Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
otapi
tag
válasz
üzenetére
Ez csak a saját alkalmazottakra, a saját tulajdonú éttermekre igaz. Viszont a McDonalds franchise rendszerben működik, az USA-ban 90%-a az éttermeknek nem a cég kezében van:
https://corporate.mcdonalds.com/corpmcd/our-company/who-we-are/business-model-and-growth-strategy.html#:~:text=While%20a%20global%20Brand%2C%20the,mid%2Dsized%20businessmen%20and%20women.
While a global Brand, the vast majority of McDonald’s restaurants – more than 80% worldwide and nearly 90% in the U.S. – are owned and operated by approximately 5,000 independent, small- and mid-sized businessmen and women.
-
vzozo
senior tag
válasz
üzenetére
r/cscareerquestions-on még ennél is alacsonyabb számok
Sajnos ezt sok esetben el kell engedni, illetve mindig forráskritikával élni. Én néha belenézek az EU subba, főleg a München és környéki ajánlatok érdekelnek, hogy be tudtam árazni magamat. Hát elég hajmeresztő dolgokat olvasok ott, és nem a pozitív értelemben. -
válasz
üzenetére
A valóság ennek a töredéke: [link] Az összes nagy cég ezt csinálja.
Az, hogy kozgazdasz meg nem jelenti azt, hogy nulla fogalma van a szakmarol.Nincs még egy terület, ahol ez előfordulhatna. Hozz nekem egy nem közgazdász CFO-t, vagy egy nem jogász compliance directort, és kimozdítom a Földet a tengelyéből.

-
válasz
üzenetére
Ez a nyugati multik nem fizetnek adót elég pikáns a #37820 hozzászólásod elsö felének fényében.
Hja, ez classic reakció. A nyomorult kkv-knak brutális az adóéke, miközben a Google fizetett 0,0001% társasági adót, az országok pedig adóversenyt folytatnak a nagyberuházásokért. Lásd nálunk az összeszerelő üzemek és akkugyárak dotálása. Ezek a cégek kilóra megveszik a politikusokat. Ehhez képest tényleg nonszensz azon fennakadni, hogy a csumpi magyar vállakozó ír egy kiküldetési rendelvényt.

Btw az inkompetencia a multiknál is jelen van. Nálunk pl a lokál és az emea CIO is egy közgazdász, ergo 0 fogalma van a szakmáról. Pedig ez egy amerikai multi. Na, érted.

-
Kobe
veterán
válasz
üzenetére
a startupos dolgot mond bandusnak aki külföldre költözött egy 'very promising' startup miatt és végül az összes cápa visszamondta a tőkeinjekciót, 2-3 hónap múlva már a sima fizu kifizetése vagy nemfizetése volt a téma a fizuemelés helyett

azért nem elképzelhetetlen és abszolút nem egyedi eset....az adatok mennyisége meg érdekes kérdéskör. Persze van jópár ilyen cég amelyik sok adathoz fér hozzá, akár direkt erre szakosodott, de az nem jelenti adekvát azt hogy értéket is tud csinálni belőle. Én erre gondoltam inkább.
Harmadik félnek eladni NDA alapján nyilván nem tudja, tanácsot adni hacsak nem kimondottan erre szakosodott consulting cég, szintén nem tud (pl Signavio / Celonis vagy bármi hasonló).
Szóval OK, ott az adat, átmegy mondjuk a 200 fős banki elszámoló infrát üzemeltető cégnél, és ? a folyamat másik végén meg egy saját belső folyamatival operáló multi van ahol épp opex/capex cut van, nem feltétlen vagy éppen legritkábban találkozik a két érdek és igény.A fenti példánál maradva, pl furán venné ki magát, ha mondjuk egy GIRO adna készlet / SCM / termék display tanácsot egy Lidlnek, Aldinak, csak azért mert látják a bankkártyás műveleteket.....vagy egy EKAER a fuvarszerzőknek, stb stb
-
Kobe
veterán
válasz
üzenetére
Hat azert egy munkavallalo idealis esetben nem 2-3 honapra tervez valtasnal, vagy ha igen ott fejben van gond
A munkavallalok donto tobbsege biztonsagra es folytatolagossagra torekszik, startupnal ez nyilvan kerdesesMultibol nyilvan van tobb, de az en tapasztalatom hogy a meret es toke egyenesen aranyos az IT beruhazasokkal, valamint data teruleten kisebb cegeknel egyszeruen nincs annyi adat ami miatt erdemes lenne bizonyos teruleteket lefedni. ha tenyleg olyan helyre akarsz kerulni ahol penz is van ilyenekre, akkor nem tudod ezeket megkerulni.
Ha pl ERP-s vagy, eselyesen ezeknel elobb lesz egy nagyobb HANA implementacio, mint itthon kis letszammal jelenlevonel. De ugyanez igaz lehet akarmilyen crm / salesforce, central finance, data science megoldasokra is. Es altalaban ezek fizetnek konstansan jol a generalis jelleguk miatt -
-Skylake-
addikt
válasz
üzenetére
a vilagon mindenki ertette amit irtal. ja bocs nem MINDENKI mert az mindenki, de amugy mindenki. csak nem ugy mindenki hogy mindenki, hanem mindenki (nem a teljes magyar nepesseg. mondjuk a mindenki az mindenki, a magyar nepesseg azert nem mindenki ugye).
viccet felreteve semmi felreertheto nem volt benne (gondolom ugy ertetted hogy mindenki, hogy minden egyes magyar allampolgar. vagy nem ????) -
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
LOL.
Szerintem meg a teljes magyar népesség (ha már "mindenki") döntő többsége még hazai cég alapítását sem "járja körbe" az élete során, egyszer sem. Abban is nagy összegbe mernék fogadni, hogy jelen topic lakóinak alsó hangon legalább a fele-harmada sosenem gondolkodott el külföldi cég alapításán (én legalábbis biztos nem - hazai cégen igen). -
-
Alexios
veterán
válasz
üzenetére
Nekem is ez a tapasztalatom (amerikai, inkább Tier 2 cégnél), 40 óra környéke megvan, de ennél _átlagban_ több nem hiszem, néha persze ha valami hirtelen prod issue, vagy sürgős dolog meg kell húzni kicsit a napot és nem eldobni a ceruzát ha ég a ház, de ez talán majd minden országban így van. Napközben többször tűnnek el kollegák ha valami közbejön, le kell adni az autót szervizbe, orvoshoz kell menni, hamarabb lelépni hogy gyerekeket elhozza iskolából, stb, senkit nem szokott érdekelni
-
vzozo
senior tag
válasz
üzenetére
Amcsi Tier 3 cégnél dolgozom (Németországban) és elég vegyes a kép. Szerintem a valós munkaórák nálunk a heti 40 körül vannak, sokan intéznek ügyet napközben, és emiatt van, hogy este visszajönnek dolgozni (simán el lehet kapni nyugati parti kollégát európai reggeli időben.)
Hogy ez nálunk egyedi-e (úgy értem, hogy más cégek is ilyen rugalmasak-e) azt nem tudom. Én is simán eltűnök napközben, ha éppen úgy alakul, főleg amióta 2 gyerek is van, és meg kell oldani ezt-azt. Majd éjszaka be lesz pótolva.
-
carapace
tag
válasz
üzenetére
Ezért mondtam, hogy azt ami érdekes. A mostani munkahelyem pl tök jó, a domain lehetne izgalmasabb is, de jól elvagyok. Ha most pl megkeresnének egy client onboarding vagy lakossági hitel stb jellegű dögunalommal, azt nyilván elhajtanám, de mondjuk egy Algorithmic trading-re vagy Market risk-re simán nyitott lennék.
És hát itt a másik szempont, amit a többiek már említettek. Még Svájcban volt, hogy egyszer felhívott egy magyar recruiter csaj, aki az egyik ottani banknak keresett embert. Mondja, hogy ilyen meg olyan projekt. Mondom, köszi, de hát jól elvagyok a mostani helyemen. De hogy napi 1000et fizetnének. Ja, úgy már érdekelt
(Aztán végül nem kaptam meg sajnos, de érdekes interjúk voltak
) -
hdanesz
őstag
válasz
üzenetére
Megfordítva a dolgot, honnan tudom hogy mire mondanék nemet? Ha meg sem hallgatom őket. (Egy Junkies szöveg jut eszembe: 'minden nőnél van jobb nő...minden bajnok legyőzhető...)
Illetve dolgozik bárki álom melóban?
Ideig-óráig lehetséges. De az ember változik, a munka változik....semmi sem állandó. Lehet ami most jó, 1 év múlva már nem lesz annyira vidám...vagy x év múlva. Kicsit olyan ez mint egy párkapcsolat...néha úgy fullad unalomba, megszokásba...hogy észre sem vesszük.Én ma meghallgattam egy lehetőséget. Telefonon. 21 percet vett el az életemből. Az azért nem óriási időpocsékolás. Meglátjuk mi lesz.
-
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
Ez jogos, de szerintem az emberek jelentős része nem az "ideális" helyen van; másrészt én korábban olyan sok ideig voltam egy helyen, olyannyira nem foglalkoztam ajánlatokkal, hogy megfogadtam: minden lehetőséget meghallgatok (az más kérdés, hogy a zömét csípőből elutasítom ilyen-olyan okokból kifolyólag; csak nagyon kevés esetben kerül sor interjúra).
-
Qtya123
őstag
válasz
üzenetére
A 30 év tapasztalatos arc 1 KKV-nál és 3 multinál fordult meg, csak most változott az élete, költözött és váltott ide a lokáció miatt. Elmondása szerint egyiknél sem volt ilyen.
Vámszakmai tréningek nincsenek. Ez egy logisztikai cég, nem vámügynökség. Mi csak egy kis szelete vagyunk a cégnek, 6+1 ember a 80+ emberből. A vámcsapat, csak egy szükséges rossz a cégnek, ami kell, mivel rengeteg az áru EU-n kívülre, vagy épp kívülről. Mi vagyunk azok a cégnek, akik érdemi pénzt nem hozunk, de cserébe át kell futnia rajtunk a szállítmányok nagy részének és csak "akadály vagyunk" mi is és a vámhatóság is....
Tréningek csak a szokásos corporate bullshitek vannak, a harrashment, anti corruption, antitrust regulation, racism, meg milliárd egyéb másik. Egyetlen szakmai tréning van a dangerous goods, de az kevés. Nem ettől tanulom meg az aktív/passzív feldolgozás, RMA, közvám és hasonló dolgokat.
-
válasz
üzenetére
Ahh, nehéz téma ez. Nálunk a szűk baráti társaságban is van egy srác, aki mocsok mód fillérbaszó. Múltkor még síelni is csak akkor akart jönni, ha azzal a kollégával utazhat, aki céges autóval megy (ingyen van a trip). Rohadt idegesítő ez egy idő után, mi már nem is szervezünk velük utazást, mert szállásból is mindig a legcsoffadtabbat akarja. Nyilván nem csóró, ő is nettó 1M+, de cserébe már van szemmel látható vagyona is. Viszont hogy ez jó stratégia-e...fene se tudja, az biztos, hogy több okból ugyan, de nagyon kikoptak mellőle a haverok.
-
-
carapace
tag
válasz
üzenetére
Az indiaiaknak sokszor olyan a munkaszerződésük, hogy beleírják az amerikai idő szerinti munkarendet, de valahogy ott ebből soha nincs probléma.
Engem úgy egy éve megtalált egy outsource cég, hogy keresnek embert a Bp-i, irodába, New York time szerint kell dolgozni, és 0 home office. Őszintén nem tudom, hogy van e olyan senior magyarországon aki ezt bevállalná. Szerintem nincs.
-
nyunyu
félisten
válasz
üzenetére
Egyik exkollégám Siebel CRM fejlesztő volt (saját szkriptnyelve van), ügyfél vezérigazgatója nem értette, miért nem tudja C++-ban megoldani a problémát, hiszen mindkét nyelv csak a 0 meg 1 kalapálására való.
Szóval kellően magas szintről nézve a programozó az darab-darab.
-
Dare2Live
félisten
válasz
üzenetére
Sajnos/hálisten nagyon nem kell találgatni ez max 5éven belűl kiderül.
off: SciFi szempontból nekem innen válik félelmetessé és totálisan kiszámíthatatlnná a téma. Egy project 2501 inenn nem hinném hude messze (max +10év) lenne. Márha nem valami Musk féle sokkal-sokkal sötétebb dolog ébred öntudatára. Vagy vmi darkos westworldos...
És ez imo még a mi életünkben kiderül.
Hamár Musk meg jövedelem topik legyen pozitív is tőle AI vonatkozásában: "“We won’t have universal basic income. We’ll have universal high income,”
-
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
Mondjuk szerintem pont gépként nem megugorhattalan az a komplexitásnövekmény amit az általad felsorolt dolgok támasztanak - leginkább csak több inputot, esetleg picivel több számítást igényel, az viszont hogy mitől lesz egy adott kód jó vagy jobb gépileg tanulható, modellezhető - ellenben pl az, hogy egy kép/szöveg/hang/videó mitől lesz jobb, azt nehezebb lesz fejleszteni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
üzenetére
Az a gond, hogy rengeteg dologra legyintettem(ünk) és aztán lepottyan az áll.
Egy copilot nem tud semmit ha videot kell prompt/"forgatókönyv" alapján generálni. Demozták 1éve a SORAt és semmire nem jó röhögtünk rajta. Aztán 1évre rá pár het demozátk a SORAt és lepottyant az áll és valószínű forgatókönyv, hogy az iparágban dolgozók 50 majd 70 majd 90%ra nem lesz szükség.
Itt a Devon AI direkte kodingra hegyezik ki. Nem néztem meg lehet semmire nem jó röhögnénk rajta. De SORA alapján 1év és valószínűleg nem fogunk röhögni rajta nagyon nem.
szerk:
btw a Holywoodi sztrájkok nem arról szólt többek közt, hogy a forgatókönyvírók, színészek... 90% ne vesszítse el az állását pár éven belűl mert AI? -
válasz
üzenetére
Nem hiszem, hogy messze lennénk ettől. Elég megnézni, csak az elmúlt pár év alatt mekkorát fejlődött az AI. Mi várható csak az elkövetkezendő 2-3 évben?
Nem attól kell tartani, hogy el fogja venni az emberek munkáját teljesen bizonyos szakmai területeken, hanem attól, hogy kevesebb emberre lesz szükség ugyanahhoz a munkamennyiséghez, mert az egyszerűbb feladatok automatizálhatóak lesznek, sőt, idővel az egyre komplexebbek is.
Mindez azt fogja eredményezni, hogy a fajsúly a magasan képzett munkaerő felé fog nagymértékben billenni, tehát kevesebb ember fog dolgozni az adott feladatkörben, akik az AI segítségével hatékonyak lesznek, a juniorok, mediorok és gyengén teljesítők pedig nem tudom mit fognak csinálni, de sok munkájuk nem lesz.
A belépési határ ezzel nagymértékben megnövekszik. A bérek a kezdő és a top expert között jobban szétnyílnak. Ez a trend már elkezdődött, már most is meglátszik a munkaerőpiacon.Úgyhogy emberek, most kell bebiztosítani azt, hogy a következő években a felső 20-30%-ban legyetek a szakmátokon belül.
-
quailstorm
félisten
válasz
üzenetére
GitHub Copilot C# projecteken tesztelve inkább idegesítő és megakasztó, mint hasznos. Apró és nulláról kezdett feladatoknál jó, leginkább shell scripteknél, de ha már van egy nagyobb fájl vagy neadjisten több fájl, akkor feldobja a talpát. Komplex fogalmakat meg nem ismer. Viszont bullshitel minden mennyiségben és hülyeségeket csinál.
-
-
axioma
veterán
válasz
üzenetére
LLM: Kedvencem, hogy egy email szolgaltatasban ket funkcio letezik egyszerre: help me write felhabositja amit szikar felsorolaskent megirsz, a summarize meg kivonatolja amit kaptal. Raadasul nemcsak hogy az udvariassag - ami kozmegegyezes szerint akar el is hagyhato lenne - igenyevel indokolas santit, hanem jo esely van hogy az uzenet egy resze elveszik (aka'r mar a habositasnal is), messze van attol hogy inverz muvelet legyen (esetleg metaadatok tovabbitasaval lehetne "csalni").
Disclaimer: reszemrol matematikus fejjel a jogszabalyokat is predikatumkalkulusban latnam celszerubbnek... a tobbsegi velemeny nyilvan elter. -
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
+1
egyébként a brutális költség nem csak a fejlesztésére megy el, hanem azért az üzemeltetése is egészen elképesztő, zabálja rendesen az erőforrásokat egy egyszerű kérdésre adott válasz is... ez szerintem ugyanolyan hype, mint ami volt a vr esetén, majd a metaverzum megváltja a munkapiacot... vagy a crypto... lesz piaca, valószínű nagy is lesz (ahogy az előbbieknek is) de nem lesz mindent is megrengető.
azért a gyorsan fejlődik is egy félrevezető dolog tud lenni: szerintem az hogy megjelent értékelhető minőségben az nyilván sokáig tartott, az hogy most boldog boldogtalan önti bele a pénzt s még a tech elején járunk meg nyilván gyors felfutást eredményez. De a jelenlegi pénzszórást már nagyságrendekkel növelni nem lehet, míg a fejlődési kihívások egyre komplexebbek lehetnek, s egyre marginálisabb mérföldkövek lesznek átugorva egy idő után.arról nem beszélve, hogy egyre több technikai kihívás, limitáció jön majd elő, amiket egyre nehezebb lesz - ha egyáltalán lehet - megugrani.
én a következő 5 évben nem féltem az állásom. tovább meg felesleges tervezni, mert bármi is lehet. tömeges feleslegessé válást nem várok, pláne nem az SWE vonalon.
-
válasz
üzenetére
Pontosan. Az én szakmám például akkor, és csak akkor fog kihalni, ha az üzleti problémákat AI fogja definiálni, és AI gyártja le az appot hozzá (már ha ez a dolog ebben a relációban értelmezett egyáltalán).
És igen, én is emlékszem ezekre az álmokra, amikről írsz. Aztán mi lett belőle? A nagy büdös semmi. A fejlesztők melójának nagyon nagy része lett automatizálva, de ettől még nem lett kisebb igény rájuk. Sőt!
-
vzozo
senior tag
válasz
üzenetére
Én csak a német (bajor) piacra látok rá, de gondolom ugyanez igaz az osztrákra is. Csak Tier 3-nál érdemes dolgozni, mert azok fizetnek meg úgy-ahogy. Német IT fórumokban elég gyakran dobálóznak ilyen 50-60k fizukkal, sőt, sokkal alacsonyabbakkal is. Fogalmam sincs hogyan lehet annyiból kijönni, főleg egy HCOL területen.
USA-hoz képest persze ez is aprópénz + a német adórendszer és szociális támogatások miatt még kevesebbnek is érződik, mivel mindent is én fizetek. Eközben egy random alacsony keresetű ember eleve kevesebb adót fizet, kapja a wohngeldet, a gyerekei ingyen járnak oviba / iskolába, várólistákon mindig előbbre vannak, mert "hátrányos helyzet" + ilyen-olyan random kedvezmények, amiről mi csak álmodhatunk.
-
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
És ha még meg is lenne a kompetenciája (mondjuk nyilván nem lesz egy 10 éve senior devnek annyi security/testelő/devops engineer kompetenciája mint egy dedikáltan olyan embernek) kérdés hogy ideje lenne e rá. S biztos hogy azzal kell töltse az idejét?
s eleve, egy csomó dolog bőven átnyúl egy darab termék/team scopeján, ott ki a döntéshozó, milyen jogkörrel, ki üzemelteti, ki váltja le? S ki látja át hogy az e a jó döntés?
senior dev értsen a securityhez, tudja milyen security toolokat vezetnek be náluk, járjon képzésre, eleve azt lélegezze. De ne ő hozzon cégszintű/diviziószintű sec döntéseket, se ne ő vezesse be az adott toolokat, s cég szinten ne is ő értékelje ki. Ugyanez igaz devops oldalon is, kapja meg a toolokat, játékszabályokat, tudja hogy teszem azt git flow s github flow közül választhat a céges platformon belül - vagy használjon mást de nincs support arra - s azon belül ő kompetensen tudjon döntést hozni…tök jó ez a döntsük le a silókat elmélet, s adott teamen belül bizonyos scopeig ez igaz is, de még egy banális példa: akkor írjon meg minden egyes squad egy gha workflowt ugyanarra? Ha egymásét használják ki ownolja? Senki?
a csapat mondjuk argot használ, b csapat fluxot, c csapat meg spinnakert, d pedig octopust cdre… ha változik valami, teszem azt a ci tool (bár nyilván akkor itt is mindenki a magáét használja) s kell módosítani a cd toolokon, mindegyiken minden csapat külön megteszi? Még ha adott toolt is használnak, de tök más verzión? Nem csak emberi erőforrásban, de hwban is elég nagy az overhead ilyen esetben nem? Biztos ez a jól skálázódás? Biztos hogy adott senior dev amikor a jenkins+spinnaker kombós teamből átkerül a gha+argosba, az azzal akarja tölteni az idejét hogy megérti az adott toolokat, a csapat libjeit hozzá a cicd részhez? Nem elég neki az hogy van x darab támogatott platform, az cégen belül rendesen ledokumentálva s csókolom, töltheti inkább az adott termék megismerésével az idejét? Biztos hogy az adott csapatnak kell a feladata s felelőssége legyen hogy mindenhol kellően szűk az iam roleok jogosultsága?
használjon mindenki külső cégek által adott cloud runnereket (ergo szervezzük ki a platformot teljesen?)ezek ilyen 100-200 fős cégeknél talán még nem nagy gondok - bár szerintem már bőven ott is, ha az a 100-200 fő az tech ppl, de felette?
nem e lehet, hogy jobb mantra a you build it you own it? Adott csapatban legyen meg a teljes kompetencia, ha ci, cd törik, ha prodon alert van, legyen az bármi miatt, akár infra miatt is, ki tudja értékelni, el tudja hárítani? S legyen egy transzparens, alá bedolgozó egyéb csapatok/divíziók, akik ebben segítik… nem lehet hogy ez bizonyos méret felett hatékonyabb?
de ok, tegyük fel hogy nem az. Tegyük fel hogy ez az egész hülyeség s a cégek is hülyék, feleslegesen hirdetnek meg ilyen állásokat s tök hülyeség az egész. Lehetséges. Mégis megteszik. -
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
Egyébként manual tesztelő minek? végig tudja nyomkodni a senior dev... automatáról nem beszélve... és a security team? felesleges. db team dettó. customer management is akkor már. sőt, tulképp a takarítónő, meg a cto is felesleges, mind meg tudná csinálni a senior dev
értem én hogy sok cloud szolgáltatást meg lehet venni csomagban, de azért pl egy devops tudás nem annyiból áll hogy összehákolok valamit ghaban s tfel cdkval kiteszem oszt jónapot. bizonyos ideig ez lehet elmehet, meg ha olyan az audit, slo sla hogy tulképp belefér, akkor miért ne... de hatékony biztos nem ez a rendszer lesz ahogy skálázódik -
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
Értem én, hogy rosszul esik, hogy ha kimaxoltad magad, már nem tudsz váltani, de továbbra is te vetíted ki a teljes szektorra a saját nyűgödet.
Kötve hisezm, hogy a magyar piacon relevánsak lennének az ISC2 Cybersecurity Workforce felmérései.
Részemről a témát lezártam. -
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
Nagyon nincs igazad, a saját szektorod tekintetében sem.
Egy átlag IT biztonsági tanácsadó cég messze nem tudta olyan ütemben növelni a napidíját mondjuk az elmúlt 5-6 évben, mint ahogy nőttek a bérek, és pláne nem tudta az inflációhoz igazítani. Ergo előbb-utóbb eljön az a pont, hogy új embert egyszerűen nem éri meg felvenni, még akkor sem, ha ez a döntés lehetetlenné teszi a bővülést, növekedést: egy forprofit szervezet ritkán szeret nulla vagy mínusz profitért dolgozni... Nyilván ezért keresnek inkább mediort, esetleg tehetséges juniort az üres helyekre. Meg lehet nézni, hogy mennyit tudnak fizetni ezek a cégek, lásd pl.: [link]
Az, hogy pl. a bankok, akik értelemszerűen nem a közvetlen bevételszerzéséből fizetik az IT biztonsági szakértőket, így akár irreális bért tudnak fizetni ezekben a pozíciókban, nem igazán mérvadó, max. a piac torzítására alkalmas...
-
válasz
üzenetére
Kicsit trukkos egyebkent, mert ha kicsereled a vallalatot 'vevore', munkakeresot 'eladora', es az allast pedig 'ingatlanra', akkor lathato, hogy letezik olyan helyzet, ahol irrealis a berigeny (eladasi ar), ez siman ahhoz vezet, hogy kevesebb a tranzakcio (kevesebben valtanak/talalnak allast). Ez persze senkinek nem idealis.
En azt tippelem, amit mar tavaly is irtam, hogy most kicsit megfordult az asztal. Elobb-utobb valakinek engednie kell. A lenyeg az lesz, hogy a gazdasag hogy alakul -- ha a cegek profitja altalaban csokken, akkor nem fogjak tudni kifizetni a megemelkedett berigenyeket, es elobb-utobb a munkavallaloknak engedniuk kell. Masik opcio, hogy helyrerazodik a gazdasag, es akkor elobb-utobb kifizetik a magasabb bereket. En azt gondolom, hogy lesz meg 2-3 razos eve a munkavallaloknak.
-
tototos
addikt
válasz
üzenetére
Nyilván az infláció nagyon nem segített a helyzeten, plusz mondjuk az autóipar már a Covid előtt kezdett küzdeni. Emlékszem hogy 2019 év végén már nem volt karácsonyi buli meg a mutatók sem álltak túl jól. Ha lesz kedvem kiszámolom, hogy reál értéken mennyit emelkedett a fizetésem 2020 óta. Tartok tőle, hogy nem igazán és elvileg pozícióban léptem előre.
-
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
A jelek szerint mégis "pattognak", ami két dolgot jelenhet: vagy teljesen hülye és fogalmatlan vezetők dolgoznak ott, és hamarosan csődbe megy az egész bagázs (az SAP-val és jó pár más nagy céggel egyetemben, akik mára már szintén felszámolták a full HO-t), vagy mégis indokolt a részleges onsite jelenlét valamilyen szempont alapján, amire az ecceri munkavállaló nem feltétlenül gondol - a kettő közül melyikre fogadjunk?
-
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
A LinkedIn jelentkezések száma pont nulla relevanciával bír.
Volt hirdetésünk, amire kb. húszan jelentkeztek, azt gondoltam Hawaii van, végre lehet válogatni a jelöltek közül. Kiderült, hogy a 20-ból 18 mindenféle arab meg indiai stb. jelölt volt (az adott pozíció nemzetbiztonsági átvilágítással járt), a maradék kettőt meg már a HR-es kiszűrte, el sem jutott hozzám...
Ez ugyan a másik véglet, de mivel ezek a nagy cégek jellemzően fejvadász cégeket is megbíznak a toborzással, belső ajánló program is működik (az még nálunk is van, pedig a kkv kategóriában közelebb vagyunk a kisvállalkozáshoz, mint a felső határt jelentő 250 főhöz), plusz nem csak a LinkedIn-en hirdetnek, nem hiszem hogy egyetlen platform alapján meg lehetne ítélni a jelentkezők számát.
A trend pedig szabad szemmel láthatóan is folytatódik. Amíg sok cég marad a full HO-nál, addig az ilyen igényű munkavállalók nyilván el tudnan helyezkedni. A gond majd akkor lesz, ha a hibrid munkavégzést előnyben részesítő cégek kerülnek többségbe...
-
dellfanboy
őstag
válasz
üzenetére
a lfaszt, ha a szakmai tudas kell nekik, akkor csinalnak egy szakmai tesztet es az alapjan vennek fel az emberkeket, nem lenne mas szuro de emellett sokmast is neznek, pl.szemelyiseg/hozzaallas/motivacio.
arrol nem is beszelve 2ev lockdown utan siman vihetnek az osszes irodai melott kiskinaba
en amig otthon dolgoztam sose azt lattam, hogy azt leptetik elo aki szakmailag penge, (az eltorzult magyar "verseny"piacrol meg ne is beszeljunk...
raadasul mindig otthon emlegettek ezt a johelyen jo idoben kell lennie story-t is... -
Egon
nagyúr
válasz
üzenetére
Mondjuk ez jogos lehet, de normál esetben ezt azért lehet kezelni (bár rám is sóztak már nemegyszer olyan feladatokat, amik többé-kevésbé távol álltak a beosztásomból eredő feladatoktól, de azért ezek általában egyszeri dolgok voltak, vagy éppen minimális energiát követelő feladatok).
-
Egon
nagyúr
-
-
válasz
üzenetére
Ha hosszabb lett volna, azzal kevésbé lett volna vonzó az ígéret laikusok számára, és magasabb lett volna az ár. De mindegy is. Az a helyzet, hogy változott a világ, és egyre jobb minőségben elérhetőek önfejlesztésre szánt anyagok az interneten. Pár évvel ezelőtt én is azon gondolkodtam, hogy az elavult egyetem helyett - amiről förtelmes véleményem van - normális magán-alternatívára lenne bőven igény. Nemcsak IT területeken, hanem sok más diplomát igénylő szak esetén. Még mindig részben ez a véleményem, de a digitalizáció előrehaladásával ma már másképpen képzelem el. És nem véletlen, hogy csődbe ment ma egy ilyen vállalkozás.
Ha egyszer kőgazdag lennék és több különböző vállalkozásom lenne, az egyik fő elképzelés egy alternatíva lenne a jelenlegi felsőoktatási lehetőségek mellé. Egy hely, ahol rengeteg elcseszett idő és energia helyett valóban jól képzett embereket csinálnának. Egy hely, amit nem utálnak a tanulók, hanem szeretnek, nem kiöli a kreativitást és kritikus gondolkodást, hanem segíti, és az igazán jó képességűek inspirációt kapnának. Nem azon múlna az érdemjegy, ki hány órát seggeli a semmihaszna adatokat, ami a butáknak is megy, hanem azon, hogy ki hogyan képes megoldani valódi problémákat.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
üzenetére
Es az meg a jeghegy csucsa. Eleve mar a munkak osszeszervezese, a dokumentalas, adminisztracio, konyveles, adozas, mindezek mellett a szabvanyok kovetelese esetleg minositeseknek megfeleles stb.. Baromi sok dologgal kell foglalkozni meg akkor is, ha a sales-el nem is foglalkoznak. Nem veletlen a mondas: aki dolgozik nem er ra penzt keresni.
Ezt egyszeru tevekenysegnel meg ugy ahogy meg lehet oldani, de egy magas hozzaadott erteku termeknel mar nem lehet nehany fovel. Masfelol, ha valaki meg annyira pro one man show-t lenyom, hogy nagynehezen megoldja, akkor egy teammel rohogve utol lehet erni es lemarad a versenyben.Amugy az EU most tervezi, hogy a szoftvereknek is meg kelljen felelnie CE eloirasoknak, szoval itt sem lesz sokaig vadnyugat.
-
válasz
üzenetére
Én pont fordítva állok hozzá. Egyetemistaként még nem volt tőke, nem nagyon volt tudás sem, később az ember eljut oda hogy már nagyjából megvan minden és ennél már nem lesz feljebb lépés, ilyenkor érdemesnek tartom. Éppen azért, mert már van anyagi biztonság, megéri kockáztatni. Fiatalként ha bebukik, éhezés volt, éhezés marad.
A meglévő munkát nem muszáj teljesen ott hagyni, működnek a részmunkaidős megoldások és gyakran fele/negyed munkaidőre annál jóval magasabb fizetést adnak aránylag (órabérben), a teljes munkaidőshöz képest. Én személy szerint ezt tenném és lehet hogy ezt is fogom tenni. -
válasz
üzenetére
Csináltam egy kis keresést, a legjobb Entrepreneurship kurzusokra is sok helyen MBA kurzusokat ajánlanak, és azoknak van is erre szakosodott specializációja. Természetesen nem magyar egyetemekről beszélek. De amiken én végigmegyek, nem feltétlenül egyeznek az MBA képzéssel.
Persze azt látom, hogy sok olyan téma van, ami csak akkor lehet hasznos, amikor valaki nagy céget irányít, nem pedig egyedül kezd egy start-upot, de például ez a Business Strategy kurzus is adott néhány olyan gondolatot, ötletet a kezdéshez, ami miatt már megérte a rászánt időt. Árban nem is volt ez kérdés.
Aztán ki tudja, lehet egyszer az enyém is akkora céggé növekszik, ahol már azok a témák is előjönnek.
Vagy később váltok egy olyan helyre. De amit én magam nem is használok, legalább jobban megértem, mi van a fejem felett a jelenlegi munkahelyemen is. -
-
válasz
üzenetére
Hát jó, csak így itthon pl. kilőtted a mol-t, az otp-t is kapásból a mbh mellett ezen logika mentén. Telekomnál is emlékszem, hogy úgy kellett kimenteni a CEO-t a balkánról egy korrupciós ügy miatt.
Szóval szép dolog ez a mentalitás, csak ha utána mész, a végén kijön, hogy a Greepeace-nél tiszta melózni, mindenhol máshol akadnak bűnözők a vezetőségben/tulajdonosi körben.
-
gyépés
aktív tag
válasz
üzenetére
Nekem a kollégáim, ismerőseim tudom mennyiért vannak, a svájciak is. Azért mondtam, hogy szerintem annyi az átlag. Mostanában azt látom, hogy akkor lehet tényleg jó kontraktori fizut kikapni, ha abban az országban élsz, beszéled az adott nyelvet és esetleg még a nemzetiséged is helyi. Egyszerűen sok cèg jobban bízik a helyi munkaerőben, meg adózási vonzata is van valszeg. Most én is relocation-ös pozikat nézegetek, azok jobban is fizetnek, meg itt a narancs országában amúgy is annak éri meg csak, aki narancsot akar nevelni.

-
n00n
őstag
válasz
üzenetére
Előző cégem (UK) csinált egy kockázatelemzést, hogy mekkora risk nekik magyar alkalmazottakat tartani, köszönhetően a kormány folyamatos visszamenőleg érvényes, illetve egy nap alatt hozott törvényeinek. És ennek kereteiben vizsgálták egyéb lehetőségeket is, pl más országokat. Amennyit láttam a reportból ott igen csak az jött le, hogy már anyagilag nem annyira egyértelmű India előnye. Ott is egyre több a jó szakember, akik szépen húzzák fel a a béreket, aminek következménye, hogy már a kókányok is azt hiszki nekik sokkal több jár

-
válasz
üzenetére
...akik abban a hitben elnek, hogy itt a top szakemberek is ket tanyer gulyasert dolgoznak
Ebbe pont most futottam bele. A főni válasza az volt, hogy oké, akkor átviszi a headcountot indiába, vagy brazíliába. Szóval szeptember végével kereshetek új helyet, mert azt nem nyeltem be, hogy a nettóm a felére csökkenjen.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Oakley topic
- Milyen videókártyát?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Autós kamera eladó
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! 16" Lenovo IdeaPad 5 Pro 16" Ryzen 7 5800H 16GB 1TB QHD+ 1év gar.
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

CIO senior dev fizetéssel?