- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
Igen, köszönöm, így valóban jó. Már csak a helyi bejelentkezést kellene letiltani. Viszont ha átírom a passwd fájlban, akkor ftp-n se tud bejönni. Lehet, hogy inkább a virtuális felhasználók felé kellene elmennem?
-
Tamy
senior tag
Nos érdekes:
Annak ellenére, hogy a home könyvtár beállításánál azt kifogásolta, hogy a beállított mappa létezik, így be tudok lépni ftp-n, viszont nem zár be a home könyvtáramba, ami az általad javasolt konfig alapján normális. Ha viszont a chroot_list_enable=NO beállítással próbálom, akkor meg vsftpd 500 oops refusing to run with writable root inside chroot hibaüzenetet dob.
-
Tamy
senior tag
Régen én is lőttem be párat, igaz akkor nem kellett a sambával összehozni. Nem gondoltam, hogy most kifog rajtam.
local_umask=770, ez 0770 akart lenni, vagy inkább 0660, a Samba konfgja alapján (csoport írhatja, olvashatja), de próbáltam már az alap 022-vel is.
secure_chroot_dir=... visszaírtam a gyári /var/run/vsftpd/empty -re.
chroot_local_user=YES
Ezt szerintem félreérted, itt is azt írják, hogy így zárom be.usermod -m -d /samba/public/oszt ftpuseredneve
Erre meg azt mondja, hogy a home könyvtárja már létezik (naná, hogy igen).A bejelentkezést a /etc/passwd fájlban a :/bin/false segítségével tiltom le, de enélkül se tudok belépni.
-
Tamy
senior tag
Van egy Debian alapú fájlszerverem, amin jelenleg samba megosztások vannak beállítva. Szükséges lenne most az egyik megosztott mappára egy ftp elérést is beállítanom, amit célszerűen a vsftpd segítségével próbálok megvalósítani. Az ftp-nek létrehoztam egy külön felhasználót, elláttam jelszóval, hozzáadtam a samba felhasználók csoportjához, a helyi bejelentkezést letiltottam, és hozzáadtam a vsftpd.allowed_users fájlhoz. Ez a konfig:
listen=YES
listen_ipv6=NO
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
local_umask=770
dirmessage_enable=YES
use_localtime=YES
xferlog_enable=YES
log_ftp_protocol=YES
connect_from_port_20=YES
chroot_local_user=YES
chroot_list_enable=NO
userlist_deny=NO
userlist_enable=YES
userlist_file=/etc/vsftpd.allowed_users
pam_service_name=vsftpd
ssl_enable=NO
force_dot_files=YES
secure_chroot_dir=/samba/public/osztA hibaüzenet: "530 Login incorrect."
Ezzel a megoldással működik, de nekem pont az lenne a lényeg, hogy egy már meglévő mappába tudjon írni, a felhasználó home-ját meg nem rakhatom a megosztott mappába. Esetleg tegyek symlinket a /home/ftpuser alá? Gondolom van ennél elegánsabb, kézenfekvő megoldás is.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Debian 9.4.0 szerveren Smartmontools segítségével szeretném figyelni a HDD-ket, amiről hiba esetén e-mail üzenetet is kellene kapnom. Felraktam hozzá a heirloom-mailx csomagot, Csináltam symlinkeket, így most már a mailx, és a mail paranccsal is megy a levélküldés, viszont úgy látom hiába minden, mert a Smartmontools az exim4-et használja. Ez alapján próbáltam beállítani, a Smartmontools újraindítása után a syslog szerint sikeresen elküldi a teszt e-mailt, viszont a
/var/log/exim4/mainlog
alatt ezt látom:2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gi-ND ** root@mail.com R=smarthost T=remote_smtp_smarthost H=smtp.mail.com [74.208.5.15] X=TLS1.2:ECDHE_RSA_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes DN="C=US,ST=Pennsylvania,L=Chesterbrook,O=1&1 Mail & Media Inc.,CN=smtp.mail.com": SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<> SIZE=3369: 550-Requested action not taken: mailbox unavailable\n550 Sender address is not allowed.
2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gi-ND Frozen (delivery error message)
2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gj-N9 ** root@mail.com R=smarthost T=remote_smtp_smarthost H=smtp.mail.com [74.208.5.15] X=TLS1.2:ECDHE_RSA_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes DN="C=US,ST=Pennsylvania,L=Chesterbrook,O=1&1 Mail & Media Inc.,CN=smtp.mail.com": SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<> SIZE=3338: 550-Requested action not taken: mailbox unavailable\n550 Sender address is not allowed.Ami persze igaz is, mert a küldő e-mail cím nem root@mail.com, hanem legyen a példa kedvéért serverem@mail.com, a root a felhasználó, amivel rugdosom szerencsétlent.
Ha az Exim4-et újraindítom, akkor ezt dobja:
Job for exim4.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status exim4.service" and "journalctl -xe" for details.A
systemctl status exim4.service
pedig ezt:exim4.service - LSB: exim Mail Transport Agent
Loaded: loaded (/etc/init.d/exim4; generated; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-05-15 08:46:33 CEST; 2min 51s ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 12185 ExecStop=/etc/init.d/exim4 stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 12630 ExecStart=/etc/init.d/exim4 start (code=exited, status=1/FAILURE)
Valakinek ötlete, hogy mit rontok el? Vagy nem lehetne rávenni a Smartmontoolsot, hogy a Heirloomot használja? -
Tamy
senior tag
Megoldottam, úgy, ahogy a legkevésbé sem gondoltam volna. Betömörítettem zip-be, azt megcsinálta, néhány hibás karakter meg is javult. Viszont kicsomagolni nem engedte. Fogtam a tömörített fájlt, és Windows alatt megnyitottam. Itt is hibásnak látszik, de ki tudtam tömöríteni. Innentől már át is nevezhető.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Van nálam egy régi winyó, Debian volt rajta. Le kellene mentenem a személyes adatokat róla, ezért bebootoltam egy live Xubunturól. Nagy része meg is van, akad viszont néhány fénykép, aminek a fájlneve tartalmaz pár hibás karaktert, ezért nem engedi másolni. Megnyitni viszont mindet megnyitja. Hogyan tudnám egyszerűen átmásolni ezeket? Fényképszerkesztő - mentés másként egyesével végigzongorázva elég hosszadalmas lenne.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
FreeBSD (pfSense) alatt szeretnék lemezkvótát beállítani a samba felhasználók csoportjának. Millió leírást átolvastam, hozzáadtam az fstab-hoz a usrquota,grpquota opciót, az rc.conf-ba pedig beírtam a quota_enable="YES" check_quotas="YES" sorokat. Mellesleg hiába írom ide be pl. a samba_server_enable="YES" parancsot, nem indul el magától, de ezt kiküszöbölöm egy indítóscripttel, viszont ebből kiindulva gyanítom, hogy a kvótára vonatkozó opciók is hatástalanok. Akármilyen opcióval állítanám be a kvótát, csak az alábbi választ kapom:
usage : setquota [-u | -g] [-f fs] [-bhval] [-bsval] [-bgval] \
[-ihval] [-isval] [-igval] user/group ...Ezeket próbáltam: setquota -g csoportnév; setquota -u felhasználónév; setquota -u felhasználónév 10000 10000 0 0; 10000 10000 0 0 /home/oszt
Milyen formában kellene megadnom, és hogyan tudnám lekérdezni?
Köszönöm.
-
Tamy
senior tag
-
Tamy
senior tag
Xubuntu 14.04 alatt van egy ilyen hibaüzenetem az elmúlt kb. egy héten:
Amit talál frissítést, azt mindig felrakom, most azt mondja minden naprakész. Akkor mi a baja?
-
Tamy
senior tag
Egy kicsit Windowsos is a kérdésem, de talán mégis inkább ide illik:
Van egy Linuxos szerver, amit Windowsos gépekről is szeretnék elérni ssh-n. Root-nak nincs joga belépni, viszont sudo-val működik a dolog Putty alól. Ezen nem is kívánok változtatni, de szeretném ugyanezt megoldani a WinSCP segítségével is, hiszen ez sokszor kényelmesebb/gyorsabb. Kutakodtam a neten, de kb. mindenhol azt írják, hogy adjak jogot a root-nak a belépésre. Találtam még egy olyan leírást is, mely szerint belépés után futtassam le a su - root parancsot, csakhogy ilyenkor be kéne adnom a jelszót is, amit így nem tudok. Van rá mód, hogy a szerver piszkálása nélkül megoldjam a root jogot WinSCP alól is?
-
Tamy
senior tag
Nos segítséget itt sem kaptam, de egy nagyon picit előrébb sikerült jutnom.
A samba-tool group listmembers "csoportnév" paranccsal már látom az adott csoportba tartozó felhasználókat, ezzel már lehetne valamit kezdeni. Viszont nem tudok egyszerre több felhasználót törölni, ha csak simán szóközzel felsorolom őket a samba-tool user delete név1 név2 formában az nem jó, mint ahogy a vessző se. Később persze valamilyen scripttel kellene megoldani, letárolni az adott csoport felhasználóit egy változóban, majd ezeket törölni. Gondolom legalábbis.
A másik, hogy ezzel a megoldással csak a felhasználónevet törlöm, de ott marad a home könyvtára, és ha azt még külön le is törlöm, akkor se engedi ugyanazzal a névvel újra létrehozni, arra hivatkozik, hogy már létezik. Gondolom valahol valami még marad utána.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Felteszem itt is a kérdésem, sajnos eddig nem kaptam érdemi választ sehol
Egy Zentyal (Ubuntu alapú) szervert szeretnék beüzemelni iskolai környezetben, amolyan mindenesnek. A problémám a Samba megfelelő konfigurálásával van. Azt kellene többek közt megoldanom, hogy a végzett diákokat "egy mozdulattal" törölni tudjam. Valami olyasmit tervezek, hogy egy script segítségével az adott csoportba tartozó összes felhasználót kilistázni, majd törölni, de hogyan? A groups parancs itt mit sem ér, mivel nem valós felhasználókról van szó. A "samba-tool" paranccsal ki tudom listázni a felhasználókat, és a csoportokat is, de a kettőt együtt nem tudom előcsalogatni vele. Vagy a csoport tagjait kellene látnom, vagy a felhasználók csoportjait. Hogyan lehetne megoldani?
-
Tamy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #30767 üzenetére
Igen, a ramon gondolkodtam, abban nem vagyok biztos, hogy mellé tudok még betenni, de nagyobbra cserélni a jelenlegit igen. Úgy rémlik a 256-ot még tudja kezelni. Sokat nem akarok rá költeni, de a RAM tényleg filléres összeg. Amit jobban sajnálok, hogy az akkuja is halott, arra meg már nem érdemes pénzt áldozni.
lev258: Köszi, a Puppy-t szerintem kipróbálom.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Került hozzám egy őskövület laptop: 800 MHz CPU; 128 MB RAM; 10 GB HDD. Sok mindenre már nem használnám, inkább csak hálózati hibakeresésre: Wireshark, alap böngésző (nem YouTube, inkább csak, hogy megfelelően működik-e a net), terminál... Viszont annak ellenére, hogy telepítettem már párszor Linuxot, és jelenleg is használok egy Xubuntu-t is, nagyon nem vagyok jártas a Linux világában.
A kérdésem, hogy létezik még valami használható, grafikus felülettel rendelkező verzió erre a lassan muzeális vasra? Nem várom, hogy szélvész legyen, és az sem zavar túlzottan, ha esetleg nem friss verzió, csak azért sikerüljön ráakadnom valahol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest