- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
-
Mobilarena
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
martonx #8958 üzenetére
Rendben. A másikra meg... Hát mivel kezdek rájönni, hol van az elbasz, meglesz a megfejtés
A YouTube problémára itt találtam egy hasonló esetet. A különbség, hogy nálam a Link úgy szerepel. ahogyan annak lennie kell, ráadásul nekem minden működik tökéletesen, csak van ez az üzenet...
-
-
válasz
martonx #8850 üzenetére
Erre gondoltam én is, de nem működik...
Bár lehet, csak én rontom el -
Taci
addikt
válasz
martonx #8831 üzenetére
Nem akartam kókányolósra, csak az alap lekérdezésen túli második lekérdezés, ami visszaadja ezt az adatot, amivel aztán haladnom kell tovább, annyira belassította az első betöltődést, hogy ki kellett vennem belőle, mert tökre elrontotta az élményt (sokáig nem volt tartalom). És a második lekérdezés adatára csak sok-sok scrollozás után volt szükség, így gondoltam, ráér később is. És onnan tolta magával a többi dolgot.
(Lehet, csak túlgondolom amúgy, és olyan esetet próbálok megoldani, amit amúgy nem is kellene...)
De már annyira nyakatekert az egész, hogy visszamegyek az alaphoz, és hagyom ezt az időeltolósdit, mert annyi esetet kell lekezelni, hogy ennyit nem ér az egész.
Nekikezdtem amúgy a setInterval-os clear-es megoldásnak is, de aztán valamiért a timeout-ossal folytattam.
De inkább vissza az elejére, mert ez így már nem szép (és közel sem hatékony).
Köszi. -
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8737 üzenetére
Nem tudom, hogyan működik, csak ma eszembe jutott, hogy ez még nincs lekezelve, pedig tervezek módosításokat.
Akkor ezek szerint ha frissítek valamit az oldal kódjában (html, css, js), akkor azt következő töltéskor a kliensek már töltik és használják is, nem kell semmilyen "trükközés"? -
törölt tag
válasz
martonx #8722 üzenetére
Oké, szerencsére a fentiek megvannak.
Ami a szakmai részt illeti, csak most gondoltam bele, hogy lehet-e hátrány az, hogy nem magyar forrásokból tanulok (a kifejezéseket, fogalmakat csak angolul ismerem, nem tudom, hogy van-e magyar megfelelőjük és ha van, akkor azok mik)? -
Taci
addikt
válasz
martonx #8624 üzenetére
Na basszus, nekem pont ott törte a sort a böngésző cstomee válaszánál, hogy úgy tűnt, a "jsFiddle" még az előző linkhez tartozik, így fel sem tűnt, hogy az egy külön belinkelt példakód... Munka utána azonnal nézem is, a tiéddel együtt, martonx.
És megfogadom a tanácsot, ha újra elakadnék, linkelek példakódot mindenképp.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8617 üzenetére
Persze, jogos minden gondolat.
Azért nem írtam eddig, mert egyszerűsítettem, mert az előző változat már ránézésre is túlbonyolított volt.
Így talán egy fokkal egyszerűbb, és van benne példa is:
https://jsfiddle.net/4awv16hg/3/ (konzolba logolással)
https://jsfiddle.net/4awv16hg/4/ (konzolba logolás nélkül, ha zavaró lenne a sok plusz sor)Itt csak 1 elemen futtatom,
if
használatával, arra szépen lefut. Amúgywhile
-lal akarom (mert ha ez a függvény meghívódik, akkor 1 találat már biztosan van, szóval egyszer mindenképp le kell futnia), csak az a baj, ha átírom az if-et while-ra, akkor lefagy egy időre (felteszem, ismét valahol infinite loop) (logolásnál látszik, hogy valami nem stimmel a loop-ban), a logolás nélküliben pedig a konzolban írja, hogy "Invalid string length at markText".Szóval valószínűleg a ciklusban hibázok valamivel, mert a logban látszik, hogy a textContainerLocal elkezd "önmagába írni" már azután is, hogy elvileg megtalálta mindkét bejegyzést.
-
-
lanszelot
addikt
válasz
martonx #8472 üzenetére
Hello,
Köszönöm szépen.
Úgy szoktam indítani ahogy a képen van, ezek szerint az is szervernek felel meg.
/ezt nem tudtam, tehát szerverrel indítom/Van min átrágnom magam, mert minden új.
Miért => használtál a függvény helyett, van különbség?
/Azt értem hogy név nélküli függvény/-mentéskor automatikus formázás be van sztem állítva és azért így rakta be egy sorba
-
lanszelot
addikt
válasz
martonx #8445 üzenetére
Nem értelek titeket.
Kérkedtek a tudásotokkal, de amikor egy egyszerű kérdést teszek fel nem tudtok válaszolni, és ezért inkább tereltek.Te pl azt állítottad, a javascript semmire se jó, és teljesen felesleges.
Silence pedig hogy ő annyira jól tudja, hogy meg se tudja osztani.
Eddig bármit kérdeztem terelés lett belőle, majd gúnyolódás, és végül milyen királyak vagyunk megelégedés.
Nekem is van olyan tudásom amivel a porba alázhatnálak, csak nekem van inteligenciám is hozzá. Tudom, hogy mindenki volt kezdő, és nem mindenki egyforma, és legfőképpen nem felejtem el honnan jöttem.
Szégyeljétek magatokat.
-
Rimuru
veterán
-
-
válasz
martonx #8410 üzenetére
Nem, valójában teljesen reális a válaszod és oktató jellegű.
Csak itt azzal van a személyes problémám, hogy ezt is JS-nek hívják, meg azt is JS-nak hívják, azonban az egyik felületre megírtat (pl HTML-hez) nem tehetem 1:1-ben át egy másik felülethez, mert még a parancsok jórésze is különbözik.Egy egyszerű példa, a jelenlegi projektemből:
Megcsináltam HTML+CSS-el egy szép felületet, ahogyan azt igényli a feladat. Adtam hozzá JS-t, hogy működjenek rajta a dolgok és ne csak egy felület legyen. Ehhez alkalmaztam egy Canvas-t, ami grafikont rajzolna ki a majdani bejövő adatokból.
Ezután szembesültem az USB problémával. Ekkor jött az a gondolat, hogy lenne egy JavaScript exe program, ami kommunikál a portokkal, a bejövő adatokat lementi egy txt fájlba, amit a HTML dokumentum a JS segítségével megnyit és felhasznál. Ez 2 Bájt adatot jelent, másodpercenként 50 alkalommal, lekérdezésekkor 10 másodpercig (500 darab 2 bájtos adat). Ez még kivitelezhető is lehet, hiszen a legegyszerűbb HDD is képes erre a sebességre.
Megnyitottam hát a Microsoft Visual Studio-t és nekiláttam egy .NET keretrendszerű, JS alapú, EXE kiterjesztésű alszoftver megírásának. Eddig csak egyszer írtam ezen keresztül szoftvert, azt is már régen, így szinte minden új volt, ahogyan az is, hogy lehet betenni oda megnyitandó Weboldalt. Ki is próbáltam, mondván, hogy ez talán egyszerűsíti az életet, nem kell két szoftvernek futnia hozzá. A probléma ott kezdődött, mikor renderelés után megnyitotta azt a szörnyűséget. Ugyanis túl azon, hogy a CSS-t nem sikerült neki valami jól betöltenie, semmi nem működött, ami a HTML fájl JS részében a Canvas-hoz köthető.
Ezzel arra akarok utalni, hogy hiába JS-JS, egyáltalán nem kompatibilisek egymással.
Miután megnéztem, hogy a kimondottan Windows-ra írandó szoftver még csak nem is kínál Canvas-t, vagy egyéb ilyes fajta grafikai megjelenítőt, nem tudom, hogy egyáltalán kivitelezhető lenne-e ez a szoftver csak ebben a formában megírva, HTML megjelenítés nélkül.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8392 üzenetére
Ismételten köszönöm szépen, innen már minden tiszta, rajtam áll csak, köszönöm a türelmet és a sok választ!
@nevemfel: Köszönöm a tippet. Csináltam infinite scroll-t, egyszerre 4 elemet tölt be, aztán a a 4. tetejéhez érve újabb 4-et és így tovább. Csak abban nem vagyok most biztos, hogy az összeset letölti-e akkor is, ha mint az őrült scrollozni kezdek lefelé. De mivel én csináltam, és olyat nem raktam bele, hogy ha már nincs képen, ne töltse tovább, ezért biztosan letölt mindent, nem áll meg. De akkor beleírom ezt is. Köszi.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8390 üzenetére
Köszönöm a linket, úgy látom, ez (elsőre) egy nagyobb lélegzetvételű téma, de érdekel, és hátha valóban ez a jó megoldás, úgyhogy mindenképp végig olvasom és értelmezem.
Meg ő tudja is magáról, hogy szar a netje és türelmesen kivárja
Ezt azért tudjuk, hogy sajnos nem (mindig) így működik.A CDN-téma viszont teljesen ismeretlen számomra. Van esetleg ajánlott szolgáltató? Jó lenne, ha üzemelne még jó pár évig, és nem baj, ha fizetős, csak legyen próba verziója, hogy tesztelni tudjam.
Köszi!
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8375 üzenetére
De valahogy akkor is tudnom kell, hogy melyik kliensnek adjam a lebutított (460x230-as) képet, és melyiknek a normál (1000x500-as) képet. (Akár saját tartalommal, akár máshonnan.)
Nem akarok én persze sebességméréssel bajlódni, egyetértek veled teljesen, de akkor hogyan tudom egyszerűbben ketté ágaztatni ezt, hogy a lassabb ezt kapja, a gyorsabb meg azt? Rendszer szinten van definiálva valami változó/függvény, amit ehhez fel lehet használni?
Pl. egy mobil rendszer (Android, iOS) tudja, hogy milyen kapcsolaton van. És a Windows is. A böngészők tudják? Meg lehet kérdezni tőlük? Ha igen, hogyan? -
Taci
addikt
válasz
martonx #8366 üzenetére
Ezt nem értem.
Mármint azokat a képeket egyáltalán nem célom tárolni semmilyen formában. Viszont ha nem tárolom, átméretezni sem tudom őket. A megjelenített méreteit meg tudom változtatni, így át tudom "méretezni", de ettől a fájlméret még nem változik, nekem pedig most csak az számít. (Bár szerintem egyről beszélünk, csak én vagyon nagyon fáradt.)Ez a példa amit írtál azt jelenti, hogy letöltöm, átméretezem, aztán hivatkozok rá, hogy honnan van(?) (&source=).
Vagy valahogy mégis meg lehet oldani, hogy a kliens úgy kapjon kisebb felbontású (és így fájlméretű) képet, hogy én ezt nem tárolom? Ez lenne a "/kepatmeretező?width=460&heigh=230"? Egy kód szerver oldalon (php)? Hogyan működik? Minden képletöltésnél átméretez, és azt "adja oda"? De akkor minden egyes kép minden egyes letöltésekor ez lefut és dolgozik? Letilt a szolgáltató.Ezt optimalizálni úgy lehetne, hogy tárolom az átméretezett képeket, de ez nem opció.
Kérlek, írd le picit pontosabban, milyen megoldásra is gondolsz. Vagy ha van neve a megoldásnak, az is elég, ha megírod, és rákeresek. De egyelőre ez így nem világos, mert az előbb végig logizákozott vonal forráspazarlásnak tűnik csak.
Köszi.
-
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8362 üzenetére
Nem tárolok egyetlen egy képet sem (csak a blank, "kitöltő" képeket, amiket gyenge kapcsolatnál adnék vissza). Az összes többi csak link, RSS-ből kiszedve, nem én tárolom, így méretezni sem tudom. Muszáj vagyok számolgatással és sebességméréssel szétválasztani a terített tartalmat.
-
Prog-Szerv
csendes tag
válasz
martonx #8356 üzenetére
No hát egyelőremaradtam a datatables.js-nél ha már megtaláltam a megoldást, azok számára akik hasonlóval küzdenének mint én, üzenem, hogy ne foglalkozzanak a datatables.js DOM változatával.... az az adatmennyiség ami DOM verzióban 15 másodperc alatt töltődött be ajax-al 0.5 sec volt.
Mindenképpen az ajaxot ajánlom...
-
-
Prog-Szerv
csendes tag
válasz
martonx #8350 üzenetére
Hát megnéztem a trailerét.....az elején ami elsőnek eszembe jutott: wtf....aztán amikor a kijelölésből előhúztak egy komplex grafikont akkor: najó .....
beszarás.... Van egy saját websabolonom ami egyben adminisztrációs rendszer is, itt szeretném használni. Mit javasolsz? client side? server side? Úgy látom ez nem ajaxot hazsnál az adatok kinyerésére...
-
Prog-Szerv
csendes tag
válasz
martonx #8348 üzenetére
Ezzel én is így vagyok....sajnos jelenleg még kell hozzá a jquery, de olvastam a fórumaikon, mások is kérdezték, hogy nem-e akarnak tőle függetlenedni, esetleg más hasonló library-re váltani és írták a fejlesztők, hogy tervben van csak nagy meló, mert ráépül ugye az egész datatables. Nemerég a bootstrap amit szintén használok az 5-ös verzióval végre levetette magáról a jqueryt és a fontawsome-et is....át is álltam énis az 5-ösre.
Visszatérve a problémára az a poén hogy tegnap előtt amikor kipróbáltam egy sima json file-al még működött, és nem tudok rájönni most mi a fene baja van....
Ja és igen a datatablest fejlesztik, csak hát igen jquery az alapja. Tudsz esetleg valami mást javasolni helyette? Én most már nem hazsnálok semmit az oldalaimon csak bootstrap meg vanilla js....meguntam hogy ezek a libraryk folyton elhalnak mire ráépítesz valamit meg fizetőssé válnak ugye font awesome... -
lanszelot
addikt
válasz
martonx #8327 üzenetére
Azt nem írtam, hogy az működik, coco2 írta, írjam le a kódot.
Milyen kódot írjak, mikor az a kérdésem hogy lehet megoldani?
Amit szóban leírtam azt leírtam kódban. Ennyi.
Persze hogy nem működik, akkor minek kérdezném hogyan kell megoldani.
Ti bonyolítjátok túl.Egyszerű amit szeretnék:
függvényben keletkezett változót szeretnék függvényen kívül használni , az oldal betöltésekor azonnal.
Erre keresem még mindig a válasz. -
coco2
őstag
válasz
martonx #8269 üzenetére
ES5-re nem kell fordítani, alapból úgy írtam. Nincs semmi kliens extra érintve (jquery sincs pld), móricka-egyszerűen építkeztem. Ha behúzzak bármi extrát, gyanítom, az önmagában +kbyte. Most 41 a kbyte számláló vége, és "buta" minifyer abból csinált 18-at. Ha behúzzak egy keretet abból esetleg 9-et csinálni, 9-et nyertem, de a keret +30, hogyan jön ki a matek?
Jelenleg egy szem js állapotgép halmazom van kliens oldalon ilyen hosszú nevekkel mint:
ksr.localstorage_state_machine.process_incoming_remove
és társaik. Fejlesztéshez így célszerűbb, de futtatáshoz elég lennek.l.p
és hasonlók. Jó pár kbyte lenne megspórolható csak ismert struktúra útvonalon a forrás saját hivatkozási neveit átírni.Ha mást nem, írok rá saját programot ismert stringeket 1:1 lecserélni, és adok neki listát, mit mire cseréljen. Megadom a rövid neveket én magam. Épp csak furcsa, hogy ne létezne már automata tool ilyesmire? Ha létezik, nem szándékoztam én a kereket újra feltalálni.
-
coco2
őstag
válasz
martonx #8254 üzenetére
"_General_ data protection regulation" - csak hogy lássuk a nevét egészben. Bármilyen adat, ami a felhasználótól vagy tevékenységéből származik közvetve vagy közvetlenül, el kell számolni vele utolsó bitig. Semmit sem számít, hogy személyi eszközön vagy nyilvános számítógépen használja-e valaki, hogy az adat közvetlenül nyomon követhető, vagy személyhez köthető-e vagy sem, az adatkezelési tájékoztató törvényben előírt kötelezettség.
20-onéves kölykök a játszótéren egymásnak nagyzolós duma közben nyilván más a valóság érzékelésük. De az a játszótéren van. 3 bíróval farkas szemet nézve valahogy az összes nagyzolós duma kussol, mint kutyakaki a fűben.
-
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8176 üzenetére
Amúgy ha már külső library: hogyan érdemes használni őket?
A fejlesztőtől kapott elérési utat használva (pl.<script src="https://unpkg.com/axios/dist/axios.min.js"></script>
), vagy pedig lokálba leszedni, és onnan linkelni? (És időként ránézni, frissült-e, és ha fontos dolgokban, akkor manuálisan frissíteni.) -
Taci
addikt
válasz
martonx #8176 üzenetére
A HTML-es kérdést már megoldottam, simán csak áthoztam a fájl tartalmát. (Axios.get-tel, de amúgy igen, sima fetch vagy xhr is jó lett volna.)
Azért kérlek, ne nagyon szabdaljatok fel.
XHR-rel kezdtem, de a PHP topikban "rám szóltak" (nyilván jó szándékkal), hogy az múlt századi megoldás, használjak Axios-t. De abban én is egyetértek, hogy arra a minimális feladatra amúgy még az XHR is jó volt, (viszont tök kezdő vagyok, így hallgatok a tapasztaltabbakra). De ha jól látom, akkor az arany középút talán a fetch.
Annyi az előnye a dolognak mindenképp, hogy már van tapasztalatom így mással is.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #8171 üzenetére
Pont most álltam át. (Oké, nem volt nagy kódolás, de akkor is, mire rájöttem (abszolút kezdőként), hogy mi-merre. Aztán így persze már látom, nem volt nagy ördöngösség.)
Persze abszolút nyitott vagyok, de miért jobb a Fetch mint az Axios? Illetve mit jelent az, hogy nincs rá szükség 2021-ben? Szeretném megérteni, hogy tudjam.
Ezt találtam összehasonlításnak: https://blog.logrocket.com/axios-or-fetch-api/Azt látom, hogy ami elérhető egyikkel, elérhető a másikkal is, szóval igazából könnyen át tudom írni ezt a pár sor kódot Axiosról Fetch-re, ha arról van szó.
Köszi.
-
Keem1
veterán
válasz
martonx #8160 üzenetére
Igen, tegnap dobtam össze a pár HTML, CSS és JS kódot, szóval tegnap kezdtem a nulláról, a frontend részét legalábbis. A vezérlő apit, ami már C#, azt legalább egy hete hegesztem.
Sokat agyaltam én is hogy mi legyen a frontend része. Ez egy családi-baráti projekt (egyelőre nem szánom publikusnak, de nem csak én használnám), ezért a natív android appot kizártam (egyrészt nem fejlesztettem még androidra, másrészt ágyúval veréb esete, harmadrészt rühellem az összes olyan appot, ami egy frankó webappal tökéletesen megoldható [meki kupon app
], negyedrészt kell több platform, és értelmetlen android, ios, windows külön alkalmazásokat gyártani, ha egyben egy frankó webes megoldással kivitelezhető).
A frontend nagy része akár Apache+MySQL+PHP vonalon gyorsan és egyszerűen leprogramozható lenne, talán még frontend script nélkül is (bár ilyen esetben a page reload nem biztos sokat rontana a felhasználói élményen), de sajnos ez sem jöhet szóba. Van egy minimál JSON API-t kezelő C# service, mögötte egy SQLite database, ami eddig a pontig király. Már "csak" egy jó kis GUI-t kellene hozzá gyártanom.Eredetileg Angular volt a kiszemelt, de azt se ismerem semennyire. Nem tudtam, hogy a jquery már elavultnak számít (5-6 éve használtam, minimál saját kóddal, inkább internetes example bedolgozásával - elég volt a célhoz).
Még nem biztos, hogy az eddigieket nem dolgozom át, de majd meglátjuk.Más:
Hogy tudok eseményt rendelni (a fenti click) a dom-hoz ajax-szal hozzáadott objektumokhoz? A fenti, beégetett HTML-lel jól megy már a kapcsolás, viszont az egyes device-okat reprezentáló div-ek is ajax jsonból jönnének (és már jönnek is), de az oldal létrehozásakor nem létező objektumokra nem megy az event. Pedig pont egyszerű selectort választottam: css class. Azt hittem/reméltem, hogy ez a classhoz adja az eventet, függetlenül attól, hogy épp hány birtokolja a lapon, illetve utólag változik-e a számuk.Egyébként valami ilyesmi lesz a cél (csak példa):
|-- Misi Home (https://192.168.0.xxx/misihome/ --- Raspberry Pi)
|------------ Bejárati lámpa
|------------ Hajdú bojler
|------------ Nappali lámpa
|-- Anett Home (https://192.168.0.xxx/anetthome/ --- Raspberry Pi)
|------------ Fürdőszoba lámpa
|------------ Hálószoba lámpa
|-- Gyuri Home (https://192.168.0.xxx/gyurihome/ --- Raspberry Pi)
|------------ Műhely lámpa
|------------ Borotválkozós lámpa
|------------ Kazán -
-
válasz
martonx #8128 üzenetére
Abszolút egyetértek.
Kezdésnek a JS tökéletes, később mehet Java vagy valami típusos nyelv. Ha kicsit matekosabb a hely, akkor Python.
Talán a mai napig nincs golang, mint modern nyelv megemlítve. Ahogy a tiszta kód sem, és a skálázhatóság sem.A C++ kicsit száraz, és elrettentő lehet egy abszolút kezdőnek. Azt hiszi, ez a világ.
Pedig legtöbbször nem kell biteket shiftelgetni ide-oda, és van egy csomó helper lib amik megkönnyítik az életet.Az egyetemen pedig "olvassunk be szekvenciáls inputfájlból hőmérsékletet meg lift mozgást.".
Kb az egyetlen hasznos kurzus az az adatszerkezetek voltak. -
Zedz
addikt
válasz
martonx #8046 üzenetére
Ez alapjan a JS motor futtatja a WASM binarist.
"akkor tud natív sebességgel futni"
Nem nativ sebesseggel fut, csak ahhoz nagyon kozel.Parsing JavaScript involves transforming plain text to a data structure called abstract syntax tree (AST) and turning that into binary format. WebAssembly is delivered as binary and decoding it happens much faster. It’s statically typed so, unlike with JavaScript, the engine doesn’t need to speculate during compilation about what types will be used. Most of the optimization happens during the compilation of source code, before it even gets into the browser. Memory is managed manually, just like in languages like C and C++, so there’s no garbage collection either. All of this gives better and more reliable performance. The execution time of WASM binaries is just 20% slower than the execution of same native code.
Szerk.: +1 megjegyzes togvau kolleganak; a WASM celja sose volt a JS "kenyszert" lecserelni. A kettonek egyutt van es lesz is ertelme.
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #8039 üzenetére
"mert ez assembly, azaz mélyebben fut, több optimalizációt tartalmaz a befordított kód"
Szerintem ez az allitas teves. Javitsatok ki kerlek ha rosszul tudom, de "csak" annyi tortenik, hogy mondjuk a C kodod a JS engine futtatja meg. Es attol lesz ez gyorsabb mint a a Javascript kodod, hogy teljesen kimarad a parsing/compilation lepes, es AOT megkapja a binarisokat a motor.togvau:
"Miben lehetne jobb a JS ? Mindenben, főleg alapjaiban, struktúráiban, mindenben, hisz az egyetlen dolog amiben jó: támogatják a böngészők."
Ne haragudj, de ebbol a megnyilvanulasodbol sut a teljes fogalmatlansagod a temaval kapcsolatban. Megkerdezhetem, hogy mennyit tudsz alapjairol, strukturajarol?Meg azok szokták fikázni, akik használtak már eleget normális nyelveket
Definiald kerlek: "normalis" nyelv. -
válasz
martonx #7995 üzenetére
Ezek a nagy cégek sokszor azért vannak lemaradásban, mert a webes rendszereiket integrálniuk kell egy őskövület háttér rendszerrel, és kompromisszumokat kell kötni a modernitás vs elérhető kliens libraryk között.
Nem írharja GraphQLben, Typescript backenddel a webes rendszert mert a háttérben lehet, hogy valami olyan nonstandard apihoz kellene csatlakoznia amihez csak a 15 éve elavult .net library képes csak megfelelően.
A háttérrendszert újraírni pedig nem érdemes, mert tökéletesen működik, és sok millió lenne újraírni.
Az pedig, hogy mit állítanak, hogy mire büszkék az csak marketing ami nagyon távol áll az ITtól.
-
Jim-Y
veterán
válasz
martonx #7992 üzenetére
Na mondom rakeresek a gls api-ra, nem tudtam, hogy egyaltalan van igeny ilyen public api-ra, oldalukon -> Fejlesztoi dokumentacio -> Letoltes, filetype: pdf
melyik evben elnek ezek ahol az api dokumentaciot le kell tolteni!! Meg ha egy swagger.yaml-t kene letolteni azt mondom, hogy az oke..na mindegy. Mondanom sem kell ennel a pontnal annyira nem erdekelt, hogy le is toltsem
-
-
válasz
martonx #7987 üzenetére
A redux valóban egy fura találmány, de mindenki siet Hookokra átállni, most az a menő.
Én sem értem, hogy tudott elterjedni a redux.A GraphQLnek annyi előnye van a REST APIval szemben, hogy rugalmasan kezeli az átvitt adatmezőket, tehát a kliens adja meg, mely mezőkre van szüksége az eredményhalmazból, míg hagyományos RESTnél mindent le kell töltened.
Lehet, hogy az alkalmazásodnak az adott lekérdezésből mindössze 2-3 mező kell, de az adattípus 10-20 mezőt tartalmaz, esetenként még néhány mező tartalmaz további elemeket (tömb/objektum).
Ez egy nagy eredménylistánál sok adatot jelent, amivel nem terheled a lassú 3/4G hálózatot.
Valamint a GraphQL támogatja több lekérdezés összefűzését, így egy roundtrip latencyvel megúszod ami hagyományos REST APInál 2-3-4 lekérdezés lenne 2-3-4x roundtrip latencyvel, és a felhasználónak minden századmásodperc számít.
Egy nagyon meggyőző GraphQL use case a PostGraphile ami Postgres tárolt eljárásokat tud elérhetővé tenni GraphQL APIn keresztül, így automatikusan generálva az APIt, ezzel minimálisra csökkentve a boilerplate kódot.
A végére pedig a sokkkkkkhatás. Még ma is használnak FTPn keresztül CSVt, mert a rendszer amiből az adat jön az egy ősszörnyeteg, és így exportál bizonyos adatokat periodikusan.
-
btz
addikt
válasz
martonx #7956 üzenetére
Nem értem teljesen a mondandód lényegét. Jól működő kódokkal minek jönnék a fórumra? Egy fórumra általában nem működő, nem jól működő kóddal, vagy valamilyen problémával szoktak jönni az emberek. Olyan példával jöttem ide, ami szemlélteti a problémám jellegét, így könnyebben meg tudom rá kapni a választ. Ez meg is történt. Siker. Keresgéltem is a probléma miatt nem keveset, többek között az általad javasolt [DOMContentLoaded] - el is próbálkoztam sikertelenül. Szóval nem látod jól, hogy 0 időt fektetek bele. Nem sok időm van rá ez tény, de szánok a dologra időt azért.
Nem érzem úgy hogy itt akarom megtanulni a programozás alapjait, de én úgy látom, hogy rengeteget tanulok egy egy probléma megoldásából. Ha lesz rá keret és idő, akkor majd elvégzek valamilyen tanfolyamot, mert amúgy érdekel a dolog, mégha néha úgy is jön le, hogy csak kényszerűségből foglalkozom ezzel.
Azzal pedig nem értek egyet, hogy én itt bárkivel atomerőművet szeretnék építetni. Ha így lenne akkor nem példakódot készítettem volna a problémámról, hanem kiírtam volna, hogy "légyszives rakjátok már össze az egész oldalamat A-Z-ig Kösz" Nem emlékszem, hogy ilyennel jöttem volna itt bármikor is.
Ha mindenki értene mindenhez, akkor nem lenne szükség a fórunokra, mert mindenkinek meg lenne oldva a problémája. Maximum arról lehetne diskurálni, hogy a mai nap is milyen könnyen ment, nem volt probléma egy szál se. -
btz
addikt
válasz
martonx #7954 üzenetére
Szerintem pedig belefér a fórum keretei közé egy egy probléma JavaScriptel való megoldása. A programozás is azért van, hogy problémát oldjon meg, nem önmagában azért, hogy az unalmas perceinket ezzel töltsük ki.
Én úgy érzem, hogy hogy lehet így is megtanulni a dolgot, problémák megoldása közben. Hidd el, hogy az elmúlt pár hónapban mióta komolyabban foglalkozom programozással, nagyon sokminden megértettem megtanultam, nem csak a kosz ragadt rám.
A fenti példából is sokat tanultam és utána is olvastam pár dolognak. Nem ezzel foglalkozom napi 8 órában, nem ez a fő profilom, így idő hiányában lassabban haladok, mint ha egy tanfolyamon napi 8 órában, vagy a teljes munkaidőmben ezzel tudnék foglalkozni
Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben nem fér bele százezrek kiadása tanfolyamokra, szakértőkre. Abból kell gazdálkodni ami van. -
btz
addikt
válasz
martonx #7878 üzenetére
"jsfiddle-nek a html részébe erőltetted bele a javascriptet
"
Merő lustaság, ahogy az inline style és a <br /><br /> is. Sorry
"Aztán a js-ben dataset-et nem használtad jól."
Datasetet? Úgy tudom azt én nem is használtam az első verziós kódban. Vagy de?
" klasszikus es5 ...Béna metódus elnevezés (MyFunction WTF?) "
Hallottam már valamit ES6-ról de lövésem sincs amúgy mi az, ennek utána kéne olvasnom.
Tutorialokat olvasgatva férceltem össze a kódot. És amikor ilyeneket csinálok, akkor meghagyom az eredeti elnevezéseket, amíg mással nem ütközik. Amúgy sok netes tutorialban a myFunction() elnevezést használnak a példakódban. Nem én találtam ki."minden sornál meg lehetett volna állni, és kifejteni, hogy mi miért nem jó"
Természetesen minden új infót szívesen veszek (mi miért nem jó, hogy lehetne jobb), mert abból tudok tanulni és fejlődni. Nem végzek semmilyen webfejlesztői sulit, a netről szedem össze a tudást, ami néha nem biztos hogy a jó irányba visz, épp ezért vagyok ezen a fórumon is, mert itt vannak a témában tapasztaltabb fórumozók.
-
btz
addikt
válasz
martonx #7873 üzenetére
Például a nagy kék felugró boilerplate bar miatt (Talán csak a GDPR felugrók az idegesítőbbek nála), a becsukhatatlan menük miatt (Egy kódokkal foglalkozó oldalon ilyen?) stb... Volt egyszer olyan nyűgje is hogy teljesen kifagyasztotta a gépet mikor a forkra kattintottam egy kódnál (De legalább ez már jó). Mobileszközön egy az egyben használhatatlan.
A codepent viszont jobban szeretem, de igazából a böngésző ablakot preferálom. Kódot mutogatni viszont végül is mindegy, hogy melyiket használja az ember."A kódod egyébként borzalmas"
Pontosan mi az ami borzalom rajta? Formailag oké, ezt most csak így összedobtam, de van esetleg más borzalom is benne?
-
btz
addikt
válasz
martonx #7870 üzenetére
Az oké is volt számomra, ez a link már a könyvjelzőim között volt modal témában, de nekem pontosan az kellett, hogy a benne lévő input értékek a data szertint változzanak. Erre találtam, is megoldást JQueryset, de mivel kerülöm ezért akartam simple Javascriptesíteni.
De időközben rajta voltam a témán és ezt sikerült megalkotnom
<button onclick="myFunction(this)" data-book-id="123" data-book-name="Test Book 1">Open Popup Book1</button><br />
<button onclick="myFunction(this)" data-book-id="456" data-book-name="Test Book 2">Open Popup Book2</button><br />
<button onclick="myFunction(this)" data-book-id="789" data-book-name="Test Book 3">Open Popup Book3</button><br />
<br /> <br />
<script>
function myFunction(thisbook) {
var bkID = thisbook.getAttribute("data-book-id");
var bkNam = thisbook.getAttribute("data-book-name");
document.getElementById("myBookId").value = bkID;
document.getElementById("myBookName").value = bkNam;
document.getElementById("book-update-popup").style.display = "block";
}
function closeBookModal() {
document.getElementById("book-update-popup").style.display = "none";
}
</script>
<div id="book-update-popup" style="display: none; margin: 5px; padding: 10px; border: 1px solid;">
BookID: <input type="text" id="myBookId" value="">
BookName: <input type="text" id="myBookName" value="">
<br /><br />
<button onclick="closeBookModal()">Close</button><br />
</div> -
Tomi_78
aktív tag
válasz
martonx #7773 üzenetére
Szia!
1. Ahogy én tudom (nem régóta és meglehet, rosszul), a különbség a let és a var között (e kettő alapján néztem utána) az, hogy a var egy blokkon belül érvényes, tehát ugyanolyan változó már nem lehet azon belül, míg a let esetében ilyen megkötés nincsen.
2. Megcsináltam most az általad ajánlott megoldás alapján; az én gépemen jól működik, tehát remélem, mindenhol így lesz. Csak azt nem értem, hogy a startTime változóra mi szükség van, hiszen azon kívül, hogy egyszer értéket kap, nem használatos?
Tehát itt a kód a játékomból:var fps, jateksebessege, startTime, most, akkor, eltelt;
// initialize the timer variables and start the animation
startAnimating(120);
function startAnimating(fps) {
jateksebessege = 1000 / fps;
akkor = Date.now();
startTime = akkor;
jatekciklus();
};
function jatekciklus() {
requestAnimationFrame(jatekciklus);
most = Date.now();
eltelt = most - akkor;
if (eltelt > jateksebessege) {
akkor = most - (eltelt % jateksebessege);
//...a program többi, rajzoló része...
-
bucihost
senior tag
válasz
martonx #7760 üzenetére
Patika!
Annyi, hogy az image.style.display = ''; és image.style.display = 'none'; -t fel kellett cserélni, valamint .addEventListener('keyup', event => { helyett document.addEventListener('keyup', event => { lett, mert amugy beintegrálva Cannot read property 'addEventListener' of null hibát dobott. Már tökéletesen működik a chaten is. Köszönöm szépen
-
bucihost
senior tag
válasz
martonx #7750 üzenetére
[link] itt a teljes neten lelt kód.
Van egy chat, ami js alapú. Annak a smiley listájába szeretném beintegrálni, de jelen formában nem nyeli be. Ott a chat agya egy 2000 soros JS file.
A fenti kódban amúgy 1 dolgot nem értek. $(".name").hide(); "name" class nem létezik, akkor mit rejtene el?
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #7686 üzenetére
Hibáztam, de már jól megy . { nyilván nem vagyok troll }
Nem elenőriztem le, hogy fut-e a scrip-tem a neten, mert itthon jól ment .
A régi és az új Chrome böngésző ezek szerint nem egyforma .
Három hiba volt benne:
1. const -ba tettem pár olyat, aminek var -ban kellett volna lennie .
2. const -ansokat nem raktam át a gyökér funcion -ba .
3. egy eldugott kis if -en kellett igazítani .Erdös mélyűri antianyag játéka !
Izgatottan várom a visszajelzéseiteket . -
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #7600 üzenetére
"7595-öt sikerül-e értelmezni?"
Majd próbálkozok . Most a setInterval -val nagyon jól haladok, ezért addig amíg nem fog akadozni a setInterval, vele fogok rohanni előre . Most próbálom az ideális gázt egyszerűen modellezni canvas && setInterval -val . Biztosan hamar elérem a lahetőségeim határát .
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #7586 üzenetére
Nagyon köszönöm .
Ezen már elindilhatok . Akkor paraméterátadással nem lehetett, se baj ?
Mindenképen bekerültök, mint angyalok vagy tündérek, mert nélkületek régen megrekedtem volna a nagy semmiben .
Egyébbkét legalább annyi tagokat keresek a vallásomhoz, hogy hivatalosan bejegyezhesük . -
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #7580 üzenetére
semmi komplex
csak most picit chillesebb a felev es raerek par cuccot heggeszteni githubomra. bejott a serverless, eddig ezzel nem foglalkoztam szoval most egy projekt erejeig legalabb de belekostolok. igazabol az authentikacion kivul eddig minden tokre straight-forward. az SSR + serverless komboban igy sessionok nelkul viszont most picit kuzdok az authal
vagyis kuzdenek ha nem lenne firebase rahuzva a temara, de mindenkeppen meg akarok szabadulni az egesz firebase tematol meg ha kenyelmes is konkretan behuzni 3 perc alatt a hibatlan oauth integralast
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #7578 üzenetére
Valoban nincs sok, viszont kb 0 overheadja van annak hogy kihasznalom a next.js/now serverless funckiojait es akkor igy csak szepp a kliensben a fetch("/api...") mint az egesz adatbazismokolas odateve random ket react komponens koze, meg ha onmagaban o sem tobb mint par masik fetch/request
-
Nagyzoli27
kezdő
válasz
martonx #7551 üzenetére
Szia
Az a bajom ezzel, hogy nem tudom.textContent
-el őket szöveges formába hozni az Objektumokat. Egy ilyet kapok vissza.
Amikor ezt be írom:Array.from(document.querySelectorAll(".adminbox_table_content_col_1")).textContent
[td.adminbox_table_content_col_1, td.adminbox_table_content_col_1, td.adminbox_table_content_col_1, td.adminbox_table_content_col_1, td.adminbox_table_content_col_1, td.adminbox_table_content_col_1]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotó állvány eladó
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest