Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
Perelj nyugodtan, a leírt feltételeknek megfelel
ehhez képest 1ébként tényleg gyenge, méltó 5000-es cpu szolgált utoljára a gépemben 
szerk: Most nyomom neki az alulfeszt, 0.896-os cpuz a biztonság kedvéért, prime alatt 33 fok, 7700cu de nem saját ventivel, pwm-es 12-es zalman rátéve a tetejére 550rpm-en.
-
Chaser
legenda
Fél óra után levágta az egyik magot, de sebaj, 4200mhz -12*350- beállított 1.35V-tal is ment pár percig, de megint levágta az ominózus magot. Eddig ez a legjobb 5200-sem

szerk: nem rossz ugye?

-
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee
üzenetére
Én is mindig cserés bizniszt csinálok, pénzért proci csere

EarL 007 : Semmit nem jelent a kisebb VID, 1.2875-ös procim ment 0.976V alatt 2500-ön.
A legújabb szerzeményemet 1.264-1.28-on primeolom 12x334-en
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
szerk: Tegnap 350-es FSB-ig néztem a g31-es lapot, azt még gond nélkül vitte, validig 4200mhz-ig mentem a procival 1.35 alatt. Érdekes, 3500mhz felett már nem megy a feles szorzónál a tuning, de csak ennél a procinál, kb 1 mhz-et se enged rántani, 1ből fagy fölötte.
-
törölt tag
Az szép, nekem eddig 0.976V jött össze. Bár én IntelBurnTest-tel nyomom, 0.960V-ra kidobott az IBT, majd megnézem mégegyszer. Jobb a VID-ed is, mert nekem 1.275V.
bolcsodal: Érdekes, mert nekem 333 FSB megvan alapfesszel, sőt 11x333 is megvan alapfesszel.
kulerr: De szerintem hamarosan kapni lehet majd a Q7600-at is remélem olcsó lesz.
-
Speed®
titán
válasz
sinya85
üzenetére
Maradj a céltopikban pls.
ON:Katasztrófális az E5200 tuningja a jelenlegi (elvileg) igencsak jóféle lapomban.
Komolyan mondom, a G31Mnek kisebb dropja volt és nem hisztizett ennyit ;p
Hamarosan csere Q9300ra vagy Q6600ra, ha nem lesz 30 körül az előbbiből..
Remélem az alatt meghozza amit mások elért eredményei alapján elvárok
-
sinya85
senior tag
Sziasztok
Van egy asus p5k premium deszkám egy e8500 procival
kérdésem az lenne hogy a procinak mennyi a max fesz amit adni lehet
és állítolag az északi hídnak 500fsb felett még kell plusz feszt adni ez igaz vagy nem -
glutamin
őstag
Lehet, hogy nem elég friss a bios-od az alaplapon. Ezt is érdemes lenne ellenőrizni. Nekem is frissítenem kellett F7-röl F9-re a procicserénél.
Nem tudom, hogy ilyet csináltál-e korábban, de ezzel ki lehet nyírni az alaplapot, ha valamit nagyon nem jól csinálsz. Ehhez olvasnivaló: [link]
Egyelőre annyit nézz meg, hogy melyik verzióju bios van fenn (bekapcsoláskor fogod látni), és hogy a giga honlapján ez a bios támogatja-e már az e5200-es procit.
-
glutamin
őstag
Ez lenne akkor a BIOS megfelelő oldala, ahol állítgatni kell: [link] Eddig ugye eljutottál.
CPU Clock Ratio
A szorzót nem érdemes állítgatni neked. Maradj a gyári 12,5-ösnél.CPU Host Clock Control
Ezt állítsd enabled-reCPU Host Frequenzy (MHz)
Ezt állítsd mondjuk 266-ra. (ezzel fogod leényegében meghatározni a CPU órajelét)System Memory Multiplier
Ez eredetileg AUTO-n van, de érdemesebb lehet egy olyan beállítást választani, ahol a RAM-odat teljesen kihajtod. Tehát mondjuk 266-os FSB mellett itt a 3-as szoró adja ki a 800-as órajelet.A többi részhez első körben én nem nyúlnék.
-
Mach5
aktív tag
válasz
glutamin
üzenetére
Elolvastam már, de biosba beléptem és nem birtam semmit emelni csak a voltot.. pl cpu szorzót se tudtam emelni, pedig le entereztem, de nem birtam lejebb menni, valami gombot megkell nyomni ahoz vagy mi? Mert voltoknál csak lejjebb megyek és ot vannak számok, hogy melyiket akarom, de cpu szorzónál nekem nem voltak olyanok, meg cpu host frequenczynél se... Mit kell megnyomni, hogy bírjam ott állítani?
-
Mach5
aktív tag
Hellotok, nekem van egy gainward HD 4850 512mb videokártya, Gigabyte GA-G31M ES2C alaplap, FSP ATX 350-PNF tápegység, INTEL E5200 2.5ghz processor, és ezt szeretném tuningolni olyan 2,8 2,9ghzig, hogy ne legyen baja, de én nem értek a tuninghoz semenyit szinte! Szóval kéne segítség tuning ügyben, privátba is irhattok! A lényeg, hogy ne legyen tul sok feszültség emelés, mert aztse szeretném, ha tul sokat fogyasztana!
-
bolcsodal
addikt
válasz
glutamin
üzenetére
Nem fogja vinni az FSB400-at. Átlag 330-350 környékén van végük emberi feszültség mellett. Az E2xxx-esek lekörözik őket ebben sajna....

Inkább keresd meg a legmagasabb FSB-t, amit bír, majd szépen emeld a szorzót. Meglátod, hogy mennyi fesz kell neki később....1.3V fölé nem menj 24/7-ben.
-
glutamin
őstag
Próbálgatom a procimat mit bír. Érdekes eredmények adódnak. A régi E2180 ment 8*400-at némi feszemeléssel. Ez megy alapfeszen 12,5*300-at, de érdekes módon az FSB-t nem engedi sokkal feljebb vinni. Már a 7*333-at is ment gond nélkül, de pl 6*400-at nem. A prociban valahol korlátozva lenne ez a dolog?
-
LagerMaister
tag
Hat edig neztem Prime alatt max 53fokos volt.
-
emre
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Simán!
Menne ez jobban is

Mennyire melegszik?
-
LagerMaister
tag
Nalam mar igy meg masfel hete, es semmi gondom vele. Szerintetek tudnék még huzni rajta?[Kép]
-
hackeeeee
Jómunkásember
3,3ghz, 330*10, Terhelve 1,232V... Így prime stabil
-
hackeeeee
Jómunkásember
Lényegében ez cserés biznisz volt.
Lényegében én is már csak ritkán játszok, ha megvan a kedv. Ezért megpróbálom belőni normálisan. Gondolok itt arra, hogy ne veszítsek hű de nagyon sok teljesítményt a magasabb órajelhez képest. Tudom, hogy fogok, de nem szeretnék túl sokat. 
Ezek 2V-n mennek 1000ret CL5-ben, 800-on CL4-esek, hivatalosan. De elvileg 2V-n mennek 1100-at is.

-
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee
üzenetére
Mért nem vettél tőlem 1.35@4G-set?
Az én ramjaim 970 cl5-öt kényelmesen mennek 1.9V-on, mégis 800-on használom őket. Engem már nagyon nem érdekelnek az ilyen mókázások, csak tesztelgetek, aztán megunom és inkább használom a gépet...az esetek 90%-ában netre és excelre 
-
hackeeeee
Jómunkásember
Az E6400-am ment annyit.
Jó volt. 
Azért bótoltam el, mert reménykedtem, hogy nálam is fog menni 1,35V-n 3750et ez a proci, de nem megy...
Na látszik a fesz különbség.. Terhelve 8-10 fokkal hűvösebb a proci...
Amúgy a ramjaim 4-4-4-15-ön mennek turbó módban..
Csak ez a 816mhz.. 
-
Chaser
legenda
válasz
bolcsodal
üzenetére
Én úgy vagyok vele, ha már FSB-t fogok hajkurászni az k_vadnál lesz. 450-es FSB 900cl4-gyel 1:1-ben már kellemes lehet

Meg lehet oldani a "kellékek" hűtését több ventivel is, de nálam gyakorlatilag a táp ventijén kívül más nem kell. A zalmi egy géppel került hozzám, nem tudom a korát. Nekem 5V-on is hangos, ami 10dB-nél hangosabb az engem zavar. Szereztem is rá keretnélküli pwm-es 12-es AC-t, de nem jó, mert a forgórésze lenne alul. Ezért szereztem keretest -alig kapni valahol az országban- az jó lenne, de nem volt szívem széttörni

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bolcsodal
üzenetére
Igen.. Csak terhelve kell neki 1,36-1,376V fesz.
Na most, 10*340. Terhelve 1,248V.. De hibázott prime alatt.
Na most csak egy kérdés, amikor írjátok a fesz értékeket, az idle, vagy terhelt érték? Csak azért kérdem, hogy ha terhelt akkor ne írogassam itt nektek feleslegesen, hogy terhelve.

-
bolcsodal
addikt
Lehet még nem fog vissza az alacsonyabb FSB....de a magasabb mindenképp nagyobb sávszélt jelent.
Igen 9cm-es venti van benne. Megvan még, majd beépítem valami HTPC-be, ha lesz valamikor. Az NB-t a RAM-okra fordított 8cm-es hűti, amit az alaplap 24 tűs tápcsatijára kötöttem kábelkötegelővel.

Bár tény, hogy egy 7700 full réz hűtő sokmindenre elég. És a felfogatókeret is kényelmesebb, mint a pattintgatás...
Neked nem hangosodott be a Zalmi ventije 2 év után?
Hackeeee: Najó de a 3.6GHz 10x360-al van meg?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bolcsodal
üzenetére
Hm. Na meglesem majd.
Most megvan a 3,6ghz, annyin megy, csak adatlap nem volt még átírva...
1,4185 van beállítva biosban, és így kap terhelve ~1,36-ot. Idle-ben ~1,38-at... Ha lejjebb megyek, akkor már jelentkezik az, hogy néha újraindításnál ki-be kapcsol, és visszateszi alapra a tuning beállításokat. Szal ~1,32-vel biztos nem menne 3,6-ot...

@Chaser: Én a magasabb FSB-t a ramokon vettem észre, jobban teljesítenek a ramok magasabb FSB-n...
-
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee
üzenetére
3500mhz gyakorlatilag ha nem elég, erősebb procit kell venni, kicsi a cache. Amiket eddig eladtam, tán 1 volt, ami nem ment 1.25 alatt 3500-at.
Mindenki a magasabb FSB-re hajaz, én nem vettem észre olyan hatalmas különbséget 10x234 és 6x390 között e2180-nal, kezdetben p31 lapom volt, az nem volt wallos.
bolcsodal: A 7000b-ben kis venti van? Az enyémen 12-es meg full réz a borda, cirka 1kg. Freezer7 kb olyan teljesítményű, mint az enyém, volt olyanom. De vele szemben a zalmi lehűti az NB-t, ramokat és a feteket, én ezért szeretem

szerk: Na meg keretes a rögzítés, nem bepattintós amit rühellek
Itt csak lecsavarozom a bordát, új proci be, freezernél 1üttal vehettem ki a lapot is, persze normál esetben nem minden nap cserélgeti teszt célból az ember a procikat

-
bolcsodal
addikt
-
F.B.I.
veterán
A Hyper 212 beszerelésével, bajlódtam eleget, ezért most elégtételt veszek az E5200-on szenvedéseimért. A rászerelt másik 12cm-es venti csak 1000rpm-en pörög. Holnap odatekerek mindennek és megnézem a végét. Az AMD konfigom nem melegedett ennyire de ott hamar vége lett a játéknak a proci ( X2 5050e ) miatt.
-
bolcsodal
addikt
Az szép. Nálam a 7000B AlCu már kevésnek bizonyult zárt házban (már a 70 fokot nyaldosta 1,3V-on...). Viszont ez a Freezer Pro egész korrekt. Tud annyit zárt házban, mint a Zalmi levett oldallappal.....
Hackeeee: Alacsony szorzó, magasabb FSB. Próbáld meg FSB330-at 10X-es szorzóval. A Ramokat felosztani 880-ra 5-5-5-15-ben turbo módban használni.Ezt szerintem értelmes fesszel is bírni fogja...nálam ezt VID-en vitte (1,18V). Nagyon efölé nem is fogom húzni a jövőben....

-
hackeeeee
Jómunkásember
Lehet rászánok most este egy kis időt, hogy mit tudok kihozni belőle kisebb feszen.. Még ha a 3500mhz körüli érték még egész jó lenne..
De most mi éri meg, alacsonyabb szorzó, és nagyobb fsb, vagy 12,5-es szorzó, aztán akkor felosztani a ramokat?
Jam amúgy a lap az EP35-DS3 F4-es biossal. -
-
-
F.B.I.
veterán
válasz
bolcsodal
üzenetére
Vegyél egy konzolt...a meglévő gép mellé, én is azt tettem és nem bántam meg. A gyereknek is vennem kellett, mert lerúgott az enyémről én pedig még mindig egy nagy gyerek vagyok.
Chaser: dehogy félted...volt egy raklappal neked. Ennyit ki kell bírnia károsodás nélkül, még az Intel szerint is.

-
Chaser
legenda
válasz
bolcsodal
üzenetére
Ha engem kérdezel, azt mondom 40k körül lesz nálunk a legkisebb i5...hogy az éemdí-re esetleg átpártolókat meggyőzzék, mert azonos órajelen nem sokkal marad el az i5 i7-től, pár %-os különbségeket láttam eddig. De még úgyis talán érdemesebb most amd-be fektetni, veszel 20k körül am2+ lapot, a ddr2-t is használhatod, proci is lesz bele sokáig, ddr3 meg nem sokkal gyorsabb, ami igen az 1600mhz cl7-től indul és igen zsebbenyúlós móka.
szerk: Na én ennyit már nem adok 45 nanosnak még tesztre se
féltem a kicsiket
-
kulerr
őstag
válasz
bolcsodal
üzenetére
...van egy olyan érzésem h ennél jobban nem mennek le a quadok árai, hanem egyszerűen el fognak tűnni a piacról...azaz csak használtban lesz

már csak azért sem mert ha 775-ben maradsz csak procit kell cserélned, viszont ha 1156-ra ....lehet venni ramot meg deszkát is
-
F.B.I.
veterán
-
bolcsodal
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
A RAM-okkal nem lenne baj..mennének ezek 1:1-ben is csak a proci nem bírja szuflával...

Ekkora feszt nem adnék neki! Bár lehet elfinomkodom a dolgot...
Chaser: Remélem a Lynnfield procik nem a Yorkik és a Bloomfield közé fognak beékelődni árban ősszel! Ha a Yorkik helyére jönnének árban az nagyon kellemesen érintene, mivel lenyomná a Quadok árát....

-
Chaser
legenda
válasz
bolcsodal
üzenetére
Rosszul mondtam, adnék pénzt 8400-ért, de nem annyit mennyit kérnek érte, 30-35k áááá
2 magosért olyan 17k-ig érdemes sztem már pénzt adni.hackeeeee: Eladtam pár 4G@1.35V-os procit amit a g31-ben hoztam össze
ez a proci is csak azért jött, mert rendeltek egy 3500mhz@max 1.2V-os procit, ha már ott voltam vettem magamnak is
azt ennyire nem tesztelgettem, de nagy esélye hogy az is hasonló értékeket produkál majd mint az enyém. -
bolcsodal
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Szép-szép, csak az a fránya FSB300-ne lenne. Semmivel nem vagyok előrébb ha csak a szorzót tudom emelni......

1,35-ön (BIOS 1,4 felett) ha jól emlékszem 12x320 bebootolt nálam, de nem volt prime stabil!
Tovább meg nem akartam nyaggatni, csak olyan eredmény érdekelt, amit a későbbiekben tudok használni. 
-
emre
veterán
-
Chaser
legenda
-
vzsryl
nagyúr
válasz
glutamin
üzenetére
Hát a tápos kérdést nem itt kéne feltenni, de azért válaszolok. A Spire helyett szinte bármelyik minőségi tápegység megteszi, mivel még egy régi FSP-nek vagy Delta-nak is nagyobb a hatásfoka. De ha valóban spórolás céljából vennéd, akkor egy Corsair CX400 a minimum, mert az már 80+-os és az ára is egész jó.
-
kriszbon
őstag
válasz
glutamin
üzenetére
Tévedés hogy elveszíted a szorzó visszavételt, és ha a feszhez hozzá is nyúltál akkor is spórol neked. Mikor visszaveszi a szorzót akkor 6-7W között fogyaszt, Everest stabilitás teszt alatt 20-44W között mozog, Prime alatt 42W állandó, IBT alatt 42-46W és ennyi! Nem tudom ti honnét szeditek ezeket hogy akkor nem spórol!

Mod: És ezeket most néztem. -
Chaser
legenda
válasz
zoo8800
üzenetére
Magát az opciót bukja, de az órajelet akkor is visszaveszi az EIST, C'E nem működik, de ez igazából lényegtelen, 3GHZ-re belőve a procit manual fesszel -kb 1.1V környéke- C1E 99% eséllyel nagyobb feszt adna neki 6x200-hoz. Az órajel visszavétel se jelent 1ébként túl sok megtakarítást mondjuk 12.5x200-6x200 viszonylatban, kimértem, pár W-t. Nagy hatásfokú táppal többre megy aki a villanyszámlán akar spórolni.
-
bolcsodal
addikt
-
glutamin
őstag
válasz
zoo8800
üzenetére
Igen, a másik dolog a feszültség. Ha ahhoz hozzányúlsz az is kilövi sajnos a EIST-t.
Nekem napi 6-80órát biztosan megy a gépem, de nem ritka, hogy éjszakára is bekapcsolva hagyom a letöltögetések miatt. Szóval emiatt én csak az FSB-vel variálgatok. Nem mindegy a fogyasztás

-
zoo8800
veterán
válasz
glutamin
üzenetére
Én takarékos tuningnak is 333*9-t vagy 300*10-t állítanék be. (sőt, 300*10 van beállítva
) valami egészen minimális 1-2W lehet, amivel többet eszik a magasabb FSB miatt. Mivel a feszt fixálod, azt úgyse veszi vissza, itt bukod is az energiatakarékos funkciót.Az E5xxx procik nem FSB barát darabok általában, nagyon ritkán mennek 400 MHz FSB felett. FSB limit mellett pedig szinte mindegy, milyen fesszel kínálod, nem fog többet menni. Átlag 350-360-at mennek. Enyém egyébként alulfeszelve (1,1V) is viszi a 415*7-t, de a 400*10-hez 1,44V kell...

-
glutamin
őstag
válasz
bolcsodal
üzenetére
Ennyire nem ismerem ezeket a procikat. Nekem előtte egy E2180-as volt, ami most a szüleim gépébe kerül. (Nem is igazán terveztem a cseréjét. Az E5200-es nem hoz igazán látványos javulást hozzá képest. Az alapfeszen ment 2.9 körül, de feszemléssel tudta a 8x400-at).
HA sokat jár a gép, akkor a fogyasztással is érdemes foglalkozni. 2-3 év alatt (ameddig egy átlagpógár használ egy gépet) már akár ezer Ft-okban mérhető is lehet a különbség.
-
glutamin
őstag
válasz
plzhelp
üzenetére
Egy hozzáfűznivalóm lenne a tuninghoz.
Ha csak ennyire húzod meg (3GHz), akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni csak a sima FSB növelésen. Ha a szorzóhoz hozzányúlsz, akkor elveszíted a energiatakarékos funkciókat (szorzó visszavételével órajelcsökkentés).
Tehát javasolt két lehetőség:
1. "takarékos tuning" - csak FSB növelés, mint amit én is csináltam. FSB-t 240-re és így alapfeszen jön a 3GHz.2. nagyobb teljesítmény kell - szorzót még jobban visszaveszed, és a RAM-ok , északi híd lehetőségeit is maximálisan kihasználod, úgy elérve a kívánt órajalet. Pl: 8x400, ami kis feszemeléssel, vagy akár alapfeszen is összejöhet. Vagy maradva a 3GHz-es értéknél: 9*333. esteleg 8*375.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- MIUI / HyperOS topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hogyan tovább? — Ezeket várjuk 2026-ban 🖥️
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 Pro 128GB 100% (1év Garancia)
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
ehhez képest 1ébként tényleg gyenge, méltó 5000-es cpu szolgált utoljára a gépemben 
.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De a 3,6 is több, mint elég nekem, sőt nem is 3,6-on megy 24/7-ben a proci, hanem 3,3-on, mert ez is bőven elég.