- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simia
junior tag
A kivonaton van egy ilyen szekció, hogy "Grant Activity".
Abban látszik minden egyes "batch"-nyi RSU mikor vestelődik.
Enyhén kapcsolódóan: nekem MINDEN RSU-m vestelődött tavaly augusztus 4.-én az IBCE->IBIE migráció kapcsán, és más is említette ezt itt a fórumon hogy vele is ez történt. Érdemes megnézni, hátha a tiéd is vestelődött már...
-
Simia
junior tag
Hú, régen volt ez...
Azt hiszem portálon tételesen nem látszik, bár mintha ott is lenne külön cash meg settled cash a számlád "balances" szekciójában.IBKR desktopon viszont ha minden igaz a Portfolio -> Balances -> Market value szekcióban devizánként mutatja, hogy mennyi az adott deviza teljes értéke és mennyi abból settled.
-
Simia
junior tag
Elvileg minden balance-od benne van:
What account information is collected?
EU financial institutions will report the income credited to the account (dividends, interest, gross proceeds from the sale or redemption of financial assets and cash-value insurance contracts) and account balances.A részvényeimet én sem hiszem hogy kényszerlikvidálnák.
Igen, igazad van, ilyen finanszírozási vészhelyzetbenvalószínűleg elég nehéz lenne ebből a jelentésből kisillabizálni hogy kinek mije van, és ha közben én magam elköltöm a szabad egyenlegemet, akkor legfeljebb utólag tudnának felelősségre vonni, és még akkor is hazudhatnék, hogy én bizony hamarabb költöttem el a pénzegyenlegemet.
-
Simia
junior tag
Igen. Tehát az IBIE nem fekete doboz, és nem tudod ott "elrejteni" a pénzed. Ezt írtad itt #2295kbn:
De eleve, elítélni is csak akkor tudnának, ha az IBKR megmondá, mennyi devizád van - amit nem biztos, hogy megmondana.
Az én állításom, hogy ki fog derülni hogy mennyi vagyon van náluk legkésőbb év végén, tehát doomsday scenárió esetén az IBIE-s számla sem véd meg semmitől (legfeljebb nem a te pénzedet szedik el elsőként)
Egyébként a magyar törvényeket az IBIE végre fogja hajtani. Ha nem tudja végrehajtani (valami jogütközés miatt), akkor meg fel fogják mondani a magyar számlákat, de ez azért már erősen sci-fi kategória.
-
Simia
junior tag
Csak kiegészítésnek mondom, hogy bár az IBIE nem magyar, azért nem is teljesen fekete doboz a magyar hatóságok számára.
Az IBIE szolgáltat aggregált adatokat magyarországra. DAC 2 / CRS adatszolgáltatás keretében elküldik a NAV-nak hogy év végén mi volt a számládon, illetve hogy mennyi kamatot/osztalékot kaptál, továbbá hogy értékesítésből mennyi bevételed származott, milyen jóváírások történtek a számládon.
Ezek nem kerülnek be az SZJA bevallásodba (nem elég részletes, és azt hiszem nem is érkezik meg időben a magyar határidőhöz), de a NAV használja ezeket az infókat arra hogy "leellenőrizze" hogy amit bevallottál az reális-e ezen adatok fényében.
-
Simia
junior tag
válasz
gyuszos #2198 üzenetére
Közjegyzőhöz lehet végrendeletet letétbe helyezni. Hivatalból elkezdi végrehajtani ha kell, és nem igazán tudják megtámadni az örökösök...
Persze ennek költsége van, ezért valószínűleg arra pont nem jó, hogy abban sorold fel az összes vagyonelemedet (mert akkor lehet újat csinálni évente) de abba bele lehet írni hogy az összes IBIE-nél vezetett számládat XYZ-re hagyod, szerintem a közjegyző akkor már kideríti mik ezek pontosan... -
Simia
junior tag
válasz
bigbuda #2187 üzenetére
Ez egy baromi nehéz helyzet, és némileg egy cipőben járunk.
Párom alkatilag teljesen alkalmatlan bármiféle pénzügyi tervezésre, befektetésre, megtakarításra, ezzekkel csak én foglalkozom. Ő bohém lélek, világ életében ami pénzt keresett, azt mind elköltötte, soha sem rakott félre egy fillért sem. Többnyire csak ideges lesz ha bármilyen pénzügyi kérdés merül fel, ha nem lesz ideges, akkor meg egyszerűen csak unja.Van végrendeletem, de ez a fenti alapállás miatt nem elég.
Egyenlőre testvérem van beizzítva, hogy ha velem valami történne nézzen rá páromra időnként és piszkálja/kérdezzen rá hogy mi van a megtakarításokkal/ingatlanokkal, és nyomassza hogy ezzel a gyerekek felé tartozik, hátha akkor mégis hajlandó lesz felelősen viselkedni, és csinálni valamit.
Pár év és nagykorúak lesznek a gyerekek, akkor az a terv hogy megosztjuk a vagyont. A pénzügyi rész csak az enyém lesz, és a gyerekekre hagyom, így páromnak nem kell majd ezzel foglalkoznia. A nagyobbik lányomban van affinitás a pénzügyek iránt, ha velem valami történne, akkor ő képes lenne legalább a saját részét menedzselni, és talán az anyját sem hagyná éhenhalni ha úgy alakulnak a dolgok.
Persze mindenki számára a legjobb megoldás, ha mégsem halok meg még vagy 30 évig, és akkor minden mehet tovább úgy mint eddig.
-
Simia
junior tag
válasz
bigbuda #2181 üzenetére
A profilodban be lehet állítani másodlagos kontakt személyt, hogy ha az IBKR akar kapcsolatba lépni veled, de nem ér el, akkor kit kereshet még.
Normál esetben ha valaki meghal, akkor lesz hagyatéki tárgyalás. Ehhez a közjegyző előzetesen készít vagyonleltárt, ami a magyar számlákat szokta tartalmazni. Nem tudom az IBIE-s számlák is bekerülnének-e automatikusan, külföldi számlákkal sajnos/hálistennek nincs tapasztalatom.
A legbiztosabb, ha a feleséged tud a számlákról, és ha nem kerülnének be a vagyonleltárba, akkor jelzi ezt, és felveszik öket. Én minden számlát (név, szám, intézmény, kb. tartalom) évente egyszer felírok egy papírra, és beteszem a "hivatalos" papíros szekrénybe.
A hagyatéki eljárás végén keletkezik egy hagyaték átadó végzés. Ezzel be lehet csattogni a bankba, és vagy átvezetik a papírokat az örökös számlájára, vagy megkapja a teljes számlát. Ez Mo.-on féligmeddig automatikus, mert a közjegyző értesíti a pénzintézetet hogy ki az örökös. IBIE esetén nem tudom hogy mit kell csinálni, gondolom egy hivatalos levél nekik a hagyatékátadó végzéssel. Én bízom a rendszerben, gondolom az öröklés mindennapos dolog egy ilyen cégnél...
A TBSZ alapból örökölhető, egyeneságon és feleségnek illetékmentes.
-
Simia
junior tag
válasz
gyuszos #2146 üzenetére
Ha idén jár le, nem biztos hogy megéri transzferálni...
Attól függ hogy hány papírod van, mekkora mennyiség belőlük
Számold ki az alábbi 2 scenáriót, hogy melyik jobb neked:
Azonnali transzfer ára: papironként 10 kHUF, a számlapénzre normál átutalási tarifák, minusz az Erstés számlavezetés, állománydíj év végéig, plusz IBKR TBSZ díj az év végéig (ez utóbbi csak akkor ha nincs még TBSZ-ed az IBKR-nél)Maradás lejáratig ára: Számlavezetés, állománydíj év végéig, eladás minden papírra, pénz transzfer saját számlára, minusz IBKR TBSZ díj (ez utóbbi csak akkor ha nincs másik TBSZ már egyébként is az IBKR-nél)
Ha több papírod van, akkor a fix 10 kHUF transzfer díj elég sok lehet, és lehet hogy nem megérős a transzfer...
-
Simia
junior tag
válasz
Sztenly #2089 üzenetére
A Revolut->IBKR ingyen utalás megy.
A kérdés tehát az, hogy fel tudod-e tölteni a Revolut-ot a saját bankodtól kártyával.A tippem az lenne, hogy igen, fel tudod tölteni.
Elképzelhető, hogy a Revolut panaszkodni fog, ha a feltöltött összeget egyből továbbutalod, de elvileg figyelmeztetnek mielőtt tiltanak, szóval egy próbát megér...
Esetleg a Revolut-os topicban is rá lehet kérdezni, hogy milyen szigorú ez a "looping" ellenőrzés mostanában... -
Simia
junior tag
A pénzforgalmi számlának 2024 elején én a gyűjtőt adtam meg HUF-ra meg EUR-ra is, és nem mondom hogy minden zökkenő nélkül, de minden rendesen átment végül.
Azt persze nem tudhatom, hogy azért sikerült a transzfer mert megadtam a számlaszámot, vagy éppenhogy annak ellenére sikerült hogy megadtam a számlaszámot.
Egyébként tök vicces, hogy Equatex-től ha transzferálok, csak annyit kell megadnom hogy melyik brokerhez utalok, ott mi a broker oldali számlaszámom, meg egy email címet ahol a broker válaszol. 3-4 nap alatt szépen átraknak mindent további kérdések nélkül. Valamiért Mo.-on ez nagyon alaposan le van szabályozva, és élek a gyanúperrel hogy minden csak a transfer nehezítésére lett kitalálva... -
Simia
junior tag
Szerintem ettől súlyosabb volt a helyzet ha jól értem: az újonnan bevezetett szocho-t nem rakták be a TBSZ-es szabályok közé, mert nem is nagyon lehetett különbséget tenni hogy milyen terméken mennyi hasznot értem el TBSZ-en.
Ennek az volt a következménye, hogy egyenesen olcsóbb volt TBSZ-re venni bármit, és feltörni, mert TBSZ-en sosem volt SZOCHO, utólag sem.
Ha nem jól értettem, majd biztos kijavítanak. -
-
Simia
junior tag
válasz
banderasz77 #1986 üzenetére
Igen, az USA nem adóztatja a külföldiek árfolyamnyereségét, szóval ott csak a magyar adót kell fizetned.
-
Simia
junior tag
A magyar államkötvény = vésztartalék kapcsán felmerült bennem egy gondolat.
Ti hol, és miben tartjátok a bizonytalan idejű, de nagy valószínűséggel bekövetkező kiadásokra félretett pénzt?
Vagy másképpen: hogyan biztosítotok ezekre likviditást?Gondolok ilyenre, hogy 18 éves a kazánom, valahol 0 és 10 év között biztosan kinéz egy csere a járulékos átalakításokkal/modernizálásokkal, tipikusan akkor ha beáll egy nem gazdaságosan javítható hiba, alsó hangon 2-2.5 millió HUF lenne jelenleg, 5 év múlva ki tudja mennyi.
Másik példa. 40+ éves a tető. Valamikor le kell cserélni, de igazából nem ázunk be (a szomszéd ugyan olyan és ugyan akkori tetővel már igen). Ezt is valamikor majd meg kell csinálni. Ha szerencsém van, akkor benne van még 10 év, ha nincs, akkor holnap kereshetek tetőst. Ez is jeleneg olyan 6-8 millió lenne.
Ha valaki eladná a dupla garázsát a garázsszövetkezetben, azt megvenném. azonnal kellene olyan 10-12 misi, de ki tudja mennyi (egy ilyen ajánlatról már lecsúsztam, a következőről nem szeretnék). Lehet, hogy nem lesz ilyen ajánlat, lehet hogy már holnap.
Ennyi pénzt rohasztani kötvényben elég durva pazarlás.
Valami jófajta hitelkeret lenne erre megoldás, de ekkora hitelkeretet ki tartalan fenn olcsón számomra? -
Simia
junior tag
válasz
pictigjis #1751 üzenetére
Hát, bankot váltani nem tudok azért még ettől, de ez tényleg érdekes ötlet, és a párhuzamos számlahasználatot lehet hogy lehetővé teszi. Meg fogom nézni a konkrét feltételeket (utalás/munkabér stb.) hogy megoldható-e így, bár utalni ha csak lehet továbbra is darabokban fogok, mert "viva la resistance" ;-)
-
Simia
junior tag
válasz
banderasz77 #1745 üzenetére
Teljesen egyetértek. A VIP ügyfél az bankiul azt jelenti, hogy "jövedelmező". Ha valahol kávéval kínálnak, akkor ott le fognak húzni, de legalábbis megpróbálják...
-
Simia
junior tag
válasz
pictigjis #1744 üzenetére
Pedig többször leírtam én is hogy miért...
1.) elvi ok, a CIB se fizessen tranzakciós illetéket, (és itt igazából meg is állhatnánk)
2.) mivel elve CIB ügyfél vagyok nekem a BM csomag nem jár, és mivel van hitelem náluk másik bankhoz költözéssel valószínűleg többet vesztenék mint amennyit nyerek. Maradna
tehát, hogy két számlám van: egy ingyen utalós egy misiig mondjuk az Erste-nél, meg a CIB-es amin a hitelem van, ami sajnos szintén nem lenne megoldás. A CIB-es hitelem attól olcsó, hogy sok pénzt viszek hozzájuk havonta, amit továbbra is oda kellene vinnem, és ha már ott van, akkor meg el kellene utalni onnan, szóval ez sem jött be.
Igazából ezzel az 50 kHUF limittel elég jól elvagyok, a 20 kHUF-os utalás bevallom már kicsit challenge volt... -
Simia
junior tag
Én nagyon veled vagyok.
A CIB-től csinálom ezt. Deposit notification nélkül, kb. 10 mp. egy utalás duplikálása (4 roundtrip), ezzel durván 80 kHUF/óra az órabér, minusz valami overhead a belépés, első utalás előállítása, kimenő utalások aláírása.
Ha tized ennyi lenne is csinálnám, mert szerintem a banki illeték bűntény, és küldetésem hogy ne fizessek be belőle csak annyit, amennyit feltétlenül muszáj. -
Simia
junior tag
válasz
haromegesz14 #1614 üzenetére
Én a kérelem végére odabiggyesztettem hogy "Kérem a fenti bejelentésem elfogadásának visszaigazolását.", és ennek megfelelően kb. 2 héttel a bejelentés utan kaptam egy levelet a tudomásulvételről is.
Ha külön nem kéred, nem tudom küldenek-e ilyet.
A TBSZ szamládat azonnal használhatod, nem hiszem hogy bármiért véglegesre visszadobnák a bejelentésedet (gondolom a törvényi feltételeknek [67/B. § (8)] megfelelt a bejelentésed).
-
Simia
junior tag
válasz
pictigjis #1501 üzenetére
Meg is jött a teszt kiutalás (egész gyorsan) és tényleg egy Citi bankos küldő számla van rajta valami generált közleménnyel.
Én úgy emlékszem utaltam befelé, de attól sóherebb vagyok hogy ezért fizessek is.
Lehet, hogy ez még abban az időben volt, amikor még volt magyar beutalós gyűjtőszámlájuk, mondjuk akkor meg tényleg nem a litván számra utaltam.Na mindegy, ha már felmerült a kérdés, akkor megnéztem a beutalást:
Wise-tól nem tudtam a litván IBAN-ra utalni (felismerte a bankot, de azt megmondta hogy Litvániába ez nem fog menni), a CIB sem működött HUF utalásnak, ott csak technikai hibákat dobált (Item rejected), CIB deviza utalásnak tudtam rögzíteni, de azt biztos nem csináltam, és nem küldtem el, szóval nem tudom mi lenne a költsége... -
Simia
junior tag
válasz
pictigjis #1498 üzenetére
Magyar számlaszám tényleg nincs, de litván viszont van, és arról simán tudtam utalni ki és be is forintot... Gondolom ha valamelyik utalásom meghiusulna, csak oda menne vissza a pénz, nem?
(tesztnek indítottam egy utalást másik saját számlámra, kiváncsi vagyok, hogy ki lesz rajta a küldő) -
Simia
junior tag
válasz
gedikart #1304 üzenetére
USD.HUF-ra kereséskor mit kapsz (jobb oldalon)?
Ugyan azt mint amit küldtél: IDEALPRO
De ha simán csak a portfolio pénz részben rápattintok a HUF-ra és ott mondom hogy váltanék, akkor ugyan nem tudok limitet megadni, de úgy tűnik leváltja FOREX-szel.
Ezzel az infóval nem tudom mihez kezdjek, nem szivesen adok meg limit nélküli ordert, de azt gondolom USD meg EUR az elég likvid...
-
Simia
junior tag
A sima authentikátortól szerintem biztonságosabb az IB saját alkalmazása.
Ugye itt van egy "backchannel", amin keresztül az IB is visszaellenőriz, hogy tényleg Te kezdeményezted-e a logint.
Az IB a regisztrált telefonra küldi a push notifikációt, ahol a saját kódja fut amit tud patchelni, régi verziókat kizárni stb. Nem egyszerűen elfogadja a jelszó/kód párost, amit bárki küldhetett, hanem egy biometrikus authentikációt is használ, hogy tényleg Te nyomsz-e accept-et a push notification-re.
A fél világ ilyen login után bankol, nem lehet ez annyira megbízhatatlan dolog én azt gondolom... -
Simia
junior tag
válasz
Ixion77 #1292 üzenetére
A kérdés nem csak annyi volt, hogy lehet-e vásárlás nélkül váltani webes felületen devizát? Mert azt lehet, de abban igazad van, hogy market order lesz belőle.
(a váltott pénz azonnal megjelent a számlámon, de felhasználni tényleg nem próbáltam, lehet hogy igazad van a T+2-vel, mert nekem arra volt use-case a külön váltás, hogy ha nem döntöttem el hogy mit akarok, de nem szereném forintban tartani addig sem a pénzt, akkor leváltottam előre)
-
Simia
junior tag
válasz
Travelos #1285 üzenetére
Volt itt a fórumon egy elmélet, miszerint ING bankos számlára utalva gyors, Rafis számlára utalva lassú a feldolgozás.
A magam részéről teszteltem, és csak megerősíteni tudom ezt a hipotézist.
Valamiért a Wise még mindig a Rafis számlára utal, de ha csináltam új deposit notificaiton a sima CIB-es számlámra, akkor már az ING-s számlát adja meg célszámlának.
Szombati beutalás az ING-s számlára hétfő hajnalban ért be, hétfő este 18:22-es beutalás 1-2 percen belül bent volt úgy is, hogy nem csináltam rá deposit notification-t.
Közben indítottam hétfő reggel "kontroll" beutalást a Rafisra, az csak kedd reggelre jött meg, tehát eddig a mérésem azt mutatja, hogy ING gyors, Rafi lassú.
-
Simia
junior tag
válasz
nort_on #1232 üzenetére
Nekem az Észak-Budapest dolgozta fel a migrációs bejelentést (legalábbis a válasz tőlük jött).
Eddig azt hittem, hogy a területileg illetékes NAV-nak kell beküldeni. Azt honnan lehet tudni hogy épp melyik a nem leterhelt NAV? Van valami weboldal mint a bankfiókoknál szokott?
-
Simia
junior tag
válasz
nort_on #1230 üzenetére
#1230nort_on,
#1229donat_sz,
Szerencse fiai vagytok.Én 4.-én küldtem be ePapiron, 6.-án jött a nyugta, hogy megkezték a feldolgozást, de érdemi választ még nem kaptam.
Izgulni nem izgulok, mert a migrációkor 11 nap volt a nyugta érkezésétől a visszajelzésig, meg egyébként is szerintem ha nem jeleznek vissza, akkor is rendben vagyok.
Észak-Budapesti NAV.
(valószínűleg a NAV a bejelentés feldolgozást is az IBKR beutalások sebességéhez igazítja /s)
-
Simia
junior tag
válasz
Csigusz23 #1119 üzenetére
Én nem jelentettem 2024-ben (még IBCE-nél voltam), de gondolom igen, ugyaz az jó lenne.
Idén a githubos leírást használtam template-nek:
https://github.com/hyperknot/interactive_brokers_tbsz/blob/main/ibkr/nav_bejelentes.md -
Simia
junior tag
Szerintem a dolog nyitja a 77/A (1)-ben van: nem minden vesting esemény azonos. Pont erről szól ez a szakasz, hogy nem az számít hogy részvényt kaptam, hanem az hogy milyen jogviszony alapján kaptam azt a részvényt.
77/A (2) a) szerint pedig nem keletkezett jövedelmem amikor a részvény a tulajdonomba jutott, ezért sem SZJA, sem SZOCHO kötelezettségünk nincsen a vestinggel kapcsolatban (persze amennyiben a passzus feltétele is megáll).
Természetesen amikor eladom majd a részvényeket (igazából már tavaly el kellett volna adnom hogy egyszerűsítsem az életem), akkor az egész után kell majd adóznom mint ETÜ.
De mivel nem lehetek 100% biztos az igazamban, ezért semmiképpen nem győzködök senkit, mindenki döntse el maga hogy fizet adót. Én mindenesetre a fentiek szerint fogok.
-
Simia
junior tag
Igen, rosszul emlékeztem, a SZOCHO nem-fizetés csak következmény volt.
Szóval visszakerestem: ez volt a kardinális kérdés a céges RSU esetében:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.TV77/A [...] A bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és az értékpapírt juttató személy, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettségeket (ideértve különösen a jövedelem, az adó, az adóelőleg megállapítását, megfizetését, bevallását, az adatszolgáltatást) teljesíteni
(2) * Nem minősül bevételnek a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték, ha a magánszemély
a) az értékpapírt olyan jog gyakorlásával szerezte, amelyet bárki számára azonos feltételek mellett megvalósuló ügyletben szerzett;
Ezek alapján a vest nem feltétlenül SZOCHO töteles, mert nem feltétlenül jövedelem.
Mi azzal érveltünk, hogy a programban résztvevőknek azonosak a feltételek, ők meg azzal, hogy a cég dönti el ki kerül be a programba. Ezért mindketten kötöttünk egy kompromisszumot, hogy nekik van igazuk.
Az IBKR RSU tekintetében viszont szerintem már megáll az érvelés, hogy bárki számára azonos feltételekkel volt elérhető az ajánlat.
Visszakerestem az IBKR RSU-ról szóló hozzászólást Predátor kollégától (köszönet érte így utólag is).
Ebben konkrétan a NAV is hivatkozik a fenti passzusra, miszerint szerintük is mindenkinek azonos feltételekkel vehet részt a referral programban, már ha regisztrálnak (ide másolom a szerintem releváns részt):Az Szja tv. 77/A. § (2) bekezdés a) pontja értelmében ugyanakkor nem minősül bevételnek a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték, ha a magánszemély az értékpapírt bárki számára azonos feltételek mellett megvalósuló ügyletben szerezte.
Figyelembe véve azt, hogy az IBKR honlapján elérhetőek a „Refer-a-friend” program részletszabályai, mely alapján bármely új IBKR számlát nyitó magánszemély szerezhet a program keretében részvényt, ha teljesülnek az ott meghatározott feltételek, ezért az IBKR részvények megszerzésére tekintettel a részvények megszerzésekor nem keletkezik bevétele, azzal összefüggésben adókötelezettséget az értékpapír értékesítésekor kell majd teljesítenie.Szóval én a Zoli féle értelmezéssel értek egyet, miszerint vestingkor nincs esemény, eladáskor ETÜ, az osztalék meg osztalék.
-
Simia
junior tag
Egy normál céges RSU program pont úgy működik, ahogy Szaky (#1054) mondja.
Nekem az nem tiszta, hogy az IBKR-es részvényre is kell-e SZOCHO-t fizetni, vagy nem.
Ha jól emlékszem, a cégesnél az egy kardinális kérdés volt, hogy a grant az mindenkinek elérhető, vagy valami speciális feltételhez kötött. Ha az első, akkor nem kell SZOCHO, mert akkor ez valami más jövedelem kategória, ha a második, akkor meg kell.Az IBKR-nél is van feltétel, de az mindenki felé nyitott, kedvezményt kapsz, ha regisztrálsz, ezért nekem nem tiszta hogy keletkezett-e SZOCHO kötelezettségem vagy nem.
Külön igazolás nem kell az IBKR-től, az Activity Statement-en rajta van a grant dátum, az aznapi árfolyam * MNB árfolyam (vagy az előző hónap 15.-i ha az kedvezőbb) adja az adóalapot ami viszont nyilvános adat.
Olyan activity statement-et, amin rajta van a grant, mindenképpen töltsél le szerintem. -
Simia
junior tag
Nekem is lenne kapcsolódó kérdésem: a Total Contribution (Activity Statement számlaadatok szekció) értéke hogyan változott a 2024-es számlán, ha egyáltalán változott?
Simán összeadta a 2 számla Total Contribution-jét, vagy a 2019-es pillanatnyi aktuális értékét adta hozzá a 2024-es normálisa számolt értékhez?
Azért kérdezem, mert most zárták a szeptemberi ticketemet, hogy már jól számolják a TC értékét, és az én számláimra valóban így van, de kiváncsi vagyok, hogy rollover után is alkalmas lehet ez a szám adószámításra, avagy nem...
(saját '19-es számlám sajnos nem volt)
-
Simia
junior tag
Én panaszkodtam, mert a Wise integrációs beutalás (egy hosszabb aznapi érkezéses sorozat után) 2 illetve 3 napig tartott.
Ezt a választ kaptam:
Tehát a support álláspontja szerint 48h az még elfogadható.Azóta egyébként nekem stabil 1 nap a beutalás Wise integrációval.
Siránkozni lehet, végülis ha elegen picsogunk, lehet hogy egyszerűbb lesz megoldaniuk a problémát mint ticketekre válaszolgatni :-D.
-
Simia
junior tag
Nem látom miért ne lenne megoldható az általad leírtak miatt.
Van X számla, amire be kell érkeznie egy nagyobb összegnek, de kiutalni onnan drága. Ezen van a hitel. Ha csinálok egy Y számlát, amiről olcsó utalni az ezen a problémán sajnos nem segít. Talán a probléma része, hogy messze nem költök normálisan annyi pénzt kártyával amit be kell raknom X-re a jelen feltételek szerint.
Az meg, hogy Don Quijote-t játszol, egyéni szociális probléma
Ha engem kérdezel, akkor inkább Deák vagyok (mint passzív ellenálló, és természetesen a végén győzök is), de érteni vélem mire gondolsz a szélmalomharccal.
-
Simia
junior tag
Ez nem feltétlenül megoldható (pl. van hiteled a számlavezető bankodnál mint nekem, ami beutaláslimitekhez kötött), és nem is feltétlenül kivánatos (pl. nekem elvi kérdés, hogy ebbőn a nyomorult adónemből a lehető legkevesebb folyjon be az államkasszába ha másért nem, hát pedagógiai okokból)
-
Simia
junior tag
válasz
werszomjas #816 üzenetére
A TBSZ-re retirement account-ként hivatkozik az IBKR.
-
Simia
junior tag
válasz
tribunus13 #804 üzenetére
Ha market ordert adsz fel, akkor több pénzt köt le az ügyletre. A többlet pénzt az ügylet után visszakapod.
Válts át limit orderre, és akkor már tényleg csak a devizaváltás 1%-os "biztonsági" sávját fogja rárakni. -
Simia
junior tag
A Wise esetében a számla a neveden van (nem gyűjtő), tehát nemcsak hogy technikailag lehet utalni rá MÁK-ból, hanem minden szabályt betartva lehet oda utalni a MÁK-ból.
(Én a magam részéről "konszolidációs" számlának is használom a Wise-t, hogy ne sok kicsi beutalásom legyen az IBKR-hez, hanem egy nagy.)
-
Simia
junior tag
Az IBKR oldalról lehet az integrációt összelőni.
Elég intuitív volt a folyamat, nem doksival csináltam, de ránézésre ilyen lépések voltak benne, mint ebben a leírásban:https://www.ibkrguides.com/clientportal/transferandpay/wise-transfer.htm
A végigkattintás után lesz egy új deposit methodod:
Ha HUF egyenleg terhére HUF-ot fizetsz be, akkor mindig 0 fee-t ír, magas összegek esetén is:
Ha váltani kell, akkor van fee, de azt nem szoktam... -
Simia
junior tag
Amit tegnap délután utaltam, az ma hajnalban 5:25-kor jött meg.
Nekem sosem volt azonnali a Wise integrációs forint, hanem 1 vagy 2 nap, de volt egyszer 3 napos átfutási időm is (onnan mindig csak forintot küldtem). A supportnál rákérdeztem: 48 órát vállalnak erre is mint feldolgozási idő.
Másoknak itt a fórumban anekdotikusan sokkal jobb tapasztalatai vannak, de nekem mindig várni kellett minden forint beutalásomra. A leggyorsabban a Revo-ról az EUR érkezett meg, az szinte mindig aznap 1-2 óra alatt odaért...
-
Simia
junior tag
válasz
werszomjas #630 üzenetére
Igen, de az eladás díjja akkor is megmarad + a pénzt továbbra is el kell juttatnod az IBKR-hez devizautalás formájájban, aminek szintél lesz díjja. Vagy leváltod, akkor lehet forint utalás, de akkor meg a váltási költséget is fizetetd.
Érzésre ez nem lesz olcsóbb mint a direkt kiutalás, de fene tudja. Ki kell ezt is számolni.
-
Simia
junior tag
válasz
werszomjas #626 üzenetére
Az ERSTE költségedben még az eladást díjját is bele kellene számolni, meg az újravételt. Ez tovább emelné a költségeidet.
Az IBKR nem számol fel díjjat a papírok fogadásáért, tehát az értékpapír transzfer jelentősen olcsóbb megoldás.
Sajnos a transzfer után az IBKR nem fogja tudni a bekerülési áraidat, hanem neked kell felvenni kézzel hogy melyik ETF/részvény esetén milyen batcheid vannak, azokat mikor vetted, milyen áron milyen költséggel. Ezeket az infókat az ERSTE-ből kellene kiszedned.
Azt sajnos nem tudom, hogy mennyi időre visszamenőleg tudod a kimutatásaidat letölteni, vagy esetleg van-e ilyen batchenkénti kimutatás náluk.
-
Simia
junior tag
válasz
Oppenheimer #593 üzenetére
Hát igen. Kicsi a magyar piac, béna a szoftverük...
A 2021-es TBSZ-en a részkivét gomb már szépen látszik, elvileg lehet ütemezni a részleges pénzkivétet.Én kb. ezt várnám a lejáratkori rendelkezéssel kapcsolatban is, csak valamiért ott ezek szerint nem sikerült...
-
Simia
junior tag
válasz
Oppenheimer #587 üzenetére
IBKR-esen pongyolák a textek.
A fenti kis menetrend szerint a default az, hogy a normál számlára kerülnek a papírok, kivéve ha "Roll over"-ezed őket a 2024-es TBSZ-re. Van viszont egy gomb, amin a Rollover szó szerepel, de már az individual account-nak írja a cél account-ot.
Felmerülhet a kérdés: Miért van gomb a default action-re, és miért nincs a nem default-ra? Itt valami szerintem nem pont úgy van ahogy írják.
-
Simia
junior tag
válasz
yossarian14 #540 üzenetére
Kösz a tippet (már más is említett ilyen 1x ismétődő utalást).
Ha lehet, akkor ingyen szeretném.
A use-casem annyi, hogy ingyenes utalásból jó sok darabot elküldeni egy számlaszámra közleménnyel. -
-
Simia
junior tag
Ez tök érdekes. Nem tudom mitől függ a várakozás hossza, részben azért csináltam a táblázatot hátha megértem belőle. Az látszik, hogy valahogy "szegmentálva" vagyunk, mert valakinek vagy csupa gyors, vagy csupa viszonylag lassú beutalása van, a kivétel talán a Wise-os működés változása volt a migrációval.
Érdekes (vizsgálandó) dimenzió lehet a számlanyitó entitázs (IBUK/IBCE/IBIE), illetve hogy milyen számlaszámot kaptunk a beutalási számlaszámnak (ha jól olvastam a kommenteket, nem mindenki ugyan azokat a számlaszámokat kapta). Esetleg a kereskedett piacok, vagy a totál számlaérték is érdekes lehetne mint faktor...
Ha egyszer ezt valaki megfejtené, nagyon örülnék ha ide kiposztolná, mert mostmár a kiváncsiság fúr.
-
Simia
junior tag
Érdekességképp csináltam egy táblázatot a saját beutalásaim sebeségéről az IBKR historikus tranzakciós adatai alapján.
CIB, Revolut és Wise integrációs pénzmozgásokról vannak így adataim, mintegy 47 deposit esemény az elmúlt bő egy évből. Sajnos az adatoknak jelentős "szezonalitása" van, az idő folyamán változott milyen toolokat használok, ezért ha különböző beutalási módszerek tulajsonságai jelentősen változtak az elmúlt évben, akkor ez gyengítheti a következtetéseimet.
Általánosságban:
A beutalások minumum 0, maximum 6 nap alatt értek be átlagosan 1.34 nap átfutással. A mozgatott pénz mennyiségének úgy tűnik nem volt jelentős szerepe. AzA lassabb átlagosan a Revolut volt 0 és 6 közötti, átlagosan 1.85 nap alatti átfutással. Érdekesség, hogy jelentős különbség volt a devizanem alapján: minden EUR utalás még aznap megérkezett, egyértelműen a HUF utalások rontották az átlagot,
A második leglassabb a CIB volt, itt 1.54 nap alatt érkeztek meg a pénzek, a range pedig 0 és 3 nap között alakult. Ezt a kezdeti pár próbálkozás után nem használtam, mert ugye nincs a csomagomban ingyen utalás náluk, ezért áttértem a Revolut-ra.
A leggyorsabb egyértelmüen a Wise integráció volt. Ezzel CSAK HUF/ot mozgattam. Az átlag 0.6 nap volt, a leghosszabb várakozás 3 nap. Itt érdekesség, hogy a migráció választóvonalnak bizonyult. Ha csak a migráció előtti adatokat nézem, akkor az átlag 0.33 nap, és sosem több mint 1. A migráció után viszont (itt összesen 2 beutalásom volt) 2 és 3 nap.
Ezzel kapcsolatan nyitott ticketemre a következő választ kaptam (mellesleg több mint 24 óra múlva):
Dear <redacted>,
Thank you for contacting Interactive Brokers.
We wish to confirm deposit for <redacted> HUF has been now credited to your account <redacted>.
Time to arrive for your deposit is form immediate up to 48h.
If you need further assistance please do not hesitate to contact IBKR Customer Service.
Kind regards
Anna
Funds and Banking
IBKR Customer Service
Valamennyire tényező, hogy az utalást milyen napon indítom.
A hétvégén indított utalások átlagos átfutási ideje 1.45 nap volt, a hétkzben indított utalások átlagosan 1.31 nap alatt értek át. Ez azt hittem jelentősebb tényező lesz. -
Simia
junior tag
Megnéztem a kivonatot a migráció előtti számlán, és teljesen igazad van.
Velem is pontosan ez történt.Szeptember 5 előtt lejáró RSU-ra napra pontosan egy évvel a befizetés után történt a vesting esemény, a szept. 5 utániak mind vestelődtek szept. 4-i dátummal, és szept. 5-i reporting date-tel.
Szerk: Jobban megkapargatva nem értem mi történt.
Minden olyan RSU, ami jövőre vestelődne, még mindig rajta volt a migráció előtti számlán "Stock Award Grant for Cash Deposit" statuszban 2025-ös vesting date-tel, meg "Stock Award Vesting"-ként is idén szeptember 4-i dátummal.A migrált számlán már semmi nyoma a "Grant Activity" szekció teljesen.
-
Simia
junior tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- E-roller topik
- Logitech szerviz
- Milyen NAS-t vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Yettel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged