Hirdetés
- Netfone
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
belaazallat
addikt
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
belaazallat
üzenetére
szvsz ha nem a jo bios lenne fent fel se ismerné a procit

-
-
Generator
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég cseréltem konfigot, egy Gigabyte EP31-Intel E5200-as párosra.
A cpu (M0-s) most 12x270-es beállítással (3,25 GHz), 1,26 V-os fesz-szel stabil, de ha az FSB-t egy kicsit is emelem, már eldobja a prime95-ben az egyik magot 1-2 perc után. Kifogtam egy kevésbé tuningos procit, vagy mit állítsak? Ha a szorzót emeltem 12,5-re akkor is eldobta, még gyorsabban.Hogy lehetne kihozni még egy kicsit többet belőle?
Meddig lehet feszt emelni a cpu-nak, amin tartósan lehet járatni?(Ja a RAM-ok 2*1Gb Geil Ultra 800MHz)
Köszi
-
válasz
belaazallat
üzenetére
Óhh!

-
törölt tag
Áh, csak lusta voltam visszatenni a ventit a procihűtőre.
Bár az az AC olyan halk, hogy ha nincs terhelve a gép, egyáltalán nem hallani, elnyomja a vinyó.
Egy potira rá kéne kötnöm a prociventit, hogy ne pörögjön akkor se, ha terhelve van a gép, mert nem szükséges, "félpasszívan", polírozatlanul max 65-70 fok, feleslegesen pörög. -
Red Rebcs
tag
A helyzet az hogy 3dmarkoknak lényegében teljesen mindegy volt, hogy az 5200 intel
az 2.5 GHz vagy 3,3 GHz megy mivel a pontszámok nem változtak érdemben.A feszültséggel meg hiába játszok, lévén a régi 8800 gts még legelső chip es tehát ebben
nem hiszem lenne valami normális órajel szabályozás és 130 W os a kártya, így ez határolja be a gép fogyasztását.Zöld gépnek ott van a full integrált egymagos lefojtott sempron.
-
fagy53
nagyúr
-
Red Rebcs
tag
üdv
5200 em alapfeszen 3325 Mhz
tovább nem piszkáltam
de mivel 2500 n is kiszolgálja
a 8800 gts t igy maradt alapon -
törölt tag
Úgy néz ki, hogy a procimból (E5200) nemigen tudok 3.6 GHz-nél magasabb órajelet és 380-nál magasabb FSB-t kihozni, még plusz fesszel se. Vagy nem indul el, vagy kifagy. C1E + EIST off, fesz 1.35V BIOS, szorzó fix, PCI-e fix 100 MHz, nem megy 3600 fölé, de azt alapfeszen (380-as FSB-t is), energiatakarékos dolgokkal is teljesen stabilan viszi.
Plusz leszedtem a Freezer 7 Proról a ventit (gyári MX2 pasztázás, nincs polírozva) és max terhelés mellett sem megy 70 fok fölé, játékok alatt meg 55-60 körül van.
Jövő tavasszal eljár a gari a prociról és a hűtőről, akkor legalább a hűtőt polírozni fogom.
Ház elejéből kivettem az egyik AC 12cm-es ventit (vinyót hűtötte fölöslegesen, venti nélkül is hideg a vinyó), 12V-on hangos, 7V morgós hangja van, 5V-n nem indul el. A ház hátuljában ott maradt a 12cm-es AC, 7V-on, csendesebb lett a gép. 4830-ra kéne egy S1.
-
Guargumi
tag
E5200 van, gyári hűtővel, meddig lehet húzni, hogy még normálisan müködjön, ne érje károsodás esetleg?
-
Chaser
legenda
válasz
zoo8800
üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy ha a vga is passzív lenne, cpu hűtő is, akkor az NB írdatlan melegedne, kivéve ha nincs erős szellőzése a háznak. Nekem is passzív a vga- 7500LE-, de mellette van egy 12-es AC, hang nincs, de melegedés sem, gyári NB bordát meg lecseréltem NB47-re, baja biztos nem lenne a chipnek, de a környező alkatrészeket nagyon felmelegíti...a gyári hűtő előnye, hogy juttat levegőt az NB-re és a FET-ekre...vagy venni kell egy 7700cu-t, fentiek mellett még halk is lesz és hűt is rendesen.
-
Chaser
legenda
SSE4.1 és egyéb új fícsőrök, fogyasztás miatt Q8300
vagy Q9300szerk:DuDieHUN: A HD 3450 jobb választás, bár én nem adnék érte annyit. Ha alap még nincs meg, akkor g31m-es2l legyen, 1000x elmondtam. Kingmaxból van ami 100-et is lazán megy, meg van mai 900-at is köhögve tud, meg kell nézni

-
DuDieHUN
aktív tag
Gigabyte G31M-ES2C + E5300: ilyen vga-t néztem ki hozzá LINK, igazából a teljesítmény egyáltalán nem számít, ami fontos DVI/HDMI csatlakozás, passzív legyen ha tuningnál ez megoldható, és lehessen mellette tuningolni
ATI vagy NVidia a jobb választás?
hogy érdemes nekiállni a tuningnak?
alapfeszen elkezdem emelni az fsb-t a max szorzóval, vagy leveszem a szorzót is és úgy emelem az fsb-t? ugye alapból 13*200, akkor próbáljam 200 fölé vinni, vagy inkább menjek le mondjuk 10 szorzóra és ott 250 fölé?gyári hűtő van, feszt nem akarok még emelni igazán, RAM Kingmax 800Mhz, az gondolom jó ha nem megy 800 fölé sokkal
-
kecz
aktív tag
hali! arra lennek kivancsi, hogy az e5200esemmel (gigabyte ga-ep43 ds3-as lappal) melyik lenne az a legjobb vga, amit ki tudna hajtani? akar egy kis tuninggal is. szerintetek? jelenleg egy saphire hd4670-es van 512 mb memoriaval.
-
nTom
aktív tag
azt tudom hogy a Q6600-at mindenki bitangjó procinak tartja, itt a bazárban mindig van eladó belőle. Melyik lenne jobb: Q6600 vagy Q8300?
-
fagy53
nagyúr
Jó kis táblázat, de mivel én is váltáson gondolkodom ezt az oldalt ajánlom minden sorstársam figyelmébe! Azonos, ráadásul alacsony órajelen hasonlítja össze az Intel procikat, szerintem korrekt módon.

Részemről a Q8300-ast részesítem előnyben és a játékok szempontjából Chaser-nek adok igazat, 2.8-3GHz környékén a Q8xxx-ek mindenhez elegendőek, VGA-t kell a gyorsításhoz váltani! A 775 kimúlása miatt valóban sietni kell a döntéssel, mert később már csak lapcserével együtt lehet procit váltani.
Szándékosan nem tettem "off"-ba, mert a tesztekben szerepel a topik névadója is. -
Chaser
legenda
Érdemes megnézni ezt a táblázatot, meg a többit is. 800x600-ban 4G-n nagyon elhúzhat egy e8400, de ha emberi felbontásban játszol ott már a vga a mérvadó..kb arra jó nagyon magas órajel a procinál 800x600-ban, hogy megnézd mire képes, mert ott a vga nem szűk keresztmetszet. Annyit ki lehet venni belőle, ha überbrutál vga-d lenne, tudnád hogy FPS-ben hol a proci vége.
-
Chaser
legenda
Én meg azt mondom ha váltani akarsz most válts. Ha megszűnik a 775 gyártása, elszállnak majd a k_vad árak nem kicsit. Egy 8400-esnél olcsóbb egy q8200, és akárhogy nézzük 4 mag. az enyém M1-es, nem is a legjobbak közül való, de az is ment 440 FSB-t kényelmesen. Lehet, sőt elég valószínű nem menne 4Ghz-et, de hova kell annyi?
Nem cpu limit lenne erős vga-val se, kivéve ha nem 800x600-ban játszol, vagy nem 5870x2-t tervezel a későbbiekben. E5200 nálam tökéletesen elég volt alapon is 4830 mellett 1280-ban. -
vzsryl
nagyúr
Egyelőre elég a két mag játékokhoz, főleg 4Ghz-en. Majd ha kijön több, 3-4 szálat is használó játék, akkor majd válts valamelyik Q9000-es Yorkfield-re, mert azok egész jól húzhatóak, még a P35-ös deszkával is esélyes, hogy kihúzol belőlük kb. 400-450-es FSB-t. A Q8000-esek nem túl jók tuningban.
-
nTom
aktív tag
ez inkább csak olyan általános érdeklődés. Ebből a 775-ös cuccból csak egy alap konfigra volt pénzem a 478 foglalat után, úgy voltam vele, innen már könnyebb részenként cserélni. Először p31-es lap volt, most p35 van, ma vettem volna egy ud3p-t, erre visszamondja az eladó. A memó már 8 giga lett. A hd4830 egy héten belül (gondolom) le lesz cserélve hd4890-re. A processzor lesz (majd valamikor) utoljára bővítve. Mivel alapon viszi a 4Ghz-t, ezért kérdezném hogy mi lehetne a következő lépcsőfok, ami szintén hasonlóan jól húzható. Megérné jobbra cserélni? Néha játékra kellene a konfig. Két mag vagy négy mag? Nem tudom
-
nTom
aktív tag
mire lesz érdemes lecserélni az 5200-as procit, ami hasonló tuninglehetőséggel bír?
-
Chaser
legenda
válasz
DuDieHUN
üzenetére
GB g31m-es2l lapot vegyél, mindenben tuti
Végre lett procim, meg tudom nézni FSB-ben a végét...390-en pörköl egy kvadot
A többi g31 lapra max 340-350 a jellemző, lehet csak mákom van. -
kriszbon
őstag
válasz
zoo8800
üzenetére
Eszembe se jutott hogy így belinkeljem az összehasonlítást.

Egyébként ezeknél is keverik már az alkatrészeket, mert hálókártyának ami van írva az ES2C lapnál, az van az enyémen is (S2C) de nincs semmi jelentős különbség köztük.
DuDieHUN: Ha tervezel még több ramot venni később(Win7), akkor én inkább most 1db 2GB-ost vennék, mert csak két foglalat van. Ha jól tudom akkor a DC és Single között sebességben ezeknél már nem számottevő a különbség, főleg játékoknál. Persze ez nem biztos, és utána kellene nézni, de valami 3-5%-ra emlékszem!
Esetleg más többet tud erről mondani.
Mod: A ramokhoz hogy milyent én nem igazán értek, de pl. most Kingmax 1066-os van a gépemben, mert teszteltem őket és lusta voltam visszarakni a 800-as Transcend ramokat. Mindegyikkel tökéletesen megy, ha veszel akkor CL5-ös legyen az időzítése. -
DuDieHUN
aktív tag
mindenki nagyon segítőkész itt
köszönömVGA-t akkor majd veszek miután megnéztem az integrálttal mit tud.
még memóriába kérném a segítségeteket 2x1gb de milyen mhz és márka?
-
kriszbon
őstag
válasz
DuDieHUN
üzenetére
Ilyen olcsó és van integrált Vga, csak HDMI kimenet nincs. Ennél olcsóbban jobb lapot biztos hogy nem találsz. Ezek 800 Fsb-s magas szorzós procikhoz ha nem az integrált Vga-t használod, tökéletesen megfelelnek(persze azzal is megy a tuning, csak nem addíg)
Hogy milyen kártyát veszel azt neked kell eldönteni, mármint hogy mekkora keret van rá.
Ólcsó és aránylag jó kártya lehet Pl. Sapphire HD4670/512, ha találsz még 4830/512-est vagy 4850/512, de szóba jöhet a 4870 is mivel a tuning nálad játszik! Ja még ott az új 57xx széria is!
Mod: Valami energia takarékossággal van kapcsolatba az E betü különbség, de a másik is úgyan úgy tudja. Ha minden igaz mostanában már mind E jelzésű csak még van a picit régebbiből is raktárakon. -
DuDieHUN
aktív tag
válasz
CHIPman
üzenetére
köszönöm a gyors választ, igazából, ha ilyen olcsó, akkor nem is fontos az interált vga, inkább veszek majd bele valamilyen PCI-E-s olcsó kártyát, így hogy nem fontos a vga, így is maradjon ez a lap? még akkor két kicsi kérdés

VGA-ból tuning szempontjából van jelentősége milyet vezsek? illetve a másik, milyen memóriát érdemes venni? 2gb-re gondoltam, 2x1gb kit-reGigabyte G31M-S2C és Gigabyte G31M-ES2C között mi lehet a különbség? mert sok helyen csak olyat találtam
-
válasz
DuDieHUN
üzenetére
Gigabyte G31M-S2C. Integrált G31 VGA(ne várj sokat tőle), HDMI nincs, viszont az ára minimális. Chasernek is ilyen van. Egyedül az FSB-limit szab határt a tuningnak. Integrált vgaval nem megy annyira a tuning, de havernak most gond nélkül felhúztuk 3,42GHz-re az E3200-át alapfeszen, és nem a lapon múlott, hogy nem mentünk tovább tuningban, hanem haver nem akarta.
-
DuDieHUN
aktív tag
sziasztok
E5200-hoz milyen alaplapot ajánlotok, amivel érdemes megpróbálni a tuningot? jó lenne, ha lenne rajta integrált HDMI-s vga, vagy az nagyon leszűkíti a lehetőségeket? ha nagyon olcsó akkor jó VGA nélkül is

-
Stirbi
addikt
válasz
dangerzone
üzenetére
hát vissza olvastam , egypáran irták, de én még nem probáltam

-
zsltjkby
tag
hát alapfeszt én kicsit emeltem 1,2-re ha 3,33-on van. de a cél az hogy 3,5-öt mennyen 1:1-es ram fsb aránnyal. ezeket a ramokat tervezem lecserélni valami 1066-os kingmaxokra amin van hűtés abból is már akkor 4x1g-t a 2x1 helyett. azok már jobban mennének 1:1 arányba meg valószínűleg többet is. azért köszönöm a válaszod
-
zsltjkby
tag
Sziasztok.
Nekem is sikerült a múlt hónapba beszerezni egy E5200-at. Eddig amit merek hagyni az a 3,33. az a legnagyobb problémám hogy 1:1 arányra nem tom belőni a ram fsb-t aztán így ha nem is hiába húzom de kevesebb értelemmel mint ha 1:1 lenne jelenleg 12:10-en van 10x333-on próbáltam 8x400-at de már asszem így se akart bejönni mindig újra lőtt. aztán vissza lóttem 10x333.ra igazából olyan fix 3,5 jó volna 1:1-es aránnyal. csak a 800-as kingmax-ok nem tudom mennyit bírnak. proci hűtésével asszem nincs baj annak idején amit vettem zalman 9500 ledet az még bírja a strapát. valami kis seígtséget kaphatnék vagy ötletet hogy tudnám belőni mégjobbra a proci ram arányt? köszi előre is.
üdv
szerk.: hátha még annyi segít hogy stepping 6 a revision meg M0.
-
tomyka74
senior tag
üdv!
mit takar a VID érték.
az én procimé core temp szerint 1.2625 v ez mit jelent? -
toyone
őstag
-
vzsryl
nagyúr
Legutóbbi eset ahol olvastam, hogy magával vitt valamit egy FSP (méghozzá PNF). Olvasd nyugodtan vissza az előzményeket.
És ez bármikor előfordulhat, még az Enermax-al is és Seasonic-al is. -
Chaser
legenda
Én még nem hallottam olyan FSP-ről, ami vitt volna magával valamit. Legdurvább az volt, mikor az egyik elfüstölt, szó szerint -mint később kiderült a szállítók labdának nézték és aszerint kezelték, több alkatrész fizikailag sérült benne-, de az se vitt magával semmit, azóta is mennek a cuccok egy másik FSP-vel.
-
Winzsolt
aktív tag
válasz
zoo8800
üzenetére
Sajna csak 3,25ghz-en tudtam vele megegyezni, így stabil is. és 1000mhz a kingmax 6-6-6-18-cal.
De nem baj.
Crysist próbáltam 1280*720ban csúcs beállításokkal 18-35fps. elég
(Palit GTS 250 512mb)Ha jól sejtem jobb alaplappal tovább jutottam volna a procival? Meg ez az intel gyári hűtő...
Még ezen a Lowcost alaplapon is jobb van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 9950X3D2 4.30GHz
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- Intel Core I5 14500 - 14mag/20szál - Új, bontatlan - Gari 2027.03.11. -ig - Eladó!
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Alienware 500HZ AW2524HF 24,5" Monitor 27% ÁFÁS
- AKCIÓ! Acer Aspire 3 15 A315 FHD notebook - R3 7320U 8GB DDR5 512GB SSD AMD Radeon IGP W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekünk ilyen esetben azt játszotta el, hogy a gyári órajelen is azt írta ki tuningolt és a szokásos dolgok egy cpu tuningnál, bios sikít, piros feliratok stb.

Bár az az AC olyan halk, hogy ha nincs terhelve a gép, egyáltalán nem hallani, elnyomja a vinyó.
Plusz leszedtem a Freezer 7 Proról a ventit (gyári MX2 pasztázás, nincs polírozva) és max terhelés mellett sem megy 70 fok fölé, játékok alatt meg 55-60 körül van.