Hirdetés
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One mobilszolgáltatások
- Megérkezett Magyarországra a Poco F8 Pro is
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Mobilhasználat külföldön
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
mikor olvastam a “panaszt”, nekem is ez jutott eszembe: “Magyarorszagra szuletni eleg szerencses, ha az egesz vilagot nezed”(ahogy W.B. is mondta: “Warren Buffett's "Ovarian Lottery" is a thought experiment highlighting the role of luck in life, suggesting that where and to whom you're born (nationality, wealth, health, gender) profoundly shapes your destiny more than individual effort, leading him to advocate for policies like higher inheritance taxes to create a fairer society for those who draw unlucky "tickets".)
Nyilvan jobb, de tobb rosszabb korulmeny, hely, szitu van. Feljebb, nagyobb mindig van, azon nem kell sirankozni.
-
Ha kivesszük és a lakóingatlant elkezdjük külön kezelni, mert úgy döntünk, hogy ez a "közös érdek".
Azért, hogy ne legyen belőle szálloda és ne lehessen üresen spekulálni rá, vagy felvásárolni és kiadni hosszútávon.
Ezekből amire viszont tényleg van társadalmi igény, a hosszútávú kiadás, mert ha valaki pár évre egyetemre megy, összebútorozik valakivel, etc. valahol laknia kell, és nem éri meg, hogy emiatt vegyen ott ingatlant.
Ez szerintem érték, mert valakinek nagyon sok tőkét kell ingatlanban tartani, hogy mások ezt évi pár százalékért kölcsön tudják venni. -
Egon
nagyúr
Kinek a BATNA-ja fölött: a cég rád vonatkozó BATNA-ja vagy az adott alkalmazott B terve játszik? Utóbbi esetben honnan tudod, hogy konkrétan mennyi a BATNA?
Nyilván kell valami stratégia a bérekre, csak ezzel az a baj, hogy sok esetben kell az almát a körtével összehasonlítani. Pl. nekem legutóbb nagyjából a következők közül kellett választanom:
- X alapbér + cafeteria, rendkívül nagy erkölcsi megbecsültség, pl. nuku próbaidő, egyből véglegesítés (régóta ismerem a vezetőt, tényleg sokszor nyalta már a hátsóm hogy menjek hozzájuk melózni), kényelmes, kevéssé stresszes meló, de full onsite (viszont közel van);
- X+10% alapbér + cafi + 5% prémium, szinte full HO (ráadásul ez van a legközelebb hozzánk, kb. 10-15 perc autóval), cserében stresszesebb meló;
- X-5% alapbér + cafi + 30% prémium + céges autó, cserében max. heti 1-2 nap HO, kinn a halál f*szán (M1-M7 bevezetőtől kifelé, a XVI. kerületből jönnék...), a stressz faktor kb. akkora (esetleg minimálisan több) mint az előző;
- X+20% alapbér + cafi + cca. 8,5% prémium + ÖNYP+ÖEP (a kettő együtt 10% felett bőven), közlekedésben közepes, heti max. 2 nap HO, elhelyezésben szarabb (Open office és parkolás sem jól megoldott), a meló stresszfaktora pedig nehezen volt becsülhető (mivel technikaibb munka annál, amit eddig csináltam, számíthattam némi stresszre).Úgy éreztem, mintha nem is alma és körte, hanem szőlő és görögdinnye közül kellene választanom.
-
Qtya123
őstag
Én egy picit így jártam. Égett a ház anno a cégnél, kezdett széthullani a csapat. Az előtte lesöpört bérekre igent mondtak, szó nélkül megemelték 4 hónap alatt kétszer is a bért, csak ne menjünk el, mert rohadt nagy baj lett volna.
Sőt akit felvettek annak is odaadták a nagyobb pénzt, csak hogy jöjjön gyorsan-gyorsan, nehogy mást válasszon.Most meg azt látom, hogy kerülnek fel a hirdetések és ahol bért is írnak, ott fixen 200-250-300e bruttóval kevesebbért keresnek tapasztalt munkavállalót, mint amennyi most a bérem.
Sőt mikor beszéltem az egyik céggel érdeklődés szintjén, az azonnal lesöpörte a bérigényt, szóval nem az volt, hogy kiírta, de amúgy elmegy többszázezerrel felfelé a kiírthoz képest.Mondjuk most a piac is olyan, hogy sokkal kisebb lett a profit adott üzleteken. Gyakorlatilag ugyanazt a profitot 1.5x annyi munkával lehet kitermelni, mint mondjuk 2022-ben.
-
pb99.5
újonc
már 2x lebegtettem meg sokkal magasabb ajánlatot (i.e. piaci értékem nőtt), és sosem jött rá értelmezhető counter. Belsős teljesítményfelméréseim is mindig jól sikerültek.
Ez a fajta beszélgetés igazából mindig oda lyukad ki, hogy vannak akiket toltak/jó helyen voltak/tényleg kivételesen tehetségesek, és úgy képzelik el, hogy akit nem küldenek meg évi 20% emeléssel az lébecol vagy ügyefogyott.
Mégis, uraim, ha valahonnan jön 30-50%-kal magasabb ajánlat, és nem matchelik, akkor mit kéne tenni a "csapatjátkosnak", aki nem akar "jobhoppolni"? Még jobban igyekezni, hátha majd egyszer megesik rajta a vezetőség szíve? A minap beszéltünk erről ugyanitt: a karrierem eleje felé beígértek nekem a 30+%-os ajánlatra egy *potenciális* előléptetést majd 2.5 év múlva; ennyi idő alatt ez a különbség akkor egy lakás önereje volt kb.
#42259 mrots: Persze, szíve joga bárkit felvenni, de ugye megnézhette a CV-met előtte, és ha annyira kifogásolni valónak találta az előítéletem, tényleg minek behívni. Igazából még bunkónak is szíve joga lenni, itt csak azt bánom, hogy sikerült engem is kibillenteni a pókerarcomból. -
-
vzozo
senior tag
Ez már az offtopik offtopikja lesz.

de ha 12 vagy 14 evesen rossz napot fogsz ki a kozpontin, az egesz eletedre rad rohad.
Sajnos nem magyar módi. Itt a németeknél (legalábbis Bajorországban) az áltisk 4-es eredményeid határozzák meg, hova mehetsz továbbtanulni. Erre még rá is játszanak a tanárok, tehát pl. a 3. osztályhoz képest a 4-ben nagyságrendileg többet kérnek számon és flexibilitás nélkül javítanak. Akárhol voltunk középiskolai nyíltnapon, kb. arról szólt mindegyik, hogy az iskolapszichológusoknak az egész 5. évfolyam arra megy rá, hogy helyrekalapálják a gyerekeket. Már akit lehet.Elvileg persze átjárható a rendszer, csak akkor hopp itt +1 év, ott +1 év ráhúzás, meg különbözeti vizsgák, és a végén leszel vagy 22 éves, mire érettségizhetsz.
Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek 10 évesen bekerül egy demotiváló, eléggé a minimumra lövő rendszerre, akkor nagyon-nagyon-nagyon kivételesnek és fejben erősnek kell lenni, hogy onnan kitörjön. -
Madwe
nagyúr
Szerintem ezt csak a te buborékod miatt gondolod
Jellemzően a jó, stabil szülői háttérrel rendelkező gyerek, aki pozitív mintát kap szüleitől, s érzelmi szinten foglalkozva van, figyelve van, azok lesznek ilyen - szerintem helyes - értékrendű gyerekek.
Mert a helyes értékrendhez leginkább szellemi stabilitás szükséges, első sorban talán az, hogy belső igények s értékrendek alakuljanak ki, ne külső nyomásra.
Egyszerű példa: ha a szülők más gyerekekhez viszonyítják saját gyerekük teljesítményet. Ha a nagyszülők rászólnak a gyerekre hogy így nem illik viselkdeni (ez eddig rendben lenne) mert majd mit gondolnak mások!
Ezek mind beégnek a gyerekekbe, s csodálkozunk ha a mai marketingcunamiban felüti a fejét az anyagi kivagyiság...Ennél sajnos szerintem tendenciálisan továbbra is jellemzőbb ez a kivagyiság, ami általában az otthoni gyerekkori élményekből s túlkompenzációból ered - vagy anyagi, vagy szellemi biztonság hiánya, rosszabb esetben mindkettő.
-
Egon
nagyúr
A legeslegdurvabb ezek kozul a gimis felveteli, mert az az egyetlen vizsga, amit nem lehet soha kijavitani. Ujra erettsegizni lehet, egyetemet mindig megprobalhatod megegyszer, etc., de ha 12 vagy 14 evesen rossz napot fogsz ki a kozpontin, az egesz eletedre rad rohad.
Ez pontosan így van, ez dühít a legjobban engem is (nyolcadikos a kisebbik).
-
sakal83
addikt
Sajnos az "elit" (itt az uj qva draga uj tomb lakasokat vasarlokat ertem, nem prejorativ ertelemben) aki ezen a reszen vasarol, nem veszi figyelembe, hogy az elet is dragabb lesz (a kiszolgalo szemelyzetnek is) . Miert dolgozna ugyanannyiert egy tanar/orvos stb ott, ahol igenyek vannak es neki is dragabb a lakhatas, ha bivalybasznadon ugyanakkora a ber. Az aglos nyavalygasokrol meg hallani sem akarok, mert tevkepzetben elnek. Falura mentek vilagvarosi szolgaltatasi igennyel. Pont en is ezt tettem, kikoltoztem agloba hazba, 5 honapig birtuk. Pofan vagott a valosag. 2.5 ora inga a melohelyre, az oktatas szar, az ujak hisztiznek a regiek fujnak az ujakra. Igy egy gyors felismerest kovetoen el is költöztünk

Ra sem birok nezni az aglora, mert bar jo lenne hazban lakni, de totalis tevedes volt reszemrol, hogy ugy gondoltam, hogy a felet hozza a 13 keruletnek. Eleinte en is szidtam a kornyezetet, de ra kellett jonnom, a hibas az en irrealis elvarasom volt. Amire itt tobben - koztuk en is - vagyunk, az vilagvarosban nincs, vagy extreme dragan, amihez csoro vagyok.
Egy normalisabb lokacioban (csendes, kozel a belvaros, jo iskolak, nagyobb ter) egy normalisabb lakas/haz 200-400m kozott van...
Ez tokehasznalati dijban jelenleg havi 1.2-2m ft. Amortizacioban 250e-500e ft...
Az oktatasi allapotok mef extrem szaeok pesten altalanos iskolaba.
Most megyei jogu varosban vagyok. Itt kozepesek az iskolai infrastrukturalis allapotok, se nem jo se nem rossz. A tanari karban a valtozasok nem nagy mertekuek.
De vszinu megyek vissza Bpre. Ami ott van, az valami kegyetlen. Egyik jonak itelt iskolat neztuk peremkeruletben szo szerint rohad. En ilyet meg gondolni sem gondoltam volna, hogy letezik. A csatornak leszakadva, ablakuvegek kitorve, korhad minden... A tanarok jonnek mennek...
Bementem egy tornaterem felesegbe, es olyan budos volt, hogy ki kellett jonnom...
Csernobil jutott eszembe...
Bp iskolainak lezullesztese zajlik a videki iskolakhoz kepest.
-
A sokgenerációs értelmiségi (gazdag) családok kölykei ilyenek. Volt a közvetlen környezetemben hasonló társaság, aztán nem mondtad volna meg róluk, hogy milliárdos vagyon van mögöttük (mindez 10+ éve). Ruházat minimál, autóból is alsó-kategória használtan. Ami különbség volt, hogy egyikük se volt igazán törtető alkat, mert nem voltak rászorulva.
-
avl
senior tag
"kurvara nem kozeposztaly. Nagyon meg kell valogatni, hogy mire koltesz." ???
ezt akartad irni ? mert ez ugy erthetö: a közeposztalynak nem kell nagyon megvalogatni mire költ
szerintem rengeteg vagdalkozás megy erröl itt (is); leginkabb a sajat elkepzeles
vágyakozáses nem a nemzetközi kitekintés alapjánszerk: kiemelésekkel:
Mittelschicht Definition: Die Mittelschicht ist eine breite Bevölkerungsgruppe zwischen Arm und Reich, deren genaue Definition sich je nach Kontext (z. B. Einkommen, Bildung, Beruf) unterscheidet. Einkommensbezogen wird sie oft durch den Bereich um das Medianeinkommen definiert, zum Beispiel durch die OECD, die Haushalte mit einem Einkommen zwischen 75 % und 200 % des nationalen Medianeinkommens zur Mittelschicht zählt. [link]
vagy: "Laut IW zählt eine vierköpfige Familie zur Mittelschicht, wenn sie netto zwischen 3.880 und 7.280 Euro im Monat hat."
"In Österreich zählt laut Statistik Austria zur Mittelschicht, wer über ein Haushaltseinkommen zwischen 80 % und 150 % des Medianeinkommens verfügt. Für 2023 lag das Medianeinkommen bei 51.500 Euro brutto, wodurch die Mittelschicht in diesem Jahr Einkommen zwischen 41.200 Euro und 77.250 Euro brutto pro Jahr hatte. "
Die Mittelschicht in der Schweiz wird definiert als Personen mit einem Bruttoeinkommen zwischen 70 % und 150 % des Medianlohns.
Einzelpersonen: Zwischen ca. CHF 4.752 und CHF 10.182 pro Monat (basierend auf dem Medianlohn von ca. CHF 6.788).Familie mit zwei Kindern: Zwischen ca. CHF 8.400 und CHF 18.000 pro Monat.[U.K.]
Defining the middle class solely by income can be challenging, as living costs vary across regions. According to financial expert Emmelia Powell from Premier Wealth Solutions (PWS), what is considered middle class in northern England may not provide the same lifestyle in London or the South East. She explains that in some parts of the UK, a household earning £60,000 might be middle class, whereas in London, this income might only afford a modest lifestyle.
For further context, London salaries are approximately 27% higher than the national average. To be classified as middle class in London, a household typically needs to earn £76,200 annually. Powell adds that although the median UK salary is a useful benchmark for the middle class, factors like regional cost of living and household size greatly influence financial stability.látható, hogy a median fizu 70-75-80%-atol kezdik; akkor HU-ban mennyi is ?

szerk.: figyelem: a fentiek NEM az én definicioim!! jol lathato: közepen az van aki nem alul es felül, ezert van a medianhoz kötve, es már az alatt inditják!!!
-
Dare2Live
félisten
Nagyon számít a definició/lokáció/gyerek. "Vidéken" vagyok találtam "jó" iskolát = ~500Kval kevesebbe van /hó a gyerek.
"Kurva draga lett az elet."
+
"illetve 10-bol 8 kicsit tobbet keres, 2 meg munkat"Négy éve 2021-24 inflája ahol hivatalosan max év/év hivatalosan "csak" 25% volt össz ~40% körül de nekünk fogyasztási kosárra 90-100% körül van. Amikor az élelmiszer 1év alatt 70-80%ot ment az még ITs fizuval is fájt. Megszokott nyaralás összköltsége több mint duplázott. Pepe házhoz rendelés is, nem is rendelek max 20%/os havi kuponnal.
Fizum meg ment 3év alatt +20%ot.
Ki lehet számolni ez mit is jelent.És 1.5-3éve még havi szinten fixen volt érdemi megkeresés. Most akit csoportomból elküdltek 5hónapja keres állást. És megint hallok gosipet cég szintű leépítés/indiába mozgatásról. Ja és már 45vagyok és nem jó stacken. Vidám.
szerk:
on is legyen. Életkori diszkrimináció az IT-ban [link] Ez is vidám... -
-Skylake-
addikt
"es most vannak fix 2 millanal ugy, hogy egy fillert nem tettek meg felre."
meg nem ruhazkodtak, nem vettek telefont, nem vettek szamitogepet, nem koltottek egy forintot sem hobbyra, nem voltak etteremben, nem volt benne karacsonyi ajandek, nincs benne fodrasz, orvos, NINCS BENNE SEMMILYEN MOZGAS, sport, semmi. semmi. szoval ja, a valosag az ez. ne legyen felreertes, nekem is "szornyen messze van" ez a szint, de hogy attol meg az objektiv valosag ez. es akkor ugye ezekre amit irtal jonne meg a kvazi legynagyobb "kiadas" , a befektetes, nyugidj elotakarekossag, stbstbstbstbstb. havi 2m az durvan szamolgatos es igen, nagyon meg kell valogatni, hogy ezt mire es hogy koltod el. nagyon.
-
Egyetértek, csak tényleg nagyon frusztrál, hogy a jól menő cégvezetők a frissen épült 250 milliós házuk mellé még kapnak sok millió támogatást a befizetett adónkból (itt most az EV ismerősömre gondolok), sokszor sunyi megoldásokkal (nem csak autó témában), amik az ellenőrzés hiánya/nehézsége miatt mennek... valahogy ez nagyon nem megy az országban, minden intézkedés a legfelső rétegeknek a legkedvezőbb, akik ezeket boldogan ki is használják, és itt akkor egészen más irányokba is elmehetnénk, ha már lakások/házak, ott is el lehet gondolkozni, kik járnak a legjobban a legújabb támogatásokkal, az eladók, rászoruló vevők vagy a befektetők, vagy éppen miért emelték ki külön, hogy az otthon start hitelből vásárolt ingatlanokat bérbe is lehet adni... de ez már teljesen más téma, nem akarok újabb több oldalas vitát generálni, akinek nem inge ne vegye magára, ebben a topikban valamiért nagyon el tudunk beszélgetni ezekről a témákról

Amúgy nem lenne bajom még a pályázatokkal sem, ha azok kapnák őket, megfelelő ellenőrzés után, akik rászorulnak. Pl. akinek egy panel vagy egy kádárkocka az összvagyona, nyugodtan kaphat rá támogatást felújítani, még örülnék is, ha modernizálódna az ország... -
-
Különbséget kell tenni azok között, akik alkalmazottnak vagy tényleg a cég segítésére vesznek cégautót, szabályosan, és azok között, akik saját cégüket felhasználva veszik maguknak az autót, minden kiskaput kihasználva, pályázatokat megszerezve, több millió forintot félig illetéktelenül kapva, hiszen a pályázatok a céget kívánják segíteni, nem pedig a magánszemély magánéletét a cég mögött.
2025.10.06. A mai naptól a kis és közepes vállalkozásoknak is elérhetővé vált a fix 3%-os Széchényi hitel, amely kombinálható az elektromos autó pályázattal.
Az utóbbi csoporttal van a problémánk, kis túlzással fele annyiért hoznak el egy 20 milliós autót, mint egy magánszemély aki ugyanúgy saját magának veszi, ráadásul kedvezményes hitelt is kapnak hozzá. Oké, fizetik utána a cégautó adót, legalább azt már megnövelték...
-
Hogy ezt hogyan és milyen mértékben csinálják/csinálták azt nem tudom, de az EV-re váltás előtt tudom, hogy vezették az otthoni autóra. Gondolom ez nem túl meglepő, ha nem mennek havi több ezer km-t, ki lehet találni ilyen-olyan indokokat, amik talán még igazolhatóak is valamilyen módon... de ennyire részletesen nem értek hozzá.
-
Apophis
őstag
Persze, legális a dolog, a mi népünk pedig leleményes, csak én nem szeretem eltartani a parazitákat, mert ez mind a mi adónkból megy. A tág ismerősi körben vannak ilyenek szép számban, és még büszkék is rá. Szintén jó móka, hogy a leírt kocsikat kinek, mennyiért adják el (meg amúgy kb. mindent cégre vesznek, mert bármire találni kereskedőt, aki megoldja). Ezért írtam, hogy egy normális országban. De ez tényleg nem ide tartozik, én befejeztem.
-
Vezetik az útinaplót is természetesen. Hogy ez mennyire szabályos, azt nem tudom, de nekem ez eléggé egy kiskapunak vagy visszaélésnek tűnik, amikor megveszed a cégnek az autót, állami támogatással amit a cég nyert, plusz még adó-visszatérítést is kapsz - ismétlem, kizárólag magáncélú használatra, rokonok látogatása és hasonlók, van külön fapad céges autó amivel rohangálnak a céges feladatokat intézni.
Bunkóság, hogy akkor egy magánszemély ezt miért nem kaphatja meg, vagy másképp megfogalmazva, miért mi magánszemélyek fizetjük ezt ki nekik, amikor a vállalkozását egy cseppet sem segíti ez a támogatás? -
tototos
addikt
Köszönöm. Itt a cég már tőzsdén van. Valami olyat mondott a HR hogy náluk nem a tipikus részvény opció van, hanem hogy kapok x darab papírt és év végén eldönthetem hogy eladom vagy tartom tovább.
Én egyelőre úgy kezeltem mint a lottót.
A bónusz is hasonló téma sokszor. Kérdés hogy mi alapján adják mennyit stb. -
tototos
addikt
Nekem ilyenkor az az érzésem, hogy a manager nem bízik a kollégákban, hogy meg tudják oldani a problémát. Nem úgy csinálják esetleg ahogy ő csinálná és nem tud/akar felelősséget vállalni mások döntéseiért. Előző munkahelyen ezt azzal próbálták áthidalni, hogy dolgozzunk scrumban mert ott ezeket megoldották. Aztán amikor a sprint planningen kijött, hogy x kapacitásra 2x feladat van, jött az, hogy biztos nem jól becsültünk meg hogy majd sprint közben majd kitaláljuk mi legyen.
-
A technikai meetingek jellemzően a fejlesztők elakadásából adódnak, xy programozási problémára, adott projekten, adott környezetben, nem tud jó megoldást adni.
Ilyenkor ahhoz, hogy ez a feladat tovább tudjon gördülni a leghatékonyabb 1-1 meeting.
Ez a tapasztalat. Leírhatom a megoldás javaslatot a jira ticket alá, de összetettebb problémák esetén az a tapasztalatom, hogy vagy nem elég ha pár sorban összeszedem, (mert abból nem érti meg és nem biztos, hogy visszakérdez) vagy írok 12 bekezdést amit meg nem olvasnak végig.
Egyébként nyilván ilyen elakadás az van a héten rengeteg, 1-1 van amit nem elég a slacken vagy ticket alatt kifejteni.
Ekkor, ha az én segítségem szükséges hozzá, akkor hozzám kell igazodni. Sajnálom ha ez embereknek ellenszenvet kelt velem szemben
Az biztos szimpatikusabb lenne ha hagynám a dolgot, a feature-t, a release-t, majd jövő héten ráér alapon, de akkor nem itt kapnám a savat hanem bent a főnökömtől. Piacról élünk, kis cég vagyunk, a gyors reakcióidő az előnyünk.Hozzáteszem, hogy még fejlesztőként is hasonló attitűdöm volt, mindig is érdekelt, hogy amit csinálok mikor kerül partner elé és ha a felettesem jelezte hogy le tud ülni velem egy probklémáról beszélni, akkor kapva kaptam az alkalmon.
A kizökkentésről meg annyit, hogy ezek a meetingek arról a problémáról szólnak általában amivel amúgy is foglalkozik a fejlesztő. Nincsenek általános bullshit meetingjeink. Egy sprintzáró van nekik fixen a héten és ennyi.
-
Ez sok tényezőtől függ. Ahogy a kolléga írta, náluk nem túl vastag a fizu, ezért cserébe elvárnak az emberek bizonyos rugalmasságot. Jelen esetben azt, hogy ne kelljen irodába járni. Ahol meg sokat fizetnek*, ott nyilván az van, hogy te kötsz kompromisszumot.
És akkor ott van még az, ha a top 1%-ba tartozol. Akkor szinte bármit megtehetsz.
*: itt most a fizetést bárki cserélje ki arra, ami számára a legfontosabb. Lehet ez karrier, szakmai kihívás, stb.
-
Tudom, hogy a Java egyáltalán nem lassú, nem is mondtam ilyet, de tény, hogy ehhez sok RAM kell neki. Nálunk is ment Spring cucc 0.25 CPU-val vígan
de a kolléga azt szeretné, hogy minél kevesebb erőforrásra legyen szükség, és tény, hogy a Java nem igazán memóriabarát, ehhez nehezen talál jobbat a Go/Rust vonalnál. Ráadásul egy bizonyos szintig inverz összefüggés van a CPU és RAM mennyisége között.
Valószínűleg a trading platformok sem azért választották a Java-t, mert az a leggyorsabb - hanem mert a különbség annyira elenyésző arra a workload-ra, főleg, ha van RAM, hogy összességében jobban megéri a Java. Egy annyira kritikus cuccnál, mint a trading, nem az a fontos, hogy spóroljunk a memóraköltségen.Nyilván alkalmazásfüggő, de simán beéri a Go/Rust 20-30%-nyi memóriával, és biztos, hogy ha jól vannak optimizálva, egy nagyon picit gyorsabbak, mint a Java/Spring - főleg CPU intenzív feladatokra, multimédia, hirtelen nagy mennyiségű adatfeldolgozás... egy CRUD cuccnál tök mindegy, hogy 1 helyett 0.8ms alatt dolgozod fel a DB adatokat, még ha havi 100 millió request is van... Erről számtalan teszt van, a különbség időben nem radikális, RAM-ban igen.
De ahogyan fentebb is írtam, nagyon kevés olyan eset van, ahol tényleg megéri emiatt a Rust/Go vonal, egy nagyobb framework-hoz képest (akár Python, akár Node, akár Java).
Egy kicsit sajnálom is, mert szívesen elmélyülnék a Go-ban, csak nem találom hozzá az ideális feladatot
-
Qtya123
őstag
Igen, a delegálás lenne belőle a kiút. De úgy nehéz lesz neki, hogy így is kevesen vannak már vagy 2 éve. Nemrég meg financial cut miatt kipakoltak egy 7 éve ott lévőt, akire tudott feladatot delegálni, a juniort meg meghagyták, akire nem tud, cserébe mentorálnia is kell.
Meglátjuk hová fut ki neki. Egyelőre ott tart, hogy a több pénz nem minden, ha állandóan dolgozol. Mondjuk erre nem nehéz rájönni szerintem....
Meg nekem ez ilyen beetetés. Emeljük a fizudat X összeggel, de heti 7-10 órával többet is dolgozol. Akkor vonjuk le ezt a heti 7-10 plusz órát az órabér szerinti összeggel a fizuemelésből és megkapjuk a valós emelkedést. Plusz lesz így is, de nyilván nem annyival. Adok is, meg el is veszek a másik oldalról szitu. -
Qtya123
őstag
Mi a probléma?
Az, hogy nőtt a fizetése ugyan, de mellé bent van rengeteget túlórában. Előtte kifizették, most nem. Tehát hiába nőtt a fizetése, ha az emelés nagy részét le is dolgozza plusz órákban. Akkor az nem fizetésemelés.
Nem ez a rendes kompenzáció fogalma. Ő is rájött, azt mondja, hogy inkább keresne kevesebbet, de legyen minőségi szabadideje. Pedig nagyon vágyott erre a VP pozira, hogy úgymond elismerjék a munkáját. Hát elismerték. -
kexksz
addikt
+1, de van szerintem par dolog, ami arnyalhatja a dolgok:
- Meg jo(bb) cegen belul is elmaradhat az elismeres (bar igazan jonal nyilvan nem, mert a feletteseidet erdekel mit csinalsz, szolnak, stb.), ha rossz dolgon (alapvetoen alacsony prioritasu/hatasu) vagy rosszul (0 vizibilitassal, azt se tudja senki a kozvetlen csapatodon kivul hogy ki vagy, de a vegen nem ok dontenek) dolgozol, vagy ha aki az erdekkepviseletedert felelos az gyenge. Vagy a ceg epp stagnalo idoszakban van. (De ez se veszett fejsze, en hasonlo szituban 1-2 cyclet kivartam, lattam, hogy rajtam kivul allo dolgok vannak, aztan csak arra fokuszaltam, hogy transzferalhato skilleken dolgozzak aztan lelepjek - ugyanugy teljesen jol jartam es a munkaltato is jol jart.)
- Egyebkent azt meg mindig tartom, hogy a nagyatlagnak akinek nincs business acumenje es a potencialis munkahelyek azok multik szatelit irodai vagy kkv-k, tenyleg felesleges kemenyen dolgoznia (Kozep-)Europaban, mert annyit fog elerni vele, hogy talan 20%-kkal tobbet keres mint Jozsi aki delutan 4-kor mar a ceges Skodaban ul a gyerekert. Lehet mi/te ebben az esetben is megtalalnad a levert amit huzni kell, de nem vagyok benne biztos hogy ezt ra lehet az egesz tarsadalomra projektalni.
-
Alexios
veterán
+1, biztos van abban is valami hogy ha valaki hajlandó megcsinálni a munkát akkor azt kérik meg mások is, de az én tapasztalatom, és amit máshol is láttam hogy általában a high performerek fognak előrébb lépni, mivel folyamatosan nehéz problémát oldanak meg ezért jobban fejlődnek és még inkább ők lesznek a jól teljesítők, stb. Én személy szerint nagyon kevés példát láttam arra, hogy valaki tényleg top performer lenne és ebből neki semmi haszna ne lett volna.
Olyat mondjuk láttam már nem egyszer, hogy valaki úgy deklarálta magát top performernek hogy finoman szólva nem volt az.
-
tototos
addikt
Sztem egy nagyon cég függő. Ha több ezres cégnél dolgozol ott azért inkább átlagolás megy, tehát mindenkinek ugyanolyan jogai legyenek. A felső vezetés nem vezet be olyat amit nem lehet mindenkire alkalmazni. Ilyen volt a kötetlen munkarend. A cég egy részére nem tudták volna bevezetni így azt mondták hogy marad minden úgy ahogy van.
-
-Skylake-
addikt
"Többször volt, h valaki X-erlt kért, és jóval X fölötti ajánlatot kapott."
de errol itt konkretan nincs szo. ahogy az alattad levo ket kommentben is tok igaz ez az osszefugges, csak errol nincs szo, nem ertem miert keverjuk ide. itt mar megvan (!) az ajanlat a ceg reszerol, es nem magasabb. pont ez volt az ini komment, hogy mar megkapta az ajanlatot, ami az altala megjelolt sav alja.
miert beszel a fel topik arrol, hogy valakit felvesznek e magasabb beren mint amit kert ? az allitas lehet igaz (velem is tortent mar ilyen) , de hat arrol szol az eredeti hsz hogy itt NEM ez tortenik. nemertem az osszefuggest. -
tototos
addikt
Na megvolt a nagy beszélgetés. Magáról semmit nem beszélt, annyit mondott hogy neki most el kell dönteni hogy mi legyen a rá bizott cégekkel. Kb azt kerdezgette milyen itt a hangulat meg hogyan látjuk a jövőjét.
Volt szakmai jellegű is, ami kb arra ment ki hogy át tudnak e venni minket másik entitásba vagy sem. -
buherton
őstag
Jött egy új nagykutya egy svéd hátterű multihoz. A főnököm (line manager), főnökének (unit manager), a főnökének, a főnökének, a főnökéről van szó. Szóval, tényleg nagykutya. Amikor csatlakozott a multihoz, akkor érthetően és világosan fogalmazta meg, hogy új idők jönnek. Ennek részeként, minket is meglátogatott és lehetett vele csapat szinten külön meetinget is szervezni! A főnököm a látogatás alkalmára hagyta meg azt az új megoldás bemutatását - ami titokban készült, mert a svédek nem engedték volna - , amivel rövid időn belül le lehet cserélni azt a terméket, ami irreális pénzekbe került és a nagy kutya alatti manager támogatott. Ez a jó ember 1 éven belül elment tán nyugdíjba
, vagyis tényleg új idők jöttek.Egyébként egyetértek, de személy szerint azt gondolom, hogy nem ez a jellemző.
És én is valószínűleg szkeptikus lennék.Az egyik engineering managerem nem igazán vette jó néven, amikor ötleket vetettem fel, hogy hogyan működjön a csapat. A végén üvöltözött is velem, hogy a főnök és az van amit ő mond. Amíg meg nem kapta a kinevezését, addig látszódott a félelem a szemén, amikor meglátott.
#39715 emvy: személy szerint több magas beosztású embernél hiányoltam, hogy:
- miért nem nézi meg a csapatok retro feljegyzéseit?
- miért nem épít ki kapcsolatot 1-1 végeken dolgozó jómunkás emberrel, hogy valamennyire jó visszajelzést kaphasson?
- miért nem kérnek az alattuk lévőktől feedbacket?A Ciscos engineering managerem volt az eddigi - az én világképem szerinti - legjobb manager. A búcsú meetingen kért is feedbacket tőlem és el lehetett neki mondani a fejlesztendő dolgokat is. És elmondta, hogy kért volna hamarabbis, de úgy gondolja, hogy a pozíciójából adódóan nem kapna hiteles feedbacket és legalább ezt az alkalmat megragadja. Ezt senki nem csinálta korábban.
-
kexksz
addikt
Tippre ezeknek a kombinacioja, lerontott oktatas miatt amugy is kevesebb a kvalifikalt ember, a rossz nemzetkozi PR, magas inflacio, romlo oktatas, egeszsegugy es politikai kornyezet megjobban megnyomja azok kivandorlasat akik kvalifikaltak lennenek. Van mas orszag is, ahol ezek az adatok nem idealisak, de onnan lehet nem annyira egyszeru kivandorolni, mint tolunk (megiscsak az EU kozepen vagyunk). Erre pedig meg rajon hogy a magyarok amugy is nagyon pesszimistak.
-
-
-
Reggie0
félisten
Erre van az AI, tok jokat tud generalni. Ha van ceges auto, akkor randomizalt utnyilvantartast is jol tud kesziteni, ugy is, hogy mellecsapod az ugyfelek cimlistajat es azokbol kihozza az altalad kert kilometerre.
Munkaido naplot is tud, foleg akar mondjuk diff-ek nagysaga alapjan.
-
Lányom magán gimijében 6-on voltak az angol felkészítő csoportban, 3 angoltanár osztotta fel az anyagot tematikusan. Most is 15-en vannak egy csoportban, 45-en a komplett évfolyamban, és nem vesznek fel többet mert évfolyamonként ennyi a max kapacitás. Biosztanár PhD-vel oktat, de a többi tanár is rendben van szakmailag és emberileg is - és minimális a tanári fluktuáció mert rendes bért kapnak.
-
tototos
addikt
Én nem tartom magam kivételesnek, bár lehet az vagyok. A befektetett energiám a dolgokba az én véleményem szerint nagyon kevés volt. Néha azon gondolkozom, hogy léc volt ilyen alacsony vagy az én képességeim voltak jobbak mint a többieké. Néha van rémálmom is, hogy kivágnak az egyetemről mert semmit nem tudok
-
otapi
tag
"Legyen valódi minőségellenőrzés, lehessen visszajelzést adni, stb"
Van államiban is, a tanárokkal mindig meg tudtuk beszélni ha gond. Akár emailben, krétában, vagy személyesen ill. fogadóórán. Viszont az esetek 80%-ban valóban a csemetével volt/van gond és neki kelltt többet tanulnia. Volt tanárcsere is szülők kérésére."Ja, meg hát sajnos az is van, hogy nem mindegy, hogy kik lesznek a barátai."
Egyrészt, állami suliba sem szörnyek járnak, miért baj ha onnan lesznek barátai? Másrészt, kicsik még a gyerekeid ha azt hiszed te tudod kontrollálni kivel barátkozzon a gyerek
A lányomnak vannak már svéd meg angliai haverjai is online játék kapcsán..."Nem mondod, hogy napi kevesebb, mint fejenként 2000 forintból megvan a kaja? Mit esztek ti?"
A reklám helye: e-food.hu. Jelzem, ez csak az ebéd. -
-
nyunyu
félisten
Előző helyemen volt egy idős kolléga, aki mindkét gyerekét a Waldorfba járatta (aztán mindegyik kiment Londonba továbbtanulni, és ott is diplomáztak le)
Mesélt sokat a módszertanról, miszerint minden osztálynak csak egy osztálytanítója van, aki az adott tanévben az összes tárgyat tartja *
Itt nagyon sok múlik az osztálytanító személyén, mert ha nem tud jól tanítani, nem szeretik a gyerekek, akkor több kárt okoz, mint a rendes suli, ahol a gyereknek sokféle különböző személyiségű, karakterű tanárral kell boldogulnia, aztán max egy-két tárgyat fog megutálni, és nem az összeset.
Egyik gyerekénél volt olyan hogy elment a kedvenc pedagógusa, akinél addig kitűnő volt, utána kaptak egy sokkal rosszabbat, másfél évig szenvedtek, gyerek folyamatosan nyűgös volt, nem akart iskolába járni.
Amikor már a sokadik osztálytársát iratták ki az iskolából, akkor kaptak új osztálytanítót, akinél megint volt kedve tanulni a gyereknek.*: kb. mintha sima suliban az osztályfőnök tartaná testneveléstől kezdve az éneken át a magyart, matekot is.
-
-Skylake-
addikt
engem (erintettkent) a masik vege foglalkoztat :
en a tomenytelen mennyisegu also/kozepkat autot nem ertem. nem a 7es bmw, hanem az uj toyota corolla, passat kombi / golf / octavia / "esetleg" rav 4.
azt nem ertem, hogy ezek lennenek ugye az "atlagembernek" szant autok (egy corolla kombi kb annyira izgalmas mar kepen is mint az ugyfelkapu mondjuk) , de egyszeruen nem hiszem el, hogy belefer az atlag white collarnak, pedig alapvetoen azt gondolom nekik probal szolni.
klasszik 20% onerovel maganemberkent (mert ezek olyan autok), egy ilyen auto onereje utan 275k csak a torlesztes. erre 42k mondjuk egy casco, es legyunk elegansak, szamoljuk azt hogy evente erre ramegy 300k a kopoalkatreszekre, olajcsere, mittudomen. azaz ez meg mondjuk havi 25k es akkor erre jon ra benzin. legyen 1 tank havonta. az meg legyen 50l egy tank, 95 atlagar 613, 30k. es akkor ott vagyunk, hogy egy "vettunk egy autot hogy tudjunk kozlekedni" toyota corolla az teligumi nelkul, palyamatrica nelkul, minden kieg nelkul, havonta 1 tanknyi hatotavra , minden honapban FIXEN 372k.
372K es ez egy 110 loeros corolla combi. namost ez hogy fer bele akar mar egy "millios" fizuhoz ? marpedig a realitas tuti nem az, hogy a netto 3M-et keresok kozlekedne corollaval. ugye... en a rengeteg, panel elott parkolo ch-rt nem ertem. vagy emberek aranyaiban ekkora reszt szannak erre ? mondjuk netto 600k fizu, de mondjuk van lakasa nem kell alberletet fizetni az igy azt mondja na usse ko, ebbol belefer 400K csak az autora ?szoval hogy , hogy kell azt hogy lemegyek a rom panel ele, es ott all 8 ch-r ? mekkora reszt erdemes erre szanni egy fizubol ? en azt gondolom majd 400k-ert egy corolla kicsit sok, ha
-
tototos
addikt
Ez is igaz. Az hogy itthon ez a felső 2% még nem jelent semmit. Ez az amit probaltam írni hogy a felső 1% keresete fényévekre van szerintem a 2% fizetésétől. Egy 20 milliós autó szerintem manapság nem számít egy extrém drágának tekintve hogy egy jobban felszerelt Octavia 15 millió környéke amit kozepvezetoknek adnak a multik.
-
Reggie0
félisten
Ilyen szempontbol dagobert bacsi vagyok, nem szeretek kolteni szuksegtelenul vagy hype-ra, barmennyi is van ra. Es a gyartok elkanaszodasat sem szeretem tamogatni.
Amibol a kerdesem indult, hogy maga a ceg sem tudja leirni, hogy miert annyi naluk egy szek. Marmint azt leszamitva, hogy olyan kicsi a forgalmuk, hogy valoszinuleg nem meretgazdasagosak, ergo nem a tervben vagy az anyagban all a penz, hanem a mukodesi koltsegekben.
-
Egon
nagyúr
Semmilyen megbizhato (tudomanyosan igazolt) modszer nincs arra, hogy ezeket a jeleket leforditsuk varhato munkahelyi teljesitmenyre.
Szerintem ez ennél kicsit összetettebb kérdés. Nem kizárólag a várható munkahelyi teljesítmény a lényeg: egyszerűen fogalmazva pl. ha az ürgével nincs meg a kémia, akkor hiába lenne ő a hónap dolgozója 13-szor is egy évben, senkinek sem jó, ha közben a csapat teljesítményét rontja, és az összteljesítmény csökken.
Sajnos a HR-esek jelentos resze egy wannabe pszichologus + wannabe menedzser kevereke, tenyleg tisztelet a kivetelnek (van par).
Ezzel mondjuk teljesen egyet tudok érteni.
-
nyunyu
félisten
Mult heten megszuntettem egy MHB-s szamlat, mert nem hasznaltam. Volt rajta egy allando atutalas beallitva, amirol el is feledkeztem, szoval az utolso par utalas fuggoben maradt (nem volt rajta fedezet). Kozoltek velem a bankfiokban, hogy ahhoz, hogy meg tudjak szuntetni a szamlat, torolni kell ezeket a fuggo utalasokat. Ehhez az szukseges, hogy minden utalasra irjak egy papiralapu kerelmet, fizessek X ezer forintot, es bekuldik postan a backoffice-ba a papirokat, es majd ott az IT kitorli kezzel.
Ouch.
Ezt még a mi nem túl acélos ITnk is meg tudná simán ugrani, pedig kerekítési hiba vagyunk a lölöbank mellett.
-
Drizzt
nagyúr
Érdekes volt a cikk, de egyben ijesztő is. Valószínűleg csak azért, mert nem fókuszált arra, hogy mik azok a prudenciális eszközök, amivel megoldják a dolgot. Szerintem a kötelező tartalékráta pont egy ilyen lehetséges eszköz. De nyilván máshogy is el lehet érni hasonló hatást.
Magyarországon például a kötelező tartalékráta most is létezik, meg a világ csomó más országában is(pl. Svájc, Izrael, ...). EKB-nál is van. Tény, hogy UK, US, Kanada, Ausztrália országokban nincs.
-
Drizzt
nagyúr
Erre kéne valami hiteles forrás, mert ha így lenne, akkor végtelenül tudnának hitelezni a bankok, végtelenül alacsony kamaton. Mégis ~6-7% a lakossági hitelezés kamata. A banknak valahogy meg kell szereznie a forrást. Még akkor is, ha esetleg maga a forrás akkor keletkezik mondjuk az MNB-nél alacsonyabb kamatú hitel formájában. Szóval helyesebbnek tűnne az az állítás, hogy korlátlan mennyiségben tud generálni forrást egy bank, de nem ingyen. Bár még ezzel is van szkepszis bennem, mert mi lenne a helyzet akkor a kötelező tartalékrátával? Az a lakossági hietelekre nem vonatkozna? Ha viszont van kötelező tartlékráta, akkor nagyjából mindegy, hogy hogyan keletkezik a hitel fedezete, mert a teljes potenciális hitelmennyiségnek van felső korlátja.
-
Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy a jelzáloghiteleket kötvényesítik, de az összes többi esetben minden gond nélkül felhasználhatja a betéted. Nyilván a bank a legolcsóbb forrást fogja kiadni, ami számára elérhető. Azt, hogy ez betét, bankközi hitel, mnb, stb az az árazástól függ.
-
Kérdés, hogy a jövőben mindenki olyan érett lesz-e digitálisan, mint a Revo-Wise ügyfelek, és ki lehet vezetni ezt? A bankok örülnének neki a legjobban. Nekik is púp a hátukon a fiókhálózat fenntartása, de szemmel láthatóan perpill ez nem realitás.
A Revolut és Wise nem nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyekhez fiókokat kéne fenntartani, a bankok viszont igen. Pl. jelzáloghitelezés.
-
Egyetértek, kérdés, hogy itt tényleg erről van-e szó. Ha igen, akkor valid az a napidíj, amit írtál, ha nem, akkor bukó.
Egy ismerősöm belefutott ebbe. Nagyon kellett volna a szaktudása, a tanácsomra bemondott egy pofátlan összeget, aztán bebukta.
Nagyvállalatoknál, ahol a határidő ugyan le van írva, de sok relevanciája nincs, nehéz ezt érvényesíteni. Amit leírtál példaként, az a startup világ, ahol gondolom hajtottak valami tenderre/pályázatra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- 3D nyomtatás
- Háztartási gépek
- sziku69: Szólánc.
- Depresszió, szorongás, pánik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- iPhone 17 ProMax (független, 3 év garancia)
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- Victorinox jellegű svájci bicska eladó
- Apple iPhone 13 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% Akku
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek 10 évesen bekerül egy demotiváló, eléggé a minimumra lövő rendszerre, akkor nagyon-nagyon-nagyon kivételesnek és fejben erősnek kell lenni, hogy onnan kitörjön.

Az biztos szimpatikusabb lenne ha hagynám a dolgot, a feature-t, a release-t, majd jövő héten ráér alapon, de akkor nem itt kapnám a savat hanem bent a főnökömtől. Piacról élünk, kis cég vagyunk, a gyors reakcióidő az előnyünk.
És én is valószínűleg szkeptikus lennék.
: