Hirdetés
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Milyen okostelefont vegyek?
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
Ritkán írok ide, de most találtam egy számomra érdekes újdonságot, hátha más is megerősít ebben.
Régen használtam Reneka szűrőt, de akkor csak annyi jött le róla, hogy sokkal jobban átereszti a vizet, mint a szokásos szűrők. Lényegében ellenállás nélkül, tehát csap alá téve az látszik, hogy egész gyors kifolyásnál sem telik meg, nincs a szélén túlfolyás. Akkor ennyiben hagytam a dolgot, ezzel magyaráztam meg magamnak, hogy talán más ízt hoz ki a kávéból, mint az egyebek.
De most hosszú szünet után újra vettem egy 21g-osat, és a rugós - karos dugattyús gépemen feltűnt, valójában miben különbözik a többitől. Ez már sokkal kézzelfoghatóbbá teszi, hogy ízben tényleg hozhat valami mást. (Hogy jobbat-e azt persze mindenki döntse el maga.)
Szóval arról van szó, hogy az LM Leván elég feltűnően látszik a kávé kifolyási sebessége. A La Marzocco gyári szűrőmnél a nagy tárcsa forgási sebességéből már lényegében a csapolás elején látom, hogy ez most okés lesz, vagy gyors, vagy lassú. Továbbá azt is, hogy ahogy haladok a csapolás vége felé, ez a forgási sebesség egyértelműen nő, tehát a lazuló pogácsa jobban átereszti a vizet, annak ellenére, hogy a rugóerő (vagyis a nyomás) egyre csökken. (Nyilván fix 9 bárnál ez a kifolyási sebesség növekedés még fokozottabb lehet.)
Most a Renekánál viszont az történik, hogy elég tempósan megindul a csapolás, annyira, hogy már nyúlnék a karhoz, hogy visszafogjam, mert tuti nagyon gyorsan lejön az adag, de nem. Nemhogy nem gyorsul a végére, de inkább mintha lassulna.
Tehát úgy tűnik, itt arról van szó, hogy a finom hálót a duzzadó kávépor valamennyire eltömíti, annyira, hogy lényegében konstanssá válik az áramlási sebesség az egész csapolás alatt.
(Kíváncsiságból volt már olyan kisérletem, hogy szűrőpapírt nem csak a pogácsa tetejére, hanem alá is tettem. Ez teljes kudarc, mert itt fokozottan az történik, ami a Renekánál úgy látszik még egészséges mértékben, hogy a kávépor eltömíti a szűrőt, és lényegében befullad a csapolás.)
Kicsit hosszan írtam le a dolgot, de azt gondolom, amikor nüansznyi különbségeket hajkurászunk ízbéli előnyökért, ez a jelenség ennél a szűrőnél elég markáns eltérés ahhoz, hogy magyarázat legyen arra, miért más ízű a kávé a Renekából.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Magyar menüs Saeco Picobaristo OTC tejtartállyal
- Új multikapszulás, multifunkciós kávéfőzők garanciával. DG, NESP, POD, Őrölt kv. egy gép.
- Mazzer Mestre/Super Jolly K30 késekkel!
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Bomba ár! Asus R512CA - Core i3 I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ASRock H110 Pro BTC+ LGA1151 Alaplap számlával, 6 hónap garanciával
- 27% - ASUS Hyper M. 2 X16 V2 4X M. 2 PCI-e SSD Beépítõ Kártya!
- iKing.hu Realme 14 Pro+ Pearl White 512GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- Dell Vostro 5410 14" i5-11320H 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest