- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Yettel topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Samsung Galaxy A26 - csak a szokásos
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
Van egy problémám, nem tudom .js stopert csinálni az aszinkron működésű html tagokhoz és a konzolohoz ! Ha nem aszinkronban megy akkor jól megy, de ha aszinkronben megy akkor hamarább ad de hamis időt !

Az a gyanúm, hogy nem is lehet ? Én feladtam !
Ugye a performance.now-al próbálkozol?
-
martonx
veterán
Mivel void, azaz nincs a függvénynek visszaadott értéke, amivel utána tovább dolgoznánk, igaza lehet a VSCode-nak, hogy valóban kár awaitelni.
-
martonx
veterán
Kellhet az await, gyanítom nem async kódban hívod és inkább ez lesz a baj, de konkrét kód nélkül ez csak színtiszta találgatás.
-
martonx
veterán
Tegnap 26x szerkesztettem a szólást, és mindig egy sorba tette a fórummotor, sajnálom.
igen, a menüszerű kis szart kellene nézni, felraktam ide [link]
a footerben a html végén van a kód, ami összecsukja a nyitott menüt ha másikat nyitok
ami jelenleg a testvérek mellett a saját szülőjét is becsukja, hiába próbálom meg bárhogy felismertetni, hogy a szülő ID-t ne
már az ul generáláskor elmentem a szülő ID-t is data-parent elembe, ezt össze tudom hasonlítani a becsukandó elemnél, ha a parent id és a becsukandó id egyezik akkor ne, de akkor is becsukja. valamit nem veszek észre...Közben eljöttem telelni, amikor hazaérek szívesen ránézek.
-
martonx
veterán
üd urak, kicsit elakadtam. illetve nagyon, és már szénné izzasztottam a chatgpt-t is, de nem ad jobb választ, ennél csak rosszabb működést tud
Van egy oldal, amihez a tartalmat különböző gépek méréseiből generálják, ehhez generálás után hozzáadják a scripteket, amik már elkészültek, többek közt egy automatikus collapse menüt bootstrap alapokon
[link] itt megtekinthető
A gond a footerbe beszúrt kóddal lenne, amit sehogy nem tudok jobb működésre bírni.<script> /* GeriSoft added collapse menu close opened items which not need */ document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () { const menu = document.getElementById("menu"); // Ha egy "collapse" elem megnyílik menu.addEventListener("show.bs.collapse", function (e) { const target = e.target; // Bezárjuk az összes másik főmenüt (közvetlen gyerekek az id="menu"-n belül) const mainMenuItems = menu.querySelectorAll(':scope > .nav-item > .collapse.show'); mainMenuItems.forEach(item => { if (item !== target) { const parentul = document.getElementById(item.id); console.log("Becsukódó elem2 parent.id:", parentul.dataset.parent); const bsCollapse = bootstrap.Collapse.getInstance(item); if (bsCollapse) { bsCollapse.hide(); } } console.log("Megnyíló elem:", target); }); }); // Ha egy "collapse" elem bezárul menu.addEventListener("hide.bs.collapse", function (e) { const target = e.target; // Bezárjuk az összes gyermeket, kivéve az aktuálisan érintett elemet const childMenus = target.querySelectorAll(".collapse.show"); childMenus.forEach(item => { const parentul = document.getElementById(item.id); console.log("Becsukódó elem1 parent.id:", parentul.dataset.parent); console.log("Becsukódó elem1 item.id:", item.id); console.log("Becsukódó elem1 target.id:", target.id); if (item !== target) { // Csak azokat zárjuk, amelyek nem az aktuális célpont const bsCollapse = bootstrap.Collapse.getInstance(item); if (bsCollapse) { bsCollapse.hide(); } } }); console.log("Becsukódó elem:", target); }); }); </script>A helyes működés az lenne, hogy egy szülő lehet nyitva, és annak egy ygermeke és annak gyermeke, ha beljebb megyünk, vagyis egy másik szülő nyitása bezárja a nyitott szülőt (ez jó), egy testvár megnyitása bezárja a másik testvért ami nyitva van (ez is jó) de a gyermek szülőjének, aminek a testvérét bezártuk, nyitva kellene maradnia, és jelenleg bezáródik a nyomorultja

már mindent kipróbáltam, az is megvan, hogy mi a bezáródó és a nyíló ul elem id-ja és mi a parent ul id-ja, de innen akármit próbálok a feltételbe brakni, akkor is bezárja a szülőt is
van valami tipp, mit kell javítani benne?miért így szúrja be a kódot??? bocs, próbálom javítani
Mármint a linkelt oldalon mégis mit kell nézni? A bal oldali menüszerű kis szart?
Illetve ezzel az egy soros kóddal mit kezdjünk? Jsfiddle-be vagy codepen-be dobd be légyszi, ha már standard bootstrapre épül. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Nem írja sehol, azt adja vissza.
pl ha consol log -al megnézem, az érték undefinied.szerintem a php kavar be. De nem tudom miért, vagy hogyan.
Másik kérdés:
ha form submit -nál szeretném figyelni, hogy üres e, és ha nem üres csak akkor jelenjen meg a submit gomb.
Nem nyomhatok a submit gombra, tehát az nem jó, hogy ha rányomok kiírja, hogy nem lehet üres.
Bármi módon üres, akkor.style.display: none"ha form submit -nál szeretném figyelni, hogy üres e, és ha nem üres csak akkor jelenjen meg a submit gomb." - kell egy event listener, ami figyeli az input mezőt, és ennek megfelelően módosítgatja a submit gomb láthatóságát.
-
martonx
veterán
Viszont újabb probléma, hogy a fetch később tölti fel, mint hogy a kód használná.
Mi a normál módszer arra, hogy a kód további része csak azután piszkálja, hogy feltöltődött?
Be tudnék állítani egy intervalt, hogy folyamat ellenőrizze, hogy a length > 0.
Mert úgyis egy input mező onchange effektje használná az adatot összehasonlítás és infó kiírás miatt. Van ennél egyszerűbb/jobb/elegánsabb megoldás?
Át kell néznem, mi is az a callback és hogyan tudnám itt használni...Amit végeredményként akarok.
input mezőn kiválasztja a user az opciók közül az egyiket, ennek hatására az értékét összehasonlítja a tömbben lévő objektek kulcsaival. Egyezés esetén a kulcshoz tartozó érték egy <p>-be kerül kiírásra.
A fetch nyilván csak 1x fut le. És gondolom nem kell megvárnia, míg a teljes Dom betöltődik, mert nem függ az oldaltól, máshonnan jön az infó.
Esetleg felesleges a várakoztatás, mert mire az ember rákattint, addigra rég megvan?
Mondjuk anélkül nem fog menni consolra kiiratni ellenőrzéshez.Ez esetben nyilván be kell várnod a fetch eredményét. Mondjuk állítsd disabled-re, amit nem akarsz hogy piszkálni lehessen, amíg az adatok meg nem jönnek. Amikor megjönnek az adatok, meg leszedheted a disabled-öt.
-
martonx
veterán
Ezt a pillanatnyilag 14.4 ezer db kódsor = 455 oldal -amat egy intelligens formalizmus koordinálja ! - én találtam ki ♥ - ajánlom nektek is .
Arra lennék kíváncsi, hogy evvel feltaláltam volna-e a meleg vizet ?
Elolvastam az agresszív zárójelezés eszmefuttatásodat. Egyre hülyébb vagy, ráadásul ebben semmi újdonság nincs, előtted már kitalálták a delegáltakat de sebaj. Végülis tölthetnéd rosszabbul is a túl sok szabadidődet, mintsem újra feltalálni a kereket, csak egyre hülyébb formákban.
Csak légyszi minket kímélj meg ettől! -
martonx
veterán
ha esetleg rossz topicba írok, akkor bocsi:
Készítettem egy oldalt (320 sor), ami függőlegesen 2 részre van osztva container által, bal és jobb oldal, 40-60%. A bal oldalon kérdések vannak (több mint 22), ezek közt van lenyílós válasz és szabad szöveges doboz, a lap alján egy "Generál" gombbal. A jobb oldalon pedig a kiválasztott kérdések/beírások megjelenítése (legenerálása) egy szövegdobozban (resultText-ben). Ha csak kb 10 kérdés van, akkor rendben függőleges elosztva jelenik meg a tartalom, de ha több, mint 26 (!) van, akkor már a szövegdobozt alulra rakja, így vízszintesen van szétosztva a megjelenítés. A bal és jobb panel ugyanolyan magasságának meghatározásával is próbálkoztam (pl. 700px), de nem működött.
Mit kell esetleg beállítani, hogy mindenképpen tartsa meg a függőleges elosztást.Konkrét példa?
-
martonx
veterán
Először is köszönöm szépen a választ
Már nem működik egyáltalán.
Azt a hibakódot dobja.Milyen hardware hiba? Milyen software upgrade?
Illetéktelen?
Ezeket nem értem.Próbálom leírni jobban, mert nem értem a választ:
Feltöltöttem a szerverre, és ott van.
Van 6 gomb, amit megnyomva pár adatot kapok a json file-ból.
Ennyi, semmi értelme.
A szervert nem törték fel.
Ez egy értelmetlen oldal. Semmi értelme hogy bárki hozzányúljon.
Ez csak magamnak van. Tanulás céljából készítettem.
Azért is nem konkrét a kérdés, mert letörlöm, ha nem működik, és nem érdekel.
Csak tanulás céljából érdekel, hogy mi történt.
Tehát semmi értelme, hogy bárki 1 percet is rá szánjon.És tényleg ott van a json? Mert ez tipikusan olyan hiba, mintha 404-et kapnál, és azt a Html-t próbálod json parseolni.
De lehet, hogy bármi más hiba történik. F12 network tab seperc alatt megmutatja, hogy mi a gond. -
martonx
veterán
Mi a matek / logika arra, hogy van egy object amiben van egy szám tárolva
pl.:
{
'objNumb' = 42,
...
}
Van egy számok lista amit egyesével végigtolok egy cikluson, hogy megnézze az adott sor értékét, ami lehet bármilyen egész szám pl.:
700
49
300
24
51
44A feladat az lenne, hogy ha a soron következő számot összehasonlítva az objectben lévő értékkel és:
Ha legalább 5-tel kisebb az értéke a vizsgált számnak mint az objectben lévőnek, vagy ha maximum 5-tel nagyobb, akkor cserélje le az objectben lévőt az éppen vizsgált számmal.
Tehát bent van 42, jön egy 44-es szám, akkor az objectben 44 lesz az érték amihez a következőt hasonlítja.
Ugye itt az a csavar, ha 42 van bent és jön 48, akkor nem cseréli le, de ha 48 van bent és jön a 42, akkor lecseréli.For ciklus? Vagy mi is a kérdés?
-
martonx
veterán
Legyen valami értelmes téma ezen a fórumon is.
Ki hogyan oldaná meg egy éles oldal / React-Native applikáció regisztráció E2E tesztelését?
Gitlab CI/CD -n futtatott Node.js-el
Belefoglalva, hogy a testuser aktiváló emailt is kap. Ezt is a Node.js-nek kellene kiolvasni Gmailről vagy más egyéb levelezőrendszerről, ami támogatja azt, hogy terminálon lekérhetők az adatai.
A web tesztelésére a https://playwright.dev
A mobil tesztelésére a https://wix.github.io/Detox/ lenne használvaEnnek a javascripthez nulla köze van, de mivel végre egy értelmes kérdés, igyekszek bővebben válaszolni.
Gitlab CI/CD-n bekonfigolnék egy MailHog-ot (van belőle docker image verzió is, szóval GitLab imádni fogja).
Az emailt a MailHog SMTP szerverén keresztül továbbítanám, azaz a MailHog elkapja, és megtartja magának.
Majd MailHog API-ján keresztül már csak le kell kérni, ellenőrizni kell, hogy az email olyan lett-e, mint elképzeltük.Ez az egyik út, amin elindulhatsz.
Másik megoldás, amit szintén használtam már:10 Minute Mail API - Mail.gw API Documentation
3rd party email API:
API-n keresztül lekérsz tőlük egy új kamu email címet.
Normál email providereden keresztül erre az email címre küldöd el a tesztelendő emailt.
Végül szintén az API-n keresztül lekéred az email címhez tartozó bejövő üzeneteket, és már csak össze kell vetned az elvárt eredménnyel.Ha túl sok teszt eseted van, akkor a MailHog-os verziót javaslom. 1-2 teszt esethez viszont a második verziót szerintem (hacsak nem vagy nagy GitLab CI/CD illetve docker szakértő) könnyebb beüzemelni.
A második verziónak van fizetős változata is a RapidApi-n.
-
martonx
veterán
Igen, instant világ, instant 'elvárások'. És igen, türelmetlen voltam, vagyok - de amiatt is, mert ez képgaléria dolog ezer éves történet már és nem értem, hogy miért kell még ma is szarakodni vele, igenis számítanék rá hogy van egy jó leírás, rávezetés, kód, stb erre.
Sejtettem hogy a kutakodás marad.. Ha oda (nem) jutok akkor Bzozo-nál jelentkezem, köszönöm a felajánlást!
Nézd a falfestés is ezeréves történet, mégis vannak erre szakosodott emberek. És azért a webfejlesztés jóval bonyolultabb dolog, mint a falfestés...
Ez egy fórum. A jellegéből fakadóan egészen konkrét apró elakadásoknál tudunk segíteni, pláne annak, akinek már van valami alap tudása.
De ilyen általános kérdésre, mint hogy nem értek hozzá, de légyszi segítsetek már ingyen berakni egy képgalériát a weboldalamra (de vajon konkrétan milyen weboldalról, milyen keretrendszer, milyen programnyelven, hol van hostolva, milyen a frontend, milyen frontend keretrendszer van használva stb...) ja és tegnapra kellene, mert unom már, hogy mennyi ideje szarakodok vele, na hát az ilyen kérdésekkel őszintén nem tudunk mást kezdeni, mint sok sikert kívánni hozzá, vagy valaki felajánlja, hogy jó pénzért ránéz.
Esetedben a második megtörtént, szóval azért nem volt hiábavaló, hogy írtál ide. -
martonx
veterán
Sziasztok!
Nem vagyok javascripthez értő...
Egy egyszerűnek tűnő képnézegető funkciót szeretnék egy HTML + CSS weboldalra tenni. Kezdésnek találtam egy stílusos 'alapot' ami egy HTML + CSS és szépen megjeleníti a képeket kisebb méretben, galériaszerűen, több oszlopban és sorban.Az a funkció kellene ehhez, hogy amikor egy képre külön rákattintunk akkor az nagyobb méretben megjelenjen, valamint kerüljön rá : következő - előző - vissza gomb, hogy lapozgatni lehessen a képek között, illetve a vissza gombra térjen vissza a galériához (itt gondolom lehetne egy sima fotogaleria.html oldal hívás is)
Nekiálltam 'megoldani' mindenféle verzióban chatgpt-vel, kb 1 órát eltökölve - javascript kódot íratva (úgy is hogy 'natúrban' írjon csak egy ilyen kódot ne használja fel a meglévő html + css-t) ám sehogy sem sikerült megoldani..
Odáig jut el a dolog hogy rákattintásra megjelenik nagyméretben a kép és ennyi.Szóval most itt kérnék útbaigazítást hogyan tudnám megvalósítani ezt?
Pedig azt mondják, hogy chatgp a jövő, mi mehetünk haza
-
martonx
veterán
Az a baj, hogy ebbe bele kellene állni, pár órát rászánni. Nekem nincs erre rászánni való pár órám.
Ez egy topik, ahol pár percet bárki szívesen rászán egy probléma megoldására, pl. küldesz egy működő, de finomítandó kódot pl. jsfiddle-ben, akkor biztos lesz aki ráugrik, és rászánja azt a pár percet, hogy javítson rajta.
De nulláról sajnos nem valószínű, hogy ezt itt jófejségből lefejlesztik neked. -
martonx
veterán
Sziasztok
Képgalériás kérdésem lenne. Van egy kis képekből álló "szalag" az ablak szélén, és van egy nagy div, amiben az éppen 'active' osztályú kis kép jelenik meg (illetve annak nagyobb felbontású megfelelője). Kattintásra az 'active' osztály levevődik a jelenlegi képről és hozzáadódik a következőhöz, aminek a szegélye is színesre vált.A kérdésem az lenne: hogyan lehet megoldani, hogy az 'active' osztályú kép ne fusson ki az ablakból, hanem amikor olyan képre jut a sor, ami túl van az ablak felén, akkor mozduljon el úgy a szalag (az összes látható miniatűr), hogy az aktív kép a szalag látható részének közepén legyen, addig, amíg a végére nem ér? A szalag eleje és vége ne fusson be az ablak közepébe, hanem akadjon meg, és ott az aktív miniatűr lépegessen ki a végéig.
Lehetőleg sima js vagy css megoldás érdekel, külső könyvtárak nélkül.
Nem vagyok programozó, ezért lehet hogy nem foglak fél szavakból megérteni titeket.... Az árukereső galériája majdnem így működik, annyi különbséggel, hogy ott egy ablaknyit mozdít el a szalagon, amikor az utolsó látszó miniatűr lesz az aktív.
"Lehetőleg sima js vagy css megoldás érdekel, külső könyvtárak nélkül.
Nem vagyok programozó, ezért lehet hogy nem foglak fél szavakból megérteni titeket."Akkor most mégis mit vársz tőlünk? Abban meg tudlak erősíteni, hogy meg lehet oldani, jól látod js és css felhasználásával.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Egy json file-ba írtam az adatokat.
{
"elso" : "www.elso.hu",
"masodik" : "www.masodik.hu",
"elso" : "www. harmadik.hu",
"masodik" : "www.negyedik.hu"
}A gond az, hogy többször van ugyanaz a név, és nem változtathatom meg.
Viszont a linkek így nem működnek.
Hogyan módosítsam?
A gond a kikérés nagyon megváltozik, ha pl tömbbe rakom az első kettőt és masikba a második kettőt.Tudom, nem jó a kérdés, de ha tudnám a kérdést, akkor rá tudnék keresni, vagy a válasz is eszembe jutna.
Hibásan rakod össze a json-t. Előbb talán azt írd le, hogy mire lenne való a json, hátha jobban tudnánk segíteni.
-
martonx
veterán
Hello,
{
"1900" : ["1900 Joan of Arc", "1901 Bluebeard", "1902 A Trip to the Moon", "1903 The Great Train Robbery", "1904 The Untamable Whiskers", "1905 The Nihilist", "1906 The Story of the Kelly Gang", "1907 First Prize in Cello", "1908 The Thieving Hand", "1909 Those Awful Hats"]
}Ez egy json file.
Hogyan tudom kikérni ezt:"1902 A Trip to the Moon" ?Ajax kikérés, majd
var posts = JSON.parse(xhr.responseText);
és innen nem megy továbbposts.1900[2]
Ez nem működik.
Tudom, hogy az 1900 miatt ,de nem tudom hogyan kell.posts[1900][2]
vagyposts["1900"][2]Melyik a helyes, vagy mindegy?
"for" ciklusba hogy rakom be hogy mind kiírja?
Ránézésre az utolsó jónak tűnik. De böngésző konzolban pillanatok alatt ki tudod magad próbálni.
-
martonx
veterán
Hello,
Csak hobbiként csinálgatom.
[link] Ezt az api-t AJAX lekéréssel használom.
Ha letöltöm a json file-okat, akkor hogy tegyem fel a tárhelyemre, hogy ugyanúgy ki tudjam kérni js-el?Php json lekérést tudom. Azért kérdezem hogy megértsem hogy van az az api. Mert ha simán feltöltöm a json-t, akkor azt nem tudom lekérni js-el.
Pedig simán mennie kellene. Elég simán felmásolni a json file-okat, és utána fetch api-val lekérni.
-
martonx
veterán
Nem egy képet kérdez le. Az oldalon vannak grafikus elemek, azok vannak SVG-vel megrajzolva. A szerverről csak az elemek paramétereit kéri le másodpercenként. Főleg színeket, értékeket. Csak azt nem tudom hogyan, mert látom, hogy változnak másodpercenként, de az elemzőben az oldal betöltése után nem kér le a szervertől semmit. Illetve csak egy POST kérés ismétlődik 5 mp-enként, amiben a válasz json formátumban a queryTime.
Ahogy sztanozs írta, simán lehet, hogy a server küldi ki időnként a friss adatokat websocket-en keresztül.
-
martonx
veterán
És ez mitől lenne jó neked, vagy bárki másnak? Mindenki inkább azon dolgozik, hogy a HTML, CSS, JavaScript minél jobban elkülönüljön egymástól és egy jól elszeparált script tag között legyen (de még inkább egy külön fájlban), nem azon, hogy a sok kis JavaScript kód a HTML közé legyen "begyömszkölve"
Mert helikopter
-
martonx
veterán
Találtam egy érdekes JavaScript problémát, ha egyáltalán probléma ! :
Ez egy Pithon prg. ny. kód :
print("Megszakítás Ctrl C-vel!")for f in fib():try: print fexcept KeyboardInterrupt:breakinnen :
https://sulipython.fandom.com/hu/wiki/Gener%C3%A1tor
, valahol az alsó 2/3 -ában található .Ha jól értem, a Pithonban van 1 előredeklarált kulcsszó a túlcsordulás vagy a végtelen futás esetén megnyomandó "ctrl C" gombbal való kilépésre:
KeyboardInterrupt.Kérdésem, hogy van ennek JavaScript megfelelője ?
gombnyomást javascripttel is tudsz figyelni.
-
martonx
veterán
Találtam valamit a NET-en:
https://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript_syntax
, persze a Google lefordítja nektek magyarra is .
Most nem tudom elolvasni, mért épen az új prg. ny. -en dolgozok, de kíváncsi vagyok, hogy mit is szóltok e linkemhez ?
Örülünk, hogy elkezdted használni a keresőt.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Üdvözlet!
Volt nemrég itt a fórumon téma, hogy a JavaScript mindössze 1 szálon fut.
Néha ezt a tényt be is bizonyítja. Mégis érdekes, hogy ha van egy ilyen kódom:let value = getValue();
function getValue() {
return true;
}
myFunction(value);
.
.
.
.
function myFunction(x) {
//
}...akkor a console hibát dob vissza, miszerint: '
x is not definied'.Kérdem én: Ha 1 szálon fut, akkor követnie kellene a műveleti sorrendet (fentről lefelé). Ilyen esetben miért nem történik meg? Nyílván
getValue();nem csak egy egysoros kód, hanem egy feltételrendszer. Mégis a program az előtt futtatnámyFunction(x);-et, mielőtt visszakapnávalueagetValue();értékét.
Ez az én olvasatomban azt jelentené, hogy párhuzamosan fut két function, és ha nincs visszatérő érték az egyikből addig, amíg a másik el nem jut arra a pontra, hogy használná, akkor hiba lesz az eredmény...
Kérdés, hogy hova rakod a console-t?

Egyébként továbbra is így jsfiddle-el kellene szemléltetni a kérdést. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
itt ebben
; if ( [,,,,].u(a1,'d°')[0] ){...} ;
nem volt kitéve a[0]tag, ami nem megszakította a programom futását, hanem félrevitte, mindezt a 240 képernyő oldalnyi kódomban tette ! Aprólékos kellemetlen keresgélés után találtam csak meg .
Kezded már kapizsgálni, miért erőltetem az olvasható kód írást?

-
martonx
veterán
Tudtok valami jobb linket a programban{szoftverben} való hibakeresgéléshez, mert egész nap csak egy hibát kerestem ? Mire megtaláltam, már örülni sem tudtam neki !
Sajnos nem tudunk jobb linket, bármit is jelentsen a link a te szóhasználatodban.
-
martonx
veterán
Jaj, mit értetlenkedsz ...
Ez ni : Körülbelül így néz ki.
És ez ni:
const timer = {default: 0,get() {return this.default;},increase() {this.default += 1;...stb.Ezeket mi magunk írjuk ilyenkor.
-
martonx
veterán
És ha kiderül, hogy az egy halva született nyelvhez méltóan egy halott topik?

Szerintem ilyen esetben a legbiztosabb módszer, ha hiperfizikus magával vitázna, és magával beszélné meg ezeket a dolgokat, mint egy átlag szanatórium körüli sétánál szokta. Külön javaslom a hangos vitát, azok sokkal eredményesebbek, ne csak úgy fejben, esetleg magában motyogva játszódjon le a vita. -
martonx
veterán
Nem neked akartam válaszolni, de már mindegy is

Ezzel az eszmefuttatással a bolondságon kívül csak az a baj, hogy ezek a programnyelvek ingyenesek, opensource-ok, azaz nem kell újat csinálni azért, hogy megspórold az árukat.
-
martonx
veterán
Érdekes és találó !
Ha majd ti is megpróbáltok szembe menni az elittel, akkor majd ti is "rosszul" fogjátok magatokat érezni tőle .
Szerintem kevered az elitet és a normalitást. Te nem az elittel mész szembe, hanem a józan ésszel. Ettől függetlenül jópofa, amit művelsz.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Az a probléma, hogy ez a teljes php állományt újratölti.
Szóval pontosítok. Van 1 db .php állomány. Ami egy chat program:Van benne egy form ami az új bejegyzést várja.
És egy PHP ami kirakja a képernyőre a chat.txt tartalmát. Alap esetben ez csak akkor frissül amikor submit gombot nyom a felhasználó. Tehát nem látja a felhasználó, ha valaki új bejegyzéssel bővíti a chat.txt-t.
Namármost a php kódnak ki kellene tenni 1-2 mp-enként az esetlegesen mások által frissített
chat.txt tartalmát. De közben nem veszhet el a form tartalma, ha a felhasználó éppen hozzászólást ír.
Vagyis:1. vagy a php 1-2 mp-enként újra kiteszi a chat.txt tartalmát a képernyőre így békénhagyva a form-ot. Ehhez 1-2 mp -enkét állandóan lefutó PHP függvény kellene....
2. vagy a JS lementi a form aktuális tratalmát és újrahívja az oldalt majd visszatölti a formba ami korábban benne volt. De ez hülyeség mert a változók tartalma elvész a refresstől. Mentsem le cooki -ba...? Na ekkora baromságot....
3. vagy a JS hívjon meg egy PHP függvényt 1-2 mp -enként... állítólag ezt nem lehet.
4. vagy legalább töltsön ki a JS egy nyomorult POST sort pár másodpercenként, ahogy a submit gomb is teszi és akkor a PHP oldal egy egyszerű isset -el észreveszi és frissíti a bejegyzéseket.
5. vagy ha ez olyan bonyolult akkor csinálok egy kamu formot ami nem látszik és beleírok egy szóközt oszt valahogy meghívom JS -ből a submit gombot , az meg elküldi a szóközt a php-ből meg látom hogy kitöltődött a PSOST adott sora és intézkedek.
De nehogy már így kelljen cigánykodni, nincs a nyelvnek valami normális megoldása ilyesmire ???
Erre való a websocket kommunikáció.
Javaslom erre guglizz rá: php websocket chat -
martonx
veterán
Sziasztok!
kezdőként gondolom belefutottam az első olyan problémába
amivel ilyenkor általában szoktak..egy full alap chrome kiegészítőt csinálnék..
van egy foreground.js fájl amiben van 2 XMLHttpRequestamiket a popup.html-be én úgy gondolom, hogy elkülönítettem, de ezek mégse követik a sorrendet, hanem egyből lehívódnak legalulra talán az async (true) miatt

sync (false) módban ami megvárná, pedig nem töltődik be a popup oldalon semmi..ha true-ra állítom akkor egyből betöltődik minden, szóval egyenlőre nem igazán értem, hogy mit is kellene megvárni ami miatt a div id részt figyelmen kívül hagyja
<!DOCTYPE html>
<html lang="hu">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<link rel="stylesheet" href="popup.css">
<script src="../foreground.js"></script>
</head>
<style>
body {
width: 400px;
height: 600px;
}
</style>
<body>
<label for="nextEvent"></label>
<span class="special-text">Következő stream:</span><div id="nextEvent"></div>
<br>
<label for="isOnline"></label>
<span class="special-text">Élő adás:</span><div id="isOnline"></div>
</body>
</html>itt pl. a következő stream:
az az élő adás: részbe kerül vagyis mindig legalulraköszi élőre is akinek van ötlete, mit hol rontok el!
gyanítom éppen csak a lényeget nem mutattad meg nekünk.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Látszólag egyidőben, nem mindegy. És nem igazán processzor kérdése, mert akárhány magos lehet a processzor, a fenti kód akkor is csak egy szálon fog futni.
-
martonx
veterán
Hopsz megtaláltam a hivatalos doksit: https://chromium.googlesource.com/chromium/src/+/main/docs/process_model_and_site_isolation.md
Eszerint régen volt igaz a process per site isolation (Azaz egy domain akárhány tabban futott, azokat egy szál process szolgálta ki). Mostanra desktopon full site isolation van, ami ha jól értem minden tabnak külön process-t szentel.
De nem esküdnék meg rá, hogy a doksiban taglalt eltéréseket tökéletesen értem. -
martonx
veterán
"...Ráadásul a javascript csak egy szálon tud futni..."
Ezt én csak részben tekinteném igaznak. Elég csak az
interval-okra gondolni. Annyit teszel be, amennyit akarsz, olyan időzítéssel, amilyennel akarod.Persze nem állítom, hogy ilyen esetekben több szálon fut, csak érdekességként említem.
Pont ezt írtam async futás nem egyenlő parallel futással. Olvass utána!
-
martonx
veterán
Azaz egyedül a felülírásra kellhet odafigyelned, már ha erre is tényleg oda kell figyelned, vagy pedig elfogadjuk természetesnek, hogy ha A kulcsot az egyik fül B-vel, a másik meg C-vel akarja feltölteni, akkor az fog nyerni, amelyik utoljára módosította.
Ugye a javascript kód egy oldalon egyetlen szálon fut, tehát egyetlen oldalon ilyen nem történhet. Az is feltételezhető, hogy ha több tabon fut ugyanazon a domainen található különféle script, az szintén egy szálon fog futni, dacára annak, hogy külön tabok futhatnak külön szálon. Tehát ebben az esetben egy localStorage.setItem(kulcs, walamiMuvelet(localStorage.getItem(kulcs))) atomi műveletnek tekinthető.
Nem vagyok expert abban, hogy _pontosan_ hogyan is működnek a modern böngészők javascript futtatókörnyezetei, de nagyon remélem, hogy azonos domaint egy szálon kezelnek. Mert ha nem így van, akkor a Jóisten irgalmazzon nekünk, meg a scriptjeinknek, hogy mi lesz a végeredmény, ugyanis ez teljesen szembemegy a böngészőben futó javascript alapelveivel.

Én se vagyok v8 expert, de szerintem a tabok simán futhatnak külön szálon. Mai sok magos processzorok esetében fura is lenne, ha tényleg az egész böngésző egy szálat használna, biztos, ami biztos alapon.
Egyébként miért is baj, ha egy domain több tabon van nyitva és tabonként egy saját thread fut? -
martonx
veterán
A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.Jó kérdés. Mivel a localstorage egy faék key-value tároló, ez őrült sérült nem tud lenni.
Ráadásul a javascript csak egy szálon tud futni, szóval ne keverjük össze az aszinkron futást a párhuzamos futással.
Ergo szerintem olyan versenyhelyzet elő tud fordulni, hogy több böngészőfül felülírja egymás adatát, de ettől még nem lesz sérült az adatbázisod.
Azaz egyedül a felülírásra kellhet odafigyelned, már ha erre is tényleg oda kell figyelned, vagy pedig elfogadjuk természetesnek, hogy ha A kulcsot az egyik fül B-vel, a másik meg C-vel akarja feltölteni, akkor az fog nyerni, amelyik utoljára módosította. -
martonx
veterán
Php oldalon csinálsz egy endpointot (mivel ez javascript topik, rád bízom, hogy oldod meg, vagy irány a php topik), ahova a javascript ajax-al be tud hívni, el tudja küldeni, hogy mire kell változtatni a sessiont.
-
martonx
veterán
Kliens oldalon futó javasriptből nem fogsz tudni szerver oldalon futó session-t direktben módosítani. De üzenni tudsz a szervernek, hogy módosítsa meg.
-
martonx
veterán
Hello,
Tudom off téma, de az apache topik teljesen halott.Mivel a VS Code live server pocsék. Iszonyat sok bug van benne.
Így kénytelen vagyok local servert rakni.
Amire használnám: html, css, js, php
php már a gépemen van
Pár kérdésem volna:
- project-jeim nem c-n vannak, és ne mis gyökérben. De másolgatni nem akarom, mert akkor ugyanaz mintha a serveremre másolgatnám.
Minden kis állítás miatt másolgatni rettenet. Hogy tudom a saát könyvtáram használni?
- apache automatikusan kezeli majd a php-t, vagy ha php , akkor azt a local servert kell használnom?
Semmit se tudok se php /local/ se apache-ról. Php -t youtube alapján feldobtam és ahogy ott mutatták úgy használom. Ezért kérlek lépésenként írjátok le.Tekintve, hogy ez a javascript topik, javaslom ezt a kérdést bedobni a PHP topikba, ott hátha többen foglalkoznak PHP-val
és annak hosztolásával. -
martonx
veterán
Panaszkodtatok a "nevezzék tanomra", hogy nem beszédes azonosítók .

Nem kötözködni akarok, de ha e kettő közt veszem pl. rövidítéseket, akkor ahhoz hogyan viszonyulnátok ?
pl.; nemzeti_kozponti_bizotsag = 15 ;->; nkb3 = 42 ;
nemzeti_kozponti_bizottsag - jó változó név, mert beszédes, olvasható. By the way javascriptben ez a, de facto változó nevezéktan szabvány: nemzetiKozpontiBizottság
nkb - szar változónév, mert rajtad kívül senkinek nem mond semmitCase Styles in Coding (camelCase, snake_case, and more) (codingem.com)
No persze, ha csak és kizárólag magadnak kódolsz, akkor bármilyen szar változó neveket használhatsz. Ha tőlünk is vársz segítséget, akkor légyszi legyél ránk is tekintettel.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Légyszi, ha már konkrét lib-et javasolsz, legalább jót (modern és kicsi, ellentétben az elavult, és hatalmas momentjs-el).
Direkt ezért se akartam konkrét lib-et javasolni, mert csomó alternatíva van. Egy van, amit így 2023-ban már nem szabad használni, az a momentjs
De ha már belementünk, akkor itt van néhány jó alternatíva:
1. Day.js · 2kB JavaScript date utility library - nekem ez jön be legjobban, de kinek melyik.
2. date-fns - modern JavaScript date utility library
3. GitHub - moment/luxon: ⏱ A library for working with dates and times in JS -
martonx
veterán
Szia, a javascript dátum lehetőségei legendásan siralmasak, noha az utóbbi években volt némi javulás.
A lényeg: ha ilyen formátumot akarsz, azt neked kell összerakni, vagy valami 3rd party libet kell behúznod, és azt használni. -
martonx
veterán
Hello,
getTimezoneOffset()
paraméterei érdekelnének, de sehol se találom miket lehet megadni zárójelen belül2 időzöna különbségét szeretném megkapni.
Helytől függetlenül.
Azaz, Angliában, Amerikában, és Mo-on is helyesen írja ki pl Shanghai időzönával való különbséget.Mert ha beírom, hogy DTM +8, az más időzönában nem igaz.Szerintem erre nem a getTimezoneOffset kell neked, hanem csak egy sima kivonás

A getTimezoneOffset azt adja meg, hogy adott lokál dátum hány perccel tér el UTC időtől.
A példámban pl. magyar gépen futtatva, magyar időzónára 60 percet ad meg, ami korrekt.
Csak ennyit tud, nincsenek paraméterei.
Csináltam egy js fiddle-t: JSFiddle - Code Playground -
martonx
veterán
Sziasztok !
Egy kis jquery kódban kérném a segítségetek.
Van egy input text mező, amihez csináltam egy kis saját autocomplet funkciót.Működési elve: a szövegmező .on("input" ... eseményére csinálok egy ajax hívást, ami visszakap egy html kódrészletet és ezt kell megjeleníteni.
Helyi teszt szerveren minden tökéletes működött, mert gyors a szerver.
Felraktam az élesre és az a probléma, hogy a néha lassabban jön meg a válasz és ez miatt nem az utolsónak beírt (végső) input mező tartalom alapján kapott eredményt jeleníti meg, hanem az utolsónak befejeződött ajax hívás eredményét.Pl. begépeled, hogy "szerszámkészlet" szépen futnak a hívások, de előfordul, hogy legvégül csak a "szerszámk" keresőszó alapján kapott találatokat jeleníti meg. Hiába látom azt a Chrome Network fülben, hogy az utolsónak küldött ajaxban a "szerszámkészl" adatot küldte el a feldolgozó(válaszadó) résznek.
Szerintetek, hogy oldjam meg ?
Szerintem minden ajax hívásban meg kellene szakítani a korábban indított ugyanilyen hívást. De hogy ? Nagyon köszönöm.Kód:
$('#product_search').on("input", function() {doSearch();});function doSearch() {$search_string = $('#product_search').val();if ($search_is_first_submit || (!$search_is_first_submit && $search_string != $last_search_string)) {$.ajax({url: 'index.php?route=product/search/searchhint',type: 'post',data: 'search=' + $search_string,dataType: 'json',success: function(json) {if (json['success']) {$('#search-hint').html(json['success_text']);}}});}$last_search_string = $search_string;$search_is_first_submit = false;}function showSearchHint() {doSearch();$('#search-hint').removeClass('d-none');}function hideSearchHint() {setTimeout(function () {// Things to do before the focus is out$('#search-hint').addClass('d-none');}, 150);}Nem igazán kellene megszakítanod a már futó html lekérdezést. Tegyél ki spinnert, jelezd valahogy, hogy éppen fut egy lekérdezés.
Vaaagy oldd meg szerver oldalon, hogy egy ilyen bagatell html hívás ne tartson másodpercekig. -
martonx
veterán
Ha a NETen keresztül 1000... eurót küldenél, hogy én ne ezeket a betűszám azonosítókat használjam, akkor se térnék át a ti "csodás" neves azonosítóitokra ♥
De semmi baj, ne sírjatok, csak annyit kell tennetek, hogy az egeretekkel kimásoljátok egy tiszta jegyzettömbbe.txt , és ottan a helyi lap szöveg cserélőjével egy pillanat alatt átcserélitek az én betűszám azonosítóimat neves azonosítóra, többet is, majd persze vissza másoljátok a jegyzettömbből : és OK is lesz nektek ♥ - csak ennyi .
Ugye nincs harag ?
Nem csak ennyi, mert veled ellentétben nekünk fingunk sincs, hogy mit jelent az a, b, e1, mfb stb változó név. Megláttam a kódodat, és csak legyintettem...
De majd egyszer rájössz, hogy csak magaddal szúrsz ki az idióta nevezéktanoddal. -
martonx
veterán
Van egy problémám :
Az " idn.innerText = ... " alapon szeretnék benne egy szimbólum{speci karakter} alá " title="értesítés" " aktiválni{beszúrni}, mert látványos lenne . Sajnos annyira komplikált lett az innerText részére az előzetes string szerkesztésem, hogy nincs kedvem újra
kínlódniaz egészet, amíg újra átszerkeszteném innerHTML alá .
Van erre lehetőség ?
Biztos, de egyelőre a problémád nem értem. Tudod: példa kód jsfiddle vagy valami ilyesmiben, és segítünk.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Azt hogy a szabadgondolkodók nem egyformák !
Biztosan készítettek róla egy selfit .
Zseniális vagy!
-
martonx
veterán
lásd itt #55
, az új művem, ez egy JavaScript programocska, biztosan beleszerettek .Ha van ötletetek, hogy miképpen lehetett volna profibban megcsinálni, akkor azt szívesen meghallgatom !
Számomra a kérdés továbbra is a miért? Értem én, hogy másként, meg szabadabban gondolkodás. De ha mindez kontra produktív, akkor miért?
Mondok egy példát: az ember általában ülve, guggolva kakil. Évezredek alatt kialakult jó gyakorlat ez. Majd jön egy szabad gondolkodó, és addig erőlködik, míg sikerül neki fejen állva szarni, ráadásul jó hígat. Ezzel akkor ő most mit ért el, mit bizonyított be? -
martonx
veterán
Pont a mai webfejlesztő meetup-on volt szó a React negatívumairól és Svelte-ről, mint alternatíva.
Tehát attól, hogy valami keretrendszer, még nem egyenlő azzal, hogy egy csomó haszontalan kód behúzására van szükség.
https://youtu.be/6MwUv6lvK4w?t=2088A svelte-t én is említettem feljebb. A svelte nem is keretrendszer, inkább csak egy minimalista lib, amivel szuperül lehet kisebb dinamikus részeket, web komponenseket összerakni és viccesen alacsony lesz az elkészült komponens mérete.
Az a vicc, hogy önmagában a react is kb. csak ennyire jó, csak önmagában a react elég fos volt (manapság már egyre élhetőbb), így óhatatlanul kialakult az emberekben, hogy behúztak mellé valami state kezelő szart, plusz routingot, meg ha már react, akkor már fiszem-faszomokat (és ha már rengeteg fiszem-faszom akkor minimum hogy typescriptelünk, hiszen a kismillió boilerplate kód különben átláthatatlan, és kezelhetetlen), és hoppá az üres page-ünk máris 200 kbyte javascriptet tölt be, miközben csak azt írja ki, hogy helló world, és fél percig buildeljük a semmit. -
martonx
veterán
Látod, ez egy jelentős különbség edari hozzáállásához képest. Te ész érvekkel és példákkal cáfolod meg most a kijelentésemet, ami így elfogadható és érthető.
Azt természetesen nem lehet elvárásként kezelni, hogy pl az említett Webáruház amelynek szerves része az adatgyűjtés / adatmódosítás, regisztrált felhasználók kezelése, etc. szimplán PHP & SQL kombóval működjön. Megoldható persze, de nem feltétlen éri meg vele bajlódni. Plusz ugye PureJS-el kivitelezhetetlen

Megnéztem viszont a Folklóradatbázist is. Látom, hogyan épül fel és mit csinál, illetve azt is, hogy miért így.
Viszont az is itt van a szemem előtt, hogy konkrétan én magam is építettem hasonlóképpen működő site-ot, igaz, PureJS használatával, mert leültem megírni. Amikor viszont azt megosztottam veletek, elég negatív hangvételűek voltak a kommentek, pl hogy "Miért JS végzi a CSS feladatát?", "Miért kell az adatokat máshonnan betölteni?", etc.
Látom azt is, hogy itt nem csak adatok megjelenítéséről van szó, mint nálam volt. Szintén van adatbáziskezelés, regisztráció, felhasználói adatbázis, stb.
Persze a mögöttes dolgokat nem láthatjuk (pl PHP, SQL), már amennyiben vannak.
Ezzel a megoldással egyébként az a baj (szerintem és aszerint, amit erről hallottam, tehát lehet, nincs igazam), hogy a böngészőmotorok általi előre-sorolását mindössze annak köszönheti, hogy mekkora napi látogatószámmal rendelkezik, mert habár adatok tekintetében folyamatosan bővül, az alap HTML közben mit sem változik.Na, kezd végre érdemi beszélgetés kialakulni. Nagy respekt!
Azt előre szögezzük le, hogy PHP-ról régen tovább fejlődtem Asp.Net Core C#-ra
Beszélhetünk backendről és frontendről, de ezt a PHP-zást kérlek felejtsd el. Egy aranyos script nyelv, ami mindenre IS jó, de a PHP és a webfejlesztés története olyan, mint hogy mindenki rendőrnek születik (PHP használata), csak van aki tovább tanul (kb. bármelyik más nyelvet hozhatnám).
Igen, a webshopnál egyetértünk, hogy miért lett ilyen, és ott csak a legszükségesebb dinamikus dolgok vannak js-ezve. Ahol a nagy terhelés + gyors renderelés a lényeg az SSR megkerülhetetlen, a js dolgok többsége is lazy load-olva van.A folkloradatbázist nem akarom védeni, csak elmesélem, hogy miért lett ilyen, amilyen.
Magát az adatbázist és a fölötte lévő API-t (ami ismét meglepetés, de nem PHP-ben, hanem Java-ban készült) a múzeumosok kezelik, fejlesztik. Én (nem egyedül persze) csak a frontendet kellett, hogy elkészítsem, aminél a lényeg, hogy minél interaktívabb legyen.
Tudom, állami megrendeléseknél szokás a pénz lenyúlás, de mi potom pénzből csináljuk, ergo fontos volt, hogy ne évekig pöcsöljön rajta papíron létező 20 fős programozó csapat tíz milliárdokért, hanem szuper gyorsan, nagyon gazdaságosan, határidőkre elkészüljünk (nem vagyunk NER-esek
) .
Így adta magát a vuejs használata. Nem kell mindent nulláról megírni, hanem a lényegre tudunk koncentrálni (API kapcsolatok, bonyolult UI megvalósítások, UX minél barátibb legyen). Ettől még 100%-ig saját produktum az egész. Ha megnézed pl. az egyes eseményeket, ott a szegmens térképet, esemény térképet, szerintem látni fogod, hogy miről beszélek (az API néhol bűn lassú, erről mi nem tehetünk).
Ráadásul azért 2022-t írunk, az SPA-k is egyre SEO barátabbak tudnak lenni (nézd meg, hogy vannak meta tagjeink pl. illetve egészen kicsi js, css méretekkel dolgozunk), illetve sitemap-et be lehet küldeni google-nek az API-ról is. -
martonx
veterán
Jelenleg is van olyan rendszerem, ami pure js-re alapoz.
Miközben van egy rakás olyan rendszerem, amik meg vuejs-t használnak.
Szerintem kategorikusan kijelenteni, hogy a keretrendszerek használata rossz, és kerülendő, és aki ezeket használja, az már nem is lesz a saját munkája, butaság.
Nyilván írod ezt, mert fogalmad sincs, hogy mi is az, és mire jó egy angular / react / vuejs és mikor mit érdemes használni.Abszolút eset függő, hogy mikor érdemes valamelyiket alkalmazni a fentiek közül, és mikor érdemes pure js-el menni. Kategorikusan kijelenteni, hogy csak ez vagy csak az butaság.
Amivel nem is lenne baj, ha nem pont kezdőket vinnél ezzel félre, szóval sajnálom, de ezúttal muszáj volt beleszólnom.Kettő példa mindkét esetre:
1. Orvostechnikai Eszközök - Orvosi Eszközök Boltja - Medimarket.hu - pure js, kivétel a kosár (knockoutjs), checkout (knockoutjs), és a termék oldali képnézegető (sveltejs). SEO és pagespeed miatt webshopoknál általában kerülendő a nagy frontend keretrendszerek használata, itt többnyire server side rendering van használatban.
2. Folklóradatbázis | Folklóradatbázis (azureedge.net) - teljes egészében vuejs-el készül, egészen sokat tudó komplex rendszer, maximálisan saját kód, leszámítva a vuejs-t. Néprajzi múzeum folklor adatbázisának kutatók felé szánt publikus adatbázisa, nem kritikus a SEO, és a pagespeed. -
martonx
veterán
Ezt most minden rosszindulat nélkül kérdezem, kérlek ne vedd támadásnak, de ahhoz, hogy hová tudjuk tenni a kérdéseidet muszáj tudnunk:
Angollal van problémád, vagy olvasási, szövegértési nehézségeid vannak, vagy más szellemi fogyatékosságod?
Mert ha ezt tudjuk, és tisztázzuk, akkor nyilván megpróbálunk ennek megfelelően hozzádállni, nem pedig simán hülyének nézni.A Set-et fogd fel egy tömbként, azzal a különbséggel, hogy nem tudod ugyanazt többször beletenni.
const myArray = [1, 2, 3];
myArray.push(1);
[1, 2, 3, 1] - et fog eredményezni.Míg ugyanez Set-el nem fog menni, ha már benne van az 1, akkor nem fog újra belekerülni.
Remélem így kielégítő volt a magyarázat? -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Huuuu, na ez egy nagyon jó leírás volt.
Most egy kicsit kapizsgalok valamit.
Nagyon szépen köszönöm.Lenne viszont egy kérdésem:
A linken ott a method:GET , de az én kártyás esetemnél nincs method megadva. Viszont te azt írtad az GET.
Alapból GET és ha mást akarok akkor kell írnom a method-ot?
Vagy a method teljesen más?Pontosan. Get a default, és ha mást akarsz, csak akkor kell a method-ot megadnod.
Örülök, hogy elkezdted kapizsgálni, hogy mit is csinálsz immár évek óta, amikor webfejlesztesz.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
martonx
veterán
Először is köszönöm szépen a válaszokat.
AJAX kikéréssel már találkoztam. De a php-ban 3 egyszerű sorral tudom a json-t használni.
És ajax-ban nem kaptam sehonnan segítséget, így maradtam a 3 soros php-nál.
Ajax ból egy szót se értettem. Ugyanúgy mint abból a linkekből amit kaptam.edari: martonx:
Http request method.. PHP -bol mindegyik ismert.
A linknél egy példa sincs.
Jó, igen, rá keresek....stb
De hogy jön ez az api-hoz?
Semmi ilyen nem kellett, amikor a kártyákat lekértem.
Akkor most ez miért is kell?
Ezek amik miatt nem értem. De nem tudom megmondani hogy mit nem értek, mert ha tudnám akkor érteném.PHP -> szerver oldal, érted a PHP egy szerveren fut, még ha az történetesen localhost is, azaz a te géped a szerver.
Ajax -> kliens oldal, a js böngészőben fut, bárkinek a gépén, ne zavarjon meg, hogy ez a bárki éppen te magad is lehetsz a saját gépeden, ami egyben PHP szerverként is funkcionál a fejlesztés idején.Szerver és kliens oldal, két egymásról semmit sem tudó, tökéletesen független dolog, amik HTTP-n keresztül kommunikálnak.
HTTP request: bármelyik oldal tud http requestet indítani és válasz json-t fogadni.
Api-hoz ez úgy jön, hogy a böngészőben futó kliens oldal Ajax-al (régen, most már Fetch-el) tud http requestet indítani a szerver oldal felé.
És dehogynem kellett, amikor a kártyákat lekérted a js kódodban, a 4-dik sor fetch parancsa egy HTTP GET hívást indít az api felé.
De nyugi, aggodalomra semmi ok a belinkelt dokumentumok pont erről magyaráznak hosszan, és mi is megpróbálunk a magunk szerény módján segíteni. -
martonx
veterán
Hello,
ha megnyitom, és az általad említett oldalra megyek, akkor ott ilyeneket találok:
"method: 'POST', // *GET, POST, PUT, DELETE, etc."vagy"The fetch specification differs from jQuery.ajax() in the following significant ways:"Én sehol se tanultam js alatt POST, GET ...stb -rőlTehát a link számomra vagy érthetetlen, mert egy árva szavacskát se értek belőle.
Vagy nem js.
Bármelyik is, ezt próbáltam leírni neked.1. Az megvan, hogy mit csinál a Fetch? Http hívást indít a szerver felé. No, és milyen HTTP hívási metódusok vannak? Hát ilyenek: HTTP request methods - HTTP | MDN (mozilla.org) ejnye, hogy ez is dokumentálva van, ráadásul ugyanazon a dokumentációs oldalon
Javaslom ezt is elolvasni.2. ez esetben azt a részt, hogy miben tér el a jquery.ajax-tól ugord át, hiszen esetedben leszarós, ha sosem használtál jquery-t.

Várom a további konkrét kérdéseket, hogy mi nem érthető a Fetch Api dokumentációja alapján! Látod, ha normálisan leírod, hogy mi a bajod, akkor normális választ kapsz. Sajnos így működik a világ.
-
martonx
veterán
Elküldtem a tisztán javascriptes dokumentációt. Erre ezt írtad vissza: "A link nem jó, mert jquery, php ..stb, és emiett érthetetlen. Engem csak js alatt érdekelne."
Szóval, ha téged csak js alatt érdekel a fetch api, ami egyébként egy js api, és a küldött dokumentáció csak js dokumentáció, akkor mégis mi az isten nem érthető rajta, és hogy jön ide jquery, php stb... ???
Nem nézlek le, csak hülyeségeket írsz
és tippre jóval hamarabb írsz, kérdezel hülyeséget, minthogy elolvasnád, amit küldtem, illetve átgondolnád, hogy hányadikán is van elseje. -
martonx
veterán
Köszönöm a választ.
Miért "szebb" az id?
A link nem jó, mert jquery, php ..stb, és emiett érthetetlen. Engem csak js alatt érdekelne.
Sok minden jön ki a keresésre, yt videók, minden, de vagy csak beszélnek róla, vagy alig mondanak valamit, vagy össze vissza mindent egyben, nem csak js."A link nem jó, mert jquery, php ..stb, és emiett érthetetlen. Engem csak js alatt érdekelne."
??? légyszi ne légy hülye. -
martonx
veterán
Először is köszönöm szépen a segítséget.
"querySelectorAll-al kell elkapni"
Miért kell SelectorAll?
Nem okoskodom, csak, hogy megértsem leírnám ahogy én tudom:
QuerySelector: - 1 elemet kér ki, mindegy, hogy class vagy id alapján.
QuerySelectorAll : - minden azonos osztállyal ellátott elemet kikér. Ezeken végig lehet literálni, vagy ahogy csináltad elemenként kikérni,,,stb, mint egy tömbel.
Mivel nekem csak 1 elemem van, így felesleges, persze az is megoldás."jobban jársz, ha az ilyesmit nem class-al, hanem id alapján oldod meg"
tudom hogy az id előrébb van mint a class, de most csak egy elem van, így mindegy mivel kérem ki."Elhagytál innen onnan némi zárójelet"
igen 2 kapcsoa zárójelet hagytam el, mert a példában nem szerepelt, így nem tudtam, hogy kell. itt a példa /legelső/
Viszont a zárójelek sincsenek, és anélkül is működik javítottam a két kapcsos zárójelet, és nekem működik.
Az hiba, és elnézi, vagy nem fontos a zárójel?Mint írtam semmit se tudok a fletch api -ról, mindent csak találgattam, hogy hátha így van.
Sajnos sehol se találtam részletes, érthető leírást fletch api -ról.Tényleg nem kell queryselector, a kolléga hibásan mondta.
Class nem erre való. Persze azzal is meg lehet oldani, de ebben az esetben az id tényleg szebb megoldás."fletch" api-ra nem kereshettél valami túl erősen.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy már akkor is hibásan írtad a nevét
Fetch API - Web APIs | MDN (mozilla.org) - itt ami inkább érdekes lehet neked, az a Related topics alatt a using Fetch API, az tele van példákkal. -
martonx
veterán
ECMAScript
A JavaScript az ECMAScript -en alapul . Talált is a Google rengeteg ezt-azt, de formálisan hogy hogyan néz ki, arról nem találtam anyagot .
Tudnátok segíteni ?
Ó, ez pont egy jó cikk ehhez a témához: A JavaScript "elengedésére" kéri az Oracle-t a Node.js kitalálója - Prog.Hu
-
martonx
veterán
ECMAScript
A JavaScript az ECMAScript -en alapul . Talált is a Google rengeteg ezt-azt, de formálisan hogy hogyan néz ki, arról nem találtam anyagot .
Tudnátok segíteni ?
Az Ecmascript a javascript mögött álló szabvány. Mondhatni egy api gyűjtemény, amit a javascript valósít meg.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/ECMAScript
-
martonx
veterán
Üdv!
Bújom a js parancsokat, de nem találok megfelelőt. Lehet azért, mert nem létezik, de hátha, így megkérdezlek titeket.
Areplace()utasítás helyett keresek egy jobbat, az ugyanis egy megadott szót keres és cserél. Nekem arra lenne szükségem, hogy megadom a kezdő és vég pontot a string-ben, amit cseréljen ki egy általam meghatározott bármilyen szövegre.
Például:let a = ‘kecske’;let b = ‘Kistarcsára nem jár vonat!’;let c = ???(20,24, a);result = ‘Kistarcsára nem jár kecske!;Most látható, hogy ez megoldható lenne egy
replace(‘vonat’, a);utasítással is, viszont nem tudni, hogy mikor mit fog tartalmazni az adott string, így szóra nem lehet keresni. Azonban fontos lenne, hogy minden esetben a kezdő és végpont között cseréljen, még ha a cserélendő rész hossza nem is egyezik a cserélő szóval.
Van erre olyan utasítás, amit nem találok, vagy azért nem találom, mert nincs?Előre is köszönöm a helyes megfejtéseket!
Ezt szerintem neked kell megírnod, de legalább egyszerű, edari linkelt is egy példa megoldást.
-
martonx
veterán
Jelenleg 2 db formális zavar keserít ! :
1. A logikai kifejezés kiértékelése mohó módon történik, azaz ha már biztos a végeredmény, akkor nem folytatja a kifejezés kiértékelését a végéig ! Hogyan lehet, melyik kulcsszót kell használnom, hogy megszakítás nélkül végig értékelje ki ?
példáu:alert( megy(ag12) && megy(rt85) && megy(pk5) || dio(sfr76) || dio(kou42) || dio(abcd1234) )function megy(a){alert(a) ;return true ;} ; // func_function megy(b){alert(b) ;return false ;} ; // func_2. Ha a function return-ja true vagy false értéket kap, akkor nem továbbítja mint visszatérési értéket . Ez elégé idegesítő ! Mit tehetnék érte ?
Lehetetlen, hogy amikor 1 hétig fennakadás nélkül programozok, akkor ilyen apróságok miatt a JS egész irodalmát túrjam fel ♥
"1. A logikai kifejezés kiértékelése mohó módon történik, azaz ha már biztos a végeredmény, akkor nem folytatja a kifejezés kiértékelését a végéig ! Hogyan lehet, melyik kulcsszót kell használnom, hogy megszakítás nélkül végig értékelje ki ?"
A javascript (C# és szvsz más nyelvek is) így működik. Hiszen ha már biztos, hogy mi lesz a logikai kifejezés értéke, minek pazaroljunk erőforrást a többi feltétel kiértékelésére.
-
martonx
veterán
Nyugi, nem te vagy a helikopter, ettől még szeretünk segíteni hiperfizikusnak, mert pmonitorral ellentétben ő a szórakoztató fajta a programocskáival.
-
martonx
veterán
Barátnőt ? - csak ha ténylegesen Magyarországra költözhetnék .
Szlovákiában nincsenek lányok?
-
martonx
veterán
Vagy programozok, vagy megesz az unalom .
Ha majd rendesebben készen lesz, akkor fogyaszthatóbb lesz .
Gondoltam már arra, hogy csapat munkával programozzuk le, de akkor csak vitatkoznánk felette, meg nem nagyon lehet e leprogramozás emberi tevékenységét párhuzamosítani és e párhuzamokat több embernek kiosztani .
Egyedül élek, ezért jelenleg csak ez tölti ki az életemet . Tulajdonképben csak rengeteget kell ingyen gépelni hozzá .
Abba ne hagyd! Ráadásul nem vagy egyedül, van itt még jó pár hasonszőrű kolléga. Engem nagyon szórakoztattok, ráadásul ki tudja, hátha más nagy zsenik is így kezdték.
Azért a helyedben lehet elgondolkoznék egy barátnő beszerzésén inkább. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Én láttam már olyan "csapatmunkát", ahol egyebet sem csináltak, mint keresték a felelőst, rugdosták egymást kifelé a cégből, meg pocsékolták a project-re szánt pénzt teljes sebességgel. Ha most filozol a magyar állami szféra hasonlóságain, lehet, nem tévedtél el nagyon. Olyan helyre a typescript tökéletes

Félre ne értsd, nem azt az ördögtől való véleményt kívánom védeni, amit @sztanozs leírt, mert azért legszívesebben fényes nappal kötözném cölöphöz az ürgét, és raknék alá gyújtóst élő egyenes YouTube közvetítésben példamutatóan mindenki okulására - burn b1tch burn !
- viszont van a tolvajok igazsága is, és annak fényében vannak éppen "szélesebb-látókörű" előnyök.Nem azt írtam, hogy a ts-nek semmi előnye, csak hátránya, hanem azt írtam, hogy a nyakló nélküli használata kontraproduktív is tud lenni (hangsúlyozom, kisebb projekteken), azaz van olyan eset, ahol az előnyei már nem tudják ellensúlyozni a hátrányait.
És igen, nyilván van csomó eset, ahol az előnyei vannak túlsúlyban. -
martonx
veterán
Feltetelezed azt, hogy egy strict eslint van a projektben, meg egyeb olyan toolok amik mar fejlesztes vagy build idoben megfogjak a hibakat. A nelkul semmit se er az egesz, csak a lehetoseget adja a typescript. Ha nem kenyszerited ki a fejlesztokbol a hasznalatat, akkor felesleges is a projektben lennie.
Sőt nem 1-2 olyan kisebb frontend projektet láttam, ahol totál kontraproduktív a ts erőltetése.
Végy egy kis frontend projektet szórd meg react + readux + rxjs + typescripttel (hm, így nézve már hirtelen nem is kicsi a projekt), máris hónapokig 4-5-en fognak dolgozni rajta, és a végeredmény is röhej szar lesz, végül mindenki elmenekül a karbantarthatatlan foskupacról, amibe belement 1-2 fejlesztői év, de amúgy 2 fejlesztő max 1 hónap alatt röhej lazán (és a legfontosabb, hog jól, karbantarthatóan), össze tudta volna rakni. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
A redirect egy header mező a visszaküldött html-ben. Ha csak get kéréssel kellene elboldogulni, okés lenne minden. A payload a problémám. Túl nagy. 1k-tól 100k-ig sajna bármi lehet. B terv gyanánt írok rá alkalmazás szinten protokolt. Meglőve éppen nem vagy. Viszont könnyebbé tenné az életemet, ha valamit kezdeni tudnék vele.
Biztonsági problémákat egyébként pont a get kérés vet fel. Ha get kérésbe gyömöszölöm bele a payload-ot, nyavajás böngésző feljegyezheti az adatot, amit elküldtem. Azért nem akarom kicsibe darabolva get-be gyömöszölni.
De ha tudod, hogy redirect lesz, akkor eleve miért nem kerülöd ki, és hívod meg direktben az endpointot? :D
-
martonx
veterán
Sziasztok!
Azon gondolkodok, mennyire tudnak okosak lenni a böngészőkbe épített javascript funkciók? Nevezetesen az xmlhttprequest, vagy újabb leszármazottja a fetch.
A szerver felé post kérést küldenék, payload gyanánt lenne egy string. Ha számít bármit, egy json string az. A szerverről nem kiszolgálás érkezne, hanem redirect. Mit tesz ilyenkor a kliens oldal? Letölti nekem a redirect-et leíró html-t, és azt kapom a végeredmény stringben, vagy végrehajtja a redirect-et? Ha végrehajtja a redirect-et, mi történik a payload-dal? Csak a redirect-ben adott új címet fogja tölteni, vagy a payload-ot automatán hozzárakja? (Fogalmam sincs, redirect-be tudok-e úgy címet rakni, hogy a beérkezett payload-ot hozzáillesztem szerver oldalon, ha arra lenne szükség.)
Azért írok kérdést kísérletezés helyett, mert nem egy konkrét webböngésző esetében érdekel a kérdés, hanem az elvi teljességnek szeretné utána nézni, mit mond a fenti esetről bármiféle RFC, ha létezik rá?
Ha valaki küzdött már meg a problémával, iránymutatásnak örülnék.
Előre is köszönöm.
https://javascript.info/fetch-api
Ez jó kérdés. Tudtommal redirectkor a payload csak az eredeti url-re megy, a redirektelt címre nem fog, fel is vetne biztonsági problémákat. Mivel írtad, hogy a szerver oldalt te vezérled, miért ne tudnád a payloadot tovább passzolni mondjuk az urlben.
-
martonx
veterán
[Link] Kár, hogy nincs a PH!-n Bann gomb

Úgy bírom, hogy az EGOizmusban szenvedő alanyok (veled az élen) nem értik meg a kérdést, hanem kitalálnak helyette mást amit megválaszolnak, mindezt csak azért, hogy utána le lehessen degradálni a kérdezőt...
Az itt leírt válasznaklóf*szt, még az sem történt a legkevesebb köze SINCS a kérdésemhez!
Itt nem én vagyok az, aki nem hajlandó rákeresni semmire (a nyelvtudásom pedig köszöni, jól van) hanem ti vagytok azok, akik képtelenek elolvasni, értelmezni a kérdező kommentjét. Gondolkodj egy kicsit és rá fogsz jönni: Ebben itt nem én vagyok a hülye!Bzozoo: Ki a retek mondta azt, hogy el akarom tüntetni belőle a számokat? Senki! Nem ez a feladat! Hanem az, hogy a program egyenlőnek tekintsen 2 stringet akkor, ha azokban csak számbeli eltérés található. Ettől függetlenül a számok meglehetősen fontosak!
Szerk.: Ha el akarnám távolítani a számokat és úgy összevetni, majd pedig utólagosan ismét egyesíteni a Stringeket a számokkal, akkor megtenném. Mindössze egy egyszerűbb és szebb megoldásra lettem volna kíváncsi!
De érted (vagy nem, akkor is megpróbálom, légyszi ne szívd mellre). Ezt két lépésben kell megcsinálni.
1. lépés: eltünteted a számokat
bármilyen hihetetlen is, amíg nem tünteted el őket, addig sosem lesz egyenlő az inp51ort és az inport21 (juhú, már ezen is mekkorát röhögtem, mert az import lenne a helyes, de ne legyünk nyelvtan nácik, elsőre sikerült megállnom, másodikra elbuktam, my bad).
2. lépés: összehasonlítod a maradék stringeket, és yaaaay pont azt az eredményt fogod kapni, amit elvársz.
Nyugi értette itt mindenki a problémád
Amúgy meg számomra addig nem igazi probléma a probléma, amíg jsfiddle, codepen link nincs benne
, addig csak beszélgetek, szórakozok, élcelődök. De ezt tudhatnád. -
martonx
veterán
De kár, hogy nincs Like gomb PH!-n
Néha már tényleg úgy érzi az ember, hogy van aki minimál google-özés nélkül (vagy angoltudás nélkül? de akkor minek erőltetni a programozóságot, kb. mintha vakként akarnék festő lenni) is ide esik be a legapró-cseprőbb hülyeséggel is. -
martonx
veterán
Sziasztok!
Sajnos nem találok megoldást a neten pure JS alkalmazásával a következő feladatra:
Adott egy DIV, melynek nincs Class-a, de van ID-je.
Ha le akarom kérdezni, hogy hány pixeles a mérete az adott DIV-nek, csak Class-ra találok megoldásokat, ID-re nem. Viszont nekem most az kellene.Megoldható egyáltalán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ismét szakadok

-
martonx
veterán
Sziasztok!
Próbálnék egy olyan megoldást csinálni, hogyha eredeti forrásból (CDN) nem sikerül behúzni a kívánt .js fájlt, akkor használja saját szerverről.
Többféle megoldással is próbálkoztam, de egyedül csak a
document.writeműködik, a többi sajnos nem.JSFiddle: https://jsfiddle.net/942fgodv/
(Elsőnek egy Bootstrap JS-t töltenék a példa kedvéért, azt direkt elrontom, aztán jön a fallback, ami a példában egy custom alert JS, szintén CDN-ről.)Tehát az elején szimulálom a CDN elérhetetlenségét, elrontom a linket (1-est írok elé).
Aztán próbáltam egy olyan megoldást, hogy a <script> tagbe írtam egy onerror-lépést, de sajnos nem működik. (Fura, CSS-nél működik.)
Aztán jön a
document.write, ami szépen működik, fel is jön az custom alert, tehát betöltött a 2. JS, és így a custom funkciót is tudta használni.
Eredetileg ezzel a megoldással készítettem el az oldalam ezen részét, viszont a Lightroom lepontozza, azt írja, ne használjam, mert lassíthatja a lassú kapcsolattal rendelkezőknél a betöltést. Ezért keresek más megoldást.Harmadik megoldási kísérletem pedig az, hogy document.head.appendChild()-dal hozzáadom a feltöltött script taget.
Ez szépen hozzá is adja, betöltés után látom, hogy jó helyen van (a custom funkció hívása előtt), viszont gondolom, a HTML feldolgozása nem várja meg, így hamarabb jut a funkcióhíváshoz, minthogy betöltené a hozzá szükséges JS-t, ezért le sem fut.Miért megy document.write-tal, és miért nem appendChild-dal? (Bár gondolom, azért nem, mert aszinkronban tölti le, míg a document.write blokkolja a további feldolgozást addig. És talán pont ezért nem javasolt a használata.)
Tudtok erre a problémára jó megoldást?
(Nem csak a CDN elérhető / nem elérhető helyzetre kell, másra is szeretném használni.)Köszönöm.
szerintem az appendchild-os megoldás is működhet, csak épp rosszul használod. A scritpnek kellene egy onload event vagy valami ilyesmi, és azon belül már működne a swal hívás.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Szerinted, ha egy matematikus fórumban valaki beírja, hogy sziasztok matematikus vagyok, az lenne a kérdésem, hogy 2X5 mennyi, mert sehogy se bírok rájönni, hogy számoljam ki, akkor azt azért nézik-e hülyének mert kérdezni mert?
-
martonx
veterán
Persze, hogy működik ez lett végül a megoldás. Először (még a kérdés feltétele előtt) azzal a módszerrel próbálkoztam, amit martonx írt, de nem jött be.
Viszont az látható ebből, hogy a vérprofi programozóknak (mint martonx) kötelező elbonyolítani a kódokat, máskülönben nem mondhatná magát programozónak.
Én pedig mindig a legegyszerűbb, legrövidebb, legkevesebb hardvert igénylő megoldásokra törekszem. Egyesek szemében ezért nem vagyok és nem is leszek programozó, legfeljebb valami kezdő bepróbálkozó...Légyszi írd már le, hogy mit hol bonyolítottam el?
document.getElementsByClassName('mystupidclass')[0]
Ez tényleg bonyolult? És szerinted ezt tényleg én direkt bonyolítom el? Rettentően szórakoztat ez a beszélgetés

-
martonx
veterán
Nézd, a misztikus módszer, amit javasoltam, hogy id helyett class-al hogy tudsz js-el hivatkozni egy div-re, működik: JSFiddle - Code Playground
Tudom hihetetlen, hogy ilyen félelmetesen bonyolult fekete mágiák vannak js-ben. Sebaj, fel a fejjel, jó tanulást!A példa kódot igyekeztem minél egyszerűbben, olvasmányosan megírni, hogy még azok is megértsék, akik profik, de eddig csak a js speciálisan miniatűr szeletét használták. Remélem nem lett átláthatatlanul bonyolult.
-
martonx
veterán
Nos azért, mert valaki nem ismeri a JS 100%-át, még nem ledegradálandó! Hidd el, elég régóta foglalkozom vele és kimondottan sok programot írtam már meg különböző feladatokra tiszta JS használatával, így attól, hogy nem vagyok profi, még nem leszek kezdő sem!
Ha egy programnyelvnek vannak olyan részei, amit az ember sosem használt korábban, miért kéne hülyének nézni csak azért mert most arra lenne szüksége és nem tudja???Nem azért tettem fel a kérdést, mert hülye lennék. Sőt! Amit te írtál (pontosabban gondolom amit írni akartál, mert még ezt sem sikerült helyesen) próbáltam, de nem adja vissza az értéket! Ezért gyanakodtam arra, hogy esetleg nem jó a megoldásom!
edari: Köszönöm.
LOL No comment

Matematikus vagy, aki állítása szerint tud deriválni, de azért fórumban rákeres, hogy 2X5 vajon mennyi is, mert még sosem volt szüksége eddig pont a szorzótáblára
Bearanyoztad a napom, köszönöm!
Peace! -
martonx
veterán
Sziasztok!
Sajnos nem találok megoldást a neten pure JS alkalmazásával a következő feladatra:
Adott egy DIV, melynek nincs ID-je, de van Class-a.
Ha le akarom kérdezni, hogy hány pixeles a mérete az adott DIV-nek, csak ID-re találok megoldásokat, Class-ra nem. Viszont nekem most az kellene.Megoldható egyáltalán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
document.getElementsByClassameN('myclass')[0]
jó lenne legalább minimálisan képben lenned a javascripttel

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Motoros topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Diablo IV
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Mesterséges intelligencia topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Magisk
- Gyúrósok ide!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 27% - Sapphire PULSE Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
- Dell Latitude 3380 - Core i3 6006U, 4-8GB DDR4 RAM, gyári töltő, számla, 6 hó gar
- 27% - ÚJ Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz KF556C36BBEK2-64
- Apple iPhone 15 Pro 128GB eladó! 86% akku, Patika állapot, 12 hónap garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB eladó! 94% Akku, Szép állapot, 12 hó gar
- LG UltraGear 27GR75Q-B IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- AKCIÓ! ASUS Z790 i9 14900KF 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5080 16GB LIAN LI LANCOOL 216R ADATA 850W
- Eladó oshiba dynabook satellite B551/D
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- HP ZBook Fury 15 G7,15.6,FHD,i7-10850H,16GB DDR4,1TB SSD,T1000 4GB VGA,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Odáig jut el a dolog hogy rákattintásra megjelenik nagyméretben a kép és ennyi.