- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Ha máshogy nem, akkor marad a mostani megoldás, szóval hogy pendrive-ra másolom, aztán rádugom a TV-re. Egyébként Samba-val szerettem volna, mint megosztott mappát, de vannak kétségeim ezzel kapcsolatban, hogy működne e. Hallottam olyat, hogy valakinek összejött, de ez inkább csak legenda szintű.
Azt mondják, hogy SMB-t és CIFS-et támogatni kellene a TV-nek hozzá. Nem tudom ebben mi az igazság.
Most szopok ezerrel. Partícionáltam és formáztam egy HDD-t gparted-del, de képtelen vagyok valami miatt írni rá. Azt írják, hogy take ownership kell. Próbáltam takelni az ownershipet, de ugyanúgy nem tudok írni rá. Bármi ötlet, hogy mi lehet a kínja?
Így próbáltam:
[inf3rno@inf3rno ~]$ $ sudo chown -hR inf3rno /dev/sdc2
Az sdc1 GPT-nek fenntartott 100MB. Egyébként 1TB-os vinyó, az sdc2 gyakorlatilag a teljes terület. Ext4-et raktam rá és primary-t választottam (mást nem lehetett). Utána elsőre be sem akarta mountolni. Újraindítottam, akkor bemountolta, van benne egy lost and found mappa, de új mappát nem tudok létrehozni, és fájlokat sem tudok másolni rá.
-
Gyb001
senior tag
válasz
ubyegon2 #43985 üzenetére
Xubuntu 15.10 32 bit
Ubuntu 14.10 64 bit <- ezen próbáltam a dmesg-tPc:
gainward 9400gt 1gb ddr2
intel e 5200
msi g41m p26HDMI-vel csatlakoznak egymáshoz,
dmesg:
Live rendszer, Csak a tv csatlakozikKellet egy másik monitor ezért egy régi dsub-os monitort csatlakoztattam.
HDD, hdmi tévé + Dsub monitor (ha ilyenkor képernyő képet készítek azon rajta van mind a két kijelző képe, de a tv ugyanúgy nem kap jelet. Kép)Ha Live pendrájvról bootlok akkor:
A tv-n van képHa föltelepített rendszerről bootolok akkor a BIOS lefutása után, a grub előtt a tv kiírja hogy nincs jel, de a boot ugyanúgy megy tovább.(ugyanazt a rendszert telepítettem amivel live módban működött)
Próbáltam net nélkül is telepíteni, de úgy sem jó.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Lathronos #43990 üzenetére
Alapból Ubuntu fogja használni, amivel felteszem hálózatra Samba-val. Szóval a Windows is tudni fogja olvasni sima hálózati meghajtóként, nem kell hozzá semmi extra. Közvetlenül Windows-os géphez sosem fogom hozzácsatolni. A nehezebb része az lesz, hogy valahogy be kell lőni, hogy a smart TV is lássa a fájlokat, és le tudja játszani őket. DLNA-t nem akarok használni hozzá, próbáltam sokszor, mindig akadt vele a film.
-
-
inf3rno
nagyúr
Közben utánajártam, Samba-val érdemes megosztani, és tökmindegy milyen fájlrendszer van alatta, mert a Samba protocol elfedi. Úgyhogy menni fog rá az ext4.
-
inf3rno
nagyúr
-
Carasc0
őstag
Tehát úgy értitek hogy tegyek fel Debian 8 netinstall GUI nélkül? Mert én nem akarok egyből grafikust. Alapállapotot, amiből eltudok indulni!
-
válasz
Gyb001 #43980 üzenetére
Milyen Xubuntu, milyen TV, hogyan kapcsolod rá, mi ismeri fel és használja live-ban. HDD-n milyen beállítások között jelenik meg?
Írd le ezt a történetet részletesebben, mert így se füle se farka!
Akár mindkét módban elmentett dmesg kimenetet is felrakhatnád a pastebin-nel.
Ha tudod, mi az ami live-ban használja a TV-t, akkor nézd meg, hogy fenn van-e a telepített programok között a dpkg -l paranccsal! -
spammer
veterán
válasz
Carasc0 #43982 üzenetére
Az ősrégi disztrókat felejtsd el. Egyrészt ki tudja, megy-e az "újabb" hardvereddel, másrészt parancsok, programok is cserélődtek, vagy mint már előttem is írták, az idén a Debianban is cserélődött az init rendszer is, ami ráadásul már önmagában is egy monstrum.
Ne agyalj annyit, kezdd el használni és kész. Csak tartson ki a lelkesedés a későbbiekben is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Carasc0 #43982 üzenetére
Nem tudom ezek mennyire elavultak, de tényleg sok minden változott. Pl. hiába érted meg az init dolgokat amik jók voltak a Debian7-ig, már az is átállt a systemd-re.
Egyszerűen csak tegyél fel egy Debiant, kezd el használni, majd a Debian wikin keresztül jön az infó. Ami meg nincs meg ott, az megvan az Arch wikiben.
-
Carasc0
őstag
Egy régi ismerősöm, akire szakemberként felnézek. Ő neki emlékszem egy 286-os gépe volt, s mivel nem futott rajta úgymond semmi. Így került köszönöviszonyba a linuxxal. Még emlékszem mutatta is azt a bizonyos "Linux Rendszeradminisztrátorok kézikönyve" című könyvet. Közel fél év múlva eljött és úgy kente a dolgokat hogy besza behu. Ez ami nagyon inspirál. Ezért is akartam régebbi könyvekből régebbi linuxon tanulni, aztán majd hozzánőnék a mostani trendekhez. Ez miért nem járható út? Alapokhoz az is elég nem?
Ja és azért a Debian, mert szerinte is svájci bicska jellegű distro. Célom tényleg a mélyismeret, de nekem pont azért kellene a Debian mert azt lehet felszínesen is használni, de ha kell lehet vele mélyre ásni is.
Pere László könyvek is elavultak nagyon?
És még egy fontos: Nekem nem olyan linux kell ami alapból felismer mindent. Nem fontos. De az legyen fontos, hogy ha én terminálon kezdem el tanulgatni, akkor onnan tudjak majd megtanulni felimertetni egy hardvert. Na szóval értitek a lényeget.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok!
Az mitől lehet hogy az xbuntu egy Tévé-t live módban fölismer és tud használni, de ha föltelepítem hdd-re a rendszert akkor csak fölismeri (beállításokban megjelenik a neve) de nem kap jelet. (azt írja hogy nincs jel)
-
válasz
Apollyon #43971 üzenetére
A debianban többtízezer csomag van, ott csak megtalálja a user, ami neki kell.
No, ezért meg azért sem ajánlom soha abszolút kezdőknek, mert képtelenek még azt is megállapítani milyen és melyik disztrót töltsék le, aztán jön az, hogy miként telepítsen valamit, ami épp nincs mondjuk a Jessie alap repoban. Tegye fel ideiglenesen a sid repot a sources list-ba, majd kommentelje ki vagy .deb változatot telepítse? Menne ez, ha kapja folyamatosan a segítséget. No, de akkor miért ne ajánlanánk az abszolút kezdőnek olyan disztrót, amit feltelepít és minden megvan, amire szüksége van. Azzal megismeri a Linuxot és később áttérhet Debianra.
Mikor megjelent a Jessie, egyből felraktam és jó néhány gubanc mellett hangot képtelen voltam varázsolni rá, csak a Debian topikban kapott segítséggel, úgy sem volt egyszerű! Viszont ekkor már nem voltam abszolút kezdő a 1,5 évemmel.
Aki már eljut odáig hogy debianozik és tényleg bele is vág, azt nem az idegen nyelv hiánya fogja visszatartani.
Ez igaz és az is, hogy ha valaki tanulni szeretné a Linuxot abszolút kezdőként, annak nyugodtabban ajánlanék Debiant, mint aki csak Win helyett akarja egyszerű otthoni átlag használatra. Utóbbiak 1000%, hogy jobban járnak a Mint/Ubuntuval.
(#43967) Lathronos Azért talán ennyire nincsenek kevesen Linuxosok/Debianosok. Az a 10 millió meg már inkább 9.
Itt is elég sok Linuxos könyv van, innen van Linux Mint System Administrator's Beginner's Guide is, ami 2012-es kiadás
-
válasz
Apollyon #43973 üzenetére
Én egy 2008-as könyvről tudok csak: Az Ubuntu világa.
A Fullcircle is elektronikus kiadás. Papír alapon friss, aktualizált anyag tudtommal nincs.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Lathronos #43970 üzenetére
"Na igen, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a debian nem egy "minden benne van ami kell" kezdőknek ajánlható disztribúció, kell hozzá némi tapasztalat."
A debianban többtízezer csomag van, ott csak megtalálja a user, ami neki kell. Illetve ez a disztró érhető el a legtöbb platformra. Pl. egy KDE-vel felrakott debian out-of-the-box működik, max. synapticot érdemes feltelepíteni de ha már linuxozunk, ugye nem fázunk a termináltól sem. Szóval egy 8-as debian már simán ajánlható bárkinek aki linuxozni akar.
Persze én megértem az ellenvetéseket is, de akkor ne csodálkozzunk hogy az életben nem lesz magyar nyelvű handbook
-
Lathronos
őstag
válasz
inf3rno #43968 üzenetére
Ha nem lesz kapcsolatban Windows-os pc-vel akkor ext4 a legoptimálisabb, ha igen, akkor NTFS.
(#43969) Iscariah
Na igen, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a debian nem egy "minden benne van ami kell" kezdőknek ajánlható disztribúció, kell hozzá némi tapasztalat. Na meg ott a Google Fordító ugye? Én beszélnek tökéletes nyelv magyar.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Lathronos #43967 üzenetére
Aki már eljut odáig hogy debianozik és tényleg bele is vág, azt nem az idegen nyelv hiánya fogja visszatartani.
Másrészt itthon nagyjából mindenki a Mintet ajánlja első linuxnak, ha ide is betéved egy user, neki is Mintet mondtok, esetleg Ubuntut. Így nem is olyan nagy csoda, hogy nem nagyon van kiterjedt magyar közössége a debiannak
-
inf3rno
nagyúr
Van egy új HDD-m, 1TB-os, szeretném elsősorban tárhelynek használni NAS-hoz. Milyen fájlrendszert ajánlotok hozzá? Vagy nem számít ez annyira? Ubuntu 14 LTS fog kommunikálni vele USB3-on keresztül. (Nem tudom, hogy a rack beleszól e, hogy milyen fájlrendszer lehet rajta, de gyanítom, hogy nem.)
-
-
agy73p
senior tag
Egy felturbózott Fedora. Hátha érdekel vkit, én eddig nem ismertem.
-
válasz
Lathronos #43964 üzenetére
Arabic (ar-MA)
Brazilian Portuguese (pt-BR)
Chinese (zh-CN)
Croatian (hr-HR)
Farsi (Persian) (fa-IR)
Danish (da-DK)
German (de-DE)
Greek (el-GR)
Indonesian (id-ID)
Italian (it-IT)
Japanese (ja-JP)
Polish (pl-PL)
Romanian (ro-RO)
Russian (ru-RU)
Spanish (es-ES)
Turkish (tr-TR)A horvát, román, dán nyelvre ez nem igaz amúgy? Főleg az utóbbi ráadásul nyugathoz tartozik, ott nem ritka az angolul tudó.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #43963 üzenetére
Manapság már világszerte mindenki tud angolul alapon beleértve kis hazánkat is, nem fogják lefordítani magyar nyelvre "pár" ember kedvéért akik mégsem beszélik. Én ugyan 20 éve középiskolában 4 évig tanultam, az alapfokú vizsgám meg is van, mégis mivel nem gyakoroltam ide s tova ugyanennyi éve a megszerzett nyelvtudás kb. 90%-a a feledés homályába veszett.
Na meg a nyelvünk már így is egyre jobban keveredik az angollal(évente 8-10 szóval bővül azon szavak gyűjteménye amit nem szokás kimondani magyarul legfőképp a mai fiatalok körében), és egy évszázadon belül pedig ki is hal, mint a latin ha nem vigyázunk rá.
-
válasz
Apollyon #43959 üzenetére
Ez már jó, ismerem ezeket, le is töltöttem, jóhavan alapon.
Ellenben Carasc0 fórumtársunk a könyv alapúakat részesíti előnyben. Ezért akar a Debian 2-vel kezdeni kizárólag konzolon. Igazi abszolút kezdő meló lesz.(#43960) berus.berus Szerintem teljesen igazad van az Ubival, de az egy napig tartó telepítés még elmegy, de ha csak egy katyvazt csinál ez alatt, nem működő rendszert! az a méreg
(#43962) Iscariah Ja, sorry, így már tényleg könyv, ha kinyomtattad.
-
válasz
Atlantisz48 #43956 üzenetére
Szia!
Mindkettő jó lenne neked, épp kicsit fentebb van pár linket tartalmazó hsz, ha a DE (asztali környezet) még nem eldöntött számodra. Ubuntu alapból egy nagyobb forrásigényű DE-t, az Unity-t használja alapból, ez sokaknak nem jön be, viszont van több más DE-re épülő változatban is(Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, ...). A Mint-nek az alap DE a Cinnamon. A Mint kicsit le szokott maradni a csomagok frissességében, de a mostani 17.3-ra ez már nem mondható el. Az Ubuntu az LTS kiadások mellett köztes kiadásokat is készít, a Mint az LTS-re alapozva adja ki a frissítéseket, rengeteg leírás, help van a neten az Ubuntuhoz, mivel elég elterjedt disztró, ezek használhatók alapvetően a Mint-hez is, mivel ez meg Ubuntu alapú (kivéve az LMDE2, ami Debian alapú).
Célszerű próbálgatni, melyik tetszik jobban a DE-k közül, ki is próbálhatod live-ban dvd-ről, pendrive-ról.
Indulj ki innen vagy a Képregényből valamint az Összefoglalóban található remek linkekből! Ezeket valahogy kevesen nézegetik:
Ezt is átolvashatod: A barátságos Linux
-
válasz
Apollyon #43955 üzenetére
● Link gyűjtemény a Linuxszal ismerkedőknek
A Debianos linked nem jó, beírnám ide, de nem tudom pontosan melyikre gondolsz.
Na jó aki LFS-t használ annak lehet picit primitív.
Ezt a mondatát nem nagyon értettem én sem, hogy illeszkedik a topikba egy kezdő kérdései között, azt se értem, mire gondol az alatt, hogy a Debian primitív az LFS-hez képest.Fórumtársunk vagy nagyon profi vagy a nagy fa és a fejsze esete lesz.
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Linuxot szeretnék telepíteni a gépemre.
Lenovo B590.
I3 2,4 GHZ
4GB-ram
Intel HD 4000
GT 720M 1GBSSD-re szeretném telepíteni a Windows mellé. Eddig Ubuntut néztem ki, és a Linux Mint-et. De nem tudom, hogy melyik lenne érdemesebb, internetezés, filmnézés, de főként az iskolai dolgok futtatására kellene,
konkrétabban JAVA programozás, PHP HTML5 SQL MYSQL meg ilyenek.Előre is köszönöm a segítséget a választásban
Üdv:
Zoli
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Carasc0 #43949 üzenetére
LFS-t szerintem itt az egész fórumon senki nem használ, hát még egy kezdő topikban
Amúgy ha könyv is kell az éles rendszerrel való ismerkedés mellett, akkor ajánlom a Debian handbook 8-as verzióhoz készült kiadását, elég olvasmányos, képekkel illusztrált stb: [link] (angol)
Bár az összefoglalóban is benne van, deNincs
Letix oldala is elég klassz, sok magyarázó szöveget tartalmaz: [link] -
Lathronos
őstag
A firmware tényleg benne van a non-free-ben, de a patch ami nélkül nem csatlakozik sehová, az nincs. A Wi-Fi jelet látni fogja, de csatlakozni már nem fog tudni(saját tapasztalat 8, 8.1, 8.2, 8.3).
Ubuntun is utólag kell telepíteni, de az abban lévő firmware legalább pár percig működőképes állapotban tartja a wi-fi sticket pont annyi ideig amíg a DKMS-t leszedi a kernelhez és telepíti a pach-et.
-
Carasc0
őstag
válasz
spammer #43951 üzenetére
CPT.Pirk = Ok. Köszönöm!
Spammer: Én is úgy gondoltam megmondom őszintén, hogy netinstall, egy sima terminallal. Onnnan mehet a mélytanulás. Sztem onnan már lehet építkezni.
Mondjuk a gondolatmezőm hátterében van olyan ötletem hogy régi linuxot (régi Debian-t) teszek fel, és akkor a szabilinux leírásait lehet rá alkalmaznom. Igaz lehet jópár dolog már nem mükszik, de egész jól belemerül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Carasc0 #43949 üzenetére
Debian: igen.
Leírások: nem tudom. A 2-es verzió óta annyi minden máshogy van, hogy most már inkább csak kordokumentum.
Kezdésnek szeritem virtualbox alá tegyél fel egy Debian-t, nézd meg a különböző asztali környezeteket (persze úgy is a KDE a legjobb, ezt mindenki tudja csak félnek beismerni
), aztán ha tetszik a dolog, akkor próbáld ki élesben is.
Szerintem. -
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Kezdőknek, a linux kezdeti és egy picit mélyebb megismerésére jó választás a Debian? Bár én úgy hallottam a Debian az ilyen svájci bicska. Minden felhasználó számára alkalmas. Na jó aki LFS-t használ annak lehet picit primitív.
Jól gondolom?
Másik fő kérdésköröm, hogy érdemes olvasni a www.szabilinux.hu oldal leírásait? Mert elkezdtem egyet, de pl. a Debian 2.x verziót magyarázza. Igaz azt kegyetlen részletességgel. Mondjuk jobban szeretem a könyv alapú ismerkedést. PL. Pere László könyvsorozat még életképes?
A célom a linuxxal: Windowsról való leszokás, mindenes használatra egy külön laptop lenne az otthona (3 éves HP lapitopi)
Előre is köszönöm az előrelendítő válaszokat!
-
válasz
Lathronos #43945 üzenetére
Apró, de fontos kieg. ez, jókor is jött még szerintem. thnx
Ha nem routert használ a fórumtárs?Szerencsére wifi-vel még nem volt gondom, de a Debian néha ilyen, anno a Wheezy-vel való első próbálkozással jártam úgy, hogy a régi alaplapomon nem ismerte fel a hálókártyát, annyira az elején voltam a Linuxozásnak, hogy ma se értem, hogyan sikerült megoldani.
-
válasz
gyurkikrisz #43933 üzenetére
csak próbaként tenném fel, nem élsben.
Ha felteszed, az már élesben megy, van nem éles mód is, ez a live-mód és a virtualis gépre való telepítés Winen. VirtualBox és Vmware
Kaptál 2 segítő linket, a Debian Jessie "alapértelmezett" telepítése és a Képregény - Windows mellé Mint címűt.
A Debianoshoz annyit segítek, hogy a letöltő link már nem él, ez lenne: http://cdimage.debian.org/debian-cd/8.2.0/amd64/iso-cd/debian-8.2.0-amd64-CD-1.iso
helyette a http://cdimage.debian.org/debian-cd/8.3.0/amd64/iso-cd/debian-8.3.0-amd64-CD-1.iso lesz a jó innen. csak az 1. dvd kellHa live-ban szeretnéd inkább kipróbálni, akkor ezek közül válaszd valamelyik asztali környezet, rövid képes ismertetők 1 2, Asztali környezet, csomagkezelő..., de a neten, akár YT-on is rengeteg videón össze tudod hasonlítani őket. Az androbiten is találtam sok jó bemutatót Asztal ahol élünk címekkel
Ha telepíteni szeretnéd csak, akkor én inkább a live nélküli dvd.iso-t ajánlom.Én a helyedben inkább választanám a Képregényben bemutatott Mint-et Cinnamon DE-vel, ezt is ki tudod live-ban próbálni. Én inkább óvatosan kezelném Syl ft javaslatát a két leírás ötvözésére, kérdéseid alapján még csak bele fogsz zavarodni, mint majom a házicérnába. (a Mint/Ubuntu telepítője és főleg annak particionáló része egyszerűbb egy abszolút kezdőnek)
Mindkét disztónak van saját topikja is, ha érdekel: Mint és Debian.
-
válasz
alvarezlopez #43942 üzenetére
idézet az Összefoglalóból:
"Amennyiben itt segítséget kérsz valamilyen témában, pár dolgot írj le, így te is hamarabb kapsz értékelhető segítséget. Ezek:
*a disztribúció fajtája, ha van, akkor a verziószáma is. Ha bizonytalan vagy, akkor a terminálos uname -a parancs kimenetét másold be.
*főbb adatok a számítógépről, ha az itteni profil lapodon nem adtad meg őket.
*a probléma részletes és érthető leírása, ha olyan, akkor mellékelt terminál kimenettel. Amennyiben az túl hosszú a bemásoláshoz, akkor feltöltve a pastebin oldalára, majd belinkelve." -
alvarezlopez
tag
válasz
lev258 #43941 üzenetére
Igen én is ezért furcsálltam, hogy ott van.
Egyébként van simán /root -om is, tehát nem helyeztem át home -ba. Most egyébként egyelőre letöröltem, a /home/root/ -ot, nagy baj nem lehet belőle, mert csak egy .dropbox-dist van benne. Ha újra megjelenik, vagy elromlik a dropbox app akkor maximum törlöm és felrakom ismét. A fura egyébként az, hogy simán sudo pacman -S dropbox -t használtam, mint mezei user.Köszi mindenesetre az eddigieket.
-
lev258
veterán
válasz
alvarezlopez #43938 üzenetére
Normál esetben az a mappa a felhasználó alá kerül. Te valami speciális módon (gondolom tisztán rootként) telepíthetted, hogy kreált egy root mappát és oda került.
Lehet nézni létrehozási dátumot, vagy ahhoz hasonlót, de nem a fájlkezelőben. Ennek egyik érthető oka az, hogy egy másolással értelmét veszti. Ezért is fontosabb az utolsó módosítás dátuma. -
válasz
Lathronos #43931 üzenetére
Stadionok a mértani forma másik sarka, de amúgy elcsípted!
Nem rendelkezek ehhez kellő tapasztalattal, és céltábla sem akarok lenni.
Nálam egyik sincs meg, viszonylag új rendszer ez, senkinek sincs igazán tapasztalata, TG topikban látszik is ez.
Irigylem a melóhelyedet, bár most az enyém is tetszik, amíg nem kell újra mennem, beleállt valami a sarkamba és nem tudok menni. Jönni tudok. (ha nem ismered a viccet, akkor nem számít)most már inkább leírom:
Béla bácsi elmegy az orvoshoz:
- Doktor úr, nem tudok menni!
- Hát akkor hogy jött ide?
- Hát jönni azt tudok, csak menni nem!Sorry mindenkinek az off-ért!
-
Syl
nagyúr
válasz
gyurkikrisz #43937 üzenetére
A Debian telepítése kicsit más, de nem egy rocket sience. Ötvözd az én és kovaax írását és nem lesz baj.
-
lev258
veterán
válasz
alvarezlopez #43932 üzenetére
2.
Nálam a Dropbox sosem csinált még ilyet. Valami nem stimmel.
+1
Javaslom először ismerkedj meg a rendszer használatával, mert nagyon hamar tönkre fogod vágni. -
Syl
nagyúr
válasz
gyurkikrisz #43933 üzenetére
Segítség neked is: [link]
-
spammer
veterán
válasz
alvarezlopez #43932 üzenetére
1. az utolsó módosítás dátumát mutatja.
2. Nincs ilyen, úgyhogy biztosan valami kreálta.
3. mit akarsz megnyitni?
4. ha valami app generálta a root néven, akkor ha átnevezed, vagy újra generálja magának vagy nem fog működni az app.
-
gyurkikrisz
őstag
Sziasztok!
Win10 mellé menne fel dualbootba egy debian. Csináltam egy 30GB-os partíciót neki, szerintem bőven elég lesz neki, csak próbaként tenném fel, nem élsben.
1. Létre fog még hozni a Debian a saját partícióján kívül még partíciókat? Nem akarom, hogy az adataim sérüljenek, ezért lenne fontos.
2. Hogyan kell "uninstallálni" a rendszert? Szimplán letörlöm a partícióit? Ez nem zavar be a bootloadernek?
-
alvarezlopez
tag
Vagyon néhány kérdésem! Help!
1. Létrehozás Dátuma
Egyes fájlok létrehozásának dátumát szeretném megjeleníteni a Nautilus explorerben (Gnome3). Van rá valamilyen mód? Egy másik fórumon olvastam egy olyan hozzászólást, hogy a linux nem tárolja a fájlok létrehozási dátumát. Ez tényleg igaz?2. A /home rejtelmei
Tegnap megjelent egy /home/root mappa. Ez mi célt szolgál általánosságban?
Belenéztem amúgy és egy /.dropbox-dist mappa van csak benne. Valószínű a dropbox app használja valamire. Nálatok is van ilyen? Csak azért kérdezem ezt, mert emlékeim szerint ez csak tegnap este került oda. Nem értem mi szükség van rá. Kitörölném szivesen3. Sudócédét akarok
"sudo cd" nem működik ugye mert a cd nem egy app- hanem egy elavult adathordozó! Hahahaha!. Ehelyett mit kell használni, ha "permission denied" -ot kapok egyes mappák megnyitására? Oké sudo -i vel én leszek a császár de utána meg nem tudom használni a "dir" "ls" parancsokat. Legalábbis nálam nem listáz ki semmit.szerk.:
+1
Ha a /home/root -ból, /home/.root/ -ot csinálok, az appok akik használni szeretnék a /home/root -ot, generálnak a .root mellé egy sima root -ot, vagy készségesen használják a rejtett .root -ot? -
válasz
Lathronos #43929 üzenetére
Értelek én, nem is árt az ilyen figyelmeztetés, ha valaki óvatlan lenne, főleg itthon, ahol a jogszabályok folyamatos alakítgatása még a jogtudósokat is elbizonytalanítja sok esetben!
Fórumtársunknak inkább technikai jellegű gondja volt a klienssel.
Árpád hídnál található főkapitányság?
Ott egy csomó bürokrata dolgozik főleg.
3 szög
Készenléti Rendőrség, orbiTEK, Nemzetvédelmi Egyetem
4 is lehetne, mert az egyik ojjektumban székel a NBH is(nem akarsz TG lenni amúgy, akkor nem nekem kéne mindig a rossz rendőrt jáccanom?)
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #43927 üzenetére
Nem azt írtam, hogy a T.E.K. fogja rá rúgni az ajtót.
Csak gondoltam megemlítem, hogy csak óvatosan, milyen infokat osztunk meg magunkról, nehogy valaki félreértse. Persze értem, hogy a P2P mint technológia nem illegális, csak az azon áthaladó adatforgalom kb. 80%-a sajnos. Persze tudom én, hogy az ISO-kat is torrentről szedi mindenki, köztük én is, mert gyorsabban lejön.
"én például Mo. legnagyobb rendvédelmi háromszögénél tartózkodom többnyire". Ha ez alatt a Árpád hídnál található főkapitányságot érted, lehet elmentünk egymás mellett párszor, elég gyakran járok arrafelé.
-
válasz
Lathronos #43926 üzenetére
A fórumtárs nem írt konkrétumot.
Torrentezés az lehet teljesen jogtiszta is, márpedig ott a seed/leech kell, hogy működjön!
Én például, ahol lehetőség van rá, csak torrenttel töltöm le a Linux disztróimat.
Csak saját használatra meg lehet tölteni más tartalmakat is, ha csak nem változott ez is mostanában!?én például Mo. legnagyobb rendvédelmi háromszögénél tartózkodom többnyire
Gondolod, hogy a szemben lévő 3betűsek otthon nem töltenek le? -
Lathronos
őstag
válasz
SmikOne #43896 üzenetére
Szia!
Többször említettem már itt és más fórumokon is, hogy ha már nem jogtiszta forrásból szerez be valaki ezt-azt, legalább ne híresztelje. Főleg ne olyan helyeken ahol a rendvédelmi szervek tagjai is képviseltetik magukat. Márpedig van itt a fórumtagok közt pár, csak szólok.
-
válasz
herdsman12 #43924 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #43922 üzenetére
Nálam így néz ki:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2
Azért remélem odafigyelsz majd a rendszerpartícióra, nehogy telítődjön (ha már nincs külön /home-od). -
herdsman12
őstag
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 63 29296937 29296875 14G 83 Linux
/dev/sda2 29298688 33202175 3903488 1,9G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda3 33202176 234440703 201238528 96G 83 LinuxTelepítésnél (HDD) nem tudtam, hogy mi a helyes megoldás, ezért sda3 ext4-re formázva és nincs csatolva.
Átírnám az fstab-ot, UUID az még menne, de milyen kapcsolókat kell megadni?
Gparted is van, de ott se látom, hogy mit kellene csinálni? -
Raynes
tag
válasz
petersonal #43920 üzenetére
Ennek a logból ki kellett volna derülnie.
-
petersonal
tag
Megnéztem az éles rendszert, (eddig otthoni sajátommal próbálgattam) és az sbm.conf-ból hiányzott egy kurva vessző
most tesztelik majd...
-
GoZoL
senior tag
Jogos a kérdés.
Kliens oldalon az rdesktop 1.8 verziójával próbálkozok ott a hiba: Failed to connect, CreedSSP required by server.
Szerver oldalon: Az RDP-TCP figyelő kapcsolatot kapott. Ez nem hibaként jelentkezik csak információként.
Szerver oldali napló:
- System- Provider
[ Name] Microsoft-Windows-TerminalServices-RemoteConnectionManager
[ Guid] {C76BAA63-AE81-421C-B425-340B4B24157F}EventID 261
Version 0
Level 4
Task 0
Opcode 0
Keywords 0x1000000000000000
- TimeCreated
[ SystemTime] 2016-02-02T08:30:21.997128300Z
EventRecordID 51765
- Correlation
[ ActivityID] {F42085C1-B8D6-428C-A147-1434F1070000}
- Execution
[ ProcessID] 1716
[ ThreadID] 3308Channel Microsoft-Windows-TerminalServices-RemoteConnectionManager/Operational
Computer TS2
- Security
[ UserID] S-1-5-20
- UserData
- EventXML
listenerName RDP-Tcp
-
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Régebbi Pc-re szeretnék telepíteni egy linuxot (pl tinycore) amit arra használnék, hogy windowsos terminal szerver alá csatlakozik be. Windows Server 2008 R2 alá tökéletesen kapcsolódik, de Windows Server 2012 r2 alá nem. Tud ebben valaki segíteni? Köszönöm!
-
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #43904 üzenetére
Transparency 100-on maradt?
-
válasz
petersonal #43912 üzenetére
a már meglévő mappaszerkezetet nem helyezgetném át
Csak egy move parancs és átvisz mindent. Nem olyan nagy varázslat ez.
A /home egy speciális mappa az alá kézzel készíteni egy könyvtárat nem szerencsés. Ahogy a példában is szerepel egy már létező felhasználó mappájába tedd a megosztandó könyvtárat. Ezt a felhasználót írod be az smb.conf-ba. -
petersonal
tag
válasz
petersonal #43912 üzenetére
Arról mi a véleményetek, ha mondjuk a etc/login.defs-ben átírom az umask-ot mondjuk 007-re? az megoldana mindent nem?
szerk: ja de az mindenkire érvényesül az nem jó :/ akkor csak adott usereknek írnám át? -
petersonal
tag
Szórri, azért írtam így a példát, mert én is így kaptam, és a már meglévő mappaszerkezetet nem helyezgetném át, de ha példa szerint a /home alatt van a share akkor az kinek a home-jának számít? Tehát a force user -hez kit írjak? root? vagy azokat a user-eket akikkel meg van osztva?
-
válasz
petersonal #43910 üzenetére
Látom ragaszkodsz a /home-on belüli megosztáshoz
Pedig ez a hiba oka. Akkor csináld úgy, ahogy God Vazzeg írta.
-
petersonal
tag
válasz
petersonal #43909 üzenetére
mivel a kép nem jelent megpróbálom újra feltölteni:
-
válasz
petersonal #43906 üzenetére
A megosztott könyvtárnak most mik a jogosultságai, kik a tulajdonosai?
-
petersonal
tag
-
válasz
God Vazzeg #43904 üzenetére
Emlékeztem, hogy rávehető hogy csak valaki nevében ügyködjön, csak nem ugrott be a kulcsszó.
Köszi a kiegészítést! -
God Vazzeg
veterán
Lehet akkor is, csak a "force user" kell a saját felhasználójára. Nekem így megy, mindenki elér mindent
petersonal:
így próbáld:
[share]
available = yes
path = /home/username/share
force user = felhasználóneved (mivel a te home-odba van)
read only = no
browsable = yes
public = yes
writable = yesA többi nem kell.
-
válasz
petersonal #43902 üzenetére
A chmod g+s /megosztas is megvolt?
Ugye azok az userek akik hozzáférnek("bejelentkeznek"), azok mind tagjai annak a megosztott könyvtár csoportjának?!
-
petersonal
tag
Szia!
Köszönöm a választ, de itteni lépésekben amit leírsz, ha jól értem csak a meglévő fájlokra mappákra állítod be a jogokat. Mi garantálja hogy ha újat hoznak létre a most beállított jogok is fognak arra vonatkozni?
edit: teszteltem az újonnan létrehozottak még mindig rossz jogokkal jönnek létre smbd restart nem volt, de emiatt gondolom nem kell -
herdsman12
őstag
Szakszerű magyarázatom nincs, csak saját tapasztalat.
Utólag telepített Firefox nem került be a menübe és a próbálkozással végleg kinyírtam Jessie-t, "spammer" szerint minden javítható, de ahhoz jobban kellene vágnom a kérdést.
Xfce alatt nem tapasztaltam ilyet.
[link]
[link]
Úgy rémlik a fájlkezelője (?) viszont jobban kezelte a lemezképeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Synology NAS
- Google Pixel topik
- TCL LCD és LED TV-k
- iPhone-t használók OFF topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen notebookot vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest