- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
lokalisalj #2420 üzenetére
Mi akar ez lenni? A BUX-os kereskedésre jön még ez rá, vagy magyar eszközökre lesz ennyi állományi díj, vagy magyar ügyfeleknek mindenre is állományi díj, vagy...???
Szerk: aAron_ linkjében ott van, BUX-osokra jön rá. Olyanom nincs.
-
kovaax
őstag
Na, fél órája megkaptam a Hungarian Tax Statement-et. Végül is jobb később, mint soha!
-
kovaax
őstag
Ma is megjött a "lassú" számlára a tegnap esti utalás, de még nem akarom elkiabálni...
-
-
kovaax
őstag
Igen. Nem volna rossz, ha ez így is maradna...
Szerk.: Igen, az IBKR részvényekhez talán a portfolió részletezésnél oda van írva, hogy mennyi mikor vestingelődik. Hogy vallod be majd? Vestingkor teljes értékre adó+szochó és eladáskor növekményre adó, vagy csak eladáskor az egészre adó?
-
kovaax
őstag
Hell! \m/
Tegnap elindítottam egy utalást IBIE-be, és ma reggelre megjött, a "lassú" számlára, már nem is tudom mikor volt ilyen utoljára... Remélem ez nem csak egyszeri eset... -
kovaax
őstag
Tavaly feltörtem lakásvásárlás miatt egy TBSZ-t, elrontották a bevallást, de 2 kör alatt kiderült, hogy rossz MNB középpel számoltak. Ma jött meg a javított verzió.
-
kovaax
őstag
Az U-s számlaszámot kell megadni az Erstének, ők majd lemeccselik egymás közt az IB-vel, hogy konkrétan hova küldjenek és mit. TBSZ transzfernél is ezt adtam meg 2023 végén (4 TBSZ-t transzferáltam, úgyhogy megadtam mind a 4-et, meg hogy melyik melyik évi, pl.: U12345678 TBSZ-2021), meg 2024 elején volt normál számláról átküldött etf-em is, ott is a sima számlám U számát adtam meg.
-
kovaax
őstag
válasz
stingy2 #2055 üzenetére
Engem 3x hívtak már be, első 2 alkalommal rossz volt a bevallásom, de nem volt tartozásom, de a két őskövület néni végig éreztette velem, hogy egyszer úgyis elkapnak... Harmadjára meg szochó tartozásom lett, amikor munkanélküli voltam, bementem, tisztáztuk, hogy én voltam a hülye, majd befizettem kártyával a tartozást, és egy kanyi büntetést se kaptam.
-
kovaax
őstag
"szerintem az ajandek rv.-ről csak az eladasakor kell bevallast tenni"
Ez egy vicces történet, mert nekem azt írta erre a NAV, hogy vestingkor 15% adó és 13% (plafonos) szocho az aktuális értékre, eladáskor 15% az árfolyamnyereségre (vestinghez képest). Viszont a P.Zoli által idézettek alapján szerintem is eladáskor kell csak adózni (a különbség valami olyan, hogy ha tettél/dolgoztál is valamit érte, pl. munkahely adja neked a részvényt, akkor adó+szochó, de ha csak ajcsi, akkor csak adó).
-
kovaax
őstag
Osztalék (egy levélben kérdeztem a NAV-tól Wise/IBIE kamatot, ajándék részvényt, és osztalékot). De mint utána kiveséztük, ez csak 2023-ra volt érvényes, 24-re már minimum 5%-ot kell itthon is adózni az USA osztalék után, donat_sz írása alapján. De még mindig nem néztem meg a saját bevallás tervezetemet, mivel feltörtem tavaly egy TBSZ-t, és nem stimmel az IBIE kimutatása, de megtaláltuk a hibát: rossz MNB középpel számoltak, várom a visszaigazolásukat és a javítást, aztán fogok bele a bevallásba. Egyelőre csak összegyűjtöttem a bevallani valót.
-
kovaax
őstag
válasz
donat_sz #2023 üzenetére
Tavaly én az ajándék részvénnyel kapcsolatban is kérdeztem a NAV-tól, ezt válaszolták: "Ha a jövedelemszerzés helye szerinti államban, vagyis az Írországban bejegyezett
brókercég levonja az Egyezmény szerinti 15 százalékos mértékű adót, az Szja tv.
beszámítási szabálya alapján belföldön adókötelezettség már nem keletkezik."
Megírtam azt is, hogy NASDAQ-os IBKR részvényről van szó. Persze ez a 2023-as évre vonatkozik, azóta meg is változhatott a szabály.De persze a NAV válasz ezzel zárul: "A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bírnak."
-
kovaax
őstag
Én tavaly voltam kénytelen ezzel sz*pni pár forint Wise kamat miatt. A NAV-nak is írtam, ez alapján én így töltöttem ki tavaly, remélem idén is így kell (nem vagyok adószakértő, nem tanácsadás!):
IB árfolyam nem jó, neked kell átváltani MNB közép szerint (amikor kapod, vagy előző hó 15-i alapján, amelyik jobb neked). Ami szép, hogy én kaptam EUR és HUF kamatot is.
Jövedelem a bruttó kamat: 183.b és 191.b.
Levont adó: 191.c. Mivel ez 20%, ami magasabb a miénknél (15%), ezért a 183.c.-be 0-át kell írni (tehát nem kell adót fizetni, és az írektől vissza tudnál igényelni 5%-ot).
Szochó: a bruttó kamat 13%: 293. sorba kell írni. -
kovaax
őstag
Bréking! Tegnap dél körül indítottam pénzt a Rafis szlaszámra, és reggelre ott volt az IBIE-nél!
-
kovaax
őstag
A tartozást a főszámlán kell kiegyenlíteni. A transzfer költség az már érdekesebb, mert annak is a főszámlán kell meglennie, de nekem ezután a TBSZ-eken levő maradék pénzeket vették el, és csak ami nem tellett ki belőlük, azt vonták le a főszámláról. De a transzfer elkezdésének az volt a feltétele, hogy ott legyen a főszámlán a teljes transzfer költségre való.
-
kovaax
őstag
Lol... Performance-ot akarok nézni, ráklikolok, kicsit csigabigázik (pár mp), majd kidob, hogy lejárt a szessönöm... Nájsz!
-
kovaax
őstag
Naptári hónap a hónap, és nekem pl. az első tört hónapra nem számoltak fel díjat (2023 decemberében nyitottam a számlát, hónap végén érkezett meg a összes TBSZ az Erstétől, és február 2-án vontak TBSZ díjat először).
De pl. márciusban eladtam az egyik TBSZ-en mindent, és feltörtem, jóval 2000 HUF fölött volt a költség, mégis levonták a teljes 2000 Ft-ot április elején. Megreklamáltam, azt mondták, hogy dolgoznak az ügyön, majd az 1 éves évfordulón rákérdezek megint, vagy nem. Úgyhogy kb. a hónap elején létező TBSZ-eket nézik csak, hogy van-e, és volt-e rajta valami költséged.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Nézd, 2018-ban, amikor elkezdtem tőzsdézni, megkérdeztem személyesen a MÁK-ban, hogy gyűjtőszámlára hogy tudok utalni, és a néni mondta ezt, hogy vegyem fel saját számlaként, és ne rontsam el a közleményt. Azóta csinálom így. Talán tavaly volt egy olyan esetem, hogy sikerült a Wise gyűjtőszámlájára utalni így (webes felületen akko rmég ha a + gombot nyomtad, nem a saját számlaszámodat dobta fel, hanem a gyűjtőszámlát), és a Wise elkezdett b@szakodni, hogy mi ez, és nem fogadták el a MÁK-os doksit az utalásról, úgyhogy visszaküldték, és akkor futottam egy kört a MÁK-nál is írásban, és egy szót se szóltak a gyűjtőszámla miatt, csak mondták, hogy sok gondjuk van a Wise-zal.
-
kovaax
őstag
Múlt héten csináltam legutóbb forintot. De az euró is megy. Nem szabályos, de egyelőre még működik. Felveszed az IB-s számlaszámot a nevedre, aztán nagyon ügyelsz, hogy jól töltsd ki a közleményt (a szlaszám és a név közti / jelet hagyd ki, simán, mert nem engedi a webkincstár, tehát mondjuk "U12345678 Tamas Pelda").
-
kovaax
őstag
válasz
Sztenly #1730 üzenetére
Beregisztrálod az IB számláját a saját neveden, és elutalod, de nagyon vigyázol, hogy jól legyen kitöltve a közlemény (a számlaszám és a név közül kihagyod a / jelet, mert a webkincstáron nem lehet azt felvinni, tehát mondjuk "U12345678 Jakab Gipsz"). Én így utaltam már forintot és eurót is MÁK-ból IB-be.
-
kovaax
őstag
Tőzsdétől is függ, hogy melyik a jobb. Xetrán pl. valami 6000 Euro alatt és 60.000 fölött a tiered jobb, közte a fix. Itt lehet vele játszani: https://www.bankeronwheels.com/ibkr-fixed-vs-tiered/
-
kovaax
őstag
Nem egészen. A 20% meglep, mert a kettős adóztatást elkerülő egyezmény miatt csak 15%-ot kellett volna vonjanak (szerintem). Most azt tudod csinálni, hogy bevallod a navnak, hogy mennyit fizettél ki az íreknek és itthon nem adózol, de kifizeted a szochót. Az írektől meg visszaigényeled az 5%-ot.
-
kovaax
őstag
2. Ha TBSZ-en akarod hagyni, akkor nem kell/nem szabad eladni az eszközöket, hanem decemberben nyilatkozni kell róla, hogy mennyi menjen tovább TBSZ-en újabb 5 évre (gyűjtőév nélkül), és akkor az megy tovább, a maradék meg kimegy normál számlára (akár pénz, akár részvény/etf/akármi). Pl. Nekem tavaly járt le a TBSZ-2019, nyilatkoztam hogy hosszabbítom az egészet (rollover), és így TBSZ-2024-ként megy tovább (mivel már volt ilyenem, hozzácsapták az azon levő eszközökhöz).
-
kovaax
őstag
válasz
Blaymoira #1592 üzenetére
Az automatikus váltás viszont mindig market orderrel megy, akkor is, ha limit áron akarsz valamit venni (etf, részvény, akármi), úgyhogy ott ráhagy valamennyit. Hétfőn vettem, és szinte a teljes összeget sikerült elköltenem, de korábban volt, hogy valam 8-10%-ot otthagyott, kellett egy második tranzakciót is csinálnom. Ezt még nem értem, hogy miért ekkora a szórás. Lehet nézi, hogy mennyit ingadozik éppen a deviza??? Emiatt viszont jobb kézzel váltani. Egyelőre azt játszom, hogy 6666 USD fölött váltok kézzel, alatta meg automatikusan, és lesz ami lesz...
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Végigküzdöttem magam az IB-nél feltört TBSZ bevallásán, és laza 80 ezer forinttal kevesebb jövedelem szerepel az IB igazolásán, mint kéne... Kezdjek el levelezni az IB-vel, vagy nyomtassam ki szépen, és ez alapján készítsem el a bevallásomat, mivel a NAV úgyis ezt kéri, nem egyéb papírokat (6-os pont)?
Kaptam igazolást a 2019-es TBSZ-ről is, amit meghosszabbítottam, lazán ott szerepel rajta, hogy tartós lekötés megszűnésének időpontja: 2025-12-31... Ezt mondjuk megreklamálom.
-
kovaax
őstag
válasz
Ixion77 #1548 üzenetére
Én kaptam róla értesítést, és le is töltöttem, bár kicsit meglepett, hogy van rajta 1 darab szám, hogy ennyi volt a hozamom, oszt csók. Holnap állok neki kiszámolni, hogy eltalálták-e. Korábban megküzdött már ezzel a feladattal valaki? Már az a rész érdekel, hogy például MNB középárfolyamon váltották-e át az ojrót, meg ilyenek...
Szerk.: Január 30. 23:19-kor jött meg az értesítés.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Moleman #1353 üzenetére
Én is inkább gépes ember vagyok, csak mivel linuxot használok, így LibreOffice-ban van minden is.
-
kovaax
őstag
válasz
Simulacrum #1192 üzenetére
Én lejelentettem, de meg is kérdeztem közben, hogy szükséges-e.
Szerk.: Ja, nekem volt már lejelentett TBSZ-2024 is, szóval összevonás volt, nem új lett.
-
kovaax
őstag
válasz
Moltiszanti #1089 üzenetére
-
kovaax
őstag
Igen (legalábbis így friss fejjel egyértelműnek tűnik). Ráadásul az én válaszomban opciónak kezelték az ajándék részvényt, ebben viszont sima bevétel, és kb. ez a helyes. Ez mondjuk még mindig nem tiszta nekem: "arra az időpontra kell megállapítani, amikor az értékpapírt a magánszemély (a magánszemély javára más személy) birtokba vette (ideértve különösen az értékpapírszámlán történő jóváírást)". Most akkor kell, ha jóváírták a számlámon, vagy ha vestingelődött is, hiszen addig nem tudok vele semmit se csinálni, bár az osztalékot kapom???
-
kovaax
őstag
Közben véletlenül megtaláltam a másik versenyző NAV-os levelét, itt van: https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_111021-111021.html
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
A tegnapi vásárlásaim költsége 0 a napi riporton, ilyet se pipáltam még...
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Nyitottam tegnap TBSZ-2025-öt, és jött róla ez a levél:
"To download a copy of the declaration, go to the Interactive Brokers Ireland website (www.interactivebrokers.ie), click the Forms and Disclosures link at the bottom of the website, click the Tax Forms tab and then click download next to Declaration of Opening a TBSZ Account and Depositing Funds."
De nem találom a honlapon a "Forms and Disclosures" linket.... Hol lehet? Tavaly se volt meg...Szerk.: Ki kell lépni, akkor megvan a "Forms...", de a "Tax Forms" megint nincs meg...
-
kovaax
őstag
A f@xom tudja, a szochó lehet csak az osztalékra vonatkozik??? Itt a teljes passzus:
"Írországból származó részvény opció, osztalék juttatása
Egy vállalat részvényeinek megvásárlására a befektetők javadalmazási, ösztönzési
célú vételi opciót (vételi jogot) szerezhetnek, amely a részvények
kedvezményes/ingyenes megszerzésére jogosítja a magánszemélyeket egy
meghatározott időtartam elteltével. Amennyiben a részvény opció jogosultja él a
vételi jogával, úgy a jogosult magánszemély értékpapír formájában szerez bevételt.
Értékpapír megszerzéséről azon időponttól kezdve beszélhetünk, amikortól a
magánszemély megszerezte a részvények feletti rendelkezési jogot.
A kettős adóztatás kizáró Egyezmény értelmében az „osztalék” kifejezés a
részvényekből vagy egyéb jogokból - kivéve a követeléseket - származó jövedelmet
jelent, továbbá magában foglal minden részvényből származó jövedelemmel
hasonlatos bevételt vagy felosztást annak a Szerződő Államnak az adójoga szerint,
amelyben az osztalékot vagy jövedelmet fizető vagy felosztást végző társaság
belföldi illetőségű [Egyezmény 10. cikk 3. pont]. A Modellegyezmény Kommentárja
szerint osztaléknak kell tekinteni továbbá a nyereségrészesedést lehetővé tevő
egyéb jogokból származó jövedelmet.
Az osztaléknak minősülő jövedelem esetében az egyezmény az illetőség államánakadóztatási jogát teszi lehetővé, azonban a jövedelmet a forrásállam is adóztathatja
korlátozott, 15 százalékos mértékben [Egyezmény 10. cikk 1. pont].
Ha a jövedelemszerzés helye szerinti államban, vagyis az Írországban bejegyezett
brókercég levonja az Egyezmény szerinti 15 százalékos mértékű adót, az Szja tv.
beszámítási szabálya alapján belföldön adókötelezettség már nem keletkezik.
A jövedelmet és az adót a jövedelmet szerző magánszemély a kifizető által kiállított
bizonylatok, igazolások, illetőleg az általa vezetett nyilvántartás alapján az adóévről
benyújtandó bevallásában bevallja, valamint a kifizető által levont adó (adóelőleg)
figyelembevételével az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizeti.
E jogcímen megszerzett jövedelem összegét 13 százalékos mértékű szociális
hozzájárulási adó terheli, az adófizetési felső határig (tárgyévi szocho tv. szerinti
jövedelem eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét) [Szocho tv.) 1. § (5)
bekezdés c) pont, 2. § (1)-(2) bekezdés].
A 2024. adóévben megszerzett és külföldről származó osztalékjövedelmet a 2025.
év elején publikált 24SZJA-05-ös lapján a 182. és 189. sorban kell feltüntetni, a
kitöltési útmutató szerint. A fizetendő szociális hozzájárulási adóról a bevallás 09-es
lapján kell elszámolni a magánszemélynek.
Az Szja tv. alapján a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást,
valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének
meghatározásához felhasznált adatot a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban:
MNB) hivatalos devizaárfolyamának alapján, az MNB által közzétett, euróban
megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.
Külföldi pénznemben megszerzett bevétel forintra történő átszámításához az (MNB)
által, a jövedelem szerzésének napján közzétett hivatalos devizaárfolyamot kell
alkalmazni. A magánszemély választhatja, hogy az MNB által a jövedelem
szerzésének hónapját megelőző hónap 15. napján közzétett hivatalos
devizaárfolyamot alkalmazza [Szja tv. 6. § (1) bekezdés a) pont, (4) bekezdés b)
pont].
Az adókötelezettség teljesítéséhez segítségül szolgál, ezért szíves figyelmébe
ajánljuk, hivatalos internetes portálunkon elektronikus formában elérhető
„Magánszemélyek külföldről származó jövedelme” című, 4. számú információs
füzetünket, valamint a tárgyévről szóló személyi jövedelemadó bevallás kitöltési
útmutatóját:
Információs füzetek - 2024 - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
Nyomtatványkereső - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem
bírnak." -
kovaax
őstag
Van rá szochó, de plafonnal. Ezt írták:
"E jogcímen megszerzett jövedelem összegét 13 százalékos mértékű szociális
hozzájárulási adó terheli, az adófizetési felső határig (tárgyévi szocho tv. szerinti
jövedelem eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét) [Szocho tv.) 1. § (5)
bekezdés c) pont, 2. § (1)-(2) bekezdés]."És hát idemásolom akkor azt is, hogy mikor kell a részvény után adózni:
"Írországból származó részvény opció, osztalék juttatása
Egy vállalat részvényeinek megvásárlására a befektetők javadalmazási, ösztönzési
célú vételi opciót (vételi jogot) szerezhetnek, amely a részvények
kedvezményes/ingyenes megszerzésére jogosítja a magánszemélyeket egy
meghatározott időtartam elteltével. Amennyiben a részvény opció jogosultja él a
vételi jogával, úgy a jogosult magánszemély értékpapír formájában szerez bevételt.
Értékpapír megszerzéséről azon időponttól kezdve beszélhetünk, amikortól a
magánszemély megszerezte a részvények feletti rendelkezési jogot."Szerk.: De mondom, valaki a teljes választ berakta (szerintem valahova ide), amit ő kapott, és az a területi NAV azt mondta, hogy akkor kell leadózni az egészet, ha eladod.
-
kovaax
őstag
Nekem több volt, és gyanús, hogy a létrehozás után meg kellett volna várni a visszaigazoló üzenetet, de én rögtön beutaltam rá a pénzt (vannak helyek, ahol megjelent az új számla rögtön, van ahol nem (pl. a Portfolio menüpontban sokára jelent csak meg, de az utalásnál meg megjelent)), ez lehet összezavarta. Legalábbis tavaly semmi ilyen gondom nem volt, mint ma...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asus Rog Strix G16
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest