-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #69626 üzenetére
Wikipedia szerint 2016-os az utolso stabil release.
Anno 14.04-el ismertem meg. Akkor még vérzett rendesen. Aztán 16.04-el már egészen megszerettem és szerintem érezhetően fürgébb, mint a jelenlegi gnome ami a 18.04-ben van. Persze lehet tévedek.
Most éppen az Ubuntu Budgie-t próbálgatom. Alapvetően nem rossz, de ... nem Unity, inkább Gnome.Szóval nagyon úgy fest, hogy a 2016-os release-t leszek kénytelen használni.
Vagy esetleg a Unity-hez használt dock (vagy mi volt a neve) külön nem menthetö át mondjuk a budgie-hoz?
Update:
Van, hogy nem sikerül azonosulnom a Canonical észjárásával. -
samujózsi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #69559 üzenetére
Én csak annyit tudok word témában, hogy ami hivatalos választ kaptam.doc-ban, azt az esetek felében nem tudta korrektül megjeleníteni.
Okular: a megfelelő nekem kevés
De majd ránézek újra. Mondom: nem emlékszem rá igazán. A neve ismerős egyedúl.Szerk: pardon, megvan az ok...
The following NEW packages will be installed:
kaccounts-providers kactivities-bin kactivitymanagerd kde-cli-tools kde-cli-tools-data kdeconnect kinit kio kpackagelauncherqml
...
libusageenvironment3 libuv1 libvlc-bin libvlc5 libvlccore9 libvoikko1 libvulkan1 libxcb-xinerama0 nodejs nodejs-doc okular phonon4qt5
phonon4qt5-backend-vlc qml-module-org-kde-kquickcontrolsaddons qml-module-org-kde-purpose qml-module-qtgraphicaleffects
qml-module-qtquick-controls qml-module-qtquick-controls2 qml-module-qtquick-dialogs
...
signon-plugin-oauth2 sonnet-plugins vlc-data vlc-plugin-base vlc-plugin-video-output
0 upgraded, 203 newly installed, 0 to remove and 0 not upgradedHát ezért nem tettem fel.
Úgyhogy vegyétek úgy, hogy nem szóltam, mivel nincs KDE-m már régóta, nem is próbáltam ki. -
peterattila
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #69526 üzenetére
Látok ilyen problémát:
[drm:amdgpu_init [amdgpu]] *ERROR* VGACON disables amdgpu kernel modesetting.
illetve:AMD-Vi: Unable to write to IOMMU perf counter.
[drm:construct [amdgpu]] *ERROR* construct: Invalid Connector ObjectID from Adapter Service for conn
Ez segít a hiba behatárolásában? -
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #69499 üzenetére
Nem, figyelembe veszi ha kesobb csatlakoztatom.
Csak a rendszer ujratelepites utan a teljes home konyvtaramat vissza masoltam, azt a mappat is, amibe csatolom.
Fstab -ban kikommenteltem a sort, restart utan toroltem a mappat, toroltem a # -t, restart, csatlakoztattam a meghajtot, letrehozta a mappat, es fel is csatolta szepen. Valszeg a mappa jogaival volt valami.
De a lenyeg, hogy sikerul.
A udev szabalyt mar korabban is nezegettem, hogy ha kesobb dugom ra automatikusan csatlakoztassa, ne kelljen nekem kezzel, de inkabb skippeltem. Majd talan 1x. -
-
-
wexford881
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #69358 üzenetére
Letöltöttem egy Super Grub2 Disk nevű cuccot amit kijrtam egy pendrive-ra. Ezzel sikerül elindítanom a Mint-et, tehát rendszer működőképes és normálisan feltelpült az SSD-re csupán az a problémám hogyha nem ezzel a grub2 disk-el indjtom el akkor nem tudom elindítani a mint-et sehogy. Erre kéne megoldás, hogy ne kelljen ezt a plusz progit használjam hogy el tudjam indítani a Linux-ot, hanem indításkor dobja fel a OS választási menüt, ahol kiválaszthatom hogy melyik rendszert szeretném használni.
A Win frissítésekkel szerintem nem lesz gond, Win 7 van a gépen, erre már nagyobb frissítések nem jönnek. -
-
wexford881
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #69349 üzenetére
Próbáltam DD módban is akkor is ez a magic number-es hiba jött elő mint etcher-nél.
Mikor ISO képfájl módban írtam akkor meg átugorja a pendrive-ot.
Még régebben egy régebbi Mint-et próbáltam live módban pendrive-ról (Unetbootin-nal írva) és akkor semmi probléma nem volt, tökéletesen működött, ezért nem tudom hogy mi baja lehet a 19.2-es verzióval.
Mit kellene variálni a bios-ban? A boot sorrenden kívül nem állítottam át semmit, nem gondoltam hogy ilyen problémák jönnek majd elő. -
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #69325 üzenetére
Startx re elindul a grafikus felület
, és müködik is. Csak a megjelenés méretét kellene beállitani mert túl nagy.
A bejelentkezéskor ennyit ír ki.
Utána meg ennyit.
Itt a dmesg eredménye. [link]Cigam Az adatlapomon irja a gép paramétereket. Nem tuningolt és gyári BIOS, csak tegnap lett frissités telepítve neki.
-
válasz
CPT.Pirk #69302 üzenetére
Én meg pont azért tettem fel Debian-t. A Fedora (meg minden frissességet előnyben részesítő distrib.)egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Mint mostanában az MS frissítések
A 30-as telepítője képtelen volt automatikusan partícionálni a gépemet. A 31-el ez már megint jó volt, sőt az Inteles videódriveren is faragtak valamit, mert már nem kell a video=SVIDEO-1:d paraméter a mikronfagyások elkerüléséhez, alapból jól működik. Most meg a kedvenc NASA apod plugin nem megy, nem indul el valamiért.
Szóval lehet hogy régiek a csomagok, de ha beröffentem a Nasa apod csomagot, az egyből rendben teszi a dolgát, 10-ből 10-szer. A frissesség nem érdekel, látszólag semmim nem igényli, viszont nem tudom elfogadni, hogy attól függően milyen hetük/hónapjuk volt a fejlesztőknek, attól függően javul meg/romlik el valami benne. -
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #69296 üzenetére
Innen töltöttem le. [link]
Ezt debian-10.2.0-amd64-netinst.iso
Mindig innen szoktam. (Bár máskor nagyobb volt telepítő, a 9 esé valami 600 pár mb volt. Ez meg csak 335.)
És aztán ugye telepités közbe ki lehet választani h melyik felületet akarom letölteni hozzá.Amúgy az az EDU s verzió az mi? Máskor nem volt olyan mikor még 9 est telepítettem.
Ja Inteles. Köszi. Mindjárt megpróbálom. -
Véreshurka
senior tag
válasz
CPT.Pirk #69277 üzenetére
Megvolt, sajnos tényleg csak a boot-tól kezdve mér. Viszont találtam benne egy ilyen sort:
[ 3.658659] systemd-journald[136]: File /var/log/journal/edcd4a3cf1174dc1ae32ccf93846a24b/system.journal corrupted or uncleanly shut down, renaming and replacing.
E
setleg ezekből a journal fájlokból nem lehetne megtudni valamit a fagyás okáról? Ha igen, hogyan tudnám megnyitni őket olvasásra root felhasználóval? Egyelőre csak Notepad++-al és nano-val próbálkoztam, de nem olvasható a tartalma... -
-
Véreshurka
senior tag
-
attilav2
őstag
válasz
CPT.Pirk #69267 üzenetére
Érdekes dolgot tapasztaltam az egyik KORÁL könyvtárat ki tudom listázni az ls -la KORÁL paranccsal, a másikat viszont nem, illetve csak akkor ha az egész letöltési könyvtárra nyomok egy ls-t és ott kijelölöm a másik KORÁL könyvtár nevét, kimásolom majd az ls -la után beillesztem. Tehát van valami olyan karakter eltérés a két látszólag azonos nevű könyvtár között amit billentyűzettel nem lehet lekövetni. X akta
-
válasz
CPT.Pirk #69245 üzenetére
Értem, épp erre akartam rávezetni én is a kollégát!
Mivel nagyon nem lényegtelen, ki milyen rendszer alatt akar egy feladatot végrehajtani és rohadtul célszerű lenne Linuxos topikban Linuxos megoldásokról beszélni! (egyszóval most egyetértünk)
milangfx kolléga lehet, hogy csak trollkodott.
-
-Faceless-
őstag
válasz
CPT.Pirk #69235 üzenetére
A bios-al már első telepítésnél gond volt, akkor utána néztem, és rányomtam egy Win-es SSD-t amiről frissítettem 1.38-ra amivel már 'működött', de akkor utánanézek 1.39-nek (ami most a legfrissebb) hátha az már jó lesz.
Mindenesetre megy akkor felfelé este a Manjaro, majd azon nézem újra az error kódokat.
Köszi a segítséget!
-
-Faceless-
őstag
válasz
CPT.Pirk #69232 üzenetére
Persze, itt volna:
nem valami szép-- Logs begin at Sat 2019-09-07 16:36:22 CEST, end at Mon 2019-11-11 19:44:48 CET. --
nov 11 17:56:33 Greg kernel: ACPI Error: Needed type [Reference], found [Integer] 000000000c67c2cc (20181213/exresop-69)
nov 11 17:56:33 Greg kernel: ACPI Error: AE_AML_OPERAND_TYPE, While resolving operands for [Store] (20181213/dswexec-427)
nov 11 17:56:33 Greg kernel: ACPI Error: Method parse/execution failed \_PR.CPU0._PDC, AE_AML_OPERAND_TYPE (20181213/psparse-531)
nov 11 17:56:36 Greg kernel: Bluetooth: hci0: unexpected event for opcode 0xfc2f
nov 11 17:56:36 Greg pulseaudio[1107]: [autospawn] core-util.c: Home directory not accessible: Permission denied
nov 11 17:56:36 Greg pulseaudio[1107]: [pulseaudio] main.c: Failed to acquire autospawn lock
nov 11 17:56:37 Greg lightdm[1219]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet.so): /lib/security/pam_kwallet.so: cannot open shared object file: No such file o
nov 11 17:56:37 Greg lightdm[1219]: PAM adding faulty module: pam_kwallet.so
nov 11 17:56:37 Greg lightdm[1219]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet5.so): /lib/security/pam_kwallet5.so: cannot open shared object file: No such file
nov 11 17:56:37 Greg lightdm[1219]: PAM adding faulty module: pam_kwallet5.so
nov 11 17:56:37 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: wpa_dbus_get_object_properties: failed to get object properties: (none) none
nov 11 17:56:37 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: Failed to construct signal
nov 11 17:56:38 Greg lightdm[1353]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet.so): /lib/security/pam_kwallet.so: cannot open shared object file: No such file o
nov 11 17:56:38 Greg lightdm[1353]: PAM adding faulty module: pam_kwallet.so
nov 11 17:56:38 Greg lightdm[1353]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet5.so): /lib/security/pam_kwallet5.so: cannot open shared object file: No such file
nov 11 17:56:38 Greg lightdm[1353]: PAM adding faulty module: pam_kwallet5.so
nov 11 17:56:42 Greg pulseaudio[1607]: [pulseaudio] backend-ofono.c: Failed to register as a handsfree audio agent with ofono: org.freedesktop.DBus.Er
nov 11 17:56:43 Greg spice-vdagent[1739]: Cannot access vdagent virtio channel /dev/virtio-ports/com.redhat.spice.0
nov 11 18:50:05 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: wpa_dbus_get_object_properties: failed to get object properties: (none) none
nov 11 18:50:05 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: Failed to construct signal
nov 11 19:05:06 Greg kernel: Bluetooth: hci0: unexpected event for opcode 0xfc2f
nov 11 19:05:06 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: wpa_dbus_get_object_properties: failed to get object properties: (none) none
nov 11 19:05:06 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: Failed to construct signal
nov 11 19:43:12 Greg kernel: Bluetooth: hci0: unexpected event for opcode 0xfc2f
nov 11 19:43:12 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: wpa_dbus_get_object_properties: failed to get object properties: (none) none
nov 11 19:43:12 Greg wpa_supplicant[994]: dbus: Failed to construct signalÉn is Manjaro-ra gondoltam, holnap reggel már kell a gép, szóval nem hiszem, hogy most kezdek el Arch-ot mókolni.
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #69223 üzenetére
Ha pl. az OpenCL-re gondolsz, akkor a dVGA erősebb, alkalmasabb, másrészt nem mindegy, hogy közben a videókártya még ezer más dolgot csinál vagy csak erre az egy feladatra van befogva.
Más példa. Használhatom állandóan az Intel VGA-mat, így spórolok az akkuval laptopon, viszont ha kell, tudom mondjuk AMD-n futtatni a játékot, vagy az adott programot, teljes átállás nélkül. -
válasz
CPT.Pirk #69218 üzenetére
De a dual graphics nem azt jelenti, hogy a két kártya összedolgozik?
Én nem akarok semmi ilyet, csak hogy sima 3D gyorsítása legyen, mintha a VGA be sem lenne dugva. A VGA-ra nem is akarok feltétlenül monitort kötni, csak alkalmanként befogni OpenCL renderre.Win10 alatt mesésen műxik egyszerre a kettő, persze egymástól függetlenül.
-
válasz
CPT.Pirk #69215 üzenetére
Az A8-as az otthoni.
Amiről szó van, az a munkagépem, egy AM4-es Raven Ridge 2400G és egy Radeon 580.BIOS-ban az van beállítva, hogy az IGP-t vegye észre először (init display first).
mod: most kipróbáltam Auto és PCI-E beállítással is, de semmi változás.
Ami furcsa az lshw-ben nekem, hogy mindkettő esetén
physical id: 0
szerepel. -
j.bravo
addikt
válasz
CPT.Pirk #69192 üzenetére
Köszi!
Egyébként (igaz, most még 6gb (2x2 + 2x1) van bent, de még nem tuti hogy ebben marad a 2x1) pendrive-ról, swap nélkül is abszolút élvezhető egyelőre.
Ha ilyesmi lesz a 0 swappiness-szel, akkor remek.
Ezért is merült fel bennem hogy letennék az ssd-ről (na meg mert ritkán lesz bekapcsolva a gép és tényleg light-os használat, hacsak anyós nem kattan rá a hírportálokra ahol rettenet sok animáció vagy hasonló várható.) -
j.bravo
addikt
válasz
CPT.Pirk #69130 üzenetére
Nem akarom elkiabálni, de olybá tűnik, megvan a megoldás.
Az energiagazdálkodási opciókkal nem jutottam előrébb (más felépítésű ez a HP bios mint egy szokásos award vagy phoenix volt anno, és máshogy is hívnak dolgokat, vagy csak én nem értem), de a BIOS frissítés úgy tűnik, megoldotta. Legalábbis most a live pendrive-ról történt boot után írok Ubuntu Mate alól.
Remélem a Gigabyte lapnál is segít. Na meg persze előbb ennél, hogy valamelyik disztró telepítése után is oké lesz.
Ha végül ez a gép (a hp dc 5800) nem kapna SSD-t, akkor 4gb ram mellett milyen swap partíció beállítás ajánlott? Kb. a böngésző (Firefox) alatt történne kb. az összes majdani felhasználás.
Ha a mai modern (l/x/mate)ubuntu telepítő már nem is érdez ilyet, akkor tekintsétek kérdésem tárgytalannak -
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #69166 üzenetére
A legújabb bios van fenn, de a korábbival is előfordult (múlthéten frissítettem). A memória azóta ment gond nélkül alap XMP profillal ezen az órajelen, hogy összeszereltem a gépet. Windows alatt sose volt gondja, pedig gondolom a kék halállal ott is szembenéztem volna memóriagond esetén. Ráadásul a legelső tünet az idle állapotban való gyakori kifagyás volt, így hamarabb gyanakodnék a CPU-ra vagy a GPU-ra.
Mindenesetre most fut a prime memória intenzív tesztje fél órája. Kb mennyi ideig érdemes futtatni? Ennél is itt kell hagyni egy napra, vagy hamarabb dob hibát?
(#69168) lev258: A PTS nem kicsit puskával bolhára esete? Nekem nem kellenek teljesítményadatok, csak a stabilitásról visszajelzés.
(#69171) ubyegon2: Ha nekem is ajánlottad, akkor köszi. Ez esetleg mutatja közben a hőmérsékleteket?
-
-
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #69146 üzenetére
Köszi, közben sikerült.
Más:
Esetleg valakinek van valami anyaga arról, hogy Intel HD alatt mit érdemes beállítani, Debian 10 gnome (X11)?
Leginkább a Chrome smooth scroll zavar, ami kb nincs. Nagyon darabos az egész böngésző, de úgy kb minden disztró alatt éreztem azt, hogy valami nem egészen kerek.
Ha bármi finomhangolási tippetek lenne, szívesen fogadom.Az alábbi konfigot azért betettem x11 alá:
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #69121 üzenetére
?
Nem értem.A probléma megoldva, rájöttem hogy nekem felesleges feltalálni a spanyolviaszt ha már mások rég megtették, [itt bőséges kínálatot találtam a megoldásra]
-
-
Vladi
nagyúr
-
-
rushty
őstag
válasz
CPT.Pirk #69046 üzenetére
Szoftveresen?
Azt nem értem, fizikailag miért nem lehet(ett) kikapcsolni?
Most nem próbálnék rá újra, ha nem lehet. Maradna az egyből telepítés, ha lenne kiírt pendrive-om. Ez folyamatban.
Milangfx #69502: köszi, majd kipróbálom egyszer annál a rendszernél, amit ismerek, a Red az pont egy hardcorefajta, nem hiszem, hogy nulla infoval boldogulnak esetleg parancsokkal. Egyelőre a winre hajazo kattintgatos kéne.
-
ampulla
aktív tag
-
-
-
-
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #68763 üzenetére
Elsősorban Chromeot vagy Chromiumot szeretnék, de bármlyen disztrón próbálom elkezd a rendszer akadozni, belassul. A dekstop effektek laggolnak, a programok nehezebben nyílnak, kattintásra hosszan reagálnak stb. Pedig van szabad RAM bőven amikor ránézek (8GB van amúgy). Néztem bővítmények nélkül is hátha valamelyik bekavar.
Na aztán ha ehhez még indítok mondjuk pár multimédiás tartalmat, mondjuk videót akkor isten kegyelmezzen. A görgetés darabos stb.
Hiába iratom felül a chrome://flags alatt a software renderinget, a gpu beállítást, ebből a szempontból falra hányt borsó. chrome://gpu alatt összehasonlítottam a windowson futó paraméterekkel, egyezett, de az ottani teljesítmény és simaság nyomát se csókolhatja meg.
A firefox egy fokkal jobb, de Windowshoz képest az is kegyetlen lomha.(memóriateszt teljesen negatív, így azok jók.)
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #68761 üzenetére
(most így fedora után a kubuntut tettem fel)
Könnyen lehet, hogy a GPU-val lesznek valamit, mert érezhetően akkor esik vissza a rendszer teljesítménye ha böngészőt használok. Főleg ha fut benne média tartalom. Chrome/Chromium meg egyenesen halál.System: Host: panakt-HP-ProBook-440 Kernel: 5.0.0-27-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.4.0
Desktop: KDE Plasma 5.12.8 (Qt 5.9.5) dm: sddm,sddm
Distro: Ubuntu 18.04.3 LTS
Machine: Device: laptop System: HP product: HP ProBook 440 G3 serial: N/A
Mobo: HP model: 8100 v: KBC Version 40.72 serial: N/A
UEFI [Legacy]: HP v: N78 Ver. 01.39 date: 04/16/2019
Chassis: type: 10 serial: N/A
CPU: Dual core Intel Core i5-6200U (-MT-MCP-)
arch: Skylake rev.3 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9600
clock speeds: min/max: 400/2800 MHz 1: 2699 MHz 2: 2700 MHz 3: 2700 MHz
4: 2699 MHz
Graphics: Card: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520]
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1916
Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1366x768@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
version: 4.5 Mesa 19.0.8 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d70
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k5.0.0-27-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp1s0 state: down mac: dc:4a:3e:e8:76:4a
Card-2: Intel Wireless 3165
driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:3165
IF: wlp2s0 state: up mac: e0:94:67:b7:6f:1a
Drives: HDD Total Size: 756.2GB (1.1% used)
ID-1: /dev/sda model: HGST_HTS545050A7 size: 500.1GB
serial: RB250A1C0MM4AJ temp: 0C
ID-2: /dev/sdb model: TS256GMTS800 size: 256.1GB
serial: C752020055 temp: 33C
Partition: ID-1: / size: 234G used: 8.0G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 44.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 198 Uptime: 1 min Memory: 495.6/7775.4MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: N/A
Client: Shell (bash 4.4.201 running in konsole) inxi: 2.3.56 -
válasz
CPT.Pirk #68732 üzenetére
Plusz nekem az is beugrott, hogy hol is van maga a grub?
- sda -»mbr
- sdb -»mbr
- sda1 -»efi
Tuti nem keveredett a telepítés mód? Talán pont itt (vagy a mint topikban)olvastam pár hozzászólással ezelőtt, hogy csak DVD-re kiírva volt választható az efi mód telepítéskor.tboy93
Ne krossz posztolj! Attól nem lesz több tipped hogy "minden" topikba beírod a kérdésed. -
cooi11
senior tag
válasz
CPT.Pirk #68709 üzenetére
Nem is gondoltam hogy a firefox kiszúr
velem.
Tízenéve használom az ubuntut még soha nem volt problémám a keresővel.
Nem is tudom hogy miért telepítettem a chrome-t de megoldotta a problémám.
De a chrome is adta az ívet a youtube lejátszásnál, a videó elé rakott valami beépülő jeleket. -
válasz
CPT.Pirk #68668 üzenetére
nekik sokkal jobb pl. egy Mint Mate, ha már Mate-et említetted.
Vissza sem kell olvasnom, mert tudom, hogy nem a Mate-t említettem!
Cinmanó lesz az inkább.
Ismerkedésre annak jó, aki hajlandó a Debian Wiki-t olvasni.
Ha valami nagyon elavult, akkor az a Debian wikije. 10 esetből 8x inkább az Arch wikiben vagy valami Ubuntus leírásban találni jó megoldást. De persze el lehet boldogulni a Debian wikivel is azért., de lehetne esetenként kicsit részletekbe menőbb is.
Viszont csomagkeresésnél egész jó és áttekinthető a Debian weboldala, nekem az jobban bejön, mint az Arché. Verziók, függőség, minden követhető rendesen.
Abban teljesen igazad van, hogy aki csak használná inkább, annak nem a Debian a jó választás.
-
válasz
CPT.Pirk #68666 üzenetére
Ez OK persze, de legalábbis régebben sokan írták, hogy Debianon nem igazi a KDE, egyébként ez az otthonra dolog is olyan, hogy akinek nem túl új gépe van, mint nekem is, ugyanúgy jó ez is, én az előző két verziót elég sokat használtam a Mint mellett. Ha valaki nem túl profin, de azért ismergetni szeretné a Linux alapokat, kifejezetten jó otthonra is a Debian. A DE-k valóban le vannak maradva, az tuti, Cinnamonból is 3.8.8 van a Busteren, míg Mint-en már 4.2.4
Amúgy a kolléga próbálgatta, tetszik neki, ezért nem is firtattam, miért Debiant akar felrakni. -
Plasticbomb
addikt
válasz
CPT.Pirk #68652 üzenetére
Valoszinuleg lehetne tovabb hekkelni, az alap lutris telepito script meg 4.01 winehoz van, azota meg mar 4.12nel tartunk, plusz biztos akadt mar egy ket ujabb elkepzeles, otlet, hogy lehessen korbehekkelni, csak nekem ehhez meg nem volt kedvem. Meg megvan a Win telepites, csak erre kb, addig elvagyok igy is. LEgtobbszor azert ugysem SCzek, 9/10 alkalommal megcsak nem is jatszom...
-
Plasticbomb
addikt
válasz
CPT.Pirk #68650 üzenetére
Nem tudom, nem próbáltam most linuxon kb egy hónapja, vagy kettő tán. Akkor.. Fogalmazzunk úgy, hogy valahol valami nem kerek, brutálisan bedadogott amikor az ocs töltötte be az ujabb elemeket a memóriába. (Legalábbis ez a teóriám.)
Winen egész jól fut, Nagyobb koncentráltságú helyeken 40fps körül fut, míg mashol 120ra felszalad. Nagyon hektikus még ahogy terheli a gépet, legtöbbször kb félgőzzel ha megy a vega64, szerencsére elég jól fut ahhoz, hogy elszórakóztasson pár órára amikor van energiám játszani, illetve kedvem át bootolni winbe. Másért nem vagyok hajlandó át bootolni, csak ezért manapság.
Épp ma szaladtam fel PTUra, meglesni a 890Jumpot... Fene, még jó hogy nem vettem meg, annyira nem vonzó így (csak 32 SCU egy capital ship méretű hajón, kb vicc, s mindezt úgy, hogy be tudsz parkolni dgy freelancert az egyik hangárban, a masikba meg egy ballistat....). Lenne valami hasonló de teherszállításra kifaragva. Csak venni fogok egy Caterpillart. Más kérdés, hogy annyira mem mókás, amikor már egy 120SCU rakományt is csak hat különböző helyen tudsz elsózni, rengetegszer fordul elő, hogy ha valahogy fel is töltöm a rakterét a MAXnak, akkor még órákig csak egyik helyről a masikra megyek, hogy le is ürítsem. S az csak 122 SCU, míg a Caterpillar 500+...
-
Plasticbomb
addikt
válasz
CPT.Pirk #68645 üzenetére
Nekem is, az esetek többségében, kivéve ha raengedek 16 Einstein@Home taskot, akkor neha bevág egy gigabytenyit a megnyitott 20-120 chrome ablakból swapra. Illetve talán akkor láttam még használatban, amikor unity3d vagy unreal enginet bzildeltem, futtattam. Örülök a 32 GB RAMnak emiatt, 16GBbol már elkezdtem rendszeresen kifutni win alatt, illet StarCitizen siman bevág 16GB adatot ramba... Llusz azért is van egy 512es 970 pro nvme ssdm is, hogy ha nagyon ki akarna futni a rambol akkor is lehetőleg olyan helyre swapoljon, ami gyors. Plusz StarCitizen is kellemesebben fut, gyorsabban tölti be az adatokat...
Uby: a hibernalas akkor is hasznos, ha nem akarsz megnyitni 10-20 ablakot/alkalmazást minden egyes alkalommal. Más kérdés, hogy azért nagyon ritkán kapcsolom ki az asztalit (már nincs laptopom), azért építettem vízhűtésesre, hogy tudjak mellette aludni amikor cryptot nyomtat vagy boincot futtatok.
-
válasz
CPT.Pirk #68645 üzenetére
Ez igaz, viszont a szünetmentes is lemerül egyszer...
Amúgy meg irigyellek. Nekem downclock-olni kell az amúgy is gyengusz gépet, ha aludni akarok mellette(hangos a hűtés). Most keresem az utódját, és elég durva konfigokat lehet összerakni egy (jobbfajta) laptopárábó, de ahoz meg " monitor is kellene, ami megint egy vagyon... Marad a lottózás.
ubyegon2
Akkor én vagyok a mázlis kivétel, akinek eddig (még) nem okozott gondot. -
Plasticbomb
addikt
válasz
CPT.Pirk #68641 üzenetére
Fogalmazzunk ugy, hogy egyeni preferenciad alapjan meg akarod mondani masnak, hogy csinalja?
PL en csinaltam egy 35GB swap particiot (32GB RAM melle), inkabb nem fajloztam: igy minden livedisk, minden linux telepites latja elsore, nem kell butykolnom vele, illetve en pl szoktam hibernalni az asztalimat is. Neha. Illetve ha nem bizol a laptop aksijaban, akkor is hibernalas. Volt ilyen laptopom. Egyszer csak se szo se beszed leallt. Beesett a fesz az akksiban.
-
válasz
CPT.Pirk #68641 üzenetére
Mondjuk úgy hogy számodra szükségtelen. Pl. az én laptopom is már aksi nélkül teszi a dolgát, de ez egy dolog. Jópár asztali gépen is fut linux. Mivel gyengusz a gépem, gyakran nem fejezi be a dolgát (Pl. tegnap is egy több mint 5 órás renderelés futott rajt), ilyenkor mit tegyek?
- Kapcsoljam ki és holnap kezdjem előről?
- Tegyem sleep-be és bízzak abban hogy nem lesz egy kis áramingadozás?
- Hybernáljam, és másnap biztosan ott folytatódik a renderelés, ahol abbahagytam?Nem meggyőzni akarlak, csak egy másik nézőpontot vázoltam fel, hogy nekem miért jó. A "plusz hibalehetőség" érdekelt volna inkább. Milyen problémát okozhat a hibernálás?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #68585 üzenetére
Ok, akkor várok inkább a 20.04 LTS-re. Addig használom a jelenlegi Unity-t, amit külön ezért tettem fel.
Más:
Van egy GUI nélküli Ubuntu 18.04-es gépem ami TV-re van kötve HDMI-vel és amolyan file server/video player funkciókat lát/látna el.
Fellépő probléma, hogy eltűnik a kép, mintha kikapcsolna az APU VGA része.
Ha jól figyeltem meg, akkor zene lejátszásnál, amikor full fekete a kép illetve amikor egy ideig nem mozdul semmi a képernyőn. Kizárólag reboot vagy TV ki-bekapcsolás adja vissza a képet. Grub konfigban "consoleblank=0" már be van állítva.
Most direkt csak az alap ubuntu server (pontosabban alap netinstall + ssh) van feltéve, samba és transmission. Se openbox, se Kodi, se egyéb.
Bekapcsolva a TV-t az alábbi üzenetet látom:[1006121.720296] [drm:radeon_dvi_detect [radeon]] *ERROR* HDMI-A-1: probed a monitor but no|invalid EDID
Szeretném megoldani, hogy se konzolban, se GUI/Kodi alatt ne tűnjön el a kép, még kikapcsolt TV mellett sem. Azaz ne a visszakapcsoláskor érzékelje újra, hogy van display.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest