Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
carapace
tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
A svájciak nagyon rámennek arra, hogy a munkanélkülin töltött időt minimalizálják. A delikvenseknek szorosan együtt kell működniük a munkanélküli hivatallal, akinek egyébként marha jó módszerei vannak erre.
Engem pl. anno elküldtek egy CV író tréningre, amire amúgy semmi szükségem nem volt, de a tréningen együtt ültem egy rakat hasonszőrűvel, és beraktak minket olyan feladatokba, amik kikényszerítették hogy networköljünk, volt olyan arc, aki erre alapozva még a tréning idején talált magának melót...
Nem lehet lazsálni, ütik a hátadat, hogy pörgesd a jelentkezéseket, ha valamiben elakadsz segítenek, tanácsokat adnak, a munkaügyi hivatalnak saját belsős állásportálja van olyan melókkal amik máshova fel se kerülnek... Kaptam egy személyes konzultánst, akinek a Big4 cégeknél voltak menedzser haverjai, akiknek beajánlotta a CVmet.. meg ilyenek. Nagyon durva, engem teljesen lenyűgözött ami ott megy.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Munkaalapú társadalom, nem jóléti. Amúgy egyszerű a válasz: ebben az országban mindent, de tényleg mindent elloptak. Az pedig sokba kerül.

De ahogy a kolléga is írta, Svájc egy nagyon-nagyon rossz példa, ezért nem is azt hoztam, hanem a Németeket. Svájc a bankrendszeréből (jobban mondva a svájci banktitokból = sok-sok illegális pénzből) él. De hát ezt a bulit csak 1-2 ország tudja megjátszani a világon.
-
Dare2Live
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
"Sajnos itt páran már annyira megszokták a magyar állapotokat, hogy amikor azt látják, hogy egy országban van működő szociális háló, akkor azt abszurdnak nevezik. Lásd Tapsit. Azt azonban érdemes látni, hogy a magyar társadalombiztosítást tudatosan verték szét. Vicces látni amit a múltkor is műveltek itt páran, ideologizálva a magyar módszert."
Nekem ami nem fér a fejemben, hogy MO TOP 3 legmagasabb adóékes ország EUban és "~minden" döglődik. A plem a 9év után 3hónapig max ~200ks munkanélküli segély volt. Ehez képest TOP 3 legalacsonyabb "EUs" ország Svájcban 2év munka után 1évig 100% utána csökkentett és van képzés.
Egyszerűen nem tudom megérteni, értelmezni...De hozhattam volna oktatást... rengeteg mindent is plnek.
-
dellfanboy
őstag
-
válasz
dellfanboy
üzenetére
-
-Skylake-
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
reddit
-
Horvi
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Az infobiztonság topicban szerintem még megvan a linkje.
-
válasz
dellfanboy
üzenetére
Ha nagyon keresed, még valszeg megtalálod githubon.
-
dellfanboy
őstag
ezt esetleg nem zsákolta be valaki ? [link] (mentette le?) engem csak a fejvadászok kommentjei érdekelnének
(bár az a reddit link is jöhetne)
-
adalbert1
veterán
válasz
nyunyu
üzenetére
A legutolsó munkahelyváltásomnál már a munkaszerződést is digitálisan kellett aláírnom, kicsit csalódtam is, hogy feleslegesen vittem be a kedvenc tollamat

Bankban az elmúlt 20 évben talán párszor jártam csak, számlát nyitni és hitelt felvenni, de ha ezek mennének online, akkor ezek miatt sem mennék be, gyakorlatilag a fiókban ülő embernek nem volt hozzáadott értéke, volt amit nem is jól ismert a vonatkozó szabályzatból. -
HoTDoG
tag
Az RTO margójára belinkeltem volna egy LinkedIn bejegyzést, de mára törlésre került.
Azt taglalták benne, hogy mind a Salesforce, mind az Amazon legnagyobb részvényesei a Vanguard és a Blackrock. Ezek legnagyobb kitettsége pedig a real estate. Aki esetleg lemaradt, az Amazon pár hete jelentette be a mindenki vissza heti 5 napot, a Salesforce pedig október 1-től tervezi.
Persze lehet csak véletlen egybeesés
. -
nyunyu
félisten
Én a 17 éves multis pályafutásom során írd és mondd 3x kellett papírt és tollat vegyek a kezembe: amikor aláírtam a magyar munkaszerződésemet, amikor felmondtam, majd amikor külföldre költöztem, és ott is aláírtam egy újat.
Új helyen belépőkártya igényléshez ma kellett aláírnom papíron, tollal, hogy elfogadom a házirendet, aztán beszkennelve elküldeni a kártyát gyártó részlegnek.
Ja, munkaszerződésem az még nincs, az külön kör lesz

-
nyunyu
félisten
Mult heten megszuntettem egy MHB-s szamlat, mert nem hasznaltam. Volt rajta egy allando atutalas beallitva, amirol el is feledkeztem, szoval az utolso par utalas fuggoben maradt (nem volt rajta fedezet). Kozoltek velem a bankfiokban, hogy ahhoz, hogy meg tudjak szuntetni a szamlat, torolni kell ezeket a fuggo utalasokat. Ehhez az szukseges, hogy minden utalasra irjak egy papiralapu kerelmet, fizessek X ezer forintot, es bekuldik postan a backoffice-ba a papirokat, es majd ott az IT kitorli kezzel.
Ouch.
Ezt még a mi nem túl acélos ITnk is meg tudná simán ugrani, pedig kerekítési hiba vagyunk a lölöbank mellett.
-
nyunyu
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
hogy nez ki egy hitelkepessegi vizsgalat azon szempontot kiemelve, hogy a vegeredmenybe (kap/nemkap) mekkora resze van a hitelkepesseget ellenorzo szemely SZUBJEKTIV velemenyenek ?
Erre vannak konkrét jogszabályok, MNB előírások, hogy egy jobbágyot mennyire lehet rabigába hajtani.
Mostani aktuális JTM előírás szerint, ha az IGAZOLT * nettó havi fizetése nem éri el a 600k-t, akkor 50% lehet az összes banknál lévő összes hitelének törlesztőjének összege, ha többet keres, akkor 60%.Ezt a banknak minden új hitel kihelyezésekor kötelezően meg kell vizsgálnia, hogy az ügyfél által igényelt új hitelének törlesztőjével túllépné-e a nettója 50/60%-át.
Ha igen, akkor kötelezően el kell utasítani, különben szárazon, vazelin nélkül megcsinál az MNB. **Ez egyrészt önbevallásos elven működik, de ha az ügyfél engedélyezi a KHRből lekérdezést, akkor tételesen megkapjuk, hogy hol, milyen hitele van, és pontosan ki tudjuk számolni, mennyi törlesztőig mehet el a jelenlegi fizetése mellett.
Ha viszont az ügyfél negatív KHR listán van (valahol van 3+ hónap elmaradása), azt engedély nélkül is megkapjuk, és az azonnali kizáró ok, nem folyósítható az új hitel.
peldaul : "Jozsi a rendszerunk szerint 100.000 forint hitelt kaphatna meg, de beszeltem vele es nagyon oszintenek tunik, tuti, hogy visszafizeti mert a gyereke tanittatasara kell neki, szoval kaphat 125.000 forintot"
Elég gyakran előfordul az, hogy egy ügyfél igényelne egy személyi kölcsönt, aminek mondjuk 25k lenne a havi törlesztője, de a leendő ügyfél fizetése alapján 30k-s havi törlesztőt is ki tudna köhögni a JTM szabály alapján, akkor az ügyintéző szól neki, hogy ha akarja, akkor nem 250k-t adnak neki, hanem 300k-t.
Aztán az ügyfél dönt, hogy kell-e neki több hitel, vagy sem.
Ha sikerült rátukmálni a több pénzt, akkor nyilván a bank jobban keres rajta, és az ügyintéző jutaléka is magasabb lesz, így nyilván van valamennyi motiváció, hogy próbálkozzanak ezzel.
Nyilván áruhitelnél ez nem működik, mert ott ismert a hitelre veendő plazmaTV/ájfon ára, pont annyit kap az árut hitelre adó bolt érte.
Nálunk nagyrészt automatizálva van a hiteligénylés elfogadása/elutasítása az ügyfél által megadott+KHRből lekértek alapján, ügyintézőknek nem sok egyedi mozgásterük van.
Ha azt látják, hogy nem sikerült automatikusan elfogadni, de nem sok híja volt, akkor telefonon egyeztetnek az ügyféllel, hogy kisebb törlesztővel, de hosszabb futamidővel kaphat, de úgy összességében (még) többet kell visszafizetnie.*: minimálbér+osztalékból hiába van 1M nettód, lófaxt fogsz kapni, mivel az igazolt havi jövedelmed a minimálbér, aztán a bankoként változóan, de van egy minimum 250-300k-s havi elvárás, az alatt egyáltalán nem vagy hitelképes, nem adnak neked lóvét.
**: Pár éve valami rendszerhiba miatt párszáz ügyfél adatait nem jól kértük le KHRből, ezeket az ügyintézőink utólag manuálisan pótolták, de kiderült, hogy volt pár ügyfél, aki az igényléskor nekünk be nem vallott, de máshol meglévő hiteleivel túllépte az 50%-ot, úgyhogy jött is érte a pármilliós bírság, ami több volt, mint a rosszul kihelyezett hitelek ügyfelek által pontosan visszafizetett összege.
-
Drizzt
nagyúr
Érdekes volt a cikk, de egyben ijesztő is. Valószínűleg csak azért, mert nem fókuszált arra, hogy mik azok a prudenciális eszközök, amivel megoldják a dolgot. Szerintem a kötelező tartalékráta pont egy ilyen lehetséges eszköz. De nyilván máshogy is el lehet érni hasonló hatást.
Magyarországon például a kötelező tartalékráta most is létezik, meg a világ csomó más országában is(pl. Svájc, Izrael, ...). EKB-nál is van. Tény, hogy UK, US, Kanada, Ausztrália országokban nincs.
-
Egon
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
Nekünk 100 főre van 2 HR-es összesen, szintén kiszervezett bérszámfejtéssel, de a számvitel házon belül van (szintén 2 fővel).
Akármikor megyek a HR-re, valamit mindig csinálnak: mivel nincs tréning csoport, képzéseket szerveznek, toboroznak, exit interjút csinálnak, stb.
Korábban, amikor csak egy HR-es volt, semmilyen soft skill képzés nem volt, csak a toborzás ment. -
carapace
tag
válasz
Vision
üzenetére
A múltkor lementem az otp-be az új hitelkártyámért, a mellettem lévő pultnál egy mozgássérült öregasszony ült, aki azt akarta megtudni a bankos kiscsajtól, hogy akkor most ő milyen banki azonosítókat küldjön el egész pontosan a török ügyvédjének.
A csaj értetlenkedett, hogy hát ő azt nem tudja, de mi ez az egész egyáltalán. Erre előadta a nő, hogy meghalt valami rokona törökországban, és az ügyvéd felhívta, hogy örökölni fog, csak küldjön el neki valami banki azonosítókat, hogy tudják neki utalni a pénzt.
Láttam a bankos csajon, hogy szó szerint nagy levegőt vett, mert már látta, hogy ez nehéz menet lesz
-
válasz
tototos
üzenetére
Nálunk a felállás: Egy gyár, párszáz fővel. Külön pénzügy csoport, külső jogász, 4db HR-es, 2 db HR adminisztrátor, külsős számfejtés, külön tréning csoport, külön EHS. Ez a külsős számfejtésen felül alsó hangon 15-20 fő. Mennyi ebből a valóban szükséges?
Hozzátéve, nem csak ez a részleg ilyen "hatékony"! -
válasz
Drizzt
üzenetére
Szerintem valamelyik topicban mar kifejtettem, de akkor ujra

> Erre kéne valami hiteles forrás
Bank of England megfelelo?
> mert ha így lenne, akkor végtelenül tudnának hitelezni a bankok, végtelenül alacsony kamaton
Nem tudnak, mert egyeb mechanizmusok limitaljak a kihelyezheto hitelek mennyiseget (kisebbik reszben likviditasi kenyszerek, nagyobbik reszben kockazatmenedzsment).
> Szóval helyesebbnek tűnne az az állítás, hogy korlátlan mennyiségben tud generálni forrást egy bank, de nem ingyen.
Se nem korlatlan, se nem ingyen, de nem a berakott forrast hitelezi ki.

Olvasd el, sokunk tanult egyetemista koraban a fractional reserve bankingrol, de mostmar ez nem annyira relevans.
-
Drizzt
nagyúr
Erre kéne valami hiteles forrás, mert ha így lenne, akkor végtelenül tudnának hitelezni a bankok, végtelenül alacsony kamaton. Mégis ~6-7% a lakossági hitelezés kamata. A banknak valahogy meg kell szereznie a forrást. Még akkor is, ha esetleg maga a forrás akkor keletkezik mondjuk az MNB-nél alacsonyabb kamatú hitel formájában. Szóval helyesebbnek tűnne az az állítás, hogy korlátlan mennyiségben tud generálni forrást egy bank, de nem ingyen. Bár még ezzel is van szkepszis bennem, mert mi lenne a helyzet akkor a kötelező tartalékrátával? Az a lakossági hietelekre nem vonatkozna? Ha viszont van kötelező tartlékráta, akkor nagyjából mindegy, hogy hogyan keletkezik a hitel fedezete, mert a teljes potenciális hitelmennyiségnek van felső korlátja.
-
tototos
addikt
válasz
skoda12
üzenetére
VAn egy értelmes hozzászólás ami leírja a Scrum master feladatait. A probléma szerintem, hogy legtöbb helyen a scrum vagy agilis munkarendet beleerőszakolták a meglévő rendszerbe. SZóval ha van scrum master akkor a people managerről vesz le sok feladatot, de ugyanúgy megmaradt a people manager role is meg a scrum master is.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
Egyértelműen ezzel kezdeném: [Scrum master role - pontosan hogyan kéne csinálnom?]
-
Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy a jelzáloghiteleket kötvényesítik, de az összes többi esetben minden gond nélkül felhasználhatja a betéted. Nyilván a bank a legolcsóbb forrást fogja kiadni, ami számára elérhető. Azt, hogy ez betét, bankközi hitel, mnb, stb az az árazástól függ.
-
válasz
stockhouse
üzenetére
Nem csak a reguláció, hanem az emberek digitális érettsége itt a fő gap.
-
válasz
stockhouse
üzenetére
Szerintem ez a világ legtöbb országában utópia fiókhálózat nélkül.
-
stockhouse
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
A Revolut és Wise nem nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyekhez fiókokat kéne fenntartani, a bankok viszont igen. Pl. jelzáloghitelezés.
Irorszagban jovore indul a jelzaloghitelezes a revolut-nal
https://www.irishtimes.com/business/2024/09/01/revolut-weighs-offering-mortgages-in-second-quarter-next-year/ -
Reggie0
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Okes, a zsebbe kap fizetest az mas sztori. Most a legalisakra gondolok. Amiota kotelezo a vallalkozasoknak a bankszamla, azota nem nagyon eri meg kivenni a KP-t az utalas helyett. Cegek egymas kozott mar nem nagyon KP-znak.
#38652tototos: Na ezt nem tudtam. Mondjuk a posta meg valahol ertheto is, mert eleve sok KP-t kezelnek es KP-t hazhoz is visznek, igy azert illik a profilukba es nem a fizetesek miatt kell kiepiteni a KP-szetosztast-orzest-kiadast.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Rohadt sokan, gyakran KKV gyári melósok, építőiparban/vendéglátásban dolgozók 100%-a zsebbe (is) kap fizetést, természetesen készpénzben. De tudok olyan nem kicsi, exportra termelő gyárról, ami zsebbe (is) fizeti a melósokat. Szerintem a lakosság igen nagy hányada érintett ilyen-olyan mértékben a feketézésben, ezáltal kp-es kifizetésben. Ha hasamra ütök, akkor 30-50%.
-
-
tototos
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Az előző cégemnél is külsős bérszámfejtés volt de a papirokat a belsős HR munkatársnak kellett leadni. Plusz az utalást(akár milliárdok) a belsős emberek csinálták nem bízták rá a külsős cégre.
Értem én hogy mindent lehetne jobban és egyszerűbben de Magyarországon vagyunk ahol kegyetlen a bürokrácia és jópár évvel le vagyunk maradva digitalizacioban. Előző cégnél 2020ig papiron kinyomtatva kellett alairni a munkaidős adatokat amik ott voltak egy adatbázisban. -
Annyival kiegészíteném, hogy a külsős bérszámfejtő is HR funkciót lát el, csak nem belsős alkalmazottal oldja meg a cég, hanem kiszervezi. De attól ezért még fizet a HR-soron.
Flottakezelés ugyanez. A legtöbb cég külsős flottakezelővel dolgozik, de az ezzel kapcsolatos adminisztráció is HR/juttatás funkció, amit valakinek el kell végeznie.Az oktatás ugyanez. Attól, hogy kapott egy külön L&D részleget ez még szintén HR funkció marad, gyakran a HR szervezet részeként.
-
vzozo
senior tag
válasz
buherton
üzenetére
Nem tudom mennyire hatékony, hogy nálatok mindent a "HR" végez. Elég sokfajta és különböző kompetenciát soroltál fel. Nálunk:
- Bérszámfejtéssel kapcsolatos dolgok -> különböző adókedvezmények intézése, plusz szabi, stb
100% külsős bérszámfejtő cég.
- Bérezéssel kapcsolatos iránymutatások -> ország, terület specifikus bérek nyomonkövetése, magyarul felmérik a piacot, hogy máshol miért mennyit fizetnek; ezen kívül úgy tudom, hogy a bérsávok is hozzájuk tartoznak.
OK, ez tényleg HR.
- Az előléptetés ellenjegyzése és egyéb e körüli teendők -> bizonyos szint fölött és/vagy pozíció betöltése esetén belső vizsgákat megcsinálni, hogy az illető elnyerhesse azt. Az előléptetéseket a HR szokta ellenjegyezni és akár visszadobni, ha nem megalapozott
Itt a HR max. az előző ponthoz kapcsolódóan ad egy iránymutatást és promó / fizuemelési keretet. Minden mást a people managerek döntenek el és üzletági szinten az igazgató (aki szintén nem HR) hagyja véglegesen jóvá. A munkaadónak az említett "egy klikk egy belsős portálon", hogy elfogadja az emelt fizetését. Bár fogalmam sincs mi történne, ha ezt nem klikkelném be, gondolom egy idő után automatikusan menne a már említett külsős bérszámfejtőhöz, és kapnám az emelt fizetést.
- Céges autó körül teendők intézése
Külsős flottakezelő cég, akiknek ebben évtizedes tapasztalatuk van.
- Tréningek szervezése -> az egyik korábbi munkahelyemen ezt komolyan csinálták és nagyon jó tréningeket szerveztek le. Az egyik legjobb az a parallel programming volt, amit egy KTH-ról (az egyik legnívósabb svéd egyetem) jött előadó tartott személyesen Budapesten. De volt, hogy a menedzseri kérésre raktak össze tréningeket.
- Tehetséggondozás -> SW architect talent program vettem részt, ami tréningeket, különböző coaching sessionöket tartalmazott. Volt PO és egyéb terület is ilyen.
- CoachingErre egy bizonyos cégméret felett van saját L&D (learning and development) szervezet. Nehezen látom be, hogy miért a HR-nek kéne ezzel foglalkoznia.
- Álláshirdetés feladás és interjúztatás
- Létszám leépítéssel kapcsolatos teendők + exit interjúOK, szintén jogosan HR feladatkörök.
- Konfliktuskezelések -> volt szerencsés több olyan sessionön is résztvenni, ami a HR tartott és a célja az volt, hogy a csapaton belüli és a csapat vs menedzser közötti kapcsolatot rendezze.
Kb. megadom, legyen. De inkább csak azért, mert ha ilyen komoly problémák vannak, akkor HR hatáskör lesz a problémás menedzsert kirúgni. Vagy mindenki szembe megy az autópályán, és akkor az egész részleget, miközben a managga marad.

- Ajándékok intézése
- Céges rendezvények lebonyolítása??? Inkább csak a más nem fér hozzá a munkához, akkor csinálja meg a HR. Ajándékot oldja meg a people manager a saját (cég által biztosított) morale budget-ből, céges rendezvény alatt pedig mit értesz? Arra ott van pl. a facility management, ha kell előadótermet és eszközöket, alvállakozókat intézni. Az utaztatásra pedig illik legyen mindenes asszisztens, nehezen látom be, hogy ez miért HR.
-
-
vzozo
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Miért abból indulunk ki hogy mindenki tud digitálisan aláírni?
Semmilyen munkaügyi dokumentumot sem írtam alá digitálisan még sose.
Vannak erre belsős portálok, ahol elolvasom, kitöltöm, elfogadom, esetleg egérrel vagy touchscreenen kérik, hogy véssem oda az aláírásomat. És ez még az IT terén extrém visszamaradott Németországban is flottul megy.
-
tototos
addikt
Miért abból indulunk ki hogy mindenki tud digitálisan aláírni? Ott volt a példám a sori munkással aki tényleg nem tudja kiszámolni mikor született a gyereke. Persze ezt elmondhatja az AInak is aztán majd az kiszámolja és beírja a pdfbe majd kinyomtatja a papírt és a munkás aláírja majd berakja a szkennerbe az AI meg az alapján felvezeti SAPba.
-
dnelb
veterán
válasz
Vision
üzenetére
"Egy konkrét példa: a CIB bank próbálkozott azzal, hogy ne kelljen bemenni a fiókba Mobilbankot készülékre regisztrálni. Olyan sok ember lett csalások áldozata, hogy kénytelen volt visszahozni a fióki reget."
Legszebb az egészben,hogy az appban még benne van, mintha működne
persze nem, és minden egyes készülékcserekor mehetek be/cib24. Nem értem miért nem szedik ki akkor, én nem is tudtam hogy ezért rossz ez évek óta . -
Kérdés, hogy a jövőben mindenki olyan érett lesz-e digitálisan, mint a Revo-Wise ügyfelek, és ki lehet vezetni ezt? A bankok örülnének neki a legjobban. Nekik is púp a hátukon a fiókhálózat fenntartása, de szemmel láthatóan perpill ez nem realitás.
A Revolut és Wise nem nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyekhez fiókokat kéne fenntartani, a bankok viszont igen. Pl. jelzáloghitelezés.
-
vzozo
senior tag
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
Minden év elején ki kell tölteni egy halom papírt a munkáltató felé.
[...]
Várom a faxverő pozíciók listáját.
WUT? Hát az a papírozgatás 100% az általad említett "faxverő" pozíció definíciója.
Én a 17 éves multis pályafutásom során írd és mondd 3x kellett papírt és tollat vegyek a kezembe: amikor aláírtam a magyar munkaszerződésemet, amikor felmondtam, majd amikor külföldre költöztem, és ott is aláírtam egy újat.
Minden más elektronikusan ment és megy a mai napig.
Most komolyan 2024-ben vannak még cégek ahol papírozgattok?
És komolyan ezzel akarjátok bizonyos pozik létét jóváhagyni? -
válasz
Vision
üzenetére
> a CIB bank próbálkozott azzal, hogy ne kelljen bemenni a fiókba Mobilbankot készülékre regisztrálni. Olyan sok ember lett csalások áldozata, hogy kénytelen volt visszahozni a fióki reget.
dehat a Revolut meg a Wise eleg jol mukodik ugy, h a ceges szamlammal kapcsolatban sem beszeltem soha senkivel -- oke, neha jo az ugyfelszolgalat, de keruletenkent egy fiok total felesleges
-
buherton
őstag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Személy szerint ezeket láttam, amit a HR-esek csinálnak:
- Bérszámfejtéssel kapcsolatos dolgok -> különböző adókedvezmények intézése, plusz szabi, stb
- Bérezéssel kapcsolatos iránymutatások -> ország, terület specifikus bérek nyomonkövetése, magyarul felmérik a piacot, hogy máshol miért mennyit fizetnek; ezen kívül úgy tudom, hogy a bérsávok is hozzájuk tartoznak.
- Az előléptetés ellenjegyzése és egyéb e körüli teendők -> bizonyos szint fölött és/vagy pozíció betöltése esetén belső vizsgákat megcsinálni, hogy az illető elnyerhesse azt. Az előléptetéseket a HR szokta ellenjegyezni és akár visszadobni, ha nem megalapozott
- Céges autó körül teendők intézése
- Tréningek szervezése -> az egyik korábbi munkahelyemen ezt komolyan csinálták és nagyon jó tréningeket szerveztek le. Az egyik legjobb az a parallel programming volt, amit egy KTH-ról (az egyik legnívósabb svéd egyetem) jött előadó tartott személyesen Budapesten. De volt, hogy a menedzseri kérésre raktak össze tréningeket.
- Tehetséggondozás -> SW architect talent program vettem részt, ami tréningeket, különböző coaching sessionöket tartalmazott. Volt PO és egyéb terület is ilyen.
- Coaching
- Álláshirdetés feladás és interjúztatás
- Létszám leépítéssel kapcsolatos teendők + exit interjú
- Konfliktuskezelések -> volt szerencsés több olyan sessionön is résztvenni, ami a HR tartott és a célja az volt, hogy a csapaton belüli és a csapat vs menedzser közötti kapcsolatot rendezze.
- Ajándékok intézése
- Céges rendezvények lebonyolítása
stb.Szóval, igen a HR tényleg nem csinál semmit.
Egyébként aha gondolat menetedet követem, akkor a menedzsereknek sincs értelme, hiszen a cégek nélkülük is működik.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Elég sok mindent garantál a bank is önmagában, de az a helyzet, hogy sok mindenben igazad van. Viszont a betétgyűjtés-hitelnyújtás, egyéb univerzális banki szolgáltatások - egészen addig, amíg embereknek szólnak - nem lesznek 100%-ig automatizálhatók. Egyszerűen azért, mert a tranzakciók-dokumentációk komplexitása túl nagy, és hosszútávon sem látom, hogy ezeket hogyan lehetne tökéletesen digitalizálni, és hogyan fogja egy AI elmagyarázni Gizi néninek, hogy ne dőljön már be a csalóknak.
Egy konkrét példa: a CIB bank próbálkozott azzal, hogy ne kelljen bemenni a fiókba Mobilbankot készülékre regisztrálni. Olyan sok ember lett csalások áldozata, hogy kénytelen volt visszahozni a fióki reget.
Szóval az a helyzet, hogy egy ideális, tökéletes, digitalizált világban hunyorítva még lehet is annak realitása, amit mondasz, de a valóság nagyon más.
És akkor még nem beszéltünk a vállalati és projekt-hitelekről. De az uzsorás dolog is olyan, hogy nyilván nincs a világon annyi uzsorás, aki akár csak a lakossági igényeket ténylegesen ki tudná elégíteni. Az uzsorásság addig működik, amíg csak néhány szerencsétlent kell kiszolgálni. A bankok abszolút piaci alapon, lakossági igényre alakultak ki, érdekes elolvasni a történetüket.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
de te sem erted konyorgom.
TECHNIKAILAG, mondom megegyszer, TECHNIKAILAG szerinted tenyleg van annak akadalya, hogy azt a papirt amit most kitoltessz azt ugy tolsd ki, hogy .pdf a vege ?
ennek szeritned tenyleg valos, lekuzdhetetlen akadalya van, amit az emberiseg bar feloldana, de kifog rajta ?en tenyleg azt erzem, hogy senki nem erti hogy mirol beszelek itt. ez nem valasz a kerdesre amit irsz, senki nem errol beszelt. en is tudom, hogy ki kell tolteni papirokat, en is dolgozok nekem is ki kell. arrol beszelek, hogy ennek vajon az az oka, hogy mashogy nem oldhato meg, vagy az az oka hogy nem akarjak mashogy megoldani. marpedig szerintem a masodik, mert valahogy semmifele technikai akadalyat nem latom annak, hogy azt a papirt amit megirok tollal azt megirjam billenytuzettel. mert nem tudom nalad mi a helyzet, de nekem minden olyan betu megtalalhato a billentyuzetemen amit kezzel le kellene irnom egy ilyen papir kitoltesekor. innentol nem ertem, hogy miert beszelunk most errol.
(foleg ugy, hogy az alapfelvetes semmi koze annak, hogy egy papirt fizikailag vagy digitalisan toltunk ki. az alapfelvetes az volt, hogy tegnap 1 ora alatt 3-an jottek ide sirni, hogy mekkora hulyeseget beszelek ,mert HR nelkul igenis megallna az elet, mert ha tudnam hogy milyen sok dolgot csinalnak es az milyen fontos, akkor nem mondanek ekkora butasagot. es tegnap ota azon kuzdok, hogy valaki ezek kozul az emberek kozul leirjon EGYETLEN KONKRETN scenariot, ahol ez megvalosul)
-
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
> Minden év elején ki kell tölteni egy halom papírt a munkáltató felé. Ezeket a jövőben digitálisan fogjuk kitölteni és nem papír alapon?
Hat gondolom.
> És aki készpénzben kéri a bérét?
Olyan nem lesz a kozeptavoli jovoben.
-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
A bank szerintem semmit nem garantal, amire te gondolsz az az OBA szerintem. Aminek te, mint hitelezesi szolgaltast nyujto intezmeny kotelezoen a resze kell legyel (raadasul felso limites, tehat nem MINDEN penzedre szolo garancia, hanem a penzed egy bizonyos reszere szolo garancia).
De jol ertem, akkor eljutottunk oda a te reszedrol (ez fontos, a te reszedrol), hogy valojaban a bankra nem azert van szukseg, hogy hitelt kapj, hanem azert hogy ennek a hitelmegkapasnak kisebb legyen a kockazata.
Ergo MINDEN, a rendszerbe epitett komponens ami eggyel csokkenti a kockazatot, eggyel csokkenti a bank szuksegesseget is. Jol ertem ? -
válasz
-Skylake-
üzenetére
Az elején megy félre a gondolatmeneted. Nem azt mondtam, hogy emberi közreműködésre van szükség. A bank szerepéről beszéltem. A bank is nagyrészt full automatán ellenőrzi a hitelképességet, de garantálja a betétesnek, hogy visszakapja a pénzét, ugyanúgy, ahogy a hitelt felvevőnek is biztosítja a pénzt. Ezek nem működnek hatékonyan, biztonságosan ha 1-1 szereplő között akarod végrehajtani. Nem terül szét a kockázat.
-
válasz
tototos
üzenetére
> A feleségem HR-n dolgozik bérszámfejtéssel és látom mennyit dolgoznak hogy a dolgozók bért kapjanak.
100%-ban automatizalhato problema, rovidesen nem lesznek ebben a munkakorben allasok.
Mult heten megszuntettem egy MHB-s szamlat, mert nem hasznaltam. Volt rajta egy allando atutalas beallitva, amirol el is feledkeztem, szoval az utolso par utalas fuggoben maradt (nem volt rajta fedezet). Kozoltek velem a bankfiokban, hogy ahhoz, hogy meg tudjak szuntetni a szamlat, torolni kell ezeket a fuggo utalasokat. Ehhez az szukseges, hogy minden utalasra irjak egy papiralapu kerelmet, fizessek X ezer forintot, es bekuldik postan a backoffice-ba a papirokat, es majd ott az IT kitorli kezzel.
Namost a berszamfejtes hasonlo feladat, mint ezeknek az IT-seknek a munkaja. Azert letezik, mert szar a rendszer. Nem szar rendszerben siman nem letezne.
-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
belemehetunk reszemrol.
(eddig is egyertelmu volt gondolom, de jelzem : nem latok ra a bankok mukodesere)
hogy nez ki egy hitelkepessegi vizsgalat azon szempontot kiemelve, hogy a vegeredmenybe (kap/nemkap) mekkora resze van a hitelkepesseget ellenorzo szemely SZUBJEKTIV velemenyenek ?
tehat a hitelkepessegi vizsgalatnak mekkora resze zajlik egyedi, emberi elbiralas alapjan, ahol nem egy elore rogzitett schema alapjan hoznak meg egy dontest, hanem arra az emberre szabottan, szubjektiv "meroszamok" alapjan ?peldaul : "Jozsi a rendszerunk szerint 100.000 forint hitelt kaphatna meg, de beszeltem vele es nagyon oszintenek tunik, tuti, hogy visszafizeti mert a gyereke tanittatasara kell neki, szoval kaphat 125.000 forintot"
ez letezo forgatokonyv ? arra probalok ravilagitani itt, hogy keresem a hitelkepessegi vizsgalat azon szakaszat, ahol konkretan emberi beavatkozasra van szukseg, szubjektiv dontes tortenik amit egy matematikai keplet nem tud meghozni. elhiszem, ha aztmondjatok van ilyen, csak mivel nem tudom van e, azert kerdezem.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Pont erre akartam rávilágítani. Hogy ez azt mutatta meg, hogy a pénzátutalásnak vannak más formái is. Ellenben Józsi nem fogja tudni kölcsönadni a pénzét Pistának, mert nem tudja/nem akarja a hitelképességét vizsgálni, a kockázatot vállalni. Az utalás talán a legegyszerűbb tranzakció, amit egy bankban végrehajthatsz. Erre akartam rávilágítani.
-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
kicsit felreertesz. nem mondtam, hogy a crypto ki tudja valtani a bankot. soha.
annyit mondtam, hogy a crypto tokeletesen megmutatta, hogy epitheto olyan rendszer ahol ket szemely kozott le tud zajlani egy biztonsagos tranzakcio, koztes szereplo (bank) nelkul. tehat TECHNIKAILAG innentol nem szukseges egy bank ahhoz, hogy Jozsi es Pista penzt csereljen egymas kozt. -
tototos
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Csinálnád helyette? Én biztos elküldeném a francba az embereket, amikor jönnek a hülye kérdéseikkel. Mérnök szemmel én is azt mondanám, hogy sok dolog felesleges, de nem így működik a rendszer. Még ott járunk, hogy papíron kell beadni rengeteg dolgot és azt valakinek le kell adminisztrálni.
Ha meg a fizetés és elvégzett munkánál járunk, sok people manager is felesleg néhány multinál. -
tototos
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
A feleségem HR-n dolgozik bérszámfejtéssel és látom mennyit dolgoznak hogy a dolgozók bért kapjanak. Plusz a 8 általánossal se rendelkező sori munkásoknak is ők segítenek kitölteni a papírokat, amikor pl nem tudja kiszámolni hány éves a gyereke. Szóval ne nézzük már le a HR munkáját.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
A bank azért létezik, mert szükség van rá. Leegyszerűsíti és biztonságosabbá teszi a pénzügyeket.
- a pénzed kockázatmentesen kölcsönadhatod másnak, cryptoval is megteheted, csak bonyolultabb és van (nem kicsi!) kockázata
- hitelezést biztosít
- likviditást biztosít (hitelkártya, folyószámlahitel, stb), akik nem értenek a pénzhez azok nem is értik ezek mennyire jó dolgok is lehetnek
- szinte bárhol használhatod a pénzed számláról, azonnal (cryptot szinte sehol nem fogadnak el és semmi nincs cryptoban jegyezve)
Mondjuk sok más dolgot is csinálnak, a lényeg, hogy ezeknek ára van. Ha nem hiszed, csináld ingyen. -
-
-Skylake-
addikt
válasz
tototos
üzenetére
akkor neked sem ment at, jolvan. csak a poen kedveert : szerinted TENYLEG technikai feltele a fizetes elutalasanak a HR ? komolyan ezt gondolod ?
szerk: egyel felettem (csak ezt nem mertem en mondani, mer akkor jott volna gondolom a fantasztikus focusbol adodo eszrevetel , miszerint "eddig nagy cegekrol beszeltem"...) -
-Skylake-
addikt
az veled a baj, hogy nem erted meg hogy mirol beszelek.
hogy mukodik egy bank, LOL, ez miert lenyeg a mondanomban ? a mondandom lenyege, hogy pl a crpyto (amit nyugodtan nezz be a crypto topikba, egesz eletemben csak savaztam) tok jol bebizonyitotta, hogy felesleges a bank mint koztes szerepelo az atlagaember (mielott belekotnel, hogy jajjjjjjjj biztos nem tudom hogy mukodik egy oriasi mammutceg felvasarlasa blabla) szamara. azert letezik mert van kartyadij, meg tranzakcios dij, meg hetfo dij , meg esikazeso dij, meg __________ dij. (irj a vonalra amit akarsz).en itt arrol sirok, hogy ezekre mar reg a vilagon semmi szukseg, mestersegesen van eloidezve az a helyzet hogy szukseg legyen ra, mert szaz evek ota ebbol lehet valszeg a vilag legtobb penzet kilapatolni. errol beszelek, arrol, hogy a technologia adott a kivaltasra, akaras nincsen ra.
de miert nem vilagositotok fel ? tenyleg , en figyelek. hallgatom, hogy szerintetek mi az a HR funkcio mondjuk ami ha egyszerre felmondana a teljes HR akkor megallitana a munkat , akar bankoknal , ha ennyire fontos a szektor....
mert itt mar a fel topik vegigsirta, hogy "jajj ha tudnam...." , de meg senki nem irta le, hogy mit. figyelek , meselj kerlek.
-
-Skylake-
addikt
válasz
forceberg
üzenetére
szerintem egy atlag nagymultit multit alsohangon felezni lehetne instant es ez semmifele kulonbseget nem jelentene a mukodesben. mondom, a teljes HR/backoffice elbol kukazhato es az egyetlen dolog ami ebbol random munkavallalonak feltunik, hogy sokkal kevesebb lesz a kozos csoportban a "megjott a gyumolcs, gyumolcsre fell juhuuu <333"
-
válasz
Qtya123
üzenetére
A realitás az, hogy az alacsony hozzádott értékű meló megy a söpredék helyekre, ahol meg drága a munka, ott by definition a magas képzettséget igénylők maradnak. Szalagmunkának semmi keresnivalója Nyugaton, de ez nem újdonság, ez volt Kína elmúlt 30 éve.
Persze mindig lesz valamennyi kivétel, nem mindent érdemes elvinni, de a trend ez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 PLUS GIGABYTE 750W
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Honor 400 5G 8/256GB / 12 hó jótállás / AJÁNDÉK KEMÉNY TOK / CSAK KIPRÓBÁLVA VOLT
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
Többi HR cég tuti rácuffant

persze nem, és minden egyes készülékcserekor mehetek be/cib24. Nem értem miért nem szedik ki akkor, én nem is tudtam hogy ezért rossz ez évek óta .