Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• skoos

őstag

Sziasztok! Gondoltam megkérdezem a kávéfőzésem minden apró kezdeti hibáját egyenként, de inkább leírom a teljes folyamatot és lehet csemegézni kedvetekre a hibafelsorolásban :)

bocsánat a szakzsargon teljes hiánya miatt.

Készülékek:
    Gaggia Classic
    ims duplaszűrő
    22/30/44/60ml beosztású mérőpohár
    Graef CM702
    Qawa kávébab

A helyzet: Szeretnék jó presszót, konzekvens minőségben. 6000Ft/kg kávéból, nem a legjobb, de egy erősen jó minőséget várok. Nem kell mandula és tökvirág :). Napi 2x van lehetőségem kávéval bíbelődni ez sacc 4 csésze per nap.

A folyamat:
    - Gaggiában a kar üresen és tisztán benne, bekapcs, vizet (San benedetto) is töltök a gépbe
    - kis csöpögés látható a kar alján, kiveszem a kart, kis kávépor is került a szűrőbe. Papírral szárazra törlöm a kicsöpögést és a szűrőt. Enyhén kávédarabos, forró folyadékot törlök le a "kifolyóka" aljáról (a gép aján, a kar fölött, ahonnan a víz jön)
    -darálok 16g kávét. 0-5 közötti finomságon, úgy érzékelem még nem itt van a legnagyobb hiba
    - Ha felfűtött, a tisztaság oltárán kis üres vizet lefőzök, majd papírral szárazra törlöm a kifolyókát
    - A kávét egy-egy erősebb nyomással tömörítem a szűrőbe, keménynek látszik, de pár kávé-porszem mindig van a tetején
    - kar bent, gomb benyom. Kb 10msp erőlködés után jelenik meg az első kávécsepp, vantablack színben
    - kb 15-20msp a 60ml lefőzése. Akárhogy darálom/tömörítem, eddig nemigen tudtam hosszabban. A kávé kb 5ml-től már nem ilyen sötét, gyorsan kiszőkül
    - a kart kivéve elég vizes a kávézacc teteje, vízszintesen kell tartanom, nehogy kifollyon amíg a kukához érek. Szűrő ki, elöblít, kar elöblít, vissza a gépbe.
    - a kávét szétporciózom 30/30ml-re
    - kávéhabot csinálok, mert a feleségem capuccinósan issza
    - habosítás után gőzzel kitisztítom a habosítócsövet, el is öblítem.
    - a habosító tövét amire a habosítócsövet dugom szintén letörlöm/kigőzölöm
    - a gépben maradt gőzt kicsapatom a kávéfőzés gombbal. Gőz, majd forró víz jön belőle. Papírral eltörlöm a szűrőt, kart és a "kifolyókát"
    - megisszuk. Egész jó, de van még ebben tartalék.

Összességében elég komoly macera és logisztika 60ml léért, de rutinnal remélem minden feljavul :U

Várom megtisztelő kommentjeiteket!
    Sanyi

Új hozzászólás Aktív témák