehet, hogy az iso-ból ki lehet szedni valahogy az EFI részt, de ez sem tűnik számomra túl egyszerűnek.

De a látottak alapján maga a gép nem is tud EFI-t.
-
cigam
titán
Lehet, hogy ez a megoldás, de itt is határozottan ellenzik a particióra telepítést.
# grub-install --target=i386-pc /dev/sdX
Akkor legyen sudo grub-install --target=i386-pc --root-directory=/mnt/boot /dev/sdb

Viszont azt nem értem, hogy gyárilag miért nem megy neki. Arra kéne inkább rájönni.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Nem sikerült

Lefuttatam a parancsot, de hibát jelzett:
grub-install: error: failed to get canonical path of `/dev/sdb4/boot/grub'.Boot után a grub rescue> fogad. Egyik oprendszer sem indul.
A live usb-ről tudok bootolni, most is onnan írok, de azon kívül semmi.
Lefuttattam pár parancsot, amit javasoltak más fórumon másnak, hasonló hiba esetén. Beteszem ide, talán mond nektek vmit és tudtok tanácsot adni. Amennyiben nem, akkor megpróbálom visszatenni ideiglenesen a 17.3-at majd később a W10-zel kezdem, gyalulok mindent.root@mint:/home/mint# sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 1.8 GiB, 1948155904 bytes, 3804992 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xc9a5c07eDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2046 976771071 976769026 465.8G f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 2048 923518975 923516928 440.4G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 923521024 976771071 53250048 25.4G 83 LinuxPartition 1 does not start on physical sector boundary.
Disk /dev/sdb: 111.8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xd4e6ac93Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 * 2048 1187839 1185792 579M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 1187840 191651839 190464000 90.8G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb3 233269248 234436607 1167360 570M 27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sdb4 191651840 233269027 41617188 19.9G 83 LinuxPartition table entries are not in disk order.
Disk /dev/sdc: 28.7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000a4ea2Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 * 2048 60049407 60047360 28.6G b W95 FAT32
root@mint:/home/mint# sudo find / -iname boot
/boot
find: ‘/proc/2154/task/2154/net’: Invalid argument
find: ‘/proc/2154/net’: Invalid argument
find: ‘/run/user/999/gvfs’: Permission denied
/usr/lib/systemd/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/alpha/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm64/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/blackfin/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/c6x/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/cris/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/frv/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/h8300/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/ia64/hp/sim/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/m32r/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/metag/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/microblaze/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mips/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mn10300/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/nios2/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/openrisc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/parisc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/powerpc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/s390/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/score/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sh/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sparc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/unicore32/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/x86/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/xtensa/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/arch/x86/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/fb/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/iscsi/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/watchdog/handle/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/x86/reroute/for/broken/boot
/cdrom/EFI/BOOT
/cdrom/boot
/rofs/boot
/rofs/usr/lib/systemd/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/alpha/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm64/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/blackfin/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/c6x/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/cris/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/frv/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/h8300/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/ia64/hp/sim/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/m32r/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/metag/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/microblaze/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mips/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mn10300/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/nios2/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/openrisc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/parisc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/powerpc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/s390/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/score/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sh/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sparc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/unicore32/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/x86/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/xtensa/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/arch/x86/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/fb/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/iscsi/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/watchdog/handle/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/x86/reroute/for/broken/boot
root@mint:/home/mint# sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.
root@mint:/home/mint# grub-install /dev/sdb --boot-directory=/dev/sdb4/boot
Installing for i386-pc platform.
grub-install: error: failed to get canonical path of `/dev/sdb4/boot/grub'.
root@mint:/home/mint#És ha felmountolod?
sudo mount /dev/sdb4 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdb4 -
cigam
titán
Bocs, lehet félreérthető voltam. Nem frissíteni szeretném, hanem feltenni elölről.

Nekem volt az a grub telepítési problémám és ajánlottad, hogy live telepítésekor, miután leszáll grub telepítési hibával, próbáljam meg azt manuálisan telepíteni az alábbi paranccsal:grub-install /dev/sdb --boot-directory=/ahova/felcsatolta/a/root/partíciót/boot
Na ezt nem értem és erre kérdeztem rá. Szóval feltenném elölről a 19.1-et és megpróbálnám a javaslatodat. (csak nem igazán értem, mit kellene helynek megadnom)
Jaa.....
Az sb1-et ne bántsd, az a Windows-hoz tartozó boot partíció.
A telepítőben válaszd a manuális partcionálást
- Az sdb4 legyen a / és pipáld be hogy formázza is le.
- Az sda6 legyen a /home és ne formázza le. Így megmarad a home partíciód, és rajta minden beállításod, fájlod. Ha tiszta lappal akarsz indulni, akkor ezt is jelöld be formázásra.
- Ott allul meg az sdb-t jelöld ki hogy oda tegye a GRUB-ot.
Ezután le kellene cserélje az sdb MBR-jét a sajátjára, és a GRUB menübe bele kellene kerülne aW10-nek is.Ha mégsem akkor a
grub-install /dev/sdb --boot-directory=/dev/sdb4/boot
a jó parancs, de a profibb kollégák majd kijavítanak, ha tévednék. -
cigam
titán
Segítenétek értelmezni a parancsot a jelenlegi felállásnál? Jelenleg a 17.3 van fenn. Gondolom hasonlón települne fel a 19.1 is. Mi lenne a pontos parancs ebben az esetben? Vagy ha ebből nem derül ki, akkor hogyan deríthetem ki, hogy mit kell megadnom?
A boot ahogy látom az sdb1-en van. Lehet, hogy telepítésnél is már megadhatnám az sdb1 partíciót? Eddig mindig csak az sdb lemezt adtam meg, partíció választás nélkül.
A frissítéskezelő nem ajánlja fel? Pl itt leírják a teendőket, a kiadandó parancsokat. És mint minden jó leírás itt is azzal kezdi, hogy legyen mentés a fontos adataidról

-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Hol írja hogy 2x volt csatolva? Szerintem csak félreértetted. Az sda2 egy "kiterjesztett partíció". A kiterjesztett partíció egy olyan elsődleges partíció, amely nem fájlrendszert, hanem egy második partíciós táblát tartalmaz
A kiterjesztett partíción belül van létrehozva az sda5 partíció, ami NTFS-re van formázva. Csak az sda5-öt tudod/tudja felcsatolni, mivel az sda2nek nincs is fájlrendszere.nOvOp
A /home mappához nem szükséges külön partíciót létrehozni, az lehet magán a / fájlrendszeren belül is. Nem zavar be, mivel azt a pendrive-ra telepíted. Ha a boot menüben nem választod ki az USB eszközt, nem is fog tudni róla a Windows. Esetleg panaszkodni fog, hogy nincs rajta fájlrendszer, és leakarja formázni.
Ugyanakkor a pendrive (belső felépítésétől függően) nem fogja szeretni, hogy állandóan írkálni fognak rá. -
cigam
titán
Nem kell hozzá semmi plusz (természettesen használhatsz azt is, pl. úgy tudom a gparted települ alapból), de a Disk (Lemez) program is megfelel
Mire szeretnél menteni? Vannak rajta adatok? Mire van formázva? Van rajta elég üres hely a mentésre? -
cigam
titán
A fordító csapat iszik eleget? Megnéztem ki készítette, és már mindent értek
Akinek kedve van az küzdjön meg vele....A pillanatképek bármely Linux fájltrendszerrel rendelkező fájlrendszerre elmenthetők.
Azon túl, hogy van benne egy felesleges t, milyen fájlrendszernek a fájlrendszere?
A pillanatképek bármely ext3, vagy ext4 típusú fájlrendszerre elmenthetők. (Akik btrfs-t, ZFS-t,... használ az úgy is tudja, a kezdőknek meg egyértelmű lesz, hogy ext4-re kell formázni, és nem lesz baj)
De a következő mondat ragzása sem piskóta:
A pillanatképen nem rendszerlemezre, vagy külső lemezre történő mentésével a pillanatképek visszaállíthatók akkor is, ha a rendszerlemez meghibásodik, vagy formázva lett. -
cigam
titán
Leellenőriztem és nem volt hiba. Utána kiírtam az isot Etcher-tel, ellenőriztem 1 hiba volt. De azért megpróbáltam a telepítést, de elvérzett. Itt is megkérdezte az elején, hogy folytatom-e uefi módban. Itt csak igent tudok választani vagy befejezni a telepítést. De emlékeim szerint korábban, amikor még nem volt ssd-m, akkor is így telepítettem, csak a grub menüben nem hozta fel a w10-et, azt külön kellett hozzáadnom. A biosban nincs lehetőség uefi választásra, elég egyszerű biosa van. Amúgy ez az üzenet fogad mindig, aztán ha leokézom, kiírja, hogy összeomlott a telepítő.
Azt hiszem marad a tisztalap

Ha nem UEFI módban telepíted a Windows, ugyanide jutunk vissza. Elötte próbáld meg a live rendszert a telepítés után, és a
grub-install /dev/sdb --boot-directory=/ahova/felcsatolta/a/root/partíciót/boot
paranccsal te magad telepítsd a bootmanager-t. Óvatosan mert ezzel a Windows rendszerbetöltőt felülírod! -
cigam
titán
Live-ot töltök be és onnan indítom a telepítést. Ezt mot nem értem, hogy boot menüben válasszak. Azt hogy érem el?
Tudom, hogy kell / rendszer partíció az az sdb5 lenne szerintem. Ez lehet, hogy egy hibás telepítés után maradt partíció kép. Alapból úgy indulok neki minden egyes telepítésnek, hogy windowsban az ssd 19.84GB (ami most sd4 és sd5)és a hdd 25.39GB (ami most unallocated) partíciókat törlöm, majd boot live felület és onnan a telepítés az asztalról (Install Linux Mint).@ubyegon2: már próbáltam a hdd-re is, ugyanaz a hiba

@cigam: laptopról van szó (fujitsu a544 i3 8gb). A hdd helyére került az ssd, megcserélni szerintem nem tudom, mert a hdd a dvd helyére került és tudomásom szerint onnan nem tud bootolni a laptop. Valószínűleg a w10 telepítésénél szúrhattam el vmit, mert nekem is furcsa, hogy az sda maradt a hdd.
Mindig ugyanazt a pendrive-ot használtam (32gb usb3.0). Windows alól rufus-sal írtam ki, mert az unetbootin nem látja a pendrive-ot. De próbáltam, hogy linux live alatt unetbootin-nal is kiírni (természetesen akkor 2 pendrive-ot használtam), de ugyanaz
Média ellenőrzést nem futtattam, nem tudom hogy kell, de az sha256 ellenőrzést megtettem mindegyiknél. A telepítésnél, mikor hardver konfigurációt végez, majd jönne a grub2 telepítés (azt hiszem grub2), akkor vérzik el. Nem tudja telepíteni a Target könyvtárba.Azt hittem vmi egyszerű megoldás van, hogy vmit kihagytam. Őszintén szólva, nem akartam ennyit foglalkozni vele. Legszívesebben azt tenném, hogy legyalulom a hdd-t, kiveszem és utána gyalulom az ssd-t. Fel a w10 majd a linux, vissza a hdd. Na erre most nincs időm

Ha van esetleg vmi ötlet még, szívesen veszem, ha nincs, akkor majd vmikor szakítok ídőt a rendbetételnek. A hdd-n értékes képeim vannak és egyelőre nincs hová mentenem. Köszi mindenkinek a segítséget. Egy másik pendrive-ot azért kipróbálok.Amikor megjelenik a boot menü, lesz ott egy ellenörző menüpont is

Angolul "Integrity check" most nem ugrik be mi a magyar neve. Ez leellenőrzi, hogy tényleg minden hibamentes-e a pendrive-on.
-
cigam
titán
Ez egy asztali gép? Cseréld meg a SATA portokat, hogy az SSD rendszermeghajtó legyen az sda. Pontosan mely lépésnél fut hibára, és mit üzen? A telepítő média ellenőrzését lefuttattad? Biztos nem azzal van a gond?
-
cigam
titán
Nekem inkább a CPU-kkal vannak fenntartásaim(és LinuxMint.hu-s fórum kalandom után, a magyar Mint közösségel is). Nagyon gyengusok, és a játékot nem számítva, manapság a böngészés a legerőforrásigényesebb tevékenység.
-
cigam
titán
Az alábbi három régebbi gépre lenne szükségem valami modernebb O/S-ra jövő januártól ahogy a Windows 7 terméktámogatás megszűnik.
A gépek konfigja az alábbi:
1) AsRock K7NF2-Raid alaplap, Athlon XP-M 3200+ CPU, 2x1 GB RAM (de lehet 3x1GB is, ha Linux kezeli nForce2 esetében, Windows 7 fagy a 3. modultól), ATI HD4650 AGP videókártya, 64 GB sata csatolós SSD
2) HP DX2000 MT (i865G chipset), P4-3,4 GHz CPU, 2x1,5 GB RAM, GeForce GT610 PCI (!, AGP csatoló nincs) csatolós videókártya, 32 GB IDE csatolós SSD
3) HP D330 MT (i865G chipset), P4-2,6 GHz CPU (lehet upgradelve lesz 3,4 GHz-sre), 2x1,5 GB RAM, ATI HD4650 AGP videókártya, 64 GB sata csatolós SSD
A gépekkel és új O/S-sel szembeni elvárások:
- magyar nyelvű GUI
- lehessen velük webböngészni
- alap irodai munkát lehessen velük végezni (Ms Office dokumentumok olvasása, szerkesztése, pdf dokuk olvasása)
- lehessen külön rendszergazdai és felhasználói fiókot létrehozni, utóbbiak semmit nem telepíthetnek a gépre, csak netezhetnek, irodai munkát végezhetnek vele
- O/S telepítés out-of-the-box működjön (letöltöm, kiírom pendrive-ra, telepítem, és ezt követően már csak felhasználói fiókot, esetleg hardverek drivereit kelljen telepítenem)
- utóbbiak telepítését/beállítását GUI alól szeretném végezni.Linux Mint megfelelő lenne erre? Zero Linux tudással nekivághatok?
Ilyen régi és kevés RAM-al szerelt gépekre inkább valami light-os rendszert próbálj ki. lubuntu, vagy xubuntu jobb választás lenne, ill. még az mx linux-nak sincs nagy gépigénye, nem beszélve a rengeteg puppy variánsról.
Első körben mindenképpen pendrive-ra/lemezre kiírva próbáld ki őket. Felismer-e minden HW elemet, neked is tetszik a felület, a kezelhetőség stb. Ha megvan a kiválasztott, csak ezután állj neki a telepítésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- Autós topik
- Windows 11
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Philips LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Aki viszont már nem Ubuntu alapú, hanem LMDE-t használ, az meg tuti nem Windowson írja ki a pendrivokat, ilyenre kevesen képesek... 
(Meg a család kárára azért ne menjen

köszi.

Rowon