Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Így változik a Galaxy A37 és A57 kamerája
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
patbrit
újonc
-
patbrit
újonc
tegnap talán megvolt a 6 óra két részletben. olyan, hogy jól alszom sosincs, a rossznak vannak fokozatai. a 6 már jónak számít ezen a skálán, de a 6-ot sem tudom egyben végigaludni. olyan, hogy felkelek és azt érzem, hogy de jót aludtam, vagy de jót álmodtam, kár, hogy csak álom volt...ilyen gyerekkoromban volt utoljára. vannak ismerőseim, akik bármikor, bármennyit tudnak aludni. egyik haverom napi 10-12 órát alszik, az a napi adagja. nem is tudják az ilyen emberek, hogy milyen szuperképességnek vannak a birtokában. iszonyatosan fontos lenne szerintem a jó alvás. étkezhetek én akármilyen "egészségesen", semmit nem ér, ha szar az alvásom. de hát mindenki tudja, hogy ha keveset vagy rosszul aludtál, ne adj isten nem aludtál semmit, akkor tök fölösleges bármiről is beszélni, az a nap már el van cseszve. és akkor csináld ezt hónapokon, éveken keresztül. megszámlálhatatlanul sokszor előfordult velem az elmúlt években, hogy nem aludtam egy percet sem 1-2-3 napig. egyszer volt, hogy 4 napig nem aludtam. nem kívánom senkinek.
-
Dzsízz... Ezt a tripla sggűt még nem láttam.
Alszol már rendesen?
Még egy apróság: Ha elaludni akarsz akkor kezdd el azt gondolni, hogy nagyon tiszta homokot fogsz a kezedbe egy tengerparton és morzsolod. A hőmérséklet kellemes, nincs zaj csak tenger morajlás és senki nem mászhat be a képbe, mert ott védett vagy.
-
patbrit
újonc
hogy kicsit oldjam a hangulatot, schwabról jutott eszembe ez a mém.
-
patbrit
újonc
köszi, hogy megpróbáltok segíteni. nagyon megleptetek ezekkel az életmódtanácsokkal. szerintem velem ilyen szinten nem nagyon van probléma. tökéletes a testsúlyom, rendszeresen mozgok, szeretem a gyümölcsöt, szóval a schwab-os ajánlások nálam ösztönösen jönnek. igazából, ha nem bicikliznék rendszeresen, már régen megkattantam volna. amúgy a sportot én is ajánlani szoktam mindenkinek, tényleg az egyik legjobb dolog a mentális egészség megőrzése vagy visszaszerzése szempontjából. nyilván nem vagyok egy schwab tálib, eszem húst módjával (annyira nem szeretem). ha van alkalom, akkor néha megiszom 1-2 sört. (évente kb. 2-3-szor van ilyen). nem vagyok híve a szélsőségeknek, szerintem mértékkel mindent lehet. az édességet mondjuk szeretem, de nem látszik meg, hogy mennyit eszem. szóval nem érzem, hogy itt lenne a gond. igazából már gyerekkoromban is rossz alvó voltam, ha nagyon őszinte akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy még mindig ugyanaz a szorongó kisgyerek vagyok, aki 11 évesen voltam. akkor törtek rám az első pánikrohamok is, amiről persze akkor még azt sem tudtam, hogy micsoda, attól féltem, hogy meg fogok őrülni meg ilyenek. szóval elég régen indult a karrierem. a doktornő mondjuk inkább szorongásos rohamnak nevezi ezeket, de végül is mindegy. amúgy ez már nem nagyon van, csak akkor, ha 0 percet alszom 2-3 napig, amiből nyilván következik a depresszió, és amikor elfogy minden energiám, akkor ilyen halál és megőrülésfélelem keverék tör rám, és olyankor minden pillanat túlélésért pokoli küzdelmet kell folytatni. de ennek is a nem alvás a gyökere, aminek meg a félelem, szeromte,. ha már szóba került szepes mária, ő ugye azt mondja, hogy minden félelem halálfélelem. hosszan lehetne még boncolgatni. egyszerűen vannak olyan gondolkodási sémáim, amiket ha nem küzdök le, akkor szerintem nem tudok kiszabadulni ebből a dologból. ezért jutott eszembe a meditáció, hátha annak segítségével menne. de értem, hogy miért mondjátok, hogy előbb a pszichés problémákat kell rendezni. csak ez így egy róka fogta csuka esete, mert ebben a pillanatban nincs jobb ötletem a kitörési pontra. egyébként azzal nem értek egyet, hogy a gyógyszert el kell felejteni. engem nagyon nehezen beszélt rá a doktornő az antidepresszánsra, de nem bántam meg, hogy beadtam a derekamat. nekem legalábbis segített valamennyit. sőt ugye krízis helyzetben életet is menthet. végül is a pszichés problémáknak mindenképpen megvan a biokémiai vetülete, azon lehet vitatkozni, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás, de működhet, ha erről az oldalról (is) elkezdik piszkálni a dolgot, szóval szerintem megvan a gyógyszer helye a terápiában, persze el is kell tudni találni a megfelelő gyógyszert. nekem szerencsém volt ilyen szempontból, csak valószínűleg nem ragadtam meg az alkalmat, amikor éreztem, hogy a fejem kint van a vízből. úgy értem a pszichoterápia részével lehetett és kellett volna továbblépni, mert a gyógyszer önmagában kevés. az csak egy mentőöv egy ideig.
-
Szia!
Hasonló, de nem ennyire eldurvult szorongási szarjaim voltak. Szerencsére ízületi gondjaim is, így végül kiderült, hogy lyme-os vagyok/voltam (évekig hordoztam/om). Az első adag antibiotikum helyre rakott annyira hogy tudok aludni jobban. Direkt mértem az órámon (éjszaka is felvettem), el se hittem.
Amit Lajmund írt tényleg fontos, ezeket kezdd el.
Emellett próbálj egy probiotikum kúrát is (ezeket lefekvés előtt szedegettem):
- Enterol 500 - 10 napig (ezzel óvatosan, ha mormicol a hasad, akor várj a kúra közben 1-2 napot)
- Protexin balance 2*1 - 1 hónapigAmi sokat segített nekem az immunerősítésben (3 hónapig folyamatosan):
- Supradyn: napi 1
- C-vitamin: 2000-3000 mg
- D vitamin 8000-1000 NE (Itthon 4000 NE-s a legmagasabb amit eddig találtam).Nyilván, ha valamire allergiás vagy akkor ne szedd be.
Esetleg próbáld ki, aztán lehet kiderül, hogy nem is veled van gond
. -
Lajmund
őstag
D-vitamin délelőtti kajához, esetleg még omega-3. Lefekvéshez magnézium szerves kötésben, pl. citrát. Sovány húsok, hal, szárnyas. És fel a fejjel, a felhők mögül mindig kisüt a nap. Kezdd el ma vagy holnap a rendes étkezést! Joghurt, rendes savanyú káposzta se ártana. Sok apróság összeadódik. Natúr magvak, nem túlzásba véve. Ha elkezdesz ezen a vonalon kutakodni, biztos jobb képet kapsz.
-
Lajmund
őstag
Nem akarok regényt írni, így csak rövid választ írok. A gyógyszerek csak mankók, de sosem leszel tőlük rendben. Sőt... Először a mozgást és a rendes étkezést tenném rendbe. Mikrobiom, bél-agy kapcsolat. Ha rosszul működik, akkor tud szorongást, depressziót okozni keményen. Nézz pár Sváb Richárd videót YouTube-on. Szász Máténak is vannak jók. Másik: ha komoly problémád van pszichésen, akkor először terápia és utána meditáció. Pl. Daubner Béla videóit ajánlom pszichodráma vonalon ha igazi gyökeres változást akarsz akkor tanfolyamra elmenni. De még családállítás stb. sem ártana. És ha ez rendben van, utána mehet a belső út, elcsendesedés, kollektív tudathoz kapcsolódás stb. Ehhez rendes tanító kell. Kezdd azzal, amin máris tudsz változtatni. Sok zöldség, gyümölcs nyersen. Összes ultrafeldolgozott étel, parizer, péksüti, cukros szarok kuka. Napi fél óra séta vagy egyéb sport, ami tetszik, szépen fokozatosan, ne kényszerből, erőlködve. Kaja és sport 3-6 hónap mire rendesen elkezd hatni. Attól hogy megeszel egy répát nem leszel rendben. Cigi pia és egyéb kábszi is kuka ha játszik valami.
-
patbrit
újonc
alapvetően azért gondoltam arra, hogy segítség lehetne nekem a meditáció, mert abban bízom, hogy a gyakorlással le tudnám győzni a félelmeimet azáltal, hogy irányítani tudom a gondolataimat/gondolkodásomat. a félelem az egész életemet tönkreteszi. alapvetően önmagamtól félek, de most már ott tartok, hogy magától a félelemtől félek. a legjellemzőbb példa, hogy nem tudok aludni, mert félek, hogy nem tudok aludni. tudom, hogy minden hatalom önmagam felett az én kezemben van, és ha itt belép a félelem a saját hatalmamtól, akkor egész biztos, hogy el fogom rontani. ha egy icipicit is befurakodik valahova a félelem, akkor ott már vesztettem. nem lehetne a gondolatok hatalmát jóra használni?
fél éve csak ilyen napi 4 órákat alszom, 99%-ban a fentiek miatt. kaptam szorongáscsökkentőt és antidepresszánst, egy ideig hatott, de a félelem erősebb. képtelenség így élni, dolgozni, létezni. egyre többször gondolok az öngyilkosságra, de gyáva vagyok megtenni, meg igazából szeretem az életet, tudom, hogy jó, ha valaki szeret és viszont szeretik, és olyan munkát végez, amiben örömét leli. kb. ennyi kell szerintem a boldogsághoz. a pszichiáterem azt mondta, hogy kicsit tart a meditációtól, mert megvannak a veszélyei a túlzott regresszió miatt. ezt nem mondta, csak én teszem hozzá, hogy gondolom, hogy az sem egyszerű történet, ha az ember olyasmit talál odabent, ami nem tetszik neki. vagy elmehet a dolog deperszonalizációba is. nem tudom. de nagyon szeretném, ha véget érne már ez a szenvedés.
tudna valaki segíteni, hogy mit tehetnék?
-
borges7
aktív tag
Már órák óta itt ülsz.
Tenyered az ég felé fordítva,
Szemed lehunyva,
Kilégzésed egyenletes, ahogy elhagyja orrodat,
Figyelmed összpontosított.
Egy ideje gyakorlod már,
Kezdesz érteni hozzá.
Először alig tudtál öt percig ülni,
Most képes vagy órákra eltűnni.
Ram Tzu feltenne neked egy kérdést:
Miért térsz vissza? -
borges7
aktív tag
Valójában meditáció „végezni” lehetetlen. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy gyakorolsz. Van egy tibeti mondás: „Meditáció nincs, hozzászokás van”. Ha gyakorlod a módszert, a meditáció létrejön – „a gyakorlat tökéletesít”. [link]
Krishnamurti meg egyenesen azt mondja, hogy ha meditálni akarsz, az biztos nem meditáció lesz. Nagyon érdekes itt az előszó: [link]
-
-
emiki6
veterán
Pont felpörgött a topik? Becsatlakozok én is.
Podcast rész ajánló és kedvcsináló (meditáció, neuroscience, cessation, enlightened ai, stb):
Can you finally escape the Dopamine Treadmill? Neuroscientist @rubenlaukkonen
Általánosan az egyik legkedvencebb bármilyen podcast részem.TWIM-es könyvajánló (valszeg AI, illetve gépi felolvasott) hangoskönyvek:
- Audio -The Path to Nibbana - (Updated) Path through the Jhanas to Awakening By David C Johnson- Audio Book Pt 1: "Beyond the Edge of the Universe" by Indu Shakya
- Pt 2Előbbi a twim-es roadmap-et mutatja be, hatékony módszer, sokan "pikkpakk" elértek vele a megszűnésig.
Vigyázat, ellenzi a koncentráció alapú meditációt, így aki abban hisz az inkább ne hallgassa meg.
(Kizáró összpontosítás helyett ellazítás segítségével figyelmen kívül hagyó jelenlétre alapul.)
Metta (ami aztán magától átalakul a brahma viharak többi tagjává) + ellazítas a meditációs mag. Megbocsájtással kiegészítendő.
(Kiadták magyarul, vipassana.hu árulja)Utóbbi könyv számomra arról szólt, hogy igazából mennyire "nincs" semmi. Jó átadja a buddhista létfelfogást, konklúziót szerintem. Bár gépi felolvasásban, angolul, szutta idézeteket hallgatni nem a legkövethetőbb dolog.
Leszögezném, hogy nibbana (nirvána) valszeg nincs mármint az is csak múló állapot, mint minden. Arahantok sincsenek. Ne legyenek illúzióink. Szerintem. Személyiségfejlődés van csak és gyakorlati tapasztalatok által megváltozó világ és önszemlélet.
-
-
Lajmund
őstag
Rengeteg lehetőség van itthon is megtanulni meditálni. Mindegy melyik a lényeg hogy mantrás legyen amivel teljesen le tudsz menni a tudatalattiba ugy hogy elcsendesíted az elméd és kapcsolodsz az isteni lényeddel szellemmel vagy ki hogy hívja. Nem kell ehez keleti mester főleg nem olyannak aki életében nem meditált még.. Ez az alapja mindennek olyan mint amikor suliban megtanulsz írni olvasni. Innen jöhetnek a különböző modszerek tanulása amikor már ismered magad nagyjából.
-
-
AMD Power
titán
Sajnálom,hogy nem pörög a topic.

-
vajdaemi
újonc
Szia! Kiindulásképp érdemes lehet a realxációban gyakorlatot szerezned, alaptechnikákat tanítunk épp ezen a workshopon. Várunk szeretettel! https://fb.me/e/3y2nQiUyA
-
Kedves Fórumlakók!
A mai rohanó világunkban sokszor nincs időnk egy kicsit megállni, befelé fordulni meghallani a csendet, élvezni a békét amit bárki meg tud teremteni magának akár pár percre is.
Ebben a topikban a különböző meditációs technikákról lehet megosztani a véleményeket, tapasztalatokat. Továbbá ha már egy alapvetően IT fórumról van szó akkor a különböző telefonos appokról is lehet eszmecserét folytatni.
Ebből ajánlanék is kettőt:
Headspace (fizetős)
Insight timer (ingyenes)Jó társalgást kívánok!
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Autós topik
- Kalandor: Trust GXT929 HELOX egér (feat Cooler Master MM710)
- Torrent meghívó kunyeráló
- GTA VI
- Interactive Brokers társalgó
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Sopron és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Xiaomi 15T Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Apple iPhone 12 Pro Max 256GB / 12 hó jótállás
- Akció! ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4071
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

.
(Kizáró összpontosítás helyett ellazítás segítségével figyelmen kívül hagyó jelenlétre alapul.)