- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gigi571
csendes tag
válasz
ViZion #16523 üzenetére
Szia!
Arra jó lesz a linux amire nekik kell. Egyedül az nem ment az APEH-programban, hogy amikor megcsináltam az adóbevallást, közvetlenül nem tudtam vele elküldeni az APEH-nek, hanem le kellett menteni a gépre és a kapuoldalról fel lehetett tölteni a fájlt. De azt a megoldást is elfogadják.
De nem offolom szét a topikot.Üdv: Gigi
-
Picturemaker
őstag
válasz
ViZion #16357 üzenetére
Leszedtem, megpróbáltam, bejön a telepítés választó, de se egér se bill.
Most komolyan, ennyire béna még mindig a linux, hogy egy átlag AMD-s géptől elhasal? (persze nem mondom, hogy én értenék a linuxhoz, de azért legalább elindulna)
Inkább kaparjak elő egy intelt a fiókból?A 12.10-et még megpróbálom.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #16104 üzenetére
És ezekből fel lehet tenni a 12.10 alapú verziókat, vagy azok is olyan problémásak, mint a sima Ubi nem LTS kiadásai? Ez azért fontos, mivel Brazos alapú cucca van, amihez jó lenne a lehető legfrissebb Catalyst drivert használni. Elvileg 12.04 alatt a régebbi kernel miatt ez nem fog menni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ViZion #16090 üzenetére
Na csak vigyázzál magadra! Nagy a szigor!
(#16092) CPT.Pirk
Igen. A zárt drivereket mindenkor disztribúció specifikusan telepítjük. A .run a disztribútornak van, meg a marginális rendszertúró kisebbségnek.
(#16093) McSzaby:
Az x driver az a nyílt ati driver. Funkciójában 90%, hiányzik belőle a hardveres hd videó dekódolás és a 3d teljesítmény. De minden másban megfelel a felhasználói igényeknek. Max állítani kell rajta.
Ezt a másikat ne próbáld meg, mert ez maga az fglrx. Így hívják, ez a neve. Ha már feltelepítetted - disztribúció specifikus módon ugye...- akkor már nincs vele tennivalód. Maximum ellenőrzöd, hogy minden funkció rendben működik -e.
Ez van srácok, morcos napokat élek.
-
tvamos
nagyúr
válasz
ViZion #16038 üzenetére
Most lehuztram a Mintetet, de hetvegen utazom, es jobbara csak akkor van idom...
Az ubuntut probaltam, de azzal nagyon lassu volt a gep.
Oszinten szolva azert lett elsore Lubuntu, mert valaki azt irta valahol, hogy az a jo a regi, netbook edition helyett. Meg tetszett is a felulet. (KDE?)
Amugy tok jo, hogy itt tobben is, egybol segitettetek! Azert is irtam meg, hogy most egy jopar napig nem lesz idom gepezni. -
tvamos
nagyúr
válasz
ViZion #15991 üzenetére
Hat.. sajnos kilep, es nem csinalja meg.
Megnezem este az Aeseus-t. Koszi!(#15990) Nkboy
No, ez sem futott le hiba nelkul, ehez is kellett az "sudo dpkg --configure -a".
Ez lett az eredmeny:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Nem vagyok biztos benne, hogy ez jot jlent. -
tvamos
nagyúr
válasz
ViZion #15974 üzenetére
Nos, tevedtem a clonezillaval kapcsolatban. Futott, meg beallitgattam mindent, honnan, hova, ilyesmi, de hibauzenettel kilep. Ez a baja:
This disk contains mismatched GTP and MBR partition: /dev/sda
will confuse Clonezilla and might make the saved image useless or fail to clone the disk.
Persze, felajanlja, hogy a gdisk/sgdisk majd javitja, de arra meg azt irja, hogy el is ronthatja.
Szerinted mit csinaljak?
(Win7 boot particio, es egy OCZ SSD.)(#15988) Nkboy
Nem, nincs rajta semmi torott. Elvileg jol lefutott a telepites.
Lehet, hogy egy alkalommal megakadt a telepitese valaminek.
Azt hogyan tudom ellenorizni? Marmint, hogy ez-e a baja... -
tvamos
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
McSzaby
őstag
válasz
ViZion #15601 üzenetére
Lehet így van. Nekem tetszik a Mandriva, szóval kipróbálom a Mageia-t otthon.
Az a nagy gondom a Linuxokkal az asztali gépemen, hogy a HD videókat sehogy se tudtam rendesen lejátszani pedig már rég Linuxot használnék otthon. (szerk.: lejátsza őket csak akad..win alatt nem..)
-
csimmasz
aktív tag
válasz
ViZion #15442 üzenetére
Köszi a többieknek is természetesen csak nem akarok uj hszt-!
Tehát nincs olyan linux distró amiben a felsorolt dolgok működnek alapból annélkül, hogy bonyolult szöveges konfigurácíókat kéne elvégezni minden alap funkcióhoz?
Nekem valahogy sosem ugy mennek a telepítések meg a konfigok ahogy a neten le van írva,sokszor még a letöltő központból sem tudom letölteni valami hiba miatt.
Szóról szóra követem a megoldásokat a problémáimnál de sokszor valami máshogy végződik, hiányzó függőség vagy nem is tudom, szóval valami katasztrófa, a használat helyett csak a forumokat kell bujni.
A suse annak idelyén elég wiin szerű telepítést használt, más nem ilyen felhasználó barát nála?
A videolejátszásnál azt írja az ubuntu hogy kívánja letölteni a hiányzó dolgokat, igent nyomok de a a letöltés felénél kiakad hibával.
De a VLC vel megoldottam.
Ami nagyon fontos lenne az a windowsos hálózat elérése, fönt van a samba meg mindenféle kieg de nem sikerül életre bírnom, telepítem ahogy le van írva majd kellene egy könyvtárban egy fájlt konfigurálni de az a könyvtár nem létezik. megőrülök tőle.
Router osztja a hálót a winen nem kell állítani semmit bedugom azt megy, ennél meg szívok.
A vnc oda vissza elég nekem, de valahogy azt sem sikerült megoldanom rendesen, pedig alapból van benne távoli asztal.
-
Syl
nagyúr
válasz
ViZion #15418 üzenetére
Igazad van, de én továbbra is azt mondom, hogy ismerkedésre a legjobb a wubi. Pl. a régi hp laptopomon előtelepített win7 volt, gyárilag négy partícióval, install lemezek nélkül. Arra gépre csak trükközéssel lehetett volna élesbe telepíteni a linuxot. Plusz az eltávolítása se két klikk, mint wubi-val.
-
válasz
ViZion #15296 üzenetére
Szerintem van.
Bár, ha nem is pont asztali, de szerver láthat el hasonló feladatokat, némi AP-vel ellátva.Egyébként engem az érdekelne a leírás látta után, hogy a DNS kiszolgálás hogy van megoldva? (azt látom, hogy a google egyik szervere van megadva) Telóról kéne egy ping IPre, ha az megy, akkor net van, DNS nincs, vagy nem megy át rendesen.
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #15275 üzenetére
Dehogynincs :-) Mairin Duffy a RedHat interaction designere, vagy a gnome design team. A Gimp-nek is van.
A nautilusnál történelmi okok vannak. A nautilusban sokáig a default a spatial mód volt. Az, ami a win 3.1-et jellemezte, minden könyvtár új ablakban nyílik meg, ezeket elosztod a képernyőn ahogy tetszik, megjegyzik a helyüket. Ha ugyanabban az ablakban akarsz navigálni, akkor középső klikk. Ez elvileg, tankönyvi szempontból egy természetesebb elgondolás. Na, ezt mindenki utálta, a disztrók nagyrésze eleve a browser módot rakta be alapból, ami ez az intéző féle elrendezés. Az előbbiben értelmezhetetlen a két panel, az utóbbiban meg... hát ugye csak akkor került be, mikor váltottak az alapértelmezésen.
És hogy személy szerint nekem miért nem hiányzik a két panel? Mert a jogosultság kezelés miatt eleve csak a home-omban tudok egerészni. Ott csak adat van, és kategorizáltan, ami nem nagyon mozog semerre. A két panel nálam a sok adat mozgatására, kategorizálására hasznos. De ez a taszk gyakorlatilag nálam nem létezik, mert mindent rendezve tárolok, vagy legalábbis törekszem rá. Az a minimális mozgatási igény, ami jelentkezik, az megy ctrl-c ctrl-v módon.
A home-on kívül meg ami történik, az root-ként, gnome-terminálban, és 99%-ban egy felhasználó nem csinál olyat (nem fordít le semmit, nem pakol jar-okat ide-oda, nem konfigurál alkalmazás-szervert, nem awk-zik, etc...)
-
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #15210 üzenetére
Ott a kereső meg a lenyíl között a lista meg az ikon nézet[link]
18-ban mér ez van. Ikonokat zoom-mal lehet nagyítani, persze nem fokozatmentes. Két panel mód nincs, de két ablak Super-nyíl erre arra, és már van is két panel, persze nem az igazi, de szódával elmegy. Ritkán kell.
Buta, de mindent tud, ami nekem kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #15200 üzenetére
Véletlen töröltem a korábbi kis cikk képeit mert kellett a tárhely, így mikor erre rájöttem, az egész írást is töröltem. Mindegy, amúgy sem volt nagy nyilvánossága, volt mindössze 150 betöltés ennyi nap alatt.
A Chakrás írást most fejeztem be, innen a Logouton múlik mikor lesz kint.
Am. Chakrán is Dolphin van. Szeretem használni, okos.
atesz117: akkor megértelek!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #15075 üzenetére
Az a gyalázat, hogy az Oracle-ös java telepítő, meg az adobe cuccok is próbálnak felcsalni ilyen szarokat, mint pl az ASK toolbar. Komolyan, embert nem láttam még az ask.com-ot használni, honnan van ezeknek erre pénze... az adobe szenzációs mcafee ajánlatát meg azért szeretem kifejezetten, mert ahhoz hülye, hogy megnézze van-e másik vírusírtó, meg security szoftver, és vakarhatom le anyámék gépéről, miután hívnak, hogy elment a zinternet...
-
Shatterstar
aktív tag
válasz
ViZion #15054 üzenetére
Ühümm és ez a chakra kizárólag 64 bites verzióban elérhető? Nem,nem fogom fájlként kiírni ez alap
Apropó telepítés! Formázni is óhajtok azt itt hogy lehet kivitelezni?
Aztán az apróságok is foglalkoztatnak mint hogy a frissen feltelepített rendszeren eleve megvannak a multimédiás és egyéb programok vagy vannak olyanok amiket nekem kell még a netről leszednem? És ha igen honnan? Eddig nem sok olyan oldalt láttam ahol a Linux verzió is létezett bizonyos programoknál! Természetesen kivétel akad köztük. Meg mit takar a Live módban való telepítés? -
Clemi
veterán
válasz
ViZion #15036 üzenetére
Köszi, átküzdöttem magam a sűrűjén. Végül is a maradék területből csináltam 2 logikai particiót, az egyik a rendszer a másik a swap.
De ez a telepítő nem kicsit akasztott ki, mire megértettem a logikáját. Nem kicsit kell szoknom mit miért akar és hová.... de ha minden igaz, most nem piszkálta el a többi területet.Most ott tartok, hogy a Grub megint nem települt normálisan, és pendrive boot után konzolban kell rendbe tennem. Hogy ezt miért csinálja .....
-
Roxeus
tag
válasz
ViZion #14874 üzenetére
Az alap probléma ez, de idézem:
"Kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám (egyelőre Knoppix alól, de ha kell akkor telepíthetek rendes verziót is) egy ismert forrásból származó, de ismeretlen filerendszerű hdd-t mountolni. Egy különálló DVR (CCTV rögzítő) hdd-je volt, és van rajta egy fontos felvétel. Ezt kellene kimásolni róla, lehetőleg read-only módban.
Próbáltam az ext-ket (1,2,3) mountolni, de sajnos bad file system error. Ha -f paraméter nélkül adom meg, akkor végigpróbálja a lehetőségeket, de úgy sem jön rá a filerendszerre."
-
Clemi
veterán
válasz
ViZion #14772 üzenetére
Valóban régi vas, egy HP Compaq Evo N610c a gép. Azért furcsa, hogy a többi alatt működik, és szomorú vagyok, hogy pont az alatt nem megy, amelyik a legjobban tetszik.
Más:
Lefuttattam a testdisk-et, és a következő üzenetet kaptam.
Disk /dev/sda - 160 GB / 149 GiB - CHS 19458 255 63
Warning: the current number of heads per cylinder is 255 but the correct value may be 240.
You can use the geometry menu to change this value.
It's something to try if
- some partitions are not found by TestDisk
- or the partition table van not be written because partitions overlaps. -
Clemi
veterán
válasz
ViZion #14741 üzenetére
Nem telepítettem semmit, egy pendriveról töltöttem be a Porteus-t LXDE felülettel. Onnan korrekten fut, de persze ez nyilván nem ugyanaz mint egy telepített rendszer.
Igazából olyat szeretnék ami legjobban valamelyik OS2-re hasonlít, és nem félek megtanulni a konzol parancsokat, bár nyilván kényelmesebb és gyorsabb kattintgatni.
-
Ryle
tag
válasz
ViZion #14741 üzenetére
Hát azért a manhoz némelyik distrohoz szükséges egy kis englis tudás.
Egyébként szerintem teljes mértékben igazad van.
Amúgy szerintem a terminál parancsokkal tisztában lenni, nem egy hátrányos dolog.
Jól jön ha el tud egy picit rugaszkodni a luncherektől, illetve a kattintgatástól.De ez teljes mértékben magánvélemény.
-
Syl
nagyúr
válasz
ViZion #14617 üzenetére
Én mondjuk vígan elvagyok a unity-vel, de a csempének a fürdőszobában a helye!
Vladi és CPT.Pirk
Pont ezért szerelmesedtem bele a linuxba. Még csak három hete tart a lamúr, de nagyon intenzív (a tegnap esti adatvesztés nem lett szakító ok
). A win7 doboz felköltözött a szekrény tetejére az XP és a Vista mellé.
-
robagp
tag
válasz
ViZion #14570 üzenetére
Tehát miért is kell 5 partició:
windows7 van a gépen : az 2 partició /ha akarod, ha nem/
van egy partició a fileoknak: az 1 partició
Van egy linux mint: az egy partició
Mivel a linux mint nem jól működik, fel kell dobnom egy másik linux-ot próbálni, de addig míg nem találok jobbat, addig kell a másik linux, így kénytelen voltam még egy particiót létrehozni a másik linuxnak.
Sajnos live -ként nem működnek, vagy nem jól működnek a linuxok, ezért telepíteni kell.
Tehát ezért az 5ik.
:-) -
DuplaZso
aktív tag
válasz
ViZion #14518 üzenetére
Óh, köszönöm, de nem a zenehallgatás hiányával van gondom. Telefonra pénzt már csak elvből sem költök, számomra tökéletesen megfelel egy 3510-es Nokia. Zsebbezene pedig mindig van nálam, s függetlenül attól, hogy használom-e út közben vagy sem, nélküle szinte nem is teszem ki a lábam itthonról.
A dolog lényege mindössze annyi, hogy stílusosan, _arról a gépről, amelyen a szekeret tolom_ szeretnék zenét hallgatni. Alapvetően nem a zenehallgatás miatt, hanem mert a zárt füles és a halk, beszéd/ének nélküli zene segít odafigyelni a munkámra.
Sajnos az a fajta vagyok, akit zavar mások beszélgetése, és annyira el tud rajtam uralkodni az érzés, hogy a nem saját egérkattintásoktól is felmegy bennem a pumpa. Gyakorlatilag csak szeparációs célból szoktam odabent zenét hallgatni. -
Lacces
őstag
válasz
ViZion #14441 üzenetére
Rendszer behalt, grafikus felülete "The system is running in low-graphic mode"... innen ninsc menekvés
. Grafikus felület használhatatlan volt az XX felhasználó alatt! Lightdm újratelepítése kudarc. GDM pedig az elején jó volt, aztán ő is megadta magát.
Nem tudtam mit kezdeni... így hát jött a reinstall.12.10-et használtam live-ként. Látta a partíciókat, de nem tudtam megnyitni, jött a fentebb írt probléma...
Nem fértem hozzá semmihez...CD alatt a parancsot értettem, bocsi, hogy nem jeleztem.
Szerintem a Windows azért nem látta, mert extj4-est használom a linuxon... (sem sima user, sem rendszergazda)
Megoldás az lett, hogy a vendég fiók alatt (amit én hoztam létre, hogy jelszó nélkkül tud belépni, és hiába adtam ki sudo-t jelszót kért), hogy beírtam: gksudo nautilus. Na ezzel hozzáfértem a mappáimhoz a home/xx/ alatt, de itt sem jelent meg a partíció, így hát átmásoltam a home/vendég/ alá, onnan meg már át tudtam másolni a partícióra a cuccost.
Így röviden ennyi, többi privátban, ha még érdekel valami
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #14348 üzenetére
Ezeket -cache, bleachbit- hogyan lehet törölni Mint-en?
Megvettem a repjegyet az Urálra.(#14349) Gebriel:
Nekem mindig odatölti, nem is látok rá külön opciót. Annyi ötletem van, hogy nálam pl. automatikusan a Mint nem mountolja a hdd-t boot során, így mindig nautilust kell indítanom ehhez. Na most, esetleg lehet nálad olyan, a transmiss. indításkor, hogy nem mountolt adott pillanatban az elérési út, amelyre a transmiss be van állítva mint célmappa? -
mzx
senior tag
válasz
ViZion #14214 üzenetére
"Kipróbálásra több lehetőségünk is van, első a virtuális gép. Legismertebb a Virtualbox.
A rendszerünkön belül a program létrehoz egy virtuális számítógépet, amire telepíthetünk. Ha nem Live disztribúciót töltünk le, akkor ezzel kelthetjük életre, de Live rendszert is telepíthetünk rá. Mielőtt nekilátnánk végezzünk töredezettségmentesítést."Ez úgy értendő, hogy windows-on is tesztelhető?? Ahogy nézem, a Virtualbox ezek szerint egy win alkalmazás(?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest