-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Ötleteket szeretnék kérni mivel van pár szolgáltatás amit el szeretnék indítani bootolás közbe, hogy mire feláll a debian, már elinduljanak ezek a bizonyos szolgáltatások.
Esetleg init.d script vagy service írás erre a megfelelőbb megoldás ?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Crontaba raktam be egy parancsot , és azt vettem észre hogy nem futtatja le sajnos...és kézzel kell még mindig futtatnom sajnos a parancsot, valakinek valami ötlete esetleg ?
-
Ryle
tag
Sziasztok !
Van egy parancs amit be szeretnék rakni a crontab -ba...és bele is tettem.
crontab -e és ez volt a szintaktika: 5 * * * * root echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
a root cronjába van beírva dolog, és szeretném ha tényleg 5 percenként lefusson eme csodás parancs.
Szóval ehhez szeretném kérni a segítségeteket hogy ez a gond megoldódjon.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem mondani pár darab arch linux-ra épülő distrót ?
Vagy ebben a kategóriában inkább maradjak a "fő" os-nél ?
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Abban szeretném kérni a segítségeteket hogy rendelkezem egy vps szerverrel amihez a mai nap folyamán vásároltam egy domaint is. A domain át lett irányitva a szerver ip címére, és a /var/www/index.php-t be is tölti rendesen, de mikor pl www.valami.hu/webmail címet ütöm be akkor egy fehér oldal tölt be. Illetve subdomaint is készítettem egy mail.valami.hu-t de sajnos az is csak egy fehér képernyőt tölt be.
Most csinálok ilyet előszőr, szóval valaki aki hozzá értő a témában azt nagyon szépen megkérném hogy segítsen.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy roundcube mellé milyen levelező szervert ajánlotok amit egyszerűen be lehet lőni?
Illetve a rouncube login felületén a szerver kapcsolodást be lehet állítani fixre ? ...és ha igen hol ?Válaszokat előre is köszönöm!
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy arch linux alatt lehetséges e valami csomag telepítésével hogy usb kulccsal + felhasználói név , és jelszóval lehessen csak feloldani a fiókomat ?
Jó lenne ha Felhasználói név, és jelszó bekérése után nézné meg hogy a megfelelő kulcsot tartalmazza az usb.
Illetve extra kérés ( nem tudom létezik e ilyen ) de ha eltávolítom a pent...akkor a screen lockolás alá kerüljön.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy miért jo a dual vga ? ..és ha támogatja a kártyám akkor veszek még egyet, és még mi kell hozzá ?
Illetve miben lesz jobb a 2 vga 1-ben ?
UI: azért írok ide mert itt tényleg értenek a pckhez.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Két problémával is fordulok hozzátok.
1: Belőttem a mini dlna servert linux alatt, és a szerver fut...de sajnos a mobilomon nem tudom elérni a megadott mappák tartalmát ( illetve nem is látszanak a mappák ).
2: Teamspeak 3-at használok beszélgetésre, és sajnos a micemet nem tudom aktiválni. Kde-t használok és a Kmixer sem szeretne betölteni.
Válaszokat előre is köszönöm
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Valaki le tudná írni a catalyst driver telepítést arch linux alatt ?
Valamiért mindig valamit elecseszek a wiki által, és tudom hogy én csinálok valamit rosszul
Válaszokat előre is köszönöm szépen!
-
Ryle
tag
Sziasztok
Az lenne a kerdesem, hogyan tudom a bootolas folyamatat kiiratni grubal ?
Debian alatt default megtortenik a folyamat, de itt most nem.
Illetve kde alatt hogy tudom beallitani a magyar billentyuzetet ?
( A billentyuzet problema altal nincsenek ekezeteim )
Valaszokat elore is koszonom!
-
Ryle
tag
válasz
mr.nagy #25766 üzenetére
N típusú a router, de viszont nem tudom mire képes a wifi adapter, mert már tényleg régen vettem.
Létezik hogy valamit át kéne állítsak a routerbe hogy jobb legyen a szávszél kiosztás ?
Igen nagy a sávszél különbség, ez a 200kb/s és 2,5 mb között igen nagy a különbség szerintem.
Megértem hogy van különbség a kábeles, illetve a wifi között...de ténylegesen ekkora ? -
Ryle
tag
Sziasztok!
Tudom nem ide illik, de itt jó szakemberek vannak.
Van egy wifi adapterem amivel kénytelen vagyok netezni, mert az utp kábelem sajnos tönkre ment.
Kábelen ha letöltök ( utorrentel valami linuxot) akkor 2,5-el szedek, de viszont a wifi adapteremmel csak 200kb/s -el megy. Nem választja el közfal, és kb 2 méterre van a géptől a router. Lehetséges hogy már elavult, vagy tönkre menő félben van az adapter ?
Semmilyen sávszél korlát nincs a routerba ütve, szóval ezért kérném a segítségeteket.
Illetve ha beruházok, akkor érdemes adaptert venni...vagy vegyek új kábelt ?
-
Ryle
tag
Siriusb
Köszönöm szépen a gyors válaszodat!
További szép napot kívánok! ^^
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Arch linuxot hasznalok, egy alaplapi hang kartyaval...es az lenne a gondom hogy teamspeak / skype nem nagyon akar megszolalni a microfonom.
Alsa mixert raktam fel es probaltam jatszani a csuszkaival, de valahogy nem akartam megszolalni a tuloldalon.
Illetve mivel nem szeretnek meg egy posztot irni, ezert meg abban kernek segitseget hogy tudtok valami olyan email clienset ami egyszerre tobb email fiokot kezel illetve jelez ha emailt kaptam ?
Valaszokat elore is koszonom
Bocsanat hogy nincs ekezet, de elfelejtettem atalitani magyarra a billentyuzetet.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Olyan USB creatorra lenne szükségem amivel majdnem az összes Linux distrot le tudom kreálni Windows alatt.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy archlinux user voltam jó sokáig...és mindig hálózati kábellel router mögül telepítettem a rendszert ha szükség volt rá. De most a következő dologba ütköztem, hogy wifi adapter segítségével kell felélesztenem a netre kapcsolodást a base system telepítéséhez. Hogyan tudnám feléleszteni a wifi adapter, illetve bele írni az SSID-t meg a PW-t ?
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Archlinuxot használok, és már a steam elég sok játékot kiadott linuxra ( főleg azokat amikkel szoktam néha-néha játszogatni ).
Szóval ahhoz hogy tudjak steamen játszani első nagy gondom a video kártya driver megoldása.
Ati Radeon HD5450-et használok, és ehhez kérnék segítséget hogy a catalystot be tudjam rendesen üzemelni.
Válaszokat előre is köszönöm! ^^
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Windows alól szeretnék ki írni pendrivera egy archlinux iso-t és mikor végig futnak a programok amivel lehet készíteni install pendriveot akkor a következő hibába ütközök mindig amikor bootolnék a rendszerre:
Programok amivel készítettem a pendrivokat:
Uniboot
Rufus
Linux Live Usb Creator
Universal Usb CreatorEzt a hibát szeretném ki küszöbölni....
-
Ryle
tag
válasz
Rimuru #21461 üzenetére
Viszont még arra tuidnál nekem választ adni hogy a systemd-hez hogyan tudnék írni egy wvdial.service-t...mert probáltam engedélyezni a rendszer indulással együtt hogy: systemctl enable wvdial.service...és azt írta rá hogy nem nagyon található...gondolom készítenem kéne hozzá egy service-t nem ?
Vagy talán volna valami jobb ötleted a wvdial auto connectre ?
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Jó régen jártam erre, de amikor ide írtam mindig sikerült kapnom valami jó választ a problémámra.
A gondom a következő lenne:
Sikerült felhúzni régen vágyott rendszeremet ( arch linux-ot ) egy jó kis kde felülettel...hurrá!
De mikor a grubos rész eljön és bootolna az oprendszer nekem semmilyen infot nem ír ki a bootolás menetéről mint ahogy azt az install.iso felálásánál tette.
Haver mondta hogy valamit az /etc/default/grub-on kell szerkezteni, de én bámulok ki az mc felett a filera hogy vajon mi is lehet az...szóval ebben kérném a segítésgeteket.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
A minap felhúztam a debian 7.0-át az "új" gépemre...és mikor bootol el kezd a kernel mutogatni a videokártyámra ( hd 5450 )...
Esetleg van ehhez a csoda kártyához valamiféle driver amivel nem fog mutogatni a kártyámra ?
Válaszokat előre is köszönöm.
-
Ryle
tag
Köszönöm szépen!
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Van havernak egy e8200-as intel core 2 duo procija...2,6Ghz-n.
Valamelyik nap felvetődött hogy jó lenne kicsit megküldeni tungingal....van valami jó tanácsotok, meddig hogy merre húzzam fel neki a prociját ?
Ha megint valószínűleg nem jó helyre írtam...de itt linuxon csak szakemberek vannak ahogy eddig tapasztaltam. Akit esetleg zavar, hogy ide jött a hozzászólás, attól elnézést kérek!
-
Ryle
tag
válasz
Siriusb #16345 üzenetére
Nem találja akkor a vinyót...ha bent van a pendrive...szóval, grubról még csak álmodni se merek.
Bejön az alaplapnak a márkás képe ...és utána ott kicsipogja amíg ki nem húzom a pendriveot, amint kint van már ismételten van minden.
( a pendrive jelen esetben itt most egy [link] ) microSD kártya nélkül.
Olyan mintha valamiért bootolási lehetőséget keresne rajta, és mivel nincs rajta ezért nem megy tovább.
A winchester van a boot sorrendbe elsődlegesnek beállítva.Válaszokat előre is köszönöm!
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Mitől lehet az ha bekapcsolom a gépet, és usb rajta marad a modem...akkor megcserélődik a boot sorrend ?
Megváltozik, és kicsipogja...ha le húzom akkor bootol tovább a gép a winchesteről.
Lehetséges hogy valami hülyén van beállítva a biosban ?
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Tegnap vettem új alaplapot, új házat...és át építettem.
Na most a következőt tapasztalom, ha bekapcsolom a felpörögnek a házaban lévő ventik, és 10 mp után lekapcsol.
Speakerem nincs, ezért nem tudok referálni pityogást.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Az lenne a gondom, hogy vásároltam új alkatrészeket a gépembe....( ram, videókártya, proci )
Na most több féle os-t használok ( arch-ot, illetve win 7-et )...de mind a kettőnél felmerült a proci hűtés próbléma..lehetséges hogy nem elég cpu pasztát raktam a hűtőborda és a proci alá ?
Vagy lehetséges hogy a régi proci hűtőm nem bírja meghűteni az újat ?
-
Ryle
tag
Hali!
nem tudtok véletlenül olyan helyet, ahol olcsón lehet szerezni ide - usb átalakítót ?
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Nagy logoutos kimaradás után ismételten vissza tértem.
Érdeklődnék a fedora 18 bétávjával kapcsolatban!Mennyire használható már a béta?...érdemes levárni azt a két napot amit ír a magyar közösség oldala ?
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Olvastam ma reggel a neten hogy wifi adapterből, lehet készíteni fedora 17 alatt wifi hotspotot!
Valakinek sikerült megoldania már ezt ? ...mert a hálózatot sikerült megcsinálnom, illetve a telefonnal rá is tudtam csatlakozni, de a netet a telefon keresője nem éri el.
Ez alapján próbáltam elkészíteni a megosztást...de mint tudjuk nekem 3g modemem van.[link]
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Ugye már én is Fedora-t használok, és már csak a maximális gyönyör eléréséhez..az automatikus netre csatlakozás kellene 3g modemmel.
Próbáltam a modem managerbe mindent beállítani, de eddig sikertelenül....valakinek van erre valami okossága ?
Köszi előre is a segítséget.
-
Ryle
tag
Igen, új fedorás...és hamarosan új logoutos is lesz a srác!
Mivel itt tényleg segítettek, nem csak vannak a userek ^^
Üdvözletét küldi, és köszöni a segítséget.
Illetve én is az rpmfusion miatt, mert tényleg okos csomag kiegészítés.
ViZion
W7-nél kérhet jelszót, beslő hálózati megosztásnál, de azt ki lehet kapcsolni.
Én egyik srácnál így oldottam meg a w7 és linux közti file megosztást."A jelszó amit kér, az a Win7 jelszavas megosztása miatt kéri. Ilyenkor a Win7-es gépen lévő user jelszavát kell megadni, ha nincs jelszó akkor ez nem fog menni. Kapcsold ki a jelszavas megosztást itt:
hálózati és megosztási központ - speciális megosztási beállítások módosítása - jelszóval védett megosztás" -
Ryle
tag
Hali!
Valaki használta már az Unetbootin- nevű programot ?
Nincs kéznél pendrive, és havernak is fel kéne tegyek a windows mellé egy fedora17-et.
Na most én követem amit le ír...de még se akarja a telepítést végig vinni.
Felrakja az uniboot-ot a betöltő menühöz...és amikor arra kerülne a sor hogy a C:\ gyökeréből kikéne szedje az iso-t...akkor meghal a történet.
Valakinek valami ötlete ezzel kapcsolatban van ?
-
Ryle
tag
Halihó!
Létezik valami displaylink szerű program linux alá ?
Laptopot, meg tábla gépet szeretnék 1x-re displaylinkelni.
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #15185 üzenetére
Értem szóval akkor egy tag kell aki favorizál valamit, és a többi meg megy utána.
-
Ryle
tag
Mi ez az új chakra láz, ami végig söpör a topikon ?
Valami infot nekem is adhatnátok erről, hogy miért ennyire sikeres itt ez a disztró.
-
Ryle
tag
Egyébként ha már ilyen okosak vagytok
...akkor mi ez a hiba ? :
Bootoláskor kapom ezt a hibát:
ata1: prereset failed ( errno=-19 )
ata1 reset failed, giving upAki ezt megmondja, az jó nálam egy köszönömre
colomb2
Szerintem valahol mindenki el kezdte, én vmben.. ^^
-
Ryle
tag
Szóljá le...nekem most ez is nagy teljesítmény
Most elszomorítottatok
-
-
Ryle
tag
Nagyon komoly vagyok, saját megnyugtatásomra virtualboxba fel lőttem egy arch linuxot hogy kiderüljön hogy eddig se én voltam a béna.
Sorry muszáj volt ez megosztani.
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #15009 üzenetére
Köszönöm szépen, már felraktam a dolgokat.
Viszont az lenne a kérdésem hogy lapira is fedora ment fel, ...és hogyan tudnám kilistázni a hardwereket ?
-
Ryle
tag
Hali!
Végül most egy darabig maradok a fedora 17-nél..mert az számomra most a kézenfekvő.
De mivel fedorát most használok elöszőr, és nem rövid távra tervezek..ezért kérném a segítségeteket a csomagkezelésével kapcsolatban.
yum install --megy csak sok dolgot nem tudok így telepíteni, hanem külső forrásból kell beszereznem.
Ezek rpm csomagok...Van ezeknek az rpm csomagoknak egy központi tárolojúk ?
Vagy a yum-nak lenne egy sources.list-je, mint a debiannal az aptnek ?
-
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #14947 üzenetére
Teljesen jogos hogy a microsoft-ot hozod fel példának, szerintem rólam is érzékelhető hogy sokáig Windowst használtam. VPS-en külömböző játékszerverek miatt kezdtem el használni linuxot, természeteseh ssh ( putty-val ).
Tényleg sok disztrót kipróbáltam az elmúlt napokban, de ezáltal szembesülök azzal hogy "sok" hiányosság van linux szinten, amit néha ( akár szolgáltatói ) megoldással orvosolnak a legnagyobb célközönségnek.Amiket én orovosolnék a legtöbb disztróban, hogy többen használják őket, hogy minden fajta eszközt wlan, eth, illetve mobil ezközöket támogassanak a netinstall iso-k.
Arch-ot is próbáltam ezen a héten, ott sikerült még bele tenni egy console gui-s wifi keresést.
De, debian alatt is csak a dhcp chekkolást látom a telepítőnél...ami szerintem eth-n próbálkozik egy címet lekérni, és az alapján felgyalúlni magát.
Fedora, illetve az Ubuntu miért tudja alapból a mobinet kezelést ? ...én lehet rosszúl tudom, de az ubuntu is a debianból szakadt ki, akkor miért nem lehet megkönnyíteni a mobilnetes felhasználók életét, akár egy sakis3g integrálásával.
Biztosan az 1,1GB-s mezei cd isojába, már nem fér bele egy 196 kilóbájtos program.
Archal nem volt sok gondom, csak konkrétan nem kezeli a winchesteremet.
Egyszer kétszer raktam már fel debiant, régen még a cdbe is ott volt a gnome-network-manager...most alapból mintha nem rakná fel saját magát. Net nélkül, igen nagy szívás az összefüggéseket, és magát a programot telepíteni.
-
Ryle
tag
Most én vagyok a szerencsétlen, vagy a cd-s debian nem tartalmaz se ppp csomagot, se modem manager-t ?
Elég érdekes hogy ennél a disztrónál külön külső alkalmazást kell használni a net eléréséhez.
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #14892 üzenetére
Jelenleg az én gépem:
Details -nál ezeket írja:
Memoria: 952.1 MiB
Proci: Intel® Pentium(R) Dual CPU E2160 @ 1.80GHz × 2
Video kártya: Intel® Q35
Graphics:
Driver: Intel® Q35
Experience: Standard
Forced Fallback Mode: Off-on
-
Ryle
tag
A mai napon kipróbáltam a Fedoora 17-et, és eddig nagyon jónak tűnik.
Egyedül a Activities / appnál szinesedik el néha a kép amikor az appokhoz rakom az egeret.
Ez mindenkinél így van vajon ?
-
Ryle
tag
Létezik hogy az archlinux se az archbang nem tudja kezelni a vinyómat ?
Már a live bootnál a vinyóval szenved...pedig minden más rendszer tökéletesen működik a winchesterrel.
-
Ryle
tag
válasz
pigmeus #14789 üzenetére
Ez az Inter / adm egy saját fétis...kíváncsi vagyok általában melyik az elterjedtebb.
Hát igazából szerintem a teljes rendszersebesség eléréséhez hdd-ről kellene futtatni a rendszert.
Ezzel a rendszerrel, nem vagyok teljesen tisztában hogyan is működik a telepítés...de szerintem nem nagyon fog üzemelni a penre való teljes rendszer telepítése.
Ha van működő winchester a gépedbe, és írásod alapján én úgy gondolom hogy Windows felhasználó voltál eddig...ezért úgy gondolom hogy van fent másik os a gépeden.
Ha nagyobb winchestered van, akkor megoldható lenne a dual boot megoldás is...a grub rendszerbetöltővel.
Ezáltal megmaradna a Windows-od is , és még másod rendszerként amíg ki nem tapasztalod a linuxban rejlő lehetőségedet, addig tudnád használni mind a kettőt egymástól függetlenül.
Ha van elég helyed, és ketté van partolva a winchestered ( C:\ és D:\ -re ) akkor simán menne a dolog.
-
-
Ryle
tag
válasz
pigmeus #14785 üzenetére
Baráti jótanács:
A feljebb általam említett live usb creatort használd , mert én abban eddig még nem csalódtam.
A biosba való belépéshez, egy tipp:
Húzd ki a pent, gép elinditás...aztán utána állítsd át a bootot pendriveről, hdd-re.
Most lehetséges hogy félre értettelek, de én ezt csinálnám.
Nem ledegradálásból kérdezem, de 64 bit ?
Amd vagy intel pc-d van ?
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #14774 üzenetére
Agy ideg görcsöt kaptam a hiba láttán, és ezért most nincs linuxom
De hidd el nekem hogy mindenhol volt elég hely...20% volt kihasználva a teljes vinyóból..de dualbootal, illetve a sok anyaggal ami a vinyomon volt.
"Nagy valószínűséggel azért, mert a /boot külön partíción van, ami kicsi"
Szerintem 20GB elég a /boot-nak.
Ez véletlen sikerült ennyire, ne is kérdezd -
Ryle
tag
válasz
rokefeller #14767 üzenetére
Hat debian alatt en azt hidd el megtettem.
Logikai kessegem, azt mutatta hogy ha valahol nincs eleg hely...akkor ott fel kell szabaditani.
-
Ryle
tag
Hali
Eljutottam idaig gentoo telepitesnel, es sajnos itt megakadtam.
Par lepes van mar csak hatra, es kernem a segitsegeteket.
USBrol telepitettem a rendszert, elakadtam ennel a resznel:
[edit]Copy kernel image and initramfs from the LiveDVD to your new system
mkdir -p /mnt/cdrom/
mount /dev/cdrom /mnt/cdrom/
cp /mnt/cdrom/boot/gentoo /boot/kernel
cp /mnt/cdrom/boot/gentoo.igz /boot/initramfsValaszokat nagzon varom, koszonom
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #14756 üzenetére
Annyira kiforrott a tesiting hogy a működő rendszeremen futtattam le a frissítést a rendszeren.
Az új kernel telepítésekor hibát ír.
Méghozzá hogy nincs elég hely a lemezen.
df -h parancs kiadása után azt tapasztalom hogy van bőven hely mindenhol.
apt-get -f install -al is próbálkoztam ,de a kernel továbbra is ugyan azt a hdd hiányt nyögi.
Ennyit a testingre való frissítésről.
-
Ryle
tag
válasz
rokefeller #14756 üzenetére
A tesitng debian alatt akkor teljesen kiforrot ?
Mert akkor én is felfrissíteném az új verzióra...csak valahogy mindig stable fán voltam.
-
Ryle
tag
Hát nem tudom én ezzel még nem találkoztam.
Milyen programmal készítetted el a live pendrive-ot ?
Én linux live usb creatorral csináltam: [link]
Próbáld meg az általam említett programmal elkészíteni a pendrive-ot.
A program magyar, betallozod az iso-t...formázd fat 32 höz pipa be...és van valami opció amihez internet kell, onnan vedd ki a pipát.Magától elkészül...restart, boot, install...
Ha esetleg a grub rendszerbetöltő nem érzékeli ( és esetleg van még telepített os a gépeden, ez alatt windowsra gondolok ) akkor lépj be a debianba a sima usereddel...aztán terminált nyiss.
Terminál parancsok amik ezt a dolog orvosolják:
su -- aztán rendszergazda jelszó megadása a következő sorban és enter.
root@hostname fog fogadni.
[ hostname az általad megadott név telepítéskor ]aztán üsd be hogy grub-update
ez ha sikeresen lefut akkor reboot
reboot után a grub betöltő képernyőn már látszani is fog a Windows illetve a linux is.
-
Ryle
tag
Hát miért a pendriveos megoldás ?
Nyilván ha live rendszerként futtatod pendriveról a linuxot, akkor a meglévő ramodba bootol be a rendszer, illetve onnan dolgozok teljes mértékben.
Kvázi a meglévő ramodból fut teljes mértékben az OS és nem a hddről hívja be a használt programokat.
Összegezve a ramod igen csak le van terhelve, és lehetséges hogy azért nem tudsz rendesen dolgozni.
A telepítés meg live rendszernél, meg szeretintem azért gátolt, mert live ramban üzemelnek a dolgok...nincs mountolva hdd hogy tudjon hova installálni.
Mondjuk erről csak elképzelés szinten tudok nyilatkozni, mivel én linuxot live módban nem igen használtam. Külön part és már húztam is fel rá a linuxot.
-
Ryle
tag
Igazából szerintem a kinézet ilyen szempontból nem teljesen lényeges.
Azt kell eldöntened, hogy mennyire szeretnél úgy mond a készbe bele ülni...vagy szeretnél kicsit fabrikálni is néha hogy a dolgok úgy üzemeljenek ahogyan azt te szeretnéd.A login screen, illetve a többi megjelenítéssel kapcsolatos dolog majdnem mindegyiknél testre szabható ( sőt , meg merem kockáztatni hogy az összesnél ).
Stabilt szeretnél használni, vagy testinget.
Melyik legyen az adott rendszer alapja, mert ugye majdnem mindegyik disztrónak van egy alapja amiből elkezdtek fejleszteni.Most lehet ezért meg fognak kövezni, de én annó ezzel kezdtem: [link]
Ennek a desktop managere enyhén gépigényes...de váltani könnyű.
Szinte mindenkinek a saját döntése hogy melyik alapon indul el, és mit tud kihozni belőle...ez szerintem érdeklődés függő is.
Szerintem a számodra kézenfekvőt kell kiválasztanod, hiszen mindenkinek más jó.
Nézz körbe a neten hogy mit ajánlanak a kezdőknek...( mert hiszen mindenki elkezdi valahol ).Ha még nem dolgoztál linux alatt, akkor szerintem valami könnyen telepíthető os-t kéne hogy válassz...mert az ember siker élmények nélkül hamar képes feladni egy adott projektet.
-
Ryle
tag
válasz
ViZion #14741 üzenetére
Hát azért a manhoz némelyik distrohoz szükséges egy kis englis tudás.
Egyébként szerintem teljes mértékben igazad van.
Amúgy szerintem a terminál parancsokkal tisztában lenni, nem egy hátrányos dolog.
Jól jön ha el tud egy picit rugaszkodni a luncherektől, illetve a kattintgatástól.De ez teljes mértékben magánvélemény.
-
Ryle
tag
Kiegészítés, csomagok programok stb..
Alap rendszerhez szerintem elég egy sima dvd / cd ...aztán a net beállítása után..pedig szerkeszteném rendszergazdaként az apt sources.list-et ez alapján:
Terminálba írd ezeket:
su
aztán bekéri a rendszer gazda jelszót
entercd /etc/apt aztán nano sources.list a generált repok beírása a file-ba.
Mentés az F2-vel, enter és enter.Aztán: apt-get update
apt-get upgradeTelepíteni debian alatt így tudsz: apt-get install csomagnév
Törölni pedig: apt-get purge csomagnév illetve apt-get autormoveRemélem tudtam segíteni.
-
Ryle
tag
debian-6.0.6-i386-DVD-1.iso
Én ezt szoktam letölteni ha kell újra húzni a rendszert, aztán winfos alatt kiírni img burnerrel egy lemezre...boot beállítás, és install.
Ha meg van akkora pendrive-od, és tud az alaplapod bootolni róla akkor pedig:
A jól kinézés + régi lapin való futtatáshoz, én ezt tenném fel:
http://lxde.org/
Azon belül pedig jobb oldalon találod a distrókat amivel már ez az ablakkezelő egybe van építve.
A felső link amit nyomattál, az gnome kezelő felülettel rendelkezik alapból...én a régi gépemen az lxde-t használtam ...illetve most az újon is azt használom.
Remélem tudtam segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest