- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hiperFizikus
senior tag
Ez nem értelmetlenség ! Most JavaScripten van 5 GB -nyi adatom lexikonokból, és majd átköltözök egy PHP szerverre vele !
A lexikonok koncentrálják a tudást, és online sok 10 kilogrammnyi volt papír alapú lexikon lett feltéve az internetre ! Tehát nem értelmetlenség !
És azok a JavaScript funcion -jaim, amiket ehhez írtam, jól működnek ezen a több GB -nyi lexikonon futva !
A kérdéseitekre válaszolok, de a fel nem tett kérdésekre nem tudok válaszolni !
-
lanszelot
addikt
Felesleges a html.
Pár elem, pl képek egy div tagban.
A css -ből ki lehet olvasni.
"this" ebben az esetben nem jó, mert a div kell amiben a button tag van.
Azért is adta a "container" nevet, hogy ha vki nem tudná, hogy működik a "scrollBy" method.
De ahogy írtam úgy kell csinálni.
Értelmét akkor látom, ha több sorban is van, illetve különböző méretű elemekel. -
lanszelot
addikt
A táblézat értéke sql adatbázisból jön php-val.
Nagyon kacifánots úgy ismét kiíratni.
Újra kikérni az adatbázisból, újra kiíratni az egész tablázatot...stb
Ez sokkal kevesebb kód, és kevesebb időt venne igénybe.For, vagy forEach, az itt mindegy. For -al jobban átlátható nekem.
-
Igen, instant világ, instant 'elvárások'. És igen, türelmetlen voltam, vagyok - de amiatt is, mert ez képgaléria dolog ezer éves történet már és nem értem, hogy miért kell még ma is szarakodni vele, igenis számítanék rá hogy van egy jó leírás, rávezetés, kód, stb erre.
Sejtettem hogy a kutakodás marad.. Ha oda (nem) jutok akkor Bzozo-nál jelentkezem, köszönöm a felajánlást!
-
nevemfel
senior tag
Csak nem érdekünk.
Nem csak arról van szó, hogy nem érdekem.
Hétköznap dolgozom, csak alkalmanként van időm bekukkantani a topikba. Ha van esetleg valami technikai dolog, amiben kapásból segíteni tudok, akkor szívesen segítek, de sem időm, sem energiám nincs arra, hogy órákat szenteljek egy adott témának, hacsak nem pont olyan probléma, amivel jelenleg épp én is foglalkozom.
Másrészt ha már a konkrét példát vesszük, a galéria szkriptet, biztos nem állnék neki sajátot írni, hacsak nem pont az a célom, hogy sajátot akarjak készíteni, vagy ezen keresztül gyakorolni a javascript programozást. Egyrészt mert gigatonnányi galériakezelő szkript van készen, csak meg kell keresni, másrészt ha igényeset akarsz csinálni, ennek is megvannak a maga buktatói, ami miatt elég sok idő nulláról megcsinálni korrekten (különféle médiaformátumok kezelése, touch eventek mobileszközökön, túl nagy kép átméretezése a viewporthoz alkalmazkodva stb, stb...)
-
hiperFizikus
senior tag
Máma 2023.11.15. szerdán 68 db volt egy nap alatt,
Nyelv, ország >>
huHungarian (Magyarország)50.6%en-us
English (United States)29.6%en-gb
English (United Kingdom)8.6%zh-cn
Chinese (China)3.7%nb-no
Norwegian (Bokmal)3.7%en
English1.2%de
German (Germany)1.2%ja
Japanese (日本国)1.2%
és májusban (2023.05.25.) 357 db volt egy nap alatt . T
Általában kevesen látogatnak, de ez az egy 357 db/nap-os eseten és a mostanában szokásos többlet/nap eseteken kívül ritkán .
-
hiperFizikus
senior tag
Ez is egyfajta blokk programozás, teljesen más mint a többi, én csináltam :
» memória gombok :
Még kb. 2 keményebb és hosszabb munkanap vár rám, aztán az apróságok, és készen is lesz, és le is tölthetitek majd . -
Panhard
tag
Nem egy képet kérdez le. Az oldalon vannak grafikus elemek, azok vannak SVG-vel megrajzolva. A szerverről csak az elemek paramétereit kéri le másodpercenként. Főleg színeket, értékeket. Csak azt nem tudom hogyan, mert látom, hogy változnak másodpercenként, de az elemzőben az oldal betöltése után nem kér le a szervertől semmit. Illetve csak egy POST kérés ismétlődik 5 mp-enként, amiben a válasz json formátumban a queryTime.
-
Panhard
tag
Az oldalt nem tudom belinkelni, mert nem nyilvános. De nem is az SVG a lényeg, hanem, hogy az oldal 1 másodpercenként tölt le a szerverről adatokat, frissíti az oldalt. Csak nem tudom milyen protokollt használ, mert a böngésző elemzőjében nem látom. Esetleg nincs valami komolyabb elemző program? Vagy milyen lehetőségek vannak még a GET és POST és PUT-on kívül? Mert ezeket a kéréseket elvileg látni lehetne az elemzőben.
-
hiperFizikus
senior tag
Majd alaposan kikérdezem róla a ChatGPT motort ♥
=> például :
User
Mire szolgál a JavaScriptes console s a console.log ?ChatGPT
A JavaScriptconsole
objektum és aconsole.log()
függvény segítségével kimenetet írhatsz ki a böngésző konzoljába vagy a fejlesztői eszközök konzoljába. Aconsole.log()
függvény általában használatos a debuggoláshoz és a fejlesztési folyamat során információk, üzenetek, változók értékeinek vagy objektumok állapotainak kiírásához.A
console.log()
függvényt a következőképpen használhatod:javascriptCopy codeconsole.log('Üzenet');
console.log(variable);
console.log('Az objektum:', objektum);
A fenti példákban a
console.log()
függvény a paraméterként megadott értékeket kiírja a konzolba. A szövegek egyszerűen megjelennek a konzolon, míg a változók és objektumok részletei részletesen jelennek meg.A
console
objektum rendelkezik más hasznos módszerekkel is, mint példáulconsole.error()
,console.warn()
,console.info()
, amelyek különböző típusú üzeneteket adnak vissza, például hibaüzeneteket, figyelmeztetéseket vagy információkat.Fontos megjegyezni, hogy a
console.log()
függvény csak fejlesztési célokra szolgál, és általában nem ajánlott a végső termelési kódban hagyni ezeket a kimeneteket, mivel befolyásolhatják az alkalmazás teljesítményét és biztonságát. A kész termékben ezeket a kimeneteket általában el kell távolítani vagy letiltani. -
nevemfel
senior tag
Nézd, én tényleg nem szeretnék veszekedést ebben a témában, de azért lehetnél kicsit alaposabb, amikor egy ilyen problémát akarsz prezentálni a topikban a többiek felé.
Elhiszem, hogy a javascript használata során sok furcsasággal lehet találkozni, de ennek a nyelvnek is ugyanúgy megvan a belső logikája, hogy hogyan működik a fordító-, és a futtatókörnyezet. Ami egyébként számos ponton eltér más nyelvekétől, és ami sok félreértést szül.
-
martonx
veterán
Kérdés, hogy hova rakod a console-t?
Egyébként továbbra is így jsfiddle-el kellene szemléltetni a kérdést. -
nevemfel
senior tag
Én meg arra utaltam, hogy egyidőben nem tudsz semmit sem futtatni párhuzamosan egy böngészőtabon. Sem asyncet, sem promiset, sem intervalt, sem semmi eventet.
A látszólagossággal meg szerintem itt nagyjából mindenki tisztában van, hogy "úgy néz ki", mintha egyidőben futnának dolgok. Oké, na és? Pont arról van szó, hogy a látszat ellenére nem párhuzamosan futnak. Te meg kötöd az ebet a karóhoz, hogy de "egyidőben" futnak. Akkó jóvan akkó, legyél vele nagyon boldog, igazad van, télleg "egyidőben" futnak. Fantasztikus felfedezés.
-
nevemfel
senior tag
Az interval, timeout ugyanazt az event-loopot használja. Egyetlen szálon fut a teljes javascript kód. Ha pl. épp számol egy kódrész, addig amíg be nem fejezi a számolást, addig sem interval, sem timeout, sem egyéb UI event nem kerül végrehajtásra.
Próbáld ki:
setTimeout(function() {
console.log("lefutna 100 ms múlva");
}, 100);
for (var war = 0; war < 10000000 ; war++) {
war;
};
console.log("lefutott a ciklus"); -
mandleee
tag
Sajnos lemaradtam az elejéről a moderáció miatt. De egy kis szösszenet a keretrendszer vs egyedi kód.
- Nem lövünk ágyúval verébre
- A problémára megoldást kínálunk, nem pedig azt az XY keretrendszert használjuk, amit az előző projektben. Kivéve ha van 6 XY keretrendszerhez értő kolléga, mert akkor ésszerű lehet azt választani.
- Piacról egyszerűbb felvenni XY keretrendszerhez értő kollégát, mintha egy saját belső keretrendszerhez kéne betanulni.
- Ha keretrendszert használsz, értékesebb piaci tudásra teszel szert, mint egy belső rendszerrel.Ha a probléma egy egyszerű saját kis JS-el megoldható, akkor nem kell egy óriás libet behúzni, lásd első pont. Bugot fog tartalmazni mindegyik fw, viszont egy népszerű frameworknél hamar jönni fog rá javítás. Ha probléma akad, gyorsabban találsz rá megoldást google, stackoverflow segítségével.
Volt szerencsém mindkettőhöz, ugyanúgy lehet jó belső tool, de lehet szar kód egy keretrendszerrel, fordítva is. Nem ezen múlik. Én viszont keretrendszerrel indulnék neki, kivéve ha lásd 1. pont
Ami nekem most nagyon tetszik, az az Astro.js. Ha nem akarsz lib-et behúzni, akkor csak írsz hozzá egy kis JS-t, de ha valahol kéne, akkor csak annál a komponensnél használod.
-
martonx
veterán
Na, kezd végre érdemi beszélgetés kialakulni. Nagy respekt!
Azt előre szögezzük le, hogy PHP-ról régen tovább fejlődtem Asp.Net Core C#-ra
Beszélhetünk backendről és frontendről, de ezt a PHP-zást kérlek felejtsd el. Egy aranyos script nyelv, ami mindenre IS jó, de a PHP és a webfejlesztés története olyan, mint hogy mindenki rendőrnek születik (PHP használata), csak van aki tovább tanul (kb. bármelyik más nyelvet hozhatnám).
Igen, a webshopnál egyetértünk, hogy miért lett ilyen, és ott csak a legszükségesebb dinamikus dolgok vannak js-ezve. Ahol a nagy terhelés + gyors renderelés a lényeg az SSR megkerülhetetlen, a js dolgok többsége is lazy load-olva van.A folkloradatbázist nem akarom védeni, csak elmesélem, hogy miért lett ilyen, amilyen.
Magát az adatbázist és a fölötte lévő API-t (ami ismét meglepetés, de nem PHP-ben, hanem Java-ban készült) a múzeumosok kezelik, fejlesztik. Én (nem egyedül persze) csak a frontendet kellett, hogy elkészítsem, aminél a lényeg, hogy minél interaktívabb legyen.
Tudom, állami megrendeléseknél szokás a pénz lenyúlás, de mi potom pénzből csináljuk, ergo fontos volt, hogy ne évekig pöcsöljön rajta papíron létező 20 fős programozó csapat tíz milliárdokért, hanem szuper gyorsan, nagyon gazdaságosan, határidőkre elkészüljünk (nem vagyunk NER-esek) .
Így adta magát a vuejs használata. Nem kell mindent nulláról megírni, hanem a lényegre tudunk koncentrálni (API kapcsolatok, bonyolult UI megvalósítások, UX minél barátibb legyen). Ettől még 100%-ig saját produktum az egész. Ha megnézed pl. az egyes eseményeket, ott a szegmens térképet, esemény térképet, szerintem látni fogod, hogy miről beszélek (az API néhol bűn lassú, erről mi nem tehetünk).
Ráadásul azért 2022-t írunk, az SPA-k is egyre SEO barátabbak tudnak lenni (nézd meg, hogy vannak meta tagjeink pl. illetve egészen kicsi js, css méretekkel dolgozunk), illetve sitemap-et be lehet küldeni google-nek az API-ról is. -
martonx
veterán
Jelenleg is van olyan rendszerem, ami pure js-re alapoz.
Miközben van egy rakás olyan rendszerem, amik meg vuejs-t használnak.
Szerintem kategorikusan kijelenteni, hogy a keretrendszerek használata rossz, és kerülendő, és aki ezeket használja, az már nem is lesz a saját munkája, butaság.
Nyilván írod ezt, mert fogalmad sincs, hogy mi is az, és mire jó egy angular / react / vuejs és mikor mit érdemes használni.Abszolút eset függő, hogy mikor érdemes valamelyiket alkalmazni a fentiek közül, és mikor érdemes pure js-el menni. Kategorikusan kijelenteni, hogy csak ez vagy csak az butaság.
Amivel nem is lenne baj, ha nem pont kezdőket vinnél ezzel félre, szóval sajnálom, de ezúttal muszáj volt beleszólnom.Kettő példa mindkét esetre:
1. Orvostechnikai Eszközök - Orvosi Eszközök Boltja - Medimarket.hu - pure js, kivétel a kosár (knockoutjs), checkout (knockoutjs), és a termék oldali képnézegető (sveltejs). SEO és pagespeed miatt webshopoknál általában kerülendő a nagy frontend keretrendszerek használata, itt többnyire server side rendering van használatban.
2. Folklóradatbázis | Folklóradatbázis (azureedge.net) - teljes egészében vuejs-el készül, egészen sokat tudó komplex rendszer, maximálisan saját kód, leszámítva a vuejs-t. Néprajzi múzeum folklor adatbázisának kutatók felé szánt publikus adatbázisa, nem kritikus a SEO, és a pagespeed. -
Bzozoo
tag
A JS keretrendszerek + libek nagyrészének mérete kb-ben mérhető. Szinte észrevehetetlen kódnövekedést okoz a használatuk.Plusz mindent lehet minifiálni és nem is kell mindent beimportálni a projectedbe.
[link]Plusz ha használsz egy framework-öt vagy libet, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem érted a működését. (Vagy a későbbiekben ne lehetne megérteni).
Én például gyakran megnézem, egy lib forráskódját is és javarészt értem, hogy mi is történik benne. -
Sziasztok!
Augusztusban születésnapomra kaptam szüleimtől egy különleges Puzzle-t. Gyerekkorom óta szeretem az ilyen logikai dolgokat, ezért is van többek között egy több, mint 40 tagú gyűjteményem a különböző formájú és mechanikájú, "Rubik" névvel illetett "kockákból".
Ez viszont egy speciális naptár, melyen 8 darab, különböző elemet kell elhelyezni úgy, hogy kiadja az aktuális dátumot. Annyira megtetszett, hogy megcsináltam a játékot HTML + CSS + Pure JS felhasználásával, és most megosztanám ezt veletek. [LINK]Kis instrukció:
- A játék csak és kizárólag érintőképernyőn működik
- Leginkább telefonokra, Portait (álló) nézetre van optimalizálva
- OS függetlenHasználat:
- Betöltés során a naptár legenerálja önmagát, ezzel kijelölve az aktuális dátumot.
- A naptár alatt megjelenik 8 darab játékelem, melyeket kattintani (megérinteni) lehet.
- A felnyíló fülön található navigációs gombokkal lehet forgatni az elemeket, a jelzett permutáció darabszámig.
- A kiválasztott elemet egyszerűen meg kell fogni és a helyére húzni (a pozícionálásban a program segít).
- A táblára feltéve is van lehetőség a permutációk kiválasztására.
- Ha úgy véled, helyén van az elem, kattints a pipára.
- Ha egy elemet felhelyeztél a pályára, a pálya alatti képe elszürkül. Ha erre kattintasz, leveszi a pályáról.
- Minden lehelyezett elem eltérő színnel jelenik meg, hogy jobban átlátható legyen.
- Lehelyezést követően nem csak elszürkül az alsó piktogram, de felveszi a kiválasztott permutáció alakját is.Helyetted végzi...:
- ...a naptári nap beállítását
- ...a pontos pozícionálást
- ...az ellenőrzést, hogy az adott elem a kiválasztott helyre feltehető-e
- Jelez, ha kiraktad tökéletesenFuttathatási igények:
- Webböngésző
- Érintő-képernyő
- Vélhetőleg mobiltelefonA jövő:
Ha elég igény összegyűlik rá, mert esetleg hozzám hasonlóan ti is megkedvelitek ezt a kirakóst, akkor a jövőben lehet szó a fejlesztésekről, mint Landspace (fektetett) nézet, tablet-kompatibilitás, egérrel való irányítás lehetősége, stb.
Jó játékot kívánok mindenkinek!
Szerk.: Az előző kommentemet véletlen töröltem
-
hiperFizikus
senior tag
Gyerekkorom óta szeretem az ilyen logikai dolgokat, ezért is van többek között egy több, mint 40 tagú gyűjteményem a különböző formájú és mechanikájú, "Rubik" névvel illetett "kockákból".
Én is . És mi róluk a gyakorlati tapasztalatod, mert ha úgy adódik, akkor én is vennék, valamikor még nem tudom mikor .
Hanem csináltam olyan HTML/JS programot, ami a Rubikhoz hasonló, és a HTML táblázat módon lett megjelenítve . Belekóstoltam a JS képpontonkénti programozásba is, de nem győztem türelemmel .
-
coco2
őstag
parseInt() - legrosszabb esetben ez az atombiztos, ami után nyugodtan alhatsz
-
nevemfel
senior tag
Nem tudom, hogyan akartad számmá konvertálni a stringet, de ez jól működik:
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
<link rel="shortcut icon" href="#">
<title>Document</title>
</head>
<body>
<input type="number" id="szam" value="13">
<script>
let szam = document.getElementById("szam").value;
szam = Number(szam);
szam += 600;
console.log(szam);
</script>
</body>
</html> -
Bzozoo
tag
-
martonx
veterán
De érted (vagy nem, akkor is megpróbálom, légyszi ne szívd mellre). Ezt két lépésben kell megcsinálni.
1. lépés: eltünteted a számokatbármilyen hihetetlen is, amíg nem tünteted el őket, addig sosem lesz egyenlő az inp51ort és az inport21 (juhú, már ezen is mekkorát röhögtem, mert az import lenne a helyes, de ne legyünk nyelvtan nácik, elsőre sikerült megállnom, másodikra elbuktam, my bad).
2. lépés: összehasonlítod a maradék stringeket, és yaaaay pont azt az eredményt fogod kapni, amit elvársz.
Nyugi értette itt mindenki a problémád
Amúgy meg számomra addig nem igazi probléma a probléma, amíg jsfiddle, codepen link nincs benne, addig csak beszélgetek, szórakozok, élcelődök. De ezt tudhatnád.
-
crocy
tag
Sziasztok!
Sajnos nem találok megoldást a neten pure JS alkalmazásával a következő feladatra:
Adott egy DIV, melynek nincs Class-a, de van ID-je.
Ha le akarom kérdezni, hogy hány pixeles a mérete az adott DIV-nek, csak Class-ra találok megoldásokat, ID-re nem. Viszont nekem most az kellene.Megoldható egyáltalán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
sztanozs
veterán
Nem néz szerintem senki hülyének, de pl az alábbi google keresés összes találata releváns, már az első oldalon is. Konkrétan ez volt az első kereső-kifejezés, amit beírtam:
https://www.google.com/search?q=get+dom+item+size+by+class -
martonx
veterán
Nézd, a misztikus módszer, amit javasoltam, hogy id helyett class-al hogy tudsz js-el hivatkozni egy div-re, működik: JSFiddle - Code Playground
Tudom hihetetlen, hogy ilyen félelmetesen bonyolult fekete mágiák vannak js-ben. Sebaj, fel a fejjel, jó tanulást!A példa kódot igyekeztem minél egyszerűbben, olvasmányosan megírni, hogy még azok is megértsék, akik profik, de eddig csak a js speciálisan miniatűr szeletét használták. Remélem nem lett átláthatatlanul bonyolult.
-
disy68
aktív tag
A pdf-et ebben az esetben nem a js csinálja, hanem valami nyomtatóként beépülő pdf generáló program (böngészőjé, microsoft-os, acrobat, akármi), ami a kapott oldalból csinál neked pdf-et. Ezeknek nem igazán szokott lenni sok beállításuk a méreten kívül. Lehet, hogy van olyan, ami esetleg generál valami alapján könyvjelzőt a végső pdf-be meg a dokumentum nevét is esetleg belerakja, de nem fogadnék rá.
Ehhez sanszosan szükség lesz valami explicit pdf készítő lib-re, akár javascript, akár backend oldalon. Egy gyors keresés, első találat (jsPdf), ránézésre tud sokmindent.
-
disy68
aktív tag
Miért van szükség, hogy mindegyiknek legyen id-ja?
A kérdésed alapján az a gyanúm, hogy valami loop-ban keresel getElementById-val ahelyett, hogy pl. kapna minden elem egy azonos class-t és lekérnéd az összeset egyszerre egyquerySelectorAll('.közösclass')
-al és fel sem merülne ez az egész. -
sztanozs
veterán
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged