Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Mit jelent a sztahanovista ebben a kontextusban? Nalunk nincs tulora, normalis a fizetes, flexibilis a munkaido.
-
Kobe
veterán
a promocio per definitive azt jelenti, nemcsak munkahelyen, hogy valamilyen előnyt kapsz
akár azt hogy olcsóbban kapod a cuccot, vagy többet kapsz ugyanannyiért, stb, millió változata van
de ne keverjük a fogalmakat, az hogy ugyanannyiért magasabb beosztású melót csinálsz, az minden csak nem promóció, a hagyományos definicó szerint sem....a piaci érték meg ott hibázik, hogy pont hogy a nagy cégek társítanak minden pozíciót mindenféle cost levelhez, hays sávhoz meg hasonlóhoz, szóval forintra pontosan tudják a sávot, pont náluk jönne ki az mindig, hogy hoppá, elvégre minden különböző pozinak véletlen pont annyi a CL-je is ? (na akkor volt értelme fél brigád HR-es jánykát hónapokig foglalkoztatni hogy megírják a compensation policyt.....)
a cégeket nem kell félteni, egy példa, én pl nemrég váltottam, magasabb beosztásból, az utódom nem kapta meg azt a CL beosztást / titulust, pedig ugyanazt a melót csinálja. Inkább megszüntették a pozit és csináltak belőle 2 juniort, és viszi a senior + vezetői melót valaki medior beosztásban, jójazúgy alapon. Havi marginális költségről beszélünk.
meg hát másik helyeken a promociónál jellemzően a plusz benefitekkel baszódnak, jajj, a magasabb bónusz még azért nem jár mert ekkor és akkor van éves cycle forduló, OK, akkor addig jár mondjuk a 13. havi helyette ? Jajj, az már nem hiszen már nem abban a pozícióban dolgozol, ahhoz már a bónusz jár
én azt vallom / tapasztalom, az igazán "jó" munkáltatói jogkört gyakorló vezető minden fillérért lehajol, cégmérettől függően......kvázi elvárás tőlük
-
vzozo
senior tag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
De akkor mi az előnye? Hogy komplexebb (kimerítőbb) munkát végzel ugyan annyiért?
Mi mondjuk kapunk emelést promózáskor (job level change), de ha csak a standard title-t változik, akkor nem feltétlenü azonnal, hanem lehet az éves teljesítményértékeléskor vágnak hozzád egy nagyobb csomagot.
Mégis simán megéri, mert ugyan next level munkát végzel ugyanazért a fizuért, de pl. lehet nem lesz favágás, amit már a hátad közepére se kívánsz, hanem mentálisan is kielégít, más (jobb) a WLB, ergo win-win szitu még mindig. Arról nem is beszélve, hogy ezáltalán általában eleve jár a nagyobb vizibilitás, hozzáférés egyéb rendszerekhez, céges KB-khoz, tudsz kapcsolatot építeni, stb., stb., mind előnyös karrier szempontból.
Mondjuk vicces, hogy pont én jövök a karrier sztorival, mivel 10+ évig csak feelgood munkákat végeztem, és csak nemrég kezdtem el tudatosan erre is figyelni... De az biztos, hogy ha újra fiatal lennék, ezt az egy szempontot megtartanám: amit hátra lehet hagyni egy favágó munkát és helyette olyat végezni, amiben szakmailag ki lehet teljesedni, akkor bármi áron előre.
-
-
-
Dare2Live
félisten
Nekem "feljebb jutás promoció" az egyben azt is jelenti, hogy hatékonyabban dolgozol, több a hozzáadott érték... ha ilyenkor nem emelik elöbb/utobb a fizut akkor az emberek nem lesznek rá motiváltak ami súlyos gond magában ráadásul mennek oda ahol emelik.
szerk:
@weiss És evvel rengetegen így vannak. HO, nem akarnak BPre felmenni, akkor mennek szabira kb amikor akarnak, tudnak menni 16:00ra gyerekért oviba, napi átlag ~6h munka, megcsinálják amit kell nem b*ják őket, nincs mikromanagement...
Amúgy Pécsi vagy? -
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Dehogy lesz jobb, de figyi, pénzből kijövök, Ferrarim meg sehol sem lesz, legalább nyugi van. Nekem ez most fontosabb, akármennyire is istenkáromlás ezt itt hangoztatni.
-
eladocuccaim
tag
Nem, a promóció a fizetésemelésről szól. Pont. Senki sem azért gürizik, mert szeretne nehezebb munkát végezni, vagy más random titulust viselni az outlookban a neve alatt. És igen, ha felfele lépsz, az mindig több, és/vagy nehezebb munka. Te szerintem kevered azt az egyetlen egy step-et, mikor valakiből ic—->manager lesz. De már megszoktam hogy ti valami elképesztően sztahanovista hely vagytok.
weiss: ok, persze, ha neked így jó… majd később jobb lesz…
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Jöhetnétek hozzám dolgozni, adok valami nagyon fancy pozi nevet szar fizetésért, felőlem lehetnétek ceo i meg ceo ii…Mindegy, kellemes hétvégét mindenkinek, én kiszálltam.

-
j0k3r!
őstag
"A promocio arrol szol, hogy valtozik a munkad."
De, ha változik a munkád, akkor változik a piaci értéked is, nem? Fejlesztőből mondjuk team lead leszel, akkor téged mostantól az utcáról nem egy fejlesztővel tudnak lecserélni, hanem egy team lead-del, akinek a bérigénye jellemzően magasabb. De lehet, hogy félreértelek.
-
tototos
addikt
Azért ez így nem igaz. A magasabb level azért magasabb mert nagyobb a felelősség. ÉS itt van amit szerintem rosszul értelmeznek sokat, hogy azért mert 10-20 éves tapasztalatod van még nem fogsz senior szintű fizetést kapni ha ugyanazt a feladatot csinálod mint egy kezdő.
Példa előző cégnél a fejlesztőket kb 3 sávba sorolták be:
1, Aki egyedül nem tudja ellátni a feladatát kell neki segítség, ők kb a friss egyetemisták
2, Önállóan el tudja végezni a kiadott feladatot a projekten belül
3, Nem csak a projektre van hatással, hanem már az organizáción belül is van hatása a munkájának -
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Miert kimeritobb? Mas. A ceg termeszetesen olyan munkat fog rad bizni, ami a leheto legnagyobb erteket kepviseli a ceg szamara. Ha ez neked unalmas/etc., akkor elmesz. Mi koze van ennek az egesznek a promociohoz? A promocio arrol szol, hogy valtozik a munkad. A fizetesednek ahhoz van koze, hogy mi a piaci erteked es a ceg ki tudja-e ezt fizetni.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ahogy emvy írta, következő körben jobb feltételekkel indulsz. Annyira nem borzasztó. 100% HO van, munkába sem kell megszakadni, vagyis hát én nem vagyok hajlandó, cserébe szarul fizetnek.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
"Ilyenkor szoktak a 10+ eve dolgozo emberektol jonni a megrokonyodesek, hogy az ujoncot miert vettek fel dupla annyi fizetesert, mint az ove."
ITben?
Én olyat láttam, hogy egy újonc annyit kapott mint a 2-3éve ott dolgozó. De ott két okot is láttam: Nagyon keresleti volt a piac és a 2-3éve ott dolgozó kb a minimumot hozta mindig.
szerk:
Meg olyat is láttam, hogy vki jól elvan a cégnél szeret ott dolgozni, HOzhat, introvertált, a pénzből bőven kijön megvan mindene... a manager meg ezt megszagolja és alig emel. X év után felmegy BPre kersehetett volna +50+%al talán 100%al is többet de nem érdekelte.
Aztán vmi nő felszedte jött a gyerek, a feleséget már zavarta
, kellett a pénz mert gyerek, nagyobb lakás... és akkor lépett. -
Hátőőő, ez így azért nyilvánvaló, merthát 8 órás a munkaidő by definition. A next level arról szól, hogy magasabb komplexitású és/vagy felelősséggel járó munkákat is rád lehet bízni, amelyek szintén by definition értékesebbek a cégnek. Ezt illik kompenzálni a másik oldalon.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Közben többiek már leírták. Nálunk fejlesztőknél vagy tesztelőknél nem jár több munkával vagy felelősséggel a promóció, mert arra kapod, hogy már a felsőbb level munkáját végzed.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
"Az éves emelésekkor meg amúgy is kap mindig mindenki."
Ez sincs igy.#37978: Egyebkent a fizetesi savokat nem feltetlenul veszik ennyire komolyan. Siman elofordulhat, hogy a munkakorod fizetesi savjanak hatara ala kerul a fizetesed, ha kimaradsz par emelesi korbol. A fizetesi savok valtoztatasakor a meglevo fizeteseket nem feltetlenul huzzak fel. Azt leginkabb az ujonnan erkezokre alkalmazzak. Ezt is tapasztaltam mar tobb cegnel is. |Ilyenkor szoktak a 10+ eve dolgozo emberektol jonni a megrokonyodesek, hogy az ujoncot miert vettek fel dupla annyi fizetesert, mint az ove. Ez se tudom mennyire tomeges dolog, de biztosan letezik.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Mert idővel jönni fog, vagy már korábban jött a plusz kompenzáció. Ráadásul a promóció nem több munka, csak más. A munkahelyen te azt csinálod, amihez kedved szottyan?
-
eladocuccaim
tag
Most komolyan azt mondjátok, hogy fizetésemelés nélküli promotion-ök vannak tömegesen? Én ilyennel még sosem találkoztam, de totál nevetséges is lenne.
A fizetési sávoktól ennek teljesen függetlennek kell lennie. Attól, hogy valaki belefér a magasabb sávba is, attól még jár a több pénz a magasabb pozihoz
. Nagyon durván hagyjátok kihasználni magatokat. Az éves emelésekkor meg amúgy is kap mindig mindenki.emvy: persze… hiszem, ha látom. Ha mostantól nagyobb a felelősségem, vagy a tudásom, akkor most kérem a több pénzt. Aztán később meg jön a kamu duma, hogy most épp “nincs pénz”.
-
D@ve89
tag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Magasabb pozícióhoz valószínűleg magasab a fizetéssáv, magasabb lehet a bónusz (vagy éppen bizonyos szinttől jár csak bónusz), így nagyobbat lehet a következő fizuemelési körben lépni.
-
tototos
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ha a bérsávok átlapolódnak akkor van olyan hogy kimaxolod az egyiket majd csak utána raknak fel magasabba aminek meg az aljáról indulsz esa fizetésed ezzel nem változik. Előző cégnél kaptunk általában emelést mert nem várták meg hogy elérd a plafont az egyik sávban.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Mi cegunknel sem volt szokas, de szerencsere mar legalabb torekves van ra, hogy ez megvaltozzon. Dry promotion-nek is szokas nevezni a dolgot. Ugyanakkor kesobb a fizetesemelesekkor nyilvan elorebb veszik azokat, akik kaptak eloleptetest fizetesemeles nelkul.
-
-
n00n
őstag
-
donandres
csendes újonc
válasz
csakegymunka
üzenetére
Volt náluk tavaly egy nagyobb layoff, ennek érdemes utánanézni.
-
csakegymunka
csendes tag
Bitrise nevű cégről van infótok? Milyen ott dolgozni? Mennyi túlóra, normál munkaidőn kívüli dolog lehet?
Nem fejlesztő, hanem infra/hálózat pozira ilyet írnak a hirdetésben:
Salary range for this position is between gross 1,625,000 HUF and 2,700,000 HUF. -
-
válasz
tototos
üzenetére
Persze, neki nem is az éjszakázás fáj, hanem az agyatlan beosztás. Dobbantani akar, csak megvárja, hogy az asszony visszamenjen melózni.
Regszerelő a világ pénzét el tudja kérni manapság, és egyre csak szigorodik a vizsga is. Vállalkozóként 1,5 misit illik ott beszedni szerintem alaphangon / hó.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Prémium nincs, túlóra benne van. 1 napot túlórázott a hónapban. Természetesen nem ennyit keres minden hónapban, ciklikus az idő / műszakpótlék / egyéb elszámolása. Ez egy erős hónap volt, a gyenge hónapban inkább 600-700-közötti érték a jellemző.
#37962tboy93
Így se találnak embert, operátor csak filippínó. Németországban megkeresné ennek a 1,5-2x-esét alaphangon, és nagyon könnyű a váltás, úgyhogy muszáj már itthon is megfizetni.Vegyi gépész technikus és villanyszerelő szakmája van. De évek óta agitálom, hogy csinálja meg a FAM meg regszerelőit is, és menjen ki vállalkozónak. Lazább meló több pénzért, és a maga ura. Végre észbe kapott, és ősszel elkezdi.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Hát, nemtom. Szerintem ezek a pozik olyan cégeknél igazán relevánsak, amik Bp-n tanyáznak, vidéken csak ilyen himi-humi munkát takarnak. Ismerős (diploma, közép angol) beszerzésen melózik a Suzukinál Esztergomban. Azt nem nevezném érdemi munkavégzésnek, ami ott folyik. Szóval nem csoda, hogy nem vágják hozzájuk a milliókat.
Öcsém legutóbbi bérpapírján nettó 900 K+ szerepel. Továbbra is műszakolós villamos karbantartó egy közeli gyárban, technikusi végzettséggel.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Mióta anyósék balatoni nyaralójában lett medence, le nem megyünk a partra, napi 20k-t instant spórolsz, ha ebédelsz akkor 40-50-et is
Felbecsülhetetlen amúgy egy ilyen nyaraló, 3 hetet voltunk lent eddig idén (főképp HO-ban nyomtam onnan) és költségben alig volt több mintha otthon lettem volna. -
Dare2Live
félisten
válasz
tboy93
üzenetére
2017 októberben vettünk egy panelt ki kellett volna festeni kiadás elött. Kényelmesen max 3nap meló ha nem sietnek írtam, hívtam... és 200K+anyag alatt nem kaptam ajánlatot. Felhúztam magam érdeklődtem, könyvelő/ismerős vonalon szóba került... évvégén, oktobertől számlásan egyre nehezebb jó festőt találni mert ha elérték a 12misi KATA határt abbahagyják és
+csak számla nélkül vállalnak bármit.

2017ban csak ami hivatalos abból ~10hónap alatt megvolt az éves 12misi KATA = ~netto. + ugye ami számla nélkül bejött.
Amióta 2000Ft balcsin a sajtos tejfölös már csak gyerek kap az enyémre sajnálom... bezzeg ha villanyszerelő maradtam volna...

Azóta persze lementek az árak 4fős brigádok dolgoznak BPn napi 100Kért.
szerk:
@Stylewars_kp Gazdaságilag ez az ország a NERé. Nincs vissza. Még állami szerepeknél is pl oktatásban az alapitvány/egyházi... vonal miatt nem/keveset tud tenni. Az alapítványi vezetők = NER. Nagyobb egyházak = NER. Ez van. -
Qtya123
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Igen, döbbenetes, hogy vidéken sokszor milyen pozikban milyen bérek vannak...
(gyengébb megyeszékhelyeken meg főleg)Sok esetben egy-egy komolyabb tudást igénylő pozícióban, esetleg néhány ember irányításával is megbízott munkavállaló ezeken a helyeken nem keres annyit, vagy kb pont annyit keres, mint Budapesten egy munkásjáratot vezető buszsofőr.
-
Dare2Live
félisten
Gondoltuk hamár statisztikák/gosip alapján fizuban az egyik top megyeszékhelyen lakunk nézzünk körbe itt is. Pozik vannak de fizuk béka segge alatt. pl Professionon meg lehet adni bérkategóriát. Kipróbáltuk 7napig a prémiumot ott látszik hány jelentkező van, mennyit adtak meg...
Ha jól emlékszem ez egy ~medior/senior PM pozi... átlagos bérigények 450-500k körül.

Nézegetjük az állásokat fél óráig senior PM, strat buyer... felső angol + közép francia + középszintű power BI... és igazából az jön ki, hogy a megadott netto 800K az szinte elérhetetlen itt. wtf.
Marad BP vagy na most talán akkor nyugat.
-
vzozo
senior tag
válasz
üzenetére
r/cscareerquestions-on még ennél is alacsonyabb számok
Sajnos ezt sok esetben el kell engedni, illetve mindig forráskritikával élni. Én néha belenézek az EU subba, főleg a München és környéki ajánlatok érdekelnek, hogy be tudtam árazni magamat. Hát elég hajmeresztő dolgokat olvasok ott, és nem a pozitív értelemben. -
Egon
nagyúr
-
HoTDoG
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Költői kérdés volt, hiszen ha lenne valódi forrás, szerző, az a kimutatásban is benne lenne. Ez pedig egy ebook megosztó portál
.De hogy konkrét, friss tapasztalat is legyen a piaci viszonyokról. Híres neves magyar olajipari vállalat keresett részmunkaidőben projekt alapon PM-et. Volt több jelölt akikkel elégedettek voltak, végül több, mint egy hónap keresés, interjúk után inkább belülről töltötték fel. Persze van ilyen, de máshol is azt látom, hogy a projekteket vágják, headcount befagyasztva. LinkedIn-en pedig minden második poszt arról szól, hogy 2009 óta a legrosszabb az USA piac munkavállalói szempontból.
Nehéz időszakba léptünk. -
HoTDoG
tag
Attól, hogy nem a magyar piac, attól még lehet érdekes az itteni topic látógatóknak, mert elég sok az IT-s, főleg, hogy vannak akik külföldre is dolgoznak.
Pénznemből ítélve USA, igen, de ott meg illik régiókra lebontani, mert szomszédos államok között is óriási a szórás. Ez egy Pistike által összerakott ppt, semmi más.
A mondandód másik, csalódott felét nem tudom miért fűzted fel erre a salary guide-re, nekem címezve, de nem veszem magamra
. -
Egon
nagyúr
válasz
HoTDoG
üzenetére
Plusz a pénznemből ítélve, a magyar piacon kábé semennyire nem releváns (vagy még kevésbé).
Persze az lejött az elmúlt napok hozzászólás-terméséből, hogy páran úgy látják a piacot nyilván a saját kis szemüvegükön keresztül, hogy csakis és kizárólag multinak lehet dolgozni kis hazánkban, minden más erkölcstelen, káros vagy hizlal. -
törölt tag
válasz
Vision
üzenetére
Nem kozgazdasz CFO
Nem jogasz Compliance DirectorNem is ertem, hogy honnan gondolod, hogy nincs ilyen. A CFO altalaban business teruletrol jon, de pl. a legkomolyabb relevans szakmai vizsgahoz (CPA) is eleg adott mennyisegu business meg accounting credit barmilyen alapszakos diploma mellett. Compliancehez meg ennel is lazabbak a kovetelmenyek.
Vannak persze teruletek (egeszsegugy, jog, oktatas, bizonyos mernoki teruletek) ahol hard requirement valamilyen relevans szakmai diploma, de egyaltalan nem ez az altalanos.
-
carapace
tag
válasz
Vision
üzenetére
A közgáz, főleg a gazdmen az elég speciális abból a szempontból, hogy a képzés alatt marha sok lehetséges interfacet nyitnak meg más irányokba. Nekünk pl. elsőben olyan kemény sql volt, kötelező tantárgyként, hogy a műszaki karra járó infós haverom hangosan anyázott, hogy nekik fele annyit se tanítottak belőle. (Az érem másik oldala, hogy az infó nálunk elég komoly szórótárgy volt, a fél évfolyamot meghúzták
volt egy másik tárgy, ahol vb6ot tanítottak, na abból is
) Aztán negyedévtől lehetett specializálódni It irányba is. -
válasz
üzenetére
A valóság ennek a töredéke: [link] Az összes nagy cég ezt csinálja.
Az, hogy kozgazdasz meg nem jelenti azt, hogy nulla fogalma van a szakmarol.Nincs még egy terület, ahol ez előfordulhatna. Hozz nekem egy nem közgazdász CFO-t, vagy egy nem jogász compliance directort, és kimozdítom a Földet a tengelyéből.

-
törölt tag
válasz
Vision
üzenetére
A tarsasagi ado csak egy ado a sok kozul, az Alphabet effective tax rateje 14% korul mozog, ami nyilvan tok alacsony, de nagyon messze van attol, hogy a multik nem fizetnek adot. De ertem mire gondolsz, de szerintem a gondos gazda elve miatt ezert nem a cegeket kell ekezni, hanem a politikusokat, akik ezt lehetove teszik.

Az, hogy kozgazdasz meg nem jelenti azt, hogy nulla fogalma van a szakmarol. Persze vannak csokosok az amerikai multinal is, en is lattam mar olyat, hogy a VP vitte magaval a hasonloan jo nyelverzekkel megaldott directorokat, azok meg a managereket es megfurtak mindenkit, hogy a tobbi haver is johessen.
-
tototos
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Személyes tapasztalat 1 év után: el kell fogadni hogy a cégvezető levitézlett politikus aki fél év után sem mutatkozik be, de cserébe nem szól bele(még) a dolgokba. Nem igazán piacról jönnek az emberek, inkább ismeretségi körből, de ez nálunk még nem probléma, elég értelmes a társaság. Tanulni tényleg kevésbé van lehetőség főleg ha az a cél hogy olyat csinálj amit még senki a világon(hasonló már van).
Fizetésemelés kérés alapján van nincs bevett gyakorlat. Bonusz semmi. Cafeteria kimaxolva szép kártyán. Karrier szintén nincs felvettek egy poziba de kb mindent is csinálsz.
Mi a nemzetközi partnerek miatt szerencsére használjuk az angolt. Remélhetőleg sikerül majd valamilyen extra tudást is kiszedni amivel tovább lehet lépni ha elzárják a penzcsapot vagy nagyon szar lesz a légkör -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Anno nagyon kb 7éve elmentem egy NER közeli céghez állásinterjúra és akkor utánakérdeztem. Nem ma volt de ami rémlik:
-Az a jó, hogy nem elvárt az érdemi angol és nem is kell úgy kommunikálni...
így be lehet kerülni így is.
Ennek ugye a másik fele, hogy 3-4-5éves távon leépül az angolod/németed...
-Nincs meg az a nyomás. Nincs meg az a karierút. Sokkal durvábban el lehet lebzselni. Ennek hosszabb távon kemény következményeiu vannak.
Ennek a kettőnek megvan az a következménye, hogy ha ki akarsz belölle lépni az nehéz. Mert a meglévő angolod is leépült.
-Fizuk gyengék-közepesek. Ezt meg is tapasztaltam.
-Feljebb jóval erősebb megy az uram-bátyám NERes vagy + kontraszelekció mint máshol. Amiciózus seniorok sokszor lépnek. Nehezebb kitől tanulni...De már rég volt.
szerk:
Én spec a KATAt tartottam adócsalásnak... -
válasz
üzenetére
Ez a nyugati multik nem fizetnek adót elég pikáns a #37820 hozzászólásod elsö felének fényében.
Hja, ez classic reakció. A nyomorult kkv-knak brutális az adóéke, miközben a Google fizetett 0,0001% társasági adót, az országok pedig adóversenyt folytatnak a nagyberuházásokért. Lásd nálunk az összeszerelő üzemek és akkugyárak dotálása. Ezek a cégek kilóra megveszik a politikusokat. Ehhez képest tényleg nonszensz azon fennakadni, hogy a csumpi magyar vállakozó ír egy kiküldetési rendelvényt.

Btw az inkompetencia a multiknál is jelen van. Nálunk pl a lokál és az emea CIO is egy közgazdász, ergo 0 fogalma van a szakmáról. Pedig ez egy amerikai multi. Na, érted.

-
törölt tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez a nyugati multik nem fizetnek adót elég pikáns a #37820 hozzászólásod elsö felének fényében.
Amúgy nem a tulajdonosi kör a legnagyobb probléma ezekkel a helyekkel, csak a tulajdonosi kör hoz magával egy rakás másik problémát és nagyobb eséllyel lesznek kontraszelektált balfaszok a kollégáid, mivel nem kell tényleg letenni valamit az asztalra, mert úgyis átveszi a megrendelö. Pl az egyik ilyen helyen egy volt kolléga úgy lett software engineering director, hogy amúgy a büdös életben nem látott még közelröl szoftverfejlesztést. Amikor még ilyen helyekre dolgoztunk be megtapasztaltam jó pár horrorsztorit, azóta államközeli céghez vagy nekik bedolgozó helyre nem igazán mennék.
De amúgy mindenki oda megy dolgozni ahova szeretne és ahova felveszik. Biztos vannak ilyen helyeken is jobb és rosszabb csapatok is. Mivel vannak erkölcsileg megkérdöjelezhetö helyek ahol amúgy szívesen dolgoznék pl. Palantir, Google, Meta, ezért nem én fogom dobni az elsö követ.

-
Nekem ez a tulajdonosi-kör alapú osztályozás nem jön át. Ha valaki az Exxonnál dolgozik, az miért oké, de a Mol miért nem? És be lehetne hozni bármelyik multit, a Nyugatiak pl közismerten nem fizetnek adót. Egyik sem.
-
Kobe
veterán
válasz
üzenetére
a startupos dolgot mond bandusnak aki külföldre költözött egy 'very promising' startup miatt és végül az összes cápa visszamondta a tőkeinjekciót, 2-3 hónap múlva már a sima fizu kifizetése vagy nemfizetése volt a téma a fizuemelés helyett

azért nem elképzelhetetlen és abszolút nem egyedi eset....az adatok mennyisége meg érdekes kérdéskör. Persze van jópár ilyen cég amelyik sok adathoz fér hozzá, akár direkt erre szakosodott, de az nem jelenti adekvát azt hogy értéket is tud csinálni belőle. Én erre gondoltam inkább.
Harmadik félnek eladni NDA alapján nyilván nem tudja, tanácsot adni hacsak nem kimondottan erre szakosodott consulting cég, szintén nem tud (pl Signavio / Celonis vagy bármi hasonló).
Szóval OK, ott az adat, átmegy mondjuk a 200 fős banki elszámoló infrát üzemeltető cégnél, és ? a folyamat másik végén meg egy saját belső folyamatival operáló multi van ahol épp opex/capex cut van, nem feltétlen vagy éppen legritkábban találkozik a két érdek és igény.A fenti példánál maradva, pl furán venné ki magát, ha mondjuk egy GIRO adna készlet / SCM / termék display tanácsot egy Lidlnek, Aldinak, csak azért mert látják a bankkártyás műveleteket.....vagy egy EKAER a fuvarszerzőknek, stb stb
-
törölt tag
Azert nem ugy nez ki a dolog startupoknal, hogy felvesznek es aztan harom honap mulva derul ki, hogy nincs penz. Ugyanugy van budget, tervezes, series A feletti startupoknal meg kb 1-2-x evnyi runway a kovetkezo befektetesi korig vagy IPO-ig. Ha csak nincs valami komolyabb problema, pl beut a valsag a befekteto kereses kozben, akkor rovid tavon egy startup hasonloan stabil, mint egy erettebb vallalat.
Azt is nezd, hogy az altalad felsorolt cegek nagy reszenel a tech cost center, nem pedig profit center. Ahol penzt csinalnak a techbol ott ugyanugy lesz ra toke es a piaci verseny megorzese miatt inkabb lesz penz jo fizetesekre. Az adatok mennyisege pedig nem feltetlenul fugg a cegmerettol, dolgoztam mar olyan 200 fos cegnel, ahol embertelen mennyisegu adattal kellett dolgozni, mert mammut cegeknek voltunk a partnerei.
-
Egon
nagyúr
Így van.
Másrészt nem mindenki szereti a multi környezetet. Az egyik kollégám, tele releváns certekkel és szakmai tapasztalattal, dolgozott évekig az IBM-nél, a KPMG-nél, a Wizzair-nél, a Shell-nél, és most mégis abban a kis kft-ben nyomja, már vagy 7-8 éve, ahol én is... -
Kobe
veterán
válasz
üzenetére
Hat azert egy munkavallalo idealis esetben nem 2-3 honapra tervez valtasnal, vagy ha igen ott fejben van gond
A munkavallalok donto tobbsege biztonsagra es folytatolagossagra torekszik, startupnal ez nyilvan kerdesesMultibol nyilvan van tobb, de az en tapasztalatom hogy a meret es toke egyenesen aranyos az IT beruhazasokkal, valamint data teruleten kisebb cegeknel egyszeruen nincs annyi adat ami miatt erdemes lenne bizonyos teruleteket lefedni. ha tenyleg olyan helyre akarsz kerulni ahol penz is van ilyenekre, akkor nem tudod ezeket megkerulni.
Ha pl ERP-s vagy, eselyesen ezeknel elobb lesz egy nagyobb HANA implementacio, mint itthon kis letszammal jelenlevonel. De ugyanez igaz lehet akarmilyen crm / salesforce, central finance, data science megoldasokra is. Es altalaban ezek fizetnek konstansan jol a generalis jelleguk miatt -
tototos
addikt
válasz
Revolit
üzenetére
Többet keresek mint az előző cégnél és olyan technológiával dolgozunk ami lehet hogy keresett lesz pár év múlva. Ami engem kicsit zavar az az aparátus fenntartása és ehhez kapcsolódó pénzköltés pályázatokból. De ezt úgy rakom helyre hogy úgyis elköltenék így legalább én is jól járok.
-
törölt tag
Azert szerencsere ezeken kivul boven van meg egy tonna multi budapesten ami nem NER es jobban is fizet. A startup kapcsan meg az a lenyeg, hogy teged kifizessenek. Miert erdekel, hogy talpon marad-e vagy hogy hany embert foglalkoztat hosszu tavon? Amig van penz dolgozol, amint elfogy, valtasz mashova.

-
Revolit
senior tag
Hát, az általad felsorolt cégekhez sem mennék amúgy, ja
És nem is feltétlen a NER kapcsolat miatt, hanme egyikről sem hallottam túl jókat. Csak egy példa, mikor az egész ország a balfasz Telekom IT-n röhög ugye...DEI bullshit tényleg szívás, itthon régen még nem tolták annyira, de már jó pár éve nem dolgozom multinak.
Nézd, nem ítélem el aki NER-es cégnek dolgozik, nekem is volt családtag meg ismerős is, aki ilyen helyen dolgozott. És emiatt pont eleget is hallottam, hogy ne akarjak olyan helyre menni. És igen, dolgozni kell, ezért is írtam, hogy a fizu remélhetőleg tényleg jó, már más indokot még nem sikerült hozni

Izgalmas projekt, ezt mondjuk mindig minden cég ellövi. De a végén mindegyik meló pont ugyanolyan kurva unalmas lesz az újdonság varázsa után, mindegy, hogy most orvosi projekt, pénzügy vagy valami nem létező problémára szuper innovatív megoldást kínáló startup. BTW startup, pont leszarom, hogy talpon marad-e, a lényeg, ahogy írtam is, hogy kurva jól fizetnek. Aztán ha szimpi a cég, persze lehet kötődni is, és tényleg érdekli az embert a cég sorsa, de ez kezd nagyon más téma lenni. -
Kobe
veterán
válasz
Revolit
üzenetére
Vodafone, 4ig, Rheinmetall, MOL, OTP, Richter, Eon (MVM), MBH (exMKB), stb stb, csak hogy a nagyobbakat emlitsuk, de meg a Telekom sem fuggetlen
akkor egyikhez sem csak mert valahol a vegen valahol 20 szinttel feletted a valaki akivel eletedben nem fogaz kb talalkozni, valahova be van drotozva?
ezzel ki is lotted a budapesti jol fizeto multik relevans reszet, ahol egyebkent tok jo projektek is szoktak futni
tok jo dolog a startup csak nezzuk meg hany marad talpon, es hany embert tud foglalkoztatni hosszutavon….
nem realis elvaras hogy mindenki startupnal meg csak kulfoldi reszvenyesi korrel biro cegnel dolgozzonJo dolgok a fotelbol elmondott elvek, csak amikor este korog a pocak, vagy eppen a gyereke, akkor eleg hamar valnak hamuva….
ha mar elvek, en pl meg nem mennek blackrockhoz, vagy barmilyen olyan helyre ahol a CEO a DEI bullshitet es social engineeringet tudatosan tolja (“we gotta force behaviours”). Az urambatyamat posztkomm orszagban meg mindig konnyebb bevenni, mint a mandatory diversity hire hulyeseget
-
quailstorm
félisten
-
Revolit
senior tag
Hát most csak az MHB bankra tudok gondolni, ami külföldi multi és NER kézbe került, és igen, okádék lett a cég, kezdve a megalomán és inkopetens vezetőkkel - és ezt családtagtól tudom, mert ott dolgozott, amíg bírta a gyomra, már nem. De olyat is hallottam onnan, hogy ha belső ellenőr vagy, csak akkor menj, ha kérésre félre tudsz nézni.
De például egy Morgannek mi köze a NER-hez? Vagy MSCI, Blackrock, IBM, Microsoft? A sok külföldi startupnak, akik pár embert keresnek csak, cserébe kurvajól fizetnek?És igen, én eddig kikerültem a NER-nek való dolgozást.
-
Kobe
veterán
válasz
Revolit
üzenetére
lehet mosolyogni, de az a szomorú igazság hogy ma már jólfizető multi szintjén sem tudod kikerülni a gondoskodó állam kezét.....a legtöbb, pár éve még full külföldi tulajdonú ismertebb multinak többsége már NER-es hátterű.
Ilyenkor mit csinálsz? elvből éhen halsz ?
azért a hazai piac kicsi ahhoz, hogy az összes ember azt mondja hogy na akkor inkább elmegyek máshoz, mert hát a más éppenséggel nem keres annyi dolgozót..... -
Revolit
senior tag
-
tototos
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Ez azért biztató. Nem is igazán találkoztam senior fejlesztővel az eddigi munkahelyen pont a fent említett helyzet miatt. A fejlesztők az x+1k vevői projektre applikálták a meglevő platformot. Lehettél architecht aki rajzolta az uml diagrammokat meg néha módosított egy egy funkciót a vevői követelményeknek megfelelően. Voltam előfejlesztésen is, ott több szabadság volt de ott meg a németek nem tudtak velünk mit kezdeni így kb az ő ötleteiket valositottuk meg.
-
válasz
tototos
üzenetére
Ha ilyen helyen dolgoztál eddig, azt sajnálom. Nálunk abszolút nem ilyen a helyzet, nincs is sw architect role. Szerintem a legtöbb helyen ez a setup, nem code monkey-kat keresnek senior fizetésért, hanem gondolkozó embereket. Persze vannak fejlesztői patternek, amiket be kell tartani, de ez bármilyen fejlesztési projektnél így van.
-
tototos
addikt
Köszi a válaszokat. Amin mostanában elmélkedem, hogy 10-15 év múlva jó lenne FIRE közeli állapotot elérni, esetleg heti pár napos munkával kiegészíteni a dolgokat. A jelenlegi pozíciómban nem látom a részmunkaidős lehetőséget, így lehet érdemes lenne átmenni olyan ágra ahol lehet contractorként/részmunkaidőben normális fizetésért dolgozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- World of Tanks - MMO
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hyundai, Kia topik
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Óra topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- 185 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- 187 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3897
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, kellett a pénz mert gyerek, nagyobb lakás... és akkor lépett.
Akkor mi értelme van? Miért vesztek több felelősséget a nyakatokba, ha nincs több della? Nem lehet, hogy csak titeket vesznek hülyére cégen belül?

CIO senior dev fizetéssel?